Keskustelu

pvSäyneisen koulun kokous24.3.2014 16.52
Moro,
tänään on Säyneisen koululla tärkeä kokous ja keskustelutilaisuus.
Siinä keskustellaan luottamushenkilöiden mielipiteestä koulun säilyttämisen/jatkamisen asiassa.
On paljon asioita, jotka ovat muuttuneet/selvinneet parin viikon aikana: suurin osa poishaluavista on jatkamassa Säyneisen koulussa; rajaalueiden oppilaiden vanhemmilta ei ole edes kyselty kouluasiasta; luvut Säyneisn koulun osalta ovat olleet vääriä, esim. nyt on oppilaskohtainen maksuosuus laskenut jo n. 14000 euron tasolle, kun alussa selvitys kertoi sen olevan n. 17,500 euroa oppilaalta; jne.
Myös on erittäin kumma asia, että sivistysjohtaja on kertonut rajaalueiden lasten tuottavan tappiolukuja verrattuna valtionosuuksiss, kun esim, Rautavaaran oppilaiden valtionosuudet ovat luultavimmin jopa n. 2000 euroa suuremmat, kuin Juankosken ja nehän tulevat oppilaiden mukana kuntaamme. Myös kun on kerrottu naapurikunnan oppilaiden maksavan enemmän, kuin valtionosuudet, niin miksi Juankoski on anellut ja hakenut n. 100 Kaavin oppilaan tuloa Juankoskelle. Ja miksi sivistyslautakunta on maksanut kuljetusmaksut Rautavaaran puolelta Juantehtaan oppilaille, mutta Säyneisen koulun oppilaille samasta paikasta ja jopa samasta perheestä oleva oppilas joutuu kulkemaan omilla kuljetuksilla.
Näihin esim. saamme varmasti vastaukset.

PVRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 11.52
Moro,
maakuntalehti Savon sanomat julkaisi seuraavan artikkelin tänään:"
tahtoa säilyttää Säyneisen koulu

Kyläilta: Tilanne saattaa muuttua jos oppilasmäärä laskee 25:n alle.

Säyneinen

Heikki Toivanen

Säyneisen kylätoimikunnan kouluiltaan oli saapunut tusinan verran Juankosken kaupunginvaltuutettuja. Koulun puolesta puhuttiin voimakkaasti, mutta päättäjien tuen kannalta ratkaisevaa on oppilasmäärä. Tällä hetkellä koulussa on 30 oppilasta.

--Koulun kohtalo liittyy Juankosken kriisiytymiseen, mutta valtuustoseminaarissa valtuutettujen tahtotila oli, että paikkakunnalla säilyy kolme koulua. Olettaen, että oppilasrakenteessa ei tapahdu dramaattista käännettä, valtuuston puheenjohtaja Heimo Konttinen (ps.) muotoili.

Käänteellä viitataan siihen, että osa Säyneisen oppilaiden vanhemmista haluaa siirtää lapsensa Juantehtaan kouluun. Syyt ovat henkilökohtaisia, mutta Savon Sanomien tietojen mukaan esillä ovat olleet muun muassa kiusaamisasiat ja kerhotoiminnan puute.

Kouluun ilmoittautumisia käsitellään tänään tiistaina Juankosken sivistyslautakunnassa. Lähtijöitä saattaa olla kymmenkunta.

Säyneisen koulun asemaa on vaikeuttamassa myös päätös luopua kiertävästä erityisopettajasta ja siirtyminen kolmesta kahteen opettajaan.

Monet alueen asukkaat ihmettelivät kaupungin toimintaa asiassa. Antti Ahonen olisi mielellään nähnyt sivistysjohtaja Jari Karttusen vastaamassa kysymyksiin, mutta esityksen koulun lakkautuksesta tehnyt Karttunen ei tullut paikalle.

- Jos koulussa oli ongelmia, puhuttiinko niistä lautakunnassa? Ahonen kysyi.

--Vain jotain hyvin yleisellä tasolla järjestyshäiriöistä, lautakunnan jäsen Mikko Toivanen (kesk.) vastasi.

--On käsittämätöntä, että oppilaita on lähdössä pois ja asiaan ei yritetään hakea ratkaisua. Haasteita on nykyään joka koulussa, mutta poislähtö ei ole ratkaisu, Ahonen jatkoi.

Kylätoimikunnan puheenjohtaja Ulla Niskanen on hämmentynyt siitä, kuinka nopeasti lakkautusta yritetään viedä eteenpäin. Esa Kettunen muistutti kaupunkia oikeaoppisesta prosessista, johon löytyvät nuotit Kuntaliiton nettisivuiltakin.

Kettunen lupasi yrittäjien puolesta kaikille oppilaille tabletit.

Monissa puheenvuoroissa muistutettiin kuntaliitoksista ja siitä kuinka reuna-alueilta voisi tulla oppilaita Säyneiseen. Nämä määrät halutaan selvittää. Tulijoita on ainakin Rautavaaran ja entisen Nilsiän puolelta."

ABRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 12.16
Kyllä on Juankoskella kouluasiat alkeellisella tasolla. Joku yrittää ratkaista kouluongelmia lahjoittamalla mainostabletit oppilaille. Ja tällainen kehdataan vielä uutisoida.

Väkkärä, ainoa oikea.Re: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 12.29
Jonkunhan se on lahjoitettava, kun kaupunki ei siihen pysty. Hatunnosto Esalle!

häkkäräRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 13.10
Kysymys tableteista on siinä että jos Juankosken kaupungilla ei ole rahaa Säyneisen koulun tieto tekniikkaan ja jos Se on yksi syy miksi koulua ei voi pitää,niin Säyneisestä hankitaan itse ne tabletit korjaamaan asia ! Ei alkeellista vaan osoitus siitä että ei voi olla kiinni tuollaisista asioista koulutuksen järjestäminen ;

kristallipallon tuijottelijaRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 13.38
Hieno juttu Esa Kettunen! Esimerkillistä kansalaistoimintaa!!!!

Sivistystoimen johtaja käyttää vuosittain rahaa kannattamattoman Keskustan Keittiö tukemiseen koulutoimensa kautta vuosittain ehkä luokkaa 1.5 mijl. euroa, mutta ei pysty järjestämään oppilaille edes kunnon opiskeluvälineitä.Silloin lasten vanhempian on aika ottaa aloite omiin käsiin.

Sitten vielä Säyneisten koulun lakkauttamista esittänyt johtaja Karttunen ei edes ilmesty paikalle kertomaan omista visioistaan, miten opetustoimi Juankoskella järjestetään siten, että myöskin opetustointa koskevan lainsäädännön pykälät tulevat huomioiduksi.

Tavoitteeksi on syytä asettaa "Mallikyläkoulu". Tällaiselle mallille on Suomessa tilausta sadoissa kyläkouluissa, jotka ovat joutuneet sulkemisuhkan alle. Ei koulu ole sen kummempi yhteisö kuin muutkaan laitokset, joka ei voi kehittyä ajassa. Uskoisin, että raja-aluiden vanhemmat laittavat mielellään lapsensa oppia saamaan Mallikyläkoulun.
Kaikki ihmiset haluaa olla voittajien joukoissa.

Itellakin jakeli aikoinaan postia keltaisilla linja-autoilla ympäri Suomea, mutta kun jaettava materiaali väheni, niin Itellan toimistoista tuli "sekatavarakioskeja" ja nyt ollaan yhdistämässä jakelupisteitä pikkukauppoihin ja erilaisiin jakelukoneisiin.

Kyllä koulukin voi kehittyä, mutta jos koulujohtajalla tai sivistystoimen johtajalla ei ole mielikuviusta ja visioita, niin silloin ainoa tapa toimia on käännellä kirjekuoria, terotella lyijykyniä ja puristella kuivasta sitruunasta viimeisetkin mehut.

eskimoRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 19.11
nyt tavoitteena on maalikyläkoulu,mitä sitä kehittämään koulua joka lopetetaan joka tapauksessa

kristallipallon tuijottelijaRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 20.10
Pessimisti eskimo on taas päästänyt "kielikukkasen" suustaan.

Eskimoa on alkanut ottaan päähän, kun iglu sulaa ympäriltä eikä Tratta PBF vaan käynnisty.

Eskimolla on mietittävänä vaikea onglema: kumpi lopetetaan ensin Säyneisten Mallikoulu vai kunnallinen pahvitehdas?

salme harjunenRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 20.24
Positiivista ajattelua kehiin,ei mitään hyvää saa ,jos ei ole odotuksia paremmasta.

Kyllä Säyneinen tarvitsee jonkun yhteisen kokoontumis-harrastus-ja juhlatilan!!

Tietenkin sanotaan ,että kaupunki ei ole velvollinen pitämään koulua yllä kyläläisten "rientoja" varten,mutta aika surkeaa on ajatella ,että Säyneinen autioituisi,se ei liene Kuopionkaan tahto?

Ei Juankoskea kehitetä pelkillä "säästötoimilla",eikä keskustaajamaan tuijottamalla..Säyneinen ja Muuruvesi ovat näinä ankeina aikoina hyvinkin tarpeellisia veronmaksajia koko Juankosken hyvinvoinnin kannalta nyt ja vielä tulevaisuudessakin.

Säästöjä on lähdetty etsimään heikoimmassa asemassa olevilta kuntalaisilta, jotka eivät kuitenkaan ole mitenkään syyllisiä nykytilanteeseen.

Sanompa mielipiteeni täälläkin , ETTÄ MALTTI ON VALTTIA, nyt ei kannattaisi liikaa kiirehtiä ja mennä ojasta allikkoon.Täytyy olla aikaa pohtia mitä tulevista päätöksistä seuraa,,eikä huomata tehdyt mokat jälkikäteen.
Kuopioon liittyminen on 2017( jos on) ,eli aikaa on suunnitella muutoksia huolellisesti,ainakin vuoteen 2016 asti.

Joskun tuntuu siltä ,että Juankoskea ei ole kaikki alue mikä on kuntarajojen sisällä??Vaikka on oltu samaa kuntaa jo vuosikymmenet.

Eikö todellakaan ole muita säästökohteita ,kun heikommassa asemassa olevat kuntalaiset ,sekä nuoret ja lapset ?

Lapsissa ja nuorissa on kuitenkin Juankoskelaistenkin tulevaisuus,
siksi olisikin viisaampaa käyttää kaikki mahdollinen "lepäävä energia" heidän parhaakseen, eikä päinvastoin!

NanookRe: Säyneisen koulun kokous25.3.2014 21.18
Eskimo on yhtä mainio asia, kuin finni perseessä, vuotava pukama tai hyttysen pistos k. knupissa.
Onneksi ne saadaan pois , ja eskimonkin iglu on jo sulanut, mutta Säyneisen kyläkoulu säilyy.

kristallipallon tuijottelijaRe: Säyneisen koulun kokous26.3.2014 0.03
Salme totesi yllä juuri totuuden. Juankoski ei ole osa Kuopiota vielä ennen vuotta 2017, jos sittenkään.

Toivottavasti jo ennen sitä Juankosken Nero on siirretty syrjään kaiken kehityksen esteenä. Alkaa uudet ajat ja voidaan ajatella positiivisesti. Ei aina kurjuutta vaikertaen.

Lapset on koulutettava joka vuosi, mutta kallista Keskustan keittiötä ei ole pakko pyörittää, jos yhdenkään juankoskisen lapsen tai perheen elämä tuhoutuu sen takia.

Lapsissa ja nuorissa on Juankosken tulevaisuus. Siksi "lepäävä energia" täytyy nyt vaan ottaa käyttöön, vaikka laskutaidottomat byrokraatit mitä tahansa muuta väittää.

enemmän kuin pettynytRe: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 9.43
Taitavat päättäjät antaa säyneisläisille tosi pitkän lisäajan - 3 viikkoa!!!! Se niistä lämpimistä puheista taas!!!

enemmän kuin pettynytRe: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 9.44
Taitavat päättäjät antaa säyneisläisille tosi pitkän lisäajan - 3 viikkoa!!!! Se niistä lämpimistä puheista taas!!!

samaRe: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 9.46
Ja asoiden perusteellista tarkasteluista ja vaihtoehdoista!!!

Pekka VRe: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 13.48
Moro,
Kuopion ja Juankosken kaupunkien liitosneuvotteluissa piti muodostaa työryhmä, joka kartoittaa kouluverkon , johon kuuluu myös Säyneisen koulu. Työryhmän tuli selvittää Rautavaaran, Kaavin, Juankosken ja Kuopion alueiden, rajaalueiden, mahdollisten oppilaiden koulupaikka . Työryhmää ei ole perustettu ja kun Heikki Helveeltä on asiaa kyselty, on hän luvannut hoitaa asian.
Myös tietyt seikat pitää selvittää AVI_n kautta. Ensin on ongelmat ratkaistava ja sitten ryhdyttävä toimeen. Nyt taas kerran Juankoskella mennään persedellä puuhun ja siivotaan ongelmat lakkauttamalla koulu. Näin ei saa ongelmia ratkaistua, vaan siirrettyä lika muualle, joka taas on tuleva eteen.
Nyt malttia ja on annettava aikaa asioiden hoitamiseen. Juankoskella on talousarvio tehty ja koulut jatkavat arvion mukaisesti. Miksi nyt on kiire muuttaa talousarviota ja lakmuuttaa selkeää valtuuston päätöstä.
Minä ainakin uskon, että Säyneisen koulusta saadaan tehtyä mallikoulu, kun aikaa annetaan.
Kun yksikin perhe haluaa siirtää lapsensa muualle, kuin lähikouluunsa, on siinä aina syy, ja ongelmat on ainaratkaistava, ja sitten katsottava on onko halukkuutta vielä siirtoon. Jos perheitä on kaksi tai jopa useampia, on syy moninkertainen. Juankoskelainen tapa on lakkauttaa koulu ja sehän ei ratkaise mitään. Tämä pitäisi olla selvää kaikille luottamushenkilöille ja viranhaltijoille.

toisesta kylästäRe: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 15.31
Saamme seurata tässä läheltä, miten kuntalaisten etua ajetaan kepumafian piireissä. Veijo ja Heimo osoittavat itsenäisyyttä ja järjen käyttöä.
Säyneisen koulun tappamisessa on kyse jostain muusta kuin rahasta tai oppilaiden parhaasta.
Tämä Säyneisen "episodi" voi olla monille ratkaiseva ajatuksia muuttava tapahtuma asuinkunnan vaihtamiseen. Muutamat vanhemmat, joiden motiiveja on julkisestikin arvioitu, räjäyttävät oman kylän tulevaisuuden. Rane ja Erika koko homman aloittivat. Kaikki häviävät, myös Juankosken kylä ja koko kunta.

Ei ole kylää ilman koulua.Re: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 16.03
Se on totta kuten ex kepulainen hallituksen puheenjohtaja ja koillispaperin tuottaja Suominen totesi mullikan haastattelussa, että Säyneisen koulu olisi pitänyt lopettaa jo aikoja päiviä sitten Tätä lopettamista ne ajoivat Kettusen Raunon kanssa jo heidän valtakaudellaan. Tuo yritys ei silloin vielä heidän valehtelustaan huolimatta toteutunut.
Kyllä heitä voidaan pitää Säyneisen koulun alasajon äitinä ja isänä.


Rauno Kettunen totesi kun hän täällä koululla puhui, että hän ei peräänny lopettamispäätöksessä, eikä nyt käännä takkia koska he ovat johtoryhmässä tehneet lopettamispäätöksen. Tämän me säyneiseläiset hyvin muistamme.

Kettusella ollut silloin jotakin säyneiiläisiä vastaan kun säyneiseläiset ei häntä sankoin joukoin äänestänyt toiselle kaudelle eduskuntaan.
Nyt pitäisi meidän säyneiiläisten jälleen osoittaa, että kepulaiset eivät päättä meidän koulun kohtalosta.

Me itse pidämme koulun toiminnassa liittymällä vaikka Rautavaaraan. Ei anneta periksi vaikka koillispaperin tuottaja olisi kuinka sitä mieltä, että kymilleen vaan Säyneisen koulu.

Pekka VRe: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 16.36
Moro,
ja jäitä hattuun. Me emme ole vielä lakkauttaneet yhtään koulua. Ja jos kouluja lakkautetaan, on selvää, että ensin menee Säyneinen ja sitten hetipikapuolin Muuruveden koulu. Asiasta on varmasti jo tehty virkamiespäätös. Mutta nyt on luottamushenkilöiden aika päättää ja toivon, että enemmistön päätöksellä saadaan vuoden selvitysaika Säyneisen koululle ja mennään talousarvion mukaan.
Jos uudistukset saadaan aikaan Säyneisen koululla palaa oppilaita takaisin ja saadaan myös uusia oppilaita, ja tämän lupaan. Virkamiessopimuksesta todistuksena on Säyneisen koulun johtajaopettajan työsopimus, joka päättyy heinäkuussa. Mutta kyllä olenkin jo ihmetellyt sitä, mitä johtajaopettajalla tehdään, jos ja kun asioista päättää sivistystoimen johtaja.
Säästöjä ei Säyneisen koulun lakkauttaminen tuo, sillä koulun poistoarvo lisätään vuoden alijäämään ja lisäksi joudutaan tekemään satojen tuhansien lämmityskorjaukset ns. opettajahuoneistojen lämmitysjärjestelmään.

Nyt kun katsotaan materiaalikustannuksia, huomataan, että Säyneisen laitteita ei ole hankittu lainkaan ja kustannukset olivat n. 3000 euroa. Pulpetit ovat alkuperäiset vuodelta 1960-luvulta ja opetukseen tarvittavia lisälaitteita ei ole lainkaan. Onneksi on jo luvattu uudet tietokoneet kaikille lapsille, ja nyt tarvitaan uudet kamera/kuvaheitto ja muita laitehankintoja, jotka ovat yhdenvertaiset muiden koulujen kanssa. On ikäväksi huomattava, ettei Karttusen aikana ole lainkaan satsattu Säyneisen kouluun, mutta esim. Muuruveden kouluun on. Sinne on myös suunniteltu n. 600000 euron investoinnit korjauksia varten, joista ensimäinen on maalämpökeskus. Onko esim. tämä myös yksi syy lakkauttaa Säyneisen koulu. Näistä kun vaietaan meillä Juankoskella. Mutta olen myös nähnyt luonnoksen, jossa Muuruveden koulun opetus siirtyy vain eskari, 1-2 luokille ja muut siirretään Juankoskelle.
Tämäkö on tosissaan luottamushenkilöiden tahto- lakkauttaa lähikoulut ja näivettää erittäin toimivat ja elävät kylätaajaamat.

justRe: Säyneisen koulun kokous30.3.2014 18.29
tämä

mitä olette sopineet?Re: Säyneisen koulun kokous31.3.2014 6.48
Tuntuu siltä taas että paljon on sovittu asioita vaikka muuta puhuttiin kauniisti. . . Mutta ilman asioiden selvittämistä niitä ei voi viedä eteenpäin ja pika-aikatauluilla niitä ei voi sevittää!

kyselijäRe: Säyneisen koulun kokous31.3.2014 10.20
Kyläkoulujen kehittämismenoissa eirkoista on se, että Muuruvedelle panostuksia ollaan tehty ja ollaan näköjään tekemässä. Säyneisiin ei. Muuruveden koulun johtajana näyttääkin toimivan koulutoimen johtaja Karttusen läheinen henkilö, joka tietysti helpottaa päätöksentekoa.

Mitähän kuntalaki sanoo tällaisestakin symbioosista? Pitäisikö Säyneisiin myös nimittää samaan symbioosiin kuuluva opettaja, niin asiat alkaisi vähitellen luistaa?

ABRe: Säyneisen koulun kokous2.4.2014 18.03
Tuolla Kuntaliiton sivuilla on hyvät systeemit kuntien menojen vertailuun. Tilastot ovat vielä vuodelta 2012, mutta niiden perusteella Juankosken perusopetusmenot per asukas ovat reilusti alle maan keskiarvon. Toisin sanoen, kyllä säästöt pitäisi kaivaa enimmiltään jostakin muusta.

http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tilastot/kustannusrakenne/Sivut/default.aspx#city=174

päättelijä ja kyselijäRe: Säyneisen koulun kokous2.4.2014 18.22
AB on oikeassa Juankosken perusopetusmenot ovat täysin kohtuulliset. Kun opetustoimen niskasta vielä poistetaan sinne vyörytetty muun mahon organisaation kuten Keskustan Keittiön aiheuttama ylimääräinen kuorma, niin panostuksia koulutuksen kehittämiseen voidaan hyvin vielä lisätä.

Juankoskella ei päästä pakoon sitä tosiasiaa, että kaupungin mahoa organisaatiota on leikattava noin 100 tarpeettomalla virkailijalla. Ensin lomautukset, sitten radikaalileikkaukset ja ulkoistukset. Ei se ole sen vaikeampaa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: