Keskustelu

Tyhmyydestä sakotetaanKartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 10.13
Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia

Juankosken kaupungilla on myös jälkipantti kartonkitehtaan kiinteistöihin.

Juankosken kaupunki on noussut yhdeksi Premium Board Finland Oy:n suurimmista velkojista yhdessä Finnvera Oyj:n kanssa. Kaupungin osuus nousi, kun se syksyllä maksoi takaajana Handelsbankenille 80 prosenttia sen saatavan pääomasta.

Juankosken kaupungin saatavat velkasaneeraukseen joutuneelta kartonkivalmistajalta ovat yhteensä lähes 4,2 miljoonaa euroa.

Saatavat koostuvat noin neljän miljoonan euron määrästä, jonka kaupunki joutui suorittamaan Premium Boardin lainasta ja muista pienemmistä saatavista. Takausvastuu oli aluksi viisi miljoonaa euroa ja se pieneni lainanlyhennysten myötä samassa suhteessa, kertoo kaupunginjohtaja Petri Kangasperko.

Juankoskella on myös jälkipantti Premium Boardin tehdaskiinteistöön. Varsinainen pantinhaltija on Handelsbanken. Finnveran lainan vakuutena on yrityskiinnitys Premium Boardiin.

Takaussopimuksen mukaisesti Juankoski vaatii edelleen omaa osuuttaan vakuuksista Premium Board Finlandilta ja sen vakuudeksi osoittamalta Farocon Oy:ltä.

Voidaksemme edetä takaussopimuksen mukaisesti, oli meidän ensin saatava selville, että pääseekö Premium Board yrityssaneeraukseen. Jos kaupunki ei saa suoritusta saatavalleen, joutuu se vaatimaan sitä Farocon Oy:ltä. Se taas saattaa johtaa Faroconin omaisuuden realisoimiseen, muotoilee Kangasperko tilannetta.

Logistiikkayritys Faroconilla on Hangossa kiinteistö, johon Juankosken kaupungilla on viiden miljoonan euron yrityskiinnitys. Juankosken kaupunkia avustaa perinnässä sama lakimies, joka oli aikanaan myös valmistelemassa takaussopimusta.

Kangasperkon mukaan kaupungin saamat välilliset hyödyt tehtaan toimiessa ovat jopa noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Yrityssaneeraushakemus Juankosken Biolämpö Oy:n osalta on kesken Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Kaupunki omistaa yhtiöstä edelleen 19 prosenttia. Yhtiön velkojien saatavat ovat noin 900 000 euroa.

Biolämpölaitos oli viimeksi toiminnassa viime talvena. Jos yhtiölle myönnetään yrityssaneeraus ja kartonkitehdas käynnistyy, voidaan biolämpölaitos käynnistää, uskoo Kangasperko.

Laitoksen käynnistäminen kestää noin kaksi viikkoa.

Luottamushenkilöille takaussopimus ja sen jälkipuinti näyttäisi olevan monimutkainen vyyhti. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Tirkkonen (sd.) myöntää, ettei tunne velkomisen juridista puolta. Kaupunginjohtaja tietää yksityiskohdat ja lakimies hoitaa asiaa.

Takauspäätöksessäkin luotimme asiantuntijoihin. Ei luottamushenkilöillä ollut ammattitaitoa arvioida vakuuksia. Kiinteistöjen arvo nähdään vasta realisointihetkellä.

Velkasaneeraus ei leikkaa vakuudellisia velkoja ilman velallisen suostumusta.

Velat pitää hoitaa pois. Oma mielipiteeni on, että yrityksen velkoja kaupungille ei pidä antaa anteeksi, Tirkkonen sanoo.

Pena T.Re: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 12.11
Veijo ja Heimo eivät tiedä, että heiltä odotetaan johtajan otteita eikä piiloutumista pääjäävimme selän taakse, kun eivät ymmärrä mitään. Tarhaikäiset lapsetkin tietävät, että Pete on satusetä, joka kertoo rahamiesten käskystä vaihtelevia satuja. Veijo ja Heimo eivät näitä muka ymmärrä. Kukaan ei todella johda Juankoskea, mutta rahoistamme määräävät jotkut ulkopuoliset tahot. Tavoitteet puuttuvat ja päätökset niiden saavuttamisesta.
Liittyminen Kuopioon on palvelujen osalta itsemurha, ei mikään tavoite.
Miksi johtomme sitten on vielä tehtävissään? Kyllä niistä voi erota, ja kaupunginjohtajallekin voi antaa kenkää. Miettikää, mitä se kepumafia tarkoittaa...
Oikeille johtajille olisi tilausta. Minulla olisi mielessä useita hallitukseen sopivia kyvykkäitä henkilöitä. Hallituksen jäsenten ei tarvitse olla valtuutettuja -- ehkä olisi parempikin niin.
Puhelinnumeroni on 040-900 3820 / Pentti Tolvanen

ABRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 12.12
Petrillä on yksinkertainen laskenta, kun antaa ymmärtää, että saatavia on "vain" 4,2 miljoonaa ja hyödyt ovat 2,5 miljoonaa vuodessa, kun tehdas käy täysillä. Ei ota huomioon lainkaan muita velkojia, ei erityisesti niitä, joista valtio on vastuussa. Ei ota huomioon konsultti- ja asianajokuluja eikä velkojen korkoja. Ei laske ilmaisia tukia PBF:lle veloittamattomina vuokrina. Ei näy poismuuttoa, maineen menetystä, yksityisten ihmisten ja palveluyrittäjien tulojen ja varallisuuksien romahdusta eikä kunnan palvelujen supistuksia ym. Ei ne hyödyt kaksiset ole, kun vain koutteri käy. Puheet ovat oman töppäyksen peittelyä.

sherlock holmesRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 12.15
Juankosken kaupunginjohtajan ja "valtakunnan virallisen saattohoitajan" ja hänen apurinaan toimineen Risteferin valmsitelema "käärmekeitto" porisee kattilassa kovalla vauhdilla ja paineella. Totuus paljastuu nyt vähitellen.

EU kilpailuvirastokin on kuulema herännyt asiassa ja odottaa kieli pitkällä, mitä kansalliset tuomioistuimet eli lähinnä KHO sanovat kunnan kantokyvyn vaarantavista takauksista ja SEUT säännösten noudattamisesta. Kuopion HAO jo totesikin, että JBOY:tä koskevat päätökset pitää purkaa.

Tirkkonen näyttää antaneen toimivallan kaupungin perintäasissa asianajotoimistojen käsiin. Eiköhän tässäkin ole toimittu taas perustuslain vastaisesti, mutta sellaiset laithan ei tietenkään "kepuloisten" Juankoskea koske.

Esteellinen kaupunginjohtaja tietää asian yksityiskohdat.

Eino K.Re: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 12.39
Mikä tahansa kuntaliitos on Juankoskelle omaa hallintoa parempi. Äänestin toivorikkaana muutosta, mutta ei mikään muuttunut.
Ei valtio voi sallia tällaisten päättäjien vallankäyttöä, koska kansalaisille on taattava lain mukaiset peruspalvelut.

Parempi meille juankoskelaisillekin olisi, että liitos tapahtuisi ennen kuin nämä mestarit tyhjentävät koko kunnan. Jos asukkaat loppuvat sitä varmemmin Kuopio lopettaa loputkin palvelut.

Tässä tilanteessa arvostan jokaista hallituksen jäsentä, joka luopuu paikastaan. Se olisi todella ryhdikäs teko.

Pekka VRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 13.22
Moro,
esinkin on selvää, että asianajotoimiston ja asianajajan käyttö on jatkunut ilman virallista hallintopäätöstä ja se tarkoittaa sitä, että Kuopion hallinto-oikeuden päätöstä ei ole noudatettu, sillä julkisen vallan käyttö on luovutettu asianajalle ja toimistolle ilman lisäpäätöksiä ja samalla anenettu valta antaa lausuntoja ja selvityksiä ilman julkisia asiapapereita ja selvityksiä hallitukselle ja valtuustolle. Kyse ei ole siitä, mitä hallituksen puheenjohtaja on mieltä, vaan siitä, että aina toimivallan siirtäminen vaatii virallisen ja kirjatun päätöksen. Ja 2013 vuosi sitten tuomioistuin kielsi tämänlaisen toiminnan ja purki kaupunginhallituksen päätökset asianajotoimiston käytöstä myöntää asianajotoimistolle lupa antaa selvityksiä ilman perusteltuja hallintopäätöksiä.

Lisäksi minua ihmetyttää kaupunginjohtajan selvitys siitä, että on annettu asianajotoimistolle tämäkin asia ilman virallista päätöstä. Lisäksi varsinkin se seikka, että oli odotettava saneerauspäätös, vaikka erillinen kuntatakaus koski nimenomaan Faroconia, ei PB:tä. Nyt se koskee koko saneeraushanketta ja se voi tarkoittaa sitä, että velat leikataan lähes kokonaan pois.
Myös jälkipanttaus koski patruunanmäen hienoja tontteja ja kartanoa, joka annettiin myyntiin ilman virallista päätöstä.

Myös se seikka, että kaupunginjohtaja mielestäni esteellisenä on käsitellyt, esitellyt asiat ja jatkanut omatoimisesti asianajotoimiston käyttöä vastoin tuomioistuimen päätöstä antaa aiheen vaikka sitten viralliseen tutkintaan.
Itse aion ottaa selkoa asianajotoimiston käytöstä, sillä siitä valitin aikaisemminkin. Kyse on niin suurista taloudellisista asioista, ja valtavista ylimääräisistä lisämaksuista, että se kuuluu valtuuston varapuheenjohtajalle. Ja varsinkin siksi, että mielestäni asia olisi kuulunut valtuustolle, siitäkin huolimatta, kuka tietää asiasta tai on asiantuntija. Jos ollaan antamassa valtuuksia, on myös ainakin otettava selkoa siitä, itä on päättämässä.

Ja vielä ihmettelen hallituksen puheenjohtajan selvitystä, että kaupunginjohtaja tietää asioista, mitä hän ei tiedä ja siksi kaupunginjohtaja saa toimia omavaltaisesti. Ei kuulkaa niin se mene.
Ja pitää muistaa, että sekä kaupunginjohtaja itse oli poissa takausasiaa päätettäessä "teknisen esteellisyyden" takia ja kaupunginhallitus sen hyväksyi virallisesti hallintopäätöksenään. Ja miksi sen jälkeen kaupunginjohtaja ei ole ollutkaan esteellinen. Kun asiat eivät selviä ilman virallista tutkintaa, pitää se tehdä sitten viralliseksi.

Nyt kaukana pahvinteostaRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 13.39
Juankosken hallituksen nimilistaa kun seuraa niin siellä on tosiaan sellaisia nimiä, jotka eivät tiedä yrittämisestä yhtikäs mitään.
Jos on elänyt esim. maataloustukien varassa koko elämänsä, niin kuin maajussit ovat.
Eihän siinä oikeiden maailmalta tulleiden liikemiesten kelkassa pyssy kuin maksajan roolissa.
Näitä Juankosken päättäjiä on voitu viilata linssiin vuosikymmenet. Mikäs on ollut viilatessa kun päättäjinä on pääsääntöisesti istuneet lehmien ympärillä pyörineet henkilöt.
Sitten noita muita seassa olijoita on päättämässä ollut jotka eivät ole omia etujaan kaihtaneet, vaikka tehdas on tuottanut käytännössä tappiota koko ajan Kymi yhtiön lopetuksen jälkeen.
Maksajina on olleet tavalla tai toisella ne henkilöt jotka ovat tienannet leipänsä muualta kuin kunnasta tai tehtaasta. Noissa navetta hommissa ei ole paljon maailman katsomus laajentunut.
Se on ollut pelkää navetan ja tuvanvälillä kulkemista vuodesta toiseen ja näille henkilöille on jäänyt päättämisen paikka ja tulokset on nähtävillä.
Siinä ei paljon asioita paranneta pajuvitsaa heiluttelemalla. Ei minulla mitään maajusseja vastaan ole, mutta näin se vaan on, että yrittäminen ja bisnes on aivan muuta kuin maataloustukiaisten varassa työskentelyä.
Lieneekö koskaan ollut näin huonoa päätöksentekokykyä Juankosken hallituksessa aijemmin mitä on ollut pari valtuustokautta.

Ei olisi pitänyt antaa ohjaksia ensikertalaisille kokemattomille kunnallispolitiikoille.
Olisi pitänyt pitää ruorissa Västinniemen suun miehiä eikä siirtää päätöksentekoa missään tapauksessa Viitaniemen suuntaan.

Pikapäättäjät tuhosivat koko Juankosken, joten kyllä se on nyt menoa.
Mutta sellaiset ovat päättäjät mitä äänestäjät ovat valinneet.

Nykyinen hallituksen puheenjohtaja on todennut , että ymmärrys ei ole riittänyt, joten täytyy sanoa vaan, että hyvin sanottu.

huijarit käräjilleRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 14.18
Aivan naurettavaa että Petteripoika viitsii vetää asiohin mukaan työllistämispolitiikan jolla mukamas voi puolustella noitten miljoonien syytämistä huijareille. Ettei vaan rahoja olisi kierrätetty mutkan kautta valikoituihin lompsiin sillä on tämä törkeydessään aivan ennenkuulumatonta toimintaa.

valetuomariRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 15.52
Kyllä se nyt siltä näyttää, että kaupunginjohtajan junailemasta rojektista tulee isot käräjät ja aivan varmisti tarkistetaaan vielä Juankosken kaupunginkin tilit, koska kassa on selvästi ollut yhteinen kunnallisen pahviitehtaan ja myös biovoimalan kanssa.

Tätähän ei kukaan järjissään oleva tarkastuslautakunnan puheenjohtaja olisi voinut tietenkään hyväksyä, mutta "pajunvitsamies" ei olekaan tavallinen tilien tarkistaja vaan kaupunginjohtajan hyvä, uskollinen ja luotettava "kepuloinen" työtoveri.

Kyllä kaikki filungintekijät hyvin mahtuu käräjäsaliin ja tuomiot rapsahtaa meillä ripeästi, kun ammattituomarit ne käsittelee.

Outoja hourii jo kaupunginjohtaja tuo luomansa lapsen eli arvottoman biovoimalansa kanssa. Muanmerkiksi näyttää jäävän koko laitos samlla tapaa kuin Römsyn entinen jenkkisylinteri. Siinä ne muistuttaa meitä vieri vieress liike-elämän vaaroista ja riskeistä, joihin ei pidä kunnan virkailjoiden lähteä sotkeutumaan, vaikka on jonkin kirjekurssin käynyt esim. kunnan taloushallinnosta.

Laru miehiiRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 17.52
Biolämpölaitos oli viimeksi toiminnassa viime talvena. Jos yhtiölle myönnetään yrityssaneeraus ja kartonkitehdas käynnistyy, voidaan biolämpölaitos käynnistää, uskoo Kangasperko.

Laitoksen käynnistäminen kestää noin kaksi viikkoa.

Hauskan vitsin PETE sanonu. Mistä polttoaine ja huolto saadaan? Ai niin onhan siellä kaikki valmiina, vedet pannussa. Pete painaa nappii niin voimalaitos starttaa siitä.

grhhRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 18.10
Saatte uskoo että kaupunki antaa anteeksi velkoja

jeeRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 18.24
Nyt on vaan kysymys siitä montako miljoonaa pete lahjoittaa rahaa mesen käynnistykseen

Joku se aina voittaaRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia15.1.2014 18.45
Ei käynnisty Mese. Nyt pelataan aikaa.
Aika on rahaa, sanotaan, niin myös tässäkin tapauksessa käy.
Siinä menee palkkasaatavat Patruunamäet ym. kulttuurimaisemat parempiin käsiin.

selvännäkijäRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia16.1.2014 2.47
Mihin se Pete meinaa sen kaiken biovoimalan höyryn laittaa, kun Risteferi ei tuu höyryä ostamaan yhtään GWh vuonna 2014.

Meinaakohan Pete palkata Konnunsuon vangit kuokkimaan biovoimalaan turvetta, kun Idän Metsäkoneen Lauroselta on turha lähteä enää Venäjän metsähaketta ostelemaan. Ei varmaan Vapokaan tykkää noista satojen tuhansien eurojen luottotappioista. Biovoimalan polttoainehuolto näyttää siis menevän parhaassa tapauksessa käteiskaupaksi.

Missähän sitä Tectaa sitten jatkossa arkitetaan, kun Tratta PBF:n hyvä yhteistyökumppani Joutkonkin mennä pamahti justiin konkkaan.

Biovoimalasta tulikin mieleen Koillis-Pravdan tuottaja toimittajan hyökkäys aikoinaan "metsäneuvoksen" kimppuun, kun uhkasi kuvata "metsäneuvoksen" ja viedä kuvan biovoimalan kellarin seinälle muistoksi. Olisi varmaan parempi jos, Koillis-Pravdan tuottaja toimittaja ottaisi kuvan nyt Petestä ja veisi sen biovoimalan kellarin seinälle muistoksi uutterasta hallitustyöskentelystä biovoimalan hyväksi.

"Metsäneuvoshan" ei ole millään tavalla osallistunut Tratta PBF:n ja biovoimalan katastroofiin. Taisi vain aikoinaan varottaa kunnan päättäjiä hankkeesta ja epäili, että Samorizi joutuu vielä palaamaan maitojunalla Juankoskelta Amsterdamiin. "Metsäneuvoksen" ennustus tuntuu nyt enemmän kuin todelta. "Metsäneuvos" onkin aina ollut hyvä ennustamaan jopa sellun hinnan tulevaa kehitystä.

kuskusRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia16.1.2014 13.30
Laskekaa perämaripojat riittää ettei jää kissanhäntä jää ovenväliin ja sama pätee myös sinkaporeen, huon aikaro.

JoulupukkiRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia16.1.2014 22.38
Nyt on kyllä puututtava paskanjauhamiseen, jota kaupunginjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja töräyttelivät haastattelussa:
-"voidaksemme edetä.....oli meidän saatava selville, pääseekö PB velkasaneeraukseen-- ja miksikö, vai ppitikö odottaa, että suurimpana velkojana on parempi mahdollisuus saada velkasaneeraus ja menettää panttioikeus Faroconiin.

-Jos Juankoski ei saa saatavaansa, joutuu se vaatimaan sitä Faroconilta---- no sitähän yrityskiinnitys tarkoittaa.

-"se taas saattaa tarkoittaa Faroconin omaisuuden realisoitumiseen"--- no niin tarkoittaa, mutta siksi oli yrityskiinnitys.

-logistiikkayritys Faroconilla on hangossa kiinteistö, johon Juankosken kaupungilla on 5 miljoonan euron yrityskiinnitys"--- Faroconilla ei todellakaan ole mitään kiinteistöä missään, vaan varastorakennus , joka sijaitsee vuokramaalla ja siksi se ei ole kiinteää omaisuutta, vaan irtain rakennus, jonka Farocon voi myydä milloin tahansa. Juankoskella on yrityskiinnitys Faroconiin, jolla ei ole omaisuutta lainkaan, vaan paskainen varastohalli tyhjillään keskella metsää.

--Juankoskea auttaa perinnässä sama lakimies, joka oli auttamassa mainioon yrityskiinnitykseen. Ja missä on hallituksen myöntämä hallintopäätös kayttää asianajajaa.

--Kangasperkon mukaan valilliset taloudelliset hyödyt ovat n. 2,55 miljoonaa euroa vuodessa.-- totuus on se, että toimintasuunnitelman mukaan PB mahdollisesti työllistää n. 30 henkeä, joista vain osa on juankoskelaisia ja siten hyöty on. n. parisenkymmentä tuhatta vuodessa.
Kun PB:llä oli n. 150 henkeä töissä, oli välillinen hyöty n. 1 miljoonaa euroa vuodessa ja se näkyy luvuissa talouden tilinpäätöksessä.

--Kangasperko ei kertonut paljonko talouden tilinpäätöksiin joudutaan kirjaamaan alaskirjauksia, mutta vastaus on lähelle 7 miljoonaa euroa. Luku tulee takauksen alaskirjauksena, vakuuden alaskirjauksena, velkojen alaskirjauksina sekä vesilairtokselle ja ympäristöhuollolle ja asianajokuluihin.

--Kangasperko puhuu lämpölaitoksen käynnistämisestä, vaikka pB ei tarvitse eikä käytä biolämpö Oy:n höyryä , koska höyryä ei tarvita Tectan tuottamiseen ja Tectaa toimintasuunnitelman mukaan tuotetaan ainakin 2015 puoliväliin asti, ennen kuin edes kartonkitehdasta pyritään saamaan käyntiin.

--kaupunginhallituksen puheenjohtaja kertoo, ettei tiedä velkomisen juridiikkaa--- mutta silti oli hallituksessa suuna ja päänä sopimassa takausta ja kiinnitystä, ja haukkumassa niitä, jotka suhtautuivat takaukseen negatiivisesti. Jos ei tiedä, mistä päättää, miksi sitten päättää siitä ja nyt on puheenjohtajana yhtä tietämätön.

--Tirkkonen kertoo, että kaupunginjohtaja tietää asioista--- no miksi on Juankoski nyt maksumiehenä, siksikö kun kaupunginjohtaja tietää asioista. Ja miksi hän sallii kaupunginjohtajan esteellisenä rtoimia piällysmiehenä, kun juankoskelaisten varoja tuhlaillaan ja luovutetaan ja palveluja heikennetään.

"takauspäätöksessä luotimme asiantuntijoihin--- no voi pyhä sylvi, eikö koskaan jotkut opi edes kaivamaan nenäänsä.
--" ei luottamushenkilöillä ollut asiantuntemusta ja taitoa arvioida vakuuksia---- no varmasti oli: Pena Tolvanen, Masa Pohjolainen ja Pekka Vartiainen kaikki tiesivät ja esittelivät asiantuntevat tietonsa, mutta ne kiistettiin, kun ei ollut itsellä mitään tietoa tai taitoa.

"kiinteistöjen arvo nähdään vasta myöhemmin--- minkä kiinteistön tai kiinteistöjen ja Tolvanen, Pohjolainen ja Vartiainen esittivät jo kahden asiantuntijatoimiston arvion vakuuden arvosta, mutta kun se oli niin helvetin realistisen pieni ja se ei olisi sopinut kuvioon kun kansalaisia kusetetaan.


Tässä muutama ote paskanjauhamisesta Juankosken johdosta. Ei ole todellakaan mikään ihme, että nyt Kuopio ja kuopiolaiset maksavat kaikki näiden törppöjen seikkkailut.

pisnisenkeliRe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia17.1.2014 1.03
Hölmölän asiat on totaalisti solmussa.

Hallituksen puheenjohtaja Tirkkonen on päätöksenteosta ulkona kuin lumiukko. Heimo lymyyää myös hiljaa puskassa, kun kaupungintalo on ilmiliekeissä.

Isot käräjät on joka tapauksessa tulossa.

Pieni pisnesvinkki on kuitenkin jämerille päättäjille paikallaan.

Puolustusvoimat ostaa 100 käytettyä panssarivaunua Hollannista. Aiemmin Faroconin logistiikkakeskus palveli neukkujen tuontiautojen varastona.

Nyt kaupunginjohtaja voisi kätevästi muuttaa hallin vanhojen panssarivaunujen huoltohalliksi. Hallissa on huoltotoiminnasta perinteitä. Ei tarttis myydä heti hallia, kun sille ei kuitenkaan löydy ostajaa tällä vuosikymmenellä. Ensi vuosikymmenellähän se joka tapauksessa puretaan. Sellaiset on merkit Hangossa.

kesKUSTARe: Kartonkitehdas velkaa kaupungille miljoonia18.1.2014 17.04
Minä maksan tomaatit tomaattina, niinku meilläpäin sanotaan. Kiitos keskustalaisten , olen saanut tehtyä Savon suurimman tukiautomaatin, jos siinä sivussa myyn muutaman tomaatin, sehän on vaan plussaa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: