Keskustelu

Pekka VLähidemokratiaa4.1.2014 21.58
Moro,
Juankoskella on viety lähidemokratiaa eteenpäin valtapuolueiden suurella innolla ja on perustettu hallituksen puolesta erillaisia lähidemokratia toimikuntia ja ties mitä. Kannattaa lukea, mitä Professori kirjoittaa harjoitetusta lähidemokratiasta. Juankoskella viime valtuustokaudella suorastaan velkauduttiin persaukisiksi, että saataisiin harjoittaa lähidemkoratiaa Kuopiosta käsin ja ilman varoja ja taloutta:"Poliitikkojen aito kiinnostus lähidemokratiaan olematonta

Antti Launonen

Vaikka kaikki puolueet julistavat Savon Sanomien kyselyssä lähidemokratian tärkeyttä, Vaasan yliopiston aluetieteen professorilla Hannu Katajamäellä ei ole ruusuista kuvaa kuntapäättäjien halusta edistää asiaa tosissaan.

Katajamäen mukaan kuntien käytännöt ovat olleet toistaiseksi aivan liian mietoja. Aito kiinnostus lähidemokratiaan on ollut Katajamäen mielestä olematonta.

--On suosittu innostuksen tappavaa placebodemokratiaa. Ja kun kokemukset ovat osoittautuneet huonoiksi, on päätelty, että lähidemokratiaa ei tarvita.

Katajamäen mielestä oikeaa merkitystä on vain sellaisella alueellisella toimielimellä, jolla on todellista toimivaltaa, esimerkiksi oma budjetti.

Katajamäestä mielenkiintoinen malli on osallistuva budjetointi, missä kansalaiset saavat esimerkiksi 100-000 eurolla kehittää omista lähtökohdistaan jotakin sovittua kohdetta tai teemaa.

Suomessa osallistuva budjetointi on vielä lapsenkengissä. Pudasjärven kaupunki on kokeillut sitä vajaan vuoden ajan.

--Osallistuvalle budjetoinnille ei ole mitään esteitä. Tarvitaan ainoastaan kunnanvaltuustojen rohkeutta, Katajamäki sanoo.

Hänen mukaansa myös Rovaniemen aluelautakuntamalli on osoittautunut menestykseksi.

--Parasta on todellinen vaikuttamisen mahdollisuus. Se on lietsonut innostusta.

Sen sijaan erilaisia lausuntoja antavat neuvottelukunnat saavat professorilta täystyrmäyksen.

--Sellaisia ei tarvita. Kansalaiset turhautuvat ja pettyvät. Näennäiselimistä tulee palvelujen karsiutumista voimattomina seuraavia "

Kiitos teille.

Pena T.Re: Lähidemokratiaa5.1.2014 12.58
Kokoomus, demarit, kepu, vas. ja ruotsalaiset olivat Espoossa vuonna 1998 kaupunginosavaltuustoja vastaan, vaikka ne olisivat kaikki olleet yli 40.000 asukkaan selviä kaupunginosia. Tässä oli takana esim. kaavoitusvallan ja rakennusfirmoilta rahastamisen heikkeneminen eli korruption katkeaminen. Puolueiden salainen rahoitus, jolla isot puolueet korjasivat taseitaan oli isojen kaupunkien kasvuinnon moottori ja on ehkä vieläkin.
Rahasta on siis kysymys ja osittain vallanhimosta, kun kansalaisille ei haluta antaa mahdollisuutta päättää omista asioistaan. Täällä Juankoskella olemme konkreettisesti kokeneet, miksi taitamattomille, heikkomoraalisille ns. poliitikoille ei pidä antaa liikaa valtaa. Väite demokratiasta on usein vain savuverho. Uuden kuntalain pitää ehkäistä Juankosken tyyppisiä ilmiöitä.
Miksi pienille, menestyville kunnille ei sitten haluta suoda itsenäisyyttä? Samasta syystä Stalinkin otti Petsamon ja osan Karjalaa. Joku muu haluaa hyötyä hyvin hoidetusta ja rikkaasta alueesta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: