Keskustelu

Käypäset käteenFarocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen19.2.2014 18.30
Farocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen

Juankosken kaupunki on käynnistänyt perimistoimet Farocon Oy:tä kohtaan noin 3,9 miljoonan euron saatavasta.

Kaupunki perii Faroconilta yrityskiinnitystä, joka sillä on ollut vakuutena Premium Board Finland Oy:n yrityslainan takaukselle.

Juankosken kaupunki takasi lainan Svenska Handelsbankenille ja takausvastuu pankille laukesi maksuun viime syksynä.

Farocon vakuuksien realisointi etenee nyt välimiesoikeuden kautta. Tammikuun lopussa vireille pantu välimiesmenettely sisältyy Faroconin ja Juankosken kaupungin panttaus- ja takaussopimuksen alkuperäisiin ehtoihin. Välimiesmenettely tullaan käymään englannin kielellä.

Farocon Oy on Hangossa varastoterminaalia pyörittävä yritys, jonka toimitusjohtaja Sven Moosberg oli myös Premium Board Finlandin toimitusjohtaja, kun yritys hakeutui yrityssaneeraukseen.

Faroconin liikevaihto oli toukokuussa 2013 päättyneellä tilikaudella 764 000 euroa ja tappio 449 000 euroa. Yhtiön edellisen tilivuoden liikevaihto oli 7,9 miljoonaa euroa ja tulos 61 000 euroa voitollinen.

Tuliko hätäiltyä jälleen.Re: Farocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen19.2.2014 18.36
Olisiko kaupunginjohtaja Petri Kangasperko jälleen antanut toimeksiannon asianajajalle salaa kaupunginhallitukselta ja ?valtuustolta, ilman mitään laillista päätöstä.

NRe: Farocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen19.2.2014 18.42
Pitkään on asiaa salailtu. Asia on tullut vireille jo tammikuussa. Kenen toimeksiannosta ja toimivallalla.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Farocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen19.2.2014 20.32
Juankosken veronmaksajien rahoilla on turvaava vakuus. Voitte tämänkin asian suhteen nukkua yönne rauhassa. Välimiesoikeus istuu ja reilun neljän miljoonan summa kilahtaa kunnan kassaan vielä tämän vuoden aikana.

Viime vuoden alijäämäksi tulee alaskirjauksen vuoksi vajaa 6 miljoonaa, mutta tämän vuoden ylijäämä on lähes yhtä suuri, koska takauksen vakuus tuloutuu vuodelle 2014.

Jos nyt niin kävisi, että vakuus olisi vajaa, maksamme kyllä omasta pussistamme puuttuvan summan. Maksettava jakautuu yhteisvastuullisesti 8 henkilön kesken, joten muutamista kymmenistä tai korkeintaan muutamasta sadasta tuhannesta/ hallituksen jäsen on kysymys.

Täällä on puhuttu, että summa jää veronmaksajien maksettavaksi, mutta eihän tämä pidä paikkaansa. Keskustalle on kunnia-asia vastata omista päätöksistä. Juankosken kunnallisjärjestö ottaa viime kädessä puuttuvan summan lainana. Jos lainaa ei pystytä maksamaan Osuuspankille, jää tappio pankille. Siinäkin tapauksessa vastuun kantaa keskusta, koska me olemme pankki.

Suomelle tuli tänään kultaa, hopeaa ja voitto Venäjästä. Muistan tällaisen päivän edellisen kerran Lahden MM-kisoista. Silloin lupasin maksaa vaimolleni uudet tekohampaat. Sekin lupaus piti.

ABRe: Farocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen20.2.2014 0.06
Ymmärtääkö kaikki edellisen kirjoituksen jälleen vitsiksi. Jos asia on niin, niin minä olen kyllä tosikko. Ei tällaisella asialla pitäisi vitsailla. Ensinnäkin pieni ote Wikipediasta välimiesoikeudesta:

Välimiesoikeus on yksityinen tapa ratkaista riita käyttämättä julkisia tuomioistuimia. Välimiesmenettely on riidanratkaisukeino, jossa olemassa olevan tai tulevan siviiliriidan osapuolet päättävät antaa asian välimiesten ratkaistavaksi. Välimiesoikeuden toiminta on salaista eikä päätöksestä voi valittaa. Välimiehet saavat itse määritellä palkkionsa suuruuden.

Toisin sanoen on ensiksi oltava joku riita, jonka välimiesoikeus ratkaisee. Mikä se riita sitten voisi sitten olla? No esimerkiksi se, että Juankoski ei halua kontolleen Faroconia, vaan selvää rahaa ja toinen osapuoli haluaisi luovuttaa sopimuksen mukaan pelkän varattoman Farocon Oy:n Juankosken vaivoiksi. Kyllä kai silloin välimiesoikeuden on pakko päätyä sopimuksen mukaiseen ratkaisuun eli Juankosken kaupungin vaivoiksi jää Farocon Oy:n liiketoiminta, mutta se jää vasta silloin, kun PBF menee konkurssiin. Siksi PBF ja sen omistajat haluavat saneeraus vaihtoehdon eikä konkurssia. Näin asiat pitkittyvät hamaan tulevaisuuteen niin kauaksi, ettei kummallakaan firmoista ole mitään omaa pääomaa taseissaan, vaan päinvastoin velvollisuuksia esimerkiksi ympäristökysymyksien, velkojen ja korvauksien muodossa.

Kun asiat sitten ovat näin ja oikeudet toteavat, että takauspäätös on tehty virheellisesti ja se on purettava, niin mitä teet takausrahojen kanssa. Kaupunginhallitus ja valtuusto sanovat, etteivät ymmärtäneet asiaa täysin ja pääsevät varmasti korvausvelvollisuudesta. Juankosken Nero puolestaan vetäytyy täysin kaupinginhallituksen päätösten taakse. Näin ollen ei Juankosken kaupunki saa senttiäkään vakuusrahoista takaisin. Miksi virallinen ääni sitten rauhoittelee kaupunkilaisia. Kai siksi, että porukka olisi hiljaa ja tapahtuisi joku ihme, jota ei varmasti tapahdu.

Laitanpa minäkin tähän samanlaista mielikuvitusta kuin edellinen kirjoittaja. Suomessa on jo pitkään jatkunut kaupungistuminen, joka on yleismaailmallinen ilmiö. Ihmisten olisi hyvissä ajoin mentävä sinne. missä on paremmat työmahdollisuudet. Ei Suomi nouse muuta kuin työtä tekemällä. Muuttakaa siis kaikki juankoskiset etelään tai ulkomaille. Unohtakaa syrjäseutujen kaupat ja koulut. Älkää potkiko tutkainta vastaan, vaan ennakoikaa tuleva kehitys.

Liittäkää Juankoski johonkin todella paljon suurempaan kaupunkiin, jotta pääsette Nerosta eroon. Jättäkää Juankoski turismille ja automatisoidulle maa- ja metsätaloudelle, jossa yksikkökoko on riittävvän suuri.

Maa- ja metsätalouden harjoittajat sekä yrittäjät äänestäkää kokoomusta. Teollisuuden palveluksessa olijat äänestäkää sossuja tai persuja. Vain suuri on kaunista ja tehokasta. Lopettakaa pieni pahvitehdas ja viiratehdas. Se nyt on vaan ajan henki. Pitkittämällä päätöksiä asiat vain mutkistuvat. Big is beautiful.

kovenanttianttiRe: Farocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen20.2.2014 2.43
Tällaisen lupauksen varaan lainan takaus on rakennettu. Toiset ovat ymmärtäneet sen vitsiksi alusta asti. Juuri näin huvittava tämä välimiesoikeuden ratkaisuun menevä juttu on.

välimiesRe: Farocon Oy:n takaus välimiesoikeuteen20.2.2014 8.09
Sopimuksen mukaan välimiesoikeudessa ratkaistaan.
On ihan yleistä sopimustekniikkaa välimiesmenettely näissä asioissa.
Tämän tietää moni täällä kirjoittava asiantuntijakin.
Eli sopimusta noudatetaan ja pulinat pois.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: