Keskustelu

Pekka VLiian monta palloa ilmassa19.12.2013 13.41
Moro,

olen seurannut hyvin läheltä Juankosken päätöksentekoa ja aina välillä ottanut kantaa juuri esteellisyys-sääntöihin.
Esteellisyys-säännöksillä pyritään turvaamaan asioiden käsittelyn puolueettomuutta ja luottamusta päätöksenteossa. Mikäli henkilöllä on sellainen suhde viranomaisessa(kunnan toimielimessä) käsiteltävään asiaan tai asianosaisiin, että se vaarantaa hänen puolueettomuutensa, hän on esteellinen eli jäävi käsittelemään, valmistelemaan, olemaan läsnä asiaa valmistaessa ja sen päättämiisessä.

Savon sanomat julkaisi piirroksen, kaavan, jossa kaupunginjohtajan sivutoimet olivat kuvattuina palloina ja kaupunginjohtaja jonglöörinä. Hauska esitys, mutta ei niin hauska kunnan kannalta. Johtavan viranhaltijan, kaupunginjohtajan sivutoimet, saattavat ja ovatkin heikentäneet kaupunginjohtajan toimintaedellytyksiä toimia virassaan Juankoskella. Tähän seikkaan olisi kaupunginhallituksen pitänyt puuttua jo vuosia sitten. Tämä kunnalle haitallinen puoli on kirjattu osakeyhtiölakiin ja periaatteisiin koskien yksityisen yrityksen hallituksen jäsenen velvollisuuksia:
-Osakeyhtiölain 1 luvun 8§:n mukaan yhtiön johdon on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Lain nimenomaisella määräyksellä on haluttu korostaa huolellisuus- ja lojaalisuusvelvoitteita. Joten jäsenyys osakeyhtiön hallituksessa ei ole mikään "kunniatehtävä", vaan laissa määritelty vastuullinen ja seurantaa vaativa työ.

Juankosken kaupunginjohtajan sivutoimia on ollut Strömsdalin hallituksen jäsen vuosina 1996-2008. Juankosken Biolämpö Oy:n halituksen jäsenyys aina vuoteen 2011. Savon Enerfgaholding:n toimitusjohtaja ja yritys on Savon Voiman emoyhtiö. Savon Voiman verkko-hallituksen jäsen; ja näillä, varsinkin Biolämpö Oy:llä on erittäin läheinen suhde kartonkitehtaaseen, koska se omistaa yrityksestä Juankosken kanssa tehtyjen sopimusten (2011 ja 2012, 2013) ja kauppojen myötä
Kaupunginjohtajan muita sivutoimia ovat myös Savon Kuitu Oy:n hallituksen jäsenyys ja Koillis-Savon ympäristöhuolto Oy:n hallituksen jäsenyys.
Juankosken kaupunginjohtaja ei siis esteellisenä voi ryhtyä kaupunginhallituksessa esittelemään tai valmistelemaan mitään asioita koskien näitä yrityksiä. Hän ei saa olla edes läsnä näitä asioita käsiteltäessä kaupunginhallituksessa.

Nyt on huomioitava, että kartonkitehdas ostaa Koillis-Savon ympäristö Oy:lta palveluja ja on lähes 180000 euron veloissa Juankosken kaupungille. Juankosken Biolämpö Oy:n omistajana Juankosken kaupunki on vielä 19 prosentin osuudella Biolämpö Oy:n osaomistaja ja sillä on velkoja Juankosken kaupungille yli 100 000 euroa ja kartonkitehdas on sille veloissa n. 650 000 euroa. Juankosken kaupunginjohtaja on todettu hallinto-oikeuden päätöksellä esteelliseksi käsittelemään Biolämpö Oy:n kauppoja ja asioita, mutta asiasta valitti Juankosken kaupunki ja asia on Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa saamassa lopullista päätöstä.

Myös Juankosken omavelkaisen lainan takauksen realisoitua on Juankoski nyt ison vastavakuuden omistaja, pantin, jonka arvo oli mitattu 7 miljoonaksi. Nyt sekin on siis n. 320 000 euron velkojana mukana saneerausasiassa.
Juankosken kaupunginjohtaja ilman hallituksen virallista pykäläpäätöstä hyväksyi takauksen n. 4 miljoonan euron maksun pankille. Samalla hyväksyttiin ilman virallista päätöstä Patruunanmäen ja muiden tärkeiden rantatonttien myyminen selvästi alle reaalihinnan PB:n läheiselle yritykselle kaupunginjohtajan esityksestä.

Juankosken antaessa päätöksen PB:lle myönnettävästä takauksesta oli kaupunginjohtaja ilmoittanut "teknisestä esteellisyydestään" ja ei ollut mukana päätöksenteossa, eikä asiaa päätettäessä kaupunginhallituksessa eikä valtuustossa. Löytyy kaupunginhallituksen pöytäkirjasta. Tuolloin hän teki oikeudellisesti oikein ja on oletettavaa, että häntä opasti paikalla ollut asianajotoimiston lakimies.
Myös takauksen toimeenpanosta ja päätöksestä vastasi kaupunginhallitus, ja kaupunginjohtaja ei ollut esteellisenä mukana päätöksenteossa. Samoin Juankosken Biolämpö Oy:n toisessa myyntipäätöksessä oli kaupunhginjohtaja esteelliosenä poissa päätöksenteossa. Näinollen kaikki vastuu on siirtynyt esteellisen kaupunginjohtajan sijaan luottamushenkilöille, hallituksen jäsenille, joita sitoo virkavastuu. Tämä seikka tullee esille hallituksen vastuuasiassa:" hallituksen jäsenen on korvattava kunnalle, kunnan jäsenelle, tai muulle henkilölle aiheutunut vahinko, jos:
-vahinko on aiheutettu rikkomalla lakia(kuntalakia, Perustuslakia ym.) tai hallintosääntöä.
-rikkominen on ollut tahallista tai huolimatonta.

On selvää, että asianajotoimiston käyttäminen hallintoasioissa, jotka tuomioistuin on jo kerran kumonnut, ovat maksaneet ja aiheuttaneet käsittämättömän paljon juankoskelaisille. Kulumäärä on nousemassa puoleen miljoonaan euroon ja edelleen ilman kilpailutusta ja hallituksen virallista päätöstä(toimivallan ylittäminen). Nämä kulut johtuvat ainoasta ja yhdestä seikasta: Koska kaupunginjohtaja on ollut teknisesti esteellinen. Hallintoasioiden hoitaminen ja tuomioistuimelle vastaaminen kuuluu kaupunginhallitukselle ja toimivaltapäätöksellä(kertaluonteisella) vaikka kaupunginjohtajalle, mutta kun hän ei voi näin tehdä ollessaan esteellinen.

Esteelliseksi tekee myös yrityksen toisella tavalla sitoutuminen ja kun mietimme, mitä kaupunginjohtaja kertoi lehdistölle:" olen joka päivä yhteydessä PB:n rahoittajiin ja johtoon.". sopii miettiä onko yhteys läheinen. Myös se, että kaupunginjohtaja oli esiintymässä Helsingissä PB:n lehdistötilaisuudessa ja muissa yhteyksissä yrityksen kanssa voi tehdä hänestä hänestä "teknisesti" esteellisen juuri läheisyys-seikan takia ja lojaalisuuden mittapuussa.
Myös asiassa selvinneiden läheisyys-seikkojen takia on varmasti syytä ainakin miettiä, miten sitoutunut virkamies voi olla sivulliseen yksityiseen yritykseen ollessaan hoitamassa kunnassa johtavaa esittelijän virkaa.

valekonsulttiRe: Liian monta palloa ilmassa19.12.2013 14.02
Savon Voima antoi anteeksi 1,2 milj. euron velat Biolämmölle. Kangasperko on siis Savon Voiman suurimman omistajan, Savon Energiaholdingin tj. ja silloin Biolämmönkin hallituksessa, joten palloja on tiheänä ilmassa. Tämä olisi hyvä New Stromsinkin huomata, vaikka esteellisyyksiä on kyllä "riittävästi".
Ei ole ihme, että saman miehen aivoilla kouluasioihin ei keksitä muuta, kuin Säyneisen koulun lopettaminen.
Ehdotus Veijolle ja Heimolle: Kaikki sivutoimet pois tyypiltä, joka ei ymmärrä, mitä jääviys merkitsee. "Tekninen jääviys" ei sisälly tähän tarkasteluun, koska se on vitsi. Totuus selviää oikeudessa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: