Keskustelu

PLiikelaitokset rikkovat markkinoita28.11.2019 10:59
YLE: Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV on antanut päätöksensä Kuopion kaupungin kahden liikelaitoksen kilpailuasemasta.

Päätös koskee kuntatekniikkalaitos Mestaria sekä Kuopion kaupungin määräysvallassa olevaa liikelaitoskuntayhtymä Servicaa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvitysten mukaan ne vaaransivat toiminnallaan yksityisen ja julkisen elinkeinotoiminnan välisen kilpailun tasapuolisuutta.

KKV:n mukaan Mestarin ja Servican toiminta markkinoilla oli laajaa ja jatkuvaa ja ne saivat perusteetonta kilpailuetua muun muassa veroetujen muodossa, kun ne tarjosivat palveluitaan Kuopion kaupunkikonsernin ulkopuolisille asiakkaille liikelaitoksen ja liikelaitoskuntayhtymän muodossa.

Suomen Yrittäjät ja Savon Yrittäjät pyysivät KKV:tä selvittämään Mestarin ja Servican toimintaa neljä vuotta sitten. Yrittäjien mukaan liikelaitokset toimivat markkinoilla laajamittaisesti vastoin kuntalaissa säädettyä yhtiöittämisvelvoitetta, epäilynä oli myös, että Mestar olisi voittanut tarjouskilpailun alle markkinahinnan hinnoitellulla tarjouksella.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto toteaa, että ongelma on poistunut, koska Servican toiminta on siirretty tämän vuoden alusta osakeyhtiöön ja Mestar yhtiöitetään vuoden 2021 alussa. Viraston mukaan yhtiöittäminen riittää turvaamaan terveen ja toimivan kilpailun edellytykset.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: