Keskustelu

Kylät näivettyyLähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 7.31
Uutiset
Savo


Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun, koska opetusryhmien yhdistämisen jälkeen Säyneisen koulun 3. - 6.- luokkien oppilaat olisivat samassa opetusryhmässä.

Lähes puolet Säyneisen alakoulun oppilaista saattaa siirtyä kaupungin keskustaan Juantehtaan kouluun. Runsaan 20 oppilaan vanhemmilta on kysytty, moniko aikoo hakea koulupaikkaa Juantehtaan koulusta. Vastanneista kymmenen oppilaan vanhemmat ovat ilmoittaneet halukkuudesta koulun vaihtoon.

Kyselyä tehtäessä Säyneisen koulussa oli 31 oppilasta, joista kuusi on siirtymässä yläkouluun ensi syksynä. Syynä on suunnitelma opetusryhmien yhdistämisestä, jonka jälkeen Säyneisen koulun 3. - 6.- luokkien oppilaat olisivat samassa opetusryhmässä. Asian tultua ilmi moni vanhemmista alkoi kysellä mahdollisuutta siirtää lapsensa Juankosken keskustaan Juantehtaan kouluun.

Juankoski on määrännyt tämän vuoden talousarviossa sopeuttamistoimia Säyneisen koululle oppilaskohtaisten kustannusten nousun pienentämiseksi.

Juankosken sivistyslautakunta käsittelee Säyneisen koulun toiminnan vaihtoehtoja keskiviikkona. Vaihtoehtoina on koulun toiminnan jatkaminen kolmiopettajaisena tai kaksiopettajaisena sekä 5. -6 -luokkien tai kaikkien oppilaiden siirtäminen Juantehtaan kouluun. Asian käsittely siirtyy Juankosken kaupunginhallitukselle, koska kaikki vaihtoehdot tarkoittavat talousarvion muuttamista.

Tässä olisi sitä kuntatakaustaRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 7.58
Olisiko aika toimia, jotta vielä koulu säilyisi.

mietintääRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 8.02
Maarianvaaralaisille kyllä kelpasi kahden opettajan koulu. Valitettavasti se jouduttiin sulkemaan, vaikka tilat olivat optimaalisen kokoiset.

Meitä on petettyRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 8.23
Ei kolmas opettaja paljon maksa. Tämähän on se tarkoitushakuinen juttu, että kysytään 3.-6. -luokkien yhdistämistä eikä kolmannen opettajan palkkaamista. Koko homma on surkeasti valmisteltu, mutta hyvin valehdeltu. Säyneisessä pitää toimittaa oma kysely kaikilta säyneeläisiltä.
Savon Kuituverkko tarvitsee luultavasti lisärahaa meiltä enemmän kuin yhden opettajan palkka.

faktojen ystäväRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 8.55
Tehokasta uutisoimista. Tehdään ilman minkäänlaisia todellisia taloudellisia selvitykisä mielipidetutkimus, jossa hölmöläiset kysyy, missä haluatte lastenne opiskelevan tulevaisuudessa, kun teidän lähikoulu suljetaan vielä tänä vuonna ja opetusryhmät yhdisteään Juankosken homekoluun.

Vuodatetaan oudon tukimuksen tulos julkisuuteen ja tiedotetaan, että selvä enemmistö kannattaa tehtyä ratkaisua, kun muuta vaihtoehtoa ei ole.

Jotta asia saadaan näyttämään viralliselta, niin uutisoinnissa viitataan talousarviomuutokseen. Missään yhteydessä ei kuitenkaan kerrota sitä, että Juankosken talousarviohan ei ole vuosikymmeniin perustunut mihinkään faktoihin, vaan kaupunginjohtajan epäonnistuneisiin unelmiin ja esityksiin: keskustan surullinen keittiö, kalliit epäonnistuneet kouluremontit, 5 milj. euron lauennut kuntatakaus, biolämmön ja pahvitehtaan ilmeinen konkurssi, maltaita maksava valokaapeli ja mitä ikinä laskutaidoton ihminen voi keksiä....

Päättäjien on turha selitellä, että ei ole toista vaihtoehtoa. Aina on toinen vaihtoehto: erottaa kyvytön johto. Niin toimitaan oikeassa demokratiassa.

Juankosken päättäjien toimintatapa ei poikkea millään tavalla kommunistien tavasta toimia. Tämä on nähty naapurimaassamme, Ukrainassa ja viimeksi eilen YK:n tutkimusten mukaan on selvitetty, että Pohjois-Koreassakaan ihmisillä ei ole mitään ihmisoikeuksia. Johtoa myöten on syyllistytty mitä kauheimpiin ihmisoikeuksien loukkauksiin. Juankosken päättäjinen tuomintatavassa ja päätöstyylissä on kysymys ns. enemmistön diktatuurista. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

Kyllä nyt olisi aika toimia ja erottää myös kyvytön koulutoimen johtaja. Lasten ja oppilaiden etu vaatii sitä

Täytyisi kysyä huoltajilta ja lapsilta: haluatteko, että lapsenne opiskelevat taksissa? Myös tämän tutkimuksen tulokset on syytä julkistaa näyttävästi alueen päämedioissa.

UllaRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 9.21
Kyllä asiassa on alettu aktiivisesti toimia kylän taholta.Heti kun olemme saaneet tiedon missä mennään ja valitettavasti se tieto on tullut vähän viime tipassa!
Haluamme selvitykset kuka on tehnyt mitä,kuka on jättänyt tekemättä mitä.

Kysely oli aivan naurettava.
Mikä olikaan sen tarkoitus?
Miksi olemassa oleviin ongelmiin ei etsitty ratkaisuja jo niiden ilmettyä.
Miksi asioista ei puhuttu ja annettu niihin puuttua?
Ei tämä taas mene näin yksioikoisesti tämä asia kuin jotkut luulevat!
On katsottava sen verran menneeseen,että miksi asiat on laskettu tähän tilanteeseen, jotta jotkut vanhemmat eivät näe muuta ratkaisua,kuin lastensa koulunvaihdon. Mitkä asiat siihen ovat johtaneet ja miltä taholta?
Ja asiat on selvitettävä ja koulutyön jatkuttava normaaleissa opetusolosuhteissa,ilman että kenenkään tarvitsee omaa lähikouluaan jättää.

Ja sitten on samalla katsottava tulevaisuuteen ja kirkkain ja avoimin silmin ja aivot terävinä. On katsottava ja selvitettävä,mitä mahdollisuksia tuo Kuopio-liitos. On nähtävä mahdollisuudet,kun kuntarajat aukeavat ja koulupiirit muuttuvat. On otettava huomioon entisen pohjois-Nilsiän alue ja sen tilanne . On pidettävä omien puolta ja ajettava aktiivisesti Pohjois-Kuopion alueen koulua, joka olisi Säyneisessä, jossa koulukiinteistö on loistavassa kunnossa, tiloiltaan optimaalinen niin luokkineen, keittola/ruokasalikomplekseineen, liikuntatiloineen, piha-alueineen,jääkiekkokaukaloineen, urheilukenttineen,valaistuine latuineen .

On avattava ajatukset laajemmalle tasolle .
On tarkasteltava jo nyt tulevia kasvavia esikouluikäisten ryhmiä.
On huomioitava jo nyt tulevat uudet asukkaat kylällä.

Ei saa enää uskoa sokeasti kukaan vain yksipuolisiin esityksiin joiden tarkoituksena on vain ajaa koulu alas. Ja näin pedata parempaa petiä henkilökohtaisella tasolla ja oman perheen tasolla.

Kylällä kiivaassa ajatusmyllyssä menossa myös toimintojen muuttaminen koulun ei-opetuksillisten toimintojen uudelleenjärjestelyihin,joilla saataisiin säästöjä ja kenties lisää yrittäjätoimintaa kylälle. Ja näin kaupunki saisi taas lisää niin kiivaasti tarvitsemiaan verotuloja.

Verotuloja toisi myös se ,jos koulu säilytettäisiin ja kylällä päästäisiin todenteolla markkinoimaan esim.tontteja ym.
Mitä voimme markkinoida ja tehdä jos koko ajan viikatteen varjo heiluu pään päällä?

Maailma tulee muuttumaan radikaalisti tulevina vuosina.
Me emme aio olla häviäjiä niissä muutoksissa, me aiomme elää,kehittyä ja jatkaa elinvoimaisen kylän luomista.

Mutta meille pitää antaa mahdollisuus ja sitä ei yksittäisten viranhaltijoiden ja virkamiesten taholta tule torpata.
Ajatelkaa asioita ihmiset!!!

Martti PohjolainenRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 10.00
Hienosti kirjoitettu Ulla. Juuri noin asiat ovat.
On aivan varmaa se, että kun Juankoski joutuu pakon sanelemana liittymään Kuopion. Tällöin tilanne muuttuu oleellisesti myös Säyneisen osalta.
Olemme silloin yhtä suurta Kuopiota johon myös Nilsiän pohjoiset alueet kuuluvat.
Liitoksen jälkeen voisi olla, että Säyneisen koulu saisi apuja myös Nilsiän seudun suunnalta.
Joten nyt jos koskaan ei kannattaisi tehdä hätiköityjä ratkaisuja.
Hätiköimällä voi tosiaan Säyneisen kylän valot sammua ja jos koulusta valot sammuvat, niin on pelättävissä, että koko kylältä alkaa vähän sieltä täältä valot sammua.
Jos Säyneisen koulun päättää Juankosken päättäjät lopettaa, ennen Kuopio liitosta, niin tuskin sen jälkeen se enää avautuu Kuopion toimesta. Varsinkaan jos Juankosken päättäjät ehtivät sen myydä yksityiseen käyttöön.
Joten nyt jos koskaan kannattaa säyneiiläisten miettiä kahdesti mikä on oikeasti kylän edunmukaista.
Näin Muuruvetisenä tuntuu kauhistuttavalta jos virkeä Säyneinen menettää oman koulunsa hieman ennen suurta Kuopion kokonaisuutta.
Joten tomerasti kyläläiset yhteyttä oman kylän päättäjiin yli puoluerajojen kyllä sieltä löytyy myös puhtia ottaa tämä asia esille Juankosken kaupungin hallituksessa.
Sillä juuri heidän velvollisuutena on ajatella oman alueen parasta. Koska te olette heidät asioitanne ajamaan sinne äänestäneet.

UllaRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 10.13
Kyllä yhteyksiä onkin otettu niin että kurkku on kipeä ja sormet turtana.
Mutta päättäjien on pakko kuunnella meitä ja pakko alkaa ajatella asoita joskus tulevaisuudenkin kannalta.

UllaRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 10.17
Ja nyt viimeistään on aika haudata puoluepoliittiset kaunat. Jatkossa puoluepolitiikalla ei asioita hoideta. On oltava vain yhtä yhtenäistä puoluetta ja Säyneisessä se tulee olemaan Säyneisen alueen ihmiset.Ja jos yhteistyö toimisi isommalla alalla se tulisi olemaan Juankosken alueen ihmiset.
Puoluepolittiisilla ratkaisuilla ei Juankoskenkaan kunnassa,anteeksi kaupungissa, ole saatu muuta aikaan kuin hallaa ja tuhoa. Yhteisistä asioista on pystyttävä päättämään ja keskustelemaan sillä tasolla, että kysymys on ihmisistä,asukkaista,veronmaksajista,lapsista,vanhuksista,meistä kaikista, ei puolueista!

salmeRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 10.45
seuraavissa vaaleissa sitten nähdään häviääkö puoluepolitiikka..
tuskin, mutta kyllä ihmistä ja yhteisöä koskettavat asiat ainakin pitäisi osata katsoa myös eettiseltä ja moraaliselta kannalta, eikä puoluepoliittisesti.
onhan se tietysti niin ,että maankäytöllä ja kaavotuksella ja kaikilla muillakin senkaltaisilla päätöksillä on vaikutuksensa kaikkiin asukkaisiin.
puoluepolitiikkahan se on vienyt Juankosken tähän surkeaan tilaan ,missä nyt ollaan.

Huomasitteko hallituksen pöytäkirjasta ,että ministeriön tiedusteluun kuntaliitosneuvottelujen käynnistämisestä Rautavaaran kunnan kanssa,oli,että Juankoski käy jo kuntaliitosneuvotteluja Kuopion kaupungin kanssa
Entä jos Kuopio ei ottaiskaan meitä ja ministeriö patistelis liittymistä Rautavaaraan?

Martti PohjolainenRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 12.42
Hei! Salme
Hyvä huomio koska voi hyvinkin olla mahdollista, että Kuopio liitos ei onnistu Kuopion suurien vaatimusten vuoksi valtion suuntaan.
Tämä voi hyvinkin johtaa siihen, että liitos suunta olisikin Rautavaaran suuntaa. En ollenkaan pidä huonona suuntana tuota Rautavaran suuntaa säyneisläisille varsinkaan.
Vaikka esitys saattaakin kuulua hieman kaukaa haetulta näin äkkiseltään, muttei se ole mitenkään mahdoton, vaan yksi mahdollisuus muiden joukossa.

Ei Kuopio Säyneeseen mitään hyvää tuo tulessaan, joten miksei tämänkin suhteen kannattaa Säyneisessä olla aloitteellinen kyläyhteisönä Rautavaaran suuntaan ja punnita tätäkin mahdollisuutta.
Koska nyt tässä murroksessa kuntarajat voivat hyvinkin muokkautua toisen näköiseksi.
Joten Salmen ajatuksen pohjalta neuvoisin tosiaan käymään Rautavaaran kunnan virastolla keskustelemassa eri mahdollisuuksista.

Kysyvä ei tieltä eksy sanotaan.

Pekka VRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 13.11
Moro,
miettikääpäs minkälainen uutinen on annettu YLE:lle. Lähes puolet oppilaista haluaa muuttaa Juankoskelle.
Ensinnäkään kyselyä ei tehty oppilaille, joten se siitä. Toiseksi kysely tehtiin vain 20 oppilaan vanhemmalle, joista toiset eivät edes vastanneet kyselyyn. Lisäksi tulevilta eskarilaisen vanhemmilta ei kyselty. Nimittäin ensi vuonna tulee kouluun uusia oppilaita, joilta ei kyselty. Kahden vuoden kuluttua on tulossa kymmenkunta oppilasta, joidebn vanhemmilta ei kyselty.
Tuloshan on se, että nalle kymmenen lapsen vanhemmat ovat olleet kiinnostuneet Juankosken ala-asteesta, jos erityisopetusta annetaan. Erityisopetusta pitäisi antaa myös Säyneisen koulussa, ja kun Karttunen on rajannut erityisopetuksen pois Säyneisen koulusta, on siinä tehty vakava virhe. Säännöissä lukee:" erityisopetusta on annettava jokaisessa koulussa, myös ns. lähikouluissa jos tarvetta löytyy. Myös opetuksen taso on oltava yhdenvertainen muihin kouluihin verrattuna, joten opettajien määrän rajoitus on vastoin yhdenvertaisuutta.
Lisäksi Karttunen on virkamiehenä astunut mahdollisesti esteellisyys-liukumiinaan, jos hän on ollut esittelemässä, käsittelemässä, Muuruveden koulun erityisratkaisuja, ja hänen vaimonsa on ollut Muuruveden koulun johtajana. Tietenkin on kyseessä oltava asia, joka vaikuttaa hänen vaimonsa eduksi tai vahingoksi päätöksessä.
Jos asiaa viedään yksipuolisesti eteenpäin, olen valmis käyttämään kaikkia juridisia toimenpiteitä, joilla saadaan aikaiseksi oikeanlainen hallintopäätös.

UllaRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 13.46
Ja kuka sen uutisen antoi? Ja antaako tämä sama henkilö uutisen taas huomisesta sivistyslautakunnan kokouksesta?

Eikö olisi aika saada Juankosken alueeltakin positiivisia uutisia?Lehdet mässäilevät aina negatiivisilla uutisoinnilla Juankosken alueelta. Ja niitä onkin riittänyt jo tarpeeksi! On aika antaa aihetta positiivisiin uutisiin!
Viimeinen mediakynnyksen ylittänyt positiivinen uutinen taisi olla Säyneisen kyläkaupan avautuminen ja kaupanteon jatkuminen.

Lapsiensa koulusta siirtämistä harkitsevat vanhemmatkin varmasti aktiivisesti seuraavat tätä keskustelua täällä palstalla.
Lukekaa tarkoin ja miettikää tarkasti, onko harkitsemanne ratkaisu oikea.
On myös toinen vaihtoehto olemassa:
Perua koulusiirtohakemus ja jatkaa yhteistyöllä ja innolla omassa lähikoulussa. Olosuhteisiin ja opetuksentasoon voidaan vaikuttaa. Nyt kun on nostettu karmivan iso karvainen katti pöydälle.

opettajan koiraRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 14.30
Kangasperkolla on laaja kokemus toisten selän takana toimimisesta. Niitä juttuja on syytä tutkia. Soitelkaa kaikki Veijolle ja Heimolle, ja kertokaa, mitä kuntalaiset haluavat.

Katja savolainenRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun18.2.2014 23.15
Niiin..kyllä nousi karvat pystyyn karvariltakin kun luki savon sanomista että nyt jo vanhemmatkin haluaa lapset pois Säyneisen koulusta.

Hullunahan meitä pidetään kun pari vuotta sitten huudettiin kaupungintalon edessä kurkku kipeänä että halutaan koulumme säilyvän.
Missä on nyt ne huutajat? luultavasti äänet on nyt niin käheänä että sieltä ei lähde ääntä ollenkaan.

Poistuuko ne ongelmat todellakin koulua vaihtamalla?
Toki luulo paremmasta opetuksesta sunmuusta painavat vaa'assa mutta niinko edellisissä kirjoituksissa on mainittu:
lastemme on saatava samanlaista opetusta myös sitä erityisopetusta täällä kyläkouluissa...meidän vanhempien on oltava vaan vaativia ja oltava selvillä asioista. Laki se on opetus asioissakin, Hyvät Vanhemmat! Ottakaa ihmeessä selvää!
Kyllä me voimme vaikuttaa lastemme hyvinvointiin..ja pitääkin.

Ja mistäs sitä sitten säästetään kun koulumatkat kasvavat ja niiden maksut lisääntyvät?..saadaan vielä itse viedäkin lapset sinne Juankoskelle.
Ilmaista ei ole kulettaminenkaan saati minkä aikaa lapset istuvat kelillä kun kelillä autojen kyydissä. Tiedän aika läheltä että se tuo löpö on muuten aika kallista.
Entäs isot luokkakoot? Ja säästöt ne puree kouluavustajiinkiin.
Siellä ne lapset jotka tarvitseisivat pienryhmää tai avustajaa ovat omillaan.
Hyvä esimerkki on kun sunnuntaina sain kuulla että Opettaja ystävättäreni on parasta aikaa sairaslomalla työuupumuksen takia. Opettaa isossa koulussa huom! kolmatta luokkaa ja ei ollut koko syyskaudella kouluavustajaa..eli siinä on tulos kun luokkakoot kasvavat ja säästetään...siellä ei voi enää kukaan hyvin...

Ja lapseni on ollut palonurmen koulussa...se on ahdas ja vanha. Ei ole liikuntasalia tai ruokalaa. Koulu on puurakenteinen ja ilman remonttia sekään ei kauan kestä. Rakentaako kuopio sinne uuden koulun...vastauksen tiedätte. Ja onko kaikki vanhemmat viemässä lapsiaan nilsiään...senkin vastauksen tiedätte.
Meillä nyt sattuu olemaan iso ja hyväkuntoinen koulu täällä ja viime viikolla yksi Raattilainen oli ihan kiinnostunut asiasta vaihtoehto Säyneisen koulu.
Mutta mielenkiintoisia asioita nämä olisi jos saisi nämä nähdä ja niiden tulokset ennenkuin tehdään hätiköityjä päätöksiä...

No ja SITTEN täytyypä vielä näin yrittäjänä säyneisissä sanoa että huono homma se on minullekin/ muille kanssa immeisille jos koulu häviää...se on tosi asia että kuka tänne muuttaa ja kuka täältä haluaa ostaa vaikka jonkun vanhenevan sukulaisen/perillisen talon tai poismuuttavan joka lähtee sitten sen työnperässä muualle....kuka tarvitsee palvelua täällä?kuka tarvitsee kauppaa? Kuka tarvitsee kahvilaa? Kuka tarvitsee niitä ihmisiä jotka ovat uskolla elämään perustaneet tänne jotakin toimintaa tai halunneet asettautua asumaan juuri tänne Säyneisiin? Kuka tarvitsee enää mitään?
Kerrannainen yhteen asiaan voi olla aika suuri...

Kyllä minulla ainakin on halu asua maalla ja pitää saavutetuista eduista kiinni:-))... Eiks se niin mene...yhtä köyttä yhdistystä Säyneisläisten puolesta!

Katja SavolainenRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun19.2.2014 7.49
Onko tämä palsta jossa aletaan nimittelemään ihmisiä?olen blondi ja en ymmärrä vihjailuja nahkurista,valitettavasti. En oikeasti TAJUA!

kirjoituksella halusin herättää asioita jotka koskettavat ihan meidän arkea täällä säyneisissä ja ihan ilman poliitiikan kiemuroita sotkemalla kun en niistä ymmärrä,vielä!

enkä halua syytellä ketään...jokainen tekee valintansa...halusin vaan muistutella mitä huudettiin pari vuotta sitten tuolla kaupungintalon edessä ja mielestäni se kannatti.

Minunkin on jatkettava asioiden eteen tekemistä ja pohtimista mikä kannattaa ja mikä ei. katselen asioita monelta kantilta.
Olen pienen koulun kasvatti itsekin ja arvostan maaseutua todella paljon.

Hyvää Jatkoa ja kevään odotusta!

Ylläpidon sihteeriRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun19.2.2014 8.43
Ylläpito on poistanut pari viestiä ketjusta. Muistutetaan edelleen, ettei nimimerkin takaa huudella nimityksiä omalla nimellään kirjoittavien perään.

abcRe: Lähes puolet Säyneiden koulun oppilaista haluaisi siirtyä Juankosken kouluun19.2.2014 20.29
http://www.savonsanomat.fi/savo/sayneisen-koulun-lakkautus-etenee-juankoskella/1771836



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: