Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniJuankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 18.05
Ministeri Virkkunen totesi tänään, että monet kunnat ovat kasvaneet kiinni suurempaan keskuskaupunkiin ja ne on syytä liittää, vaikka vastustustakin olisi.
Meillä Muuruvesi on laajentunut Kuopioon päin ja on jo melkein kiinni Riistaveden taajamassa. Ministeri on aivan oikeassa. Myöskään muualla Juankoskella ei vastusteta kuntaliitosta, vaikka siihen käytettäisiin pakkoa. Itse asiassa toivomme pakon käyttöä, koska kuopiolaiset liikkuvat tällä päin sen verran harvakseen, että ne eivät tiedäkään näiden kahden kaupungin kasvaneen toisiinsa kiinni.
Ollaanpa Juankosken kaupungin johdosta mitä mieltä tahansa, se on tehnyt kaupunkilaisista yhtenäisen ja tässä asiassa samalla tavalla ajattelevan joukon. Kaupungin johto on siis onnistunut keskeisessä tavoitteessaan.
Sekä USA:n että Ranskan presidentit ovat ahtaalla, kun ovat jääneet kiinni kevytkenkäisyydestä. Meillä tällaisesta moraalittomuudesta ei kukaan syytä omaa johtajaamme. Kaupunginjohtajamme hyppää edelleen korkeutta enemmän kuin syrjään.
Kaiken tämän sanon tunnustuksena, koska niin paljon kielteistä puhutaan omasta johtajasta muuallakin paitsi Pohjois-Koreassa, jossa vain ajatellaan.

Jos emme olisi liittymässä Kuopioon aivan lähiaikoina, ehdottaisin Juankosken nimen muuttamista Tectaksi. Globalisoituvassa maailmassa kansainvälisesti kalskahtava nimitys toisi voimaa ja tunnettavuutta sekä tehtaalle että kaupungille. Juankoskesta voisi tulla uusi Nokia. Kukapa tuntisi tuollaista pakkoliitettävää kylänpahasta Tampereen kupeessa ilman menestyvää tuotemerkkiä.

Maanantain kaupunginhallituksessa käsitellään merkittävän lainannosto-oikeuden antamista kamreerille. Eikö tuosta muutamasta miljoonasta nyt riittäisi jotakin katuvalojen ja kevyen liikenteen väylän rakentamiseen Muuruvedeltä Riistavedelle. Tämä vaatimaton ele varmasti lieventäisi niitä kielteisiä vaikutuksia mitä tällä monelle käsittämättömällä toimella muuten on.

iloinen asukasRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 18.51
Luoja meitä kiittäköön viisaista kepuloisista jotka ovat meitä luotsanneet näinä vaikeina aikoina. Ei montaa kuntaa ole siunattu semmoisella viisaudella ja järkevällä rahankäytöllä kuin meidän periferiaa. Toivotaan että nuo muutamat miljuunat lisälainaa tuovat Herran siunausta meille ja mersu alkaa taas pyöriä ja tuottaa hyvinvointia. Lopuksi haluan kiittää eritoten meidän johtajaa joka kaukokatseisena ottaa veronmaksajien edun ja hyvinvoinnin huomioon säilyttäen samalla kuntalaisten palvelut siten kuin kunnan tehtäviin kuuluu.

PepponeRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 19.29
Pakkoliitokseen esitetään Kuopion ympäryskunnista ainoastaan Siilinjärveä. Tämä tarkoittaa sitä, että Juankoski joutuu huolehtimaan omasta tilanteestaan. Sen on tehtävä itsestään liitoskelpoinen kunta.
Alkaneissa neuvotteluissa tulemme pian näkemään, että Kuopio puuttuu velkaantumisvauhtiimme aivan toisella tavalla kuin valtion asettama kriisikunnan seurantaryhmä.
Ylen sivustolla on luettelo pakolla liitettäväksi esitetyistä kunnista.

sepä seRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 19.35
eivät ainakaan valitse pakolla liitokseen.

Alan BankruptRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 19.58
Juankosken virallinen ääni on todella hirtehishuumorin viljelijä. Mutta jos totta puhutaan, niin hän peittelee kepuloisten virheitä olemalla Juankosken Kuopioon liittämisen kannalla nyt, vaikka kaikki juankoskiset ovat aiemmin vastustaneet liitosta. Ylpeys käy lankeemuksen edellä. Oltiin niin ylpeitä Juankosken itsenäisyydestä tai liittymisestä johonkin muuhun kuin Kuopioon. Tämä on sitä kaiken tuhoavaa ylpeyttä.

Nytkään ei olisi mitään syytä ylpeillä Tectasta ja teollisesta, maailmankuulusta paikkakunnasta. Eiköhän olisi syytä keskittyä siihen lähiruokaan eikä ruokapakkauksiin. Tecta oli ja on oleva teollinen katastrofi. Alussa PBF:n strategit luulivat, että taivekartongin kysyntä ja hinta nousevat sen alkuaikoina eksponentiaalisesti. Kun sitten kävikin niin, että kysyntä ja hinta ovat säilyneet Euroopassa kolme viimeistä tilastoitua vuotta vakioina, kun taas nestepakkauskartongin hinta on samana aikana mukavasti noussut, niin nyt on tehty päätelmä, että pitääkin valmistaa Tectaa. Tecta ei tosin ole mikään nestepakkauskartonki ja tämä onkin se ensimmäinen virhe suunnitelmissa. Toinen virhe on se, että lähellekään nykyisten nestepakkauskartongin markkinajohtajien laatutasoa on mahdotonta päästä sinä aikana, mihin rahat riittävät.

Tecta nimi viittaa peittävään kuoreen eli barrier-päällystykseen. Mutta nimi on ehkä tunnetumpi vatsalääkkeenä kaiken maailman vatsavaivoihin, kuten stressin aiheuttamaan vatsahaavaan. Minusta nämä mielikuvat sopivatkin paremmin Juankoskelle. Ei Juankoskelle voida mitään kansainvälistä nimeä antaa, koska vientiteollisuus siellä kutistuu lähelle nollaa. Supisuomalainen lyhyt ja sisäänpäin kääntyvä nimi, joka viittaisi tiedotustoiminnan umpioon, olisi paljon parempi. Ehdotankin nimeksi Pötsiä.

En muuten ostele kolmioleipiä, mutta meninpä yhden automaatin ohi ja totesin, että pakkauksethan ovat nykyisin valkaisematonta sulfaattisellua. Kaunis ruskea ympäristöystävällinen väri, jota ei tarvitse myrkyllisellä vihreällä värillä maalailla, jotta saataisiin tekaistua ympäristöystävällisyyttä. Ruotsissahan ruskea on luonnollinen väri. Kyllä ruotsalaiset osaavat. Katsokaa Arlan maitopakkausta sisältä päin niin on sama juttu. Billerud Korsnäs on jo maailman kakkonen nestepakkauskartongissa SE:n jälkeen ja se on integroitu omaan selluun SE:n tapaan. Siinä on se ylivoimainen menestysresepti.

Valtakunnan kepuloiset ovat Pekkarista myöten kuntaliitoksia vastaan ja varsinkin pakkoliitoksia. He ymmärtävät sen, että kepuloisilla on vaara menettää enemmistönsä kunnissa, kun niistä tulee isompia. Onhan selvä sääntö, että mitä isompi kunta, sitä pienempi valta kepuloisilla.

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/analyysi_hallitus_pakottaa_kuntia_liitoksiin__ennen_vaaleja_linja_oli_toinen_6726035.html

eskimoRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 22.00
ruotsalaiset nyt vaan tykkäävät ruskeasta varistä,niin kuin esimerkiksi reikäleivästä.eivät niinkään itse leivästä vaan siitä reiästä

Kouraan ajattelijaRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 22.14
Kaupunginjohtajan tie on suora ja vakaa, mutta samaa ei voi sanoa Kepun tiestä. Siellä on otettu syrjähyppy ja oikein ryhmäsellainen, jos verratan toimia puolueen viralliseen linjaan. Virkkunen on huomannut tilanteen ja päättäny, että ajetaanpa konflikti Kepun sisään. Ei liitetäkään Juankosken kriisikuntaa, vaan annetaan Kuopion ratkaista asia sisällään. Katsotaan miten kaksi kepukuntaa hoitaa liittymisen.

Laki susi jo syntyessäänRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 22.23
Jos tulisi Virkkusen mallin mukainen äänestys Juankosken liittymisestä Kuopioon, niin kuopiolaiset enemmistöllään äänestäisivät Juankosken liittymistä vastaa. Siilinjärven tapauksessa kuopiolaiset äänillään pakottaisivat Siilinjärven liittymään Kuopioon.

voi meitä pässejäRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 10.1.2014 23.25
Olen täysin samaa mieltä Alan Bankruptin kanssa. Tecta ei sovi umpisavolaisen kyläpahasen nimeksi. Pötsi on ihan hyvä kokelas, joka minustakin viittaa umpiperään ja on sopivasti "kepuloinen".

Kun noita lehmän mahan nimiä Alan Bankrupt rupesi nyt luettelemaan, niin minulle tuli mieleeni entiset Maatilatalouden oppitunnit maaseutukoulussa. Lehmä on siitä ihmeellinen eläin, että moniosaisen mahalaukkunsa avulla se pystyy viimeistä piirtoa myöten käsittelemään kasvisravintoa tehokkaasti. Lehmän mahalaukkuhan koostuu pötsistä, verkkomahasta, satakerrasta eli lehtimahasta ja juoksutusmahasta.

Märehtiessään lehmät palauttavat syömänsä ruoan pötsistä ruokatorvea pitkin takaisin suuhunsa ja pureskelevat sen uudelleen hienommaksi.

Juankoskella tämä lehmän mahan ruoan hienontamisen toimitatapa on otettu kaupungin johtosäännössä hyvin huomioon päätöksenteossa. Jos ensimmäisellä kerralla päätöksestä joku satttu valittamaan vaikka kaupunginjohtajan oltua esteellinen, niin jo kohta tehdään uusi samansisältöinen päätös ja toimintaa jatketaan niin kaun, että valittajan voimat viimein ehtyvät.

Alan Bankruptin yllä ehdottama pötsi on selvästi nimenä lehmän mahoista lyhin ja iskevin. Tosin kyllä satakertakin kuvaa aika hyvin Juankosken kaupungin päätöksentekoa. Verkkomaha taas viittaa selvästi Juankosken "kepuloiden" mafiaverkostoihin ja juoksutusmaha kuvaa hyvin sitä, miten hyvin kaupungin jämerät päättäjät osaavat juoksuttaa yhteiskunnan ja veronmaksajien rahat viimeistä penniä myöten ulkomaisten huijareiden taskuihin.

Kyllä tässä sellaiset merkit on, että itsenäisen Juankosken kaupungin tarina on nyt taputeltu ja ennemmin tai myöhemmin valtuutetut istuu korvat luimussa Kuopion kaupungin valtuustonsalin peräpenkissä.

Kysymyksessä on silloin tietysti äänestys, jossa myös eri kaupunginosien edustajat antavat äänensä. Minusta siinä tilanteessa Pötsi ei ehkä kuitenkaan ole kovin hyvä nimi, jos valtuuston puheenjohtaja kysyy pötsiläisten mielipidettä esillä olevaan asiaan.

Huomattavasti napakampi kaupunginosan nimi voisi sittenkin olla yksinkertaisesti vain kotoinen Hölmölä. Puheenjohtaja voisi silloin kysyä: "Mitä mieltä esillä olevasta asiasta ollaan Hölmölässä".

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 11.1.2014 14.10
Me keskustalaiset olemme leikkisiä ja huumorintajuisia ihmisiä. Itsekin nauran mielelläni naapurieni vahingoille ja pienille vastoinkäymisille. Sensijaan keskustaan ja itseeni kohdistuvaan leikinlaskuun suhtaudun kriittisemmin.
Ymmärrän kyllä sen piikin, joka kätkeytyy yllä olevien kirjoittajien leikin varjolla tehtyyn ehdotukseen Juankosken uudeksi nimeksi. He tahtoivat sanoa, että minun tittelini muuttuisi saman tien Pötsin keskustan viralliseksi ääneksi. Tuo nimittely ei imartele henkilöä, joka on pannut itsensä likoon oman kotiseutunsa hyväksi.
Alan Bankrupt taitaa olla ruotsinkielinen. Meillä olisi näin ollen täysi syy ja oikeus laskea leikkiä hänen kustannuksellaan, mutta sivistyneisyytemme ja hienotunteisuutemme asettaa meille rajat.
Me täällä voisimme täydellä syyllä vaatia, että esim. Jakobstads Rostfri- niminen jalkapalloseura, Jaro, suomennettaisiin suomalaisissa lehdissä. Nimestä tulisi Pietarsaaren Ruostevapaa eli PieRu.
Me emme kuitenkaan vaadi tätä edes Savon Sanomilta tai Koillis-Savolta.

voi meitä pässejäRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 11.1.2014 16.33
Hölmölän johtaja näkyy hakevan taas valtuuksia 6.0 milj. euron "tilapaäislainan" nostoon.

03.06.2013 § 155 10.0 milj. euron "tilapäislaina" on taas uusintakäsittelyssä. 16.09.2013 § 200 lähes samalla selitystekstillä mm. "kassavirrassa on kuukausittain suuriakin vaihteluja. Heinäkuussa palkanmaksua lisäävät lomarahat...Talousarviossa on myös tuloja, jotka tuloutetaan kaupungille loppuvuodesta sekä laskutuksia, jotka tehdään syksyllä tai jopa vuoden alussa" valtuutettiin kamreeri nostamaan 6.0 milj. euroa "tilapäislainaa", jolla kamreeri sitten maksoi 20.9.2013 Handelsbankenille varattoman Tratta PBF:n puolesta noin 4.0 milj. euroa.

Kh:n tiedotteen mukaan ?tilapäislainan? ottamisvaltuutusta oli näköjään käytetty 2.1.2013 mennessä jo 8.1 milj. euroa. Ojalan laskuopin mukaan 8.1 milj. euroa plus 20.9.013 maksettu noin 4.0 milj. euroa tekee 12.1 milj. euroa.

Päällimmäisenä syynä ei siis ollut heinäkuun lomarahat.

Kun nyt Hölmölän "kuukausittaiset kassavirtavaihtelut" ovat jälleen riistäytyneet käsistä, niin herää kysymys, mihin Hölmölän johtaja nyt taas anoo "tilapäislainan" nostovalmiuksia jopa taannehtivasti 1.1.2014 alkaen?

Johtajalla täytyy taas olla vireillä joku kiireinen "salassa valmisteltu hanke". En lainkaan ihmettelisi, ellei hanke liittyisi jälleen kerran Tratta PBF:n ja JBOY:n solmujen selvittelyyn.

Koska kyseisen pesän lämmityskustannukset on ainakin tilapäisesti nyt ratkaistu, niin asia saattaa hyvin liittyä nyt Hangossa olevaan Faroconin varastohalliin. Hölmölän johtaja on jo saattanut havaita, että varastohalli ei nykyisessä kunnossaan menekään enää kaupaksi, joten se on ensin pantava myyntikuntoon.

Tuollaisen kymmeniä vuosia vanhan varaston kunnostamiseen ei taida edes anottu 6.0 milj. euroa riittää. Yksi mahdollinen vaihtoehto varastohallille on Kuopion kaupungille vuokrattu keskuskirjasto, joka sekin vaatii kalliin täysremontin.

Suurta hämmästystä herättttä se, että esityslistan Asianro 6:ssa hallitus kertoo Liitteessä 2 vuoden 31.12.2013 hyväksytyt vuoden 2014 talousarviota koskevat täytäntöönpano-ohjeet. Näissä ohjeissa todetaan mm. seuraavasti:

?Määräraha- ja tuloarviomuutokset

Mikäli tuloarviot ovat alittumassa, on siitä tehtävä muutosesitys kaupunginvaltuustolle. Mikäli valtuuston sitovuustason käyttötalouden, investointiosan ja rahoitusosan määrärahat ovat ylittymässä tai hankkeissa ja rahoitusosassa tapahtuu muutoksia, on siitä tehtävä määrärahamuutosesitys kaupunginvaltuustolle. Muutokset ovat seurannan kannalta helpoin tehdä viimeistään osavuosikatsausten yhteydessä.

Toimielimen on käsiteltävä ja tehtävä tarpeelliset esitykset mahdollisista valtuustotasoisista tuloarvio- ja määrärahamuutoksista.?

Yllä olevan ohjeistuksen mukaan Hlömölän johtaja puuhastelee nyt taas selvästi omassa asiassaan ilman valtuuston valtuutusta.

Alan BankruptRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 11.1.2014 16.35
Kepuloisten äänen päättelykyky on huono. Sanoin kerran, että meidän koulussa olivat minua nuoremmat Peter von Bagh ja Jukka Kajava. En viitsinyt mainostaa, että siellä on ollut myös kolme presidenttiä mm. kepuloinen Kyösti Kallio.

Kuinka minä voisin silloin ruotsinkielinen olla, kun kaupungissamme oli ruotsinkielinenkin koulu. Enhän minä voisi silloin ruotsinkielisten miehittämää kartonkitehdastakaan arvostella. Enkä voisi tällä tavalla kirjoitella suomen kielellä. Päinvastoin olen sitä mieltä, että Suomessa ja etenkin Juankoskella on ollut ja on kaksi mafiaa. Toinen on palstalla tunnettu, mutta vähemmän on puhuttu rantaruottalaisten mafiasta. Se on todella rikkumaton ja vielä yhtenäisempi sulle-mulle -systeemistään kuin kepuloiset.

Ei minulla silti ole mitään Ruotsia tai ruotsin kieltä vastaan. Koulussakin harrastin umpisuomalaisena ruotsin kieltä korkeimpien arvosanojen edestä.

Otetaanpa nyt esimerkiksi Krister Björkqvist, joka on kasvanut lapsena turkisfarmin hajussa Jepualla ja sittemmin käynyt koulunsa Uusikaarlepyyn Lukiossa. Onhan se lähellä Pietarsaarta, ihan naapurikunta. Mutta kun katsotaan kartonkitehtaan viimeisiä merkkihenkilöitä, niin nehän ovat lähes kaikki noita rantaruottalaisia siitä Pietarsaaren ympäristöstä. Ajatellaanpa vaikka nimiä Fors, Åbacka, Björkvist, Häggblom jne. Niillä on elämää suuremmat siteet keskenään ja ne yleensä asuvat pääkaupunkiseudulla Lauttasaaren sillan juuresta länteen päin. Ja nyt sitten on kuvioihin tullut voimalla mukaan oikein riikinruotsalainen Moosberg.

Kun Björkqvist näyttää fanittavan netissä Lucia-neitoa, niin minä päinvastoin katselen alan miehenä samoihin aikoihin Lusija-neitoa. Se on sellainen neitokainen, jonka hatussa on kynttilöiden sijasta puisia lusia, terävät päät ylöspäin. Vaan ei taida kepuloisten ääni tietää, mikä on lusa. Sitä eivät ainakaan rantaruottalaiset tiedä.

ABRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 12.1.2014 15.23
Kepuloisten ääni vääntää vitsiä Jarosta. Voihan sitä heittää kaikkea alapään läppää, mutta äänetkin kuuluvat joskus pelkkinä tussahduksina. Minä toivoisin, että ääni esittää joskus ideoitakin ongelmien ratkaisuun, kun mielikuvituksensa niin muutoinkin lentää.

Yksi tapa ideoida on assosiaatio. Esitänpä esimerkin miten Jarosta voi assosioida ratkaisun PBF:n ongelmiin. Kuuluisa Ja-Ro on Pietarsaaresta, jolta alueelta lähes kaikki PBF:n rantaruottalaiset ovat alun perin lähtöisin. Ja-Ro on nykyisin Japrotek eli kuuluu Vaahto Groupiin. Vaahdon juuret ovat Lahden seuduilla ja se on pörssiyhtiö, jonka osake on valunut 20 euron huipusta alle euroon. Häggblom on ollut sielläkin mestaroimassa.
Vaahdosta voidaan sitten tulla nykyisin paljon tutkittavaan vaahtorainaukseen ja vaahtopäällystykseen. Jos sellaisesta saataisiin kehitettyä liiketoimintaa, niin Römssyn koneillekin voisi olla käyttöä. Ne menetelmät eivät tosin tarvitse paljon sähköä tai höyryä, joten voimalaitos jäisi vähälle käytölle.

Tämän pilot-mitassa kehitetyn menetelmän soveltaminen tuotantoon tosin vaatii lisäresursseja, mutta Juankosken koneet olisivat juuri sopivan kokoisia. Sen sijaan, jos jotain jo markkinoilla olevaan kilpailuun joutuvaa aiotaan taas yrittää, niin sanonpa vaan kiinalaisittain: kant tu wei.

sivusta seurailijaRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 12.1.2014 16.14
Jonkun verran on tullut seurattua tuota Vaahdon poikien kivistä taivallustakin. Kyllä se on tosi vaikeeta ponnistaa meijärihinkkien tekijästä paperikoneiden kansainväliseksi valmistajaksi ja toimittajaksi.

Pari vuotta sitten panin merkille, että "valtakunnan virallinen saatohoitaja" oli kutsuttu apuun myös Vaahtoon. Nythän tiedetään, että sekin saattohoito onnistui täydellisesti. "Saattohoitaja" onnistui mestarillisesti myös Avilonin kohdalla ja jopa Puhos Board Oy:n taannoisessa konkurssissa. Tutkimalla "saattohoitajan" referenssilistoja voimme sitten odotella seuraavia viimeiseen kyytiin lähtijöitä.

Valtavan työn "virallinen saattohoitaja" on tehnyt Suomen hyväksi vuodesta 2008 lähtien. En ole vielä ehtinyt laskemaan, kuinka monta paperikonetta tai sellutehdasta "saattohoitaja" on joutunut balsamoimaaan ja harmiksi pistää, kun on aikanaan joutunut niitä suurella työllä pystyttämmän. Katoavaista on maallinen kunnia.

"Saattohoitajan" referenssit ovat vakuuttavat. Yleensä hautaustoimistoilla meneekin hyvin, kun asiakkaista ei ole koskaan pulaa. Kaikki on Suomen lainsäädännön mukaan laitettava lopulta maan poveen.

Eilen Nalle ennakoi Suomelle todella vaikeita aikoja lähivuosille. "Saattohoitajalla" riittää siis töitä aina eläkepäiviin saakka. En ole huomanut, että "valtakunnan virallinen saattohoitaja" olisi koskaan ollut mukana kastetilaisuudessa.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 12.1.2014 18.56
No nythän pääsimmekin varsinaiseen asiaan, alapään läpänheitto ei todellakaan ole varsinainen osaamisalueemme.
Meidät tunnetaan tällä paikkakunnalla varsinaisina ideanikkareina. Molemmat ideamme olemme päässeet toteuttamaan eikä menestyksemme ole kumpaisenkaan kohdalla ollut millään tavalla huono.

1990-luvulla polkaisimme melkeinpä tyhjästä ainutlaatuisen sahaidean. Rakensimme sahan ylisuuren puun sahaamiseen. Tällaista sahaa ei ollut toista koko maassa. Ajattelimme, että jokainen ylisuuri puu tuodaan Juankoskelle sahattavaksi. Sahan tuotto oli laskettu niinkuin monopolilaitoksen tuotto lasketaan. Juankoskelta sahasimme molemmat ylisuuret puut ja luvassa oli kolme puuta Juuasta ja kaksi Kuopiosta, mutta jostakin kumman syystä nuo vieraskuntien puut eivät löytäneetkään tietään tänne ja saha ajautui konkurssiin nopeasti.

Sahan kylkeen rakensimme liimapuulevyä valmistavan tehtaan. Kunnan elinkeinojen kehittäjä laski, että Norjaan on tällaisella tuotteella mahtavat markkinat ja hinta on hirmuinen. Kahden kuution vuorokausituotannolla tehtaan oli määrä jauhaa hyvinvointia paikkakunnalle ja tämä hanke osoittautuikin edellä mainittua sahaa kannattavammaksi. Uurastus jatkui kuukausia ennenkuin yritys ajautui konkurssiin.
Tosin on myönnettävä, että tämä jälkimmäinen idea ei ollut aivan omamme. Samaan aikaan ministeri Pekkarinen rykäisi valtion rahalla samanlaisen laitoksen Viitasaarelle, mutta ei sekään ottanut oikein tuulta.

Puunjalostus on ollut kautta aikain keskustan leipälaji, vaikka tiedän teidän siellä etelän betonilähiöissä kuvittelevan tietävänne tästä alasta meitäkin enemmän. Hankkiuduimme kartonkitehtaan omistajaksi. Juankoskesta tuli kerralla kunta, joka omisti suomalaisesta pörssiyhtiöstä suuremman siivun kuin yksikään toinen kunta Suomessa. Meitä sentään oli vain yksi prosentti Helsingin asukasluvusta. Tämäkin idea meni karille ja tehdas ajautu nopeasti konkurssiin.

Tässä olen esitellyt keskustan ideat Juankosken kehittämiseksi. Te voitte nimitellä niitä tussahduksiksi, mutta kovan väännön niiden toteuttaminen on vaatinut. Ellei kannatuksemme olisi ollut Juankoskella niin vahva, ei tällaisesta olisi voitu haaveillakaan. Luulenpa, että sinä et siellä kotikunnassasi ole koskaan nähnyt vastaavaa etkä tule näkemäänkään. Niin sanotuissa asiantuntijoissa on aina niitä, jotka puhuvat ja niitä, jotka tekevät. Me kuulumme näihin jälkimmäisiin.

Tällaisen metsäklusterin rakentaminen näin vähäiseen kuntaan ei olisi millään onnistunut, elleivät kolme keskustalaista kuntaa: Juankoski, Säyneinen ja Muuruvesi olisi tosissaan lyöneet viisaita päitään yhteen. Oma panokseni tähän yhteistyöhön tuli Muuruveden suunnasta, jonka varmaan tiedätkin.

Liitoksen jälkeen meitä oli hyvän matkaa yli 8000 juankoskelaista. Se antoi ryhtiä ja potkua näihin ponnistuksiin. Mutta keskustan voima ja yksituumaisuus oli avain kaikelle ponnistelulle.

Nythän meitä on enää alle 5000 asukasta. Valtion toimenpiteet suomalaista maaseutua kohtaan on olleet kovia. Tästä nämä yksinkertaiset luvut kertovat karun totuuden.

Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että valtion tulee tukea ja sen kannattaa tukea näille alueille luontaista teollisuutta eli metsään perustuvaa teollisuutta ja ennenkaikkea kuunnella alueelta nousevia ideoita.

Tiedän, että nokkelana miehenä huomautat, että en kysynyt vanhoista ideoista, vaan tahdot kuulla uusista.

Tällainen uusi idea meillä on sellainen, että ostaisimme suomalaista tai ulkomaista kartonkia ja päällystäisimme sen biohajoavaksi Tecta- elintarvikepakkauslaaduksi. Tällainen tuote on Juankoskella kehitetty. Tuote on ainutlaatuinen ja voisimme vain ilmoittaa hinnan maailmalle ja tavara revittäisiin kilvan käsistämme. Muutamassa vuodessa Juankoskesta tulee maailman johtava biohajoavan elintarvikekartongin valmistaja.

Ja olishan meillä vielä moukarinheittoon liittyvää osaamista, jonka myös pitäisi näinä aikoina kiinnostaa muuta Suomea, mutta jääköön tämän alan esittely toiseen kertaan.

PepponeRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 12.1.2014 21.42
Pakolla liitettäviin kuntiin kuuluvat edelleen ns. kriisikunnan statuksen saaneet kunnat sikäli, kun ne pysyvät kriisikunrina. Riittää siis, kun huolehdimme siitä, että tilanteemme parane pariin vuoteen. Tarkennus tuli pääministerin haastattelutunnilta.
Vaatimukset tuntuvat aika mukavilta, vai mitä?

alan kolmas miesRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 12.1.2014 21.50
Monet kiitokset keskustan viralliselle äänelle. Oli erittäin mielnkiintoista kuulla sisäpiiriläisen teollisuuspoliittisista linjauksista ja ponnisteluista Juankoskella.

Harmi vain, että kaikki ponnistelut ovat menneet niin sanotusti metsään. Paljon on käytetty energiaa ikiliikkujan kehittelyyn. Puunjalostuksen jos minkä pitäisi tosiaan olla "kepuloisten" leipälaji. Kuitenkin mahtavia virheitä on ehditty tekemään juuri omassa leipälajissa. Tarvittiin pankkiiri Kari Jordan pelastamaan sen, minkä vielä voi pelastaa ulkomaan valloitusretkienkin jälkeen. Metsäliiton innokkaat herrat joutuivat kansainvälistymisessään vähän liian kovien haasteiden eteen, kun Osuuskunta Metsäliiton puunhankinnasta ei ulkomailla ollutkaan mitään apua.

Silti Osuuskunta Metsäliitto on ollut se varsinainen toiminnan ankkuri. Ilman sitä ei koko konsernia olisi.

Metsäliitossa on aikojan saatossa ollut paljon hyvää osaamista ja ajattelijoita kuten esim. arvostamani prof. Jyrki Kettunen, joka TEKESin täyttäessä 25 vuotta totesi seuraavasti:

"Tukea suuriin kehityshankkeisiin

kun olimme tehneet Tekesin kanssa yhteistyötä viisitoista vuotta, luvut olivat nämä: Tekes oli rahoittanut tutkimustamme ja tuotekehitystämme 150 miljoonalla ja me olimme samaan aikaan tehneet 6 000 miljoonan investoinnit ? mehän rakensimme sellutehtaan kymmenen vuoden välein.

Metsäteollisuudessa on tehty koko ajan merkittävää kehitystyötä, ja kyllä Tekes on ollut siinä kiitettävästi tukena.

Jyrki Kettunen
professori,
Metsäliiton Teollisuuden ja
Metsä-Serlan
tutkimusjohtaja vuosina 1972?2000"

Valitettavsti vain Nokian menetyksen myötä metsäteollisuuteen liittyvät mahdollisuudet mediassa ja myös valtion hallinnossa on unohdettu ja mekaanisesta metsäteollisuudesta muodostui välillä jo melkein kirosana. Yksilöllinen yritysten kehittäminen pankkien ohjauksessa unohtui ja nyt niitetään sitä heinää.

Kuten Nalle Wahlroos totesi lauantaina telkkarissa. Me olemme monessa asiassa jääneet Suomessa jälkijunaan. Systeemi on liian sisäsiittoinen ja siitä syystä meillä suksi tökkii. Juankosken vähäisin resurssein käynnistetty Tecta-villitys on tämän sisäsiittoisen ajattelun tulos ja siitäkin syystä "kunnallinen" Stromsdal OyJ ajautui konkurssiin joulukuussa 2008. Nyt Tecta-villitys on jo johtanut toiseen konkurssiin. Jos Tratta PBF vielä lähtee käyntiin, niin kaksi ei mene kolmannetta, on veikkaukseni.

Jyrki Kettunen teki kehitystyötä TEKESin kanssa 15 vuotta ja Metsäliitto rakensi tehtaita. Alaa tuntematon haaveilija Risteferi kuvittelee, että hän alkaa valmistaa Tecta-päällystettyä nestepakkauskartonkia parissa kolmessa viikossa.

Keskustan röyhtäisyRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 12.1.2014 22.55
Miten tämä edellinen viesti liittyy Juankosken yhtenäisyyteen, Pekka?

alan kolmas miesRe: Juankoski on yhtenäisempi kuin koskaan 12.1.2014 23.47
Nim. merkki "keskustan röyhtäisylle" totean, että ei tietenkään mitenkään liity Juankosken yhtenäisyyteen, mutta liittyy jotenkin hämärästi Muuruveden "moukarinheittäjän" avautumiseen Juankosken sisäsiitoisesta "kepuloisten" harjoittamasta lepälajistaan, jossa moukari on aina lentänyt komeassa kaaressa metsään.

Silti arvostan keskustan virallisen äänen erinomaisia kommentteja ja ennen kaikkea avautumista "kepuloisten" sisäpiirin mietintöihin.

Ihminen voi aina oppia uutta, vaikka ei aina olekaan samaa mieltä enemmistön kanssa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: