Keskustelu

Tule KaavilleKaavin väestö kasvaa27.3.2014 16.10
Savo menetti satoja


Savo menetti ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammi- ja helmikuussa satoja asukkaita.

Pohjois-Savon miinus oli 104, vaikka Kuopion väestö kasvoi 114 hengellä.

Suurin menettäjä oli Ylä-Savon seutukunta, jossa väki väheni 89 hengellä huolimatta siitä, että Iisalmi ylsi hieman plussille.

Muut asukaslukuaan kasvattaneet kunnat ovat Suonenjoki ja Kaavi.

PVRe: Kaavin väestö kasvaa27.3.2014 16.23
Moro,
ja onnittelen Kaavin johtoa. Myös uuden koulukeskuksen rakentamisen takia. Mikä kunta se on, jolla ei ole omaa koulukeskusta ja kyläkouluja.

Jos koulu loppuu, niin valot sammuuRe: Kaavin väestö kasvaa27.3.2014 16.33
On selvä se ellei ole koulua kylässä, niin kylä alkaa kuihtua. Siksi ehkä meillä täällä Kaavilla vihdoin tajuttiin, että ei ole mitään järkeä kuskata koululaisiamme naapurikuntaan Kuskaaminen lisäksi autioittaa samalla kylää. Onneksi nyt on suunta oikea Kaavilla ja siksi myös väestön lisääntymine on viesti siitä, että Kaavilla on vauhti kohdallaan. Harmittelen että teillä siellä Säyneisessä koulun olemassa oleminen on otettu Juankosken päättäjien toimesta taakaksi, vaikka kyllä se on niin kuin sinä Pekka V toteat, että mikä kyylä se on sellainen missä ei ole koulua. Koittakaa nyt sitten tehdä Pekka V kaikkenne , että saatte juankoskelaisista päättäjistä huolimatta pidettyä koulunne toiminnassa vaikka kuinka keskeiset päättäjät itseäsi lukuun ottamatta ajavat Säyneisen kylän alasajoa kaikin voimin. Liittykää vaikka Rautavaaraan niin kyllä koulu säilyy.

sammuRe: Kaavin väestö kasvaa27.3.2014 18.30
Kaavihan se on semmoinen kunta, mikä ostaa koulupalveluja Juankoskelta, tiedoksi PV:lle.

Hyvä asiahan se on, eihän siitä pääse mihinkään ja lapset pääsee opiskelemaan tänne sivistyksen kehtoon.

Säyneisen koulu säilyy, kun oppilaspohja on kunnossa, se sitä makuuhuone matematiikkaa.

valekonsulttiRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 14.27
Juankoski tammi-helmikuussa -21 asukasta, nyt 4974; Kaavi +5, nyt 3266; Tuusniemi -7, nyt 2795 ja Rautavaara -8, nyt 1776. Ovatko kuntalaiset jo vetäneet johtopäätöksiä?
Säyneisen koulu tarvitsee 3 opettajaa... otetaan rahat Keskustan Keittiön sulkemisesta. Myydään ne maanmainiot cook and chill -laitteet ja vuokrataan keittiörakennus elintarvikealan yritykselle. Säästetään 400.000,- vuodessa.
Miten on, Veijo ja Heimo? Aiotteko tehdä jotain kuntamme ja asukkaiden hyväksi, vai saavatko "puuhamiehet" kupata niin paljon rahojamme ja omaisuuttamme kuin haluavat?
Miksi ei selviäkään hyviä ajatuksia lähdetä toteuttamaan? Miksi ette kuuntele niitä, jotka ovat teidät tehtäviinne valinneet, kun niihin pyritte? Kaavilla on oikea meininki.

sammuRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 14.50
Juankoskella on uudenaikaiset ja hyvät koulut ja keittiöt, ei niitä passaa myydä.
Voihan sitä soppaa myydä Kaaville ja Rautavaaralle, Tuusniemelle ei kannata tarjota.

Opettajia tarvitaan sen verran kun on oppilaita eli koeta ymmärtää: kaikki on kiinni oppilaspohjasta ja sen ennusteesta eli lisääntykää säyneiseläiset tavalla tai toisella.

Tule KaavilleRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 16.44
Meillä täällä Kaavilla on soppaa puolta edullisempaan hintaan kuin siellä Juankoskella. Joten soppailemaan vaan tänne Kaaville, Meillä on muuten rautakauppakin, missäs teillä sellainen on.

sammuRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 17.22
Teidän sopassa taitaa olla vettä puolta enemmän ja maku sen mukainen.
Vesi vanhin voiteista ja myös laimein.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 17.51
Sammulla taitaa kohta tulla kiire Kaavin alkoon ja kohta sammun
mahtailuöykkä sammuu kuin saunalyhty.

Kaavin rautakaupasta voi vielä ostaa tarpeet ja vääntää sammulle rautalankamallin siitä, miten kalliiksi Juankosken päättäjien rehvastelu on tullut ja tulee vielä pitkään olemaan kallista koululaisille ja veronmaksajille Keskustakeittiönkin osalta.

Luulenpa, ettei kukaan Kaavilla ja Rautavaaralla koske edes pitkällä tikulla Keskustankeittiön kalliisiin ja laihoihin keittoihin, joista on turha hernettä etsiä. Sammuhan voi myös aloittaa Keskustankeittiön eväiden markkinoinin ympäri Koillis-Savon kuntia, niin siinä meillä on taas luotuna yksi uusi pysyvä työpaikka kunnan heiveröiseen organisaatioon.

sammuRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 18.24
Vaikka Kaavilla on hyvä rautakauppa ja erilaisia juomia täynnä oleva Alko, niin ei se muuta miksikään tosiasiaa, että Juankoskella on uudenaikaiset ja hyvät koulut ja keittiöt.

Eihän Alkoa tarvitakaan, koska osataan keittää itse.

Hukka investointi oliRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 18.49
Hyvät ja varmaan tosi hyvät onkin, mutta kun ei ole tulevaisuudessa varaa niittä yllä pitää. Tyhjyyttään ne huutavat kun Kaavin nuorisomme sieltä pois vetäytyy. Hyvälläkään ei tee mitään jos sille ei ole käyttöä.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 18.55
Sammu on aivan oikeassa. Juankoskella on ihan uusi ja moderni Keskustankeittiö, jollaista mikään toinen suomalainen kunta ei ole
lähtenyt rakentamaan vastaavista lähtökohdista. Keskustankeittiö tappaa lopulta Juankosken kaupungin veronmaksajat, koululaiset ja vanhukset.

Miljoonia on satsattu kouluihinkin, mutta uusissakin rakennuksissa katot tiettävästi vuotaa, eikä opetustoimi tunnu yltävän valtakunnassa edes keskikastiin. Koulutoimessa ei osata lakea myöskään koulutuksen kustannuksia oikein. Miten asiat sitten voisivat kehittyä parempaan suuntaan?

Mitä hyötyä on keskustan uusista kallista koulurakennuksista, jos ja kun kylän asukasluku jatkaa laskuaan kiihtyvällä vauhdilla? Juankoskellahan ei haluta vaihtaa suuntaa. Yhdessä on päätetty kävellä Neron johdolla sulaan avantoon.

Sammulle huomautan, että Ponun keitto taitaa edelleen olla kiellettyä puuhaa. Tietysti pienessä nousuhumalassa Juankoskella asiat saattavat näyttää olevan ihan ok, mutta entäs sitten arkiaamuna?

sammuRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 19.23
Eihän se keskuskeittiö tapa suinkaan veronmaksajia, koululaisia eikä vanhuksia, koska kyllä niillä uusilla laitteilla on niin helppoa tehdä hyvää syötävää jos olisi vain vanhoja keittokuppeja kuten naapurikunnissa, niin huono ja suorastaan epäkelpo ruoka voisi sitten pienentää asukaslukua.

Aika moni on tehnyt hukkaviiva investointeja ja kyllä ne yleensä ovat ihan mukavia juttuja ja monta kertaa oman kunnon mukaan.

eskimoRe: Kaavin väestö kasvaa28.3.2014 20.55
mitä kylä tekee rautakaupalla,kun kaikki hakee jopa naulat kuopiosta.jos sitten uupuu muutama naula se pitäs löytyä omalta kylältä muutamalla sentillä.ja ponua saa keittää jos ei jää kiinni.kitisijöiden kannattaisi satsata tähän nousuhumalaan,eikä elää ikuista krapulaa.ja ennen kuin tämä eunukki nanuukki alkaa hätäillä iglun sulamisesta se on vuorattu kaavilaisilla eristeillä,eli kestää kesät ja talvet

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa29.3.2014 16.04
iglussaan värjöttelevä eskimo ei tarvitse rautanauloja ja siksi vähättelee oman kylän rautakaupan puutetta.

eskimolle voin kertoa, että rautanaulakilon hinta on kaupoissa nykyään suunnilleen 5 euroa.

Jos nyt jostain syystä eskimo kuitenkin lähtisi rautanaulakaupoille Kuopioon, niin matkaa kertyisi ainakin 120 km ja aikaa menisi helposti 3 tuntia. Mikäli eskimon auto kuluttaa bensaa 6 l/100 km, niin bensaa menisi 7.2 litraa. Nykyhinnoilla bensalasku on suunnilleen 12 euroa.

Jos oletamme eskimon käyttämälle hakuajalle jonkun arvon, esim. 8 euroa/h, niin hakuajan kustannus on 24 euroa. Yksityishenkilönä eskimo ei voi velottaa päivärahaa.

eskimon tapauksessa rautanaulakilon hinta on 5 + 12 + 24 = 41 euroa.
Tällä hinnalla saa omasta rautakaupasta 10 kilon paketin rautanauloja.

Mikäli taas joku juankoskinen yrittäjä lähettää tsupparinsa hakemaan naulakilon Kuopiosta, yrittäjä velottaa tietysti kilometrikorvauksen 43 senttiä per kilometri eli yhteensä 51.6 euroa. Tsupparin työvelotus on varmasti ainakin 10 euroa/h eli yhteensä 30 euroa. Todennäköisesti päälle tulee vielä 18 euron kotimaan päiväraha, koska noutomatka varmaan venyy 6:een tuntiin.

Yrittäjävetoinen naulakilo maksaa siis helposti 5 + 51.6 + 30 + 18 = 104.6 euroa.

Tästä ykisinkertaisesta laskuesimerkistä nähdään, mitä siitä seuraa, kun kylä tyhjenee ja palvelut loppuu. Kaikki kustannukset moninkertaistuu.

Rautanaulaesimerkin avulla nähdään, että minimitapauksessa kilohinta tulee 8-kertaiseksi ja yrittäjävetoisessa hankinnassa lähes 21-kertaiseksi.

Tällaisten yksittäisten konkreettisten esimerkkien valossa kuntaliitos Kuopion kanssa osoittautuu hyvin nopeasti varsin oudoksi tavoitteeksi.
Ihmettelen, miksi tällaiseen outoon tavoitteeseen Juankosken laskutaidottomat päättäjät ovat kynsin hampain jo pitempään olleet pyrkimässä.

ABRe: Kaavin väestö kasvaa29.3.2014 16.51
Kristallipalloon tuijottelijan logiikka ei ole kohdallaan. Miten voi jonkun taajaman rautakauppa pärjätä paremmin jonkun pienen kunnan alueella kuin jos se sama kauppa olisi osa Kuopioo. Jos minä asuisin Kuopiossa ja esimerkiksi Juankoski yhdistettäisiin Kuopioon, niin muuttaisin välittömästi Juankoskelle. Vaihtaisin Kuopion keskustan asunnon juankoskelaiseen ja elelisin vaikkapa talvet etelän auringossa sillä suurella välirahalla.

Jos vuosituloni olisi esimerkiksi 50 000 euroa, niin prosenttiyksikön pienempi kunnallisvero jättäisi käteeni 500 euroa vuodessa lisää rahaa. Sitä paitsi Kuopiolla ei olisi samanlaista tarvetta nostaa lisää kunnallisveroa jatkossa kuin itsenäisellä Juankoskella. Juankosken on pakko jatkossa nostaa veroprosenttia, jolloin muuttokato kiihtyy ennen näkemättömiin mittoihin. On täysin typerää pitää kiinni itsenäisestä ja huonomaineisesta Juankoskesta.

Myös oman asunnon kiinteistövero olisi edullisempi Kuopion osana (0.52/0.65). Kyllä moni muu ajattelisi samalla tavalla ja rautakauppa saisi rutkasti lisää asiakkaita eikä sitä tarvitsisi lopettaa. Kaikkien juankoskisten asuntojen arvo nousisi kuntaliitoksessa ja se olisi jokaiselle asukkaalle hyödyksi.

Ikkunapöydän raatiRe: Kaavin väestö kasvaa29.3.2014 19.10
Jos Juankoski saneeraa taloutensa Vapaan Juankosken lääkkeillä, veroja ollaan kohta laskemassa ja velkoja maksamassa. Jos koulumme esimerkiksi ovat niin hienossa kunnossa, sieltä ei ole odotettavissa "yllätyksiä", joita normaalisti tulee johdollemme vähän väliä.
Tiedämme, että valtion puoleltakin tuetaan viisaita ja hyljeksitään pöljiä. Tästä aiheesta voisi saada kasaan hienon valtuustoseminaarin.
Hallinnolliset muutokset eivät muuta markkaakaan taloudessamme, mutta todelliset muutokset tekevät tarvittavan tempun.
Spekulointi mitättömillä koulumuutoksilla ei tuo mitään. Säyneisen koulun lopettaminen kiihdyttää väestöpakoa ja tekee ison loven talouteemme. Ulkopuoliset arvioijat näkevät kyllä kuntamme johtokoplan naamareitten läpi.
Heimo ja Veijo, mitä aiotte tehdä kuntalaistemme tulevaisuuden eteen? Kertokaa. Alkaa olla vähän kiire. Tarvitsetteko apua? Pyytäkää kuin miehet.

sammuRe: Kaavin väestö kasvaa29.3.2014 20.31
Tiedoksi kaikenlaisille raadeille ja muillekin.

Demokratiassa enemmistö päättää yhteisistä asioista ja lääkärit määrää lääkkeet yleensä reseptillä.
Kannattaa olla tarkkana, ettei tukehdu niihin omiin lääkkeisiinsä.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa29.3.2014 21.45
AB ei lukenut tarkkaan rautalankamalliani. En puhunut mitään yksittäisen rautakaupan pärjäämisestä vaan siitä, miten kalliiksi esimerkiksi eskimon tapaiselle henkilölle rautanaulakilon ostaminen tulee, jos asuu Juankoskella ja käy ostosmatkalla Kuopiossa.

Minä vähän epäilen AB haluja muuttaa Juankoskelle, jos Juankoski liitettäisiin Kuopioon. MInusta AB on kertonut muuttavansa kokonaan Suomesta pois Espanjan auringon alle, koska siellä palvelu pelaa ja aurinko lämmittää.

Sinänsä AB esittämä malli kuopiolaisille voi asumispaikan osalta tulla kyllä mieleen, mutta se ei muuta mihinkään sitä tosiasiaa, että rautanaulat tulee jumalattoman kalliiksi, jos joutuu ne aina hakemaan 60 km:n päästä. Sama koskee kaikkia palveluja.

Jos ihmiset sitten laajemmassa mielessä muuttaisivat jostain syystä Kuopion keskustasta Juankoskelle, jota kyllä aika vahvasti epäilen, niin Juankoskella tietysti kiinteistöjen arvo alkaisi nopeasti nousta ja kohta ollaan tilanteessa, että Juankosken absoluuttinen kiinteistövero myös vakituisissa asunnoissa alkaakin lähennellä Kuopion tasoa. Nythän on vielä marginaalinen ero veroprosentissa Kuopion hyväksi 0.52/0.65, kuten AB yllä mainitsee.

Kuopio on jo nyt melkoisissa taloudellisissa ongelmissa, eikä vähiten kuntaliitosten johdosta ja veroprosentti on nostettu jo 20.5%:in. Yleinen kiinteistöveroprosentti on jo nyt Juankosken eduksi 1.20/1.30. Muissa kuin asuinrakennuksissa Juankoski taas rokottaa jo nyt enemmän kuin Kuopio 1.25/1.10.

AB yllä esittämä analyysi ja johtopäätökset näyttää perustuvan vähän äkkinäisiin johtopäätöksiin. Jos AB olisi vaivautunut tutkimaan lähemmin Juankosken talousasioista, niin sieltä AB olisi löytänyt hyvin helposti sen, että Juankosken kaupungin palveluksessa on nykyään muistaakseni 330 henkilöä töissä ja henkilöstömenot vuonna 2014 ovat yhteensä peräti 13.8 milj. euroa. Jos henkilöstömäärä virtaviivaistetaan esim. tasolle 250, niin henkilömenoissa säästöä syntyy ilmeisesti noin 3.3. milj. euroa ja lisäsäästöjä tulee tietysti muissakin organisaatiokuluissa.

Vuonna 2014 Juankoski kerää veroja yhteensä seuraavasti:
- kunnallisvero (21.50%) 13.768 milj. euroa
- yhteisövero 0,430 milj. euroa
- kiinteistövero 1.111milj. euroa
- verot yhteensä 15.310 milj. euroa

Juankoskella nykyisin verotuloja jää kaikkien henkilökustannusten jälkeen käytettäväksi muihin kuluihin vain 1.522 milj. euroa.

Jos Juankosken päättäjät havahtuvat tosiasioihin ja kunnan henkilöstö painetaan tasolle 250 esim. kunnan nyt hoitamia palveluja voimakkaasti ulkoistaen nykyisen surkean taloudellisen tilanteen edellyttämällä tavalla, voidaan päästä lyhyessä ajassa seuraavaan verokertymään:
- kunnallisvero (18.00%) 11.526 milj. euroa
- yhteisövero 0.800 milj. euroa
- kiinteistövero 1.110 milj. euroa
- verot yhteensä 13.436 mil. euroa

Kun henkilöstökulut ovat organisaation virtaviivaistamisen jälkeen pudonneet tasolle 10.444 milj. eroon, jää henkilöstökustannusten jälkeen muihin kuluihin käytettäväksi jo 2.992 milj. euroa. Huolimatta alemmasta veroprosentista kaupunki alkaa tehdäkin ylijäämäisiä tilinpäätöksiä.

Tällaisen operaation ja "kasvojen kohotuksen" jälkeen ei kenenkään tarvitse hävetä sitä, että asuu Juankoskella, jossa veroprosentti on Kauniaisten tasolla.

Noita kuntien veroprosentteja kun katselee ja miettii, niin ei voi olla huomaamatta sitä, että Ahvenanmaan veroprosentti on vain 17.51%:a ja Manner-Suomen 19.75%:a. On se kumma juttu, että mitä lännemmäksi siirtyy Suomen kartalla, niin sitä alemmaksi veroprosentti laskee. Ihmeellinen luonnonlaki?

ABRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 12.36
Juankosken kaupunki on töpeksinyt talousasiansa niin onnistuneesti, että sen pitää leikata menoja paljon rajummin ja enemmän ennakoiden kuin muiden kuntien. Tällä palstalla unohdetaan se, että aivan kuin valtakunnan tasolla, on Juankoskellakin leikattava kaikista menoista ? myös koulumenoista. Ja kun koulumenoista leikataan, ei se oikeuta olla leikkaamatta muista menoista, esimerkiksi kaupungin yleiskustannuksista.

Säyneisen koulun kohdalta koko ajan perustellaan, että kun säästetään jossain muussa, niin koulua ei tarvitse lakkauttaa. Asiat ei vaan ole joko-tai, vaan ne ovat sekä-että ja nimenomaan Juankoskella. Juankosken asukasluku laskee joka vuosi noin 80 henkilöllä. Lapsi-ikäluokka on noin 50 henkeä ja siis supistuu kaiken aikaa. Ei tuollaisesta määrästä riitä oppilaita kuin kahteen kouluun, se on aivan päivänselvä.

En tiedä kuinka paljon henkilökuntaa on Säyneisen koululla. Se tietysti riippuu siitäkin, kuinka paljon on toimintoja ulkoistettu. Joka tapauksessa tuollainen koulu työllistää ulkoistuksineen yleensä 10-12 henkilöä. Jos näistä säästetään suurin osa, on se henkilöstökustannuksissa jo melkoinen osuus kunnan menoissa ja siihen tulevat tietysti muut kustannukset päälle.

On myös totta, että jokainen laitos vaatii kunnossapitoa ja pieniä investointeja. Näyttää siltä, että jo pitemmän aikaa on varauduttu siihen, että ensimmäisenä kouluista lopetetaan Säyneinen. Näin tehdään aina teollisuudessakin. Jos nyt yhtäkkiä kelkka käännetään, se vaatiikin investointeja Säyneisiin ja johonkin muuhun lakkautettavaan kouluun olisi näin investoitu turhaan.

Olen jo aikaisemmin todennut, että järjen käyttö seuraa Suomessa lämpötilan isotermikäyriä. Siksi on ymmärrettävää, että lounaaseen siirryttäessä kunnallisvero laskee.

JuutasRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 12.58
Älä viitsi tietämättömänä kirjoittaa pelkkää paskaa. Kyse ei aluksi ole mistään tehtaasta, vaan pakollisesta koulutuksesta, joka on tuotettava kunnassa itse.
Toiseksi koulun henkilökunta on kaksi opettajaa ja yksi luokkaavustaja; asuntoyhtiöltä ostettu palvelu kiinteistöhuollosta (kunnan oma liiketoimi) puoli päivätyö, pihamaiden huolto yksityiseltä, joka on n. 28000 euroa, siis aivan liikaa; ostettu siivous ja ruokahuolto, jota hoitaa yksi ja sama henkilö, jonka kustannukset ovat ilman kilpailutusta liikaa, ja ostettu kunnan liikelaitoksesta.
Joten henkilökuntaa on kolme, ja ostettua n. 1,75 työvuotta. Kyse on siis erittäin edullisesta koulusta, johon ei tarvita investointeja lainkaan ja poistoarvo n. 400000 euroa, joka lisätään kunnan talousarvioon, kun se lakkautetaan.
Mutta esim. Muuruveden koululle on suunnitteilla n. 600000 euron investoinnit, mutta nehän on vasta suunnitteilla.
Otahan nyt perkulees, selvää, mistä kirjoitat ja pysy asioissa, josta tiedät jotain.
Jos jotain pitäis tehdä, on se , että eri toimista pitää höylätä, sillä esim. lumen luonti ei voi maksaa noin paljoa, ei lämmityskään, eikä ilman kilpailutusta ostetut palvelu kunnaan omista liikelaitoksista.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 14.15
Nyt arvostamani AB on sortunut pahaan virheeseen. AB näyttää ottavan esille Juankoskella tarvittavissa kustannusleikkauksissa "juustohöylämallin". Peruskouluopettajan papereilla ja parin vuoden opettajakokemuksella valtiovarainministeriksi itsensä nimittäneen Jutta Unelma-Höttön suusta tuollaisen mielipiteen voisi jotenkin ymmärtää, mutta ei sentään melkein kaiken kokeneen AB:n sanomana.

Juankosken talous pitää korjata radikaalileikkauksilla, kuten tehdään esinerkiksi pahoissa rintasyöpätapauksissa. Jos radikaalileikkausta ei mätäpaiseiden kohdalla tehdä, niin potilas kuolee ja niin on käymässä Juankoskelle lähivuosina. Juankosken tilanne on niin paha, että "juustohöylästä" ei ole enää apua. Strateginen höyläys olisi pitänyt tehdä jo ainakin 10 vuotta sitten.

AB tuo yllä esille kouluja lakkautettessa myös teollisuuden, jossa kannattamattomia tehtaita lopetetaan yleensä ensimmäisenä. Teollisuudessa saatetaan kuitenkin lopettaa myös hyvin kannattavia tehtaita. Teollisuus pelaa kvartaalipohjalta. Koulut toimii pitkällä tähtäyksellä ympäröivän yhteiskunnan hyväksi.

Vuonna 2009 Suomessa painettiin teollisuudessakin "paniikkinappulaa" ja tapettiin Kemijärvi, Kaskinen, Enocell, Varkaus, Sunila ja monet muut todettiin toivottomiksi tapauksiksi. Miten onkaan käynyt? Nyt jopa AB on huomannut Maaseudun tulevaisuudesta, että Suomeen mahtuisi nyt taas uusi sellutehdaskin. Minä vaan kysyn, minkä takia piti ensin sulkea muutama kannattava sellutehdas ja alaskirjata suuri osa niistä malliksi ja nyt sitten ollaan puuhaamassa jo suurella rahalla uusia vastaavia tehtaita.

Kun olen ollut jonkun verran tekemisissä myös teollisuuden kanssa, niin monta kertaa huonosti kannattava tuotantolaitos on saatu kannattavaksi vaihtamalla johto tai vaihtamalla tuotantosuuntaa, niin kuin on tapana myös hienosti sanoa. Monta kertaa myös tuotantolaitoksen omistusta muuttamalla tappion teko voi kääntyä voitolliseksi. Näin on tapahtunut esim. Pankaboardin kohdalla. Varkauden kohdallakin on taidettu siirtää Karvisen määräyksellä taas kelloa ajassa taaksepäin.

Kouluissakin voidaan tehdä "tuotantosuunnanmuutos". Voidaan lopettaa helmitauluilla laskeminen ja ruveta käyttämään esim. Säyneisissä yrittäjä Esa Kettusen lupaamia ipadeja ja tehdä monta muutakin uutta asiaa. Säyneisten koulusta voidaan tehdä myös Mallikoulu, jos vaan niin porukalla päätetään. Mallikoulu on sellainen, jonne kaikki lähiseutujen oppilaat haluaa väkisin tulla oppia saamaan..Oppilasmäärä ei silloin ole mikään ongelma.

AB on valitettavasti nyt juuttunut yksisilmäiseen ajatteluun tuon Säyneisten koulun kohdalla. Ennen kuin lähtee esittämään arvioita koulun pyörittämisen mielekkyydestä, kannattaa selvittää huolella edes se, kuinka paljon henkilökuntaa Säyneisten koulun pyrittäminen nykymuodossaan vaatii. Kiinnostavaa olisi myös kuulla AB:n arvio siitä, millaisella henkilökunnalla ehdotettu Mallikoulu mahdollisesti pyörisi ja mikä mahtaisi olla Mallikoulun liikeidea?

Jos Säyneisten koulun kehityskeskustelu aloitetaan tästä lähtökohdasta, niin sanoisin, että ollaan ainakin oikealla tiellä.

ABRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 15.08
Puheet eivät auta Juankoskea. Olen nähnyt ainoastaan yhden todellisen hankkeen, jolla ihan oikeasti aiotaan leikata kaupungin kustannuksia eli Säyneisen koulun lakkauttamisen. Lämpimästi kannatan kaikkia muitakin hankkeita, mutta en ole nähnyt enkä kuullut. Se on aina niin, että leikkauksen kohteeksi joutuvat vastustavat. Se on ymmärrettävää ja lisäksi tietysti vaikuttaa yleinen muutosvastarinta.

Juankosken hallinnosta ei lisäksi saa mitään todellista tietoa. Pöytäkirjoissakin kaikki kätketään liitteisiin, joita ei netissä ole. Viime vuodesta sentään on luettavissa, että valtuutetut tekivät kokonaista kolme aloitetta koko vuonna. Tämä on kyllä passiivisuuden huippu. Katsokaapa vaikka Pormestari Moosbergin kaupungin tiedotuspolitiikkaa. Siellä on jokainen keskustelu videoitu ja katsottavissa. Olisi se ollut valtakunnallisesti aika hauska video se pajuvitsamiehen käytös ja Youtubessa olisi saanut varmaan valtavasti klikkauksia. Näin saataisiin kansalaiset paremmin mukaan politiikkaan ja jopa aloitteita tekemään. Mutta kai nykyjohta nimenomaan karttaa sitä. Tehkää nyt edes aloite videoinnista Strömstadin tapaan:

http://www.stromstad.se/politikochbeslut/arendelistorochprotokoll/kommunfullmaktige/webbsantkommunfullmaktige.5987.html

Mitä sitten tulee lakkautettuihin sellutehtaisiin, niin niilläkin on joku maksimi-ikä ja ne on eri syistä parempi lopettaa kuin jatkaa kannattamattomina. Jotkut kuitenkin jatkavat elämäänsä hyvävoimaisina, kuten Sunila, Uimaharju ja Varkaus. Salaisuus piilee siinä, että on tajuttu eucalyptuksen ylivoimaisuus ja siirrytty tekemään havusellua koivun sijasta.

Kun ongelmia teollisuudessa ratkotaan ja sanoisin myös lääketieteessä, niin täytyy tajuta, mikä on ns. root cause eli perimmäinen syy ongelmiin ja puuttua sitten siihen eikä oireenmukaiseen hoitoon. Koulujen ylläpidon sijasta pitäisi keskittyä siihen, miten saadaan väkiluku Juankoskella kasvamaan. Siitä ei ole konkreettisesti paljon keskusteltu, varsinkaan kaupungin johdossa. Katsokaa vain noita väestökehityksiä Savossa ? aika lohdutonta Juankosken osalta. Eikä Kaavillakan ole varaa paljon hehkuttaa parin kuukauden takia:

http://www.pohjois-savo.fi/fi/psl/liitetiedostot/tilastot/2014/kuviot_kuukausittain_2008_2014_kunnittain.pdf

Tutustukaa huolella näihin tilastoihin ja miettikää, miten voitte vaikuttaa Juankosken osalta vai onko parempi mennä voittajan kyytiin eli Kuopioon ja niin taata oppilaspohjaa myös Säyneisen koululle.

ABRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 18.04
No ei taida olla todellista kiinnostusta Säyneisen koulua kohtaan. Nettisivutkin on päivitetty viimeksi lukuvuodelle 2009-2010:

http://www.koulut.juankoski.fi/sayneisen_koulu/

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 19.05
AB:lle kiitos vastauksesta! Valitettavasti vastaus jäi vajaaksi.

AB on nyt nostanut Säyneisten koulun kivittämisen Juankosken kaupungin keskeiseksi tavoitteeksi, kun kunnan taloutta pitäisi parantaa. Kivityksen kohde on väärä.

AB voisi mielummin keskittää voimansa esim. Keskustan Keittiön mielettömään hankkeeseen, jossa veronmaksajilla on Säyneisten koulua monin verroin suurempi taakka ja kaikki ne veroeurot menee taatusti kankkulan kaivoon. Harva kunta on syömällä viety konkurssiin, mutta Juankosken Neron johtamassa ilman palveluja olevassa kylässä näin on näköjään yhteisesti päätetty tehdä..

Säyneisten kouluasiassa AB elää "väärässä historiassa" kuten naapurimaan Putin, joka pakkokeinoin levittää "demokratiaa", mutta pitemmän päälle ampuu itseään omaan jalkaansa. AB:n pitäisi insinöörimiehenä tuntea termodynamiikan toinen pääsääntö, jonka mukaan systeemin entropia eli hajaannus ja epäjärjestys pyrkii koko ajan lisääntymään.

Kyseinen luonnonlaki on sukua Murhyn havainnoille, että vahinko pyrkii koko ajan kasvamaan, jos asiat jätetään hoitamatta. Juankoskella näin on tehty Neron johtamassa organisaatiossa vuosikymmeniä. Nyt vahinko alkaa olla maksimissaan kunnan osalta, kun kunnan sydänkäyrä on suora viiva.

Siinä AB on oikeassa, että monet Juankosken kaupungin ongelmista johtuu tietysti "perimmäisestä syystä" eli väestökadosta, mutta väestökato taas johtuu "perimmäisestä syystä", että Juankosken johto ja päättäjät eivät ole olleet tehtäviensä tasalla vuosikymmeniin, kun kunta on ollut aikoinaan varakas. Ei ole tarvinnut tehdä mitään muuta kuin hoitaa kallispalkkaisia sivuvirkoja veronmaksajien piikkiin.

Kun AB näyttää suhtautuvan varsin negatiivisesti Savonkin kuntien kehittämiseen, niin kehotan AB:tä tutustumaan "Rautalammen tyttöjen" ajatuksiin, jotka ovat päättäväisesti asettaneet tavoitteeksi kunnan asukasluvun nostamisen muistaakseni 20 000:een, vaikka kunnassa on nykyisin asukkaita enää vain 3415.

Juankosken Neron organisaatiosta ei valitettavasti tällaista potkua tai edes ajatusta löydy.

Entropian kasvu hajoitti aikoinaan Rooman mahtavan valtakunnan. Samoin kävi Aatun 1000 -vuotiselle valtakunnalle ja samoin on käynyt monille muille keskityshankkeille. Helsingissäkin on jo huomattu se, että ihmiset muuttaa kiihtyvällä vauhdilla keskustasta ynpäristökuntiin. Miksi Juankoskella pitäisi marssia toiseen suntaan?

Koulutuksen keskittäminen yhteen kouluun on tyypillnen esimerkki siitä, kun taistellaan tutkainta vastaan. Viisainta olisi käyttää energiaa siihen, miten asioita hoidetaan paikallisella tasolla ja pienemmssä yksiköissä tehokkaasti.

Tunnettu tosiasia on, että pieniä yksiköitä on aina helpompi hallita. Putinilla on sama ongelma Venäjällä. Hän yrittää paluttaa entisen Neuvostoliiton tai vieläkin vanhemmat rajat ehkä Alaskaa myöten ja kovan keskusjohdon, mutta pitemmään päälle se ei tule onnistumaan, koska tietoa ei voi enää kahlita.

Hajautetussa koulutusmallissa voittajia on varmasti monin verroin enemmän kuin silloin, jos Juankosken koulutointakin aletaan ohjailemaan Kuopiosta käsin. Taatusti Kuopiossa päähuomio päätöksenteossa kiinnitetään keskustan palvelurakenteen kehittämiseen, ei esim. Säyneisten syrjäkylän mahdollisiin kouluongelmiin.

ABRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 20.21
Ei minulla ole mitään sitä vastaan, vaikka Muuruveden koulu lopetetaan, mutta jotakin pitää tehdä talouden parantamiseksi. Keskustan keittiön lakkauttaminen on vain idea-asteella, eikä sitä näytä valtaapitävät ajavan. Saa nyt sitten nähdä, mitä tapahtuu, kun Pekka V lienee tehnyt jonkun kassakaappisopimuksen kepuloisten kanssa.

Katsokaa nyt Pohjois-Savon kuntien taloutta ja Juankosken menestystä siinä joukossa. Minä olen vain kiinnostunut niistä kunnista, jotka tulevat nauttimaan eniten valtion avustuksia siksi, että johto on ollut kykenemätön ja äänestäjät vielä kykenemättömämpiä. Jo kaksi vuotta sitten oli selvää, että Juankosken lainakanta ja kertynyt alijäämä olivat kestämättömällä tasolla. Mitään oleellista ei ole kahdessa vuodessa saatu aikaan:

http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/20120306Kuntau/04Rakenneryhmae_Pohjois-Savo_130312.pdf

Katsokaa seuraavasta opetusryhmäkoot. Onko Juankoskella oikeutusta alle koko Suomen keskiarvon, kun on talouttaan hoitanut kyseenalaisella tavalla:

http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/koulutuspolitiikka/Hankkeet/pop/liitteet/Opetusryhmakoot2013.pdf

Ainoat järkevät projektit, mitä Juankoskella näyttää tapahtuvan, lienevät seuraavat uudet helsinkiläiset yhtiöt:

Kiinteistö Oy Juankosken Ranta
Kiinteistö Oy Juankosken Masuuni
Kiinteistö Oy Juankosken Kartano
Kiinteistö Oy Juankosken Sillankorva

YkäRe: Kaavin väestö kasvaa31.3.2014 22.25
Juu nuo ovat Nemea pankin omistamia ja saatukaupunginjohtajan etua ajatellen.
Nuo siis kaikki tulivat takausvelkojen takia. Ja tulevat jäämään ilman mitään tulevaisuutta, koska kuka hullu Juankoskelle sijoittaa.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014
AB on blokannut taas mielenkiintoisia uusia helsinkiläisiä kiinteistöyhtiöitä Juankoskelta. Juankosken Neron sormet näyttää löytyvän näidenkin virtysten takaa.

Odotamme mielenkiinnolla milloin kiinteistöjen jalostus lähtee käyntiin. Juankosken Nerollahan on tietysti sormensa pelissä myös Juankosken kaavoitusasioissa, kuinkas muuten. Jos muu ei auta, niin täytyy sitten kysyä entisiltä kolleegoilta neuvoa ELY-keskuksesta.

Halvalla on Juankosken Nero taas ollut kauppoja tekemässä ja hyväksymässä. Kyseisiin kiinteistöihin on Juankosken kaupungilla ollut Handelsbankenin jälkeen jälkipantti, mutta siitähän ei kaupungin ole tarvinnut mitään välittää, koska asia on ollut Neron hoidossa ja hänen ajatusmaailmassaan Juankoskella kaikki kiinteistöt ja yhtiöt täytyy luovuttaa alle kolme vuotta vanhoille ns. Pk-yrityksille, ettei kukaan pääsisi tekemään kantelua EU:n kilpailuvirastoon. Kun oikein halvalla antaa, niin kaikki luovutukset pysyy kirkkaasti de minimis rajojen sisällä.

EU:n ?de minimis? sääntö koskien valtion tukea yrityksille sallii julkisista varoista tukea yksittäistä yritystä vastikkeettomasti 200 000 eurolla kolmen vuoden aikana. Kyllä Juankosken Nero on lakikirjansa lukenut, tai ainakin kysynyt P&H:lta tai Bützhowilta neuvoa, jos oma ymmärrys ei ole riittänyt.

Veijohan on taas julkisestikin jo ilmoittanut lehdistöön, että hän ei ymmärrä näistä takaus- tai panttiasioista yhtään mitään. Mistähän hallituksen asioista Veijo ymmärtää jotakin?

AB:n blokkaamilla firmoilla vakavaraisuus on "kunnossa". Yhtiöillähän on jo omaa pääomaakin yhteensä peräti 10 000 euroa. Hesassa saa tuolla sijoituksella vajaa kaksi neliötä olevan yksiön kalleusalueella 1.

Tratta PBF on näköjään noissa kiinteistökaupoissa luovuttanut Salmisaarenkadulla Lauttasaaren kupeessa majaansa pitävän Tilipalvelut Oy:n suojissa oleville kiinteistöyhtiöille yhteensä noin 107 000 m2 määräaloja tai kiinteistöjä.

Kaikesta näkee, että Tratta PBF:n puuhamiehet ovat päättäneet laittaa lihoiksi koko Stromsdal OyJ:n konkurssipesältä lunastamansa omaisuudeen. Tästä puhalluksesta Juankosken Nero palkittiin jo keväällä 2011 komeasti konjakkipullolla ja annettiin porukalla päälle vielä lämpimät kättentaputukset.

Kollis-Pravdan äskettäin haastateltu tuottaja totesi, että kaupungin tarvitsi ehdottomasti ottaa se 5 milj. euron takausriski. Muuta vaihtoehtoahan ei ollut, totesi Juankosken Nerokin asian esitellessään keväällä 2011. Nero valehteli ja harhautti kirkkain silmin valtuustoa keväällä 2011 ja on valehdellut monesti sitä ennen ja myös senkin jälkeen.

Juankosken Nerolla on samat tavat kuin Putinilla. "Krimillä ei ole ollut venäläisiä joukkoja. En ainakaan minä ole siitä tietoinen."

ABRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 5.30
Mallikouluidea ei mielestäni ole mikään pelastus koulujen ongelmiin. Jos saataisiinkin Säyneisen koulusta mallikoulu ja vanhemmat laittamaan lapsensa laajasta ympäristöstä ko. kouluun, niin sitten pitäisi lopettaa jokin muu koulu lähiympäristöstä. Se on sellaista tarpeetonta nurkkakuntaista kilpailua, joka ei mihinkään pysyvään ratkaisuun johda.

Tulee mieleen Shanghain vanhemmat kaupunginosat. Siellä kun kävelee, niin joka toisessa korttelissa on laatta, että tämä on mallikortteli. Se sana on kärsinyt täydellisen inflaation. Jos joku pitäisi olla mallina Juankoskella, niin sen pitäisi olla mallikaupunki, jolla saataisiin asukaskato poistettua.

Toisekseen tällaiset projektit, joihin saadaan kertaalleen valtion tai EU:n rahaa, ovat keinotekoista tukea eivätkä ne ratkaise ongelmia pysyvästi. Minähän pyrin juuri pienentämään noita tukia enkä lisäämään. Veroina me saamme viimein maksaa kaikki valtion ja EU:n tuet.

Minulle on vastailtu Pekka Veemäiseen tapaan kiroillen, että en ota selvää, montako työntekijää Säyneisen koululla on. Minähän sen kyllä googlasin ja siinä yllä antamassani linkissä niitä on tasan 12. En muistaakseni puhunut siitä mitään, ovatko ne kokopäiväisiä vai mitä. Miestyövuodet voi tietenkin siitä linkistä laskea. Tähdensin erikseen, että määrä riippuu siitä, kuinka paljon toimintoja on ulkoistettu. Mutta ei se ulkoistus niitä kustannuksia vähennä, päinvastoin monesti lisää. Jos minulla on väärää tietoa sen takia, että koulun nettisivut on päivitetty viimeksi vuonna 2009, niin menkää nyt itseenne ja hävetkää. Kai se hiukan kuvastaa koko Juankosken koululaitoksen toimintaa.

Palstalla on myös toinen epäloogisuus. Koulun lopettamista perustellaan sillä, että tuloslaskelmaan tulisi lovi, kun koko koulu jouduttaisiin poistamaan taseesta. Sen sijaan keskustan keittiötä vaaditaan lopetettavaksi eikä sen aiheuttamasta lovesta puhuta mitään. Minun mielestäni niiden molempien toiminta voidaan lopettaa. Pitää osata erottaa toiminta rakennuksista ja laitteista. Kyllä noita rakennuksia voi roikottaa taseissa vaikka kuinka kauan ja poistaa ihan entiseen malliin. Vuokratkaa vain vehkeet johonkin hyvään yleishyödylliseen tarkoitukseen, mutta älkää ihmeessä jatkako keittiön tai koulun toimintaa. Se on logiikkaa, onko sekä että vai joko tai, mutta sehän ei Juankoskella mahdu kalloon.

Kyrsiintynyt sanoi tuossa edellä minun bloganneen netistä kyseiset tiedot. Se jäi hiukan vaivaamaan eli slangisanoissakin harrastaisin oikeakielisyyttä. Ravintoloissahan on plokkareita eli likaisten astioiden poimijoita tai kerääjiä. Sana tulee ruotsin sanasta plocka. Blokata esiintyy taas koripalloilussa. Sana tulee englannin sanasta block eli estää. Sittenhän ovat erikseen vielä nämä nykyajan blogit. Toisin sanoen kyrsiintynyt tarkoitti, että minä plokkasin nuo kyseiset tiedot.

Kukapa tietäisi?Re: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 6.15
Eipä välttämättä tapa kehittyvä koulu toista koulua, kysymys on siitä, mitä itsekukin alue on valmis tekemään koulunsa ja kylänsä kehittämisen eteen.
Eivät oppilasennusteet missään koskaan tule kasvamaan, eivätkä veronmaksajat kunnissa lisäänny, jos negatiivisella asenteella suhtaudutaan kaikkeen positiiviseen kehitysajatukseen, jotka johtaisivatkin kaikkienkiin kannalta hyvään lopputulokseen.
Eivät talousvaikeudet siitä hellitä, jos suljetaan koulu kylältä, joka jostain kumman syystä on päättäjien hampaissa. Taitaa käydä päinvastoin. Eivät ne todelliset säästöt kata niitä menetyksiä,eivät rahallisesti eivätkä ainakaan henkisesti.
Ja alkaakin herätä kysymyksiä, mikä tämän kaiken takana on? Miksi tämä alasajomentaliteetti on niin voimakkaana ollut ja on? Ja tuntuu,että se vaan hullummaksi muuttuu. Onko niin, jotta poijjaat ovat tehneet niin valmiit suunnitelmat ja kenties vaikka poloiset menneet jo etsimään mahdollisen ostajankin Säyneisen koulun kiinteistölle? Ei kai sinne ole tulossa jotain "pesulan" tapaista. Siis eihän siellä valkopyykkiä varmaan käsiteltäisi vaan jotain kahisevaa? Vai onko joku muu suunnitelma siellä pöytälaatikossa, tod.näk kassakaapissa valmiina? Eihän tämä toiminta mene muuten mitenkään ymmärrykseen.Vai onko se todellakin sitten vaan sitä suorastaan pahaa tahtoa tiettyä paikkakuntaa kohtaan? Sekään ei oikein kuulolsta rehelliselle eikä oikeudenmukaiselle? Johtaako tätä joukkoa kuka? Kuka näitä ehtoja määräilee? Ei kait yksittäiset ihmiset näin tuuliviirejä voi olla? Kuopio se ei ole? Ainakaan sanomisensa mukaan. Tuntuu vaan vahvasti että ne kaverit löytyvät ihan Juankosken alueelta? Vai mistä? Ketkä kaikki tässä ovat takana?

Tämä Juankosken touhu se muuten on sellaista, että joku saa tästä aiheen vaikka väitöskirjaansa. Miten asiat voidaan sökeltää niin totaalisesti ja sumplia ja sämplätä. Keskustaa on syytetty tästä iät ajat tälläkin palstalla. Mutta taitaa sitä muutkin puolueet olla siinä samassa liekanarussa tallustamassa, ei ole tahti ainakaan parantunut.
Kuka tälle pistää lopun? Eikö tässä "kaupungissa" arvosteta sellaista perusasiaa kuin rehellisyys? Mikään ei voi toimia eikä tuottaa eikä luoda luottavaista mieltä tulevaisuuteen niin kauan kuin toiminta on salaperäistä,puhutaan ja lupaillaan toista, ja samaan aikaan jo nurkan taakse juostaan sipisemään, että häh eihän me perussuunnitelmaamme muutetakaan? Ei näin!!!
Jos joku osaa tähän vastata niin kiitos. Ja jos joku saa tämän järjettömyyden loppumaan vielä isompi kiitos. Muuten on oikeasti niin, että Juankoskesta ei jää jäljelle tulevaisuudelle kuin kasa raunioita,tehtaan,kaupungintalon,keskustaajaman koulujen,tulevan päiväkodin,terveyskeskuksen ym.ym. Ei tällaiselle paikkakunnalle oikeasti halua kukaan tulla yrittämään eikä verojaan maksamaan, jos tahti jatkuu samanlaisena siinä miten kansalaisia kuunnellaan. Ja nimenomaan sellaisia joilla on intoa tulevaisuuden suhteen.

Tietoa edelleen vaillaRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 6.22
AB:lle, juurikin tuo, miksi esim Säyneisen koulun nettisivuja ei ole päivitetty? Onko se tahallista välinpitämättömyyttä? Miksi? Onko joskus joku niitä halunnut päivittää tuntuisi aika järkeenkäyvältä, jos vaikka opettajat sitä olisivat halunneet tehdä. Mutta miksi eivät ole tehneet? Miksi sitä ei ole tehnyt kukaan mukaan? Ei ole ollut pienintäkään tahtoa pitää yllä nettisivuja kenelläkään koulun suhteen, mutta nettisivut vielä pieni asia,siihen verrattuna onko koulua haluttu muutenkaan pitää yllä? Onko vähän syrjitty kehittämisessä niin materiaalisesti kuin henkisestikin?
Onko ollut vähän tarkoitushakuista!
On sen verran suoralinjaista ollut tuo koulun alasajo jotta ihme on, jos sitä ei sokeammatkin ala näkemään!
Avatkaapa silmänne ja ottakaa asioista selvää niin ette edes epäile yhtään!

ABRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 7.38
Ei ole Muuruveden koulun nettisivut sen paremmassa jamassa. Viimeksi päivitetty alkuvuodesta 2010:

http://www.koulut.juankoski.fi/muuruvedenkoulu/

Eipä taida olla hyötyä hankkia tablet-tietokoneita näille kouluille, kun osaaminen ja viitseliäisyys nettiasioissa on tätä tasoa. Sitäpaitsi olen tutkinut kaiken, mitä netissä sanotaan tablettien hankinnasta alakoululaisille ja siitä ollaan totaalisesti kahta mieltä. Vähän vanhemmille ja lukiolaisille se on selvä asia.

Tabletit on suunniteltu pelaamiseen, viihteeseen ja nettiasiointiin. Niiden kanssa pitää osata toimia kurinalaisesti tai muuten tulee lisää ongelmia. Varsinkin jos on ongelmaluokkia niin voi olla haitaksi koko tabletit. Lukiolaiset ja korkeakouluopiskelijat tekevät auliisti muistiinoanoja tableteilla, mutta eivät alakoululaiset siihen pysty.

tableteista vielä Re: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 8.32
Tabletetteja on käytössä muualla myös ala-luokista lähtien.Eivätkähän ne ole vapaassa käytössä koulussa vaan valvotusti vain tiettyinä tunteina.

ABRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 10.41
Eipä taida tabletit ratkaista koulukustannuksia. Kustannus per oppilas on luokkaa 10 000 eur vuodessa. Tusinan verran tabletteja on noin puolen oppilaan vuosikustannus. Uusi ikäluokka on Juankoskella keskimäärin alle 45 oppilasta per vuosi.

Ennen oli Suomen Kuvalehdessä aina hauska mainos, jossa oli pilapiirros ja teksti: Tämä on hyvä ratkaisu tässä tapauksessa, mutta aina hyvä ratkaisu on Kaleva-puku. Ne oli niitä Jukka H Puntarin aikoja. Isäni oli kommunisti, mutta meille tuli Valitut Palat ja Suomen Kuvalehti Kansan Tahdon lisäksi. Mukaellen Kaleva-pukua sanoisin, että tämä on hyvä ratkaisu Juankosken tapauksessa:

http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_koulutuksen_jarjestamiseen/perusopetuksen_jarjestaminen/kotiopetus

asennetta hommiinRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 11.30
Kaiken kaikkiaan ärsyttävintä on asennevammaisuus Juankoskella. Miksi ei innolla lähdetä kehittämään mukavampaa tulevaisuutta kaikille? Aina vaan ollaan kuin lamaannuksissa milloin mistäkin asiasta. Ei asiat niin parane !

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 12.56
Innokas googlaaja AB kiinnitti huomiota oikeaan asiaan, kun havaitsi Säyneisten koulun nykyiset onnettomat kotisivut. Sama tauti on kaikilla muillakin Juankosken koulujen kotisivuilla. Niissä ei ole mitään kiinnostavaa. Asia on vaivannut minua pitkään.

Kysymys on koulutoimen omaan sisäiseen käyttöön laatimista sisäänlämpiävistä sivuista. Ei niillä houkutella kouluihin oppilaita tai saada vanhempia mukaan aktiivisesti kehittämään kouluja.

Pitää olla interaktiiviset sivut. Kouluissa esimerkiksi oppilaat voisivat aivan hyvin osallistua kotisivujen kehittämiseen.

AB toteaa yllä, että tabletit on nuorilla tarkoitettu vain pelaamiseen ja viihteeseen. Toisin on sivistysmaa Virossa. Siellä jo melkein polvenkorkuisina aletaan tietokoneilla koodaaminen. Ei siis ole ihme, että meillä sotenkin IT-järjestelmiä on kehitelty kymmeniä vuosia varmaan sadoilla miljoonilla euroilla, eikä valmista ole tullut. Kalliit IT-konsultit ovat kyllä rikastuneet.

Virossa toimivat vastaavat toimivat järjestelmät on polkaistu pystyyn muutamssa vuodessa ja järjestelmien hinta on ollut vain murto-osa meikäläisistä, jotka ei kommunikoi edes keskenään julkishallinnossa.

AB:n ei pidä olla huolissaan siitä, jos Säyneisten koulusta kehitetään Mallikoulu, koska kyllä monet muutkin kyläkoulut voivat kehittyä omilla ehdoillaan mallikouluiksi. Kysymyksessä ei ole nollasummapeli. AB unohtaa sen, että muuttoliike kääntyy pitkässä juoksussa metropolista maaseudulle.

Elämä olisi kovin tylsää, jos aina olisi olemassa vain yksi ja sama ratkaisu. Juuri tästä yksisilmäisyydestä Suomen talouselämä on kärsinyt eniten. Metsäteollisuudessa, jota jonkun verran tunnen, meillä on ollut vallalla vain yksi ajatus. Piti rakentaa niitä LWC-koneita ja soodakattiloita vähän "joka niemen notkoon saarelmaan". Tulokset tuosta yksisilmäisyydestä on nyt nähty. Lyhyessä ajassa alaskirjatut ja suljetut tehtaat myydään kehitysmaihin. Kysymyksessä on miljardien eurojen kansallinen tappio ja iso työttömien armeija.

Kun Nokia-hype lässähti, niin sitten kaikki on olleet haaveilemassa jo Nokia 2:sta apuun. Politiikkojen mielestä vain iso on kaunista ja puhutaan juhlapuheissa kauniisti "kasvuyrityksistä", joka tarkoittaa itse asiassa sitä, että ei tehdä mitään. Kasvuyritykseen liitetään Suomessa yleensä tietoteknikka tai jokin laite, vaikka sykemittari tai peli. Vielä 1990-luvullakin TEKES ei voinut kuvitellakaan, että lähdetään tukemaan jotain muuta kuin jonkun hilavitkuttimen kehittämistä. Nyt tilanne on vähän parempi, mutta ei valitettavasti paljon.

Yrityselämä on siitä yksinkertaista, että missä tahansa liiketoiminnassa
kysymys voi olla "kasvuyrityksestä", jos yrityksessä vain tulot on jatkuvasti suuremmat kuin menot. Tällaisia mahdollisuuksia on kaikkialla, myös Juankoskella ja Säyneisissä.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 13.33
Taisin jo pari vuotta sitten ehdottaa, että Amiskalle pitäisi laittaa pystyyn paikallisradio ja yrityshautomo.

Ehdotukseni on valitettavasti jäänyt savolaisen projektin asteelle. Nyt kun tuo Säyneisten Mallikoulu on tullut keskusteluun, niin en millään voi olla ottamatta esille eilen Ilta-Sanomissa ollutta tarinaa visuvetisen teleinsinööri Ari Koskisen elämäntehtävästä.

Sairaselälleellä tylsistynyt ja Parkinsonin tautia sairastava insinööri perusti oman radioaseman 250 asukkaan kylään taajuudelle 107. Radio sijaitsee Koskisen pienessä yksiössä.

Koska säynesiläisten ääni ei tahdo millään kuulua edes Juankosken päättäjien korviin, niin voidaan ajatella, että Säyneisten mallikoululle perustetaan vaikka radioamatöörien toimesta paikallisradio. Tilojahan on vaikka muille jakaa.

Radiolle ehdotan nimeksi SäyneWellen. Radiossa voidaan sitten alkaa vetävän musiikin soitto ja kustannukset katetaan tietysti sponsorointituloilla. Tietysti radioassa pitää myös olla keskusteluohjelmia paikallisista asioista. Ari Koskisen radio on auki samalla periaatteella kuin Ruoveden pyöräkorjaamo: silloin kun seppä on paikalla. Musiikkiahan paikallisradio voi soittaa tarvittaessa 24h/7, vaikka toimittaja sattuu olemaan sillä aikaa muilla asioilla.

Kuka sen tietää vaikka ruvettaisiin saamaan sponsorointitukea hankkelle USA:n kongressilta samaan tapaan kuin Radio Free Europe (RFE). RFE:n tavoite on "edistää demokraattisia arvoja ja instituutioita kertomalla uutisia maissa, joissa vapaa lehdistö on hallinnon tukahduttama tai vasta kehitysasteella".

Juankoskellahan ei toistaiseksi ole vapaata lehdistöä, kun paikallisesta "tiedottamisesta" huolehtii omalla tunnetulla tyylillään Koillis-Pravda.

ABRe: Kaavin väestö kasvaa1.4.2014 14.04
Kannatan lämpimästi tuollaisia radioaloitteita. Ennen kuin opin saksan kieltä, opin ulkoa seuraavan lauseen:

Hier ist der Deutsche Freiheitssender neun hundert vier.

Radiotoiminta on Suomessa luvanvaraista. Toimiluvan myöntää Valtioneuvosto liikenne- ja viestintäministeriön esityksen perusteella. Toimilupaa voi hakea, mikäli taajuuksia on virallisesti asetettu haettavaksi.
Tilapäisen toimiluvan (max 3 kk) myöntää puolestaan Viestintävirasto.
Radioasema tarvitsee myös sopimukset tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. Tekijänoikeuksilla suojatusta musiikista pitää maksaa tietyn suuruinen korvaus, joka määräytyy aseman liikevaihdon mukaan.

Nettiradio ei tarvitse toimilupaa. Ilmoitus on kuitenkin asiasta viranomaisille tehtävä. Lisäksi Gramex- ja Teosto-maksut tulee suorittaa sopimusten mukaan.

Luvaton radiotoiminta on rikos.

abclukekaapa ketjun aihe....1.4.2014 18.43
tämä ketju ei taida koskea Säyneisen tai minkään muunkaan Juankosken koulua vaan sitä, että Kaavin väestömäärä on kasvanut, eli kannataisiko keskustelu siirtää oikeaan ketjuun?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: