Keskustelu

Juankosken keskustan virallinen ääniKeskusta huolestunut lapsiperheistä27.3.2014 17.11
Olen pitkään ollut vaiti, mutta nyt olen pakotettu puuttumaan valtion suunnitelmiin leikata lapsilisiä. Tämä asia ei ole Juankosken keskustan käsissä, mutta asia koskee juankoskelaisia erityisesti. Lapsilisät nostettiin nykytasolle 1980-luvulla ja me päätimme Juankosken kunnan vaikean taloustilanteen vuoksi mitata lapsilisien korotus kunnalle. Tämä ei ollut vaikea juttu.
Jokainen perheenjäsen kuluttaa vettä keskimäärin 30 kuutiota vuodessa. Nostimme vesimaksun sellaiseksi, että pystyimme keräämään yhden veroprosentin tuoton ns. vesiverona. 30 kuutiota merkitsi noin kolmen kuukauden lapsilisän siirtymistä kunnalle. Minun nelilapsisen perheen vesiverona yhden lapsen lapsilisät menivät siis kokonaan kunnalle.
Tämä oli keskustan kehysriihen päätös Juankoskella silloin 80-luvulla. Lapset panivat kunnan talouden kuntoon.

Meillä Muuruvedellä järjestettiin NKL:n eli Nuoren Keskustan Liiton koulutustilaisuus asiasta. Nuoria keskustaperheitä valistettiin siitä, miten vesiveron voi kiertää perheen yhteisellä päätöksellä ja nokkeluudella. Ainahan lapset olivat osanneet kyykistyä navetan lattialle, mutta NKL:n kouluttaja kertoi, että vettä voi säästää myös tinkimättä vesiklosetin tuomasta mukavuudesta. Vessapytyn tilavuus oli laskettu riittävän perheessämme kolmeksi päiväksi. Niinpä vedimme vessan vain joka kolmas päivä. Minulla perheen päänä oli tämä vessanveto-oikeus.

Näin mukavasti meni monta vuosikymmentä. Kaupungin keskustassa jokainen pienemmänkin tarpeen jälkeen vetäisi nupista, mutta me Muuruvedellä osasimme säästää. Lopulta tämä säästöideamme vuoti julkisuuteen ja vesilaitoksen tuotot romahtivat.

Jos joku ilkeästi haluaa näinä päivinä muistuttaa ja osoitella keskustan suhteesta lapsiperheisiin näin paikallistasolla, voi sen tehdä. On kuitenkin muistettava, että veden hinnan korotus Suomen kalleimmaksi tehtiin pakon edessä. Jostakin oli rahat kaivettava työpaikkojen luomiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Ilman kekseliäisyyttämme emme nauttisi tästä päivästä näin runsaskätisesti.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä27.3.2014 22.58
Joku voi luulla,että elämämme oli sietämätöntä ja asunnossamme olisi haissut pahalle. Ihminen on hyvin sopeutuvainen ja melko pian jokaisen suoli tyhjeni vain joka kolmas päivä. Pienemmällä tarpeella me miehet kävi.me pihalla. Tavallisen muuruvetisen vahva talous rakentui pieneen vesilaskuun ja näin on jatkunut aina näihin päiviin saakka.
En millään jaksa ymmärtää helsinkiläisiä ruikuttajia, joihin ABnkin lasken.

ABRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 0.11
Virallinen ääni tuossa edellä kertoilee juttujansa, kuinka ennen ei pienistä valitettu, vaikka kunnan budjettivajetta paikkailtiin korotetulla vesimaksulla. Samalla hän nimittelee minuakin ruikuttajaksi ja ilmeisesti tarkoittaa sitä, että en ole osallistunut yhteisen hyvän edistämiseen. Siinä samassa hän kuitenkin tulee paljastaneeksi, ettei itse aikoinaan maksanut vesiveron korotusta, koskapa veti vessan vain joka kolmas päivä. Tämä kuvastaa hyvin hänen luonnettaan eli hän on taipuvainen kaikenlaiseen vilppiin ja etenkin veronkiertoon ja panee siis toiset maksamaan oman osuutensa yhteisestä vastuusta.

Minäpä voin kertoa ensinnäkin, että minusta ei ole maksettu lapsilisää lainkaan viitenä ensimmäisenä vuotena, kun lapsilisät otettiin käyttöön vasta täytettyäni kuusi vuotta. Pitäisiköhän anoa nyt jälkikäteen saamatta jääneet lapsilisät korkoineen takaisin. No tämä vaan esimerkkinä, että kyllä sitä ennen tultiin toimeen ilman lapsilisiäkin.

Tärkeämpää on kuitenkin se, että olen suuren osan elämästäni käyttänyt huussia, jossa ei vettä ollut lainkaan. Silloin kun pyyhittiin, käytettiin käsissä rypisteltyä sanomalehtipaperia, jolla kyllä takalisto karaistui kestokuntoon. Poikasina päästiin myös alakautta helposti katselemaan, kun tytöt kävivät huussissa. Äiti kuitenkin sai sen aina selville, koska silmään tuli siitä näärännäppy. Kummasti se huussin haju miellytti ja sen ympäristössä touhuttiin kaikenlaista. Kai se on siitä peräisin, että kunnon vanhan sulfaattisellutehtaan hajukaasut ovat edelleen parfyymiä hajuaistilleni. Siitä saa melkein orgasmin.

Vielä ekologisempaa oli se, että tämä jätteiden ja sanomalehtipaperin sotku laitettiin perunapeltoon ja syksyllä saatiin rupisia isoja perunoita sieltä paperipalojen seasta. Tätä erinomaista lisäravinnetta sanottiin makkilannaksi. Jos makkilantaa ei Juankoskella tunneta, niin alla on hyvä yli satavuotias ohje sen valmistamisesta. Tämä maamme paras kulta ja ekologisuuden perusta oli sentään ennen edistyneemmässä Länsi-Suomessa yleisessä käytössä. Tämä kaikki vain osviitaksi Juankoskelle, miten siellä voi todella säästää.

https://www.finna.fi/Record/jykdok.1260007

ketuRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 9.32
AB: puheista huomaa mitä olet pienenä syönyt, vaikutus on tosin yllättävän pitkäaikainen.

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 10.54
Suuren puolueen mielipidejohtajana olen tottunut kritiikkiin, asiattomaankin. En kuitenkaan ole kohdannut syytöksiä heikosta moraalista. Ehkäpä yön hiljaisina hetkinä naputeltu kirjoitus kertoo enemmän kirjoittajasta kuin minusta. Väsymykselläkin voi olla vaikutusta.
Suuren puolueen johtaja tietää, että poliittisilla päätöksillä on aina kahtalainen vaikutus. Hinnan korotukset ohjaavat ihmisten käyttäytymistä ja niin on ollut tarkoituskin.
Jokainen muistaa 80-luvun lopun liikenneruuhkat Muuruvedellä ja Juankoskellakin. Poikkitien risteyksessä joutui odottamaan monesti minuutteja, kun tehtaan työntekijät ajoivat jonossa kotiinsa.
Muuruveden raitillakin kuuli nuorison huutelua ja kiroilua pitkin päivää.
Nyt kyläkuva on rauhoittunut kummassakin taajamassa. Syntyvä ikäluokka on pienentynyt sadasta kolmeenkymmeneen. Kaupungissamme vallitsee rauha.
Aikanaan kaupunki markkinoi itseään lapsiystävällisenä maalaisten kaupunkina. Pian iskulause muuttui: Juankoskella on tilaa elää ja yrittää. Tämä rauhallisuus ja jonkun pahansuopaisen mielestä pysähtyneisyys ovat tämän päivän vetovoimatekijöitä. Muuruveden asukaslukukin on pudonnut 5000 asukkaasta 800:aan. Saamme ostaa halpoja hyviä taloja edullisesti lapsillemme kesänviettopaikoiksi. Miten on sinulla. Kykenetkö omalla kotipaikkakunnallasi samaan?
Toivotan sinut tervetulleeksi tutusumaan Juankosken kaupunkiin. Esittelen mielelläni kaupunkiamme maksukykyisille kuntaan muuttajille.

ABRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 14.03
Kiitos viralliselle äänelle kutsusta, mutta minulla ei ole mitään syytä lisätä verotaakkaani. Omistaa en aio mitään, mutta vähennän jatkossa verotusta muuttamalla Espanjaan kirjoille. Juankoski olisi varmaan kesäasujalle ihan hyvä paikka ja sitä puolta pitäisi kaupungin edistää. Siinä ei olisi mitään riskiä, mutta nykyiset päättäjät näyttävät nauttivan riskeistä.

Urbanisoituminen jatkuu Suomessa. Suomi on kaupungistumisen jälkijunassa ja se pitäisi Juankoskellakin tajuta. Muuruveden asukasluvun kehitys on hyvä esimerkki. Vaikka mitä tehtäisiin, niin pienet koulut on lopetettava. Juankoski on hyvä paikka kesäasumiseen ja turismiin sekä pendelöintiasumiseen, kun Kuopio on niin lähellä.

Sen sijaan Säyneisen koulu on aivan liian kallis ylläpitää. Koko Suomessa oli viime vuonna opetusryhmän keskikoko noin 20 oppilasta. Jos Säyneisissä olisi 25 oppilasta ja 2.5 opettajaa, olisi koko vain 10 oppilasta per opettaja. Koulun kustannuksista ovat opettajien palkat noin 40%, mutta Säyneisissä täytyy olla paljon enemmän. Toisaalta olivatpa kustannukset kuinka pienet tahansa, niin koululla täytyy olla joku minimikoko ja se on mielestäni siinä kahden opettajan ja kolmenkymmenen oppilaan tienoilla.

Siksi toisekseen ei Suomessa ole opetusvelvollisuutta vaan oppimisvelvollisuus. Pari perhettä voi Säyneisissä organisoida helposti kotiopetuksen, jolloin ei tarvita pitkiä kuljetuksia ja kaupungin rahaa säästyy.

Yritystoiminnan osalta pitäisi Juankosken lobata uuden, hyvähajuisen havusellutehtaan sijoituspaikkaa jo nyt, kun sen suunnittelua jo kovaa vauhtia tehdään. Sellu kulkee satamiin helpommin kuin puu. Jotkut liputtavat Kaskisen puolesta, mutta siellähän ei voi saada puuta niin läheltä kuin Juankoskella (360 astetta versus 180 astetta). Hanke olisi reilusti yli miljardi euroa eli todella merkittävä:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/pääkirjoitukset/sellutehdas-tulee-takaisin-1.52139

tosi huolestunutRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 14.34
Keskusta on selvästi huolestunut siitä, että meillä on vielä lapsiperheitä kunnassa. Tästä syystä lapsiperheiden poisajo on alkanut Säyneisestä, elleivät ne rohkeat sitten pistä luuta Keskustan kurkkuun.
Toispaikkakuntalaisia on turha houkutella Juankoskelle edes kahville.
Samasta syystä yrittäjiäkään ei raitilla ole nähty. Uudet yrittäjät on tarvittaessa ajettu pois -- esimerkkejä on.
Oli se harmi, että se rakastettava Samoriz'kin häipyi tehtävänsä tehtyään.

Pekka VRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 18.34
Moro,
AB jaksaa ajaa kyläkoulujen alasajoa. Taitaa olla tosi tietäväinen mies.
Säyneisen koulun poistoarvo on jo n. 400000 euroa ja siihen lisätään koulun lakkauttamisen takia asuntoloihin, jotka Juankosken asuntoyhtiö omistaa, n. muutamien satojen tuhansien uusi lämmitysjärjestelmä, joka on nyt koulussa. Sitten koulukyyditykset ja tulevat uudet oppilaat seuraavilta vuosikursseilta, jotka näyttävät vakiokoon pysyvän n. 36 oppilaassa, jos ei saada rajaalueiden lapsia ja uusia lapsiperheitä muuttamaan Säyneiseen. Mutta tuskin saadaan veronmaksajia kuntaan, kun koulut lakkautetaan.
AB ei tiedä mitään sisäpiiritietoja, mitä me tiedämme, joten jos kouluverkkoselvitys tehdään, saamme luultavimmin vielä yli 40 oppilaan koulun aikaan.
Jos kaavilaiset eivät tule Juankoskelle, keskustan koulu menettää lähes puolet oppilaistaan ja se merkitsee sitä, että oppilaskohtaiset kulut nousevat yli Säyneisen koulun ja silloin lakkautamme keskustan kouluja. Ja tämä merkitsee opettajien lomautuksia ja irtisanomisia, jotk nyt ovatkin osoittaneet olevan asian pääydin.
Niin paljon on jätetty tekemättä ja puuttumatta kuluihin, joita olisimme voineet leikata esim. keskuskeittiön uudelleen organisoinnin jälkeen ja muita kuluja lämmityksessä, pihojen kunnostuksessa, joka muuten maksoi lähes 30000 euroa.

Säyneisen asukkaat maksoivat omilla varoillaan aikoinaan koulun, joka rakennettiin kestävälle pohjalle ja ilman velkaa ja nyt sitten se on lakkautettavana kauhealla kiireellä ja ilman selvityksiä.
On suorastaan surkeaa seurata koalition, nykyisen exkoalition , tekemisiä ja tuuliajomeininkiä.
Olen itse tehnyt omat johtopäätökseni ja ryhmäni kunnioittaa yhteistoimin irtautumista koalitiosta. Me olemme myös valmiit antamaan vastuun Keskustapuolueelle ensi vuoden alusta johtamaan hallitusta ja hallitukseen enemmistön. Meille oli kynnyskysymyksenä Säyneisen ja Muuruveden koulun säilyttäminen vaalikauden ja nyt lupaus on rikottu. Menettelemme myös sen mukaisesti irtautumalla koalitiosta ja tällä tavalla ilmaisemme mielipiteemme lupausten rikkomisesta.

kristallipallon tuijottelijaRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 19.34
Moro Pekalle kiitos jämäkästä lausunnosta.

Nyt alkaa näyttää siltä, että koulutoimeen kytkeytyneet "mätäpaiseet" alkaa pikkuhiljaa purkautua.

On huvittavaa, miten mediassa lähdettiin näyttävästi liikkeelle Säyneisten koulun kohdalla "koulukiusaamisesta" ja nyt tullaankin siihen, että totuutta koulutoimen osalta on piiloteltu. On myös selvää, että sivistystoimen johtaja sekä Juankosken Nero ovat jättäneet täysin keskustelun ulkopuolelle mm. sen, mitä Juankosken rajakunnissa oikein ajatellaan koulutoimen ja muunkin kunnallisen toiminnan osalta.

Juankoski näyttää eristävän itsensä kuntana samalla tavalla kuin Putin eristää Venäjän sivistysvaltioden joukosta.

Eristyksiin joutuva kunta on tuhoon tuomittu, eikä sellaisesta ole Kuopillekaan mitään hyötyä, ainostaan kasvavat kustannukset.

eskimoRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 21.02
pekka on pekka,ei ihan oikessa ,ei ihan väärässä,mutta ei pekkaa pahempi

Juankosken keskustan virallinen ääniRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 21.37
Keskustalle politiikka on aina ollut yhteistoimintaa ja silloin pitää olla valmis perääntymään tiukoista kannoista. Pekka Vartiaisen kirjoitus oli aivan erinomainen. Olemme aina luottaneet häneen oikeudenmukaisuuden miehenä ja suoraselkäisyyden perikuvana.
Meille on alusta asti syötetty väärää tietoa koulun sisäilmaongelmista, jotka olisivat aiheuttaneet levottomuutta ja kiusaamisia. Nyt kaikki tällaiset pölyt on lakaistu syrjään eikä koulua missään nimessä tarvitse lopettaa.
Tämä koulukiista on ollut harmillinen, mutta näyttää siltä, että loppu hyvin ja kaikki on hyvin. Juankosken talouden sudenkuopat kyllä selvitämme tämän jälkeen yhdessä.
Voimme suorituttaa koululla siivouksen lopputarkastuksen jo ensi viikolla jonkun luotettavaksi osoittautuneen auditointiyhteisön kautta ja asia on loppuun käsitelty.
Käytän tässä tilaisuutta hyväkseni ja kiitän Säyneisen asukkaita yhteisistä ponnisteluista. Erityiskiitokseni osoitan Pekalle. Olen aina tiennyt hänet pohjimmiltaan hyväksi mieheksi. Jos joskus erimielisyyttäkin on ollut, on siinä asiat riidelleet, ei miehet.

kristallipallon tuijottelijaRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä28.3.2014 22.48
Juankosken keskustan viralliselle äänelle kiitos asiallisesta kirjoituksesta kouluasiassa. Toivottavasti myös keskusta palaa neuvottelupöytään tässä asiassa, eikä petä aina, kuten sanonta kuuluu.

Juankoskella on edessä paljon koulujupakkaakin suurempia ongelmia. Toivoisi, että virallinen ääni saisi siinäkin ryhtiä joukkoihinsa, jotta sudenkuoppia aletaan yhdessä aidosti täyttämään. Haasteet on suuret ja mitään rakentavia mielipiteitä ja ehdotuksia ei pitäisi huutoäänestyksellä
listiä.

Juha Sipiläkin osoitti sote-asiassa miehekkyyttä ja heti asiat alkoivat luistaa. Jos virheitä on tehty, niin virheet täytyy tunnustaa, korjata ja mennä eteenpäin.

Hyvin tässä vielä käyRe: Keskusta huolestunut lapsiperheistä29.3.2014 11.27
Keskusta huolestui sopivalla aikaa lapsista ja näin saa koalition murenemaan.
Ei ole keskustan virallisen kannanotot menneet turhaan. Kyllä kun oikeasta narusta vetäisee niin kannatus se vaan kasvaa. Näin tässä taisi käydä kun keskustapuolue asettuu kuitenkin kannattamaan Säyneisen koulun säilymistä. Näin taisivat jymäyttää taas kerran. Toteamus, että kepu pettää aina taitaa pitää paikansa. Koko koulun lopettamispuheet oli kepulle taktinen veto. Tihkuneiden tietojen valossa koko lopetus juttu oli tekaistu, jotta saatiin jälleen suunnitelmallisesti sanoa me kuitenkin kepussa kannatamme Säyneisen koulun säilyttämistä. Näin jälleen demarit, kokoomus, ja perussuomalaiset jäivät nuolemaan näppejään ja odottelemaan koska se autio tehdas avautuu. Näin se valta on katoavaista, se menee ja joskus palautuu pitää vaan hieman taktikoida. Aika ovela juoni näin vaalien lähestyessä eikös vaikka. Se on niin, että opittu kepulointi ei mene koskaan hukkaan. Oiva kikka pistää saamattomat perussuomalainen ja demari puheenjohtaja mäkeen. Nyt pitäisi persujen ja demujen tehdä vastaveto ja näyttävästi myös kannattaa Säyneisen koulun säilyttämistä lupaamalla siirtää koulupiiri rajaa riittävästi Juankosken suuntaan, jota oppilasmäärät huimasti kasvavat Säyneisessä. Joten tuumasta vihdoin toimeksi Heimo ja Veijo.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: