Keskustelu

PVsäästääkö kyläkoulun lakkauttaminen28.2.2014 16.07
Moro,
ja kaikille ajateltavaa:"

Maaseutu ei kuitenkaan ole kuihtunut samalla nopeudella kuin kyläkoulujen lopettamisvauhti on kiihtynyt. Vaikka asukasmäärät maaseudulla ovat edelleen laskussa, ei rakennemuutos ole enää täysin yksisuuntainen tai yksiselitteinen. Kaupunkien läheisellä maaseudulla muuttovirta on kääntynyt jopa päinvastaiseksi. Etenkin lapsiperheet etsivät väljempää asumista kaupunkien ympäryskunnista.




Lakkauttamisia on perusteltu oppilasmäärän vähenemisen lisäksi säästösyillä. Kuntien heikko taloudellinen tilanne ajaa etsimään säästöä opetustoimesta. Kyläkoulujen lakkauttamista perustellaankin usein tehokkuusargumentein. Kouluja tarvitaan vähemmän Suuriin kouluihin keskitettäessä voidaan ryhmäkokoja kasvattaa jonkin verran.



Lakkauttamisesta koituvista säästöistä ei ole kuitenkaan täyttä yksimielisyyttä. Esimerkiksi vuosien 2000-2004 välillä lakkautettiin 300 koulua, mutta samaan aikaan koulutuksen tuottavuus laski 13 prosenttia. Suurempien yksiköiden kääntöpuolena tulevat pidentyvät koulukyyditykset ja mahdollisesti uusien tilojen vaatimukset, kun jäljelle jäävät koulut kasvavat oppilasmäärältään suunniteltua suuremmiksi.



Kyläkouluilla on asiantuntijoiden mukaan pedagogisiakin etuja. Osa kasvatustieteilijöistä vannoo kyläkoulujen nimeen ihanteellisena ratkaisuna yksilöllisen oppimisen toteutamisessa. Useammalle luokalle samanaikaisesti tapahtuvaa yhdysluokkaopetusta ei nähdä pelkästään pienien koulujen resurssipulasta aiheutuvana pakkona, vaan yksilöllisen oppimisen mahdollistavana joustavana ratkaisuna.



Usein kyläkouluilla on myös asema kyläkeskuksena, sillä koulurakennuksissa harjoitetaan opetuksen lisäksi kylätoimintaa. Sama pätee toiseenkin suuntaan, sillä kyläkoulujen opetus yhdistyy kasvatusalan asiantuntijoiden mukaan suuria kouluja paremmin ympäröivään yhteisöön.



En väitä, etteikö joissain tapauksissa kyläkoulujen lakkauttaminen olisi tarpeellista. Nyt kun tilastoja lakkauttamisesta saatavista säästöistä tai siitä koituvista kustannuksista on olemassa, tulisi päätöksenteossa huomioida todennäköiset seuraukset. Kyläkoulujen lakkauttaminen ei ole varsinainen säästöautomaatti, vaikka se epäilemättä vaikuttaisi houkuttelevalta vaihtoehdolta kuntatalouden tasapainottamiseksi.



Lähde: Eläköön kyläkoulu! (toim. Korpinen, Eira). PS-kustannus 2010, Jyväskylä.




.

Avainsanat: Kemppaanmäen koulu kyläkoulu lakkauttaminen Syvänniemi säästö"



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: