Keskustelu

TahvoBiolämpö saneeraukseen17.1.2014 12.45
Uutinen SS:
-

Maksukyvyttömän lämpölaitoksen jatko
kytkeytyy kiinteästi kartonkitehtaaseen
Myös Juankosken Biolämpö pääsi saneeraukseen
Kuva: Antti Raatikainen

Juankosken Biolämpö Oy:n lämpölaitos on seisonut pian vuoden. Kaukolämpö
Juankosken keskustaan on toimitettu Savon Voiman varavoimaloista.
Jouko Juutilainen
10:39
Pohjois-Savon käräjäoikeus hyväksyi perjantaina Juankosken Biolämpö Oy:n
yrityssaneerausmenettelyn piiriin. Yrityksen saneerausohjelman selvittäjäksi
määrättiin asianajaja Lassi Nyyssönen, joka selvittää myös Premium Board Finland
Oy:n saneerauksen vaihtoehtoja.
Selvittäjän on annettava selvitys Juankosken Biolämpö Oy:n taloudellisesta
tilasta 7. maaliskuuta mennessä. Saneerausohjelmaehdotuksen takarajaksi oikeus
asetti 7. toukokuuta.
Yli 900 000 euron velkalastissa maksukyvyttömään tilaan ajautunut Juankosken
Biolämpö haki yrityssaneerausta viime syyskuussa. Yritystä uhkasi konkurssi,
jota haki Idän Metsä Oy 39 000 euron saatavista.
Juankosken Biolämpö Oy:n enemmistön omistavat Premium Board Finland ja Primary
Energy, jotka kuuluvat molemmat hollantilaisen Valeriy Samorizin yritysryhmään.
Juankosken kaupunki omistaa yhtiöstä vajaan viidenneksen





.

Kuopiosta: ei kiitosRe: Biolämpö saneeraukseen17.1.2014 14.01
Tässä näkyy todellisuudesssa valtion ja kuntien taloudellinen rutto: Biolämpö Oy perustettiin kunnan ja valtion varoilla 2/3 osalla ja sen piti markkinoinnin mukaan tuoda kaukolämpöä asukkaille.
Valtio ja Juankoski on tukenut yritystä yhdessä Savon voiman kanssa ja sen tarkoituksena oli Juankosken kaupunginjohtajan istuessa Strömsdalin hallituksessa ja aikaisemmin suurella omistuspohjalla(Kangasperkon yksityisomaisuutta) Biolämpö perustettiin vain ja yksinomaan kartonkitehtaalle.
Pekkarinen ja silloinen kansanedustaja Kettunen pitibvät suuret puheet, kuinka nyt saadaan edullista kaukolämpöä asukkaille, terveyskeskukselle ja palvelutalolle. Paskanmarjat...

Juankoski luovutti yhdessä Savon Voiman kanssa(Kangasperko toimitusjohtajana energiaholding-yhtiön toimitusjohtaja ja EH omistaa Savon voiman). Kangasperko siis istui myös Biolämpö Oy:n hallituksessa. Ja tietenkin ympäristöhuolto Oy:n hallituksessa, joka toimii osakeyhtiönä ja hoitaa myös Biolämpö Oy:n jätevesihuollon kuten PB:n- jolle siis kaupunki luovutti 13000 eurolla 11 prosentin osuuden lämpölaitoksesta, joka osuus oli maksanut kuntalaisille n. 1 miljoonaa euroa ja joka pitää nyt alaskirjata, jos kauppa hyväksytään tuomioistuimissa.
Valtio myöntää valtionapuja kunnille ja siis myös Juankoskelle, joka pistää ne ja lisäksi lainarahaa (Juankoski joutui ottamaan pankista lainaa maksaakseen takauksen ja muut alaskirjaukset).
Nyt on valtion ja hallituksen tehtävä jotain, sillä muuten Kuopio ja kuopiolaiset joutuvat maksamaan Juankosken kaupungin johdon miljoonien eurojen tappiot ja mahdolliset rikokset.
Nyt kun velkasaneeraus toimitetaan, onko todella niin, että nämä yritykset ovat toimintakelpoisia ja maksukykyisä muutaman kuukauden kuluttua, kun PB tuotti tappiota lähes 225 miljoonaa euroa kahdessa vuodessa ja biolämpö ei tule tuottamaan lämpöä kenellekään. Tämänkin maksaa veronmaksajat ja siis varsinkin kuopiolaiset äänestäjät, jos maksavat.....

Yritetään saneerataRe: Biolämpö saneeraukseen17.1.2014 15.42
Juankosken Biolämpö yrityssaneerauksen piiriin

Pohjois-Savon käräjäoikeuden ratkaisu turvaa osaltaan Premium Boardin aikeet käynnistää kartonkitehdas uudelleen jo keväällä.


Myös Juankosken Biolämpö pääsee yrityssaneerausmenettelyn piiriin. Kuopion käräjäoikeus hyväksyi asian perjantaina.

Viikko sitten käräjäoikeus teki myönteisen ratkaisun Juankoskella toimineen kartonkivalmistaja Premium Boardin yrityssaneerauksesta. Molemissa saneerausohjelmissa tomii selvitysmiehenä asianajaja Lassi Nyyssönen.

Premium Boardin varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist sanoo, että käräjäoikeuden tämänpäiväinen päätös oli odotettu ja tarpeellinen. Juankosken Biolämmön on määrä tuottaa höyry ja lämpö uudelleen käynnistettävään kartonginvalmistukseen. Tavoite on saada päällystyskone toimintaan jo maaliskuussa, Björkqvist sanoo. Alkuvaiheessa tehdas työllistää noin 30?40 ihmistä.

Myös Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko on tyytyväinen käräjäoikeuden tämänpäiväiseen ratkaisuun Juankosken Biolämmön yrityssaneerauksesta.

Ilman biolämpölaitosta tehdasta ei saada uudelleen henkiin, kaupunginjohtaja Kangasperko sanoo.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: