Keskustelu

Pekka Vpaistinkääntäjä-hyvä veli12.3.2014 13.25
Moro,
rikosoikeuden professori Terttu Utriainen Lapin yliopistosta kirjoittaa seuraavaa (aamuradiossa 2012):"




Vuonna 1999 korkein oikeus antoi päätöksensä niin sanotussa Tulihta-jutussa, jossa kuusamolaisia silmäätekeviä kunnanjohtajaa myöten oli tuomiolla. Jutussa oli kysymys määräalan kaupasta, jossa kauppahintaa oli sovittu palautettavaksi ostajalle, jos rakennusoikeus jäisi sovitun kerrosneliömetrimäärän alle.

Ostajapuolella esiintyivät paikallisen pankin ohella pienen paikkakunnan hyvin toimeentulevat kansalaiset, jotka asemaansa hyväksikäyttäen ryhtyivät omaksi edukseen suhmuroimaan rakennusoikeutta alaspäin seurauksin, että pankinjohtaja sai poistua paikkakunnalta ja kunnanjohtaja, kaavoitusinsinööri ja nimismies pantiin viralta. Heillä oli jutussa kaksoisrooli: he olivat paitsi kiinteistökaupassa ostajina, myös virkojensa puolesta asemassa, jossa pystyivät vaikuttamaan kaavan sisältöön.



Tällaisia juttuja ei ole helppo nostaa. Pienillä paikkakunnilla niin juristit, apteekkarit, insinöörit, opettajat, lääkärit kuin toimitusjohtajatkin ovat usein verkottuneet samoihin paikallisiin paistinkääntäjiin ja naisten ja miesten hyväntekeväisyysompeluseuroihin.



Pienillä kunnilla ja lähidemokratialla on omat etunsa, mutta on sillä omat haittansakin. Tulihta-juttukaan ei koskaan olisi päätynyt tuomioistuimeen, ellei paikkakunnalla olisi sattunut olemaan nyt jo edesmennyttä asianaja Antti Pakomaa, joka ei pelännyt ottaa hoidettavakseen tällaista juttua. Hän näki paljon vaivaa saadakseen jutun ensin rikostutkintaan ja sen jälkeen syytteeseen."

Asianajaja Antti Pakoma muutti kotipaikkakunnalleen Säyneiseen v. 1999. Hän oli enoni.



Suomi on harvaanasuttu, pienten yhteisöjen maa, jossa väkeä ei näytä riittävän joka pallille. Niinpä toisten on istuttava kahdella tai vieläkin useammalla. Tässä suhteessa Helsinki ei näytä olevan Kuusamon kirkonkylää kummempi.

Pena T.Re: paistinkääntäjä-hyvä veli12.3.2014 13.51
Tällaisista ja muistakin syistä sidosten selvittäminen on tärkeää. Uskokaa jo. Lopetetaan juankoskelainen korruptio.

KKRe: paistinkääntäjä-hyvä veli12.3.2014 16.57
Pieni kunta ja pienet piirit antavat mahdollisuuden harjoittaa "maan tapaa" ja perunakellari-paistinkääntäjien hyvä veli toimintaa.
Juankosken kaupunginjohtaja on lähes joka asiassa esteellinen, jos asiaa oikein tulkitaan. Ja onneksi on niitä rohkeita henkilöitä, jotka ovat kyllästyneet korruptioon.
Kunnan hallintojohtaja toimii paikallispankin hallituksessa ja samalla hän hoitaa johtoryhmässä kunnan lainaesitykset jne.
Kaupunginjohtaja toimii PB:n todellisena rahoittajana kunnan varoilla, toimii Savon energiaholding-yhtiön toimitusjohtajana, joka taas omistaa Savon voiman. Ja hän toimii myös esim. Savon Kuitu Oy:n hallituksessa ja samalla on mukana hankinnoissa, jne esittelemässä asiaa. Hän kuuluu paistinkääntäjiin.
Myös Kepun Lösönen kertoo, että "löysimme" ukranalaissyntyisen Samoritsin johtajaksi PB:hen ja Kettunen kertoo, että puolue oli myöntämässä tukitoimia kartonkitehtaalle, vaikka yksittäinen yritystuki on kielletty laissa.
Myös esim. sosiaalitoimen ostopalvelut ovat olleet hankitut ilman kilpailutusta, samoin kaikki asianajotoimistopalvelut ilman kilpailutusta, tutut ovat olleet konsultteina ja aviopuolisot ovat eri kunnan toimielimissä johtajina tai piällyshenkilöinä jne. Onhan myös entisen hallituksen puheenjohtajan yhtiön kautta ostettu opetuspalveluja, jonkun tutun rakennusarkkitehdin palveluja ilman kilpailutusta, ja saman insinööritoimiston palvelut kaikki ostettiin yliinvestointien aikaan yhdeltä ja samalta toimistolta ilman kilpailutusta.

Onneksi lainuudistukset ja uusi hallintotapa alkaa kohta kotiutua Juankoskellekin ja siitä kiittäminen suunsoittajiksi ja räksyttäjiksi kutsutuille lahjomattomille.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: