Keskustelu

Tulee velkojen yhden vuoden korot Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla14.3.2014 7.12
Koska Juankoski on luokiteltu kriisikunnaksi, sen liitokseen valtio myöntää 150 euroa asukasta kohti yhdistymisavustuksen lisäosaa.

Koska Juankoski on luokiteltu kriisikunnaksi, sen liitokseen valtio myöntää 150 euroa asukasta kohti yhdistymisavustuksen lisäosaa.

Mikäli Juankoski ja Tuusniemi liittyvät Kuopion vuoden 2017 alussa, yhdistymisavustuksen määrä on jäämässä valtionvarainministeriön kuntarakennelain tulkinnan mukaan kahteen miljoonaan euroon. Liitos katsotaan Maaninka-liitoksen kanssa samassa yhteydessä tapahtuvaksi.

Saimme asiaan varmistuksen valtionvarainministeriön kuntaosastolta äskettäin. Se perustuu siihen, että Maaninka-liitoksen avustuksen maksatuskausi ulottuu vuoteen 2017, Kuopion kehittämisjohtaja Heikki Helve kertoo.

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina Kuopion ja Maaningan liitoksen, joka tulee voimaan vuoden 2015 alussa. Yhdistymisavustusta kaksikko saa neljä miljoonaa euroa.



Päällekkäisyys niputtaa liitokset yhteen, jolloin kokonaisavustus on kuusi miljoonaa euroa. Kun summasta vähennetään Maaningalle menneet neljä miljoonaa euroa, Juankosken tai Tuusniemen tai molempien liitoksiin jäisi jaettavaa vain kaksi miljoonaa euroa.

Ikävä tilanne. Oikea periaate olisi, että liitosten väliksi katsottaisiin kaksi vuotta eli valtuustokausien vaihtuessa sekä puolivälissä, Helve sanoo.

Valtion tulisi tällaisessa tapauksessa luoda kannustavuutta erillisellä muutostukipaketilla, joka ainakin vähentäisi tätä yhdistymisavustuksen leikkausta. Nyt tarvitaan rakentavaa keskustelua valtion kanssa.



Kahden kunnan liitoksessa avustus on 4 miljoonaa euroa. Kolmen tai neljän kunnan liitoksessa 6 miljoonaa euroa. Maaninka ja Kuopio ovat sopineet avustusrahojen käyttämisestä Maaningalla Käärmelahden koulun ja sen yhteyteen tulevien kevyenliikenteenväylien rakentamiseen.

Koska Juankoski on luokiteltu kriisikunnaksi, sen liitokseen valtio myöntää 150 euroa asukasta kohti yhdistymisavustuksen lisäosaa. Kertaluonteinen korvaus olisi tällä hetkellä noin 764 000 euroa. Nilsiä-liitoksen loppujen avustusten maksatukseen ei ole tulossa muutosta.

ei mikään uutinenRe: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla14.3.2014 8.07
Kyllä tämä tiedettiin jo lähes vuosi sitten, kun yhdistymisasia nousi ensimmäistä kertaa esiin.

yläkoulun tytötRe: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla14.3.2014 8.15
Miksi tarvitsemme porkkanoita, kun voimme korjata menotalouttamme 2-3 milj. eurolla?
Heimo ja Veijo, toimintaa! Kysykää neuvot osaajilta.
Me tiedämme koululla Juankosken johtamisesta enemmän kuin te.

Pekka VRe: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla14.3.2014 11.30
Moro,
kannattaa huomioida Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan lause ja selvitys asiassa ja ote on Savon sanomissa:"

Kuntaliitokset: Ministeriön tulkinta uhkaa pienentää porkkanarahoja Kuopion seudulla.

Kuopio

Heikki Toivanen, Jukka Patrakka

Mikäli Juankoski ja Tuusniemi liittyvät Kuopion vuoden 2017 alussa, yhdistymisavustuksen määrä on jäämässä valtionvarainministeriön kuntarakennelain tulkinnan mukaan kahteen miljoonaan euroon. Liitos katsotaan Maaninka-liitoksen kanssa samassa yhteydessä tapahtuvaksi.

--Saimme asiaan varmistuksen valtionvarainministeriön kuntaosastolta äskettäin. Se perustuu siihen, että Maaninka-liitoksen avustuksen maksatuskausi ulottuu vuoteen 2017, Kuopion kehittämisjohtaja Heikki Helve kertoo.

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina Kuopion ja Maaningan liitoksen, joka tulee voimaan vuoden 2015 alussa. Yhdistymisavustusta kaksikko saa neljä miljoonaa euroa.

Päällekkäisyys niputtaa liitokset yhteen, jolloin kokonaisavustus on kuusi miljoonaa euroa. Kun summasta vähennetään Maaningalle menneet neljä miljoonaa euroa, Juankosken tai Tuusniemen tai molempien liitoksiin jäisi jaettavaa vain kaksi miljoonaa euroa.

- Ikävä tilanne. Oikea periaate olisi, että liitosten väliksi katsottaisiin kaksi vuotta eli valtuustokausien vaihtuessa sekä puolivälissä, Helve sanoo.

--Valtion tulisi tällaisessa tapauksessa luoda kannustavuutta erillisellä muutostukipaketilla, joka ainakin vähentäisi tätä yhdistymisavustuksen leikkausta. Nyt tarvitaan rakentavaa keskustelua valtion kanssa.

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan Pekka Kantasen (kok.) mukaan varsinkin Juankoski-liitos on nyt joutumassa uuteen harkintaan.

--Meille tungetaan kriisikunta pakkoliitoksella syliin ja sitten leikataan neljä miljoonaa euroa avustuksia. Panee miettimään koko tämän kuntaliitoksen järkevyyttä.

Kaupunginhallitus keskustelee uudesta käänteestä maanantaina.

--Olen varma, että tämä keskusteluttaa myös kuopiolaisia veronmaksajia.

Kantanen ei halua uskoa, että ministeriön tulkinnat ovat kiveenhakattuja.

--Jos avustuksilla pyritään rohkaisemaan kuntaliitosten syntyä, meidän tapauksessa tulkinta ei niihin yllytä.

Tuusniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Smolander (kesk.) kertoo tiedon lisäävän painetta neuvotteluihin. Tuusniemi ja Juankoski ovat joutumassa selvästi Maaninkaa heikompaan asemaan.

- Kyllä tällä on vaikutusta siihen, millaisena liitos Tuusniemellä nähdään. Epävarmuutta tulee lisää.

Myös Juankosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Tirkkonen (sd.) arvioi kuuden miljoonan kutistumista kahdeksi miljoonaksi merkittäväksi takaiskuksi.

--Ihan selvä aukko ja epäkohta laissa on, jos tulkinta tähän suuntaan kääntyy. Yllätyksenä tämä tuli. En usko, että tällä on kuitenkaan vaikutusta Juankosken liitosaikatauluun. Yritämme yhdessä Kuopion ja Tuusniemen kanssa vaikuttaa lopputulokseen, jotta se kääntyisi paremmaksi.

Helve muistuttaa, ettei yhdistymisiä tehdä avustusten vuoksi.

--Avustuksella on kuitenkin iso merkitys tilanteessa, jossa liittyvä kunta ja sen investointibudjetti ovat pieniä."

Pekka Kantanen sanoo selkokielellä:" pistää miettimään kuntaliitoksen järkevyyttä... ja mitä Kuopion veronmaksajat ovat mieltä."

Ei olekaan koko kuntaliitos vielä kiveen hakattu.

ollaan vaan kuulollaRe: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla14.3.2014 12.13
alunalkaenkin olisi Juankosken kannattanut miettiä leikkauksia ja säästötoimia, ja välttää kaikkea suuruuden-hulluutta ajattelua.
1. virhe lienee tapahtunut ,kun meistä tehtiin maalaiskaupunki ja sitten alkoi järjetön investointien ryöppy, kaiken piti olla niin suurta ja kallista .
eikö todellakaan Juankoskella ole laskutaitoisia ihmisiä kunnan palveluksessa? Vaan aina pitää "konsultoida" suurella rahalla.Suurin osa kuntalaisista osaa hoitaa oman taloutensa mallikkaasti,myös laman aikana.

Tosi on ,että täällä ei palveluja kilpailuteta ,vaikka sosiaalilautakunta on tehnyt siitä päätöksen v. 2013, pöytäkirjan mukaan."Palveluseteli " on aina ollut kirosana Juankoskella.
tehdas on oma lukunsa tässä surkeuden kylässä.

Näinkö se asia on?Re: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla14.3.2014 17.50
Uudet valtionosuudet ovat Juankoskella 3056 ?/asukas, yht 15,2 milj ?. Kuopiossa valtionosuus tulee olemaan 1653 ?/asukas. Nyt kun Juankoski liittyy Kuopioon, niin Kuopio saakin juankoskelaisista valtionosuuksia vain 1653 ?/asukas. Osuudet tippuvat siis 7 milj ? vuodessa. Ei ihme jos valtio haluaa pienempiä kuntia yhdistellä vaikka Putinin keinoin. Ja kun liitosraha supistuu lähes olemattomiin, niin miten innokas Kuopio on oikeasti liittämään Juankoskea Kuopioon?

Jaques de la ChefRe: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla15.3.2014 23.28
Ei Kuopio voi ottaa organisaatioonsa yhtään rötöstelevää virkamiestä Juankoskelta kaupungin mainetta pilaamaan. Tratta PBF, biolämmön ja Faroconin sotkut sekä Patruunanmäen hämärät kiinteistökaupat joutuvat kaikki eritysitilintarkastuksissa luupin alle lähikuukausina. Liitos voi toteutua ehkä vasta 2017.

Paljastuuko tarkastuksessa ilmeinen ukrainalainen rahanpesu ja avustuspetokset? Ei sellaisia virkamiehiä Kuopio ota viideksi vuodeksi riesakseen rimpuilemaan oikeuslaitosta vastaan.

Kyllä se nyt siltä näyttää on, että Juankosken Neron käärmekeitto on palanut pohjaan. Mersu ei enää nytkähdä käyntiin Tratta PBF:n toimesta edes mäkilähdöllä.

ABRe: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla16.3.2014 11.07
Järkevät kunnat ulkoistavat toimintojaan vauhdilla. Miksi ei tee Juankoski näin? Vastaus on selvä, suhmurointimahdollisuudet kutistuvat. Ottaisitte mallia Keski-Uudeltamaalta:

http://www.kuntalehti.fi/Ajankohtaista/Kuntauutiset/2014/Sivut/Keski-Uudenmaan-kunnat-KuntaPron-asiakkaiksi.aspx

kysyn vaanRe: Liitosporkkana kutistumassa neljällä miljoonalla16.3.2014 12.12
Täällähän on ollut selvä missio, rahaa poltetaan niin pajon kuin sielu sietää ja rukoillaan että Kuopio kuittaa kaikki vanhat synnit pois. Lantajussit asioista päättämässä niin näin tuhotaan talous, kuinka nää ihmiset kehtaa kylillä kulkea jotka tähän syypäitä?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: