Keskustelu

Pekka VSäyneisen koulun alasajoa30.1.2014 18.39
Moro,
mielenkiintoinen aloite lapsen vanhemmalta. Selkeä Säyneisen koulun alasajoyritys.
Tietääköhän lasten vanhemmat, mitä tarkoittaa lasten vieminen Juankoskelle. Vai minne heidät lopulta viedään, kun Säyneisen koulu lakkautetaan. Luuleeko lasten vanhemmat, että elämä lapselle on auvoisempaa Juankoskella, kuvitellaanko, että ruoka, välineet ja muut paranevat Juankosken koululla.
Pitäisi ymmärtää, että Juankoskella on rahat loppu, ja vain liitos Kuopioon voi pelastaa täydelliseltä varojen loppumiselta. Ja se on varmaa, että kaikilta kouluilta leikataan kaikki, mitä leikattavissa on.

Mutta tässä on kaupunginhallitukselle esityslistalta:

"19
Toimenpiteet huoltajan kirjeen perusteella

57/12.02/2013

Kh
Valmistelija/lisätiedot:
Sivistystoimen osastopäällikkö / Juantehtaan koulun rehtori Jari Karttunen,
puh. 040-709 8442, jari.karttunen(at)juankoski.fi
Vuoden 2014 talousarviossa on oppilasmäärän laskemisen perusteella määritelty sopeuttamistoimia mm. Säyneisen koululle oppilaskohtaisen kustannusten nousun pienentämiseksi. Käytännössä nämä suurimmat toimet Säyneisen koululla ovat 3-6 -luokkien oppilaiden yhdistäminen yhdeksi ryhmäksi, jolloin koulusta tulisi ns. kaksiopettajainen. Lisäksi kiertävä erityisopettaja jää pois. Nämä toimet tulisivat voimaan syksystä 2014.

Näitä esitettyjä toimia on käyty läpi koulujen vanhempainilloissa syksyllä 2013. Näiden säästötoimien perusteella useampi huoltaja Säyneisen koulusta on ottanut yhteyttä sivistystoimen osastopäällikköön ja tiedustellut mahdollisuutta siirtyä Juantehtaan kouluun syksystä 2014. Siirtyvien oppilaiden tarkka kokonaismäärä ei ole vielä selvillä, mutta yhteydenottoja on ollut useammasta perheestä. Siirtoa hakevien kokonaismäärällä on koulujen työjärjestysten ja työsuunnitelmien laadinnan kannalta olennaista merkitystä, varsinkin jos siirtyviä oppilaita on useampia ja useammasta perheestä, kuten ennakkotietojen perusteella on syytä olettaa.

Yksi Säyneisen koulun huoltajista on halunnut saattaa asian kaupunginhallituksen tietoon ja hän samalla esittää kokonaistilanteen kartoittamista Säyneisen koulun osalta. Mikäli siirtyviä oppilaita on useita ja useista perheistä, vaikuttaa se opetusjärjestelyihin molempien koulujen osalta. Lisäksi on syytä kartoittaa vaihtojen taloudellista merkitystä koulujen talousarvioon.

Varsinaisesti oppilaiden lähikoulupaikan vaihtohakemuksien käsittely ja päätös kuuluu sivistyslautakunnan toimialaan, mikäli päätökset voidaan tehdä hyväksytyn talousarvion puitteissa. Mikäli ratkaisuilla on vaikutusta hyväksyttyyn talousarvioon, tulee sivistyslautakunnan tehdä esitys kaupunginhallitukselle, kuten muissakin asioissa.

Oppilaiden lähikoulupaikan vaihtohakemukset käsitellään muutenkin luottamuksellisina, joten vastauksista ei julkisteta kenenkään yksittäisen huoltajan tai oppilaan nimeä ja luokkatietoa, vaan kyselystä julkistetaan yhteenvetotiedot.

Kaupunginjohtajan
Päätösehdotus
Kaupunginhallitus linjaa, että Säyneisen koulun osalta koulutoimi tekee huoltajille suunnatun luottamuksellisen kyselyn lähikoulupaikan vaihtoa hakevien oppilaiden kokonaismäärän selvittämiseksi. Hakemusten perusteella sivistyslautakunta päättää mahdollisten koulunvaihtopyyntöjen ratkaisun vuoden 2014 talousarvion sisällä. Mikäli ratkaisuilla on vaikutusta hyväksyttyyn talousarvioon, tulee sivistyslautakunnan tehdä asiasta talousarvion muutosesitys kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.

Päätös"


-----

"

kyrsiintynyt veronamaksajaRe: Säyneisen koulun alasajoa30.1.2014 20.41
Heh, heh taas ollaan Säyneisten koulun kimpussa ja Juankosken Nero on tietenkin päätösehdotuksineen asialla.

Olisi jo aika ruveta kyselemään, minne se pari viikkoa sitten anottu uusi tilapäislaina humahti?

Olisikohan mennyt Samovaari-yhtiöiden velkasaneerauksiin, Faroconin toivottomaan realisaatioon ja muihin Juankosken Neron keskeisiin talouspoliittisiin hankkeisiin. Säyneisten koulun vaatimattomat kustannukset ovat hyttysen ininää näiden massiivisten tappioden rinnalla. Kunnan on lakipykälienkin mukaan huolehdittava peruspalveluista. Kannattamattoman pahvitehtaan rahoitus on rikollista toimintaa. Juankosken Neronkin pitäisi se jo pikkuhiljaa tietää.

Kyselemättäkin on selvää, että Säyneisten koulun oppilaiden vahemmat ovat lähteneet huolestuneina kyselemään jopa hallitukselta, missä lapset saavat tarpeellisen koulutuksen, kun Juankosken Nero on päättänyt panostaa kaikin mahdollisin keinoin kunnalliseen tappiolliseen pahvitehtailuun.

Sehän on silloin selvää, että Säyneisten koulun ja muidenkin koulujen pyörittäminen tulee mahdottomaksi, kun on täytynyt lainata tuollaiset 10 milj. euroa konkurssissa olevan pahvitehtaan ja biolämmön pyöritykseen ja rahojen ohjaukseen ulkomaisten huijareiden tileille veroparatiiseihin.

Tässä ei tarvita kovin suurta kristallipalloa, kun ennustaa, että pakkoliitoksen jälkeen Juankosken Nero esittää päätettäväksi, että kaikki Juankosken alakoululaiset kuskataan päivittäin Kuopioon kouluun. Tällä tavalla säästetään taas muutaman opettajan palkka Säyneisissä ja Muuruvedellä. Tällaisia kuntaliitoksia pitää ehdottomasti kannattaa, koska säästöt ovat niin ilmeiset.

Esittelijän on syytä esittää selvät rätingit koulujen kustannuksista ja panna rinnakkain niiden kanssa satsaukset pahvitehtailuun ja mahdottomuuksiin nousseihin asianajo- ja konsulttikustannuksiin. Näistä rätingeistä selviää Sokealle Reetallekin, että ongelmat eivät ole opetustoimessa vaan kaupunginjohdossa.

Kyllä tässä moiset esittelijän ehdotukset pistää vihaksi!!!!

voivoi !Re: Säyneisen koulun alasajoa30.1.2014 20.55
ompa erittäin harmillista,että joku/jotkut haluavat lopettaa vapaaehtoisesti koulun Säyneisestä.
Väkisinkin mieleen tulee ajatus ,että nyt ei ole harkittu asioita loppuun asti.
Mitä muuta kylältä häviää koulun myötä!!
Pari vuotta sitten koko kyläkunta kokoontui taistelemaan koulun säilymisen puolesta.

voivoi !Re: Säyneisen koulun alasajoa30.1.2014 20.58
lisäksi,pitäisi taistella opetuksen puolesta, eikä koulun lopettamisen puolesta.

Täytyy löytää säästöjäRe: Säyneisen koulun alasajoa30.1.2014 21.05
Juankosken johto ja hallitus valmistelee näin vaan Kuopio liitosta.
Ei tässä muusta ole kyse.
Koska pitää olla esittää, että jotakin on tehty ja kun Säyneisessä pistetään säppi koulun ovelle, niin silloin voivat sanoa me tehtiin säätötoimia ja suljettiin Säyneisen koulu. Mutta ei pidä säyneisläisten valittaa teillähän on hallituksessa varsinainen talousmies Romppanen.
Taisi muuten olla viimekoitoksessa myös kannattamassa koulun lopetusta pikapäättäjän rinnalla

kyrsiintynyt veronamaksajaRe: Säyneisen koulun alasajoa30.1.2014 23.13
Säyneisten koulun kohdalla ei ole kysmys säästöistä Juankosken kaupungin eikä Kuopion kannalta.

Juankosken Nero saa näköjään kaiken järjellisen toiminnan tuhottua Juankoskella ennen uhkaavaa pakkoliitosta.

Nyt olisi parasta, että Juankosken Nero tekisi samat johtopäätökset, jotka Ukrainan Nero Janukowytsch joutui tekemään, kun petetyt kansalaiset saivat tarpeekseen ja nousivat protestiin.

Niin vain kävi, että Janu-Setäkin joutui lopulta jäämään sairaslomalle, josta ei ole enää paluuta pressan palatsiin. Näin ne kaikki itsevaltiaat Nerot nujertuu kukin ajallaan. Säyneisten koulun sulkeminen tulee olemaan Juankosken Neron viimeinen palvelus Juankoskelle.

Mikäli kärhämässä on taas kysymys opetustoiminnan tai järjestyksen heikosta tasosta, niin siihen löytyy lääkkeet puuttumalla varsinaiseen ongelmaan. Koulun sulkeminen ei opetuksellisia ongelmia ratkaise.

ABRe: Säyneisen koulun alasajoa30.1.2014 23.39
Ei taida Petri mikään Nero olla mutta aatelinen kylläkin. Hänellä jää aikaa hallitustyöskentelyn lisäksi myös gastronomiaan ja juomakulttuuriin. Sen lisäksi, että Petri on lyöty Paistinkääntäjien ritariksi, hän on myös suorittanut arvostetun OMGD:n. OMGD on Paistinkääntäjien Veljeskunnan alajärjestö viinien ja muiden jalojen juomien harrastajille. Paistinkääntäjien kokouksissa Petri esiintyy komeiden ketjujen kanssa. En tiedä, onko Juankosken kaupunginjohtajalla virkansa puolesta ketjuja lainkaan. Jos ei ole, niin tehkääpä aloite, jolloin olisi kaksien ketjujen mies.

Ihmisiä voidaan luokitella akselilla ahkera-laiska ja toisaalta akselilla viisas-tyhmä. Näiden yhdistelminä saadaan neljä kombinaatiota. Minusta kyrsiintyneen mainitsema Juankosken Nero on pikemminkin ahkera mutta tyhmä. Sellainen kombinaatio ehtii saada paljon pahaa aikaan

IHMETTELEN TÄTÄ MINÄKINRe: Säyneisenokoulun alasajoa31.1.2014 7.05
Lisään vielä edelliseen:
Jos koululla on todellisia järjestyshäiriöongelmia, kiusaamista, yms. asiat on todellakin selvitettävä.
Minusta on kummallista jos moisia juttuja ei saada näin pienessä piirissä selvitettyä? Vanhempien ja opettajien on oltava asiassa aikuisia, katsottava asiaa aikuisen silmin ja selvitettävä mitä todella tapahtuu.
On avoimin tasapuolisin silmin katsottava sitä omaakin lasta,uskooko kaiken suoraan, mitä lapsi kertoo, kun kysytään mitäs siellä koulussa.
Ja tällä en väheksy yhtään sitä että jos lapsella on paha mieli, jos joku on kiusannut.
Tällä tarkoitan sitä, että myös niiden pikkuriähkyyksien tekijöiden vanhemmat ovat avoimin silmin ja korvin liikkeellä. Aikuisten on toimittava aikuisten tavoin! Ei voi vähätellä oman lapsen väärinkäyttäytymistä.
Kodin vastuu on kasvattaa lapsestaan ihmisolento, joka kunnioittaa vanhempia ihmisiä, kunnioittaa koulukavereitaan,opetetaan kohteliaaksi ja opetetaan auttamaan. Kodista tulee se perusopetus ihmisen perusasioihin. Koulu opettaa kouluasioita ja opettaa vastuunkantoon, siis kantamaan vastuuta läksyistä, oppilastovereista, antaa lisätukea tähän kodin perusopetukseen.
Mutta jos kotona ei puututa lapsen käytökseen ei neuvota niitä perusjuttuja niin hei hulinaa, sittenhän se riemu repeää kun päästään kouluun ja siellä koettamaan voimiaan. Opettajan pitäisi olla hirmu jämäkkä näitten vintiöiden kanssa mutta se vaatii myös sitä että koti on yhteistyössä koulun ja opettajan kanssa ja sitä halua saada lapsestaan kouluyhteisössä pärjäävä yksilö. Ja se vaatii sitä todellista peiliin katsomista ja sitten sitä yhteistyötä. Ja sitä yhteistyötä myös toisten vanhempien kanssa.
Näin ratkaistaan ongelmia.
Toivottavasti tulevat ongelmanratkaisuyritykset koulullamme tuovat apua ja hätäpäisiin ratkaisuihin ei lähdettäisi.
Koetetaanhan yhdessä vielä!

Ulla NiskanenRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 7.21
Ja edelliset kommentithan kirjoitin Säyneisen Kylätoimikunnan nykyisenä puheenjohtajana,Säyneisen asukkaana ja omasta mielestäni aktiivisena kyläntoiminnan kehittäjänä ja tavoitteena pitää kylämme ja seutukuntamme elävänä ja hyvänä asuinpaikkana.
Asioita ei selvitetä puimalla tällä foorumilla.
Asiat selvitetään aikuisten tavoin kasvotusten pohtimalla ja korostan edelleen sanaa yhteistyöllä.
On tullut aika,jolloin asioita aletaan viedä eteenpäin yhteistyöllä alueemme kaikkien kansalaisten kesken. Ilman katkeruuksia, ilman puoluepolittisia kantoja. Kysymys on ihmisistä,kysymys on omasta kylästämme, kysymys on MEIDÄN tulevaisuudestamme.
terveisin Ulla Niskanen Kylätoimikunnan pj

Ikkunapöydän raatiRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 8.26
Koska tiedetään, että Säyneisen koululla on suuri merkitys koko kylälle, pitää nähdä kokonaisuus ja tulevaisuus.
Maksamme veroja elämisen tasosta ja palveluista, emme älyttömiin investointeihin ja virkakoneiston ylimiehittämiseen.
Suhteellisuutta ja tervettä järkeä toivomme.

piinaviikkoRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 9.52
Ei tällä palstalla asioita ratkota, mutta niihin voidaan vaikuttaa tällä palstalla. Mielipiteensä voi kertoa kaikki, hyvän maun rajoissa tietenkin.
Säyneinen tuntuu olevan kivenä kengässä Juankosken kaupungille jatkuvasti. Palvelujahan siellä ei juurikaan enää ole. Oman kylän väki tosin jaksaa järjestää teatteria, iltatoria sun muuta. Paikalliset yrittäjät tekee kaikkensa kylän elinvoimaisuuden hyväksi.
kaupungin politiikka, ei ihan vielä ole onnistunut tappamaan kyläläisten taistelutahtoa.

Mutta se koulu, ongelmia on kaiken kokoisissa kouluissa, niin ylä- kun alakouluissa.
Kiusaamista ei saada koskaan kokonaan loppumaan, mutta siihen voidaan puuttua joka kerta, kun sitä esiintyy.
Joistakin ongelmista puhutaan kylillä ja isompien koululaisten keskuudessa. Huhupuheissa on nimeksi tottakin, mutta tunnetusti tarinat muuttuvat kertojasta riippuen.
Sokeasti ei kukaan voi jälkeläisiinsä luottaa, tapana on selittää asiat itselleen sopivaksi. Osuus on myös vanhemmilla, kuinka me suhtaudumme lapsiemme kertonuksiin.
Mutta ei ongelmat, kiusaamisen eikä minkään munkaan osalta vähene eikä lopu, jos lapset tungetaan samaan kouluun kaikki.
Juankoskella on päihdeongelmia jo yläkoululaisilla, ekä ihan puhtain paperein selviä kaikki pienet alakoululaisetkaan. Suurin osa on tietysti fiksuja ja mukavia lapsia ja nuoria.
Ongelmat kärjistyivät eilen käsirysyyn yläkoululla.

Tälle palstalle pitäisi saada esille laskelma, mitä tekee kustannukset koululaiskuljetuksista. Mitkä ovat odotusajat? Kauanko se alakoululainen pyörii kylällä siis kaupungilla, ennen kotiinpääsyä.

Olisi se hieno asia, jos taas järki voittaisi ja koulu säilyisi.

NenäRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 11.28
Ulla Niskaselle,
asioita ei päätetä näillä sivuilla, eikä kylätoimikunnissa, tai muissa keskustalaisissa pikkupiireissä, vaan kunnan valtuustossa, siis Juankoskella.
Kiitos Pekka Vartiaiselle, että toi asian esille ja vanhana Säyneläisenä olen itse Säyneisen kunnan asukkaana ollut rakentamsassa omaa koulua Säyneiseen, omilla rahoilla se maksettiin ja veronmaksajana ihmettelen, että kylätoimikunnan puheenjohtaja on aina vastustamassa tätäkin palstaa, vaikka lukeekin hyvin tarkkaan asiat.
Säyneisen koulu rakennettiin siis Säyneisen kunnan omilla rahoilla, jotka nyt Juankoski ja juankoskelaiset aikovat lakkauttaa. Säyneisen koulu on ainoa side saada pitää kyläpahanen elävänä ja sen pitäisi kylätoimikunnan jäsenetkin tietää, vaikka ovatkin pääpuolueen kannattajia.
Eikös juuri tämä sivusto ole sitoutumaton ja kannattaa itsenäisyyttä yli kaiken. Pekka Vartiainen, Pena Tolvanen, masa Pohjolainen, tai Anna kainulainen voisivat asiasta kirjoittaa.

Joten Ulla Niskanen, otahan omasta äänestämästäsi valtuutetusta niskasta kiinni ja pidä hänelle puheesi omasta kannastasi, sillä hän sen tulee päättämään, siis ei nämä sivusto, vaan sivuston lukijat ja heidän valtuutettunsa. Kylätoimikunnan oma kanta ei ole edes hiiren pierun veroinen asia, kun kouluja lakkautetaan. Valtuusto päättää. Nämä sivut ottavat kantaa ja kylätoimikunta kahvittelee.

opettajan koiraRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 11.43
Pitää saada kunnan johtoon järkeä. Jotta sinne uutta mahtuisi, on vanhaa vähennettävä ensin.
On järjenvastaista esittää keksittyjä pikkusäästöjä, kun on ensin tuhlattu miljoonia. Saisivat hävetä hallituksessa ja valtuustossa. Tosin eivät kaikki.

Yksi ajattelijaRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 12.08
Säyneisen koulussa voisivat kyllä sekä vanhemmat kuin myös opettajatkin mennä itseensä. Vanhemmat syyttelevät toisiaan lastensa riidoista ja aika pitkälti opettajat sulkevat korvansa ja silmänsä kiusaamiselta, valitettavasti. Kyllä tässä kahden viime vuoden aikana on palaveerattu useampaankin otteeseen näistä kiusaamis asioista, milloin milläkin kokoonpanolla, mutta muutosta asioihin ei ole saatu. Vanhempien luottamus opettajiin onkin nykyisin aikalailla nollassa ja yhä useammin asioita otetaankin yhteyttä suoraan sivistystoimenjohtajaan. Ja kaikista surullisinta on se, että tänä päivänä ei enää lapsetkaan tunnu luottavan tämän koulun opettajien oikeudenmukaisuuteen. Kyllä tämä koulu on Säyneisen "sydän", mutta on myös ajateltava asiaa vanhempien kannalta, koska jokainen vanhempi varmasti haluaa lapselleen mukavat ja turvalliset kouluvuodet oikeudenmukaisessa ympäristössä.

Ulla NiskanenRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 12.10
Nenän kannattaa ottaa asioista selvää ennenkuin alkaa syyttämään tässä asiassa valtuutettuja. Koulun alasajoa ovat nyt tekemässä ihan eräiden oppiladen vanhemmat ,jotka ovat itse siirtämässä omia lapsiaan koulusta pois. Totuushan on kylmästi oikeasti se, jos oppilasmäärä laskee liian pieneksi, ei pysty kylätoimikunta,eivät valtuutetut millään perustelemaan koulun säilymistä.Eivätkä Pekka Vartiaiset eivätkä koulunrakentajat.
Koulun säilymisen ykkösehto on se että entiset kaikki oppilaat jatkavat koulunkäyntiään Säyneisessä ja jos koulunsäilymisestä tulevaisuudessa saataisiin vihreää valoa,voisimme markkinoida kyläämme elinvoimaisena ja monipuolisena asuinympäristönä.

Aiempina vuosina Säyneinen on kyllä ollut aiheettomasti Juankoskelle kivi kengässä ja on tunnettu olevamme vähän heittopussin asemassa. Ja mitä muualta tänne muuttaneena olen ymmärtänyt, tämä jako on ollut vuosikymmenet olemassa. Mutta asioita pitää pyrkiä muuttamaan.
Oma henkilökohtainen mielipiteeni yleensäkin elämänarvoissa on se,että positiivisuus luo paljon enemmän parempaa tulosta asioissa kuin asioissa kuin jatkuva negatiivinen suhtautuminen ja sen ruokkiminen.

Palstaa en todellakaan vastusta, mutta on asioita,joiden oikealle tolalle saamiseksi pitää pysyä totuuksissa ja niistä puhua ihmisten,jotka tietävät asioiden oikean laidan, mistä mikäkin johtuu ja missä mennään. Huhupuheiden perusteella on turha provosoitua ja heitellä summittaisia heittoja palstoille. Tottakai keskustelupalstat ovat hyvä asia jossain muodossa, niinkauan kuin keskustelu säilyy asiallisena.
Olkaa hyvä vaan ja keskustelkaa palstalla. Mutta enemmän toivon,että asiosta keskustellaan kasvotusten ja vaikka sen kirotun kahvikupin ääressä.

Kylätoimeen sitäpaitsi minun mielestäni kuuluvat kaikki Säyneisen sekä lähiseutujen asukkaat. Kylätoimikunta on vain sellainen pieni moottori,joka yrittää aktivoida koko seutukuntaa.Tervetuloa vaan kahvitilaisuuksiin kaikki halukkaat. Kahvihetkiä vietetään varmaan muissakin porukoissa,kun asioita pohditaan.(Ja rehellisesti sanoen emme me jouda kahvihetkiä pitämään. Kylän asioita hoidetaan päivätöiden ja muiden velvotteiden ohella. ) Mutta kun on aika yrittää vaikuttaa on sieltä uskallettava tulla keskustelemaan yhdessä ja yksissätuumin koettaa löytää ratkaisuja ongelmiin, yhdessä miettiä tulevaisuuden kehittämismahdollisuuksia.
Ja rehelliseen keskusteluun kuuluu myös rohkeasti itsensä tunnustaminen, nimimerkkien takaa (johon itsekin olin sortua enkä päässyt korjaamaan tekstiä liian nopeiden enter-painallusten takia,mutta korjasin kyllä asian ja reilusti kirjoitin nimeni näkyviin) on helppo huudella ns. puskista tai pottukellareista,niinkuin tällä palstalla näytään kommentoivan asioita.
Asiat asioina, ihmiset ihmisinä ja ainoa tapa selviytyä yhteiskunnan mylleryksistä on yhteistyö. Ilman syyllistämisiä,lajitteluja,nimittelyjä.
Ja minä kyllä keskustelen valtuutettujen kanssa asioista ja sanon mielipiteeni. Siitä ei ole pelkoa,että niitä en kertoisi.
Yhteistyöterveisin Ulla

Ulla NiskanenRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 12.13
Ja vielä Nenälle yksi huomautus. Kylätoimikunta toimii kyllä täysin polittisesti sitoutumattomana juttuna. Enkä minä sinne sotke puoluepolitiikkaa, itse suorastaan tympääntynyt puolueiden sekoittamista jokaiseen asiaan.Eikä sitä tarvitse kenenkään muunkaan tehdä! Jos aiomme selviytyä jollakin tavalla tulevaisuuden liitoksista ja mylläköistä,kyllä se puolueasia pitää painaa taka-alalle ja tehdä asioita IHMISTEN ja KOTISEUDUN puolesta.
Edelleen yhteistyöterveisin Ulla

opettajan koiraRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 12.27
Ratkaisu tuli jo esille: vaihdetaan opettajat ja otetaan Juankosken koulupiiristä tarvittavat lisäoppilaat. Kuljetuskulut eivät nouse. Kiitos.

Ulla NiskanenRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 12.41
Ja vielä yksi muistutus: Itse henkilökohtaisesti puolustan koulumme olemassaoloa viimeiseen saakka. Ja ihan ilman mitään puolueajatusta vaan yhteisömme jäsenenä ja sen puolustajana. Amen.

Pekka VRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 13.03
Moro,
ja kiitokset nenälle ja Ullalle.
Pitää pysyä totuudessa, ja siksi voin poliitikkona, säyneläisenä ja nykyään myös lakimiehenä sanoa, että vain ja ainoastaan valtuutetut tekevät päätökset kunnassa. Sitä totuutta ei kukaan kykene väistämään.
Jos koulun oppilaiden vanhemmat haluavat pois Säyneisen koulusta, niin lopullisen asian sivistyslautakunnan esityke´sestä tekee vain ja ainoastaan kaupungin valtuusto ja valtuutetut. He voivat myös parantaa Säyneisen koulun koulunkäyntiedellytyksiä ja siten pitää oppilaiden vanhemmat tyytyväisinä. He voivat myös tehdä päätöksen, että Säyneisen koulun lapset pysyvät kouluissaan koulukuljetusmäärärahojen turvin.
Kuitenkin kaupungin rahat on loppu, finito, ja se näkyy koulujen määrärahoissa. Viimeinen niitti oli 4 miljoonan euron takausmaksu.
Nyt Ullalle ja nenälle, nämä ovat faktatietoja, joten pyrkikää omien valtuutettujen kautta säilyttämään koulut. Kukaan muu, kuin valtuusto ei päätä koulujen lakkauttamisista.

Toivotan mielenrauhaa ja keskittykää oleelliseen, ei puhumaan lööperiä, ja haukkumaan sivustoa tai henkilöitä.

Niin kauan, kuin meillä on vielä oma valtuusto, niin kauan voimme valita lapsillemme lähikoulut. minun mielestä voidaan kyllä keskustella myös Kuopion kanssa Palonurmen ja Säyneisen koulun sulautumisesta.

ne tilatRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 13.35
Koulu on aivan liian suuri 30 oppilaalle. Eikö Säyneisessä olisi vapaana pienempiä tiloja kahta opetusryhmää varten?

Ulla NiskanenRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 16.39
Voisiko arvoista Nenä-päivä vielä minulle selventää miten aina olen vastustamassa tätä palstaa? Tottakai käyn välillä lukaisemassa missä mennään ja Pekan kirjoitukset ovatkin täyttä asiaa.Kiitos siitä.
Mutta en jaksa lukea henkilökohtaisia loukkauksia,haukkumisia,olettamuksia ja nimittelyjä. Sitä ette voi kieltää että sitä ei olisi täällä esiintynyt.
Avoin foorumi asiallisine keskusteluineen, kehittämisehdotuksineen, ideoineen ja tosiasioiden tiedottajana on loistava juttu. Mutta loanheitto on asia erikseen.
Tottakai valtuusto on elin,joka nuijii päätökset pöytään. Ilman muuta. Ja valtuutetut ovat siellä sitä varten, että tuovat kansan tahtoa siellä esille.
Mutta meidän on pystyttävä yhteisönä asettamaan tavoitteita,mihin pyrimme,keskustelemaan niistä ja sitten esittämään asioita eteenpäin valtuustolle ja ylemmille tahoille. Sitä kai se olisi se demokratia ja politiikka- yhteisten asioiden tasapuolista hoitamista.
Idealismia tämäkin mutta positiivista idealismia.

Ne tilat - kommenttiin, kyllä koulu on liian suuri 30 oppilaalle,mutta koulu toimii myös muuna toimintarakennuksena. Esim liikuntapaikka pitäisi kylällä saada säilytettyä ja koulun sali on ainoa sisäliikuntapaikka.

Ajatuksia kehiin.
Edelleen yhteistyöterveisin Ulla

alakoulun rehtoriRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 21.27
Nyt on taas kyläkoluja koskeva keskustelu lähtenyt juankoskelaiseen tyyllin täysin "lapasesta".

Kyläkoulujen lakkauttamista on näköjään jotkut lähteneet ehdottamaan sen takia, että joko idioootti tai häiriintynyt henkilö on aloittanut joidenkin lasten koulukuisauksen. Koulukiusaaaminen on nykyään hyvin yleistä ja kiusaamista on kouluissa ja kaveripiireissä ollut aina.

Koulukiusaamisen perusteella voitaisiin hyvin sulkea vaikka Helsingin Norssi, vaikka en usko sellaista hullua Helsingistä löytyvän, että lähtee ehdottamaan eliittikoulun sulkemista, jos jollakin oppilaalla tai opettajalla on päässä "pikkuinen tai isompi vamma". Kysymys on koulun kurinpidosta.

Tälläkin saralla lainsäädäntö on muuttunut ja opettajilla on tietääkseni nykyään entista suuremmat kurinpitovaltuudet. Maaseudulla voi tietysti olla niinkin, että jonkin suuren "patuisännän" poika tai tytär saattaa luulla, että häntä eivät normaalit säännöt koske, koska isä tai äiti istuu mahdollisesti jopa kaupungin hallituksessa tai valtuustossa. Tässä on tämän rakenteellisen korruption piinkova sydän. Se ulottuu kaikkialle.

Nim. merkki tilat on huolissaan Säyneisten koulun isoista tilosta. Huh, huh! Olkaamme iloisia siitä, että Säyneisten koululla on tiloja opiskella ja harrastaa. Säyneisten koulurakennus on käsittääkseni jo aikaa sitten kuoletettu ja siis toisin kuin vastikään rakennetut kalliit Juankosken keskustan koulut. Säyneisten kuoletetussa koulurakennuksessa opetus tulee tulee väkisin paljon edullisemmaksi kuin keskustan kaalliksi tulleissa kouluissa.

Jos opetukselta mahdollissti vapautuvia tiloja Säyneisissä voidaan vielä esim. vuokrata muihin tarkoituksiin, niin Säyneisten koulu saattaakin muuttua yhtäkkiä tuottavaksi harrastekeskukseksi. Muissa Juankosken kouluissa tällaista mahdollisuutta ei ole, Muuruvedellä ehkä.

Ajat ovat muuttuneet entisestä. Kävin juuri lähettämässä Itellan postista paketin ja katselin konttorissa vähän ympärilleni. Kaksi postineitiä ja hyllyt täynnä erilaista myytävää tavaraa. Enemmistö näytti olevan Agry Bird- ja Duudson- merkkituotteita, merkkikoruja ja makoisia suklaita. Nurkkahyllyillä oli sitten kirjeitä, erilaisia postipaketteja ja muita postitukseen tarvittavaa rekvisiittaa. Tuli mieleeni Itella nykyiset YT:eet ja entiset ajat, kun nuorena poikana avustin postin sunnuntaikannoissa. Ajat on postissa totaalisti muuttuneet ja muuttuvat vielä kiihtyvästi lisää.

Koulujenkin täytyy muuttua ajassa. Meidän peruskouluja koskeva lainsäädäntö on jo aikansa elänyt. Ensimmäinen peruskouluja koskeva puitelaki säädettiin jo 1968, siis lähes 50 vuotta sitten. Silloin keskeinen tavoite oli tasa-arvo. Sittemmin laki muutettiin 1983 ja perusopetuslakikin on jo 16 vuotta vanha vuodelta 1998. On merkille pantavaa, että esim. internettiä ei oikein vielä edes tunnettu 1990-luvun puolivälissä, jolloin tuotakin perusopetuslakia väsättiin hartaasti eduskunnassa.

Nykyään jo peruskoulu- ja perusopetuslakikin antavat suuret valtuudet kunnille hoitaa niille asetettu peruskoulutustehtävä. Perusopetuslaissa vuodelta 1998/628 6 §:ssä mainitaan mm. lähikouluista ja laissa on säännöksia tietysti myös koulutuksen osalta. Näihin säännöksiin on tultu mm. erilaisten kansainvälisten sopimusten solmimisen kautta (kts. alla):

"?Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille peruskouluopetusta tai huolehtimaan siitä, että oppivelvollisuusikäisillä on tilaisuus saada peruskouluopetusta vastaavaa opetusta. Tämän tehtävänsä kunta voi hoitaa myös yhteistoiminnassa muiden kuntien kanssa tai käyttämällä apunaan muitakin kuin kunnallisia kouluja.

Lähikouluperiaatteeseen on sitouduttu kansainvälisissä sopimuksissa. Sen mukaan jokaisella oppilaalla olisi oltava mahdollisuus opiskella siinä koulussa, johon muutkin alueen oppilaat ja esimerkiksi sisarukset menevät. Se on myös perusopetuslaissa ensimmäinen vaihtoehto.

Suomen perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Suomi on myös sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, ohjelmiin ja julistuksiin, jotka edellyttävät opetuksen järjestämistä siten, että lasten ja nuorten oppiminen voidaan turvata yhteisessä koulussa

Opetuksen, ohjauksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana on huolenpito hyvästä ja turvallisesta koulupäivästä. Koulutyö järjestetään siten, että oppilaan hyvinvoinnille, kehitykselle ja oppimiselle on mahdollisimman suotuisat edellytykset. Kouluyhteisön tulee olla turvallinen, ilmapiiriltään kunnioittava sekä ystävällinen. Oppimisympäristön turvallisuutta tai terveyttä vaarantaviin tekijöihin puututaan heti. Koulupäivän tulee rakenteellaan, sisällöillään ja toimintatavoillaan luoda mahdollisuudet rauhalliseen työskentelyyn ja asioihin syventymiseen, yhdessä oppimiseen ja tekemiseen sekä oppimisen ilon jne...?

Missään lainkohdassa ei ole tarkaan sanottu, että miten tarkkaan ottaen kunnille annettu opetustehtävä täytyy hoitaa. Meineillään olevassa lakiuudistuksessakin lähdetään siitä, että jopa vanhemmat saavat ottaa osaaa opetustehtävien suunnitteluun.

Tarmokkaan Ullan kannattaa vielä laittaa jäitä hattuun noiden Säyneisten koulun alasajajien kanssa ja ryhtyä todella miettimään vaikka yhteisilloissa, miten Säyneisten ala-asteen koulutus on parasta järjestää. Veikkaukseni on, että lähikoulu on jokaiselle oppilaalle kaikkein paras vaihtoehto. Yksi tai kaksi opettajaa liikkuu huomattavasti ketterämmin ja halvemmalla kuin on 42 oppilaan päivittäinen kuskaaminen edestakaisin Säyneisistä Juankoskelle.

Minä ainakaan en laittaisi omaa 6-7 vuotiasta lastani tai esikoululaista värjöttelemään tienposkeen ja Juankosken keskustan kouluihin, jossa syrjäkylien lasten kiusaamisella on aivan toiset mittasuhteet kuin pienessä lähikoulussa Säyneisissä.

Ulla Re: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 22.15
Saatuani pari valaisevaa yhteydenottoa ( suuri kiitos heille oikeasti),sain paljon uutta tyrmistyttävääkin tietoa koulun sisäisistä ongelmista. Ne eivät johdu politiikasta vaan siellä on todellisia ongelmia,jotka pitää selvittää juurta jaksain. Koulussa pitää olla työrauha niin oppilailla kuin opettajillakin. Koulun pitää olla mukava ja turvallinen paikka minne mennään mielellään ja siellä opitaan iloisin mielin asioita. Kaverit ovat kavereita eikä ketään kiusata. Se on oikeasti sellainen asia mitä kenenkään ei pidä vähätellä. Asioita selvitetään,kokoonnutaan sitten koululle vanhemmat (kaikki) opettajat ja siv.toimen johto. Asioihin pitää saada selvyys ja ratkaisuja. Ja edelleen kiitos rohkeutta vaatineista yhteydenotoista. Olisitte voineet aiemminkin kertoa niin oltaisiin ottauduttu asiaan vakavasti itse kukin. Mutta koetetaan selvittää tämä sotku ja toivottavasti tulevaisuus olisi valoisa edessäpäin kaikille.

Salme HarjunenRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 22.17
Mistä johtuu ajatus ,joillakin,että kunta on velvollinen tarjoamaan omia kiinteistöjään ilman korvausta ulkopuolisten käyttöön.
Ehkäpä se on hyvien ,lihavien aikojen tuoma käytäntö.Seurakuntakin perii kaikesta sille kuuluvasta vuokraa,esim.seurakuntakodin-ja kirkontiloista,pöytäliinojen käytöstä jne.jos sitä käyttää ulkopuolinen omiin tarkoituksiinsa.
Kun nyt Juankoskellakin on alettu periä koulutilojen käytöstä pientä vuokraa ,niin siitä jotkut on kimmastuneet, kuitenkin olen ymmärtänyt ,että yleishyödylliset toimijat saavat avusta vuokrakuluihin.
Harrastusten kuluista yleensä vastataan itse.Mielelläni maksan esim. kansalaisopiston osallistumismaksun ja kuljen omalla kustannuksella minne haluan opiskelemaan, eli kuluja tulee.
Vuokraa ja muita kuluja perii myös nuorisoseura.Enkä ainakaan minä antaisi kotiani ulkopuolisten käytettäväksi ,jos en olisi paikalla itse.
Alakoulun rehtori heitti kehiin kehityskelpoisen idean.
Aletaan miettiä lisäkäyttöä koululle.Kyllä Säyneisestä paukkuja löytyy jos koulu halutaan säilyttää ja pelastaa.
Vaikkapa nuo talvinäytelmät koululle ja lipputuloista osa kunnalle vuokranmaksuna.Jokuhan se tästäkin ajatuksesta kimpaantuu, mutta mikään ei ole niin tuottoisaa ,kun kuunnella typerätkin ajatukset.
Pienistä puroista ne on ennenkin joet ja järvet syntyneet, ja siinäpä oltaisi tukemassa koulun säilymistä ja kukaan ei tiedä sanoa mitä kuntaliitos Kuopioon tuo tullessaan
Heitellään ajatuksia rohkeasti vaikka tänne ja kun Ulla lukee niin kerää kaikki ideat talteen ja sitten kyläläiset koolle purkamaan tuloksia.
tehdään koulusta kylätalo,joka on kunnan ja kyläläisten yhteinen.

Pekka VRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 22.56
Moro,
ja kauniit tervehdykset Ullalle ja Salmelle: teitä tarvitaan.


Mutta toivon, että Säyneisen koulun ja varsinkin sivistystoimen johtaja kuuntelisi asiassa Korhosen Jussia, jonka linja oli 0-toleranssi kiusaamisessa hänen koulussaan. Hän voisi konsultoida uusia opettajia ja lasten vanhempia. Toivottavasti Jussi on mukana ensi viikon kyläkokouksessa.

UllaRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 22.57
Salme tekee sitä juuri mitä olen peräänkuuluttanut, niitä palloja ilmaan, ideoita ajatuksia. Miksi koulukiinteistöä ei todellakin koulutoimen ohella vuokrattaisi erilaisiin käyttöihin. No negatiivisesti ajattelevat torppaavat ajatuksen heti, kuka sinne mitään tulisi tekemään. Mutta positiiviset alkavat ajatella, mitä sinne voisi kehittää. Siis tietenkin jos kunta on (anteeksi kaupunki) yhteistyöhaluinen ja haluaisi koulun kiinteistökuluja kattaa jollakin. Teatteritoiminta pitää pitää ns-talolla niin kauan kuin seuran velat on saatu maksettua,mutta sen ei pitäisi kestää kauan enää.
Mutta voisihan olla muutakin toimintaa.
Olen pyytänyt niitä hulluimpiakin ideoita kylätoiminnan kehittämiseen ja niitä odotan edelleen. Onhan meissä potentiaalia vaikka mihin.

timoRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 23.13
MIstäpä on kotoisin se luulo, että pienessä S äyneisen koulussa on mukava ollut koulua käydä, siellä kiusattiin niin paljon muutamia ihmisiä aikoinaan, että en missään muualla törmännyt samaan ongelmaan.

alakoulun rehtoriRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 23.49
Minusta on tullut Salme Harjusen suuri ihailija siksi, että Salme puhuu asiaa.
Ullakin näyttää ymmärtävän, että Säyneisten koululla voi olla todella suuri arvo Säyneisten kyläyhteisölle siitä riippumatta, mitä joskus päätetään mahdollisesta liittymisestä Kuopioon, joskus.

Meillä on nyt toiminnan aika, koska kaikki ratkaisut on lainsäädännöllisesti ja muutenkin omissa käsissämme. Minä ainakin luotan siihen, että Salmen ja Ullan kaltaiset ihmiset panevat asiassa tuulemaan.

Kysymys ei ole politiikasta, vaan siitä käyttääkö autonominen kunta ja sen asukkaat oikeuksiaan ja siitä kantaako se huolta lapsistaan ja nuoristaan. Heissä on Juankoskenkin tulevaisuus. Voin väittää, että tulevaisuus ei ole hassumpi, jos me savolaiset tartutaan toimeen.

Epäilevälle "Timolle" voin kertoa, että ainakin minä olen ollut iloinen siitä, etten ole koskaan ollut suuressa koulussa, mutta parissa "rakennushankkessa" on tullut oltua mukana. Olen kokenut sen tärkeäksi. Tärkeätä on ollut aina yhteishenki. Väittäisin myös niin, että Säyneisten koulun kiusausongelmat ovat kaukana siitä, mitä voi kokea isommissa kouluissa. Tämänkin olen nähnyt. Tärkeätä on tiedostaa ongelma. Ongelma ei näytä olevan Säyneisten koulurakennus.

Olen varma, että järkeä ja kuntoa kyllä meistä löytyy, kun ei sotkeuduta lillukan varsiin.

salme harjunenRe: Säyneisen koulun alasajoa31.1.2014 23.52
Kyllä koulukiusaamista oli Jussinkin aikaan,ei lähellekkään 0 toleranssia.

Joka koulussa on ollut kiusaamista ja tulee jatkossakin olemaan,se vain on erilaista miten kiusataan ja miten siihen suhtaudutaan.

Minä kävin koulun todella suuressa Nilsiän kirkonkylän koulussa(olen sitä suurta ikäluokkaa),no, aika kultaa muistot ja joskus niille jälkikäteen vähän saattaa hymyilläkin,mutta kyllä sielläkin kiusattiin.

Suurellä rakkaudella ja lämmöllä muistelen monivuotista opettajaani J.Jarkkolaa ,hän sai riähkimmättii poejan nulikat kurriin.
Monta karttakeppiä ja tauluviivotinta meni säpäleiksi ja pojat puutöillä tekivät uusia.(saattais olla herkullisiakin tapahtumia vaikka näytelmään)

Kerron muuan muiston;opettaja oli taas pirstaleiksi karttakepin lyönyt ja joku keksi tehdä jekun,pojat tekivät parannellun version karttakepistä ja sorvailivat vähän rautaa kepin sisään.Kyllä sitä ihmeteltiin miten lujaa kesti opettajan pöytään sillä lyödä ,ennenkuin se rikkoontui.Kovat oli kuulustelut kuka sen keksi,mutta ei sitä saatu selville,ei ainakaan opettaja tiennyt.

Nyt sitten ajattelee ,että paljonkos eto riukua tarvii hakata, kun se särkyy,mutta kova ääni siitä lähti.

Kyllä jotkut pojat oli tosi ilkeitäkin. Erästä nais-opettajaa itkettivät niin paljon ,että hän kesti vaivaiset 2 vuotta olla opettamassa Nilsiässä.

Ei käy kateeksi opettajaakaan koulussa jos ei pysty kuria saamaan.Oppilaat moittii,vanhemmat moittii, kylä arvostelee ja työnantajakaan ei kiittele!Tietääkö kukaan asian todellista laitaa .

alakoulun rehtoriRe: Säyneisen koulun alasajoa1.2.2014 0.48
Ihanaa, että Salme on aktiivinen. Tästä se muutos saattaa alkaa. Salmella pelaa netti ja ajatus.

Hyvää viikonloppua Salmelle!

UllaRe: Säyneisen koulun alasajoa1.2.2014 7.14
Tiedoksi Säyneisen alueen asukkaille:
Kyläkokous 5.2.2014 keskiviikkona Nuorisoseurantalolla alkaen klo 18.30 kahvilla.

Lähidemokratia-asiaa ja siitä kertomassa Päivi Hagman Kalakukko ry:stä sekä Hartikaisen Kari ja Riekkisen Maarit lähidemokratia työryhmästä.

Tietoa ja keskustelua siitä,miten jatkossa alueellisesti selviäisimme kuntaliitosten mylleryksessä. Miten voisimme asioihin vaikuttaa, mitä voisimme itse tehdä jatkossa, miten hallinnolliset muutokset tulevat vaikuttamaan alueiden toimintoihin. Miten saamme jatkossa äänemme kuuluviin ja miten säilytämme alueemme elävänä ja toimivana. Miten voisimme aluettamme kehittää.

Mitä haluamme alueellaallamme säilyttää ja miten se voisi olla mahdollista.Mitä haluaisimme alueellemme lisää. Mitkä ovat alueemme todelliset voimavarat ja mitkä ovat heikot kohdat,joihin pitäisi puuttua.

Ns. kylätoiminta saa tulevaisuudessa uudet mittasuhteet, kun varsinainen päätäntävalta siirtyy vieläkin kauemmaksi maantieteellisesti meistä ja valtuutettujen määrä koko Juankosken alueelta on suhteessa todella pieni,joka Kuopion valtuustoon pääsee. Miten ehkäisemme sen ,että emme jää vieläkin enemmän syrjäseudun rooliin.

Mitä näkyviä toimintoja ja toiminnallisia aktiviteetteja kyläalueemme kansalaiset haluaisivat.
Ja kyläalueella tarkoitetaan nyt muutakin kuin Säyneisen taajamaa. Siihen kuuluvat ympäristökylät Kari,Konttimäki,Losomäki,Viitaniemi,Venäänaho,Pisankoski,Jyrinlahti,Salmenpelto,Ala-Siikajärvi,Alaranta ym. Kukaan ei pahoittako mieltänsä jos joku jäi nimeämättä mutta periaate toivottavasti tuli selväksi: kysymys on laajasta Säyneisen talousalueesta ja sen asukkaista.

Entistä enemmän tulevaisuudessa jää kansalaisten omille harteille, pitää olla entistä aktiivisempi ja yhteistyötä tekevämpi, jotta alueena saamme äänemme kuuluviin sekä luomme itsellemme viihtyisämmän asuinpaikan.

Miten saisimme alueestamme houkuttelevan asuinpaikan myös uusille asukkaille. Miten lisäisimme asiointivirtoja alueellemme. Uusien tapahtumien kautta? Voisimmeko saada vielä lisää yritystoimintaa alueellemme. Mikä olisi se viisasten kivi, jolla pysyisimme näkyvillä ja saisimme itsemme näkyviksi.

Koko Juankosken alue on tässä samassa veneessä tulevaisuudessa. Ei kaupungin taajamakaan ole paljon sen paremmassa myötävirrassa kun päätäntävalta siirtyy Kuopioon. Eikä Muuruvesikään.

Toivoisinkin mahdollisimman runsasta osanottoa ensi viikon keskiviikon tapahtumaan. Jos nyt jäät kotiin, jäät vaille yllättävän monta tietoa ja parasta on olla itse paikalla kuin sitten kysellä,mittee ne siellä puhuivat.
Kun olet paikalla,herää kysymyksiä,joita voi sitten esittää näille paikalle tuleville asioista paremmin perillä oleville. Isommalla porukalla tulee esille erilaisia näkökantoja, erilaisia mielipiteitä, erilaisia ideoita. Joku toinen huomaa sitä,mitä toinen ei. Ja näin asia kehittyy.

Ja kutsu koskee sitten ihan kaikkia.
TERVETULOA!
Säyneisen kylätoimikunta

Yksi ajattelijaRe: Säyneisen koulun alasajoa1.2.2014 10.14
Aivan varmasti kiusaamista on aina ollut ja tulee myöskin olemaan, mutta siihen voi puuttua tai olla puuttumatta. Ja toisekseen, kyllä se vaan niin on, että Korhosen Jussin aikaan kiusaaminen oli suoraan sanottuna yks herne kymmenessä litrassa vettä!! Ja kiusaamisesta tehtiin loppu aikuisen suoraselkäisellä auktoriteetilla ja Pirkon ja Jussin aikaan Säyneisen koululla "hallitsivat" aikuiset eikä lapset!

UllaRe: Säyneisen koulun alasajoa2.2.2014 11.06
Pyydän anteeksi jos asioista tietämättönä olen kirjoittanut jotain jonka joku tuntee henkilökohtaisesti loukkaavana. Säyneisen koulun sisäiseksi luokitellusta ongelmasta ei kenelläkään asian ulkopuolisella ole minkäänlaista tietoa ja näin ollen sen pohjalta siihen ei ole voinut mitenkään ottautuakaan.
Asia on ilmeisesti hyvin pitkällä virkamies ja ammattiauttajataholla edennyt ja etenee. Yksityiset henkilöt siihen eivät voi puuttua. Vain ihmiset joilla on riittävä ammattitaito ja tahto.

Mutta asianomaiset älkööt pahoittakoot mieltään kirjoittamistani ajatuksista, koska heidän asiastaan en todellakaan ole tiennyt yhtään mitään. Siis anteeksi.

Mutta kylätoimintaa on silti edelleen kehitettävä eteenpäin. Koulutoimintaa on kehitettävä niin että häiriötekijät koulussa poistetaan ja opiskelu ja opettaminen voivat jatkua normaaliin tapaan. Siihen on oltava opettajakunnalla ja viranomaisilla keinonsa. Ja lasten vanhempien on toimittava yhteistyössä koulun kanssa, jotta turvallinen,mielekäs oppimisympäristö säilyy. Se on opetustoimen perusasioita.

Kyseiset perheet älkööt jatkossakaan pahoittako mieltänsä kun puhutaan kylätoiminnan kehittämisestä. Sitä jatketaan edelleen ja koulunsäilymisen puolesta pidetään puoliamme. Ei ole tarkoitus pahoittaa heidän mieltänsä, heillä on varmasti paha olla ja syystäkin. Mutta kylätoimikunta ja allekirjoittanut eivät halua sitä pahaa oloa lisätä millään tavalla.

Mutta vastaavanlaiset tapahtumat mitä koululla on ollut, mistä kukaan koulun henkilökunnan tai perheiden ulkopuolinen ihminen tai kyläläinen ei voi tietää mitään, eivät saa toistua. Ja voimia kyseisille asianomaisille jaksaa elämää eteenpäin.

Edelleen yhteistyöterveisin Ulla

Sivuston siivousosastoRe: Säyneisen koulun alasajoa2.2.2014 14.10
Sivuston pitäjä toivoo, että annetaan Ullalle rauha toivottaa kaikki kyläkokoukseen ja riidanhaastajat kyliltä ja kaduilta pitäisivät mölyt mahassaan.
Kyllä Ulla tulee tekemään kaiken saadakseen rauhan kouluasiaan ja hyvän kokouksen ilman riidanhaastajiakin.

Raksu09Re: Säyneisen koulun alasajoa3.2.2014 20.39
Vastaampa tähänkin viestiketjuun: Tiedämmehan minkä "sortin yritys" on kiinnostunut Säyneisen koulun kiinteistöstä.Siinä ei kyläläisten sana paina kun valtion rahnoo tulossa.

juankoski,sieltä minä lähdenRe: Säyneisen koulun alasajoa3.2.2014 21.54
TIMO nimimerkille,ei se juankoskellakaan ollut helppoa käydä koulua.siellä näki kanssa vaikka mitä kiusausta.varsinkin juankosken yläaste 1990 luvulla oli kamala paikka ja huom.opettajat olivat tyranneja ,juoppoja,täysin käsittämättömiä ihmisiä. opettajat olivat yhtä pahoja kiusaajia.



mutta semmoinen sanonatahan on että VIPUUN ei kannata aina langeta.

moni varmaan tajuaa....

ABRe: Säyneisen koulun alasajoa3.2.2014 23.02
Paljon puhutaan pienen luokkakoon autuaaksi tekevästä vaikutuksesta. Tosi työelämässä ei kuitenkaan ole mitään pieniä luokkia. Ei myöskään tutkimustieto välttämättä tue pieniä luokkakokoja:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hatkahdyttava-loyto--mita-pienempi-luokka--sita-huonommat-tulokset/2786954

PVRe: Säyneisen koulun alasajoa4.2.2014 10.48
Moro,
tässä Savon sanomien tämän aamun uutinen:"Säyneisen koulun alasajoon paineita

Juankoski

Heikki Toivanen

Juankosken kaupungin päätös yhdistää oppilasryhmiä Säyneisen kyläkoululla ensi syksystä alkaen on saanut vanhemmat liikkeelle. Säästötoimen takia useat huoltajat ovat olleet yhteydessä sivistystoimeen ja tiedustelleet mahdollisuutta siirtää lapsensa Juantehtaan kouluun.

Asiaa maanantaina käsitellyt kaupunginhallitus linjasi, että koulutoimi tekee Säyneisen koulun oppilaiden huoltajille suunnatun kyselyn, jossa selvitetään lähikoulupaikan vaihtoa hakevien oppilaiden kokonaismäärä.

Mikäli siirtyviä oppilaita on useita ja useista perheistä, vaikuttaa se opetusjärjestelyihin molempien koulujen osalta. Lisäksi kaupunki haluaa tietää vaihtojen merkitystä koulujen talousarvioon.

Kaupungin tämän vuoden talousarviossa on sovittu Säyneisen koulua koskevista sopeuttamistoimista. Suurimmat niistä ovat 3-6-luokkien oppilaiden yhdistäminen yhdeksi ryhmäksi, jolloin koulusta tulee kaksiopettajainen. Lisäksi kiertävä erityisopettaja jää pois.

Noin 40 oppilaan Säyneisen koulu on ollut viime vuodet lakkautusuhan alla.

valekokkiRe: Säyneisen koulun alasajoa4.2.2014 12.34
Säyneisen kepu-valtuutetut ovat tehneet hyvää työtä: Keskustan Keittiö nielee n. 400.000,- ylimääräistä joka vuonna entiseen verrattuna. Koulusta, jossa on tulevaisuutemme, säästetään ehkä 60.000,-, jos se lopetetaan. Kiinteistön rapautumista ei ole huomioitu.
Järki-ihmiset ehdottavat sen keskuskeittiön sulkemista ja Leilan siirtämistä tekemään hyvää ruokaa oppilaille. Nythän kaikki joutuvat syömään kallista Keskustan Keittiön einesruoista tehtyä mössöä, jota ei saa antaa edes sioille, vaikka sitä jää paljon yli.

Ulla NiskanenRe: Säyneisen koulun alasajoa5.2.2014 11.08
Muistutus vielä Säyneisen alueen kokouskutsusta keskiviikkona 5.2.2014 klo 18.30 alkaen kahvilla:

Kokouksen pääasia tulee olemaan lähidemokratia-asia, josta tulevat asiasta perillä olevat tahot kertomaan. Paikalle tulee täysin kylän ulkopuolisiakin henkilöitä kertomaan näkemyksiään ja tietojaan asiasta.

Asia on tärkeä ja laaja kylien kehittämisen kannalta.
Ja sitä myöten kylän kehittämisestä keskustelua varmasti ja toivottavasti herää.

Mutta tärkeä muistutus,että esimerkiksi koulun SISÄISTEN,korostan edelleen sanaa sisäisten, asioiden puimiseen kyläkokous ei ole oikea foorumi, vaan niiden käsittelyn paikka on koulu ja sivistystoimi ja niiden SISÄISTEN asioiden puiminen yleisessä kokouksessa ei ole asiallista eikä oikeaa. Niitä asioita ei ratkaista kylillä ja raiteilla puhumalla vaan ammatti-ihmisten,virkamiesten,viranhaltijoiden ja asianosaisten keskinäisissä neuvotteluissa.

Täytyy kyetä erottamaan,mitkä asiat kuuluvat millekin foorumille.
Kyläkokoukseen kuuluvat kylän kehittämiskeskustelut, informaatio mahdollisuuksista tulevaisuuden vaikuttamiseen ja toimimiseen.

Kyläkokous ei ratkaise minkään sisäisen organisaation sisäisiä ongelmia eikä sen tehtävä ole niitä millään muotoa repostella. Koska kyläläisillä ei ole tietoa,eikä oikeutta tietää yksittäisten ihmisten henkilökohtaisiksi luokiteltavista asioista.

Tämä ei tarkoita taas sitä,että ongelmien olemassaoloa väheksyttäisiin millään tavalla, mutta se on eri asia,keitä ongelmat koskevat ja millä tavalla. Tämä on tärkeä asia myös huomata ja sisäistää.

Kylätoiminta eikä kyläkokous pysty näitä asioita ratkaisemaan eivätkä ne sille kuulu vaan ne kuuluvat aivan eri organisaatiolle.

Toivon mahdollisimman runsasta osanottoa ja aktiivista kuuntelua,kyselyä ja ajatuksia kylän tulevaisuuden suhteen.

Lämpimästi tervetuloa Säyneisen Nuorisoseurantalolle tänä iltana.

Terveisin Säyneisen kylätoimikunta ja lähidemokratia työryhmän jäsenet

Ikkunapöydän raatiRe: Säyneisen koulun alasajoa5.2.2014 11.45
Voisiko tähän oppilasasiaan saada puolueettoman ja kepumafiaan sitoutumattoman toimikunnan tutkimaan asiaa? Emme luota Juankosken perikepulaisiin virkamiehiin, joille kuntalaisten etu on osoittautunut olevan tuntematon käsite.
Samalla olisi mahdollista tehdä laskelmia eri oppilasmäärillä ja luokkarakenteella. Kannattaa muistaa, että ulkomaalaisten tehdaspelleilyyn on uponnut tai uppoamassa 6-10 milj. euroa meidän rahaamme. Jos pienten lasten turvallisuus ja tulevaisuus maksaa muutaman kymppitonnin ylimääräistä, ei pitäisi miettiä pikkuviilauksia. Kuopiotakaan ei harhauteta olemalla tekevinään jotain. Siis 3 luokkaa tarvitaan ja lapsiperheiden houkuttelua.
Kerrankin on mahdollista tehdä jotain ennakkoluulotonta ja puolueetonta ilman vaalirahan kerjäämistä.

Väkkärä, ainoa oikea.Re: Säyneisen koulun alasajoa5.2.2014 12.04
Entäs jos kaikki vanhemmat varaisivat muutaman tunnin vapaata ja menisiät lasten kanssa puhumaan avoimesti kiusaamisesta. Ilman syyttämistä. Jokainen saa sanoa mielipiteensä niin kiusattu, kuin kiusaaja ja heidän vanhempansa.

järki ja ymmärrysRe: Säyneisen koulun alasajoa5.2.2014 14.16
Väkkärä puhuu asiaa. Koululle sopivan tilaisuuden tullen. Se on se oikea osoite.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: