Keskustelu

Jii HuuskoTukeva toimintaa Juankoskella?15.12.2013 20.35
Kaupunginhallitus 16.12.2013
265
Tukeva-työnvalmennussäätiöön liittyminen
39/00.01/2013
Kaupunginjohtajan
Päätösehdotus
Työtoiminnan käynnistäminen Tukeva-säätiön avustuksella toisi sinänsä myönteisiä vaikutuksia, mutta kuitenkin lisäisi merkittävästi kaupungin nettomenoja, joten tässä vaiheessa kaupunki ei lähde käynnistämään työtoimintaa esitetyssä muodossa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Aulis Sarnola
Tiedän että esitykseni tuntuu tässä taloudellisessa tilanteessa uskaliaalta, mutta nyt pitäisi nähdä tilanne vuosien päähän, jos on edessä pysähtyneen tehtaan työntekijöiden työllistäminen nykyisten työmarkkinatuki-listalla olevien lisäksi, valtion toimenpiteet v. 2015 ja Kuopioon liittyminen v. 2017. Kuopio on nähnyt hyvänä sen, että myös tämä puoli palveluissa otettaisiin liitoskunnissa.( huomioon).
Sarnola on oikeilla linjoilla:
- Mikäli Tukeva-mallia ei oteta käyttöön, miten asia (pitkäaikaistyöttömyyden vähentäminen) hoidetaan.
- Nettomeno on (kerta ?) investointi, joka vaikuttaa siihen, että pidemmällä aikajänteellä saadaan toiminnalla säästöjä.
- Tukeva -toiminta antaa mahdollisuuden laajaan yhteistyöhön kolmannen sektorin toimijoiden ja yrittäjien kanssa, kun on oikea tahtotila.
- Juankoskella on palkattu kuntouttavan työnohjaaja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi ja osalla kolmannen sektorin toimijoista on valmiudet käynnistää yhteistyö välittömästi.
- Tukeva -toiminta ei ole uhka yrityksille.
- Hyväksytyssä budjetissa 2014 on mainittu tavoitteena ?tehostaa mielenterveyskuntoutujien avohuollon palveluja, jotta voidaan välttää kallista ja tarpeetonta laitoshoitoa. Uusia toimintamalleja haetaan mm. Tukeva-säätiöltä?. Näin ollen Tukeva-toimintaa voitaisiin hyödyntää pitkäaikaistyöttömyyden lisäksi myös avohoidossa.
- On myös huomioitava, että kuntouttavassa toiminnassa mukana olevista ei makseta valtiolle sanktioita (palautuksia työmarkkinatuesta). Säästö Tukevan pitkäaikaistyöttömille 2014 tarjoamasta toiminnasta 34 henkilöstä olisi nykytaksalla 142 800? / vuosi.
- Mitään tekemättä ja maksamalla työmarkkinatuen sanktio osuudet valtiolle, pääsisimme asiasta menemällä siitä mistä aita on matalin. Kenenkään ei tarvitsisi kantaa huolta kuin omista asioistaan. Näin voidaan tietysti tehdä ja lainkirjain tulee täytettyä, se ei taitaisi kuitenkaan olla tässä asiassa kestävänkehityksen mukainen ratkaisu.

Pekka VRe: Tukeva toimintaa Juankoskella?15.12.2013 20.57
Valtuutettu Huusko on ottanut tärkeän asian esille ja kannatan Sarnolan ja valtuutettu Huuskon kannattamaa toimintaa juuri taloudellisista syistä.
Laki määrää kunnat maksamaan tällä hetkellä puolet pitkäaikaistyöttömän maksuista ja kohta kunnat joutuvat maksamaan ne kokonaan.
On aika toimia.
Kannatan, mutta en kaupungin ehdotusta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: