Keskustelu

eeroHiihtäminen26.1.2019 17.03
Nyt ko päivä päivältä lähestyy hiihdon MM kisat Seefeldissä, ei voi kuin kauhistella norjan ylivoimaa, varsinkin naisten puolella.
Ei Maarit Björgenin, maailman menestyneimmän naishiihtäjän uran lopettaminen hetkauttanut Norjan naishiihtoasemaa maailman ykkösmaana mihinkään suuntaan.

Juuri päättyneessä naisten 10 km maailmancup kisassa Ulrichehammissa voiton otti jälleen, kukapas muukaan, kuin Norjan Therese Johaug.

Kun luetaan kisan tulosluetteloa.

1. Johaug NOR
2. Jakobsen NOR
3. Andersen SWE
4. Diggins USA
5. Krista FIN
6. Östberg NOR
7. Neprayeva RUS
8. Weng NOR
9. Haaga NOR
10 Neschaevskaja RUS

Top 10
5 Norjalaista.

En tiedä oikeesti, mistäse kana pissii, mut kaiken järjettömän huulirasvakohun jälkeen, kahden kauden kilpailukiellon jälkeen Therese tuli ja näytti koko maailmalle missä on kaapinpaikka.

Ei liene tämän jokusen aikaa kulkeneen hiihtokauden tuloksien perusteella edes epäilläkkään, kuka on Seefeldin hiihtokuningatar ja kuka putsaa MM kisojen palkintopöydän.

On siinä sarkaa meidän Kristallemmekin riehua paikka podiumilla.

alan kolmas miesRe: Hiihtäminen29.1.2019 2.13
Näin Seefeldin kisojen lähestyessä meidän on syytä tarkastella, mitkä on suomalaisten mahdollisuudet mitaleille.

Eero tuossa yllä on jo esittänyt yhden arvion, kenestä voi tulla kisojen hiihtokuningatar.

Minäkin olen aina pohdiskellut sitä, mikä tekee hiihtäjästä hyvän hiihtäjän ja sitä mikä on huollon eli etenkin voitelun osuus sekä epäonnistumisessa että onnistumisessa.

Hiihtämistä on laajasti selvitetty mm. Jyväskylän yliopistossa ja näiden tutkimusten perusteella on käynyt ilmi, että ei ole olemassa yksittäistä syytä epäonnistumiseen ja onnistumiseen. Asia riippuu siis mitä moninaisimmista syistä.

Nämä syyt voivat liittyä hiihtäjän henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, välineisiin, ilmasto-olosuhteisiin jne.
Monia näitä tekijöitä on hyvin vaikea pukea mitattaviin suureisiin.

Yksinkertaisuuden vuoksi ajattelin niin, että menestys riippuu lähinnä hiihtäjän käyttämästä voimasta ja liikettä vastustavasta kitkasta.

Hiihtäessään hiihtäjän täytyy siis tehdä hiihtomatkan aikana työtä kitkavoimien voittamiseksi ja tähän työhön tarvittavan energian hiihtäjä saa lihaksistostaan ja rasvakudoksistaan, joka taas edellyttää sitä, että hiihtäjä saa suorituksensa aikana riittävästi happea, jotta kehon energiavarat voidaan käyttää suorituksessa hyväksi.

Hiihto kuluttaa paljon energiaa, jota saadaan ruoasta eli hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Näistä energian lähteistä muodostuu hapen avulla adenosiinifosfaattia (ATP), joka on välitön energian lähde ja saa aikaan lihassupistuksen.

Mikäli enrgian kulutus esim. hiihdettäessä on suurempi kuin energia tuotanto, niin elimistöön alkaa syntyä laktaattia eli maitohappoa, joka taas vaikeuttaa energia tuotantoa ja vaikeuttaa hiihtämistä.

En lähde nyt tarkemmn selostamaan, miten energiaa lihaksistosta irtoaa, mutta totean vain, että yksilöllisillä ominaisuuksilla on suuri merkitys ja minimissään asiaan vaikuttaa hiihtäjän fyysiset mitat kuten pituus ja paino.

Viimekädessä hiihtäjä joutuu siis tasitelemaan suorituksensa aikana itseasiassa maan vetovoimaa vastaan.

Tutkijat ovat näköjään selvittäneet, että hiihdettäessa hiihtäjän ja ladun välillä on liikettä vastustava kitkakerroin, jonka arvo vaihtelee 0.02-0.05 välillä. Kitkakertoimen vaihteluväli on siten hyvinkin suuri. Tästä syystä suoritusten välillä tarvittava kitkatyön määrä voi hyvinkin olla jopa 2.5 kertainen.

Tämän merkitystä ei pidä aliarvioida, jos ajatellaan, että kaksi kilpailevaa junanvaunun pöllilastaajaa kilpailee nopeudessa keskenään ja toinen joutuu jostain syystä tekemään työn joka vastaa kahden vaunun lastaamista, niin melko varmasti kahden vaunun lastaaja on joutunut käyttämään työhön aika runsaasti energiaa enemmän kuin yhden vaunun lastaaja.

Mennäänpä sitten pölleistä naishiihtäjiin.

Pituus (cm)/paino (kg)/BMI (painoindeksi):

Teresa Johaug: 162, 46, 17.5
Helena Takalo: 157, 48, 19.5
Laura Mononen: 167, 53, 19.0
Riitta-Liisa Roponen: 161, 54, 20.8
Krista Pärmäkoski: 160, 56, 21.9
Heidi Weng: 163, 56, 21.1
Kerttu Niskanen: 172, 58, 19.6
Jessica Diggins: 163, 58, 21.8
Charlotta Kalla: 162, 59, 22.5
Eveliina Piippo: 178, 61, 19.3
Anne Kyllönen: 173, 61, 19.3
Johanna Matintalo: 177, 62, 19.8
Anita Korva: 168, 63, 22.3
Marit Börgen: 168, 64, 22.7
Stina Nilsson: 174, 68, 22.5

Edellisten hiiihtäjien hapenkulutus litroissa 15 km:n hiihdossa minimi kitkakertoimella 0.02 ja maksimikitkakertoimella 0.05 on laskennallisesti seuraava:

Teresa Johaug: 6.5, 16.2
Helena Takalo: 6.8, 16.9
Laura Mononen: 7.5, 18.6
Riitta-Liisa Roponen: 7.6, 19.0
Krista Pärmäkoski: 7.9, 19.7
Heidi Weng: 7.9, 19.7
Kerttu Niskanen: 8.2, 20.4
Jessica Diggins: 8.2, 20.4
Charlotta Kalla: 8.3, 20.8
Eveliina Piippo: 8.6, 21.5
Anne Kyllönen: 8.6, 21.5
Johanna Matintalo: 8.7, 21.8
Anita Korva: 8.9, 22.2
Marit Börgen: 9.0, 22.5
Stina Nilsson: 9.6, 23.9

Yo. alustavien tietojen perusteella voidaan todeta esim. Teresa Johaugin osalta, että hän on kaikkein kevein ja painoindeksinkin mukaan hyvin sopiva yleishiihtäjäksi. Nähtävästi näistä ominaisuuksista johtuen hänen hapen kulutuksensa suorituksen aikana jää myös pienimmäksi.

Valitettavasti hiihtäjien maksimaalista hapenottokykytiedot eivät ole olleet käytettävissäni, joten tätä suuretta ei nyt voi esittää, mutta tietysti se vaikuttaa myös merkittävästi hiihtäjän kestävyyteen.

Merkille pantava on myös, että Hellu Takalolla pienen kokonsa vuoksi oli myös hiihtäessään alhainen hapen kulutustarve. Ei ole siis ihme, että hänellekin tuli kultamitaleja.

Merkille pantavaa on myös, että Marit Björgenilla ja Ruotsin Stina Nilsonilla näyttää olevan suuri hapen kulutuksen tarve. Molemmat ovat verrattain kookkaita hiihtäjiä ja Stina Nilsson taas tuntuu olevan sprintin loppukireissä lähes lyömätön.

Hiihdossahan tarvitaan myös runsaasti voimaa ja tunnetustihan Marit Björgenin hauislihakset ovat olleet suuremmat kuin monella miehellä. Luulisin, että Stina Nilsson on myös ns. voimahiihtäjä.

Käsittääkseni myös Suomen nuoret Anita Korva ja Eveliina Piippo ovat varsin vahvoja hiihtäjiä.

Yo. laskelmista nähdään myös hapenkulutuksen riippuvuus kitkakertoimesta.

Voidaan tehdä sellainenkin ajatusleikki, että Teresa Johaugin voitelu menee taas nappiin (ketkakerroin 0.02) Seefeldin 15 km:llä, jolloin hänen hapentarpeensa jää tasolle 6.5 litraa.

Samaan aikaan Krista Pärmäkosken voitelu saattaa taas norjalaisia heikommin hoidetun huollon vuoksi epäonnistua, jolloin Kristan kitkakertoimen arvo nousee tasolle 0.05 ja vastaavasti hän hapenkulutuksensa nousee tasolle 19.7 litraa eli noin 3-kertaiseksi Teresan kulutustasoon verrattuna.

Vaikka Kristalla olisi millainen maksimaalinen hapenottokyky tahansa, niin tuskinpa hän voisi tässä suhteessa antaa voitelun osalta näin suurta hyvitystä Teresalle noustakseen podiumilla korkeimmalle korokkeelle.

Yllä esittämäni alustava laskelma ei tietenkään ole tyhjentävä selitys hiihdon systemaattisesta analysoinnista, koska noista kitkalaskelmista puuttuu vielä erilaisiin hiihtotyyleihin liittyvät analyysit ja potkuihin liittyvät kitka-analyysitkin sun muut seikat.

Hesarissa 26.1.2019 Matintalon ja Piipon valmentaja Ville Oksanen ja Anita Korvan valmentaja Esko Paavola esittivät arvioita Ruotsin nousevasta nuoresta hiihtotähdestä Frida Karlssonista seuraavasti:

"Hänellä on valtava kestävyys. Varmasti hapeottokyky ja kestävyysominaisuudet ovat maailman huippujen luokkaa: Hän tikaa kuin ompelukone, vähän niin kuin Johaug. Hän on pykälän isompi versio (6-7 cm pitempi kuin Johaug) ja saattaa hiihtää kovempaa kuin Johaug."

Ennen tulevia Seefeldin kisoja pitää varmaan tehdä vastaavat analyysit miehistä, niin voidaan antaa edes jotenkin perusteltu arvio tulevien kisojen hiihtäjien mitalisaaliista.

EeroRe: Hiihtäminen23.2.2019 21.34
Tätähän minä jo ennustinkin 4 vko takas.
Ensimmäinen hiihtokisa takana ja Therese todellakin näytti kaapinpaikan.

Vaikkakin hän on tällä kaudella voittanut selvästi ja joitakin mc kisoja jopa ylivoimaisesti, en olisi uskonut, et MM kisassa hänkään pystyisi noin murhaavaan ylivoimaan.

Maarit Björgen oli omalla urallaan lähes voittamaton, mut Therese on jotain aivan käsittämätöntä, johon kukaan toinen ei ole kyennyt koskaan aiemmin.

Voisin lyödä vaikka vetoa, et Therese ottaa Seefeldistä 4 kultaa, muille jaetaan himmeempiä mitaleita.

eeroRe: Hiihtäminen2.3.2019 21.18
Nythäne Seefeldin ämmämkisat on sitte hiihdetty.
Palstan avauksessani olin valmis lyömään vetoa kisojen hiihtokuningattereksi
Therese Juhaughia neljällä kultamitalillaan.
Kuningattareksi hän nousikin,kolmella kultamitalillaan.
Minun veikkaukseni koki pettymyksen Norjan valmennusjohdon emämunaukseen viestiosuuksien hiihtäjävalintoihin.

Ensimmäiselle vapaan osuudelle valitsivat Astridt Jagobsenin, miksi ohitettiin jo kaksi mitalia saavuttanut Maiken Caspersen Falla ???
hän olisi varmasti pysynyt ruotsin Charlotte Kallan kyydissä.

Nyt Jakobsen jäi Kallalle 19 sekkaa.
Satavarmasta Falla ei olis hyytynyt Kallan vauhdista.
Ankkuriosuudelle Stina Nillson pääsi lähtemään 19 sek karussa.
Järjettömän raskaassa kelissä Johaug kuitenkin kuroi 16 sekkaa kiinni Nillsonia, mut lyhyen 5 km matkan aikana joutu vetämään ittensä niin hapoille, et sitten ei paukut riittäneet loppusuoralla.

Kuten avauksessani jo totesin, suomen joukkueelta en kummoisia odottanutkaan, joten Therese oli kuningatar ja suomen saldo oli sijoitus ynnämuut.

alan kolmas mies Re: Hiihtäminen3.3.2019 15.12
En viitsinyt uhrata aikaani enää suomalaisten mieshiihtäjien fyysisten ominaisuuksien ja kitkavoimien analysointiin, koska jo ennen näitä Seefeldin kisoja oli nähtävissä, että suomalaisten suksi ei luista.

Kysymys on ns. sukuviasta. Meillä luullaan, että meillä osataan voidella sukset ja valita oikeat sukset, mutta tilanne näyttää olevan aivan toinen.

Krista Pärmäkoskikin nostaa punttia jo melkein samaa tahtia kuin aikoinaan painonnostaja Kailajärvi.

Tälläinen harjoittelu on kuitenkin turhaa, kun kerätystä lihasmassasta ja energiasta arvattavasti yli puolet tuhoutuu kilpaladulla käsittämättömien kitkavoimien voittamiseen.

Kristallakin on vastustajina sekä muut kilpailijat että myös hirvittävät kitkavoimat. Kristalla pitäisi siis olla kaksinkertaiset voimat, että hän voisi voittaa Teresa Johaugin.

Onhan tässä ihan selvästi peiliin katsomisen paikka, kun havaitaan, miten Iivonkaan suksi ei luistanut. Iivoakaan ei voi syyttää harjoittelun ja asenteen puutteesta. Ritu Roponenkin kyynelsilmin raportoi 30 km jälkeen, että ei näillä hikilaudoilla valitettavasti voi menestyä.

Ja miten Kristallekin voideltiin toiselle kiekalle hiekkapaperipohjaiset sukset, kun olisi vesikelillä pitänyt hyödyntää lumen ja suksen väliin syntyvä vesipatja eli se kuuluisa vesiliirto. Ei mikään ihme, että Kristakin katkesi totaalisti toisella kiekalla.

Tämänkin asian aikoinaan Marjo Matikainen (itse dipl. ins. ja dipl. insinöörin tytär) tiesi eriomaisen hyvin, kun eräissäkin kisoissa joutui huutamaan ladun varressa tumput suorana seisoville huoltomiehille:

"perkele havuja ladulle"

Silloin viimeistään huoltomiehille tuli kiire!!!

Minä ihmettelen sitäkin, että Suomen mediassa ihastellaan sitäkin, että Matti Heikkinen osaa ottaa irti itsestään kaikkensa ladulla ja laatta lentää maalissa.

Kyllä minusta silloin Suomen valmennuksen ja huollon piirissä pitäisi jo hälytyskellojen soida, että tuollainen touhu on hengenvaarallista leikkiä.

En ole huomannut, että muiden maiden hiihtäjät joutuvat näin koville hiihtokilpailuissa. Matillakin on sen verran kokemusta ja näyttöjäkin, että mies voi tulla maaliin ihan suorinkin jaloin, jos sukset vain pelaa.

Meidän pitäisi ottaa sekin huomioon, että Suomessa on yleensä talvisaikaan pakkaskelit, joten meikäläinen valmennus- ja suksihuolto on keskittynyt pakkaskelihiihtoon.

Keski-Euroopassa ja Norjassakin on ihan toisenlaiset kosteat tai vesikelit, joissa heikäläiset hiihtäjät ovat koko ikänsä harjoitelleet ja kilpailleet. Ei siis ole mikään ihme, että Norjastakin tulee hyviä hiihtäjiä kuin liukuhihnalta.

Minä luulen, että suomalaiset pärjäsi paremmin noissa kisoissa, jos muistettaisiin edes se, että ennen aikaan jo tiedettiin, että ainakin pertsikkaa hiihtäessä pantiin mäystimiin toiseen jalkaan lyly ja toiseen jalkaan kalhu.

Se mihin jalkaan lyly ja kalhu laitettiin riippui siitä, millä jalalla hiihtäjä luonnostaan vauhtia lykki ja millä liukui.

Minä vähän epäilen, että nykyään laitetaan molempiin jalkoihin samanlaiset sukset (nano-sukset) ja sehän ei kuulosta hyvältä, kun muistelee sitä, miten esi-isät olivat tottuneet vuosituhansien aikana hiihtämään.

Tämäkin luonnonlaki tunnetaan hyvin jalkapallossa ja jääkiekossa. On rightin ja leftin käyttäjiä.

Kyllä Suomen hiihdossa on selvästi ison tuuletuksen paikka. Koko porukka on ulkona kuin lumiukot. Silloin suosta ei nousta, ellei sisäänlämpiävä porukka "avaa salattuja kansioita" ja keskustele jonkun ulkopuolisen mutta täysjärkisen asiantuntijan kanssa.

Hyvä piirre on se, että Stora Enso on innostunut Iskelmäradion lisäksi sponsoroimaan myös hiihtoa. Minä luulen, että olisi myös Stora Enson intresseissä saada Suomen hiihto jälleen oikeille urille. Tässä suhteessa voisin mielelläni avustaa Stora Ensoa, kun elämäni varrella olen kymmeniä vuosia joutunut auttamaan kyseistäkin yhtiötä, jotta niukoille rahoille saadaan paras vastike.

eeroRe: Hiihtäminen3.3.2019 23.14
Lieneekö syy sysissä, vaiko sepissä, mut nyt on hyvä syy alkaa käydä rakentavaa keskustelua, miksi suomen hiihto on ollu tällä vuosituhannella suunta alaspäin.

Tässä urheilumuodossahan yleensä puhutaan pohjoismaisista hiihtokisoista, mut sitä pohjoismaisuutta edustaa enää Norja. Suomi ja Ruotsi ovat jäämässä jo keskieurooppalaisten jalkoihin, ja suomikin on takamatkalla Ruotsiin nähden.

MM mitalit tällä vuostuhannella.
2001 Lahti
suomi norja ruotsi
k h p k h p k h p
2 5 3 =10 6 2 2 = 10 2 2 0 =4
2003 Val Di Fiemme
1 1 1 4 5 5 6 16 2 1 3 6
2005 Obersdorf
1 3 1 5 7 5 7 19 1 1 1 3
2007 Sapporo
5 1 2 8 5 4 7 16 0 1 1 2
2009 Liberech
3 0 5 8 5 4 3 12 0 2 1 3
2011 Holmenkollen
1 1 2 4 8 6 6 20 2 2 1 5
2013 Val Di Fiemme
1 6 0 7 8 5 6 19 1 6 0 7
2015 Falun
2 4 3 9 11 4 5 20 2 4 3 9
2017 Lahti
1 1 3 5 7 6 5 18 0 2 2 4
2019 Seefeld
0 0 1 1 13 5 7 27 2 2 1 5

Yhteensä

Suomi 13 k 11 h 18 p = 42
Ruotsi 12 23 13 = 48
Norja 75 46 54 = 175

Suomihan on hiihtomaa !!!!!!

alan kolmas miesRe: Hiihtäminen4.3.2019 2.43
Panitko Eero merkille, että esim. 50 km ja naistenkin kisoissa hiihdettiin jo shortseissa ja lyhyt hihaisissa T-paidoissa.

Kohta tulee naisten sarjoihinkin bikini-hiihtäjiä, joten tästä pitäisi jo hiihtoliiton änkyröidenkin havaita, että ajat ovat muuttuneet Suomen vitikeleistä.

Kiistatta on selvää, että Suomessa ei ole tällä hetkellä ainuttakaan hyvää ja varmaa yleishiihtäjää miehissä eikä naisissa.

Norjalaisia on paljon hehkutettu ja kyllähän ne hyviä ovatkin kuin myös muutamat ruotsalaiset.

Minä seurasin kuitenkin koko kisojen ajan Venäjän BOLSUA tarkalla silmällä. Kaveri on vasta 22 vuotias. Ei pelkää työntekoa, mutta sitkeyttä ja nopeutta on.

Taisi nytkin osallistua kaikille matkoille ja jokaisesta kisasta tuli hopea.

BOLSU on vaatimattoman tuntuinen kaveri, joka selvästi vihaa häviämistä. Urheilussa se on hyvä piirre!!!

Kouraan ajattelijaRe: Hiihtäminen4.3.2019 9.37
Halli-yleisurheilun Em- kisat vahvistivat käsitystä norjalaisen kestävyysurheilun ylivertaisuudesta. Norjalainen voitti oman välieränsä 1500 metrillä. Heti perään juoksi 3000 alkukarsinnan, jossa oma Topimme juoksi ennätyksensä. Topi jäi suoran mitan ja jäi tähän karsintaan. Voitamme Norjan jääkiekossa, koripallossa ja lentopallossa ja tietysti sählyssä.

AKMRe: Hiihtäminen4.3.2019 19.35
Kangasperkon liikekumppani ja Juankosken pelastajaksi tullut kiinteistömoguli ja Revestor Oy:n omistaja, ennen niin varakas Nemea pankkiiri Mika Lehto astuu nyt sitten tulevana maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa kuulemaan oikeuden päätökset Revestorin/Mika Lehdon Kirkkonummella tekemistä kiinteistökaupoista Antti Herlinin kanssa.

Noissa kaupoissahan Mika Lehto myi muiden omistamia kiinteistöjä ja yritti niillä rahoilla pelastaa osittain omistamansa maltalaisen hämäräpankki Nemean.

Nettipankki Nemea Bankhan lähti myös Premium Boardin tärkeäksi rahoittajaksi Juankoskelle vuonna 2012.

Nyttemminhän EKP on jo evännyt pankkiluvan useiden pankkisäännösten rikkomusten vuoksi Nemea Bankilta.

Kirkkonummen kiinteistökaupoista alustava istunto asianajaja Kari Uotin toimiston ajamassa haasteessa on jo pidetty 29.5.2018 ja nyt 11.6.2018 kuullaan sitten tuomio asiassa (dnro L17/30464).

Netistä voi tarkistaa, että Revestor Oy oli varaton yhtiö jo vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan.

Helsingin käräjäoikeuden päätöksen jälkeen Revestor Oy:n Juankosken kiinteistöt, joissa Kangasperko toimi Mika Lehdon ja Revestorin sekä Premium Boardin asiamiehenä, taitavat pian tulla myös käsittelyyn, koska Revestor on varaton yhtiö ja toimiii Juankoskella ainoastaan Kuopion muutosjohtajan junaileman muistaakseni vain noin 3 500 euron suuruisen budjetin varassa.

Tietysti voisihan sitä ajatella niinkin, että Milini Holding Ltd innostuu Juankoskella vielä hotellibisnekseenkin ja ostaa nettihuutokaupassa Patruunanmäen lisäksi myös konkkaan ajateun Ruukin Kievarinkin.

eskimoRe: Hiihtäminen6.3.2019 22.16
nythän tämä hiihtäjien ongelma selvisi, kangasperko on myynyt suomen joukkueen sukset alihintaan mika lehdolle, joka on käyttänyt perinteiseen tapaan voiteluun rahaa, kun ei maltalla ole muita voiteluaineita, joilla saa asiat luistamaan

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Hiihtäminen12.3.2019 14.49
Voisitko AKM kertoa miten Lehdon kävi Helsingin käräjäoikeudessa?

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Hiihtäminen14.3.2019 8.58
Taitaa kyseessä olla samanlainen oikeudenkäynti kuin on Juankosken takausoikeudenkäynti. Paljon puhetta, vähän tekoja.
Osakeyhtiössä suuri omistaja päättää. Sama pätee kunnallisessa päätöksenteossa. Valtuutettujen enemmistö päättää. Päätökset saattavat joskus olla huonojakin, mutta laki ei kiellä huonojen päätösten tekoa.
Nykyisin on alkanut ilmetä uudenlaista suoraselkäisyyttä. Huonojen päätösten jälkeen erotaan tehtävistä. Sipilä edustaa uudenlaista ryhtiä.
Voisikohan olla niin, että Lehto ja Revestor jatkavat myös. Jos ei entisellään, min uudistuneena. Tuomiot olisivat varmaankin kerrottu lehdissä.
Olen lukenut, että Nemeapankki on löytänyt tuottoisan toimialan lyhytaikaiseen luottojen järjestämisessä.

eeroRe: Hiihtäminen14.3.2019 11.29
Kylläminä niin mieleni pahoitin, kun ajattelin jo otsikkoa miettiessäni, mitenkä asia pysyisi totaalisesti otsikon mukaisissa keskustelunaiheissa, et kuitenkin, AKMmän trolli vetäs mukaan jo vuoskausia jatkuneen, saman paskanjauhannan, johon virallinen äänikin vastas jopa kahdella eri kannanotollaan. Eskimon lausunnon lasken sormieni läpi, olihanhän kuitenkin lähellä aihetta. Minun mielestä ja ehkä monenkin toisen palstanlukijanmielestä, olisi suotavaa, et pysyttäis otsikon mukaisissa tarinoissa, eikä aina vetästä mukaan tätä samaa premiumboardsoopaa. Jatkan otsikonmukaisessa aiheessa. Kolleenin kisat on käyty. Jälleen ylistämäni Norjan Therese Johaug näytti 30 km kisassa kuka on kuka. Lähes kahden minuutin voitto osoittaa hänen ylivertaisuuttaan kilpasiskojaan kohtaan. Jo ennen tätä surullisenkuuluisaa huulirasvkohua Therese voitti useita arvokismitaleita. Joten hänen menestyksensä edellisissä arvokisoissa ei ollut todellakaan dopingista johtuvaa menestystä. Nyt hän on sen osoittanut koko hiihtomaailmalle. Tänäpäivänä Therese on varmasti putipuhdas, mut hän on entistäkin ylivoimaisempi, kuin kukaan muu. Suomen mitalihaaveet 5-7 olivat jo alunalkaenkin seefeldiin ylimitoitettuja. Suomalaisen tanssikansan suosikin Yölintu-yhtyeen ja solistin Simo Silmun sanoin "sitä saa mitä tilaa" ei todellakaan toteutunut. Toinen hämmästyttävä ylivertaisuus on Norjan Klaebo, miesten pikamatkoilla. Hänestä on tullut uusi Petter Northug. Kun katsoo teeveestä hänen ylämäen hiihtotekniikkaansa, se on kaikista muista poikkeavaa. Niinpä Kolleenin jälkeen joku keksi hänen juoksutekniikastaan uuden sloganin. Klebottelu..... Ja sitten meidän Kaisa.. Voi että taas meni perseelleen arvokisat. Jospa se sitten tännään iltapuhteella parisekaviestissä Tero Seppälän kanssa ns. natsais. Kuten jo vanhassa lastenlaulussa sanotaan, hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa, kuinka lyhyessä ajassa suomalainen hiihtomenestys on kadonnut maailmankartalta. Niin naisissa kuten miehissäkin. Kesken kisojen Kerttu Niskanen oli ainut, joka uskalsi ongelmat julkisuuteen tuoda julki. Jos virta ei kulje, johdossa on vika. YLEn hiihtoasiantuntija Mustikin vihjaili jo samaan suuntaan, mut yhtenä päivänä alkuviikosta YLEn urheilustudiossa oli haastatelvana, nykysinkin maajoukkueeseen kuuluva ex päävalmentaja Reijo Jylhän poika Martti Jylhä. Hän jo vähän raotti julkisuuteenkin sitä tosiasiaa, et hiihtomaajokkueen sisällä on todellinen johtajuusongelma. Toinen asioitavalaiseva myös YLEn urheilustudion tekemä dokumentti oli toimittaja Laura Arffamin johdolla syvällinen perehtyminen norjalaiseen urheilukulttuuriin ja norjalaisten yritysten suhtautumiseen hiihtourheilun sponsorointiin. Norjassa yritykset ovat jonotuslistalla, milloinka he pääsevät podiumin taustateksteihin. Norjassa yrityskulttuuriin kuuluu olennaisesti olla tukemassa hiihtourheilua. Meillä suomessa on tähän vielä pieni kaula kurottavana. Hiihtoterveisin.

eeroRe: Hiihtäminen14.3.2019 11.32
Anteeksi lukijat..
Jostakin syystä tekstini nivoutui yhdeksipitäksitekstijonoksi, vaikka kirjoitusvaiheessa, tapani mukaan jaottelin lauseita.

alan kolmas miesRe: Hiihtäminen14.3.2019 13.58
Ystäväni Eero, älä pyytele anteeksi kirjoituksiasi. Kyllä niistä selvän saa.

Vaikka emätrolli kirjoitti yllä nimissäni, niin so what. Osittain kirjoitti asiaakin.

Keskustan virallinen äänikin kyselee pankkiiri Lehdon perään, kun puhutaan hiihtämisestä. On erittäin hyvä, että myös hiihdon yhteydessä otetaan esille kepuloisten laajamittaiset kähminnät.

En nyt kuitenkaan ala hiihto-otsikon alla käsittelemään laajemmin tapausta Juankosken takauspetoksella varastetut rahat. Se kuuluu toiselle palstalle.

Hiihtämisestä totean sen, että kepuloisilla ja muilla poliitikoilla on aina ollut sormensa pelissä syvällä hiihtämisen taskuissa ja rahoissa.

Muistakaamme vain mihin katastroofiin Lahdessakin jouduttiin Esko Ahon kaudella käynnistyneen laajan doping-kampanjan ajettua karille.

En kuitenkaan lainkaan ihmettele sitä, että Eskokin oli syvällä dopingin lumoissa, koska Eskohan tunnetaan myös siitä, että hän mielellään pelaa pokeria ja harrastaa tietokilpailuja.

Minusta pokerin peluussa ei sinänsä ole mitään vikaa ja itsekin olen joillakin muikunkutureissuilla harrastanut pokerinpeluun parasta muotoa ei intiaanipokeria. Se on laji, jossa pärjää parhaiten, jos pokka pitää.

Alla vähän listaa hiihtoliiton pomoista.

1986?1989 Matti Autio
1990?1995 Eino Petäjäniemi
1996?2000 Esko Aho
2000?2002 Paavo M. Petäjä
2003?2004 Seppo Rehunen
2005?2009 Jaakko Holkeri
2009?2013 Matti Sundberg
2013?2017 Jukka-Pekka Vuori
2017? Markku Haapasalmi

Jos muutaman kommentin yo. listasta sanon, niin enpä muista koskaan nähneeni valokuvaa, jossa esim. Esko Aho, Paavo M. Petäjä ja Matti Sundberg olisi nähty suksien päällä.

Matille minäkin laadin aikoinaan Kaskisten sellutehtaasta Pöyryn ensimmäiset oikeat rahoituslaskelmat ja totesin, että konkurssiin menee ja niin myös meni.

Koska sellaista ei voinut tietenkään esittää rahoittajille, niin sitten nostettiin vähän sellun hintaa laskelmissa, niin jopa näytti hanke siedettävältä.

Kyllähän se Kaskisten hankekin sitten saatiin järjestykseen, mutta rahaa siihen jouduttiin lapioimaan huomattavasti suunniteltua enemmän.

Tilanne oli Kaskisissa 1973-77 vähän sama kuin Juankosken kuuluisassa konkurssiin meneessä biovoimalassa. Ei mikään voimalayhtiö voinut vuonna 2004-2006 rakentaa lähes 9 milj. euron voimalaa vain 60 000 euron omalla pääomalla, kuten Juankoskella tehtiin.

Jokainen, joka vähänkään ymmärtää liiketaloutta tietää, että Juankoskella kysymyksessä oli korkeimman luokan rikos ja polliittinen kähmintä.

Suomen hiihdon ongelma on johdossa kuten ystäväni Eero toteaa yllä.

Meillä korkeimmat hiihtopomot eivät tiedä suksista kumpi on lyly ja kumpi kalhu. Välinehuolto on siis meillä täysin rempallaan.

Iivo on meillä paras hiihtäjä, mutta Iivokin pärjää vain pertsikassa pitkillä matkoilla.

Kokonaisuutena Seefeldissä nähtiin, että Suomi oli kaukana kansanvälisestä kärjestä.

Minun suosikki oli venäläinen BOLSHU, joka näyttää olevan hiihtäjä jumalan armosta. Jos nuori mies tulee Siperiasta ja pärjää, niin sen ymmärtää, että harjoituskilometrejä on takana.

BOLSHU ei ole mitään show miehiä, hän vain yksinkertaisesti hiihtää helvetin hyvin.

Suomestahan voidaan ottaa esille esimerkiksi hiihtovalmentaja Reijo Jylhän poika Martti Jylhä, jonka hiihto on nykyään vähän niin ja näin.

Mutta muistaakseni Martti on nykyään kovasti huolissaan ilmastonmuutoksesta. Minä vaan ihmettelen, mitä helvettiä ilmastonmuutos kuuluu hiihtoon.

Ehkä Martti on huomannut sen, että muiden maiden hiihtäjillä on liukkaammat sukset, kun Norjassa, Saksassa, Itävallassa, Rankassa ja Italiassa on ihan erilaiset kelitkin kuin Suomessa, joten ei ole ihme, että siellä osataan suksetkin voidella oikein.

Toisaalta Martti on varmaan ajatellut, että julkisuuteen pääsee paremmin hiihtoladuiltakin, kun epäonnistuneen kauden jälkeen siirtää puheen hiihdosta ilmastonmuutokseen, jolloin voi keskittyä räkyttämään USA:n presidentti Trumpia ja Russian Collusionia.

Suomalaiset on taas yllätetty housut kintuissa, kun on alettu pelaamaan sitä kuuluisaa "meidän peliä" myös välinehuollossa ja valmennuksessa.

Muistaakseni alkuviikosta vahvistettiin sekin, että kiinalaiset ostivat Amerin, kun Kiinassa halutaan kehittyä suureksi urheilumaaksi.

Tietysti ensimmäisenä suomalaiset meni taas silmät sokeina tälle silkkitielle. Kaiken huipuksi vielä suuret kiinalaiskaravaanit on kutsuttu harjoittelemaan Vuokattiin ja innokkaimmat suomalaiset valmentajat ja muut yrittäjät rakentaa Kiinassa jäähalleja ja hiihtokeskuksia täyttä häkää.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun kiinalaiset ovat suorastaneet varastaneet länsimaista osaamista ja panneet sitten 1000 milj. ihmistä harjoittelemaan jotakin asiaa.

Jos meillä on Vuokatin hiihtotiimissä suunnilleen 20 kohtuullista hiihtäjää, niin Kiinassa on niitä kohta 100 miljoonaa ja tietenkin näköalattominen suomalaisten avustuksella.

Kiinalaisille riittää tässäkin se, että Unilukkarin siunauksella Ähtäriin on vuokrattu yhdellä milj. eurolla vuodessa kaksi bambua narskuttavaa panda-karhua ja rakennettu vielä laitomalla rahoituksella pandoille kannattamaton eläinpuisto.

Saa nähdä myyköhän rahavaikeuksista kärsinyt Kirvesniemen Harrikin vielä Kiteen suksiverstaaltaan panda-karhulle nano-suksetkin. Se olisi Suomen hiihdon totaalinen loppu.

Amerin kaupan jälkeen voidaan odottaa, että jo seuraavissa talviolympialaisissa kiinalaiset urheilijat pokkaa mitalisijat ja hyvä jos suomalaiset pääsee edes pistesijoille.

Ampumahiihdosta voin sen todeta, että Kaisalla ei valitettavasti ole koskaan kantti kunnolla kestänyt ns. penkalla.

Kaisalla on aina ollut ongelmia ammunnassa, jotka Kaisa on kompensoinut hiihtämällä kovaa. Nyt Kaisan hiihtovauhtikin on hyytynyt.

Kaisan ampumavalmentajana on ollut mm. olympiamitalisti Juha Hirvi, mikä on tietysti ollut iso virhe, koska Juha ei koskaan ole voittanut mitaleita ampumahiihdossa.

Juha on käsittääkseni aina saanut ampua rauhassa ja pystystä. Sitä paitsi Juha on myös kärsinyt urallaan suurista rahoitusvaikeuksista.

Kaisan olisi pitänyt saada ampumaopetusta Tex Willerin tapaiselta ampujalta, joka molemmin käsin pystyi ampumaan suoraan lonkalta sen kummemmin pitkään tähtäämättä suoraan rosvoja otsaan.

Wilhelm Tell oli myös hyvä ampumaan jousella ja jousellakin ammutaan pystystä, jossa Kaisalla on aina ollut pahimmat ongelmat.

Sehän tiedetään, että hyvällä ampujalla pitää olla rautaiset hermot ja Kaisalla ei sellaisia ole.

Tästä syystä Kaisasta ei ole voinut tulla suurten kilpailujen voittajaa.

Tällaisiakin henkilöitä meillä Suomessa on ollut urheilussa esim. Paavo Nurmi, Lasse Viren ja hiihdossa ainakin Haku Veikko.

Kyseiset herrat eivät ole paljon puhuneet, mutta ovat sitäkin enemmän tehneet.

Liian myöhään Suomessakin herättiin valitettavasti siihen, että Matti Nykänen oli meillä todellinen urheilusankari ja esimerkki kylmäpäisestä voittajasta, mutta johtajat eivät osanneet hyödyntää edes Matin arvoa, koska katsoivat, että he jäävät Matin varjoon.

Nyt on myöhäistä katua. Suomalainen mäkihyppy on alamaissa ja hiihto laajasti ottaen isossa kriisissä, vaikka johtajat eivät sitä vielä tajua tai halua aidosti tunnustaa.

eeroRe: Hiihtäminen14.3.2019 15.36
AKM
Aiemmassa puheenvuorossani surkuttelin Kaisan huonoa menestystä MM kisassa.

En aliarvioinut Kaisan hiihtomahtia.
Totuushan on se, et aiemmin Kaisan menestys pohjautui hänen ylivoimaisuuteen hiihtoladulla.

Kaisan ampumataito on koko hänen uransa aikana ollu keskinkertainen, mut hänen hiihtovauhtinsa aiemmin oli vailla vertaansa, vs, maastohiihdon SM kisat,
Tänäpäivänä Kaisa on edelleen kärjessä hiihtovauhtiin verrattuna, mut on menettänyt hiihtovauhtietunsa, koska uudet, nuoret hiihtäjät ovat ottaneet Kaisan hiihtoylivoiman kiinni.
Siksi Kaisa jää sijoille ynnämuut heikohkon ammuntansa vuoksi.

Ja tänpäivän keltaisen lehden uutinenhan oli, et jopa venäjän ampumahiihtojohdon pyyntö/toivomus oli, et Kaisa... olet tervetullut maajoukkueemme mukaan harjoitteluun.

Minullahan on, vaikka en olekkaan hiihtomiehiä, olen lentopallomies, jonka mieltä ilahduttaa juuri männäoleva tieto, et piskuisen Pudasjärven kunnan suuri lentopalloperheen kasvatti Tuomas Sammelvuo on kutsuttu suuren Venäjän, yhden maailman lentopallomaan päävalmentajaksi.

Tämä on, ei meille savolaisille, eikä suomalaisille, vaan tämä on maailmanlaajuinen merkittävä asia suomalaiselle lentopallokulttuurille.

Hiihtämiseen senverran vielä, et nykyinen anoppini on nuoruudessaan harrastanut hiihtoa ja jopa kilpaillut silloin. Hänen treenikaverinsa, samankylän tyttöjä ko olivat, meidän vanhan koulukunnan hiihtoa seuranneet muistavat anoppini treenikaverin Raisa Smetaninan.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Hiihtäminen14.3.2019 15.43
Nimimerkki AKM johdatti itse keskustelun Revestoriin ja Lehtoon, mutta muuttui kovin tarkaksi eikä suostunut vastaamaan kysymykseeni.

Urheiluasioissa kompetenssini rajoittuu vain heittolajeihin, joten mielelläni pakenen tähän erikoisalaani eli politiikan tekoon ja keskustalaisen ajatusmallin ylivertaisuuden puolustamiseen.

Kävin juuri juankosken torilla syömässä veijo Tirkkosen tarjoamat makkarat ja sanoin sielläkin, että äänestäisin ilman muuta demareita, jos keskustaa ei olisi olemassa.

Joku koiranleuka arveli, että minusta tulee ilmoittamallani aikataululla demari vasta kahdeksan vuoden päästä.
Oli miten tahhaan, mutta demarien makkarat ovat hyviä.

poliittinen tarkkailijaRe: Hiihtäminen15.3.2019 4.55
Nyt kun perinteiset hiihtolajit ja mäkihyppy on käsitelty, niin on aika siirtyä aiheeseen "perässähiihto".

Alkuillasta nähtiin puolueiden puheenjohtajien ensimmäinen YLEn vaalitentti.

Jo heti alkuun YLE ilmoitti, että virta vie vasemmalle. Ei mennä vain paria piirua, kuten Don Heinäluoma tapasi aina sanoa. Nyt mennäänkin komeasti 180 astetta kohti kommunismia ja suunnitelmataloutta, kun haudan partaalta noussut demujen Antti Rinne on ottanut jo hallituksen muodostajan nuijan käteensä.

Tehostaakseen Antin johtavaa roolia YLE heijasti lattiaan oman galluppinsa tulokset. Demuille oli laitettu pitkä punainen pilari, johon oli merkitty kannatusluku 25.2%.

Muiden kannatus näytti visuaalisesti olevan vain parin prosentin luokkaa. Ja YLE vielä ilmoitti, että heidän vaalikoneestaan saa jo tiedot tuloksista selville ennen kuin on edes vaaleja pidetty.

YLEn ompeluseuran osanottajat keskustelivat nyt suhteellisen hyvässä järjestyksessä ja päällepuhumista oli tällä kertaa harvinaisen vähän.

Tietenkin keskustelu aloitettiin tarkistamalla ensin Antin ja Terra Sipilän fyysinen kunto. Molemmat ilmoittivat olevansa teräkunnossa. Anttikin oli hommannut jo lääkärintodistukset monelta lääkäriltä.

Ihmetyttää, miksi Antti tarvitsi monen lääkärin lausunnot. Onko niin, että Antin kunnossa on sittenkin hieman epävarmuutta?

Täytyy sanoa, että Antti saattaa joutua kovaan rääkkiin, kun ajatellaan sitä, millainen työ on ensiksi saada Suomeen poliittinen hallitus, aloittaa sitten taas uudet keskustelut Sotesta ja tietenkin Sotusta, mikä on jo rahallisestikin kaksi kertaa Leveäharteista Maakunta Sotea leveäharteisempi.

Kaiken tämän päälle Antilla tai kenellä tahansa muulla pääministerillä tulee olemaan täydellisessä sekasotkussa olevan EU:n puheenjohtajuus, kun maailman talouskin vielä selvästi on sakkaamassa.

Terra Sipilä taas ilmoitti, että hän on terve kuin "pukki", enkä ihmettele sitä laisinkaan, koska niin monen kaalimaan kimpussa Terra Sipiläkin on puuhastellut viimeiset neljä vuotta.

Terra Sipilän kaalimaiden rohmuaminen meni jopa niin pitkälle, että kepuloisten Hannakaisa Heikkinenkin joutui eduskunnan käytävillä itkua vääntämään ja hammasta puremaan, kun valiokuntaan ei enää kaalinlehtiä riittänyt rouskutettavaksi, kun Terra Sipilän Leveäharteista Maakunta Sotea kuopattiin viime viikolla.

Vaikka Leveäharteinen Maakunta Sote kuopattiin lopullisesti jo viime viikolla, niin jopa Terra Spilä laittoi taas Leveäharteisen Maakunta Sote-levyn pyörimään

Tulossa on taas Sote vaalit. Terra Sipilä ilmoitti taas jo heti, että 18 maakunnan malli on mitä parhain. Antti Rinnekin totesi, että alueita voi olla 18, mutta nimi pitää vaihtaa Terra Sipilän Leveäharteisesta mallista johonkin muuhun malliin.

Antti Rinne ilmoitti kuitenkin, että yksityisillä terveysalan yhtiöillä ei ole mitään asiaa 5.6 miljardin euron Sote-markkinoille.

Antti näköjään aikoo ajaa yksityiset terveysalan firmat pois markkinoilta. Herää kysymys aikooko demut tosiaan kansallistaa Mehiläisen, Terveystalon, Pihlajalinnan, Attendon ja Espseri Caren sekä OP sairaalat, vai mistä tässä oikein on demujen ja kepuloisten kanssa kysymys.

Vassarien Li Anderssonkin oli laittanut värikkäät korvarenkaat korviinsa ja ilmoitti, että vassarit eivät voi missään tapauksessa hyväksyä, että työterveyshuolto pelaa nykyään niin erinomaisen hyvin. Hoitoon pääsee tunnin varoitusajalla, kun julkisella puolelle täytyy jonottaa kuukausi tolkulla.

Se on ilman muuta vastoin tasa-arvolakia. Eihän työnantajat missään tapauksessa saa pitää huolta työtekijöistään, koska eihän kukaan pidä huolta eläkeläisistäkään.

Kyllä täytyy ihailla paitsi Lin kauneutta niin myös raudanlujaa vassarilogiikkaa. Ei ihme, että kaikki miehet haluaa mennä Lin kanssa kaljalle. Mutta siinä erehdytään Li on jo löytänyt uuden miehen.

Tietenkin Terra Sipilä taas ilmoitti, että palveluseteleitä voidaan kyllä antaa kuntoutuslaitoksiin. Mutta nähtävästi kepuloisten piirissä on sovittu, että Annika Saarikko henkilökohtaisesti valvoo palveluseteleiden jakoa siten, ettei missään tapauksessa niitä saa antaa muuhun terveyshuolto- tai sotepalveluun kuin korkeintaan laastarin laittoon kotihoidossa.

Palveluseteli voi kepuloisten mielestä vaarantaa koko terveydenhuoltoalan laadukkaan kehityksen.

Anna-Maja Henrikisson otti esille Annika Saarikon ja Päivi Nergin vetämän Leveäharteisen Maakunta Soten johdosta lakkautetut pienet sairaalat ja päivystyksen, mutta tämäkään terveydenhuoltoa vaarantava kehitys ei herättänyt laajempaa yleistä kiinnostusta.

Sen sijaan kaikki olivat nyt yksimielisesti lisäämällä panostuksia vanhusten huoltoon. Tärkeätä oli, että Petteri Orpoa lukuun ottamatta kaikki ilmoittivat, että hoitajamitoitus on sitten 0.7 ja hintalappu noin 200-250 milj. euroa.

Petteri Orpopoika ei jäänyt pekkaa pahemmaksi vaan ilmoitti, että VVM:n virkamihet ovat jo laskeneet, että ensi eduskuntakaudella tarvitaan ainakin 1 300 milj. euroa vanhusten hoitoon. Sitä suurempaa lukua ei kukaan muu pystynyt esittämään.

Kun Petteri ilmoitti, että hänellä on ihan omakohtaista omaishoitokokemusta vanhan anopin osalta muistaakseni 10 vuoden ajalta, niin jopa Terra Sipiläkin oli joutunut hoitamaan anoppiaan.

Paavo Väyrynen ei valitettavasti osallistunut keskusteluun. Jos Paavo olsi ollut mukana, niin Paavo jos kuka olisi voinut kertoa tosiasioita omaishoidosta, kun Vuokolla todettiin vakava sairaus, mutta onneksi Vuokko on ollut tervehtymään päin.

Huomennahan se nähdään, onko kepuloisilla kansanedustajilla ja demuilla terveysalan kehittämistä koskevat jarrut päällä, kun pitäisi tehdä päätöksiä Vaasan sairaalan kohtalosta.

Ilmastonmuutoksesta käytiin taas käsittämätön keskustelu.
Sen voi aivan reippaasti sanoa, että näissä ilmastoasioissa persujen Jussi Halla-aho näyttää olevan ainoa poliittinen päättäjä Suomessa, joka uskaltaa sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita.

Jussi realistina pitää nykyistä ilmastokeskustelua hypetyksesnä, mitä se myös mitä suurimmassa määrin onkin.

Jussi on oikeassa, että suomalaisten ei pidä hirttäytyä
ilmastomuutokseen ja hiilijalanjälkiin. Meidän osuus koko maailman hiilidioksipäästöistä on vain promillen luokkaa.

Vaikka meillä pannaan päästöt nollille ja kaikki nuoret kiipeää Eduskuntatalon katolle ja pylväisiin, niin sillä ei ole mitään vaikutusta maailman ilmastokysymyksiin.

Jos meillä kuitenkin sadaan ilmaston hiilidioksidi päästöt nollille poliitikkojen toimesta, niin siitähän seuraa meilläkin heti kohta nälänhätä, koska kasvit tarvitsevat hiilidioksidia ja ilman kasveja meillä ei taas ole eläimiä, eikä meillä ole kohta ruokaa eikä toisiammekaan.

Hiilidioksidia vihaamalla lautapäiset poliitikot ovat näköjään muuttamassa maapallon kuivaksi autiomaaksi.

Amerikassa ja Kanadassa Green Peace järjestön perustajajäsenet ovtakin jo avanneet sanaiset arkkunsa ja todenneet, että nykyinen yltiöpäinen ilmastovouhotus on jo täysin riistäytynyt ihmisten ja poliitikkojenkin käsistä

YLEn keskustelussa suuri houkutus näytti olevan vassareilla ja viherpipertäjillä kieltää jo lihan syöntikin tykkänään Suomessa.

Antti rinnekin näytti olevan jo perustamassa erilaisia ALV-luokkia sen mukaan, kuinka suuret hiilijalanjäljet on missäkin ruokalajissa. Anttikin aikoo näköjään palkata verohallintoon ainakin 200 000 uutta verovirkailijaa, jotka sitten lähettelevät suomalaisille ALV-ilmoituskaavakkeita siitä, kuinka paljon on tullut lihaa, kalaa, riisiä tai perunaa syötyä.

Tulevan eduskuntakauden aikana Antti Rinne näköjään aikoo myös pystyttää ohjelman, jolla yksityisautoilu ja raskaampi diesel autohin perustuva raskaampi liikenne kielletään Suomessa nähtävästi jo 15 vuoden sisään.

Sari Essayah kuitenkin osoitti tässäkin suhteessa parasta realiteettien ymmärrystä, kun hän muistutti innokkaita liikenteen alasajajia, että isoilla rekkoilla käyttöiät ovat hyvinkin 20 vuoden luokkaa.

On siis selvää, että ei tässä kannata viherpipertäjien, kepuloisten ja demujen hötkyillä.

Tietenkin Terra Sipilä hehkutti taas vihreitä biokaasuautoja, mutta tietenkään kukaan keskustelijoista ei tajunnut kysyä TErra Sipilältä sitä, kuinka moni biokaasuyrittäjä on jo mennyt konkurssiin.

Sitäkään ei haluttu ottaa esiin, ettei meillä biokaasu riitä kuin vain murto-osaan nykyisestä ja tulevastakaan autokannasta.

Ollakseen rehellinen niin Terra Sipilän olisi tullut ilmoittaa, että meillä on nykyään noin 3 500 biokaasuautoa ja ne kuluttavat suunnilleen yhden terawattitunnin verran biokaasua.

Suomen nykyinen autokanta on kaikkiaan 3.1 milj. kpl ja niistä henkilöautoja on 2.6 milj. kapapletta.

Jos Suomessa biokaasuautojen määrä kasvatettaisiin vaikka 1 000 000 autoon, niin niihin tarvittaisiin biokaasua 286 TWh.

Kun Suomen biokaasupotentiaalin on arvioitu olevan yhteensä vain 15-25 TWh, niin sen varassa meillä voi korkeintaan huristella 52 500-87 500 kpl biokaasuautoja.

Siispä tässäkin Terra Sipilän utopiahankkeessa lähes miljoona suomalaista joutuisi turvautumaan apostolin kyytiin etenkin Pohjois- ja Itä Suomessa töissä käydessään ja muutoinkin asioita hoidellessaan Terra Sipilän Leveäharteisen Maakuntasoten keskitetyissä virastoissa ja hoitolaitoksissa.

YLEn naispuolinen toimittaja huomautti asiantuntevasti, että sähköautoilla meiltä puuttuu vielä käytännössä koko latausketju, joka maksaa 1.5 miljardia euroa. Toimittaja ei kuitenkaan tajunnut mainita sitä, että esimerkiksi Terra Sipilän hallituksen ohjelmaan laitettu 250 000 sähköauton hankintahintakin on helposti 12.5 miljardia euroa.

Kun sähköautojen keskimääräinen käyttöikä halutaan tietysti kiinalaiselle modernille tasolle, niin tulevan parinkymmen vuoden aikana noita sähköautojakin on hankittava varmaan 4 x 12.5 miljardin euron edestä eli noin 50 miljardilla eurolla.

Suomen valtion kokonaisbudjetti on nykyään tuota luokkaa. Joten eipä taida suomalaisten rahat riittää tuohon lystiin, kun rahat ei kouluissa tunnu riittävän nykyään edes muutaman kymmenen euron koulukirjoihin.

Kepuloisillahan ei koskaan ole ollut huolta rahojen riittävyydestä. Kainuun paskahuussikonsulttikin kehitti taannoin vanhoille mummolle 2 miljardin euron laskun paskahuussien perinteisen teknologian korvaamiseen modernilla paskahuussiteknologialla.

Silloinkin kepuloiset Terra Sipilä etunenässä ylistivät suomalaista maailman hienoita ympäristöteknologiaa.

Minä en ole kuitenkaan kuullut, onko meillä mahdollisesti saatu avattua modernien paskahuussien vientikanavia Kiinaan tai Intiaan, koska niissä maissa tuo väestöpohja on aivan toinen kuin meillä Suomessa.

Vanhoja kesämökin omaavia mummojahan meillä on korkeintaan suuruusluokassa noin 200 000, kun taas Kiinassa ja Intiassa on asukkaita yhteensä varmaan jo yli 2 500 miljoonaa. Huussimarkkinat ovat siis noissa maissa ihan eri luokkaa kuin meillä.

Lopuksi käytiin myös perinteinen turvallisuuspoliittinen keskustelu. Siinäkin YLE halusi vaalikoneeseensa tiedot siitä, kuka vastustaa ja kannattaa NATOa.

Sehän on jo selvää, että Unilukkari komensi jo edellisissä vaaleissa Alex Stupukkaa, että NATOsta et muuten saa vaaleissa hiiskahtaa mitään, koska minä olen armeijan ylipäällikkö ja minä sovin yhdessä Putinin kanssa, milloin meillä saa puhua sotilasliitto NATOsta.

Sukulaisten kesken meilläkin kyllä saa vielä vapaasti puhua natosta, koska Unilukkarin Jenni vaimokin on pitkäaikainen kirjallisuuuden ja runouden ystävä.

Olen melkoisen varma, että Jenni on myös lukaissut huolella Kalevalan läpi ja siellä noista liittolaissuhteista sukulaisten kesken todetaan, että nato on itse asiassa täysin vaaraton aviomiehen sisar.

Kyty on taas aviomiehen veli ja tietysti käly on useimmiten puolison sisar.

Kuitenkin jotkut ajattelevat, että käly tarkoittaa täsmällisemmin veljen vaimoa tai puolison veljen vaimoa.

Kälyllä on siis monia merkityksiä ja se kuuluu vanhaan perintösanastoon.

Koska nämä liittolaissuhteen ovat näin moniselitteisiä, niin en lainkaan ihmettele sitäkään, kun Unilukkari ei tunnu kovin helposti saavan selvyyttä siitä, onko NATO ystävällismielinen liittolainen eli perinteinen vaaraton aviomiehen sisar nato vai viekas käly, joka voi olla puolison sisar, veljen vaimo tai peräti puolison veljen vaimo.

Kyllä Unilukkari on tietysti siinä oikeassa, että naisista ei koskaan tiedä, millä tuulella sattuvat olemaan.

Turvallisuudesta puhuttaessa ensin käytiin kuitenkin keskustelu hävittäjien lukumäärästä, kun uusia hävittäjiä ollaan tilaamassa. Tällä kertaa ei haluttu keskustella, mistä maasta hävittäjät mahdollisesti tilataan.

Antti Rinteen oltua lasaretissa demujen nuori ja innokas Sanna Marin ehtikin jo ilmoittaa, että meille riittää vain 35 hävittäjää nykyisten Honettien 64 tilalle.

Antti Rinne ei osannut nyt vielä mainita hankittavien hävittäjien lukumäärää, koska ilmeisesti hänen on vaikea kertoa muille demuille, että Sanna Marin lausunto ei saattanut ihan olla ns. asiantuntijalausunto.

Sanna Marinillahan ei ole hävittäjälentäjän papereita, eikä tiettävästi hän myöskään ole suorittanut minkäänlaista asevelvollisuuteen viittaavaa tehtävää.

Nytkin minua ihmetytti, miksi poliitikot ottaa ylipäätään kantaa hankittavien hävittäjien lukumäärästä, koska heillä ei voi olla mitään sotateknistä osaamista sellaisen lausunnon antamiseen.

Täytyy todeta, että tässäkin asiassa Sari Essayh oli parhaiten kartalla, kun hän totesi keskustelijoille, että näistä koneista päätettäessä on hyvä muistaa edes se, missä meillä on nykyään lennostoja.

Lentolupakirjan ainut haltija Terra Sipiä oli yllättävän hiljaa puhuttaessa hävittäjistä. Mahtoiko asia olla niin, että Terra Sipilä ajatteli, että hänen yksityskoneensa on jo aivan riittävä lentolaivue, jos meidät jostain syystä yllätetään venäläisten hävittäjien toimesta.

Demujen Sanna Marinin pasifistiset haaveilut tarkoittaisivat siis sitä, että Suomen ilmapuolustuksestakin leikattasiin 50% pois.

Sanna on ilmeisesti käynyt kuuntelemassa Tarja Halosen luentoja maamiinojen vaarallisuudesta. Tässä minäkin olen ihan samaa mieltä, en mistään hinnasta lähde maamiinojen polkijaksi.

Petteri Orpopoika sentään ehti huomauttaa, että vuonna 2015 meillä oli melkoista tungosta tuolla Itä-rajalla, kun Suomen reagointikykyä Putin päätti testata Lada karavaanien avulla.

Sekä Petteri Orpopoika, että Terra Sipilä ehtivät kuitenkin myös todeta, että hyvien naapuruussuhteiden avulla karavaanit saatiin onneksi pysäytettyä, mutta soppakanuunat oli jo kuitenkin kuljetettu meilläkin varmuuden vuoksi asemiin.

NATOsta puhuttaessa kaikki muut vastustivat NATOa paitsi kokoomuksen Petteri Orpopoika ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.

YLE:n toimittaja antoi lopuksi puheenvuoron vain Anna-Maja Henrikssonille, joka ryhdikäästi totesi, että meidän turvalliuus lisääntyisi, mikäli Suomi olisi NATOn oikea jäsen.

Petteri Orpopoika oli varmaan taas saanut kuulla Unilukkarin ohjeet, että sotilasliitto NATOsta ei saa puhua edes oikealla nimellä. Sen petenimi on Optio.

Juankoskellakin kepuloiset vaihtoivat Juankosken kaupungin biolämmön (JBOY) osakkeet optioon ja optioiden arvo romahti lopulta nollaksi, kun JBOY meni konkkaan.

Kepu pettää aina

eeroRe: Hiihtäminen8.4.2019 2.26
Nyt ko menny hiihtokausi on taputeltu loppuun, me kaikki voimme yksissätuumin kiittää uransapäättäneitä Matti Heikkistä ja Anssi Pentsistä kaikista niistä upeista ja joskus vähemmänupeista hiihtohetkistä, joita he ovat meille antaneet.

Varmasti molemmat ansaitsevat kunniamaininnan suomalaisessa hiihtourheilussa.

alan kolmas miesRe: Hiihtäminen8.4.2019 13.45
Esimerkillisiä hiihtäjiä molemmat Matti sekä Anssi. Lopettivat täyspäisinä ja varmasti pääsevät elämässään vielä pitkälle.

Minä olen taas entisenä Pyhäsalmen ja nykyisen Pyhäjärven asukkaana kiinnittänyt huomiota PohtiSki teamin kavereiden hyviin suorituksiin. Hiihtää osataan siis muuallakin kuin Vuokatissa.

Panin erityisesti merkille Joni Mäen ja Korpelan Heikin sekä Joel Ikosen hyvät hiihdot Ylitorniossa.

Iivokin totesi telkkarissa, että Jonilla on hyvä tyyli. Itse asiassa Joni oli hyvin lähellä voittaa koko kisan. Miehelle vasta kolmas 50 km kisa.

Juho Mikkosen piristyminen lopussa oli myös merkille pantavaa, mutta Riistaveden Perttu hyyty oudosti.

Kaikkein parasta oli toimittajan Haku Veikon muistelmissa mainittu 50 km kisa, jossa Haku Veikolla oli jo 6 minutin etumatka 40 km kohdalla, mutta sitten suksi rapsahti poikki.

Onneksi lähellä oli maatalo, jonka navetan vintiltä Haku Veikko kävi valitsemassa parhaan korvaavan "kapulan", jolla sitten hiihti maaliin. Eroa jäi kakkoseen vielä minutin verran.

Toivottavasti Joni ottaa mallia Haku Veikosta, niin saadaan Pyhäjärvelle toinenkin alastonpatsas Hellun viereen.

Yksinään on joutunut Hellukin hiihtelemään torin laidassa sen jälkeen, kun oli Olympiakultaa ja MM mitaleita Suomeen niin hienosti aikoinaan tuonut.

eeroRe: Hiihtäminen8.4.2019 15.37
Jos joku hiihtämisestä ymmärtävä ns. vanhan koulukunnan mies/nainen muistaa 70-80luvun venäläisten naisten hiihtomahdin. Sillon norjalaiset eivät vielä dominoineet. Elämäni varrella tapahtuneet erilaiset muutokset ovat johdattaneet minut avioliittoon venäläisen naisen kanssa. Olen jossain aiemmissa puheenvuoroissani maininnut, kuinka minun nykyinen anoppini, kuin myös rakas vaimoni, syntyperältään suomensukuisesta Komin tasavallasta, oli samankylän neitokaisia, jotka hiihoharrastuksensa myötä treenas myöhemmin yhdessä maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen nousseen Raisa Smetaninan kanssa . Raisa Smetatina 4 olympiakultaa 5 olympiahopeaa 1 olympiapronssia MM kisat 4 MM kultaa 3 MM hopeaa 4 MM pronssia Et ko anoppini on treenikaverina ollu Raisa, ei eeron hiihokyvyt tänäkään päivänä riitä haastamaan jo 70.v anoppiaani hiihtobaanalle.

alan kolmas miesRe: Hiihtäminen9.4.2019 0.09
Mukava kuulla, että Eero arvostaa venäläistä hiihtokulttuuria ja perhepiirissäkin näkyy olevan jo melkein olympiavoittajia.

Minä olen aina arvostanut venäläisiä hiihtäjiä. Taisi olla 1950-1960-lukua, kun heillä oli se ikimuistoinen Kotshinin pariskunta: Pavel Koltshin ja sitten hänellä oli vaimona Alevtina Kotshina.

Pavel oli Haku Veikon luokkaa ja Alevtina Äitee Rantasen kova kilpakumppani. Yhdessä hiihtivät käsittääkseni 20 olympia- ja MM-mitalia.

Koltshinit muuttivat sittemmin Viron Otepäähän ja heille on myönnetty 1996 Viron kunniakansallisuus.

1990-luvun alkupuolella tuli käytyä konsultoimassa vähän Karjalan metsäyrityksiä ja tietenkin ihmeteltyä silloista menoa.

Jo silloin panin merkille, että Karjalassa hiihtäjillä näytti olevan Karjala-merkkiset sivakot. Eivät tainneet ihan olla meidän Järvisen tai Peltosen suksien veroisia puhumattakaan Kirvesniemen Harrin nanosuksista.

Karjala suksia katsellessa tuli vain mieleen, että meillä on paljon yhteistä venäläisten kanssa. Ei ole ihme, että Eerokin on sieltä löytänyt itselleen rakkaan vaimon.

Tällä hetkellä uskon, että BOLSHU tulee olemaan ehkä kovin hiihtonyrkki tulevat 5-10 vuotta. Hiihtää kaikki matkat kuten Haku Veikko aikoinaan, eikä tarvitse hiihtää peesissä.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Hiihtäminen9.4.2019 7.52
Olen vaalityössä nyt niin kiireinen, etten millään ehtisi kommentoida, mutta en muista Hakulisen osallistuneen koskaan vapaan matkoille, en myöskään sprinttikisoihin.

Voin olla väärässä kun, koska tukeudun puhtaasti muistitietoihin. Oma suosikkini venäläishiihtäjistä oli tietysti Kusin, joka voitti ainakin kerran Hakulisen. Olisivatko hiihtäneet parina kuten silloin oli mahdollista. Lähdöt olivat parilähtöjä. Radiohaastattelussa Veikko tunnusti tappionsa: "Kaaduin kahdesti ja Kusin kerran".
Äänestin ennakkoon.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: