Keskustelu

Kamreerin alkuSosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 15.58
Talousarvio on vasta hyväksytty, mutta sosiaalitoimi pyytää jo ylityslupaa. Ai, ylitykset koskevatkin 1.1-31.8.2013 aikaa. Lautakunnan kannattaisi kokoontua useammin, että ylityslupapyynnöt tulisivat ennen talousarviovuoden päättymistä.
Onneksi ei ole mistään isosta summasta kyse. Ainoastaan reilusta kahdesta miljoonasta. Veroprosentiksi muutettuna summa vastaa 4 veroprosenttia.
Ei tainnut kaksi sosiaalijohtajaa riittää, kun ylityslupapyynnöt lipsahtivat seuraavalle vuodelle.

salme harjunen sos.lautak. puh,johtajaRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 16.30
kyllä nämä ylitykset olivat jo 2013 hallituksessa ,jossa hyväksyttiin,mutta valtuusto jätti pöydälle,joten vuosi vaihtui.
lautakunta kokoontui 2013 8 kertaa,joista 6 kertaa "pykälä kokouksia"(näkyvät kaupungin sivuilla pöytäkirjoina) 1 kerran talousarvioseminaariin ja vielä 12.12.2013 pohtimaan vuotta 2014 ja mistä voisi lähteä säästöjä etsimään, sen useammin ei edellisetkään sos.lautakunnat ole kokoontuneet.
toisekseen :menneinä vuosina kaupungin päätökset ovat siirtäneet mm. sosiaalijohtajalle asioita ,joista riittää viranomaispäätös,eli ei tarvita asiaa käyttää sen enempää lautakunnissa kuin muissakaan päättävissä elimissä, mielestäni harmillista!
Olen kuitenkin sitä mieltä ,että kun virkamiespäätöksiä tulee lautakuntiin ,hallitukseen ja valtuustoon ,kannattaa hieman kysellä mitä kyseiset ilmoitusasiat tarkoittavat,siis jos kiinnostaa tietää.
Voihan sitä kokoontua vaikka kerran kuukaudessa,mutta ilman päätettäviä asioita lienee rahan ja ajan hukkaa?
Ainahan ne kokousten tarpeet riippuu myös siitä ,onko jotain isoja muutoksentuulia menossa.
Kaikille hyvää vuodenjatkoa,kaikesta murheenmäärästä riippumatta, Toivoisin hyvää ja asiallista keskustelua,se tuo paremmin tulosta ,kuin turha rienaaminen.

KKRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 16.35
Onko 2 miljoonaa euroa turhaa rienaamista.

Ja kun kyseessä on noin suuri asia, pitäisi varmasti useamminkin pitää kokouksia.

Katsotaan mitä uusi konsulttiselvityas tuo tullessaan, ainakin lisöäkuluja.

salme harjunenRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 16.54
tarkoitin keskusteluja yleensä tälläkin palstalla,en 2miljoonaa.
sos.lautakunta ei ole tilannut konsultteja ,ja nähtäväksi jää tuleeko pelkästään menoja, toivoisin kuitenkin ,että säästökohteita löytyisi,koska sote-menot on tosi suuret Juankoskella ,siitäkin huolimatta ,että perittävät maksut esim.vuokrat ja ruokahuolto ovat yli "tapin" verrattuna muihin kuntiin,esim.vuokrat ja ruoka iivolassa.
Nykyinen soten tilanne on useiden vuosien myötä syntynyt,kuten muukin Juankosken velkaantuminen
tilanne soten osaltakin on valtakunnallinen ei pelkästään Juankoskella.

Kamreerin alkuRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 17.02
Sosiaalilautakunta on käsitellyt ensimmäisen kerran ylityslupaa 14.11.2013. Keskusteluketju "aika kuluu" on kirjoitettu 8 kuukautta aikaisemmin ja silloin jo oli tiedossa, että talousarvio on laadittu tyhjän päälle.

Talousarvion kestämättömyyteen on kaksi syytä. Joko lautakunta on esittänyt alimitoitettua talousarviota tai hallitus on leikannut lautakunnan ehdotuksen. Molemmissa tapauksissa kannattaa kertoa hallitukselle totuus hyvissä ajoin, viimeistään huhtikuussa, kun ensimmäinen neljännes on takana.

Tiedän, että sosiaalitoimen talousarviot ovat perinteisesti olleet alimitoitettuja eikä lakisääteisistä menoista ole helppo karsia. Realistisen talousarvion esittäminen on lautakunnan oikeus ja velvollisuus kuten Kila eri kirjanpitolaki velvoittaa. Sen jälkeen on hallituksen asia huolehtia tasapainotuksesta. Hallituksella on talousarvion seurantalistat edessään neljännesvuosittain, mutta se on lukutaidoton. Tästä syystä lisätalousarvio on laadittava oikein ja ylityslupa pyydettävä ajoissa.
Tämän asiallisemmin en asiaa osaa ilmaista.

Syy irtisanomisilleRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 17.16
Alibudjetointi on laitonta. Todellisen tilanteen kertojia on kohdeltu kautta vuosien ikävästi, koska he ovat vaatineet muutosta ja esittäneet todellisia vaihtoehtoja.
Petri Kangasperko ja koko kepumafia vihaa muutoksia ja todellisen työn tekemistä. Heille kuntalaisten etu on arvojärjestyksessä viimeinen asia. Oma etu on nro 1. Leppoisat työpäivät ja runsaat lomat ovat Juankosken kirjoittamaton luontaisetu.

Pekka VRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 17.30
Moro,
olen yhdessä muutamien luottamushenkilöiden ja ryhmäni kanssa moittinut vuosi vuoden perään tahallista sosiaali- ja teveystoimen alibudjetointia.
Tässä ote sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta:"Tämä tarkoittaa siis sitä, että budjettiin tietoisesti varataan liian vähän rahaa palveluiden ja toiminnan järjestämiseen. Erityisesti tätä esiintyy kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kohdalla: lastensuojelussa sekä vammaisten ja vanhusten palveluissa ? siis juuri heidän kohdallaan, joilla on heikoimmat edellytykset pitää puolensa, saada äänensä kuuluviin ja ihmisarvoista kohtelua.
Tällainen toiminta on mahdollisimman kaukana SOSTEn hyvinvointitalousajattelusta, jossa laadukkaat palvelut ja ennen kaikkea ennalta ehkäisevä toiminta nähdään investointina sosiaaliseen pääomaan. On harvinaisen yksiselitteistä, että jo palvelujenkin tarpeen tietoinen aliarviointi johtaa siihen, että varsinkin ennalta ehkäisevät toiminnasta leikataan. Tässä siis sahataan omaa oksaa ja maksetaan siitä laskua tulevina vuosina moninkertaisesti.
Paitsi että alibudjetointi on siis tyhmää, on se myös lain vastaista. Lainsäädäntömme lähtee siitä, että kuntien on järjestettävä palvelut tarvetta vastaavasti. Jos budjettiin tietoisesti varataan liian vähän rahaa ? ei siis arvioida väärin vaan tietoisesti alimitoitetaan ? perusturva, toimitaan lainvastaisesti. Silloin tehdään perusturvarikos. Siitä ei kuitenkaan tällä hetkellä rangaista. Pitäisikö? Jos, ketä? Tästä voimme käydä keskustelua."

Alibudjetointi rikkoo talousarvion suunnitelmat siten , että aivan liikaa budjetoidaan muihin osastoihin, kuten yleishallintoon ja henkilöstöön ja siksi saadaan aina toimivat talousarviot "mukamas" eri toimille ja kerrotaan iloisesti hymyillen, että kaikki muuta osastot pysyvät suunnitelmissaan, mutta ei sosiaali- ja terveysosasto.
Jos leikataan esim. ylimäärtäiset asianajokulut yleishallinnosta ja lakkautetaan esim. markkinointisihteerin ja vaikka muutama virka yhdistettäisiin, hja samalla lasketaan ja mitoitetaan sosiaali- ja terveysmäärärahat sellaisina, kuten tarve tällä hetkellä on, saamme oikeanlaisen talousarvion. Jos talousarvio ylittyy, on siten lisää leikattava esim. henkilökuluista. Ja sanon tämän siksi, että henkilömäärämme on aivan liian iso ja raskas alle 5000 asukkaan kunnaksi.
Myös kukaan ei puutu 4 miljoonan euron takausvastuuseen, joka realisoituu ensi tilivuodeksi. Ja sehän juankoskelaisittain tatrkoittaa, että alibudjetoimme sosiaali- ja terveystoimen määrärahoja lisää muutamilla miljoonilla, jotka taas yllättävät meidät tallousarvioylityksillään.

Tälläinen "neuvostoliittolainen" taloussuunnitelmamenettely saa kunnan kuin kunnan talouden persiilleen.

Eino K.Re: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 18.43
Vuoden 2013 talousarvio oli Kepun ansa. Toinen ansa oli takaus. Nämä ansat on laukaistu sopivasti uuden hallituksen silmille. Tilinpäätöskeskusteluissa Kepu tulee naureskelemaan uuden hallituksen saavutuksille. Tämä on syytä muistaa.
Tästä vuodesta vastaa uusi hallitus ja uudet puheenjohtajat. Nyt on otettava tiukka ote ja tartuttava budjettivirheisiin ajoissa.

YksinkertaistaRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 19.07
Jos pyytäisitte apua Vapaan Juankosken osaajilta.

kaksinkertaistaRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 20.31
nehän kertois heti mitä eilen ei olisi pitänyt tehdä,kukaan ei taida tietää mitä huomenna pitäisi tehdä

PepponeRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 20.31
Salme Harjuselle kiitos nopeasta vastauksesta. Hän on ainutlaatuinen poikkeus juankoskelaisissa päättäjissä. Muut eivät rohkene kirjoittaa mitään Pekka Vartiaista lukuunottamatta.
Kritiikistä ei kannata vetää hernettä nenäänsä. On aivan luonnollista, että onnettomat kuntalaiset närkästyvät ja koventavat ääntänsä, jos minkäänlaiseen huutoon ei saa vastausta.

Tämä palsta olisi oivallinen kanava vähentää tyytymättömyyden paineita, joita päättäjiin näinä aikoina kohdistuu. Jostakin syystä he eivät uskalla tulla esiin. Surauksena tällaisesta piilottelusta on vain tyytymättömyyden kasvu ja leimautuminen siihen samaan joukkoon, joka on kiinnostunut vain omista eduistaan.
Rohkeampaa otetta odotan toisiltakin puheenjohtajilta, hehän omasta hallinnostaan vastaavat ja parhaiten tietävät.

PVRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 22.38
Kiitokset -- pepposelle- ja olen aivan samaa mieltä.
Kokouksissa ei ehdi keskustella tärkeistä asioista ja kun keskustelua syntyy, niin sen yleensä lopettaa täysin perusteeton viranhaltijalausunto ja heidän sanojaan uskollisesti uskova pari hallituksen jäsentä.

Näillä sivuilla syntyy keskustelua, ainakin synkkää yksinpuhelua, mutta useammin selvästi helpostikin syttyvää roihua, jossa on savua kuten liekkejäkin.
Esim alibudjetoinnista kirjoitin ensi kertaa kunnan ainokaisessa paikallislehdessä vuonna 2006, ja sitten seuraavan kerran 2008, mutta alibudjetointi jatkuu, koska viranhaltijoihin uskotaan, kuten kunnon hallintoalamaisten pitääkin-- virkamies on aina oikeassa ja leimasimena toimii tietämätön luottamushenkilö-alamainen.
Muistan, kun viime vuoden valtuustonkokouksessa entinen valtuuston puheenjohtaja kimmastui kritiikistä kaupunginjohtajaa kohtaan. Hän sanoi, että valtuutetuilla ei ole kompetenssia kyseenalaistaa virkamiesten tekemiä päätösehdotuksia vastaan. Aika pelleilyä ja kun huomioi, että itsekin hän on johtavana virkamiehenä kuntayhtymässä,, pitäisi kaitenkin hänen jlöysänhöpötyksensä jotenkin hyväksyä. Hän myös totesi, ettei valtuustolla ole myöskään kompetenssia esittää virkojen lopettamisia, vaikka juuri virkojen lakkauttaminen on kuntalaissa valtuuston tehtäviä.

Juuri tälläinen kritiikitön hallintoalamaistoiminta on surkeaa ja perustuu vanhaan suomettumisen kepulipolitiikkaan.
Mutta miksi demarit, kokoomus ja muut ryhmät kannattavat vanhaa kumartelu-sanelu-alamais-politiikkaa. Kuntalaki, Suomen perustuslaki ja hallintolaki ja hallintolainkäyttölaki kannustaa pitämään huolta siitä, että valtuusto, kaupunginhallitus olisivat laissa määrätyt korkeimmat päätöksenteko-orgaanit, mutta johto ja päätöksenteko halutaan antaa muualle, ehkä pelosta tai tietämättömyydestä.

salme harjunenRe: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa20.1.2014 22.39
Sattuiko joku katsomaan äsken(tänään)A-studion,jossa puhuttiin vanhustenhoidon tilanteesta Suomessa.Aika karseelta kuulosti parin hoitajan kertomukset.

Suomen lähi- ja peruspalveluliiton puh.johtaja Silja Paavola ei kiistänyt epäkohtia. Ja mikä olikaan resepti parempaan tulevaisuuteen vanhusten ja vammaisten hoitoon:koulutettu henkilökunta,sekä hoitoisuuden mukaan mitoitettu henkilökunnan määrä.Lisäksi hän totesi ,että resurssipula tuottaa lisää kustannuksia.

Myös tehyn puh.johtaja Rauno Vesivalo toteaa nettiartikkelissaan(marraskuu 2013):"On eettisesti erittäin arveluttavaa, että juuri ikäihmisten ja vammaisten palveluissa,eli haavoittuvimmissä potilasryhmissä, voitaisiin tinkiä osaamisesta ja koulutuksesta. Hoiva-avustaja ei voi työskennellä työvuorossa yksin tai kantaa itsenäisesti vastuuta asiakasta koskevista tehtävistä.Tämän on todennut myös valvontaviranomainen(valvira)
On epäselvää kuka ottaa vastuun,jos riittämätön koulutus aiheuttaa hoitovirheen."

Juankoskella olevalle konsultille ,joka on selvittämässä sotea,tässä nyt olisikin hyvä sauma samalla tarkastella esim.Juankosken kotihoidon ,Iivolan ym. kaupungin vanhus-ja vammaispalveluiden henkilökunnan koulutus ja työntekijän vastuukysymys.

Paavola sanoi,että kaikki vanhuspalvelut kuuluvat kunnalle ja ,että hoitohenkilökunnalla on velvollisuus puhua epäkohdista.

Oli tuttua puhetta,juuri tätä kaikkea toivoisin tulevaisuudelta,mutta vaatii PALJON uskallusta lähteä muuttamaan ,voisin jopa sanoa,vuosikymmeniä ollutta käytäntöä, meidänkin kunnassa.

Nyt optimoidaan kotihoitoa,selkokielellä se tarkoittaa yksinkertaisesti,että"kellotetaan"työaika, reititetään uudestaan ym senkaltaista.Toki hyväkin ,että ei ole "väljää"aikaa,mutta entä ,jos/ja kun eteen tulee yllätys kesken työpäivän:sairauskohtaus vanhuksella,jopa kuollut asiakas,liukkaat kelit,tai jotain muuta yllättävää,siinä menee pian hyvät laskelmat pipariksi.Mistä siihen sitten seuraavaan työpaikkaan tekijä?
NO,tämä nyt on tällaista vuodatusta, mutta samalla hätää huonokuntoisten ihmisten puolesta. Suuremmat kuitenkin päättävät miten mennään jatkossa,mutta hyvähän on edes pyrkiä parempaan ja siihen pyrin.

Pena T.Re: Sosiaalitoimi pyytää ylityslupaa21.1.2014 11.15
Eikös tämä Salme Harjunen ole lautakunnan pj.? Sosiaalijohtaja on lautakunnan "käskettävissä", mitä tulee kehittämiseen ja käytännön toimintaan.
Tässäkään kohdassa ei tarvita konsultteja, vaan tervettä järkeä ja johtajuutta. Jos kunnan johto ei osaa tehdä taloussuunnitelmia oikein, lautakunnan on ohjattava toimintaa oikeaan suuntaan. Tärkein taito on kansakoulun matematiikka.
Vastuun pakoilu on Juankosken helmasynti. Voisivatko jotkut luottamushenkilöt sanoutua irti siitä ja alkaa toimia ihan itse vastuunsa tuntien?
Vapaalla Juankoskella on osaamista ja positiivinen ote talouden kehittämiseen. Valitettavasti Pete ja Rane ovat kieltäneet meidän kokemuksemme ja osaamisen käyttämisen.
Vapaa Juankoski olisi voinut säästää konsulttikuluissa jo useita kymmeniä tuhansia. Hyvä talousohjelma olisi ollut käytössä vuodesta 2009. Alijäämät olisivat taakse jäänyttä elämää.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: