Keskustelu

Joka poikaMuistellaan miljoonatappioiden syntyä7.2.2014 17.09
Huomasin nimimerkki-- Harmaa eminenssi- kirjoituksen vuodelta 2011 ja kannattaa lukea:"


Harmaa eminenssi Itkun kyyneleitä 19.3.2011 6:11
Tänään Helsingin sanomien taloussivuilla:

Kaupungin vastavakuus on huteralla pohjalla--kirjoittaja taloustoimittaja J.Iivonen.

Juankosken kaupunki takaa liikemies V.Samoritsille 5 miljoonan lainan, jolla uusi yrittäjä pystyy käynnistämään tuotannon Juankoskella. Takauksen vastavakuudeksi kaupunki saa yrityskiinnityksen Farocon nimiseen yritykseen, joka omistaa varastorakennuksen Hangossa.
Faroconin omistaa Samoritz ja hänen liikekumppaninsa. Faroconilla on velkaa iso määrä, viime vuoden tulos oli niukasti voitollinen ja yhtiöllä oli maksuhäiriöitä. Terminaalirakennuksen kirja-arvo on vajaat miljoona euroa.
Kun Juankosken kaupunki käsitteli lainatakausta, vastavakuuden, eli Faroconin arvoksi oli saatu, siis kiinteistön arvoksi, olikin saatu 7,6 miljoonaa euroa. Laskelmat on tehnyt kiinteistöalan konsultti.
Konsulttiyrityksen arvonmääritys perustuu kassavirtoihin kymmeneltä seuraavalta vuodelta, siis vuokrasopimuksen ajan. KASSAVIRTAA SITEN, ETTÄ SAMORITZIN KARTONKITEHDAS MAKSAA VUOKRAA SAMORITZIN TERMINAALIYRITYKSELLE. VUOKRA ON KORKEa, 66000 EUROA VUODESSA.
Ongelma on siinä, että varastorakennuksen arvo kytkeytyy kartonkitehtaan menestymiseen. Jos tehdas ei TOIMI KUNNOLLA tai se menee konkurssiin, se ei pysty maksamaan vuokraa terminaaliyhtiölle. Tällöin tulevaisuuden kassavirtoja ei ole, ja vastavakuuden arvo romahtaa takaisin sen kirja-arvoksi.
Samoritzin ajatus on kärrätä kartonkia Juankoskelta terminaaliin hankoon, josta ne laivataan maailmalle. Tehokkaampaa olisi ajaa materiaali suoraan laivoihin Kotkan satamasta, kuin makuuttaa tuotteita hangossa. Neljäs osa tuotannosta muuten menee Venäjälle, joten hulluinta on kuljettaa tuotteet Hankoon ja sieltä maan toiselle puolelle ja rajan yli Pietariin.

Mielenkiintoinen toteamus Helsingin sanomien kokeneelta taloustoimittaja Jyrki Iivoselta ja mielestäni täsmää sitä, mitä Tolvanen on yrittänyt saada Juankosken päättäjät huomioimaan ja saada aikaan erityistilintarkastus. Muuten tuosta varastorakennuksen arvosta: senhän V.Samoritz osti vuonna 2004 lopulla hintaan 1,2 miljoonaa.
Toinen kiintoisa huomio on se, että yrityksellä, jolla ei ole omaisuutta muuta, kuin varasto, velkaa ja luottohäiriöitä, on jo ensisijainen miljoonan euron kiinnitys, joten jos huonosti käy, mikä on todella odotettavaa, niin Juankosken asukkaat menettävät koko 5 miljoonan kiinnityksen ja näin jopa joutuvat maksamaan kuluja viiden miljoonan lisäksi. "

JasperiRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä7.2.2014 17.16
Juu ja minäkin löysin Savon sanomien sivuilta Pekka V:n kirjoituksen . On ollut ainakin varoitettuna Juankosken päättäjät asiasta.

-Moro,
mielenkiintoista keskustelua entisen Strömsdalin tehtaan tulevasta uudesta omistajasta ja yrityksen aikeista saada tehdas pyörimään vielä toukokuussa. Toivotaan parasta.

Luin Helsingin Sanomien taloustoimittajan kirjoituksen - " kaupungin vastavakuus huteralla pohjalla". Siinä taloustoimittaja J. Iivonen kirjoittaa:
Juankosken kaupunki takaa ukranalaissyntyiselle V. Samorizille 5 miljoonan euron lainan, jolla uusi yrittäjä pystyy käynnistämään tuotannon Juankoskella. Vastavakuudeksi kaupunki saa yrityskiinnityksen Farocon nimiseen yritykseen, joka omistaa varastorakennuksen Hangossa 2 kilometrin päässä satamasta.
Faroconin omistavat Samorits ja hänen liikemiestoverinsa. Faroconilla on velkaa runsaasti, satoja tuhansia euroja, viime vuoden tulos oli niukasti positiivinen ja yhtiöllä oli maksuhäiriöitä(lisäksi tilintarkastusta ei ole tehty vuoden 2008 jälkeen) Terminaalivaraston kirjaarvo on alle miljoonan.
Kun Juankosken valtuusto käsitteli lainatakausta, vastavakuuden arvoksi oli saatu 7,6 miljoonaa euroa. Laskelmat on tehnyt kiinteistökonsulttiyritys. Konsultin arvonmääritys perustuu kassavirtoihin kymmeneltä seuraavalta vuodelta. Kassavirtaa syntyy siten, että Samoritzin kartonkitehdas maksaa vuokraa Samoritzin Farocon yritykselle. Vuokra on huippukorkea, 66000 euroa kuukaudessa
Ongelma on tietenkin se, että vastavakuuden arvo kytkeytyy kartonkitehtaan menestykseen, ja jos tehdas ei toimi kunnolla tai se menee nurin, se ei pysty maksamaan vuokraa Farokonille, kassavirtoja ei ole ja vastavakuuden , yrityskiinnityksen arvo romahtaa.
Samoritzin ajatus on kärrätä kartonki Juankoskelta Hangon terminaaliin, josta se laivataan maailmalle. Tehokkaampaa olisi ajaa tavara Kotkaan ja suoraan laivaan, kuin makuuttaa kallista tavaraa Hangossa. Neljäsosa tuotannosta on aikomus viedä Venäjälle. Hulluinta on kuljettaa kartonki ensin Hankoon ja sieltä sitten Venäjälle, Pietariin.


Tämä lähde on Helsingin sanomista, taloussivuilta ja on lainattu osittaisena näille sivuille loukkaamatta immateriaalioikeuksia. HS lehti 18.3.2011 ja kirjoittaja Jyrki Iivonen, taloustoimittaja, HS.

Pena T.Re: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä7.2.2014 17.45
Blogissa (klikkaa yläpalkista) on 3. kirjoituksena Koillis-Savo -lehdelle maaliskuussa 2011 lähetetty kirjoitus, jota lehti ei julkaissut huolimatta aiheettomista ja epäasiallisista minuun kohdistuneista herjakirjoituksista.
Turha väittää, että Koillis-Pravda ei aktiivisesti osallistunut faktojen pimittämiseen ja kepumafian valheiden levittämiseen.
Nyt olisi hyvä hetki muuttaa linjaa, kun lehti vielä on hengissä.

totuus löytyy savaristaRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä7.2.2014 18.07
Luulenpa että paikallisen Pravdan toimituksessa ollaan vähintäänkin kiusaantuneita lehden saamasta maineesta, maine joka tulee kiirimään puskaradioissa vielä pitkään ja sitä myöten vaikuttaa lehden nopeampaan kuoppaamiseen. Siellä kun peiliin katsotte niin voi todeta että "niin makaa kuin petaa"

Uusi asiaRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä7.2.2014 18.29
Tämä on kaikki ihan uutta asiaa, kas kun en ole ennen huomannut.
Peräpeiliin katsomalla rakennetaan tulevaisuus. ?
Ei varmaankaan.

JohannesRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä7.2.2014 18.56
Neiti--uusi asia--- jos historiaa ei tunnettaisi, eikä historiaa uudistettaisi tosiseikoilla, niin Suomi olisi vanhan historian mukaan aloittanut Talvisodan mainilan laukauksilla, Ja Suomi olisi yksin sotaan syyllinen.
Myös "vanhan historian" mukaan Stalin oli ihana ihminen, joka pelasti satojen miljoonien ihmisten hengen. Myös Pol Pot, Korean Kim Il Sung olisi todellinen kansan mies ja silleen.

Vanhan historian tulkitsija--uusi aika-- on niitä kepuleita, jotka uskovat satuihin, kertovat niitä oikeina asioina ja luottavat keisarin "uusiin" vaatteisiin.
Kun ihminen tietää ja tuntee historian ja ymmärtää "takapeiliin katsomisen tärkeyden" on selvää, että asiat muuttuvat parempaan päin. Nämä historian unohtajat ja satujen sepittäjät voivat vaikka suksia perseeseen.

EinarRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä7.2.2014 20.13
Kannattaa peruuttaa peiliin katsoen ja löytää hyvä parkkipaikka.

Faroconin tilinpäätöstiedot antavat todellisen syyn muistella vanhoja.
Faroconin tappio tälle kaudelle -500000 euroa, liikevaihto heikkeni peräti 94 prosentilla yhteensä liikevaihto keveni yli 7, 2 miljoonalla eurolla ja on nyt muutama sata tuhatta euroa. Yrityksen siirtosaatavat ovat epäilyttävätm joten arvo on lähes nollassa.
Vai pitäisi unohtaa menneet.... Ei voi, koska vastavakuuden arvo on nyt se, mitä Tolvanen, Vartiainen, Pohjolainen ja taloustoimittaja iivonen kertoivat. Ja minkä tiedon Koillis-Pravda "unohti" kertoa Tuottaja Suomisen suomettumispolitiikan takia.

Uusi asiaRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä8.2.2014 9.27
MRS neiti Johannes
Positiivisella toiminnalla ja asenteella tulee tulosta, tämä tiedetään maailmalla.
Virheistä pitää oppia.
Ruikuttamalla ei pääse edes taaksepäin.

Erkki M.Re: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä8.2.2014 9.42
Eteenpäin päästään heti, kun Juankosken johdosta poistetaan kehityksen estävä tappi. Uusi asia ei ole uusi.
Vapaa Juankoski on ensimmäisenä esittänyt uusia asioita ja ehdotuksia. Kepumafia vihaa eteenpäin katsomista, kuten myös vanhojen syntien penkomista. Mikään ei liiku minnekään kepumafian reseptillä, vaikka konsultit tietenkin lihovat.
On suursiivouksen aika... kuntalaiset alkavat sitten hymyillä.

SissiRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä8.2.2014 12.08
Uusi asia,
onko vanhoista opittu: Nivala Tinber ja sitten PB ja Biolämpö Oy:n tapahtumat ja menettely.
Uusi aika on samalla tasolla, kuin Pol Pottukellari. Ja sinne kuuluukin.
Ja ruikuttaminen jopa omiin housuihin kuuluu pottukellareiden hameväelle.

ravimiesRe: Muistellaan miljoonatappioiden syntyä8.2.2014 13.45
Sissi puhuu asiaa. Virheistä ei ole otettu oppia. Virheet on aina lakaistu maton alle ja entinen kalliiksi tullut hölmöläisten meno on aina jatkunut.

Eläinkokeissakin on havaittu, että apina ja varis ovat nopeita oppimaan. Ongelmatilanteissa oppivat jo yhden virheen jälkeen, miten virheet vältetään.

Mikähän siinä on, että meillä Juankoskella ei peruutuspeiliin katsella, vaan ajetaan täyttä höyryä laput silmillä eteenpäin kuin Hermannin Valko, jolla oli päässä pikkuinen vamma.

Yhdestä tapista kehitys on kiinni, kuten Erkki M. tietää.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: