Keskustelu

Master BatorPB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 12.20
YLE:
Onko tässä Suomen hiljaisin tehdas? Juankosken kartonkitehdasta pyörittää kaksi miestä, jotka soittavat kaverinsa töihin kerran kuussa

Premium Boardin varatoimitusjohtajan mukaan kartonkitehdas lähtee tuotantoon taas keväällä. Vain harva paikallinen jaksaa uskoa siihen.

Juankoski
17.1.2019 klo 12:17päivitetty 17.1.2019 klo 12:22


Premium Boardin päällystyskoneen tuotantopäällikkö Janne Vornanen on kuullut, että tehdas on saanut tilauksen koeajosta ensi viikolle. Silloin vanhoja työntekijöitä aletaan taas soitella töihin.

Viikon koeajoon tarvitaan parikymmentä työntekijää. Kaikkiaan ringissä on vielä noin 45 henkilöä.

Päällystyskone on Vornasen nykyinen ja ensimmäinen työpaikka: hän tuli kesätöihin tehtaalle vuonna 1999. Silloin Juankosken tehdasta pyöritti Stromsdal.

? Haikeana muistelen niitä aikoja. Se oli sitä kovaa menoa silloin, hän kertoo.

Noin kerran kuukaudessa päällystyskoneella ajetaan koe-erinä toisen yrityksen kartonkia. Se menee kuppeihin ja vuokkosastioihin, joita tarvitaan esimerkiksi pikaruokaravintoloissa. Testiajot tuovat töitä noin viikoksi.

? Kaikki ovat tulossa innolla taas töihin. Homma sujuu ja välillä on hauskaakin, että naurua kuuluu työporukassa, kertoo Vornanen.

Muina aikoina Vornasen työkaverit ovat lomautettuina. Jatkuvasti töissä on hänen lisäkseen vain yksi ihminen: Premium Board Finlandin varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist on omassa toimistossaan.

Kaksikko kuuluu siihen hupenevaan joukkoon, joka uskoo tehtaan vielä lähtevän toden teolla tuotantoon.

"Ei enää kiinnosta koko juttu"

Keskustassa sijaitseva tehdas on iso syy siihen, miksi nykyään Kuopioon kuuluva paikkakunta on identifioitunut teollisuuspaikkakunnaksi. Kun sitä pyörittänyt Stromsdal meni konkurssiin vuonna 2008, se oli kova isku. Vaikutukset heijastuivat nopeasti Juankosken palveluihin. Sen jälkeen tehtaan sekava tilanne on jatkunut vuodesta toiseen.

Stromsdalin jälkeen tehdasta pyörittänyt Premium Board on ollut yrityssaneerauksessa vuodesta 2014 lähtien. Samana aikana tehtaan ympärillä on pyörinyt sekava konsulttien, rahoittajien, sijoittajien ja tukien ruletti, jota tutkittiin muun muassa Ylen MOT-ohjelmassa.

Paikallisille tehdas on ollut iso puheenaihe, mutta usko tehtaan heräämiseen on laskenut koko ajan.

? Ei kukaan enää varmaankaan usko siihen. On luvattu, että rahoitusta saadaan ja tehdas joskus käynnistyy. Ei ole kuitenkaan näkynyt eikä kuulunut, sanoo naapurikunnasta Kaavilta kauppareissulle tullut Eino Huovinen.

Juankoskelainen Keijo Hollander työskenteli itsekin tehtaalla Stromsdalin aikana. Nykyisin Kaavilla töissä käyvä mies arvioi, että tehdaskiinteistöstä tulee lopulta "museojämä".

? Ei enää kiinnosta koko juttu. Asuntojen hinnat ovat pudonneet täällä 30?40 prosenttia. On ihme, jos tehdas lähtisi vielä pyörimään, sanoo Hollander.

Kauppareissulla ollut Heikki Korhonen puolestaan ihmettelee, miksi tehdasta ei saada toimimaan, vaikka "puutakin on vieressä". Hänestä tehtaan lähteminen käyntiin uudelleen olisi paikkakunnalle lottovoitto.

? Monista asunnoista täällä on verhot poissa, hän suree.

Mitä vaatisi, että lottovoitto osuisi Juankoskelle? Varatoimitusjohtaja Björkqvistin mukaan ainakin viisi miljoonaa euroa.

Ainoa mahdollisuus on erikoistua


Krister Björkqvist.


Varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist on ollut ulkomaalaisomistuksessa olevan Premium Boardin kasvot julkisuudessa. Hän on suhtautunut aina positiivisesti tehtaan mahdollisuuksiin.Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tehtaan kiinteät kulut vaativat ulkomaalaisilta omistajilta jatkuvasti rahaa. Jos tehdas pitäisi nostaa tuotantoon, se vaatisi kartonkikoneeseen, hiomoon ja biolämpölaitokseen yhteensä yli viiden miljoonan euron investointia.

Tehtaan käytännön toimintaa viime vuodet vetäneen Björkqvistin mukaan markkinoilla on kartongille enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Samaa positiivista viestiä hän on toistanut medialle vuodesta toiseen.

? Meidän pitäisi erikoistua, bulkkikartongilla ei pärjätä. Teimme aiemmin sellaisia ruokapakkauksia, jotka eivät läpäise rasvaa tai vettä. Niissä ei myöskään ole muovia. Stromsdalilla oli aikoinaan hyvä tuote, graafinen kartonki, sitä mekin voisimme tehdä, miettii Björkqvist.

Sillä aikaa, kun Premium Board on ollut välitilassa, kilpailijat ovat investoineet tuotekehitykseen ja tuotantoon. Kotkamills on kehittänyt "ihmepahvinsa", Metsä Board aloitti kartongin valmistuksen Ruotsissa pari vuotta sitten ja ruotsalainen BillerudKorsnäs tekee parhaillaan jätti-investointia omaan kartonkikoneeseensa(siirryt toiseen palveluun).

? Tällä hetkellä taivekartongista on Euroopassa selkeää ylitarjontaa, kartonkimarkkinoita seuraava johtava konsultti Juho Pyrrö Pöyryltä sanoo.

Verrattuina isoihin tuottajiin Premium Board on markkinoilla hyvin pieni toimija. Kun se oli toiminnassa, sen kapasiteetti oli 75 000 tonnia vuodessa. Esimerkiksi BillerudKorsnäsin uuden koneen kapasiteetti on yli seitsenkertainen.

Pienemmän toimijan ainoa mahdollisuus selviytymiseen on erikoistuminen. Yksi esimerkki on Lieksassa toimiva Pankaboardin tehdas, joka on onnistunut löytämään omat erikoistuotteensa(siirryt toiseen palveluun).

? Erikoislaatujen markkinoille pääseminen vaatii panostuksia tuotekehitykseen ja pitkäjänteistä työtä, Pyrrö sanoo.

Johtaja: "Uskon, että lähdemme tuotantoon keväällä tai kesällä"

Varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist valaa luottamusta niille, jotka ovat varmoja että kartonkitehtaan taru on Juankoskella ohi.

? Uskon, että lähdemme tuotantotoimintaan päällystyskoneella keväällä tai kesällä. Kartongin kohtalo katsotaan myöhemmin.

Tuotantopäällikkö Janne Vornasen mielestä tehdas voisi päästä liikkeelle perinteisellä taivekartonkikonseptilla.


Päällystyskoneen tuotantopäällikkö Janne Vornanen on työskennellyt tehtaalla lähes 20 vuotta.


Päällystyskoneen tuotantopäällikkö Janne Vornanen on työskennellyt tehtaalla lähes 20 vuotta.Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Kokeneiden työntekijöiden vanheneminen tuo tehdaskuviossa myös omat pulmansa. Osalla porukasta eläkepäivät häämöttävät jo muutaman vuoden päässä. Vanhojen tilalle tarvitaan vähitellen uutta väkeä ja kouluttaminen vaatii oman aikansa.

Vaikeasta ja vuosia jatkuneesta epäselvästä tilanteesta huolimatta tuotantopäällikkö Janne Vornanen on pysynyt tiiviisti tutulla tehtaalla. Kohta 20 vuotta päällystyskoneella työskennellyt mies aikoo katsoa Premium Boardin tilanteen loppuun asti. Sitten on muiden päätösten ja suunnitelmien aika.

? Ei tämä hyvin pitkään voi näin jatkua. Joskus se tulee loppu tälle touhulle. Kauanko työntekijöillä riittää pinnaa katsoa tätä? Porukan on väkisin otettava töitä vastaan muualtakin, eihän tätä voi lopun ikää tehdä, miettii Vornanen.

Varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist palaa tehdaskierroksen jälkeen takaisin toimistoonsa. Miehen yksinäinen souvi muuten autiossa kakkoskerroksessa jatkuu.

? Täytyy olla optimistinen ja uskoa, että tehdastuotanto lähtee vielä käyntiin. Ei tässä muuten jaksa olla.

eeroRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 13.31
Mikäpähän Björkvitsillä on ollessa, jos Vallusedällä riittää pätäkkätä maksaa säännöllinen kuukausipalkka.

Ei tyhjäätäynnäolevan teollisuushallin pyörittäminen rasita kovinkaan runsaasti aivonystyröitä.

Niinhänse Kaija Pohjolakin v. -94 lauloi...
ei turhia murheita, ei turhia murheita, kyllä tämätyttö yhden kesän vapaana jaksaa olla.

Kouraan ajattelijaRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 14.07
Björkqvist uskoo, että tehdas käynnistyy kesällä, jos käynnistyy. Helppo tähän on uskoa. Minulla on kakkosauto ulkona, koska se ei mahdu talliin. Uskon, että auto lähtee käyntiin, kunhan tulee kesä tai sitten se ei käynnisty koskaan.

Tehdas on helppo käynnistää, helpompi kuin auto. Tehdas ei vaadi katsastusta. Sillä pääsee liikenteeseen heti.

Kristeri pitänee paikat kunnossa. Ei tämä pakkasjakso monta viikkoa kestä.

eskimoRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 14.46
jätäppä kouramies kakkosauto viijex vuox vaille huomioo pihalle. vaikka kristeri istuis katolla kaheksan tuntia päivässä vartiossa , niin ei sitä sen jäläkeen surkeinkaan rosvo ies varasta

eskimoRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 14.56
mutta nyt on kuu-ukko tarjonnut tehtaasta kuusi euroa, se meinaa tehdä pahvista kuuraketin

eskimoRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 14.59
on lukenu jostain, että työntekijät käyvät töissä kerran kuussa

NS tiedoteRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 16.03
On oikein mukava tiedote Ristofer Kultasormelta.

Nyt alkaa näköjään taas taphatua. Positiivinen asia Ristoferin väliaikatiedotteessa on, että TECTA-patentista ei nyt puhuta mitään.

Erinomainen asia on, että Ristoferi nyt toteaa, että on aika käynnistää erikoistuotteiden valmistus. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

New Stromsin asiantuntijat, jotka tuntevat Römssyn tehtaan kuin omat taskunsa, sanoivat Ristoferille jo 10 vuotta sitten, että taivekartongissa tulee tungosta.

New Stromsin asiantuntijathan ovat jo kauan sitten selvittäneet, millaisia erikoistuotteita Römssyn tehtaalla voisi valmistaa ja siten välttää tappion jatkuva tekeminen.

Kotkamillsin 3. kvartaalin 2018 liikevaihto oli 82.8 milj. EUR ja käyttökate (EBITDA) 3.2 milj. EUR. Käyttökateprosentti oli 3.9%. Vastaavana aikana vuonna 2017 liikevaihto oli 72.5 milj. EUR ja käyttökate 2.7 milj. EUR eli 3.7% liikevaihdosta.

Kartonkiliiketoiminnan käyttökate oli vain 1.5 milj. EUR, eikä yhtiö paljastanut vastaavaa liikevaihtoa tai tuotantoa.

Kotkamillsin kartonki-investointi maksoi noin 150 milj. euroa ja yhtiöllä oli vuoden 2017 lopussa korollisia pitkä- ja lyhytaikaisia velkoja yhteensä 223.5 milj. EUR, josta nettokorot olivat noin 10.8 milj. EUR eli noin 5% keskimäärin lainakannasta.

Mikäli oletamme, että kartongin tekemiseen sitoutuu lainapääomia nykyään suunnilleen 170 milj. EUR, niin sen korkokustannus on suunnilleen 8.5 milj. EUR vuodessa.

Kun Kotkamillsin kartonkiliiketoiminnan käyttökate oli vuoden 2018 3. kvartaalin aikana vain edellä mainittu 1.5 milj. EUR, niin koko vuoden käyttökatekertymä tullee siis olemaan 4 x 1.5 Milj. EUR = 6.0 milj. EUR.

Kun nettokorkoja näyttää olevan vuoden mittaan noin 8.5 milj. EUR, niin tämän liiketoiminnan osalta Kotkamillsin täytyy tehdä tappiota, eikä tilannetta paranaa se, että globaali talous on selvästi heikkenemässä ja Kotkamills on myös menettämässä Tainionkosken laminaattipaperin tuotannon, kun PK 7 koskeva vuokrasopimus on päättynyt.

Vaikka nyt Ristoferi aikoo taas käynnistää Römssyn tehtaan kartonkituotannon, niin kyllä Ristoferi joutuu katsastamaan kartonkikoneen ja myös hiomon vehkeet ennen, kun päräyttää ne käyntiin ja täytyyhän sitä saada tehtaalle höyryäkin jostain.

Olisi hyvä, että Ristoferi ennen Römssyn käynnistystä ottaisi asiassa yhteyttä NS:n asiantuntijoihin, jotta ei taas Akonveteen lirahda jotain uima- ja juomakelvotota mössöä, kuten onnettomasti kävi jo vuonna 2012 muistaakseni juhannusseisokin. jälkeen.

HujaRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 17.33
Hoi aamulypsyn ja iltalypsyn kuopiolaiset, nyt on hilloa venäläis-ukranalais-armenialaispesukoneeseen ja lypsykoneeseen miljoonia. Kuopio takaa 100 miljoonan omavelkaisen lainan, jossa takuuna on Juankosken tehdaskiinteistö ja kaatopaikkana toimiva lämpölaitos, ja sityten uudelleen Finnveran ja Ely:n miljoonien tuet päälle. No vot, sano ryssä ja vot vot kyproslainen rahanpesukone.

TyräRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 21.09
Kuopio maksaa.

mistä varataRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa18.1.2019 22.06
löytyskö muuruveeltä majotusta työmiehille , näyttäs olevan yks tyhja hotelli. näyttää olevan olleen tyhjilleen jo vuosia. olko nimi joku TEEKKI

PuutteessaRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa20.1.2019 13.41
Onko TEEKIssä vielä maksullisia akkoja?

KustiRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa20.1.2019 15.13
Ei ole maksullisia vaan ihan ilmaseksi eli ilman jäät

PekkaVRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa20.1.2019 20.17
Moro,
mietin, että minne hotelliin Muuruveden suunnalla asiakkaita ohjaisin ja kun luin täällä viestejä, muistin ystäväni hotelli Teekin. Siellä edullisia huoneita ja huoneistoja. Kiitos muistuttamisesta- mistä varata-. Tietenkin pitää kysyä onko tilaa. On ollut aiemmin täynnä.

Alueen parasta majoitustaRe: PB lähtee tulille-- hoh hoijaa21.1.2019 9.06
Kannattaa katsoa
https://www.booking.com/searchresults.fi.html?aid=309654&label=booking



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: