Keskustelu

poliittinen tarkkailijaKepulandia on laho molemmista päistä ja myös keskeltä30.1.2019 4.29
Eilen se selvisi YLE:n toimesta ja tänään se räjähti jo käsiin.

Tänään YLE:n tiedotteet vahvistivat, että Terra Sipilän johtama ja Unilukkarin valvoma Kepulandia on kannosta latvaan laho.

Eilen YLE raportoi alustavasti, kuinka Valviran virkamies oli ratsannut Esperin Kristiinankaupungin yksityisen hoivakoti Ulriikan ja määräsi hoivakodin suljettavaksi ja kunnallisten hoitajien käsiin.

Tänään YLE raportoi, kuinka Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni heitti jo pyyhkeen kehään ja erosi toimestaan.

A-studiossa "aina luotettava" toimittaja Annika Damström kysyi heti hastattelunsa aluksi Attendon toimitusjohtjalta Pertti Karjalaiselta, milloin Pertti aikoo erota.

Heti tämän typerän kysymyksen jälkeen "aina luotettava" mutta hyvin yksinkertainen toimittaja Damström esitteli YLE:n tekemän vuosia 2016-2018 koskevien yksityisten hoivakotien valitustilaston. Tilaston kärjessä oli tietysti Esperi, Attendo ja Mehiläinen.

Hoivakotien kohdalla tilanne on se, että julkiset hoivakodit vastasivat vuonna 2017 vielä 64%:sti kaikesta palveluasumisen eli hoivapalvelun tarjonnasta Suomessa.

Yksityiset hoivapalvelujen tuottajien osuus oli 36%.

Vuonna 2017 hoivapalveluja myytiin Suomessa yhteensä noin 5 640 milj. EUR edestä.

On todettava, että hoivapalvelujen järjestäminen on luvanvaraista toimintaa, jota valvoo Valvira, mutta tietysti kunnilla ja kuntayhteisöillä on valvonnassa myös keskeinen rooli, koska julkiset hoivapalvelujen tuottajat ostavat palveluja yksityisiltä palvelujen tuottajilta 41% tuottamiensa palvelujen arvosta.

Nyt tuntuu erittäin erikoiselta, että Annika Damströmin tapaiset "besser wisser" toimittajat on päästetty YLE:ssä hössöttämään, kun YLE oli kaivanut Valviralta valvonta päätöstiedot vuosilta 2016-2018. Valvontapäätöksiä oli yhteensä 78, joista 41 tapauksessa todettiin olevan korjattavaa.

Heti kärkeen on sanottava, että varmasti palveluasumisessa ja Suomen terveydenhuollossa on paljonkin korjattavaa.

Tämänkin YLE:n tietoiskun osalta herää kuitenkin kysymys, miksi YLE raportoi ja syyttää tässäkin ohjelmassa vain yksityisiä hoivapalvelujen tuottajia, jotka ovat sekä Valviran että kuntien tiukassa valvonnassa.

Jotta Annikan "Besser Wisserin" höpötyksiin voisi vähänkään luottaa, niin hänen olisi tullut esittää vastaavat Valviran valitukset ja päätökset myös julkisten hoitolaitosten osalta.

Minulla on nimittäin sellainen henkilökohtainen tieto, että julkisissa palveluissa esim. hoitovirheitä ei Suomessa juurikaan ole, koska viranomaiset itse suorittavat omien virheidensä tarkistuksen.

Ei ole mikään salaisuus, että julkisella puolella tapahtuu runsaasti jopa kuolemaan johtaneita ja sitä lievempiä hoitovirheitä syystä tai toisesta, mutta niistä vain ei synny hoitovirheitä, koska mahdollisen hoitovirheen tutkinta tapahtuu hoitajan itsensä toimesta.

Tämän voi sanoa hyvin, koska omalla kohdalla ja lähipiirissäni on sattunut useita hoitovirheitä julkisella puolella, mutta on tietysti kyllä ollut onnistumisiakin.

Hämmästyttää, että Annika "Besser Wisser" meni ihan valtakunnallisessa televisiossa vaatimaan Pertti Karjalaiselta vielä "anteeksipyyntöä", koska hänen yhtiönsä on niin huonosti hoitanut vanhuksia.

Annika "Besser Wisser" kuvitteli varmaan vielä elävänsä toivottavasti jo kaus taakse jäänyttä ja itsensä syönyttä @metoo hypeä.

Olisi pikemminkin luullut, että Annika "Besser Wisser" olisi kiittänyt Karjalaista siitä, että hänen perustamansa yhtiö on varmasti osaltaan kantanut kortensa kekoon suomalaisen yhteiskunnan hyväksii, kun hänen firmansa palveluyksiköissä on varmasti hyvin hoidettu satoja tuhansia suomalaisia, jotka muutoin olisivat esim. julkisessa terveydenhuollossa jääneet kokonaan hoitoa vaille.

Ihmetyttää, että YLE pitää palkkalistoillaan näin ammattitaidottomia ja pinnallisia toimittajia.

Tunnetustihan korppi ei toisen korpin silmää noki. Ja kun Terra Sipilä on todennut, että Suomesssa on maailman parhaat kätilöt, niin hehän eivät voi tehdä mitään virheitä.

Kuitenkin nyt on laitonta Maakunta Soteakin veivattu jo kohta 10 vuotta ja uudistuksia on lähdetty hakemaan nimenomaan nykyisissä palveluissa havaittujen vakavien virheiden ja jatkuvasti nousseiden kustannusten vuoksi. Tarvittaavaa palvelua ei saada mahdollisesti vasta ennen kuin potilas on jo menehtynyt.

Viime viikoillakin iltäpäivälehdet raportoivat, kun joku synnyttävä nainen oli joutunut synnytyspuuhiin keskeellä Helsinkiä, taisi olla linja-autopysäkki tai parkkipaikka. Ei tullut maailman parasta kätilöä paikalle.

Tässäkin tapauksessa synnytyssairaalassa olleet kätilöt selvisivät taas aivan puhtain paperein. Virheetön suoritus.

Kuitenkin Annika "Besser Wisseriä" voidaan kiittää nyt siitä, että hänen "hoivakotitiedotteensa" naulasi nyt viimeisen naulan Terra Sipilän ja Petteri Orpojan perustuslain ja EU:n SEUT sopimuksen vastaiseen Maakunta Soteen.

Kyllä nyt viimeistään Terra Sipilän ja Petteri Orpopojan pitäisi tajuta, että sellaista "laajojen hartioiden" Maakunta Sotea ei pidä Suomeen väkisin pystyttää, koska se ei takaa asiallista hoitoa suomalaisten elämän alku eikä loppupäässä.

Puhumattakaan siitä, että se takaisi asiallisen hoidon elämän keskivaiheilla.

Laajemmin tutkimattakin on nimittäin täysin selvää, että Maakunnallinen Sote ei voi taata suomalaisten hyvinvontia elämän missään vaiheessa, koska EU direktiivien vastaisia maakunnallisia sote-keskuksia ei yksinkertaisesti voi pystyttää tai pyörittää.

Sitä paitsi kaikki asintuntijat ovat jo ainakin kymmeneen kertaan todenneet kepuloisille hankkeen keskeisille puuhahenkilöille eli Päivi Nergille, Anu Vehviläiselle ja Annika Saarikolle, että Terra Sipilän ja Petteri Orpopojan laiton Maakunta Sote tulee nostamaan Suomen Sote kustannuksia useilla miljardeilla vuodessa, kun nytkin vanhusten hoitoon keskittyneiden palvelujen tuottajien (sekä kunnallisten että yksityisten) talous on ajettu niin alas, että riittävään hoitohenkilökuntaankaan ei tunnu enää rahat riittävän nykymenollakaan.

Miten me voidaan sote-asiat hoitaa jatkossa, kun väestö koko ajan pienenee ja luonnollisesti vanhenevien ihmisten hoitaminen tulee koko ajan kalliimmaksi?

Minulla on sellainen käsitys, että nykyään vanhus ei tahdo hoivakodissa selvitä tehostetusa hoidossa enää alle viiden tonnin kuukausitaksalla. Mikäli vanhus joutuu maksamaan laskut esim. maalla oman kotinsa myymällä, niin myyntirahat tuskin rittää edes yhden vuoden hoitoon palvelutalossa.

Vanhusten hoivasta huolehtinut Annika "Besser Wisser" ei A-studiossaan lainkaan puuttunut nyt kelottuneen Suomen kantopään asioihin.

Onneksi YLE:llä on myös ohjelmatarjontaa venäjänkielisille katselijoille. Tällä kertaa venäläisten uutisten lukija jymäytti eetteriin todellisen aikapommin.

Suomen syntyvyys oli viime vuonna enää 47 000 uutta vauvaa. Pudostusta oli peräti 7 000 syntymätöntä uutta suomalaista. Tällä menolla Suomen väkiluku lähtee jyrkkään laskuun. Meille käy EU:n jäsenenä yhtä huonosti kuin Suomen sukuisille kansoiulle on käynyt aikojen saatossa Venäjällä. Siellä jäljelle on jäänyt vain kansallispuvut ja kanteleet.

Eilen oli YLE:n A-studiossa myös erittäin hyvin ajan henkeen sopiva keskustelutilaisuus.

Muistaakseni pipopäinen kenttätoimittaja Virpi Huhtanen kävi ensin haastattelemassa nuoria espoolaisia Ison Omen parkkipaikalla.

Aiheena oli tietysti ilmastonmuutos ja fossiilisia polttoaineita käyttävien autojen käyttö- ja myyntikielto.

Demut, vihreät ja vassarit ovat katsoneet, että polttomoottoriautojen kieltäminen on aivan ehdoton edellytys sille, että maapallo saäilyy elinkelposena.

Toimittaja oli löytänyt haastatteluun jopa yhden ulkomaalaisen näköisen mutta suomea kohtalaisesti puhuneen autoilijan. Haastateltava totesi: "minä rakastan tätä planeettaa, mutta bensan ja dieselin hinnat ovat korkeita".

YLE:n panelissa oli nyt kolme haastateltavaa:

 Kestävän kehityksen kattojärjestön Fingon,
ilmastoasiantuntija Hanna Aho

 Tampereen yliopiston apulaisprof. Heikki Liimatainen, ilmastopanelin johtaja

 Autontuojien ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio

Keskusteiden osalta selväksi tuli, että esim. demujen tavoitteena on jo vuonna 2030 eli 11 vuoden päästä 750 000 sähköautoa Suomen teille.

Sehän tarkoittaa pelkästään autokustannuksina mallista riippuen noin 26-38 miljardia euroa. Kun tuohon laskuun vielä lisätään kaiken maailman latauspissteiden verkostot ja tietysti myös huoltopalvelut, niin eiköhän tuo alustava sähköistyksen hintalappu ole suunnilleen 50 miljardin euron lukemissa.

Kun tavallinen autoilija ei mielellään tuollaisia hintoja autoista maksele, niin sähköautojen hankintahan jää silloin valtion tai kuntien piikkiin.

Tosin demujenkin on otettava huomioon, että me joudutaan samaan aikaan ostamaan häivehävittäjiäkin muistaakseni ainakin 16 miljardilla eurolla.

Tero Kallio, jolla ilmeisesti on itsellään myös auto, oli kuitenkin jotenkin realistinen puheissaan, kun hän totesi, että hänen tietääkseen EU-direktiiveissa polttomoottoriautot eivät kuulu kiellettyjen ajaoneuvojen listaan.

Suomi ei siis voi yksinään päättää polttomoottoriautojen kieltämisestä minään "perälautanaKan", kuten Hanna Aho Heikki Liimataisen säestämänä innokkaasti esitti.

Kallio mainitsi sen, että polttomoottoreissa voidaan hyvin käyttää polttoaineena esim. vetyä, jolloin polttokennoilla päästään täysin päästöttömiin autoihin ja nähtävästi lopulta jopa edullisemmin kuin sähköautoilla.

Missään ei ole myöskään todistettu sitä, että maapallon ilmasto lämpenee 50 vuoden kuluessa 1.5:llä asteella.

Meren pinnan tasolla lämpötilassa 15 astetta ilma painaa tiettävästi 1.225 kg per kuutio.

Ilmakehän alinta kerrosta kutsutaan troposfääriksi ja se päättyy noin 10-12 km:n korkeuteen. Noissa korkeuksissa ilman lämpötila on -50...--60 astetta.

Kun ilman tiheys tiettävästi kasvaa lämpötilan laskiessa, niin voisi olettaa, että troposfäärin yläkerroksista vähitellen laskeutuisi hyvin kylmää ilmaa troposfäärin alempiin kerroksiin.

Jos tämä "teoria" pitää paikkansa, niin on vaikea kuvitella, että meidän planeetan ilmakehän lämpötila nousisi juuri 1.5 asteella tulevan 50 vuoden kuluessa.

Näyttää kuitenkin siltä, että suomalaisilla on kohta edessään erittäin mielenkiintoiset eduskuntavaalit.

Vaaliteemoiksi nousee ainakin seuraavat keskeiset teemat:

 Mistä aloitetaan seuraava sosiaalipoliittinen sotu-vääntö, kun laiton Maakunta Sote joudutaan hautaamaan täysin epärealistisena hankkeena?

 Laki yksityisten terveys- ja hoivapalvelutuottajien toimintakiellosta Suomessa?

 Koska sähköautojen hankinta on arvojärjestyksessä selvästi tärkeämpi kuin hävittäjien hankinta, niin hankittavien hävittäjien lukumäärää mitoitettaessa on syytä tarkalla korvalla kuunnella, mitä mieltä demujen Sanna Marin ja vassarien Lii Andersson ovat asiasta.

Tunnetustihan Unilukkarikin on todennut demujen Erkki Tuomioajaa myötäillen, että Suomi ei saa missään tapauksessa ryhtyä minkäänlaisiin hankkeisiin, jotka voidaan Venäjällä tulkita "vihamielisiksi hankkeiksi".

Nopeat häivehävittäjät ilman muuta voidaan kokea hyvin vihamielisiksi sotakoneiksi, koska niistä voidaan ampua ohjuksia vaikka vahingossa yli rajan itään Karjalan lennostosta itään päin.

Kokemattomuuttaan sinisten puolustusministeri Jussi Niinistön sunnitteleman Lapin suureen yhteiseen sotaharjoitukseenkin tuli vahingossa virheellinen historiallinen Artic Fox nimi.

Onneksi kerkeä Unilukkarimme havaitsi heti hyvää naapuriamme häiritsevän virheen ja uskoisin, että harjoittelulupa tulevan eduskunnan Turposta heltiää, kun harjoitus suoritetaan vielä entistäkin laajempana ja harjoituksiin kutsutaan osallistumaan myös Venäjän nopean toiminnan joukot eli ns. vihreät miehet.

Työnimeksi Turpon puolustuspoliittiset asiantuntijat Unilukkarin johdalla voisivat hyvin esittää Artic Bear peitenimeä. Onhan Suomi sentään arktisen neuvoston puheenjohtajamaa.

 Koska ilmastonmuutoksen johdosta valtion menoista ei voida mm. sähköautojen hankinnan ja hiilivoimaloiden ja polttomoottoriautojen kiellon johdosta tinkiä, niin Suomen on jälleen siirryttävä verotuksen korottamisten kauteen. Progressiivinen valtionvero täytyy ehdottomasti nostaa tulevalla eduskuntakaudella jo keskituloisten kohdalla 45-50%:iin. Kokeammissa tuloluokissa sopiva taso on 90%.

Kouraan ajattelijaRe: Kepulandia on laho molemmista päistä ja myös keskeltä30.1.2019 10.19
Hoitopalvelujen yksityistämisellä tavoiteltiin hoitotyön tehostamista. Sama koskee kaikkea muutakin perinteisesti yhteiskunnan toteuttamia kunnallisia palveluja.
Tehostamista oli tarkoitus kannustaa paremmalla palkkauksella. Olihan kunnan puolella hoitajien palkkaus aina laahannut miesvaltaisia aloja taampana.
Työn tehostamista ei kannustanut mitoitukset, jotka pakottivat palkkaamaan työntekijöitä yhtä paljon kuin kunnallisella puolella.

Hoitotyö on perinteisesti työvoimavaltaista eikä tämä asetelma muutu edes robottiaikana.

Hoitotyön kustannuksista lähes 70% on palkkakustannuksia. Ruoka, lääkkeet, lämpö ja siivous ovat toissijaisia kokonaiskustannuksiin verrattuna.
Kansainväliset ketjut ovat kilvan ostaneet kiinteistöjä ja niitä rasittavat korkeat pääomakustannuksetkin pitkään.

Toiminnasta pitäisi kaiken lisäksi jäädä voittoa omistajilleen.

Näin tiukasti kontrolloitu yritystoiminta on huono bisnes ja niin se saa ollakin.

On moraalitonta, että voitot on raavittava hoidon tasosta.

Puolustuskyvyttömien sairaiden ja vanhusten hoito on säilytettävä yhteisjkunnan tuottamana palveluna. Hyvän tason ylläpito näinkin on riittävän haastavaa.

Mutta mehän olemmekin Akm:n kanssa yhdessä koko Sote-lakia vastaan.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: