Keskustelu

ABPBF:n laatu12.1.2014 22.55
Minä ja me suomalaiset olemme erittäin tarkkoja siitä, mitä mieltä ulkomaalaiset ovat meistä ja tuotteidemme sekä palvelujemme laadusta. Tällaisia haastatteluja iltapäivälehdet tekevät vähän väliä ja Suomen kansa innolla lukee. Asiahan on tärkeä, koska Suomen elintason kulmakivi on vienti. Maailman erikoistuessa ja kaupan vapautuessa meidän on vietävä ja tuotava yhä enemmän. Tässä mielessä maineemme on tärkeä.

Minua suorastaan hävetti, kun luin minkälaiset arvostelut uusin Renny Harlinin halpaleffa oli saanut. Olen tottunut siihen, että suomalainen laatu on maailman huippua ja siten hintakin korkea. Siinäkin vaikuttaa aiemmin mainitsemani halo-vaikutus eli ulkomaalaiset luulevat, että kaikki suomalainen on hyvää, kun suurin osa on hyvää. Olen todella vihainen vanha ukko, kun huomaan, että joku pilaa tämän maineen.

Harlinin lisäksi tällainen pilaaja on nykyään Finnair. Odotinpa kerran Bangkokissa Helsingin lentoa, kun sanottiin pitkän odotuksen jälkeen, ettei lento lähdekään aivan heti, vaan meidät vietiin hotelliin ja tarjottiin tosi huonoa ruokaa. Sitten tuotiin lentokentälle ja siellä saatiin odottaa kauan, eivätkä sittenkään kaikki saaneet paikkoja. Minäkin jouduin itse järjestämään nopeimman kuljetuksen. Nyt luin lehdestä, että sama näytti toistuneen. Ja olen huomannut, että se toistuu kerran pari vuodessa.

Suomalaisesta kartongista kun tulee asiakkaiden kanssa puhe, niin pelkään yhä enemmän, että asiakas ottaa esille PBF:n kartongin ja palvelun laadun. Vaikka PBF on pieni toimittaja, niin valtaosa tuotteesta on viety ja aiotaan viedä ulkomaille ja se minua kismittää. No onneksi Kristerillä on noita tosi pitkiä tilauksia eli huonon laadun tietoisuus ei leviä joka paikkaan.

Toinen asia, jossa PBF on tuotantoaan suurempi vaikuttaja, on tuotteen hinta. Kun PBF myy premium-sekundaa halvimpaan hintaan, niin se vaikuttaa marginaalierien hinnanmuodostukseen. Kun yksittäisen tehtaan tilaajat pannaan kannattavuusjärjestykseen, ovat hyvinä aikoina ne viimeiset tonnit ja spot-erät kannattavimmat. Niiden avulla voi sitten se pääasiallinen voitto muodostua. Nyt PBF pilaa näiden erien hinnat totaalisesti. Se on kuin Kontupohja sanomalehtipaperin myyjien joukossa.

Minä olen sisältä päin nähnyt, kuinka suomalainen paperikoneteollisuus on näivettänyt toinen toistaan. Ennen oli Valmetia, Wärtsilää, Tampellaa, Ahlströmiä ja joskus kakun päälle myös Vaahtoa, jotka sinnittelivät aivan liian pitkään. Ulkomainen tilaaja pudotti ensin kaikkien suomalaisten hintoja Beloitin tai Voithin avulla. Sitten kun ulkomaiset oli saatu tiputettua suomalaisten halvoilla tarjouksilla pois kisasta, kilpailutettiin suomalaisia vielä keskenään. Kun jäljellä oli enää kaksi suomalaista, saattoi joku Salon Pekan tapainen pudottaa hintaa vielä neljänneksen. Meni tosi kauan, että todella tajuttiin, ettei pienessä Suomessa voi olla 3-4 maailman johtavaa paperikonetoimittajaa. Vielä nytkin ne viimeiset taistelevat henkensä edestä. Kyllä Stora Enson, Metsä Boardin ja Pankaboardin pitää huolehtia siitä, etteivät myy edes hylkyrullia Juankoskelle. Päällystäkööt PBF omat hylkyrullansa, jos niitä kerran on niin paljon.

PARe: PBF:n laatu12.1.2014 22.59
Oletko AB lukenut väitöskirjan Puu-Valion nousu ja uho? Eikös kartellien aika jo mennyt?

ABRe: PBF:n laatu12.1.2014 23.20
En ole lukenut ko. kirjaa, mutta olen seurannut tiiviisti puukauppakartellia ja sen seurauksia. Kartellista voidaan alkaa puhua, jos kaikki yritykset ovat samassa asemassa julkisen tuen suhteen. On tärkeää, ettei kannattamattomia häirikköyrityksiä tueta julkisin varoin.

laatutietoinenRe: PBF:n laatu13.1.2014 1.18
AB on nyt kyllä erehtynyt raskaasti, kun toteat suraavasti:

"Olen tottunut siihen, että suomalainen laatu on maailman huippua ja siten hintakin korkea".

Missä sinä ole tällaisen havainnon tehnyt. Minä olen huomannut vain sen, suomalaisessa ruokakaupassa hinta on korkea, mutta HK:n sininen on korkein mahdollinen kulinaristinen tuote, mitä suomalaiset esim. ruokahuoltoon ovat pystyneet järjestämään. Herkullista ja kohtuuhintaista kalakukkoakaan ei saisi enää myydä kuin salaa.

Kotimaassa kasvatettu tomaatti tai kurkku täyttää muka kaikki "luomun" tunnusmerkit ja hinta on kaksinkertainen Espanjan vastaaviin tuotteisiin verrattuna. Minä en ole huomannut mitään makueroja. Ruoan hintakin on meillä noussut parissa vuodessa vain suunnilleen 50%:lla. Minusta kotimainen kurkku on ollut täysin samanlainen ja maku sama jo 50 vuotta ja huusin takaa kerätty nokkonen on edellen kaikkein paras pinaatti. Taattua edullista luomua, mutta sitä ei valitettavasti kaupoissa näy.

Mitä tulee tuohon Renny Harlinin murska-arvostelut saaneeseen elokuvaan, niin kyllä minä jaan kernaasti AB:n käsityksen asiasta. Meillä on kumma tyyli, kun joku pääsee "HOLLYWOODIIN", niin jo heti luullaan, että kysymyksessä on Stephen Spielbergin tapainen ohjaaja. Eihän meillä ole siellä ollut kunnon näyttelijöitäkään kuin Taina Elg ja länkkäreiden Albert Salmi, joka aina tapettiin elokuvissa pahimpana roistona.

Toisin on asiat Ruotsissa. On Ingmar Bergman, Ingrid Bergman ja Anita Ekberg. On ollut ABB:t, Atlas Copcot, Eka Nobelit, KMW:t, Ericssonit, ASEAt Stal Lavalit ja vaikka mitkä.

Kaikkien harmiksi on vielä sitten TETRA, IKEA ja H&M. Mitä kaikkea sitä ruotsalainen voikaan keksiä. ABBA. Ja mikä ihmeellisintä, kaikki on laatutavaraa, hinta on halpa ja palvelu pelaa.

Meillä Marimekkokin tuntuu vain kopiovan ukrainalaisten lastenkirjonen piirustuksia ja maalaa valtionyhtiö Fiinairin koneita häpäisten koko kansakunnan maineen Aasiaa myöten.

Viimeisimmässä Talouselämä-lehden numerossa Aalto-yliopiston emeritiusprofessori Martti Tiuri esitti syvän huolensa, koska suomalaisten "osaamiskilpailukyky vaatii huomattavaa parantamista". Suomen entinen kunniaks TKK on jo pudonnut täysin kelkasta ja sijoittui kansainvälisessä vertailussa peräti sijalle 196, kun Ruotsin ylpeys Kungliga Tekniska Högskolan on vuoden 2004 sijalta 60 noussut jo sijalle 34. Vielä vuonna 2004 TKK oli vataavassa vertailussa peräti sijalla 49.

Tästäkin nähdään, että Suomessa on asiat täysin rempallaan ja sixpack sen kun pureksii kynsiään ja miettii, mitä me ei ainakaan seuraavaksi muuteta, kun meillä on tämä maailman paras pohjoismainen "hyvinvointivaltio".

Sotakorvauksetkin me maksettiin aikanaan viimeistä penniä myöten.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: