Keskustelu

Pekka VTaloustoimittajan näkökulma PB:n saneeraushankkeessa14.12.2013 15.36
Moro,
koska uutinen ja kirjoitus on erittäin tärkeä kuntamme taloudelle, olen ottanut sen sivuillemme:"

-VKonkurssi avaa portin tunkiolle

Näkökulma

JoukoJuutilainen

Premium Boardin korttitalo on horjunut alusta lähtien. Lopputuloksen pitäisi selvitä vielä ennen joulua.

Juankoskelaisten leivän lähde Stromsdal Oyj kaatui konkurssiin viisi vuotta sitten. Kartonkitehtaan jatkajaksi ilmaantunut Premium Board Finland on vaarassa toistaa ensi viikolla edeltäjänsä tempun.

Suurimmista velkojista Finnvera, Handelsbanken ja Varma ovat painaneet lausunnoissaan oikeudelle puntaria konkurssivaihtoehdon puolelle. Ne ovat tiettävästi vaatineet myös erityistilintarkastusta Premium Board -ryhmän yrityksissä ennen yrityssaneerauspäätöstä.

Tilinpäätöstietojen puuttuminen kahdelta viime vuodelta on tekijä, joka on estänyt ulkopuolisia näkemästä kuinka syvällä yritys on uinut. Hätäisesti yrityssaneeraushakemuksen liitteeksi kasatut tilinpäätöstiedot ovat vielä tilintarkastamattomia, joten niiden perusteella saneeraushakemuksen käsittely on varsin huteralla pohjalla.

Pitkäpinnaiset velkojat ja vakuuksien realisointi kulisseissa herättävät kysymyksen, onko kysymyksessä rehellinen vararikko vai nerokas puhallus, jonka laskut kuittaavat loppupeleissä veronmaksajat.

Juankosken kaupunki ainakin on pelannut hanttikorteilla pokkaringissä, johon sillä ei olisi ollut varaa. Kartonkitehtaan työpaikat olivat varmasti hyvin perusteltu syy Premium Boardin yrityslainan takaukselle, mutta vakuuksien todellinen arvo on ollut koko ajan kyseenalaisella pohjalla.

Yksi keskeisimmistä kiistakapuloista on Premium Boardin takauspäätöksen lainvoimaisuus. Korkein hallinto-oikeus on kieltänyt helmikuussa 2012 takauspäätöksen täytäntöönpanon kunnes alempi oikeusaste ottaa kantaa asiaan ja päätös saa lainvoiman. Jos EU-komissiolle tehty kantelun lopputulos on se, että kaupungin Premium Boardille myöntämä takaus on kiellettyä yritystukea, koko takaukselta sulaa lopulta pohja pois.

Rajankäyntiä on tiedossa myös kaupunginjohtaja Petri Kangasperkon toimivaltuuksista ja mahdollisista jääviyksistä. Kuntapäättäjät ihmettelevät nyt Juankoskella, voiko viranhaltija määrätä maksuun neljän miljoonan euron takausvastuut ilman kaupunginhallituksen pöytäkirjamerkintää."

Kunnon kantaaottava kirjoitus. Ja siittä kiitos.

Voi noita hummeriveikkojaRe: Taloustoimittajan näkökulma PB:n saneeraushankkeessa14.12.2013 16.02
On aivan selvää se, että alusta alkaen koko hanke on ollut puuhastelua yhteiskunnan, eli veromaksajien varoin.
Tämä ei ole tullut yllätyksenä koska esille saadut asiakirjat paljastivat sen puhallukseksi heti alkumetreillä.
Mutta nuo pikapäättäjät Juankosken kaupunginhallituksessa olivat sinisilmäisiä ja uskoivat täysiin satuihin mitä bisnesmiehet syöttivät.

Oli siellä hallituksessa yksi henkilö, joka ei satuihin uskonut ja sanoutui irti koko hankkeesta.
Tästä alkoi henkilöä kohtaan armoton ajojahti ja jopa kova uhkailujen aikajakso, kun hän ei ollut viidenmiljoona euron kuntatakauksen takana yhdessä muiden hallitusten jäsenten kanssa.
Hänet suorastaan luokiteltiin jopa paikallislehden toimesta täydeksi petturiksi ja työllisyyden vastustajaksi.
Painostuksesta huolimatta hän pysyi kannassaan, eikä mennyt mukaan myöntämään kuntatakausta pikapäättäjien kanssa.

Nyt sitten kyyti on ollut kylmää ja takaus on menty maksamaan kuntalaistenkukkarosta ilman mitään varsinaista päätöstä.
On siis ihme jos henkilöt jotka ovat olleet takauksen myöntämisen ja varsinkin maksamisen takan eivät joutuisi henkilökohtaiseen vastuuseen tästä Juankosken tuhoamisesta mitä tuo viidenmiljoona kuntatakaus aiheutti.

Olisi pitänyt kuunnella uhkarohkeaa hallituksen jäsentä ja hänen ryhmäänsä varoituksia, jotka perustuivat pelkkiin kaikkien saatavilla oleviin asiakirjoihin ja niistä selviäviin tietoihin siitä, että koko hanke oli pelkkää puhallusta.
Kaikkine selittelyineen vastavakuuden seitsemänmiljoonan euron arvosta joka oli pelkää sattua, koska sitä ei todellisuudessa ollut olenkaan.

Pena T.Re: Taloustoimittajan näkökulma PB:n saneeraushankkeessa14.12.2013 17.41
Lain ja laillisuuden puolustaminen kuuluu luottamushenkilöiden normaaliin tehtävänkuvaukseen ja kansalaisrohkeuteen. Näiden rohkeiden henkilöiden mollaajat ja uhkailijat ovat osoittautuneet epärehellisiksi pelkureiksi, eivätkä he ansaitse kuntalaisten kunnioitusta tai kiitosta.
Minusta on ollut antoisaa puolustaa juankoskelaisten etua huijareita ja korruptioporukkaa vastaan.

roopeRe: Taloustoimittajan näkökulma PB:n saneeraushankkeessa14.12.2013 17.46
Kenen massissa on tämän puhalluksen rahat, se varmasti selviää kun tunkio aukaistaan

JukkaRe: Taloustoimittajan näkökulma PB:n saneeraushankkeessa14.12.2013 18.49
Juankosken kaupunginjohtaja nimesi itsensä PB:n saneeraustoimikuntaan ja on jo vuonna 2011 todennut itsensä esteelliseksi käsittelemään takausasiaa. Myös Juankosken kaupunginhallitus teki saman päätöksen huhtikuussa 2011. Kuopion hallinto-oikeus totesi Kangasperkon esteelliseksi 2012 käsittelemään Juankosken biolämoö Oy:tä ja PB:tä. Nyt hän esitteli ja esitti itsenään tärkeään saneeraustehtävään.
Voidaan todeta, että Juankosken päätös myöntää lupa saneerausmenettelyyn Juankosken osalta ei ole lainvoimainen esitts ja tulee kaatumaan viimeistään kunnallisvalituksena tuomioistuimessa.
Juankosken kaupunginjohtaja istuu myös Koillis-savon ymoäristö Oy:n hallituksessa ja sekin on hyväksynyt PB:n puutteellisen saneerausesityksen. Myös Farocon, jonka osakkeet ovat Juankosken kaupungin panttina, vastavakuutena ja nyt vakuutena Juankosen maksaman takauksen takia, on myös velkojana hyväksynyt saneeraushankkeen. Kaikissa näissä yrityksissä on mukana kaupunginjohtaja jollain tavoin ja siksi ne on kaikki erittäin kyseenalaisia saneeeraushankkeen hyväksyjiä.
Mutta kuten SS tekee, voidaan vain ihmetellä Juankosken kaupunginjohtajan intoa luovuttaa Juankosken miljoonat eurot(velat) anteeksi ja hyväksyä julkisten varojen laiton luovuttaminen yksityiselle yritykselle.

koirankouluttajaRe: Taloustoimittajan näkökulma PB:n saneeraushankkeessa14.12.2013 23.02
Herää kysymys, että onko ja mihin hintaan ja millä ehdoilla esteelliset ovat pikapäättäjien ja joo-joo miehien tukemana myyneet itsensä huijareiden käsikassaroiksi?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: