Keskustelu

Pekka VTuttua Juankoskella-korruptiotako.24.2.2014 12.24
Moro,
minä ja Pena Tolvanen olemme olleet kiinnostuneita Juankosken rahankäyttöön ns. asiantuntijapalvelujen ostamisen saralla.
Oikeustieteiden Professori Tomi Voutilainen kirjoittaa seuraavaa Hesarin haastattelussa:
"
Helsingin Sanomat
.












Itä-Suomen yliopiston professorin Tomi Voutilaisen mukaan kuntien ja valtion hankintaosaaminen on surkeassa jamassa.

Voutilaisen mielestä kuntien virkamiehet eivät tunne hankintalakia kokonaisuudessaan, mikä johtaa myös laittomiin tilanteisiin.

"Kunnissa tuntuu olevan käsitys, että mikäli 30 000 euron raja ei ylity, voidaan elää kuin pellossa. Kilpailuttamisvelvollisuus on silti olemassa, vaikka kansallisten hankintojen raja hankinnoissa ei ylittyisi. Tällöin hallintolaki tulee sovellettavaksi", Voutilainen sanoo.

Hän on hankintalakiin erikoistunut informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori.

Kunnat jättävät usein kilpailuttamatta asiantuntijapalveluiden hankinnan. Hankintalain mukaan kaikki yli 30 000 euron palvelu- ja tavarahankinnat on kilpailutettava.

Lakia kierretään ostamalla samalta yrityksiltä vuoden aikana jopa useita kymmeniä palveluita, joiden jokainen yksittäinen laskutus jää alle 30 000 euron rajan. Kokonaislaskutus voi kuitenkin nousta satoihin tuhansiin euroihin.

Voutilaisen mukaan kunnissa on kyllä hankintaohjeet, "mutta niitä ei usein noudateta". Myös valvonta ontuu. Vaikka kunnilla on omat tarkastuslautakunnat, ne eivät puutu tehokkaasti kilpailutuksissa oleviin ongelmiin.

"Hankintojen ketjutusten osalta on aihetta epäillä, että hankinnoissa on mukana tyypillistä rakenteellista korruptiota, jolloin lakia pyritään kiertämään tietoisesti", Voutilainen sanoo.

"Näin hankitaan hyötyjä ja etuja. Palveluita ja tavaroita hankitaan tuttavilta tai hyväksi havaituilta hovihankkijoilta. Syyt voivat olla elinkeino- tai aluepoliittisiakin, mutta tällaisia hankintalaki ei tunne."

Euroopan unionissa astuu voimaan uusi hankintoja koskeva direktiivi, joka pitää saattaa voimaan Suomessa viimeistään vuonna 2016. Direktiivi velvoittaa jäsenvaltioita perustamaan valvovan viranomaisen julkisia hankintoja varten.

"Valvojan resurssit tulevat kuitenkin todennäköisesti jäämään vähäiseksi, jolloin sillä ei tule olemaan mahdollisuuksia puuttua kaikkiin tapauksiin.""
.

reviisoriRe: Tuttua Juankoskella-korruptiotako.24.2.2014 12.54
Juankoskella tilintarkastaja ja tarkastuslautakunta eivät ole panneet viranhaltijoita tiukalle. Selitykset on hyväksytty sellaisenaan: "Tarkastuslautakunta merkitsee tiedokseen..."
Mitään tiukempaa tai systemaattista tarkastusta ei ole nähty. Vain lautakunnan jonkin jäsenen aloitteesta jotain on kyselty. Ei jatkotoimenpiteitä.
Hankintalakia rikotaan vähän väliä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: