Keskustelu

Pekka VOisko aika tehdä jottain1.1.2014 16.08
Moro ja hyvää uutta vuotta kaikille.

Vuosi 2013 oli katastrofi Juankosken kaupungille. Talous romahti lopullisesti ja lisäksi kaupunki ja kaupunkilaiset joutuvat seuraamaan tehtaan saneeraushankefarssia, joka on suoraan kuin jostain propagandatuotannosta 50-luvulta.

Juankosken tilinpäätösluvut tulevat kummastuttamaan, sillä Juankosken ns. talouden tasapainottamis-suunnitelma on ollut täysi ?susi? jo syntyessään ja uskottavuutta ei ole olemassakaan siitä, että saisimme syöksykierteen suoristettua- alijäämä kn. 6 miljoonaa euroa ja katteet miinuksella. Tavanomaisella kansankielellä kulut ja menot ovat selkeästi suuremmat, kuin tulot, vaikka vuoden 2013 verotulot ja valtionosuudet ovat olleet erittäin suotuisat. Ensi vuonna verotulojen määrä vähenee, valtionosuudet vähenevät oleellisesti, koska väestötappio on lähes 100 henkilöä. Myös työtätekevien(veronmaksajien) määrä vähenee ja ikä ja sairastavuuskerroin kasvaa; työpaikat vähenevät ja yritysten määrä vähenee- syynä heikko ja jopa suorastaan surkea elinkeinopolitiikka.

Juankoski on saanut kyllä kovasti julkisuutta ja palstatilaa median välityksellä, mutta lähinnä surkeudestaan ja kaupunginjohtajan toiminnasta hänen toimiessaan kartonkitehtailijana ja sen tiedottajana: ?olen yhteydessä joka päivä tehtaan johtoon ja tiedän tehtaan rahoitusjärjestelyistä?. Oli erittäin mielenkiintoista, että kun tehtaasta saatiin tietoa ja uutisia, oli aina tiedottajana kaupunginjohtaja; ja hän myös antoi toimeksiantoja yksityiselle asianajotoimistolle koskien tehtaan takausvalituksia, Biolämpö Oy:n osakkeiden myyntiä PB:lle ja monesta muustakin asiasta, jotka eivät kuuluneet kunnan toimialaan. Myös hänen eri sivutoimien kautta realisoituneet ?tekniset esteellisyydet? saavat farssin maun ulkopuolisen mieliin. Myös se, että kuntalakia ja perustuslakia tulkitaan ?kangasperkolaisittain? saa mieleeni vain yhden latinan kielen lauseen:? ignoratia iuris non excusat??välinpitämättömyys laista ei anna oikeutta rikkoa lakia.
Kunnallisoikeuden Professori Harjula kirjoittaa seuraavaa:? Kuntalakia säädettäessä oli lakiin tarkoitus ottaa säännös, jolla olisi kielletty kuntatakaukset ja perusteluna on edelleenkin kuntalaissa lain 70§:n perusteluissa kirjattu seuraavaa: takauskiellon perusteeksi esitettiin mm. takausriskin ennalta-arvaamattomuus; kunta ei takaussitoumusta antaessaan yleensä miellä takaisinmaksuriskin olemassaoloa (HE 70§).?. Lisäksi Eduskunnan Hallintovaliokunta kirjasi seuraavaa:? kuntien elinkeinopolitiikkaan ei sovellu yritysriskin ottaminen takausten muodossa, ja on oltava entistä pidättyvämpi takausasioissa. Takaukseen liittyvän riskin on oltava oikeassa suhteessa kunnan taloudelliseen kantokykyyn nähden, eikä se saa vaarantaa kunnan palvelujen määrärahojen suuntaamista ja toimintaa. Takauksia ja muita suoria tukia yksityisille yrityksille tulisi yleensä antaa vain sellaisille yrityksille, jotka ovat kunnan määräämisvallan alaisia tai joiden toiminta liittyy läheisesti kunnan toimialaan. Julkisella sektorilla vastuu yritysten tukemisesta ja takausten myöntämisistä kuuluu valtiolle.? (Hallintovaliokunnan mietintö 18/1994 vp s. 15)

Syynä ja suorana seurauksena kaupunginjohtajan ryhtymisestä tehtailijaksi ja sen rahoittajaksi ja tiedottajaksi ja mahdolliseksi saneeraustoimikunnan jäseneksi on se, että Juankoski on joutunut maksamaan jo lähes 400000 euroa asianajokuluja, 4 miljoonaa euroa takausmaksuja, BiolämpöOy;n alaskirjaus, joka maksanee kaupunkilaisille miljoonan verran ja lisäksi kaupungin tytäryhtiöiden satojen tuhansien eurojen maksamattomat saatavat PB:ltä Suorana seurauksena näistä kirjaustappioista ovat esim.: kiinteistöverojen korotus, vesimaksujen korotus, vanhuspalvelujen määrärahojen leikkaus ja peruspalvelujen määrärahojen laikkeikkaukset. Joten kyseessä on selkeä ja oleellinen kaupunkilaisten maksujen lisääminen ja palvelujen heikentäminen- kaupunki joutuu talousarviossaan vähentämään peruspalvelumäärärahoja alle tarpeellisuusrajan ja tahallisesti alibudjetoimaan sosiaali- ja terveyspalvelujen
määrärahatarpeet. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus ja valtuusto ei pysty mukauttamaan talousarviotaan todellisuutta vastaavaksi ja lisämäärärahatarve tulee muuttamaan ensi vuodenkin tilinpäätöksen alijäämäiseksi ja noidankehä jatkuu ilman mitään todenperäistä tasapainoa taloudessa ja palveluissa.
Olisko aika tehdä jotain.

kyrsä kyöstiRe: Oisko aika tehdä jottain1.1.2014 17.06
Olisi aika erottaa kaupunginjohtaja välittömästi seuraavassa hallituksen kokouksessa.

Yhdelle miehelle on kertynyt liian pitkä syntilista ja kaiken lisäksi humanderi toimii vielä virka-aikanaan Savon Energiaholding Oy toimitusjohtajana.

Tälläista ei anneta tapahtua missään muussa Suomen kunnassa. Mikä ihmeen takapajula ennen niin kunniakkaasta Juankoskesta on päästy tekemään?

Toisaalta eihän Juankoski olekaan enää mikään itsenäinen kunta. Se on saattohoidossa oleva kyläpahanen. Samanlaisessa saattohoidossa on koko Juankosken elinkeinopolitiikka ja konkurssiyritykset etunenässä Tratta PBF ja Juankosken Biolämpö Oy.

Kiittäkäämme tästä kaupunginjohtajaa, joka suuressa viisaudessaan on esitellyt lähes kaikki Juankosken katastrofihankkeet viimeisen 20 vuoden aikana. Lopputulos: ainakin 800 menetettyä työpaikkaa, asukaskato ja kiinteistöjen arvon romahdus.

Kyllä tyhmempikin veronmaksaja tietää, että tällaisen johtajan kello on lyönyt jo kaun sitten.

köyhyys on tullut jäädäkseenRe: Oisko aika tehdä jottain1.1.2014 17.32
Pöytäkirjoista voi lukea mm.:juankoskella on otettu käyttöön 1.8.2013 uudet kriteerit ns. RAVA mittari, (vahuksille tehdään kysymyksiä ja vastauksista todetaan onko avun tarvetta) joka määrittää avun tarpeen 1,5 tuloksen mukaan ,eli 1,5 riittää alimmillaan avun saamiseksi.
Samoin otettiin käyttöön Juankosken kaupungin hoitolupaus ,jossa mm. luvataan esim. Iivolan asukkaille oma huone ,paitsi avio/avopuolisoille on osoitettava mahdollisuus yhdessä asumiseen.Luvattiin ulkoilu ym. apua ja vaikka mitä hyvää!!
Edellä mainitut lupaukset ovat heitetty romukoppaan vaikka sos.lautakunta,hallitus ja valtuustokin on ne hyvyydessään siunannut.
Rahat loppuu,finito, eikä se ole apua tarvitsevien ihmisten syy,ei alkuunkaan!!
Hätä on nyt isoilla virkamiehillä suuri ,kun pitäisi sinne Kuopioon kelvata ,mutta mistä ihmeestä niitä säästöjä nyt näin äkkiä löytyy??
Mutta hei,kukahan sen keksikin sen ensimmäiseksi?
Otetaan sieltä missä on vähiten vastustusta: vanhuksilta, sairailta, mielenterveysihmisiltä,vammaisilta ja kaikilta ,jotka apua tarvitsee!!

Niinpä viisaat isot virkamiehet pitivät tuumauskokouksen ja päättivät nostaa ravamittarin ,Kuopion 2.een!! Silloin on helppo karsia kertaheitolla n. 30 hoidontarvitsijaa pois palvelun piiristä !! Eikä tätä asiaa viety sos.lautakuntaan ,hallitukseen tai valtuustoon!
muutamaa päivää aikaisemmin sos.lautakunta kokoontui pohtimaan säästämisen mahdollisuuksia ja keskustelussa oli myös RAVA ja oltiin yksimielisiä ,että nostetaan RAVA vähitellen niin ,että 2016 ollaan Kuopion kanssa samalla tasolla.
Kysymys kuuluu:MIHIN TARVITAAN JUANKOSKELLA YHTÄ AINUTTAKAAN LUOTTAMUSHENKILÖÄ????????
vastaus Pekalle:jotain on jo alettu tekemään!!!

Uusi vuosi on alkanut,LUOJA VARJELE HUONOKUNTOISIA IHMISIÄ!!

lammaspaimenRe: Oisko aika tehdä jottain1.1.2014 17.50
Kaupunginjohtajan vastuuta ei voi vähätellä. Lainsäädännöllisesti kaupunginjohtaja tietysti toimii hallituksen alaisuudessa ja hallituksen yläpuolella on taas valtuusto. Kaupunginjohtaja on siis ikäänkuin taustalla toimija, ei vastuussa mistään.

On kuitenkin otettava huomioon, että hallitus koostuu pääasiasaa "maallikoista". Ei esim. opetushenkilöillä tai perushoitajilla voi olla sellaista taloudellista tietämystä, että he kykenisivät aidosti ottamaan kantaa esim. Tratta PBF:n tai Juankosken Biolämpö Oy:n taloudellisiin katastrofeihin, jotka kaupunginjohtaja oli päässään kehitellyt yhdessä Vision Huntersin konsulttien ja valtakunnan kalleimpien yksityisten asianajotoimistojen kanssa.

Kyllä näihin asioihin liittyvissä päätöksissä hallitusta ja valtuustoakin on valitettavasti viety esittelijöiden toimesta kuin pässiä sarvista teuraaksi.

Suomi24 blogissa "alan papermaker" kirjoitti 20.10.2013 samasta asiasta seuraavasti:

"Tällaista porukkaa konsultit ja kaupunginjohtaja lyövät retkuun 10-0. Tämähän on myös juankoskisten typeryyttä, kun ovat tällaisen porukan valinneet, mutta toisaalta eihän niin pienestä kaupungista voi löytyäkään asiantuntemusta. Juankosken kaupunginhallituksen kokoonpano:

- Aurora Hansen, SDP, rehtori
- Kari Hartikainen, VAS, nuorisotyöntekijä
- Eeva Konttinen, PS, perushoitaja
- Jarmo Nykänen, KESK, maanviljelijä
- Anna Partanen, KESK, erityisluokanopettaja
- Maarit Riekkinen, KESK, maanviljelijä
- Matti Romppainen, KESK, maanviljelijä
- Veijo Tirkkonen, SDP, viimeistelijä
- Mika Wallius, PS, vanhempi konstaapeli"

"Maallikoiden" ei pitäisi lainkaan sotkeutua yksityisten yritysten asioihin, eikä varsinkaan lähteä sellaisia esim. kaupungin massiivisilla takaukuksilla tai lainolla tukemaan.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain1.1.2014 20.08
Minua arvosteltiin täällä, että olen ylimielinen. Se onkin totta ja tavallaan tehokeinoni eli keskustelun kärjistäminen. Sattuneesta syystä minussa on opettajan ja kielipedantin. Se johtuu mm. erinomaisesta opettajastani Pauli Anttilasta, josta esimerkiksi minua nuoremmat koulumme kirjalliset osaajat, kuten Jukka Kajava ja Peter von Bagh, ovat antaneet ylistäviä lausuntoja. Ostakaapa vaikka Petterin DVD elokuva Muisteja. Mutta tämän perusteella ei kannata sivuuttaa kaikkia neuvojani.

Pekka V onkin ollut esimerkillinen ja kirjoittanut viimeisen pitkän viestinsä ensin Wordiin, jolloin ei tule niin paljon kirjoitusvirheitä. Yksi lisäneuvo on se, että kopioitaessa Wordistä palstalle jotkut merkit muuttuvat. Esimerkiksi kappaleiden välissä oleva tyhjä rivi voi poistua ja onkin silloin syytä kirjoittaa Wordiin valmiiksi kaksi rivinsiirtoa. Toinen virhe, joka syntyy, on lainausmerkkien muuttuminen kysymysmerkeiksi. Ne pitäisi sitten muistaa muuttaa palstalla takaisin lainausmerkeiksi. Minä en useinkaan muista, mutta ehkä tämän jälkeen.

Pekka VRe: Oisko aika tehdä jottain1.1.2014 20.51
Moro ja kiitos nimmari--AB--. Pitänee muistaa antamasi neuvot.
Ja minä en ole huomannut minkäänlaista ylimielisyyttä, pikemmin päinvastoin.

Mutta asiaan: Kyllä viime valtuuston kokouksessa sosiaalilautakunnan jäsen ja valtuutettu kepusta suoraan kertoi, että on erittäin hienoa, että heikennämme vanhustenpalvelujen tasoa ja nostamme rava-mittariston asteikkoa ja siten jätämme kymmeniä hoidon tarpeessa olevaa heikkokuntoista ilman hoitoa. Mutta samainen valtuutettu ei sanonut sanaakaan takauksen maksamisesta ja muista saatavista, joita nyt kaipaisimme kovaan tarpeeseen. Myöskään laittomista asianajokuluista hän ei sanonut sanaakaan, sillä kepu-puolueen mukaan kunnan peruspalveluihin kuuluu yksityisen kartonkitehtaan tukeminen miljoonilla kuntalaisten palveluihin tarkoitetuilla euroilla.
Mutta sama koskee myös muita puolueita ja valtuutettuja, sillä kukaan ei puuttunut esille ottamiini asioihin, siis kun "kuulustelin kaupunginjohtajan omaatuntoa" asianajokuluista ja tehtaan takausasioista.
Ihmettelen, koska vain vasemmistoliiton Pirinen, persujen sosiaalilautakunnan puheenjohtaja ja allekirjoittanut puutuimme kkritiikillä asiaan.

Olis ihan aikuisten oikeasti aika tehdä jottain.

V. EpäilysRe: Oisko aika tehdä jottain2.1.2014 0.47
Kyllä se Moro Pekka taitaa niin olla, että mikään ei Juankosken "junttikylässä" muutu ellei sitten joku viranomainen puhalla peliä poikki. Omat koirat ei lähde syöttäjää puremaan.

Jo nyt on nähty, että Juankosken kaupungin jämerät päättäjät pyyhkii per..ttään" Kuopion hallinto-oikeuden ja KHO:n päätöksillä. Juankoski on häpeäksi koko Suomen oikeusjärjestelmälle.

Järjestys näyttää löytyvän ainoastaan raastuvasta. Kaupunginjohtajan omaatuntoa on turha kuulostella kaupunginelimissä. Oikeat vastaukset saadaan vasta raastuvassa jos edes siellä.

Koillis-Pravdan tuottaja toimittaja taisi muistaakseni kerran kirjoitella, että "koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee".

kangaskauppias (hame-)Re: Oisko aika tehdä jottain2.1.2014 1.34
Heimo ja Veijo ovat paljon vartijoita. Jos tehtävä ei kiinnosta, on paikallaan erota. Ei tässä kaikkien tarvitse tuhoutua muutaman korruptoituneen pölvästin takia. Joko heitätte sen pääjäävin ulos tai lähdette itse. Ymmärrättekö?

DemokraattiRe: Oisko aika tehdä jottain2.1.2014 10.09
Kangaskauppiaalla taisi jäädä tasavallan presidentin puhe näkemättä, jota Timo Soinikin rehellisen suoraselkäisenä kehui. Puheessa viitattiin Suomen toimivaan demokratiaan. Vapailla vaaleilla valittuja ei niin vaan eroteta, vaikka tulisikin mieleen kesken vaalikauden että tuli äänestettyä väärät edustajat valtaan. Ette te valtuutetuistanne eroon pääse ennenkuin kuopiolaisina ja seuraavien vaalien jälkeen. Kyllä se karavaani näin etenee vaikka kuinka haukkuisitte.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain2.1.2014 11.17
Kuten Pekka V on täällä aiemmin todennut, niin kaupunginjohtaja voidaan kyllä erottaa virastaan, mutta sekin tie on pitkä ja kivikkoinen.

Ensiksi pitää perustaa ns. tilapäinen valiokunta ja jos siinä päädytään erottamiseen, on saatava 2/3 valtuutetuista eli määräenemmistö erottamisen taakse. Tämä on hyvin epätodennäköistä Juankoskella. Mutta asia pitäisi pitää näkyvämmin esillä ja ehkäpä kokeilla kannatusta valtuustossa. Ei kai ne keputkaan ihan kaikkea siedä.

http://yle.fi/uutiset/heinolan_kaupunginjohtaja_on_irtisanottu_virasta/6590938

Toinen tie on tietysti nämä ansiokkaat, lähinnä Heikki JW:n ja Pena T:n tekemät valitukset. On vain muistettava, että niiden käsittely kestää byrokratian rattaissa kauan, maksimissaan viisi vuotta.

Yksi mahdollisuus on kantelu, johon minä tukeutuisin ja josta Wikipedia sanoo seuraavasti:

Kantelu

Mistä hyvänsä hallintopäätöksestä saa kannella. Tämä koskee myös niitä päätöksiä, joista ei voi valittaa. Kantelu osoitetaan sille viranomaiselle, joka yleensä käsittelee hallintoviranomaisen toimista tehdyt valitukset. Perusteena kantelulle voi olla, että

1. sille, jota asia koskee, ei ole annettu tilaisuutta tulla kuulluksi ja päätös loukkaa hänen oikeuttaan
2. asiaa käsiteltäessä on tapahtunut muu menettelyvirhe, joka on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen tai
3. jos päätös on niin epäselvä tai puutteellinen, ettei siitä käy selville, miten asia on ratkaistu.

Kantelu on tehtävä kohdan 1 asioissa kuuden kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksi saamisesta ja kohdan 2 asioissa kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun päätös sai lainvoiman. Mikäli kantelun peruste on pätevä, hallintopäätös poistetaan.

Välivesi ja Akonvesi alkaa puhdistua kun tehdas seisooRe: Oisko aika tehdä jottain2.1.2014 12.51
Heinolan tapauksen nähden Juankoskella asioiden salailu esimerkiksi on ollut huomattavasti yleisempää mitä Heinolassa on ollut.
Ei Heinolassa ole menty tärkeitä maa-alueita myymään valtuutettujen tietämättä toisin kuin Juankoskella on menty tekemään.
Eikä siellä ole yhdyskunta jätteet saastuttaneet vesistöjä käyttökieltoon kuten Juankoskella.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain2.1.2014 21.58
Tuntuu kuin Pekka V kaipaisi ideoita siitä, mitä tehdä. Minusta pitäisi päästä eroon näistä palstan negatiivisista asioista ja ryhtyä puhumaan positiivisista ideoista. Negatiivisuus vain lisää ongelmia.

Missä liikunkin, niin aina ajattelen uusia ideoita. Suomessa on joitakin maailmanlopun paikkakuntia kuten Kemijärvi. Kuinka paljon se onkaan saanut työllisyyttä ja mainetta aikaan Kari Väänäsen ansiosta. Jotain sellaista kannattaisi tehdä.

Ja todella hyvä idea olisikin ruveta tekemään telivisiosarjaa Pikku-Suomi samaan tapaan kuin Englannissa on tehty sarja Pikku-Britannia. Näin Juankoski samaistuisi positiivisesti tähän sarjaan. Tämä ja aiemmin ehdottamani maahanmuuttajien vastaanottokoti olisi tosi oivallinen yhdistelmä. Kodista saisi varmaan hyviä näyttelijöitä ja voisi tehdä sarjan jopa englannin kielellä. Tästä varmaan kepuloisetkin olisivat yhtä mieltä ja etenkin persut.

Pekka VRe: Oisko aika tehdä jottain2.1.2014 23.37
Moro,
ja muuten en ainakaan itse ole negatiivisesti asioihin suhtautuba henkilö, vaan kriittinen ja haluan muutosta, uutta hyvää henkeä ja edistystä kunnan toimintaan ja hallintoon.
Mutta näin urheilutermein sanottuna Juankoski kaipaa uutta joukkuejohtoa, siis virkajohtajaa, joka/jotka muuttavat hallintomenettelyä perustuslakimyönteisemmäksi ja asukasläheiseksi.
Juankoskella on ollut vallalla ns. maantapa-järjestelmä, joka tarkoittaa hallintovirkamies-hallintoalamainen systeemiä, jolla on kuristettu läpinäkyvyys, avoimuus ja asukaskeskeisyys kokonaan ja vain muutama valittu valtapuoluejärjestelmän jäsenkirjajärstä on saanut tietää tulevista suunnitelmista, ja jotka sitten on pikaisesti hyväksytetty valtuustorhmissä pikaisesti ilman selvityksiä ja keskustelua.
Olen toivonut Perussuomalaisten tuovan jotain uutta keskustelua ja päätöksentekoa, mutta vielä on ollut hyvin hiljaista ja "niin vaikeaa" saada muutoksen tuulia "maantapaan". Viimeisin piste iin päälle oli valtuuston kokous, jossa hyväksyttiin talousarvio sosiaalitoimen alibudjetoinnin kera, joka tarkoitti vanhusten palvelujen oleellista heikentämistä. Ja samaan aikaan kaupunginhallitus yksimielisesti(mukana siis kaikki hallituspuolueet) ihmettelevät Savon sanomien kurjaa kirjoittelua kaupunginjohtajan esteellisyyksistä ja toiminnasta ja hyväksyivät satojen tuhansien eurojen asianajokulut ja 4 miljoonan euron takausmaksun ilman lainmukaisia päätöksiä.

Siksi ikään kuin katsojana yllitin: olisko aika tehdä jottain.... myös ystävieni perussuomalaisten. Ymmärrän kuitenkin, että vaalit on vasta kolmen vuoden kuluttua.

Pekka V ei kumarteleRe: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 10.56
Hei! Pekka.
Kaltaisia päätöksentekijöitä tosiaan puutuu Juankosken valtuustosta ja hallituksesta. Perussuomalaisilta on kädet sidottu samoin kuin demareiden hallituksenpuheenjohtajalta Veijolta.
Hän myös itse on ollut päättämässä neljänmiljoonan euron tupeloinnista.
Sinä valtuuston varapuheenjohtajan Pekka ole ottanut reilusti kantaa ja siitä on nostettava hattua korkealle toisin kuin valtuuston puheenjohtajan istuvalta perussuomalaisten Heimolta.
Heimo hiljaisuuden kyllä ymmärtää kun hänen vaimonsa Eeva oli päättämässä myös tuosta surullisenkuuluisasta neljän miljoonan euron tupeloinnista.
Ei Heimo uskalla puuttua koko asiaan siitähän perheriita syntyisi. Joten mitään merkittävää ei tapahdu enne seuraavia vaaleja päätöksen tekopuolella, joten muutos on tosin vielä vuosienpäästä.
Harmillista koska Juankosken mureneminen tästä vaan lisääntyy. Väestön paetessa asumaan muihin kuntiin ken vaan vähänkin voi.
Tänä vuonna väkimäärä painuu reilusti alle viiden tuhannen. Väen vanhetessa ei vanheneva väestä tänne jää ja miksi jäisi heikkenevien vanhuspalvelujen kuntaan.
Tämä on aivan luonnollista seurausta siitä, että mitään oikeita asioita ei ole tehty kunnassa vuosikausiin, vaan on eletty kuin pellossa , eli yli varojen eletty on ja pahasti.
Päätöksiä on tehty jääveinä ja rahaa on kylvetty mitä ihmeellisimpiin hankkeisiin.
Ensi kylviänä voidaan pitää koillispaperin nykyistä tuottajaa Erikaa. Hän se aloitti kylvämisen ollessaan kepun hallituksen puheenjohtajan ja kaikkien suurimpina kylväjinä voidaan pitää kepuleiden Jokea ja Raneja. Nämä miehet jäävät historiaan Juankosken tuhoojina.
Raikulipoika Pete on vaan ollut jäävinä esittelemässä asioita ja näin ei kanna mistään vastuuta, vaan päättäjät ovat ne jotka jotakin kantavat , mutta ei hekään ole vastuuta kantaneet istuvat edelleen päättämässä. Mutta tätä on demokratia äänestäjät heidät ovat vallinneet, joten eikun maksamaan vaan mukisematta, nuo rahojen kylvämiset taivaan tuuliin ei se sen kummempaa ole.
Valitettavasti vaan kaikki eivät jää maksaman vaan ne joiden on pakko jäädä syystä tai toisesta.
Esimerkiksi kiinteistöt ei oikein kelpaa kellekään vaikka puoli ilmaiseksi antaisi ja jos saakin myytyä omakotitalon niin myyntirahoilla ei osteta kuin huonokuntoinen 36 m2 yksiö esim.
Hesasta tai Kuopiosta ehkä 52 m2 luukku. Siinä sitä sitten luukussa ihmetellään kuinka hupaisaa oli käynti ja elämien Juankoskella.
Mutta se on varmaa, että jotkut vaan aina hyötyvät noistakin huonoista päätöksistä ja nauttivat miljoonista etelän lämmössä palmujen alla. Jotenkin muistelen, että Petekin taitaa tykätä käydä etelän lämpimässä näin talvisaikaan.
Mutta siellä etelän lämmössä ne murheet unohtuu ja voi taas palattuaan esitellä muutaman mukavan hankeen.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 12.42
Tällä palstalla on suuri osa kirjoituksista luottamustoimiin valittujen henkilöiden valikoituja haukkumisia. Minulla on ehdotus asian korjaamiseksi. Lopetetaan tämä haukkuminen. Syynä tähän esitän seuraavaa:

Näitä henkilöitä ei koskaan tulla tuomitsemaan mistään eikä varsinkaan vaatimaan vahingonkorvauksia. Heiltä ei ole voinut vaatia sitä tietämystä, jota tehtyjen virheiden toteaminen etukäteen olisi edellyttänyt. Toisaalta luottamustoimi on yleensä aina sellainen, että henkilöllä on oma täyspäiväinen työpaikkansa, jolloin ei voi vaatia sitä perehtyneisyyttä, jota esimerkiksi virkamieheltä voi vaatia. He ovat toimineet ns. hyvässä uskossa (bona fide). Jos heitä joskus jostakin muusta kuin korruptiosta syytetään, tulee oikeus heidät vapauttamaan kaikesta. Ainoa oikeus heille on seuraavat vaalit ja ne ovat niin kaukana, että voidaan pariksi vuodeksi lopettaa heidän syyttely.

Kun kuitenkin toimitaan sulle-mulle ?systeemissä, niin tällä olisi saavutettavissa hyötyä. Sovitaan kulissien takana, että ei syytellä, mutta päätetään vstapalveluksena Kangasperkon erottamisesta. Kangasperkohan on kaiken alku ja juuri ja hänen voidaan osoittaa tehneen virkarikoksia. Valtaenemmistöpäätöksellä valtuusto voi vain todeta, että hän on kykenemätön hoitamaan virkaansa. Kangasperkohan on vain tavallinen kokouspalkkioiden metsästäjä eikä pysty hoitamaan virkansa tehtäviä. On muistettava, että laki määrittelee virkarikoksiksi tekojen lisäksi sen, ettei ole tehty asianmukaisia tekoja. Ja niitähän Kangasperkolla totisesti on.

Onhan niitä kokouspalkkioiden metsästäjiä myös muualla, mutta on myös niitä, jotka yrittävät profiloitua sillä, etteivät metsästä:

http://www.lassi.fi/30

Ensio MainioRe: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 13.37
Luottamushenkilöt ovat rikoslain mukaisessa oikeudellisessa vastuussa päätöksistään. Vain jättämällä eriävä mielipide rikosoikeudellinen vastuu syrjäytyy.

Kyseessä on sama virkavastuu, kuin viranhaltijoillakin. Se, joka tekee rikostutkintapyynnön, on sitten eri asia ja miten hän sen esittelee.
Kaupunginhallituksen jäsenen rikosvastuu on selkeästi "vakavampi", sillä hallitus vastaa kunnanelinten laillisuudesta ja on odotettavaa, että kaupunginhallitus on ollut tietoinen tekemisistään, ainakin heillä on ollut selvästi parempi oikeus saada tietoa päättämistään asioista.

Kyllä luottamushenkilöitä on joutunut toimiessaan luottamushenkilönä ja törkeästä tuottamuksesta tuomittu linnatuomioihin.
Jos joku huomaa luottamushenkilön/luottamushenkilöiden toimineen rikoslain 40 luvun virkarikossäännösten mukaisesti vahinkoa tuottamalla, on asiasta ilmoitettavva poliisiviranomaiselle, tutkintapyyntö.

Joten AB on nyt tietenkin hakemassa nahkapäätöstä, joka on ihan hyvä linjaus. Mutta myös tutkintapyynnöt ovat mahdollisuus saada asiat kuntoon. Ensiksi on tietenkin odotettava korkeimman hallinto-oikeuden ja EY-tuomioistuimen ratkaisut.

Vastuusen vaan.Re: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 15.15
Eihän ilman valtuuston päätöstä jakaneita henkilöitä voi jättää mitenkään korvausvastuutta, koska reilu neljämiljoonaa euroa on isi raha mennä luvattomasti jakaman veronmaksajien rahaa.
Vielä on tulossa iso soppa, jossa katsovat ketkä hyötyivät rahanjaossa ja minkä verran.
Tuonkaltaisia päätöksiä ei mennä tekemään tyhmyyttään.
Tai jos on menty tekemään, silloin vasta pöljät päättäjät meillä on olleet.

PepponeRe: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 15.30
Olipa höpö, höpö puhetta nimimerkki AB:ltä. Ilmeisesti henkilö itse ei ole koskaan ollut sisällä enempää yhteiskunnallisessa kuin muussakaan päätöksenteossa. Vielä väittää, että ymmärtämättömyys tai hyvässä uskossa tai voiman näyttämisellä motivoitu päätös on kestävä ja hyväksyttävä.
Tällä palstalla käyty keskustelu takauspäätöksestä on oiva esimerkki suhteesta AB:n heikkomoraaliseen kannanottoon. Jokainen valtuutettu ja hallituksen jäsen on ollut tietoinen vakuutena olevan Farocon Oy:n hallin arvosta. Pentti Tolvanen ehti tuoda tosiasiat esiiin.
On vain niin, että valtuuston suuri enemmistö ei halunnut antaa Pentti Tolvaselle periksi. Se tahtoi näyttää voimaansa vähääkään ajattelematta sitä, mihin päätös voi johtaa. Tämä ainoan todellisen motiivin ohjaamana Juankosken päätöksiä on tehty vuosia ellei vuosikymmeniä.
Tähän astiset päätökset eivät ole olleet laittomia. Ne ovat syntyneet oikeassa järjestyksessä eikä toimielimet ole ylittäneet toimivaltaansa, mutta nyt kyseenä olevassa tapauksessa ilmeisesti kumpaakin laillisuusehtoa on rikottu. Tämän asian toteamiseksi me emme nosta käsiä ylös.
Useimmitenhan poliitikolle tulee kannettavaksi vain poliittinen vastuu, mutta silloin kun lakia on rikottu, tulee vastaan myös juridinen vastuu.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 21.16
Tyypillistä näille sivuille on, että ei kunnioiteta muita kuin omia kahlittuja. Pepponekin menee heti henkilökohtaisuuksiin. Tämä se vasta moraalitonta käytöstä onkin. Minähän panen ehdolle erilaisia mielipiteitä, kun huomasin, että täällä voi aivan hullujakin ehdottaa kuten keskustan epävirallinen ääni tekee. Mistä Peppone tietää, mitä mieltä asioista todellisuudessa olen.

Mitä tulee itse politiikkaan ja etenkin kunnallispolitiikkaan, niin olen yhtä noviisi kuin Juha Sipilä. Mutta saa kai silti mielipiteitä esittää. Sipilän kulmilta ottaisin esimerkin Oulun kaupungin koulutuksesta uusille valtuutetuille. Kunhan Juankoskellakin annettaisiin edes seuraava koulutus asioista:

http://www.ouka.fi/oulu/paatoksenteko-ja-hallinto/luottamushenkiloiden-koulutus-2012

Mitä tulee itse asiaan, olen edelleen sitä mieltä, etteivät luottamusmiehet vastuuseen joudu kuin korkeintaan korruptiosta, jos voidaan osoittaa. Ei se Pena T:n sinänsä kunnioitettava aikainen tieto PBF:n taustoista oikeudessa paljon painaisi. Siellä olisi toisena mielipiteenä Suomen arvostetuimman metsäteollisuuskonsultin Rainer H:n lausunto, joka voidaan todistaa paljon painavammaksi sillä hetkellä. Onhan hän jo pitkään konsultoinut hallitusta ja etenkin aikoinaan Pekkarista näissä asioissa.

Oletan tosiaankin, että kaupunginhallituksen ja valtuuston päätökset on tehty aikoinaan in bona fide eli vilpittömässä mielessä kaupunginjohtajan esittelystä. Jälkeenpäin on paljastunut, etteivät päätökset olleetkaan hyviä, vaikka ne perustuivat päätöksentekohetkellä asianmukaiseen harkintaan. Virheiden tultua sittemmin ilmi, vaaditaan päättäjiä vastuuseen ja jopa korvaamaan aiheutettu vahinko. Mutta tällaisissa tapauksissa noudatetaan usein ns. business judgement -säännöstä, joka tarkoittaa sitä, ettei kysymyksessä olekaan korvausvastuuseen perustuva tuottamuksellinen menettely, vaikka tehdyt päätökset osoittautuvat myöhemmin kaupungin kannalta epäonnistuneiksi.

Mitä sitten tulee noihin tehtyihin valituksiin, niin nehän tietysti etenevät omaa hidasta tietään ainakin niin kauan, että kaikki mahdollinen hyöty kartonkitehtaasta on saatu Juankosken ulkopuolelle. Pepponen ei kannattaisi osallistua valituksiin lainkaan. Voi käydä niin, että joutuu itse korvaamaan nuo jumalattomat oikeudenkäyntikulut. No sehän olisi hyvä, niin ei menisi verovaroista.

Minä etsin, kukahan tuo Peppone on. No ei ainakaan tämä:

http://www.blogilista.fi/kayttaja/93035

Pena T.Re: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 21.50
Kuntalaisten rahoja ei riskeerata business-tyyliin. Se on laitonta, kun vaarannetaan kyky tuottaa palveluita. Päätöksiä pitää arvioida laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusnäkökulmasta. Riskinotto ei kuulu julkiseen hallintoon. Tästä kepumafian johtoa varoitettiin yksiselitteisesti. Ei mennyt sana perille.
AB:n kannattaisi lukea kuntalaki ja hallintolaki.
Kesäjuhlilla voi sitten puhua, mitä sattuu... vaikka pikku pöhnässä.
Jos tekee megavirheitä virassa, siitä yleensä joutuu vastaamaan. Tietämättömyys tai osaamattomuus ei ole lieventävä asianhaara, pikemminkin päinvastoin, kuten Kristerkin tapasi sanoa yhtiön rahattomuudesta.
Eikö ketään kiukuta se valheiden määrä, mitä olemme saaneet nauttia?

ABRe: Oisko aika tehdä jottain3.1.2014 23.05
Hyvä Pena T, kyllä nyt sekoitat mielipiteeni ja ennustukseni siitä kuinka surkeasti asioissa tulee käymään. Ensimmäinen tuleva surkeus on se, että PBF päästetään saneeraukseen. Mitä menneeseen tulee, minulla on ollut paljon radikaalimpi kanta kuin sinulla. Minun kantani on alusta saakka ollut, että koko PBF:n aloitus olisi pitänyt estää. Idea on ollut surkea ja sen toteuttajat vielä surkeammat. Vakuuden arvo on yksi pieni osa tätä. Samoin PBF olisi pitänyt ajat sitten ajaa konkurssiin. Ja olen satavarma, että oikeus katsoo Rainerin arvioinnin painavammaksi kuin sinun, siitä riippumatta, mitkä olivat tosiasiat. Ja kun näin on, ei päättävillä elimillä ollut uskallusta vastustaa hanketta.

Kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja olisi pitänyt ajat sitten erottaa ja panna rikosoikeudelliseen vastuuseen. Uusi kaupunginhallitus olisi pitänyt nimittää, jossa ei ole yhtään kepuloista. Juankoski olisi pitänyt jo liittää Kuopioon. Mitään näistä ei ole tapahtunut ja odottavan aika on pitkä. Esitän vain pirullisen ennusteen, miten tässä jatkossa käy ? jopa kiihdyttääkseni toimintaa.

Senhän muuten sanoi jo keskustapuolueen virallinen äänikin, että kepuloiset ovat miehittäneet kaikki valtion ja kunnan laitokset Pohjois-Savossa. On syytä epäillä, että tuomiovallassakin on, sen riippumattomuudesta huolimatta, kytköksiä puolueeseen. Sitä paitsi jos muut eivät ole uskoneet, olet esittänyt asiasi liian vaatimattomasti tai huonosti perustellen.

Pekka VRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 0.33
Moro,
P.Tolvanen esitti kaikki perustelunsa todisteiden kanssa: kaikki viralliset dokumentit PB:n "rahoittajista", emoyhtiön varattomuudesta todisteiden kera, virallisten asiakasrekistereiden(kotimaiden ja ulkomaalaisten) rekisteritiedot ja lähetti ne tiedot myös eri tahoille, kuten kaikille hallituksen jäsenille, lehdistölle ja lainan-antajille. Kuitenkin vastahyökkäys paikallislehden , maakuntalehden, median ja lehdistötiedoitteiden kautta oli mahtava, jopa Samoriz yhdessä kaupunginjohtajan ja Häggblomin kanssa Helsingissä oli todellista hupia-- Sanoriz lehdistölle itkee, kun joku luottamushenkilö epäilee hänen toimiaan ja hänen yritystensä varallisuutta, vaikka kaikki on nähtävissä yritys- ja asiakasrekisteritodisteissa.
Hyökkäys Penaa kohtaan oli jo niin törkeää, että pahaa teki ja suurimpana syntipukkina oli paikallislehti, jonka motiiveja sopii ihmetellä. Myös kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan toiminta oli erittäin kyseenalaista.
No nyt onneksi Pena on saanut synninpäästön paikallislehden sivuilta, mutta onnettomuus on jo tapahtunut, eikä sitä pena pystynyt ehkäisemään, vaikka kuinka yritti, mutta varmasti nukkuu hybin yönsä, sillä totuus on esillä.
Nyt kuitenkin kaiken maailman läjät yrittäjät, kuten AB kirjoittaa ja kertoo olleensa vastaan , mutta kuten olen jo monta kertaa sanonutkin, on niin paljon pastan jauhajia, jotka nyt yrittävät ottaa itselleen kunniaa, kun silloin, kun olisi jotain pitänyt tehdä, niin silloin maattiin perunakellareissa piilossa ja nyt nimimerkkien takaa kehuillaan vaikka mistä. olkaa edes joskus esillä silloin, kun pitäisi, siis silloin kun rauta on kuumaa ja sitä on ilmassa. Ei ollut montakaan silloin Penaa auttamassa.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 9.25
Jokaisella toiminnalla pitää olla suunnitelma ja päämäärä. Juankoskelaisten ja myös meidän muidenkin veronmaksajien olisi hyvä tietää, mitä nämä ovat vapaiden valituskierteessä. Eli mitä juankoskiset hyötyvät tästä kaikesta. Lisääntyykö Juankoskella vauraus, hyvinvointi, onnellisuus ja usko tulevaisuuteen vai käykö kenties päinvastoin vapaiden valitusten johdosta. Mielestäni juankoskisten pitäisi olla amerikkalaisempia ja opetella pragmaattisuutta. On kaksi aivan eri asiaa, ketkä ovat konnia ja ketkä tuomitaan rangaistuksiin. Mutta näyttää siltä, että vapaat eivät näe tulevaisuuteen.

Varsinainen farssin konna on tietenkin Premium Board. Mutta sitä ei tuomita mihinkään ja jos tuomitaan, sieltä eivät kärsijät saa korvauksia, kun ei ole mistä ottaa. Seuraava konna onkin sitten Juankosken kaupunki, jolle voidaan langettaa tuomioita ja jopa korvauksia. Korvaukset sitten mennevätkin veronmaksajien piikkiin. Kuten olen aiemmin perustellut, luottamusmiehet ja jopa Kangasperko pääsevät kuin koirat veräjästä.

Ainoa todellinen hyötyjä voi olla New Stroms. Onhan se todellakin kilpailun vääristämistä, että yhtä neljästä suomalaisesta taivekartongin tekijästä tuetaan julkisin varoin ja että kahdesta vähintäänkin tasaveroisesta kilpailijasta vain toiselle annetaan julkista tukea. Mutta se tapaus on irrallinen muista valituksista ja politikoinnista, vaikka Kangasperko pyrkiikin yhdistämään sen pikkupolitikointiin. Tästä EU-asiasta voi vielä langeta isotkin korvaukset ja sakot Juankosken kaupungille, jotka veronmaksajat sitten kustantavat.

Korvausten kierrettäkö vapaat todella haluavat vai haluavatko vain kostoa poliittisille vastustajilleen. Tästä meitä jopa Raamattu varoittaa. Häviäjän riskinä on tietysti myös oikeudenkäyntikulujen korvaus. Ja ne eivät ole pienet.

Kouraan ajattelijaRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 11.41
Koetapas nyt päättää kumpiko meille on hyväksi, antautuako vai taistella.

MKRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 12.06
AB ei taida itseään kehuskellessa muistaa, että korvausvastuun maksaa virkavastuussa oleva henkilö, ei kunta tai valtio. Tietenkin varattoman henkilön korvaukset maksaa valtionkonttori.
Nyt sitten vapaiden tekemiin valituksiin: Pekka Vartiainen on tehnyt uralaan kuntapoliitikkona yhteensä kaksi valitusta koskien vanhusten palvelujen määrärahojen pienuutta ja toisessa tapauksessa koskien kaupungin käyttämän yksityisen asianajotoimiston luvattomia toimeksiantoja.
Masa Pohjolainen on tehnyt yhteensä urallaan yhden valituksen koskien eriävien mielipiteiden poistamista pöytäkirjoista.
Pena on tehnyt pari valitusta koskien talouden tasapainomenettelyn puttumista ja nyt PB:n esteellisyysasiaa. Muita en tiedä.

Sitten aivan erikseen on juankoskelaisen oikeushenkilön , New Strömsin tekemät kilpailun rajoitusasiat, esteellisyysasiat ja muut, jotka koskevat yritysten välisiä lakiasioita, mutta New Ströms ei ole vapaa Juankoski-ryhmäläinen, ja sekin taitaa olla jäänyt AB:ltä muistamattta.
Kaikki valitukset ovat hallintovalituksia, jotka henkilöt itse maksavat ilman asianajotoimistokuluja, mutta kuten olen jo laatimassani valituksessani tehnyt ja saanut päätöksen, on kummallista ja laitonta, että puhtaasti hallintoasioissa kunta käyttää asianajotoimistoa, vaikka valitusten vastaaminen kuuluu virkamenettelyyn. Mutta kuten on huomioitu, kaupunginjohtaja on ollut esteellinen vastaamaan valituksiin sivutoimiensa takia ja siksi käyttää Suomen kalleinta asianajotoimistoa ilman virallista hallituksen päätöstä, joka tekee niistä toimeksiannoista laittomia.

Joten alas ottamaan selkoa kirjoittamistasi joikaamisista.

Ei tullut yllätyksenäRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 12.34
Pöytäkirjojen tarkastelu osoittaa, että eräs aikaisemman valtuuston jäsen totesi hienosti, että kävipä tuossa tehdasseikkailussa ja kaupungin tekemässä tutkintapyynnössä miten tahansa, niin aina on kuntamaksajana kaupunki. "Kaupungin ei pidä sotkeutua sellaisiin asioihin jotka kunnalle ei kuulu". Hän viittasi tuohon surullisen kuuluisaan kunnalliseen pahvitehtailuun. Tuo tehtailu on osoittautunut tuhon tieksi ja siitä jääräpäisyydestä mitä pikapäättäjät toteuttivat tehdasseikkailussa.
Seikkailun lasku on valtava, lienee jo jossakin kuudenmiljoonan euron hujakoilla juankoskelaisille veronmaksajille.
Tässä summassa on kuntatakaus 5 miljoona siitä koituvat kovat korot joita nytkin kunnassa maksetaan valtava summa päivässä.
Lisäksi asianajokulut jotka johtuvat jäävin kaupunginjohtajan toimista, mutta tästä summasta puuttuu se todellinen menetys, eli väki pakenee ja kiinteistöjen arvot ovat lähes olemattomat.
Kaiken kaikkiaan Juankoski on noiden pikapäättäjien ansiosta tuhon tuomittu itsenäisenä kuntana.
Pika päättäjät ansaitsevat patsaat Juicen patsaan vierelle muistutuksena siitä mitä jääräpäisyys ja poliittinen kokemattomuus voi aiheuttaa aikaisemmin niin vauraalle ja hyvin voivalle kunnalle.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 14.36
MK edellä kehotti minua ottamaan selkoa kirjoittamistani joikhaamisista. Täytyy toki todeta, etten ole lakiasioiden tuntija eivätkä ne minua paljon kiinnostakaan. Terveellä järjellä, hyvällä moraalilla ja loogisuudella voi kyllä aika pitkälle päätellä, mikä on oikein ja mikä väärin. Tiedon hakkaaminen muistiin on minusta aika typerää, mutta suurin oppi, minkä olen eläissäni saanut ja toisille antanut on se, että on tosi tärkeää tietää, mistä tietoa saa ja miten sen saa nopeasti. Seuraavassa ovat ymmärtämättömyydessäni kaivetut sitaatit laista ja niiden tulkinnoista:

Joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä tässä laissa säädetään, muuta johdu.

Julkisyhteisön palveluksessa oleva henkilö on palvelussuhteensa laadusta riippumatta vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.
Täysi korvausvelvollisuus syntyy kuitenkin vain, jos henkilö tahallaan aiheuttaa vahingon. Jos vahinko taas
on aiheutunut virkamiehen tai työntekijän lievästä tuottamuksesta, hänellä itsellään ei ole korvausvastuuta vaan julkisyhteisön hänen työnantajanaan on siis ensisijaisesti korvausvelvollinen.

Vahingonkorvausta voidaan sovitella, jos korvausvelvollisuus harkitaan kohtuuttoman raskaaksi ottaen huomioon vahingon aiheuttajan ja vahingon kärsineen varallisuusolot ja muut olosuhteet. Jos vahinko on aiheutettu tahallisesti, on kuitenkin täysi korvaus tuomittava, jollei erityisistä syistä harkita kohtuulliseksi alentaa korvausta.

Edellisen perusteella arvioisin, että yksikään yksityinen valtuuston jäsen ei joudu korvausvastuuseen, koska ei voida osoittaa, että he olisivat toimineet tahallisesti tai tuottamuksesta. Todetaan, että virheet ovat aiheutuneet virkamiehen lievästä tuottamuksesta ja niin sitten kaupunki korvaa, mutta ei virkamies. Lakien lisäksi on muistettava vielä niiden soveltaminen käytäntöön. Kertokaahan minulle tapaus, jossa esimerkiksi kaupunginhallituksen jäsen olisi joutunut huomattavaan korvausvastuuseen hallituksen tekemästä päätöksestä.

Toinen asia, johon saanen puuttua, on, että pitkän elämäni aikana olen seurannut lukemattomia väittelyitä erilaisista asioista ja aina todennut sen, että henkilökohtaisuuksin ensimmäisenä puuttunut on jo hävinnyt väittelyn. Itseään voi kyllä kehua, mutta toisten haukkuminen ja haukkumanimien antaminen on mielestäni ala-arvoista. Tämän palstan teksteistä on noin puolet tätä haukkumista.

Pena T.Re: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 16.02
Jospa AB lukisi Koillis-Pravdan numeron 21.3.2011. Mitä valehtelua ja vihapuhetta, mikä kohdistui minuun...
Lehden voi lukea kirjastossa. Etusivu ja mielipidepalsta ovat ns. todiste. Siellä Erika Suominen ylittää normaalin itsensä nimimerkkien varjossa. Joutselainen alitti riman, joka oli 3 cm:n korkeudessa, mutta Pirjo sentään epäsuorasti pyysi anteeksi lehdessään oikein näkyvästi pari kuukautta sitten. SS kertoi Samorizin tapauksen 17.3.2011 numerossaan, eikä sen jälkeen olisi pitänyt ryhtyä mihinkään tämän Ukrainan talousneron kanssa.
Samanlaista soopaa on saanut kuulla kepulaisten ja eräiden muidenkin esittämänä aina vaaleihin saakka (10/2011).
Nyt, kun totuus on selvinnyt useimmille, melkein kaikki tervehtivät iloisesti Juankoskella. Monet kyselevät, milloin kaupunginjohtaja lähtee.
Termi "kepumafia" on saanut selkeän sisällön Juankoskella. Se ei ole haukkumista.

Totuus nyt tullut esiin.Re: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 16.30
On selvää se, että Petrin lähtölaskenta on alkanut. Lähtö tapahtuu aikaa vaan ei vielä tiedä. Kuntalaisten silömissä Petellä ei liene kovin korkealle arvostusta niin syvälle Juankoski on sukeltanut. Luulen, että Petrin kannataiis ainakinharkita jo eläkeelle siirtymistä kaupunginjohtajan hommista ja jatkaa enä pelkästään energia yhtiön toimitusjohtajana . Siinäkin sitä puuhastelua kyllä rittää. Juankoskella ei enää olem mitään puhallettavaa. Hienoa, että sinä Pena. T teet noita kuntalaisile kuuluvia
kannnan ottoja kaupunginpäättäjien toimista.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 19.58
Joudun usein korjaamaan karkeimpia hävyttömyyksiä, joita jotkut kirjoittajat ajattelemattomuudessaan tai tietämättömyydessään kirjoittavat keskustasta.
Jos kysyisimme nimimerkki AB:n mielipidettä demokratiasta, hän todennäköisesti sanoisi olevansa sen kannattaja. Luultavasti hän ilmoittautuisi demokratian esitaistelijaksi ja hän on valmis puolustamaan demokratiaa viimeiseen asti. Tällaisia henkilöitä on paljon ja he pitävät itseään sivistyneinä.
Samaan hengenvetoon nämä samaiset demokratian puolustajat arvostelevat sitä, että valtion ja kunnan laitokset ovat demokraattisesti miehitettyjä keskustalaisilla. Tuomaritkinhan on jonkun nimitettävä, siis jonkun suuren puolueen edustajan.
Kaikkein kummallisin kommentti oli se, että Juankosken suurimman puolueen eli keskustan ei olisi pitänyt saada lainkaan edustusta kunnanhallitukseen. Miten se olisi ollut mahdollista?
Meillä Muuruvedellä oli sanonta, että hampaattoman suusta kuuluvaa ei pidä kommentoida. Pitäisi tyytyä enintään hymyilemään.
Kerran meillä oli kunnanlääkärin takahuoneessa 15 ihmistä odottamassa vuoroaan. Eräältä henkilöltä pääsi selvästi tunnistettava ääni hampaattomasta suusta. Kaikkia muita nauratti, mutta asianomaista itseään ei naurattanut.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 22.58
Keskustan ääni viljelee hirtehishuumoria, mutta ei itse sitä ymmärrä. Tokihan minä tiedän, ettei kaupunginhallituksesta voida suurinta puoluetta jättää pois. Minulla on tapana heitellä koepalloja, jotta tulisi keskustelua tai uusia ideoita. Kepumafia on tosiaan yksin vastuussa Juankosken kartonkitehdasvyyhdestä. Paras artikkeli, jonka olen lukenut, on Loka-Laitisen vanha juttu Iltalehdessä, josta lainaan pari mielipidettä:

?Korruptiotutkimuksissa ei koskaan oteta huomioon maaseudun mafian tyyppistä organisaatiota. Sisiliassa kepu olisi rikollisjärjestö.?

?Suomi on tavallaan jakautunut kahtia: meillä on tuotantoa ylläpitävä Suomi ja kepulainen elätti-Suomi, jota ylläpidetään muilta ryöstetyillä rahoilla.?

http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2011/09/11/kepun-kuntamafia/

Otetaanpa esimerkiksi pari koepalloa, joista olisin olettanut hiukan keskustelua, mutta eivät ainakaan kepuloiset uskalla sanoa halaistua sanaa, kun pelkäävät, että joku ottaa tosissaan:

Perustetaan maahanmuuttokeskus Juankoskelle. Ja toinen: Tehdään TV-sarja Pikku-Suomi. Sitä ei ymmärretä Juankoskella lainkaan. Voin vihjeeksi kertoa, että siitä selviäisi, mikä yhteys on mainitulla hampaattomalla suulla ja kynnettömällä sormella.

PVRe: Oisko aika tehdä jottain4.1.2014 23.34
Moro,
olemme ryhmässämme paljonkin keskustelleet maahanmuuttokeskuksesta, sillä se toisi "väriä" mustavalkoiseen ja ikivihreään kuntaan.
Meillä olisi jo valmis keskus liikuntahalleineen, nimittäin vanha amis, tai joku lopettavista kouluista, kuten lukio, tai joku ala.asteista.

Myös olen valmis keskustelemaan kuopiolaisten anssa Säyneisen koulun yhdistämisestä entisen Nilsiän kunnan Palojärven koulun kanssa, jolloin saisimme oppilaat Säyneiseen ja jos hiukan kehittelisimme muitakin palveluja nilsiäläisten kanssa, voisimme saada erittäin taloudellista hyvää liitoksesta.

Myös entinen ja siis vielä nykyinen kaupungintalo sopisi maahanmuuttokeskukseksi.

On selvää, että entinen kartonkitehdas sopisi vaikka miksikin keskukseksi, jos valtio vain siivoisi lähialueet, samoin entinen Biolämpölaitos sopii vaikka mihin tarkoitukseen. Myös entinen keskuskeittiö sopii, ja kun katsomme kuinka paljon valtapuolueet hukkasivat verovaroja kaikkiin näihin hienoihin ja kestäviin toimintoihin, saamme luvuksi jo lähes 50 miljoonaa euroa.

On myös erittäin odotettavaa, että Kuopio ei tarvitse myöskään täyden palvelun terveyskeskusta ja siksi siitä kehitetään vanhusten palvelukeskus.

Loka Laitinen on ollut aina rääväsuu, mutta älykäs sellainen ja siksi pidän hänen kirjoituksistaan ja hän on erittäin oikeassa Kepu:n suhteen. En ole eläissäni koskaan joutunut olemaan tekemisissä niin kovien yhteikunnan varojen hukkaajien kanssa, kuin täällä Juankoskella ja juuri Kepulaisten toimiessa johtotähtinä. Siksi käytän lausetta Kepulaisista: kaikki mikä on teidän on meidän yhteistä, mutta mikä on meidän on vain meidän.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 9.04
Hyvä Pena T,

ei ole nyt kysymys siitä, ettenkö arvostaisi sinun aikaista puuttumista kartonkitehtaan asioihin tai kompetenssiasi, vaan siitä, mihin palstatilaa käytetään. Haukkumisten raja kulkee mielestäni siinä, otetaanko esiin joku nimeltä mainittu ryhmän jäsen vaiko koko ryhmä. Minusta ryhmää voi arvostella railakkaastikin. Minäkin käytän keskustapuolueen jäsenistä sanaa kepuloinen, koska loisia ne todella ovat. Enempää selittelemättä viittaan vain tuohon Lokan kirjoitukseen.

Otetaanpa esimerkiksi palstalainen eskimo. On tosin huumorimiehiä, mutta eivät ne keskustelut oikein asiaa ole. Eskimo heittää pari riviä kommenttia ja joku vastaa puolen sivun verran pelkkää legendaa. Eihän tuontapainen keskustelu mihinkään johda.

Sinun kohtelusi Juankoskella on ollut törkeää. Ilmeisesti sinulla on joitakin varhaisia siteitä Juankoskeen, kun olet niin hullulle paikkakunnalle asettunut. Minullakin on pitkä kokemus siitä, kun olin lappilaisella paikkakunnalla kymmenkunta vuotta. Kun muutin sinne etelästä, oli suhtautuminen varsinkin taustalla, että se nyt on niitä etelän herroja tai jopa etelän variksia ja lähes kaikki, jopa järkevätkin mielipiteet jätettiin tunteella ottamatta huomioon. Juankosken kepuloiset ovat suhtautuneet mielestäni pelkällä tunteella sinuun ja sen kautta esittämiisi asioihin, jolloin päätöksissä ei ole ollut järjen hiventäkään. Ensimmäisestä päätöksestä on seurannut sarja täysin järjettömiä peittelypäätöksiä laittomin menettelytavoin.

Onhan nyt täysin selvää, että kokemuksesi Espoon politiikassa ja tarkastuslautakunnassa sekä teollisuuden palveluksessa on aivan ylivoimaista verrattuna esimerkiksi Juankosken valtuuston tai tarkastuslautakunnan kokemukseen ja tietoon. Mutta kun siihen lisätään puoluepolitiikka, niin se peittää kaikki tosiasiat alleen.

Lukematta paikkakunnan lehtiä muistan kyllä hyvin esittämäsi asiat palstalla aivan alkuajoista lähtien. Alan mies kerran kysyi, kuka oli alussa erään järkevän mielipiteen esittäjä ja vastasit, että se olit sinä. Esiinnyit aluksi nimimerkillä, josta ei voinut päätellä kuka olet. Olihan siellä joku muukin järkeviä puhunut kuten Metsäneuvos.

Minä nyt olen vain yrittänyt esittää skenaarioita siitä, mitä jatkossa tapahtuu ja miten Juankoskella voitaisiin nämä iilimadot saada pois ohjaksista. Sitä ihmettelen, miten Kangasperko on saanut noiden iilimatojen luottamuksen, kun ilmeisesti on itsekin aikoinaan tullut etelästä. Onko hän julkikepuloinen vai opportunisti, joka kaveeraa valtapuolueen kanssa saadakseen maksimaaliset edut itselleen. Tule Kangasperko ulos kaapista. Kangasperkoa saa mielestäni arvostella, koska valtuusto voi hänet periaatteessa erottaa. Valtuutettujen erottaminen ilman todella kovia rikostuomioita on mahdotonta. Sitä paitsi heidän pestinsä on määräaikainen.

Kouraan ajattelijaRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 10.02
Arvelet, että, kun sohii sinne ja tänne niin kyllä se maaliinkin sattuu. Väsytät itsesi. Meillä päin ei renkiä moitita, jos isäntä on juoppo.

Ikkunapöydän raatiRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 12.40
Valtuuston ja hallituksen johdosta voi erota ja silti pysyä "rivivaltuutettuna", jos homma ei suju. On ilmeisesti vaikea lähteä, jos täytyy samalla myöntää, että pieleen meni. Umpisavolaista on jatkaa entistä toimintaa, jos tuomioistuimista on jo tullut negatiivisia päätöksiä... "Teknisesti jäävi" Kangasperkokin tulkitsee, että päätös on ollut "Juankoskelle suosiollinen".
Kai se on tosiaankin niin, että on parempia kuntalaisia ja huonompia kuntalaisia, vaikka perustuslaki väittäisikin muuta.
Niin, ja Pena esitti asiansa jonkin aikaa neutraalisti, mutta kepumafian äärireaktioiden ja valehtelun jälkeen linja koveni. Kyllähän epäonnistumiset kasaantuvat selkeästi nimettävien henkilöiden kapeille harteille.
Kepussa lievä arvostelu tulkitaan kehumiseksi, kova arvostelu pottuiluksi ja oikeuslaitokselle kantelut ym. vasta tosi peliksi. Kuitenkaan mistään ei keskustella tai neuvotella edes huomauttamisen jälkeen. Ehkä ei ole henkisiä eväitä tärkeilä osaamisalueilla. Mitä tuhlausta, todetaan ikkunapöydästä.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 13.51
Kouraanajattelija heitti oivan piikin minulle, että sohin joka suuntaan, että osuisin edes joskus oikeaan. Näinhän teenkin jopa siinä määrin, että vaikka olen asioista paljolti samaa mieltä kuin esimerkiksi Pena T, niin raivostutan palstalaisia niin paljon, että olen periaatteessa bannissa. On vain niin, ettei moderaattorien tietotekninen tietämys ole niin suurta, että pystyisivät täysin estämään mielipiteeni.

Olen todellakin sitä mieltä, että yksi puolue, ryhmä tai liike ei voi olla oikeassa kaikista asioista. Sen takia arvostelen kaikkia ja kaikkea. Juankoskella tämä pikkupolitikointi on johtanut siihen, että kaikki ovat poteroissaan ja vain vilkuilevat hätääntyneinä pimeän aikaan muiden poteroiden suulle. En todellakaan ole demokratian enkä varsinkaan juankoskelaisen demokratian kannattaja. Mielelläni puhun ennemmistödiktatuurista, jota käsitettä ei varmaan keskustan ääni hyväksy, tuskin ymmärtääkään. En ole siis vähimmässäkään määrin sivistynyt, mutta kun en ole osallinen siellä missään, voin ampua haulikolla, jonka piiput eivät ole supistettuja.

Kaikissa liikkeissä voidaan puhua joukkopsykoosin erilaisista asteista. Yhteisöllisyys ja ryhmähenkisyys muokkaavat ihmisten ja sitä kautta myös ryhmien todellisuuskäsityksiä, jolloin esimerkiksi tunteisiin vetoavimmat ajatusmallit usein voittavat järkevämmät. Kiihotus, pelottelu ja valheellisten tietojen levitys sekä sisäisen arvostelun vaiennus saavat vaikutusta aikaan melkein missä tahansa ryhmässä heti, kun tilanne kärjistyy millään tavalla. Ihmisyksilön odotetaan selviävän ongelmatilanteista mielenterveytensä säilyttäen, mutta ryhmien tapauksessa sisäinen henkinen eheys joutuu hyvin rankan rasituksen alle.

Tämä netistä lainattu kappale varmaan pätee ainakin kepuloisiin, mutta eri määrissä kaikkiin puolueisiin.

Pekka VRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 17.26
Moro,
nimimerkki-AB:lle sanoisin vain, että et ole raivostuttanut ketään, mutta et ole myöskään tarjonnut mitään vaihtoehtoja, vaan piikitellyt ja samaan aikaan lähes kehunut omia hyvinkin yksinkertaisia mielipiteitäsi, kuten et hyväksy demokratiaa tai jotain muuta vastaavaa.
Suomessa on lähes joka vuosi jotkut vaalit ja aina on demokratia saavutettu. Se miten äänestysten kautta valitut luottamushenkilöt ja päättäjät ovat toimineet on sitten eri asia, mutta taas olisi seuraavissa vaaleissa mahdollisuus demokratian kautta muuttaa päättäjiä.
Kun olin ensi kertaa mukana kuntavaaleissa vuonna 2004 oli Kepun tulos n. 60 prosenttia annetuista äänistä, ja nyt vuonna 2012 oli tulos jo alle 40 prosenttia äänistä(muistaakseni). Kuitenkin tulos on heikentynyt oleellisesti ja siksi koalitio vei Juankoskella kaikki tärkeimmät luottamustehtävät.
Tulosta ei ole kuitenkaan vielä saatu, sillä julkisella sektorilla muutos on hyvin hidasta, mutta kuitenkin menee eteenpäin. Oli vain sääli, että talous oli jo romautettu, mutta se ei saisi vaikuttaa lamaannuttavasti, vaikka näin on tapahtunut.

Olen yhä edelleen sitä mieltä, että kaikkien puolueiden tulisi yhdessä muuttaa Juankosken kaupungin virkajohtojärjestelmää siten, että muutos vaikuttaisi muutosvoimaan kaupunhgin hallinnossa ja samalla edes yritettäisiin saada taloutemme tasapainoon. Todellisuudessa kyse ei ole mielestäni ylitsepääsemättömistä suorituksista, vaan täysin teknisiä muutoksia ja tasapainottamisia. Ja kaikki tapahtusi lain puitteissa ja demokraattisesti.
Aluksi se tarkoittaisi, että uusi esittelijä alkaisi toimia hallituksen alaisena ja sitten päästäisimme kartonkitehtaan konkurssiin, kuten Biolämpölaitoksenkin.
Sitten muuttaisimme sosiaali- ja terveystoimen talousratkaisuja siivoamalla vanhat rakenteet ja esim. myymällä Iivolan palvelutalon yksityisille toimijoille, jossa olisimme osana mukana. Samoin purkaisimme heti keskuskeittiö, siivous ja ruokahuollon ja ostaisimme palvelut muualta. Myös teknisen toimen osalta vaikuttaisimme työllistämisen kannalta positiivisesti myymällä koko osaston toiminnot jollekin ja olisimme taas mukana pienellä osuudella. Myös kaupunginjohtajapalvelut olisi helppo ostaa naapurista, tai sitten keskustella Kuopion kanssa tästä ratkaisusta. Hallintojohtajan toimen muuttaminen talousjohtajaksi ja samalla lakkauttamalla sekä hallintojohtajan ja kamreerin virat, toimisimme lain mukaisesti ja valitsisimme uuden talousjohtajan nykykriteereillä.

Nämä muutokset tulevat tapahtumaan joka tapauksessa, mutta kun olen veronmaksajien puolesta, niin mitä pikimmin sitä vähemmän lisäkustannuksia veronmaksajille ja muille.

Valtapuolueilla on kuitenkin käsijarru päällä ja ihmetteln, milloin Kuopion johto puuttuu asiaan. Viimeistään vuonna 2015. Mutta se maksaa meille ja muille suomalaisille ja siksi olisi aloitettava toimet heti.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 18.15
En tunne paikallisia olosuhteita niin en voi paljon ehdotella. Lainaan kuitenkin muutamaa varhaista kirjoittajaa seuraavassa:

alan mies kirjoitti:

Nyt kun on luettu New Stromsin uusin valitus, on hyvä katsoa, mitä vapaa Juankoski -palstalla on aikoinaan kirjoitettu. Paljon on ollut perustelematonta ja kohdentamatonta kritiikkiä. Vähän taas toimenpide-ehdotuksia.

On kumma, että pääasiaksi on nostettu kaupungin takaus. Sitähän ei koskaan olisi tarvittu, jos tehdas olisi menestynyt. Toisin sanoen pääasia on tehtaan menestyminen ja miten siihen voidaan vaikuttaa tai jos se katsotaan toivottomaksi, mitä olisi pitänyt tai pitäisi tehdä, että kaupunki saisi rahansa takaisin. Tässä mielessä lainaan aikaista hyvää analyysiä palstalta:

Metsäneuvos Re: rekry 21.5.2011 1:48
Nimimerkille "Ei katkera mutta kuitekin" Metsäneuvos vastaa, että nykyisessä tehdashankkeessa haisee pahasti. Itse asiassa koko asia saattaa olla levällään. PB:lla on sama ongelma edessään kuin pesänhoitaja Makkoselle aikoinaan. Pesä on PB:lla nyt halussa, mutta ei ole rahaa käynnistää tehdasta. Makkonen yritti samaa 2.5 vuotta. Hänellä oli Stromsdal Oyj:n tilisaatavat ja kaupungin lämmitysrahat tukenaan. PB:lla ei ole näitä, vaan on vain kylmä tilanne ja tarve käynnistää tehdas ilman asiakkaita ja käyttöpääomaa.

Vanha totuus on, että mitään yritystä ei voi käynnistää ilman käyttöpääomaa. Onko tämä jokaisen liikeyrityksen kylmä perusasia unohtunut PB:n puuhamiehiltä ja johdolta?

Kohta alkaa mietintä, mitä laitteille tehdään, kun käyttöpääomaa ei löydy. NS oli tämänkin asian selvittänyt valituksessaan nähtävästi jo ennakkoon, ja totuus on, että kaupungille on tulossa lisälaskuna 7-8 milj. euroa. Hienoa päätöksentekoa kaupungin taholta jo kerrassaan!

Kaikkea onnea vaan tehdashankkeelle! Maailma on täynnä "ikiliikkujan
keksijöitä", mutta on hyvä olla välillä realisti. Tehdas käynnistyy kyllä, kun kysytään keneltä asiakkaat kartongin ostaa.

Toinen ääripää on nimimerkki Tavastin heitto alan miehen käytännön ehdotukseen:

alan mies kirjoitti Tehtaan eväät 3 palstalla 22.1.2012 1:32 "Ja olisi syyta aikaansaada se konkurssi mahdollisimman pian. "

Tavast: Tällaista ulkopuolista viisastelua ei tarvita yhtään enää.

Tavast Re: Tehtaan eväät nro 4 28.1.2012 15:48
Minä olen Pekka Vn kanssa samaa mieltä että asioihin pitää suhtautua rauhallisesti, asiallisesti ja rakentavasti.



Mitähän mieltä on Tavast nyt tuosta edellisestä?

demokraattiRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 18.55
Moro Pekalta erinomainen kirjoitus niistä toimista, jotka ovat välttämättömiä kunnan talouden tasapainottamiseksi vaikka liityttäisiinkin myöhemmin Kuopioon.

Keskeinen kysymys on nykyisen hallintokulttuurin pikainen demokraattinen muutos siten, että hallitus ja valtuusto laittavat kaupunginjohtajan omavaltaiselle toiminalle kuntalain mukaiset rajat.

Kaupunginjohtaja on itsekin todennut, että hän toteuttaa vain hallituksen määräämiä toimia. Ainakaan nykyinen hallitus ei ole määrännyt kaupunginjohtajaa Savon Enegiaholding Oy:n toimitusjohtajaksi ja todennut, että kaupunginjohtaja voi käyttää mielensä mukaan virka-aikaansa poikkeuksellisen runsaiden ja vaativien sivutoimiensa hoitamiseen.

Kaupungilla ei ole siis palkanmaksuvelvollisuutta kaupunginjohtajan sivutöiden hoitamiseen käyttämästä virka-ajasta. Kaikkein vähiten kaupunki on velvollinen maksamaan kaupunginjohtajalle palkkaa tai muita korvauksia hänen virka-aikanaan osallistuttua Stromsdal OyJ:n konkurssipesän asioiden hoitoon ja pesän lunastuksen jälkeen katastrofiyhtiö Premium Board Finland Oy:n vuosia kestäneisiin rahoitus- ja muihin neuvotteluihin.

Nämä neuvottelut mm. yksityisten asianajotoimistojen osalta ovat jo maksaneet Juankosken kaupungille ainakin 300 000 euroa ja kaikki juankoskelaiset veronmaksajat tietävät, että Premium Board Finland Oy ja Juankosken Biolämpö Oy ovat nyt näiden neuvottelujen jälkeen konkurssitlassa.

Premium Board Finland Oy oli konkurssitilassa jo keväällä 2012, mutta siitä huolimatta kaupunginjohtaja suoritti oikeustoimia kyseisen yhtiön kanssa. Kaupungin menetykset näiden omavaltaisten neuvottelujen ja oikeustoimien johdosta ovat useita miljoonia euroja.

Keväällä 2011 ja monta kertaa myöhemminkin esteellinen kaupunginjohtaja kertoi JBOY:tä koskevan päätöksenteon esittelyssään, että tehdyt päätökset pelastavat JBOY:n konkurssilta. Näin ei ole valitettavasti käynyt.

Ym. demokraattisen valuvian korjaamiseksi tarvitaan Juankoskella vain yksi demokraattinen päätös.

demokraattiRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 21.26
Monet kiitokset nim. AB:lle aktiivisesta osallistumisesta keskusteluun enemmistödiktatuurista ja sen tuhoisasta vaikutuksesta yksittäisen pienen kunnan kohtaloihin.

Vasta nyt ehdin lukaisemaan AB:n esille tuoman Loka Laitisen kirjoituksen vuodelta 2011. Ei voi tehdä muuta kuin yhtyä lähes joka sanaan, jonka Loka laittoi tuolloin paperille.

Ehkä kuitenkin kuntien lukumäärän pinentäminen olisi kaivannut vähän enemmän lihaa luiden ympärille. Kunnan tai yrityksen menestys ei riipu niiden koosta, eikä ainakaan lisäänny lineaarisesti niiden koon kasvaessa. Tunnetaan paljon hyvin menetyviä pieniä kuntia ja yrityksiä.

Menestys riippuu kuntien ja yritysten johtamiskulttuurista ja taidoista. Juankoskella juuri näistä on ollut pulaa jo vuodesta 1993 lähtien.

Enemmistön diktatuuri tuhoaa kaiken luovuuden.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 22.22
Kärjistääkseni puhuin enemmistödiktatuurista, joka käsite on ilmeisesti Nallen lanseeraama. Keskustan viarallinen ääni arvioi minun olevan demokratian kannattajan. Täysin epäpoliittisena henkilö en voi sanoa olevani.

On toinenkin tekijä, joka vaikuttaa lammaslaumakäytökseen. Psykologiassa on tunnettu ns. haloefekti eli sädekehävaikutus. Se tarkoittaa sitä, että jos ihmisessä on joku arvostettu ominaisuus, niin porukka tykkää, ettei hänessä ole mitään arvosteltavaa. Kangasperkossa täytynee olla kepuloisten silmissä joku tällainen ominaisuus, koska he hyväksyvät kritiikittä kaiken, mitä Kangasperko tekee. Sama juttu on tällä palstalla eli mielipidejohtajille ei sanota vastaan.

Minä olen kyllä erikoinen ja siksi niin ärsyttävä ihminen, koska en sorru moiseen. Esimerkiksi voisin sanoa, että Suomen Kuvalehti toimi surkeasti kun lähti tukemaan Premium Boardia. Siitä huolimatta luen Suomen Kuvalehteä ja pidän sitä yhtenä parhaimmista lehdistä. Toinen samanlainen asia on se, että aikoinaan Erkko ja Hesari juonivat Suomen viekkaudella ja vääryydellä EU:hun, mutta siitä huolimatta minulle tulevista lehdistä on Hesarin kuukausiliite mielestäni ylivoimaisesti paras.

Mitä tulee ensi kuntavaaleihin, niin sanonpa vaan, että kepuloiset saavat oikein jytkymenestyksen. Siellä on tämä haloefekti vaikuttamassa. Vaikka Sipilällä ei ole mitään vaikutusta käytännön kuntapolitiikkaan, niin äänestäjät eivät pysty tätä erottamaan, vaan kepuloiset saavat keskimäärin 30 % äänistä. Tämä on sitä enemmistön diktatuuria.

Loka-Laitinen kirjoittaa milloin mistäkin aika tasapuolisesti kärjistäen. Meillä sattuu olemaan sama omalääkäri ja olen muutaman kerran jutellut terveyskeskuksen porstuassa hänen kanssaan. Voin sanoa, että kärjekkäistä kirjoituksista huolimatta hän on erittäin ystävällinen ja seurallinen herrasmies. Tässäkin sanoisin, ettei pidä tuomita ja sortua haloefektiin yhden mielipiteen perusteella Lokan eikä minunkaan suhteen.

TavastRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 23.00
Koska minulle esitettiin kysymys (AB klo 18:15) vastaan seuraavasti:

1. En ole optimisti tehtaan uudelleenkäynnistymisen suhteen, jos se viedään konkurssiin. En näe sellaista voimaa, joka johtaisi usean yhtiön pesät yhteen yhteiseen tehdasta käynnistävään projektiin. Hallinnollinen sotku tulee olemaan melkoinen, voimanpesää ei ole, eikä selvää polkua.

Tämä on ollut käsitykseni koko ajan.

2. Tehdas olisi sen sijaan pitänyt pistää saneeraukseen aikoja sitten. Saneerauksen etuna on selkeä etenemismalli jonka ympärille rakentavat voimat voivat kerääntyä.

3. Koska tehdasta ei ole aikoja sitten pistetty saneeraukseen, en tiedä onko tällä hetkellä enää näkyvissä voimanpesä joka johtaisi saneeraustakaan.

4. On ilmeistä että tehdasta ei ole painostettu saneeraukseen aiemmin, koska kukaan ei ole halunnut poliittista vastuuta siitä. Vaan odotettiin kunnes tehdas itse haki saneerausta suojautuakseen ulkopuolista konkurssihakemusta vastaan.

Älykkäintä tässä vaiheessa on periaatteessa kaupungin johdon esitys että velkojat ottavat nyt tehtaan toimesta käynnistyneen saneerausprosessin haltuunsa. Saneeraus on yleisen käsityksen mukaan yleensä vanhan johdon junailema hanke, mutta periaatteessa velkojat voivat sen ottaa haltuunsa, ja se on ilmeisesti tässä tapauksessa kaupungin ideana. Eli
1. tapahtuu johdon vaihdos
2. on olemassa selvä vaikka sorainen polku
3. taloudellinen tulos velkojille ei ole ainakaan pahempi kuin konkurssissa.

Se, että löytyykö kaupungin takaa sitten tarvittavaa johtovoimaa, en voi tietää.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain5.1.2014 23.27
Kiitoksia Pekka V:lle ja Tavastille kannanotoista ja suunnitelmista. Palstalla alkaa olla ajatuksia.

Lokan blogit muuten ovat osoitteessa:

http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/

alan kolmas miesRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 1.25
Tavastille vain terkkuja ja Hyviä Uuden Vuoden toivotuksia.

1) Oletan, että tehdas tuskin käynnistyy enää konkurssin jälkeen. Keskeinen kysymys on kuitenkin, voiko tehtaasta tulla kannattava kartongin tuotantolaitos konkurssin jälkeen? Ei ainakaan siinä tapauksessa, että pakkasten tullessa tehtaan tuotantokoneiston annetaan tuhoutua. Johtopäätökseni koskee sekä seisovaa kartonkitehdasta että biovoimalaa.

2) Mainitset saneerauksen selkeänä etenemismallina, jonka ympärille rakentavat voimat voivat kerääntyä. Et ole näköjään perehtynyt jukisuudessakin esitettyhin Premium Boardin mielettömiin saneeraussuunnitelmiin.

3) Toteat älykkäintä olevan sen, että velkojat ottavat nyt tehtaan toimesta käynnistyneen saneerausprosessin haltuunsa.

4) Kaupunkihan taitaa olla nykyään Tratta PBF:n suurimpia velkojia. Tiettävästi Finnveraa ja Handelbankenia ei yrityssaneeraus enää kiinnosta. Ketkä ovat ne muut velkojat? Aaltosen säätiökö? Käsittääkseni Tratta PBF:n tähänastinen toiminta on ollut nimenomaan kaupungin peukalon alla. Ilman kaupungin myöntämää massiivista takausta tällaista katastrofia ei olisi koskaan syntynyt.

5) Oletko sinä Tavast ihan oikeasti sitä mieltä, että kaupungin pitäisi lähteä pyörittämään saneerattua kunnallista pahvitehdasta vielä pariksi vuodeksi lisää verovaroin? Jokaisesta vuodestahan on nyt tullut 10-12 milj. euroa tappiota. Jos saneeratun pahvitehtaan keskimääräinen myyntihinta on muuttuvien kustannusten tasolla, niin millään saneerausohjelmalla tehtaasta ei valitettavasti tule pitkällä aikavälillä elinkelpoista tuotatolaitosta.

6) Vositko ystävällisesti kertoa, miten nestepakkauskartonkia aletaan valmistamaan kannattavasti kunnallisessa pahvitehtaassa? Toisiko kenties uusi kuusisaha ratkaisun vai atomivoimala?

7) Oletan, että tehdasta ei ole päästetty konkurssiin, koska niin monen nim. merkki AB:n mainitseman "kepuloisen" sormet ovat olleet hankkeessa mukana.

TavastRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 8.17
Vrt nimimerkki "alan kolmas mies" 6.1.2014 klo 1:25

kohta 2) en tarkoittanut että PB:n johdon suunnitelma on mikään selkeä etenemismalli, vaan että saneeraus juridisena ja hallinnollisena prosessina on selkeä etenemismalli. Konkurssi sen sijaan on ennalta arvaamaton prosessi, erityisesti kun on kysymys useista eri yhtiöistä ja näin politisoituneesta asiasta.

kohta 3) Idea että velkojat ottaisivat saneerausprosessin haltuunsa perustuu kaupunginhallituksen kokouksen 2.12.2013 päätökseen, jossa "Kaupunki ilmoittaa kantanaan että esitettyä selvitysmiestä ei hyväksytä." Kai kaupungilla on siten oma ehdotuksensa.

kohdat 5 ja 6) En tarkoittanut että kaupunki sekaantuisi kartongin tekoon. On selvitysmiehen tehtävänä selvittää mitä voi tehdä.

- - -

Sen mitä nyt tapahtuu, olisi pitänyt tapahtua kauan sitten, mutta se siitä. Tappiot ovat jo historiaa, mutta ne eivät ole johtuneet ensisijaisesti tehtaan perusteista vaan huonosta johtamisesta. Toisaalta voi toivoa että sekä tasavallan päättäjät että suuri yleisö ymmärtävät tänään paremmin teollisen toiminnan merkityksen.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 12.07
Kun tuli tuo Aarno Laitinen puheeksi, niin luinpa hänen vanhoja blogejaan oikein aimo annoksen. Onhan ne tosi hyviä ja minua miellyttää erityisesti nuo 1950-luvun muistelut ja ihmetyttää, miten hän voi muistaa vanhat asiat niin tarkkaan. Palautteesta selviää, että nuoremmat ihmiset eivät niin pidä vanhojen muistelemisista, mutta minä melkein ikätoverina olen kyllä niihin mieltynyt.

Blogeissaan hän on kertonut itsestään aika paljon ja jopa niitä syitä, miksi minäkin olen hänet tavannut lääkärin porstuassa tunteja odotellessamme. Meillä kun molemmilla on tuo kakkostyypin diabetes ja kohtalotovereita on Suomessa jo noin 300 000 kappaletta. Ja kun keski-ikä ja elintaso nousevat, on ongelma jatkossa tosi suuri ja nielee julmetusti yhteiskunnan varoja, vaikka eläke-ikä nousisikin 70 vuoteen.

Kysymys ei ole pelkästään se, että vanha ihminen invalidisoituu, vaan hän menettää ensin tunnon alaraajoista, sitten tasapainonsa, sitten kaatuu ja katkaisee lonkkaluunsa, jota yritetään parantaa, mutta se maksaa liikaa tai makuutettaessa saadaan ihminen pitemmän päälle kuolemaan, ettei rasittaisi meidän elävien verovaroja ja eläkekertymää. Osalla heistä joudutaan vielä työllistämään yksi omaishoitaja työntelemään pyörätuolia, kun jalat on katkaistu. Ne joilla ei viitsitä sitä tehdä, kuolevat sairaalabakteeriin, kun säärihaavat tulehtuvat.

Viimeisessä HS:n kuukausiliitteessä on muuten loistava haastattelu Jaakko Hintikasta, joka totesi kuivasti, että on se hyvä, että rappeutuminen alkaa alapäästä eikä yläpäästä. Muuten toinen filosofiaa sivuava hieno ohjelma oli M.A.Nummisen haastattelu TV:ssä.

Tämä yllä oleva vuodatus on lievää arkikuvausta diabetes-potilaan tulevaisuudesta. Terveyskeskuslääkärit pihistelevät hoidossa kaikin tavoin. Katsokaapa vaikka Veskua, kuinka huippukuntoinen mies muuttui lyhyessä ajassa kuolemansairaaksi eikä ole kovin terve vieläkään. Kertomansa mukaan hänelläkin oli halvimmat pillerit, mutta sitten joku valisti, että on niitä paljon kalliimpiakin, joilla saa paremman hoitovasteen. Ja näin Vesku vaihtoi lääkitystä ja on nyt huomattavasti terveempi. Lääkärin ohjeita luettuani totesin muun muassa, että julkisella puolella arvioidaan ihmisen jäljellä oleva elinikä ja jos se on esimerkiksi alle 10 vuotta, niin tiettyjä kalliita toimenpiteitä ei suoriteta. Tämä kaikki senkin takia, että kepuloiset hassaavat kunnallismenoihin niin paljon ja valtion on pakko avustaa.

Tämä kuiva johdanto vain sen takia, että Pekka V kritisoi minua, että piikittelen vain enkä anna mitään parannusehdotuksia. No sainhan minä aika kauan piikitellä, että sain esiin hänen ehdotuksensa. Niistä ideointia jatkaakseni annan yhden lisäidean eli ruvetkaa puuhaaman kokonaisvaltaiseen diabetes-kuntoutukseen erikoistuvan keskuksen avaamista Juankoskelle. Kyllä kai Kuopiossakin olisi spesialisteja niihin tarkoituksiin. Ja valtion apu menisi johonkin järkevään eikä kepuloisten leikkibudjettien paikkaamisen. Saisi porukkaa töihin myös paikallisesta maahanmuuttokeskuksesta, kun suomalaisten elintaso on niin korkea, ettei hoiva-alan työ kelpaa. Itse kun etsin tällaista, niin eipä tahdo käytännössä löytyä. Se hoito on monimutkainen kokonaisuus eikä pelkkä pillereiden syöttäminen. Ja tänäkin päivänä on noita piileviä sairaita kymmeniä- ellei satoja tuhansia.

PVRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 12.37
Moro ja kiitos.

Nyt oli asiaa ja painavaa sellaista.
Kuntien tärkein tehtävä on peruspalvelujen järjestäminen ja samalla talouden hoitaminen nykysuomessa siten, että fyrkat riittävät palvelujen järjestämiseen.

Kun kaupunkien tai kuntien johdon suurin ja tärkein ja kaiken ajan vievän tehtävän nimi on esim. kartonkitehtaan pyörittäminen palveluihin tarkoitetuilla varoilla, ja ei vielä virkamiehinä tunneta yksityisen sektorin toimintamenetelmiä voi käydä kuten Juankoskella.
Yhtäkkiä ei olekaan varaa hoitaa kunnan infraa ja vanhusten palveluja, alibudjetoidaan peruspalvelut ja maksetaan kyseenalaisia(laittomia) valtiontukia yksityiselle yrityksille ja sekoitetaan ja rikotaan kilpailurajoituksia ja yhdenvertaisuuspykäliä yksipuolisilla avustusvaroilla.

Valtuustonkokouksessa esitin kunnallisveroprosentin korottamista 40 prosenttiin, ja perustelin, että vain siten kykenesimme maksamaan alijäämät ensi vuoden aikana. Olisi pitänyt vielä perustella, että emme silti kykenisi maksamaan jättivelkataakkaa kuntakonsernissa, mutta siihen tarvitsisimme n. 50 prosentin kunnallisveroäyrin.
Tehtaan ja aikaisemmat tehtaan tukemiset ovat kypsyttäneet kuntamme tulohanat ja nyt olemme puilla paljailla.
Kunta ei ole ainakaan vielä yksityinen orgaani, mutta se voi kuitenkin harjoittaa toimialaansa kuuluvia palveluja. Mutta kartongin tekeminen ei todellakaan kuulu kunnan toimialoihin, vaikka sitä perusteltaisiin työllisyyttä parantavana. Ja sekin potaska on nyt nähty, kuinka paljon työllisyyttä parannettiin.

kestävyysvaje huolettaaRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 12.47
Olipa hyvä, että AB otti esille tuon Juankosken diabeteskeskuksen. Potilaita siinä kyllä Suomessa ja EU:ssa riittäisi.

Saataisiin Keskustan Cook & Chill Muistuskeittiölle myös hommia, kun tehdään tuotantosuunnan muutos lampaanviuluista ja aletaan luomua syöttämään potilaille. Suomessakin taitaa olla kohta lähelle miljoona potilasta. Voi jäädä keittiö vielä pieneksi.

Ongelmaksi nousee vaan taas "kepuloiset". Ei ole kauaa, kun KELAn kepuloiset yhdessä kokoomuksen kanssa järjestelivat Heinolan maailmankuulun reumasairaalan saattohoidon. Puuttuvan parin milj. euron takia järjestettiin veronmaksajille 2:n miljardin euron tappiot kansantulossa. Nyt sitä kestävyysvajetta itketään sitten ihan sixpackissä.

Sote-rahoissa ei Suomessa ole ollut tapana pihistellä. Kysymys on aina hömöläisten maton jatkamisesta.

ABRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 16.08
Kiitoksia positiivisesta palautteesta. Sitähän jokainen ihminen tarvitsee.

Elämä on ympyrä. Kun maa vetää jo tarpeeksi puoleensa, muistuvat lapsuuden asiat kirkkaina mieleen aivan kuten Lokallakin. Erityisesti kulinaristina olen viehättynyt niistä ruuista, joita söin ennen Helsingin Olympialaisia. Ongelma on vain se, ettei niitä saa kadun toisen puolen Alepasta. Söin kuitenkin juuri välipalana puolukoita sekoitettuna virolaiseen talkkunajauhoon. Nam. Talkkunajauhon ostin Laitilan pienestä Viro-myymälästä, kun entisenä panijana osallistuin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan yhtiökokoukseen. Myös paneminen oli 1950-luvulla aivan erilaista, enemmän julkista ja avoimessa astiassa. Nyt se tapahtuu kokonaan suljetuissa tiloissa.

Virosta saakin monia vanhempia elintarvikkeita, jotka Suomessa valmisruoka ja kauppaketjut ovat syrjäyttäneet. Kun itse asun Tallinnan lauttaterminaalin vieressä, niin tässä ei ehkä Viro-kauppa menestyisi. Saattaisi kuitenkin menestyä Juankoskella, jos siellä olisi joku virolainen kotirouva, joka ottaisi asian hoitaakseen kuten Laitilassa. Kauppa voisi olla pieni ja jossakin todella halvassa kiinteistössä, että vuokrakulut eivät tappaisi kauppiasta. Tällaisen kaupan liikevaihto olisi tietenkin pieni, mutta perheyrityksenä voisi toimia. Uskon kuitenkin, että turisteilla on ainakin kesäaikana aikaa katsella hiukan ympärilleen. Esimerkkejä Eesti-kaupoista:

http://www.tuglas.fi/arkisto/virolaisia+ruokakauppoja+suomessa
http://www.eestinherkut.fi/
http://www.eestinextrat.fi/index.php

Kuinkahan korkealla suunnitelmissa teillä Juankoskella turismin ja kesälomalaisten houkuttelun kehittäminen on. Nyt olisi erinomainen mahdollisuus istuttaa kaloja Juankoskeen ja näin saada turisteille tilaisuus ongintaan, niin että saalis on varma ja savustus vieressä. Puhtaat vedet tehtaan nyt loppuessa täytyisi hyödyntää. Joka toinen kaupunki suunnittelee ensi kesäksi torinsa alle vesisäiliön, jossa on lohia ja niitä saa onkia ravintolan rei?istä ja lähettää keittiöön. Sehän on täysin typerää, kuin Putinin kalastamista. Viehätys ei kestä kauan. Toista olisi Juankoskella luonnollisessa virrassa.

Joku on ihmetellyt, miksi tuhlaan aikaani tällaiseen. Ei minulla ole ainakaan taloudellisia tarkoitusperiä. Mutta on sentään yksi tarkoitus. Ajattelemalla hulluja pysyy Alzheimer loitommalla. Olen myös työni puolesta tottunut ajattelemaan suomeksi sanottuna laatikon ulkopuolella. Juankoskisethan ajattelevat ainakin maantieteellisesti sen Juankoski-hiekkalaatikon sisällä. Kai se Rainerkin ajatteli boxin ulkopuolella, mutta hänellähän oli pelkästään taloudelliset tarkoitusperät.

Ideoita on ehkä turha esitellä eteenpäin, koska Juankoskella, varsinkin kepuloisissa vallitseva piirre on NIH-ilmiö, joka tarkoittaa Not Invented Here. Kun on vain hissukseen, voi olla, että joku kepuloinen lukee tätä palstaa ja esittelee ideat ominaan. Siitä vaan, olen tottunut siihen, että näin tapahtuu, mutta pääasia on, että asiat etenevät. Loisethan ovat loisia ja kuppaavat isäntänsä verta.

positiivinenRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 17.27
kyllähän tuolla idealla vois pari kalamiestä työllistää tälläkin kylällä. ja varmaan ois kysyntää!

tositoimien odottelijaRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 18.49
Tavastille tarkentava kysymys.

Kohta 2) "vaan että saneeraus juridisena ja hallinnollisena prosessina on selkeä etenemismalli. Konkurssi sen sijaan on ennalta arvaamaton prosessi, erityisesti kun on kysymys useista eri yhtiöistä ja näin politisoituneesta asiasta"

Mistä olet tullut tähän johtopäätökseen? Mielestäni molemmat ovat selkeitä juridisia ja hallinnollisa malleja. Molemmat ovat myös yhtä poliittisia malleja.

Yrityssaneerauksessa tavoitteena on saada aikaan pitkällä aikavälillä elinkelpoinen yritys, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että sekä Premium Board Finland Oy ja Juankosken Biolämpö Oy:n kassavirrat ovat positiivisia.

JBOY:n kassavirtaa ei saa positiivikseksi millään, jos yhtiöllä ei ole yhtään asiakasta. Kun Savon Voima ei kaukolämpöä enää osta, niin JBOY:llä ei ole ainuttakaan asiakasta ainakaan vuonna 2014, jolloin kukaan ei ole suunnitellut käynnistävänsä kartonkikonetta. Handelsbanken ja Finnvera ovat myös JBOY:n keskeiset velkojat ja he ovat jo ilmoittaneet etteivät he hyväksy ainakaan PBFOY:n yrityssaneeraushanketta.

PBFOY ei taas saa millään kassavirtaansa positiiviseksi ostopohjasta, koska ostopohjan hinta on lähes yhtä suuri kuin päällystyn kartonkin myyntihinta, eikä kukaan myy PBFOY:lle 50 000 tonnia ostopohjaa vuonna 2014 tai myöhemminkään.

Miten saadaan toimiva yrityssaneerausmalli PBFOY:n tapauksessa, jos em. kassavirrat yhteenlaskien saadaan jo ennen pääomakustannuksia kaavalla tulos 0+0=0 tai joku nollaakin pienempi luku. Saneerausvaihtoehdossa on siis kysymys viivytetystä konkurssista.

Virpooko Juankoksen kaupunginjohtaja vai Krister Björkqvist tulevat kassavirrat yrityssaneerau? Kaupunginjohtajalla on ainakin kokemusta molempien yhtiöiden hallituksista, joten hän lienee paras virpomaan näitä kassavirtoja. Kaupunginjohtajalla on myös ennestään vankkaa kokemusta kassavirtojen virpomisesta.

Kaupungin 5 milj. euron takausasiassa kaupunginjohtaja virpoi tyhjän Faroconin varastohallin kassavirran arvoksi 7.5 milj. euroa. Nyt kävi vain niin onnettomasti, että yllättäen tuo vakuusarvo muuttui 4.1 milj. euron kaupungin "tilapäislainan" nostoksi. Vakuusarvo on ollut siis toistaiseksi negatiivinen ja sellaiseksi näyttää jäävän.

JBOY:n kohdalla kaupunginjohtaja on taas erityisavustajiensa kanssa jo virponut ja todistanut biovoimalan vapaan kassavirran arvon nollaksi. Seisovan pahvitehtaan kassavirta on tietysti kaupunginjohtajan laskelmissa ainakin 50 milj. euron arvoinen. Kaupunginjohtajahan on todistanut, että tehtaaseen on investoitu jo ennen Stormsdal OyJ:n konkurssia 50 milj. euroa. Miksi sitten Samovaari-yhtiöt saivat Stromsdal OyJ:n konkurssipesän lunastettua vain vaivaiselle 3 milj. eurolla?

Konkurssi on selkeämpi ratkaisu. Peli puhalletaan poikki ja pesä realisoi pesän omaisuuden. Joku uusi yrittäjä voi tulla ja lunastaa pesän jollakin sopivaksi katsomallaan hinnalla tai sitten laitokset puretaan ja esim. Kuusakoski ostaa romut. Viimeisessä Talouselämä lehdessä Kuusakoski kertoi, että isosta paperikoneesta voi syntyä romurautaa jopa 8000 tonnia.
Juankoskella on kysymyksessä pieni kartonkikone. Romuraudan määrä voi jäädä vain puoleen.

Mikäli pesä myydään romuraudaksi, niin New Stroms Oy oli jo aikoinaan arvioinut asiantuntijoidensa kanssa tehtaan maisemointikustannukset noin 8 milj. euroon. Kun kaikki asbestit ja muut myrkyt tehtaalta putsataan, niin tuo luku voi jäädä vielä pieneksi.

Loogisesti ajatellen päätösvaihtoehtoja on siis jäljellä enää vain kaksi:

a) konkurssin kautta uusi yrittäjä
b) konkurssin kautta romuraudaksi

TavastRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 19.40
Koska tositoimen odottelija esitti minulle kysymyksen vastaan

a. Idea että konkurssin jälkeen löytyy uusi yrittäjä on aika optimistinen. Tällä palstalla on esiintynyt monta erilaista konkurssin vaatijaa - toiset jotka ovat sitä mieltä että kartonkituotanto ei voi millään enää onnistua ja monet toiset joiden fokus on vain päästä pesemään likapyykkiä. Kolmannet, jotka uskovat uuteen yrittäjään konkurssin jälkeen ovat kai vähissä.

b. Olen samaa mieltä siitä että saneerauksen siirtyminen 1-1,5 v tarpeellisesta ajankohdastaan tekee onnistumisen vaikeaksi. Pitää olla sen verran rahaa että saa aikaiseksi uuden liiketoiminnan kunnon suunnittelun. En tiedä mitä kaupunki ajattelee, mutta kai jotakin kun vaivautuivat vaatimaan selvitysmiehen vaihtamista.

c. Aika paljon välittäisin kuitenkin sen puolesta että kartinkituotanto pelastetaan. Koko Suomi on vajoamassa, enkä usko että uusi nuosu olisi erityisen helppoa Juankoskella. Aikamoinen määrä väestä on tällä hetkellä tavalla tai toisella velkaantuvan valtion elättämiä.

d. PB:n johto ei ole ollut toiminnassaan kovin rakentava, eivätkä poliittiset päättäjätkään. Mutta ellei edes näillä sivustoillakaan pyritä löytämään rakentavaa ratkaisua, vaan otetaan kartonkituotannon lopettaminen itsestäänselvyytenä, niin niin kauan ei kannata pistää sormiaan oven väliin.

TavastRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 19.50
Siis vaikeus uuden yrittäjän löytämisessä konkurssin jälkeen on siinä, että tarjousta uudelle yrittäjälle ei helposti saada aikaiseksi sotkuisessa konkurssiprosessissa, kun kukaan ei pysty yhtään päättämään, vaan kaikki vain suunnittelevat erilaisia oikeudenkäyntejä toisia vastaan.

Joku silloin sanonee että - ei väliä - ellei tehdas kiinnosta yrittäjäkuntaa niin suljetaan se lopllisesti. Tämä on se fiilis jonka tunnistan näiltä sivuilta.

Mutta mitä jos olisi mahdollista saada aikaiseksi toimintaa, jos tehdaskokonaisuus on järkevästi paketoitu ? Niin kuin saneerauksella voi saada aikaiseksi.

HienomekaanikkoRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 19.59
Turhaa spekulointia kaikki. Tehdas on ollut lämmittämättä ja on pahasti pakkasen vaurioittama. Loppuviikon -20 astetta sinetöi koko roskan kohtalon.

YtRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 20.07
Onko Tavast lukenut saneeraushankkeen toimintasuunnitelman. Ihmettelen hänen lapsellisuuttaan, vai onko kyseessä sidoshenkilö PB:hen.

Vain uusien yrittäjien kanssa mahdollisuus, mutta tietysti konkurssiselvitys tulee olemaan pitkä ja kivinen. Niin paljon epäselvyyksiä.

Muuten aina ihmettelen, mistä paskakasasta Tavast aina tulee mukaan, kun Juankosken kaupungin tukirahoista on kiinni.

Alan BankruptRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 20.27
Sovitaanko ettei käytetä kirosanoja, vaikka siltä tuntuu. Lyödään muuten sanan säilällä.

Alan BankruptRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 20.56
Lainaisin tässä hiukan alan miehen hyvin aikaisia mielipiteitä:

1. PBF:n konkurssiin joutumista pitäisi kiihdyttää, että saadaan edes jotain takaisin
2. Koneet pitäisi purkaa ja pakata laatikoihin, jotta voitaisiin myydä sinne, missä ne olisivat kannattavia
3. PBF:n laatu on verrokkeja selvästi huonompi ja sen nostaminen vaatisi kestämättömiä investointeja
4. Alusta alkaen olisi pitänyt erikoistua johonkin hinnaltaan paljon kalliimpaan tuotteeseen

Nyt toteaisin noista, että pelkkä päällystäminen ei kannata millään tuotteella Suomessa. Erikoistuminen myöhemmin Tectaan on aivan täysi bluffi. Ne samat puutteet kuin taivekartongissa vaikuttavat myös Tectassa. Päällystyksessä tarvittavat erikoiskemikaalit eivät ole halvempia PBF:lle kuin kilpailijoille, pikemminkin paljon kalliimpia, koska kysymyksessä ovat pienet määrät. Tecta-patentti on myös arvoton.

Mielestäni ainoa järkevä mahdollisuus tässä vaiheessa, kun kaikki mahdollisuudet on jo sössitty, on konkurssi ja yksittäisten toimivien laitteiden myynti ja loppujen laittaminen romuksi. Rakennuksen saneeraus onkin sitten erillinen kustannuskohde ja on harkittava, mitä puretaan ja mitä kunnostetaan ja mihin. Siellä lienee vanhaa asbestieristysta aika paljon, jonka purkaminen tulee kalliiksi. Mitenkähän muuten elohopeat ja muut myrkyt vesien pohjamudissa.

Kuulemistilaisuudesta tullee täydellinen farssi. Ehkäpä tärkein puute on tuotteen huono laatu ja kilpailijoiden edistyminen sinä aikana, kun tuotannon kanssa on pelleilty. Keskusteluun osallistujilla ei ole kompetenssia arvioida tätä asiaa ja näin ollen käräjäoikeus joutuu ratkaisemaan asian epäolennaisten seikkojen perusteella eli sillä, kenellä on vakuuttavin esitys ja parhaat konsultit.

Konkurssin jälkeen voivotellaan ja valtio astuu peliin mukaan ja lupaa apuaan uuden bisneksen kehittämisessä. Se delegoi homman Vision Huntersille, jolla on parhaat kytkennät ministeriöihin. No ehkä se konsultti vaihdetaan, kun kepuloiset eivät ole enää hallituksessa, mutta seuraavassa ovat ja voi olla, että asia pitkittyy niin kauaksi.

TavastRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 20.57
Tulin mukaan pitkästä aikaa, koska minulle esitettiin eilen kysymys.

Mutt onpa tämä keskustelutyyli ihmeellinen.

Alan BankruptRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 21.10
Sehän johtuu siitä, että moderaattorit ovat samoja kuin palstan mielipidejohtajat. Muu porukka on sitten kuin lammaslauma ja käyttää samaa kieltä kuin moderaattorit. Olen yrittänyt tähän vaikuttaa, mutta ei vaan onnistu. Palstalla pitäisi olla säännöt ja automaattifiltteri, että kaikki viestit, joissa on kirosanoja poistetaan ja kirjoittaja pannaan automaattisesti jäähylle.

Pena T.Re: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 22.23
Kaupunginjohtaja, Premium Boardin johto ja muu puuhaporukka on lykännyt konkurssia jo yli 1,5 vuotta. Miksi? Ketkä ovat huötyneet ja keitä suojellaan viivyttelyllä?
Älkää olko lapsellisia ja vaatiko saneerausmenettelyä. Käräjäoikeus on oikea paikka, mutta käsittelyn aihe väärä. Työpaikoista puhuminen näkyvissä olevilla kustannuksilla on samanlaista valhetta kuin Farocon Oy:n arvo 7 milj. euroa Häggblomin papereissa.
Jatketaanko Juankosken veronmaksajien jymäyttämistä ja lypsämistä, vai pannaanko hommalle piste, ja aletaan selvittää tehtyä sotkua? Jos on virkarikoksia ja muita vääntöjä, Suomen oikeuslaitos osaa selvittää ne. Mahdolliset korvausten maksajat lievittävät sitten veronmaksajien tuskaa.
Spekulointi esitetyllä saneeraussuunnitelmalla on samanlainen vitsi kuin miljoonatulojen sataminen Koillis-Savon ylle lööperimiestemme saduissa Premium Boardia ylistettäessä.

Alan BankruptRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 23.18
Katsokaapa miten Faroconin liikevaihto on kasvanut yli seitsenkertaiseksi 2012/5 verrattuna edellisvuoteen. On se vaan aika kummallista. Viimekeväinenkin tilinpäätös pitäisi jo olla tiedossa, mutta ei ole lehdessä. Paljonkohan rahaa on mennyt kartonkirullien hylsyissä etelään?

http://yritys.taloussanomat.fi/y/farocon-oy/helsinki/1937145-0/

alan kolmas miesRe: Oisko aika tehdä jottain6.1.2014 23.50
Minä ihmettelen, miksi Tavast haluaa välttämättä jatkaa tuota yrityssaneerauslauluaan.

Tosiasia on se, että sekä Tratta PBF että JBOY ovat rahattomia yhtiöitä ja olleet konkurssitilassa jo itse asiassa keväästä 2012 lähtien. Tästä syystä minusta on kummallista, että tässä vielä sitten eri tahoilla pohditaan, onko firmat konkurssissa vai ei.

Tilinpäätöksistähän tämän asian voi hyvinkin nopeasti todeta. Tratta PBF ja JBOY ovat vain tehneet kaikkensa, että tilinpäätöstiedot ovat pysyneet salassa. Nythän ne ovat kuitenkin paljastuneet yrityssaneeraushakemuksen myötä. Kilometrien pitkät trattalistat ovat kuitenkin osoittaneet jo kauan, että mistään tilapäisestä maksuvaikeudesta ei ole kysymys. Molempian yritysten kohdalla liiketoiminta on loppunut jo ajat sitten. Tiettävästi kuolleitakaan ei pysty herättämään henkiin enää millään saneerausohjelmalla.

Kaupunginjohtajakin on todennut jo useampaan kertaan että JBOY ei tuota kassavirtaa, joten sellainen yritys on konkassa, jos sillä sattuu vielä olemaan velkaa tuollaiset 5 milj. euroa. Ei niitä voi hoitaa, jos höyrykauppa ei käy. Tiettävästi se ei ole käynyt yli vuoteen ainakaan kartonkitehtaalle. Nyt se ei käy enää kaukolämpöönkään.

Ei Tratta PBF:n ja JBOY konkurssit ole sen kummenpia juttuja kuin Tiimarinkaan konkurssi. Tiimarillahan on noita kauppojakin muistaakseni yli 150 kappaletta. Tiimariltakin loppui yksinkertiaseti vain rahat. Tiimarille ei ole ainakaan vielä löytynyt ostajaa.

Konkursseja on monenlaisia. Ei ole kovin kauan siitä, kun muistaaksen Castren&Snellmanin pesänhoitaja Jaatinen totesi, että nyt pantiin piste Wärtsilän konkurssipesälle. Parikymmentä vuotta taisi konkurssipesä pyörittää pesää. Eihän kai mikään estä konkurssipesää pyörittämästä myöskään Juankosken tulevia konkurssipesiä. Eihän ne pesät mihinkään kuole, jos pesässä vain on riittävästi rahaa. Ja uutta rahaahan painetaan kovaa vauhtia koko ajan lisää.

Pesänhoitajan tehtävähän on vain maksimoida pesän arvo. Yritysaneerauksessa on toiset tavoitteet. Juankosken kohdalla yrityssaneerausten tavoitteena näyttää olevan kaupungin menetysten maksimointi-ainakin kaupunginjohtajan mielestä.

alan kolmas miesRe: Oisko aika tehdä jottain7.1.2014 0.16
Alan Bankrupt on päässyt jo jäljille kuin Baskervillen koira tuon tyhjänä seisovan Faroconin "logistiikkakeskuksen" liikevaihdossa. Siinä on se reikä, josta Finnveran ja Handelbankenin rahat on nähtävästi maailmalle luiskahtaneet.

Vertaappas huviksesi vielä Faroconin liikevaihtoa ja tulosta MetsäBoardin omistamaan Hango Stevedoring Oy:n tuloksiin, niin yllätyt millaisia tuloksia tyhjällä varastoterminaalilla hakaataan verrattuna ihan oikeaan satamaoperaattoriin, jonka pakkalistoillakin on muistaakseni 150 kappaletta oikeita ammattimiehiä ja tavaraliikennettäkin oli 2012 peräti 3.2 milj. tonnin edestä.

Faroconin palkkalistoilla lienee ainoastaan nykyään vain yksi varastonhoitaja ja Tratta PBF on toimittanut hylkykartonkia maailmalle koko virtyksen aikana varmaan noin 10 000 tonnia enintään.

Nyt kaupunginjohtajalla on käsissään tyhjä kohta purettava varastohalli, jota voi kesälomareisuilla käydä tarkistamassa, onko se vielä pystyssä. Faroconin kohtalo käsitellään vasta siinä vaiheessa, kun Juankosken kaupunki hakeutuu konkurssiin.

Alan BankruptRe: Oisko aika tehdä jottain7.1.2014 2.40
http://yritys.taloussanomat.fi/protestit/premium-board-finland-oy/helsinki/2377172-1/

Onhan tuolla PBF:llä ikään kuin toimintaa, koska viimeinen julkinen protestikin on vain runsaan viikon vanha. Tuossa on vain osa listaa, jossa kiinnostusta herättää entisen johtajan Åbackan firma Indovinare. Aiempina vuosina se konsulttiyritys on tahkonnut rahaa samaan tahtiin kuin Kristerin ja Moosbergin konsulttiyritykset. Krister ei vaan ole antanut viimeisiä tietojaan. Ei muuten ole Linkedinin mukaan edes PBF:n palveluksessa, vaan ainoastaan konsulttiyrityksensä Uniconsultin palveluksessa.

Tässäpä listan tuoreimmat:

Protestit yrityksestä Premium Board Finland Oy viimeisen 3kk ajalta

30.12.2013 142 ? Velkojana: Sergel Oy

23.12.2013 5 930 ? Velkojana: Sergel Oy

10.12.2013 1 614 ? Velkojana: Sergel Oy

26.11.2013 65 508 ? Velkojana: Indovinare Oy

3.12.2013 107 ? Velkojana: Sergel Oy

1.11.2013 55 991 ? Velkojana: Vr-Yhtymä Oy

On kai mennyt Åbackalla sukset jotenkin ristiin Kristerin kanssa. Saa nähdä, pääseekö tuolla saatavalla vaatimaan konkurssia eli mistä pannaan peli poikki, kun on kai mahdotonta käsitellä kaikkia. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä on herra Åbacka, jolla kyllä on jo uusia hommia, mutta joka muistaakseni lupasi viime vaiheessa ostaa koko roskan ja panna kuntoon. Toisaalta miksi monet vaativat satasenkin velkoja maksuun ellei saadakseen puheoikeutta.

Ei muuta kuin Suomen Kuvalehti paikalle kuvaamaan 10.1. Heittäytykää kaikki lehtimiehiksi ja kuuntelemaan, koska nimikin on oikein kuulemistilaisuus. Ei varmaan saa keskustella eikä kommentoida, mutta jos joku olisi Vennamon veroinen välihuutelija ja kannettaisiin kultatuolissa pois, niin olisi parempi farssi.

Krister on viisas mies, kun ei ole ottanut toimitusjohtajan eikä hallituksen jäsenyyttä noissa firmoissa. Saa nähdä tuomitaanko silti liiketoimintakieltoon. Samorizhan pullautettiin ulos sen takia, että todennäköisesti tuomitaan liiketoimintakieltoon.

Toisaalta se viittaa noiden firmojen toimimattomuuteen, kun yhdyshenkilönä sekä PBF:ssä että Faroconissa on Osmo Jahkola netin mukaan ja hän on ollut jo kauan aivan muun firman palveluksessa. Taitaa olla Kristerillä niin paljon muita kiireitä, ettei ehdi edes firmojen tietoja päivittää nettiin. On sentään myyntimiehet poistanut, mutta ei myytävää. Onkohan niitä hylkyrullia vielä jäjellä vai aikooko juuri niistä tehdä Tectaa.

Alan BankruptRe: Oisko aika tehdä jottain7.1.2014 11.30
Miksi olen kiinnostunut Åbackasta. No tietenkin siksi, että hänellä jos kellä on kokemustaustaa kartonginteosta. Ei sortune termien väärinkäyttöön. Tietää myös Tectan. Muut kuulijat ja oikeus tuskin ymmärtävät täysin, jos hän pääsee ääneen. Krister raukka ei edes tiedä alan oikeita termejä.

Kristerille olisi paras homma pysyä ketuntarhauksessa, jossa hänen taustansa ja tietämyksensä on paras. Löytyisikö Juankoskelta hiukan syrjäinen paikka hänen tarhalleen. Saataisiin siirtymään tuo bisnes hiukan idemmäs. Kyllä jossakin on aina pakkasta, niinkuin nyt USA:ssa.

Toinen mielenkiintoinen kysymys on se, että Krister on varmasti maksanut kaiken omalle konsulttiyritykselleen, mutta ei Åbackan yritykselle Indovinarelle. Tämähän olisi selkeästi ainakin yhden konsultin suosimista toisen kustannuksella. Alla Åbackan taustat:

M.Sc. Engineer in paper manufacturing, chemistry, Åbo Akademi 1981

Current positions:
- Chairman Real Time Systems Oy
- BCDE GROUP Waste Management Ltd. Oy, Market and Sales Director, Patent holder MST in P&P applications
- BHM Industrial Development Oy, Owner and board member
- Indovinare Oy, Owner and President, Consulting

Earlier positions:
- CEO Stromsdal Oyj
- Senior Director, APP Shanghai, China
- Suez Ondeo Nalco Executive Key Account Manager, Country Co-ordinator Finland
- Stora Enso Oyj, VP New Busineess Areas, Sales Director, Development manager
- Procomp Inc , USA, Project Co-ordinator
- Eka Chemicals Oy, Technical mgr, project mgr, project engineer

Torstai on toivoa täynnä, mutta perjantaina tullee kylmä suihku.

uhkapeli ei kannataRe: Oisko aika tehdä jottain7.1.2014 17.38
Onkohan tässä tosiaan päässyt käymään niin, että "tehokaksikko" Kristerin ja Åbackan sukset meni sitten lopulta kuitenkin ristiin.

Joka tapauksessa "tehokaksikko" ajoi kunniakkaan Stromsdal OyJ:n konkkaan joulukussa 2008 ja nyt tulee jo perään samalla tehtaalla toinen konkka "tehokaksikon" toimien seurauksena. Nämä konsultit ovat tulleet myös Juankosken kaupungille kalliiksi uhkapeiä pelatessaan.

Åbackallekin maksettiin tietääkseni kaupungin puolesta oikein bonus siitä, kun pyöräytti Tratta PBF:n kartonkikoneen käyntiin kesällä 2011. Bonus siitä, että päästiin tekemään miljoonia euroja tappiota ja siirrettiin Finnveran ja Handelsbankenin rahat ulkomaisten huijareiden käsiin. Tietysti siinä sivussa täytyy konsultinkin saada "viisaista neuvoistaan" korvauksena pieni siivu. Nyt Krister tai Samoriz ovat lopettaneet pienten siivujen maksamisen "viisaista neuvoista".

Kartonkikoneen käynnistymisen jälkeen herrojen neuvoilla on tehtykin sitten tappiota yhteen putkeen jo noin 25 milj. euroa. Siinä sivussa kylään on syntynyt 160 pitkäaikaista työtöntä.

Tecta on ollut "tehokaksikon" unelma jo vuosia ja Tecta-mantran jauhamiseen Tratta PBF:n tarina nyt nätttää myös päättyvän.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: