Keskustelu

Nasse-setäPaikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 12.29
kannattaa lukea iso Erikan antama 60-vuotis haastattelu. Hän esimerkiksi kertoi kuuluisat lauseet ennen vuoden 2008 kuntavaaleja:" Säyneisen koulua ei tulla lakkauttamaan ja silloinen konsulttiselvitys koulujen lakkauttamisesta oli pelkkää persujen pötyä. Lisäksi hän kertoi silloin, että ei kuntalaisten tarvitse tietää kaikkea suunnitelma-asioita kunnassa, eikä tule tietämääkään niistä.

No tässsä nyt Erika kertoo esim. Säyneisen koulun lakkauttamisasiaa:"
Vastuuta pakoillaan

60 vuotta: Erika Suominen näkee heikkoutta politiikassa.

Juankoski

Heikki Toivanen

Koillis-Savo-lehden tuottaja ja valokuvaliike Plakkarin yrittäjä Erika Suominen korostaa yhteistyötä ja sitä kuinka hän ei halua ärsyttää ketään turhaan. Mutta minnepä mielipiteet ja halu vaikuttaa katoaisivat.

--Säyneisen koulu olisi pitänyt lakkauttaa jo vuosia sitten, hän toteaa asiaan, josta päättäjät käyvät parhaillaan kovaa vääntöä.

Entinen Juankosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei asettunut enää ehdolle viime vaaleissa, joissa Suomisen puolue keskusta lopulta menetti enemmistöasemansa valtuustossa.

--Säyneisen väkimäärä on laskenut ja ikärakenne muuttunut, vaikka kylällä on ollut koulu. Koulun ensisijainen tehtävä on opettaa lapsia, ei kylän kehityksen turvaaminen.

Suominen puhuu paljon myös arvoista ja muistuttaa rahan olevan vain vaihdon väline.

--Ei kaikkea voi käsitellä pelkästään kuluerinä.

Se on kuitenkin ajan henki. Säyneisen kouluasiassa myös Suominen puhuu rahasta. Hän lasketutti aikanaan oppilaskohtaiset kulut.

--Ei sen takia tarvitse koulua lakkauttaa, että se on tuplasti kalliimpaa kuin toisaalla, mutta päättäjän täytyy tietää luvut. Pitää pystyä perustelemaan, miksi Säyneisen lapset ovat niin paljon parempia, että pitää satsata niin paljon enemmän.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen, että ei ole enää päättäjän roolissa. Taustalla on henkilökohtaisia syitä ja aiempaa sitovampi tuottajan pesti paikallislehdessä. Politiikasta on Suomisen mielestä kadonnut herrasmiesmäisyys.

--Sanotaan, että kun ikää tulee, vahvat piirteet vain vahvistuvat, niin hyvät kuin huonotkin. Tämän päivän kunnallispolitiikassa olisin todella kelju akka, Suominen sanoo ja hymyilee.

Hän ei pidä siitä, että päätösten jälkeen alkaa kiemurtelu ja selittely.

--Minunkin aikana hallituksessa tehtiin päätöksiä, joista olin puheenjohtajana eri mieltä. Seisoin kuitenkin päätösten takana. Olen tietyissä asioissa ehdoton.

Valtuustoa johtaa nyt perussuomalainen ja hallitusta demari. Suomisen mielestä valtuustokautta on leimannut passiivisuus. Päätöksiä jää liikaa pöydälle.

--Se on merkki uskalluksen puutteesta. Vastuuta pakoillaan. Nyt on menty puolet vaalikaudesta ja vieläkin sanotaan, että kepu teki ne ja ne virheet ja me emme voi tehdä mitään.

Pienyrittäjänä hän toivoo puhtia elinkeinopolitiikkaan. Esimerkiksi hän nostaa ajatuksen vapaa-ajan asumiseen liittyvästä messusta, joka ei saanut päättäjiltä riittävästi tukea.

--Siinä olisi ollut mahdollisuus saada valtakunnallista näkyvyyttä. Yrityksetkin olivat innoissaan. Mitä me teemme tyhjillä rantatonteillamme?

Juankosken puhutuimpia päätöksiä on ollut kartonkitehtaalle myönnetty viiden miljoonan euron takaus. Koneet ovat olleet hiljaa jo pitkään.

- Olen edelleen sitä mieltä, että se oli oikea päätös. Kaikki tiesivät suuren riskin.

Suominen myöntää, että kartonkitehdas ei ole mikä tahansa tehdas juankoskelaisille. Juantehdas oli seissyt kosken partaalla niin pitkään, että sitä pidettiin kaatumattomana. Elvytyksessä oltiin valmiita lähes kaikkeen.

--Katsotaan se nyt loppuun saakka, Suominen sanoo yrityssaneeraukseen hakeutuneesta Premium Boardista.

Jälkipuinneissa nousee myös syyttävä sormi. Kunnallispoliitikko ja paikallislehden toimittaja on yhdistelmä, joka saa epäilykset heräämään.

--En ole nähnyt siinä mitään erityistä. Isompi ongelma on poliitikko, joka on kunnan palkkalistoilla.

- Toimittajuus on tottakai vallankäytön väline, mutta vedin rajan siihen, etten kirjoittanut esimerkiksi kuntapolitiikasta."

Kun Erika kertoo olleensa objektiivinen kouluasioissa, eikö hän todellakaan muista, että hänen yrityksensä sai suurimman osan tuloistaan siitä, että kunta osti häneltä ostopalveluja opetuksessa tiedotusopissa, vaikka hän on käynyt cvain jonkun kinkeritapaisen toimittajakoulun.
Ja kun kertoo olleensa objektiivinen kuntapolitiikassa paikallislehden tuottajana, niin melkein tulee tippa silmaan itsensä kusettamisen esimerkistä.

Karkuun lähtee, ei siinä velat painaRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 14.08
Oi, oi!
Voiko keskustapuoluetta lähellä olevan paikallislehden tuottaja ja keskustapupuolueen ex hallituksenpuheenjohtaja suoremmin sanoa, mitä hän ajattele sivukylien koulujen tarpeellisuudesta, syntymäpäivä juttunsa yhteydessä.
Tässä yhteydessä voisi kuvailla häntä sivukylien tuhoojaksi.

Ei siis ihme jos sankoin joukoin paikallislehden tilaajat lopettavat lehden tilaamisen on sen verran karmea kannan otto lehden tuottajalta tuon Säyneisen kylän koulun osalta.
Tilanneetko tuota paikallislehteä enää kuin umpi kepulaiset.
Erikan tuntien tuo asenne hänellä on ollut koko ajan, että mitäpä nosta sivukylistä, kun vaan Juankosken keskustassa koulut pysyisi pystyssä.
Ja siksi nyt sitten ollaan lopettamassa sivukylien kouluja kun Erikakin niin ihannoi tuota pahvitehtailua ja viiden miljoona euron kuntatakausta, joka nyt meni kaikkien juankoskelaisten maksettavaksi.
Voi näitä aikoja.
Ei tässä muuta voi sanoa kuinka kepulit tuhosivat koko kunnan ja lyhyessä aikaa tukiaisten toivossa mihin he ovat taloutensa suuremalta osin perustaneet.

Pekka VRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 15.04
Moro,
Erikan mielipide on tuttu juttu, kuten hänen kannanottonsa kartonkitehtaan tukiasiassa.
Silmään pisti kuitenkin tuottaja-Suomisen selvitys, että kaikki olivat tietoisia kasinopelin riskistä. Mutta kuun meille paikallislehden sivuilla kerrottiin, kuten valtuustosakin, että mitään riskiä ei ole, vaan asialla on miljonäärisrahoittajataho ja rehti kartonkiammattilaiset. Voiko enempää kusettaa lukijoita ja kuntalaisia ja jopa itseään.
Tietenkin ryhmämme toi ansiokkaasti riskit esille, mutta ne kumottiin liirumlaarumina-- tuottajan oma lausahdus.

Totuus aina paljastuu ja sen on huomanneet kaikki.

Muuten myös kuntalaki kieltää kunnilta riskinoton tukiasioissa. Perästä kuuluu.

Ei tunnu hyvältäRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 15.24
Kiitos valtuustonvarapuheenjohtaja Pekka V
Toteamuksesi oli oikein osunut.
Vieläkin ihmetyttää. että mikä saa kuvittelemaan vielä tässäkin tilanteessa kun viisimiljoonaa euroa meni juankoskelaisten maksuun, että tämä takaus oli oikea ratkaisu. Siihen kuvitelman on vain yksi selitys, jotta joku sai jotakin ja paljon joltakin. Ei asiaa muuten voi järjellä selittää.
Näin tyhmästä tuntuu siltä, että jos tyhjätaskun taskuun ammennetaan viisi miljoona euroa, että se oli hyvä juttu, niin ei ainakaan minusta se hyvältä tunnu.
Jos vaikka naapuri ostaisi ruoka vuoden ajan laskuuni, niin ei se oikein hyvältä tuntuisi vaikka tarpeeseen menisikin.

pahRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 15.36
Niin ja kaiken pahan alku ja juuri Juankosken huonoon taloustilanteeseen onkin erikan mukaan Säyneisen koulu . .

JohannesRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 17.43
Onkohan hieman taas tarkoituksenmukaista, että hän tuo syntymäpäivänään esille Juankosken Säyneisen kylän alasajamisen ja koulun lakkauttamisen. Onko muuten Erikan yritys yhä edeleleen myynyt palvelujaan keskustaajaman kouluun kymmenillä tuhansilla euroilla., onko oma lehmä ojassa ja oma talous asialla. Että näitä pölvästejä ja oman hyvän tavoittelijoita edelleen olemassa.

njet ponimajuRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 18.17
Kuka oikeasti syntymäpäivähaastattelussaan toisi esille tuollaisia asioita?
Ihan käsittämätön veto. MIKSI?

Säyneistä on aina kuritettuRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 19.35
Niinpä, Mutta Erika se vaan pamahutti todeta"Säyneisen koulu olisi pitänyt lakkauttaa jo vuosia sitten, hän toteaa asiaan, josta päättäjät käyvät parhaillaan kovaa vääntöä."

Tämä on ollut Erikan linja jo vuosia. Kaikki muistavat vaalien alla kun hän väitti, hallituksen puheenjohtajana, että koulun lopettamisesta ei ole mitään paperia, Mutta viime metreillä ennen vaaleja valhe paljastui ja paperi oli. Sitten vielä pikapäättäjä Rane totesi Säyneisessä, että minä en takkia käännä ja olen edelleen koulun lopettamisen kannalla. Näin ne kepulaiset ovat kotiseutu rakkaita, varsinkin jos oma etu sitä vaatii.

Pelkää puhetta, teot puuttuuRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan20.3.2014 19.42
On Erika kyllä siinä oikeassa, että Juankosken tämän hetken päättäjät pakoilevat vastuuta.
Kaikki ovat kyllä tämän huomanneet hehän suorastan lilluvat kuin keitetyt kananmunat haaleassa vedessä ja ovat lilluneet niin pitkään, että alkaa hieman tuntua löyhkän hajulta koko heidän toiminta.

SoonmenoonyRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan21.3.2014 14.46
Erika tuottajana pystyy samaan, kuin Juankosken kaupunginhallituksen puheenjohtajana: pystyy hajoittamaan siinä paikallislehden tuottavuuden ja toiminnan, kuin Juankosken kaupungin talouden.
Juankoskella keskustankeittiöhanke ja ylimääräiset kouluinvestoinnit sekä terveyyskeskuksen täyden palvelun toiminnan tyrehdyttäminen. Kuopio nimittäin aikoo lopettaa päivystyksen kokonaan.
Ja kuka hullu on edelleen sitä mieltä, että 5 miljoonan puhallus oli hyvä asia juankoskelaisille. Onko Pohjanmaan "anti" Juankoskelle seonnut lopulta kokonaan.
Vaatii taitoa hajoittaa ensin kunnan talous, sitten paikallislehden toiminta ja samaan soppaan aikoi Säyneisen poistamisen kartalta.
Tervemenoa Pohjanmaalle. Jotta tuota on oikia paikka mörssäreille.

kyselijäRe: Paikallispravdan tuottajan rakkaus Säyneistä kohtaan21.3.2014 18.25
Toimittaja Suominen on antanut omituisen haastattelun 60 vuotispäivänsä kunniaksi. Onneksi olkoon vain 60 vuotiaalle!

Haastattelussa Suominen nostaa itsensä kuitenkin jollain ikävällä tavalla "kylän vanhemman valtiomiehen arvoon" ja katsoo asioita jotenkin muiden yläpuolelta. Haastattelussa henkii täydellinen piittaamattomuus pienessä kaupungissamme tapahtuneeseen täystuhoon edellisen valtuustokauden aikana.

Liitosneuvotteluissa Juankoski-nimisen veneen tappi on sitten lopullisesti kokonaan irronnut, joten ei sovi ihmetellä, että mitään päätöksiä enää voi oikein kukaan tehdä. Juankoski on ajautunut ajopuuksi. Selvitysmiehet päättävät Juankosken asioista aivan samoin kuin velkojat päättävät konkurssipesän hoidossa.

Suomiselle 5 milj. euron laiton takaus on ollut näköjään pikku juttu ja perusteltu, eikä Suominen millään tavoin tajua tai pysty kommentoimaan sitä katastroofia, joka laittomasta takauksesta seurasi. Suominen ei näytä vaivautuvan miettimään, mitä muuta 5 milj. eurolla olisi voinut tehdä.

Suominen korostaa päättämisen tärkeyttä, joka on periaatteessa kyllä oikea linja, mutta ennen kuin tehdään päätös kannattaa selvittää, mistä päätetään. Suomisen lausunnot mm. Säyneisten koulun osalta voi antaa vain ihminen, jolla ei ole aavistustakaan siitä, mitä lasten kouluttaminen vanhemmmilta vaatii.

Suominen peräänkuuluuttaa myös arvoja pelkkien kulutarkastelujen rinnalla. Olisi toivonut, että aikuiseen ikään tullut "äkeä akka" olisi valottanut haastattelussaan, mitkä ovat hänen mainitsemansa arvot.

Kuuluuko Suomisen arvomaailmaan välittäminen lähimmäisistä, kylän asukkaista vai vain huolehtimen kylän korruptoituneesta päätöksenteosta ja Koillis-Pravdan ja kunnallisen päätöksenteon oudosta suhteesta?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: