Keskustelu

MNJuankosken koalitio hajosi koulukiistaan29.3.2014 5.30
Savon sanomissa tänään:" Lakkautuksen uhka ratkaisi

Kaupunginvaltuusto: Kristillisdemokraatit jättävät liittouman.

Juankoski

Jukka-Pekka Räsänen

Juankosken kaupunginvaltuustossa on tapahtumassa voimasuhteiden muutos. Kristillisdemokraatit eivät aio jatkossa olla viime vaalien jälkeen muodostetussa viiden puolueen rintamassa, joka sai keskustan vallasta Juankoskella.

--Kun aikoinaan perustimme koalition, meidän uuden puolueemme kynnyskysymyksenä oli ainoastaan se, että Säyneisen koulu säilytetään valtuustokauden ajan, kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Pekka Vartiainen (kd.) muistuttaa.

Torstaina järjestetyssä valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksessa koulun lopettaminen nousi kuitenkin esille. Koulusta näyttää olevan lähdössä oppilaita niin paljon, että ensi syksynä tiedossa uhkaa olla koulun pikalakkautus.

--Siinä on ollut kriisiaika ja muutamat lapset ovat muuttamassa koulusta pois. Minusta menettelytapa on silti väärä. Ongelmat pitäisi korjata, ei tämän takia pitäisi koulua lakkauttaa, Vartiainen huokaisee.

Keskustalla on 12 valtuutettua, mutta sen valta-asema kaatui viime vaaleissa, koska muiden puolueiden liittoumalla, perussuomalaisilla, SDP:llä, vasemmistoliitolla, kristillisdemokraateilla ja kokoomuksella on 15 valtuutettua.

Kristillisdemokraattien poistuessa liittoumasta puolue on avainasemassa, kun kaupunginhallituksen ja hallituksen puheenjohtajan paikkoja ratkotaan ensi vuodenvaihteessa.

--Jos keskusta näyttää siltä, että sillä on tahto toimia poliittisesti hyvällä maulla, en näkisi mitään kummallista siinä, että me äänestäisimme viidettä hallituksen paikkaa ja puheenjohtajan paikkaa keskustalle. Toivon keskustalta järkeä ja uskoa siihen, että he antaisivat koululle edes vuoden lisäajan."

Kaikista ei ole johtajiksiRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan29.3.2014 8.41
Hienoa Pekka. Juuri näin sitä pitää toimia.
Jos valtuuston - ja hallituksen puheenjohtajalla on vaan pelkät puheet, mutta teot puuttuu, niin tämä tekemänne ratkaisu on oikea.
Silloin johtajat pitää laittaa vaihtoon.
Ja eivät he tosiaan ole muuta tehneet koko valtuuston aikana kuin pyllistellet pää pensaikossa äänestäjien suuntaan.
Oikeaa toimintaa on tällöin pistää miehet kiertoon.
Ei asioita hoidella pää pensaaseen painamalla Pitäisi olla kuntalaisten parissa eikä piileskellä pensaikossa.
Hallituksen puheenjohtajankin pitäisi ymmärtää mistä päätettään, eikä niin kuin nyt, että kertoo lehdelle, ettei ymmärrä asioista mitä päätetään.
Ei ihme, että viisi milliä euroa vetivät juankoskelaisia linssiin ulkomaalainen yrittäjän toimesta.
Ja nyt sitten noita töppäilyjä maksatetaan kuntalaisilta kouluja lakkauttamalla. Harmittaa, että menivät vielä lahjoittamaan kauneinta kappaletta ranta-aluetta ja puistoa lähes ilmaiseksi kylän keskustan tuntumasta.
Ei riittänyt se, että myivät kymmenen milliä maksaneen lämpövoimalan vielä kaupantekijäisinä vajaalla neljällä(14)toista tuhannella eurolla samaan syssyyn. Joten eiköhän näidenkin poikien poliittinen aika ala olla Juankoskella ohi.

Pekka VRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan29.3.2014 16.37
Moro,
meidän ryhmä vaatii täyden selvityksen Säyneisen koulun asiassa ja vuoden selvitysaikaa asian selvittämiseksi.
Nyt ei paskoja siirretä naapurin pihalle.
Se, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja varoitteli Kuopion sulkevan Juankosken terveyskeskuksen ja päivystyksen, jos Säyneisen koulua ei lakkauteta on niin kovaa sontaa, että usko Kuopion neuvotteluihin ja neuvottelijoihin on tyssääntynyt.
Olen itse ollut mukana liitosneuvotteluissa, ja Säyneisen koulu ei ole ollut oikeastaan millään lailla mukana keskusteluissa. Terveyskeskuksen päivystyksen lopettamisen ttakana on uusi säännös ja tietenkin Kysterin menettely ja sitten Kuopion linjaus terveyskeskuksen ja Nilsiän terveyskeskuksen yhteisestä toimintalinjasta.
Jos poliitikot keskustelevat ohi neuvottelujen, on silloin kyse pelkästä keskustelusta, mutta jos kirjataan sopimuspapereihin jotain, niin silloin asia on oikea.
Ja kannattaa seurata Kuopion koulujen lakkauttamisprojekteja: ei onnistu joten koulujen lakkauttaminen ei ole mikään keskusteluasia, vaan jos lakkautetaan, niin se vaatii tarkkaa selvitystä ja selontekoa ja julkisella sektorilla sellaiseen menee aikaa vähintään vuoden. Ja silloin saadaan vain selvitys ja sitten onkin edessä päätöksentekoprosessi, jolloin katsotaan, onko koululla tulevaisuutta, oppilaita ja muita seikkoja ja sitten vasta päätetään asiasta.

Täytyy tietääRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan29.3.2014 16.49
Hyvä Pekka V. Juuri näin. Kaupungin hallituksen puheenjohtaja ei tiedä mistä milloinkin päätettiin tai päätetään. Näinhän hän joku aika sitten totesi lehdessä, että ei me tiedetä mistä päätetään tai päätettiin.

eskimoRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan29.3.2014 19.44
yhtenäinen rintama,joka pistää kepun kyykkyyn.jos kepulaisia silloin hymyilytti,nyt varmaan jo naurattaa

deuskoRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan29.3.2014 20.37
Taisi tulle sointulasta riitala, kuten aikoinaan ameriikassa.

Vai, että kepusta kaveri, niin varmaankin kun kepu on saanut näillä saiteilla enemmän kuin paljon positiivista kannustusta.

Taitaa olla niitä uskon asioita, tosin ei mistään raamatusta tai koraanista, jehovan kirjoista en tiedä.

Pekka VRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan30.3.2014 0.06
Moro,
ei taida mennä jakelupisteeseen.
Irtauduimme koalitiosta, kun lupauksia ei pidetä ja meille kaikki ovat kavereita. Politiikassa ollaan vaan eri väylää kulkevia. Ja jos löytyy samaa suuntaa kulkevia niin kimpassa on aina parempi.
Kuljin aikoinaan Espanjan pohjoisosan halki idästä länteen seuraten pyrenneitä ja iltaisin linnunrataa, koska se kuului pyhiinvaellusmatkan (camino de Santiago de Conpostella) ja siellä tuli kävellessä tuli erillaisia kavereita ja aina oli mukavampaa kävellä eri seurassa. Matkan päättyessä vähän yli kuukauden patikoinnin jälkeen kuitenkin loppumetreillä ja appotin isossa huoneessa yksin hakemassa komeaa todistusta pyhiinvaellusmatkan pyhittämiseksi.
Tarkoitan, että matkan alussa voi olla eri ryhmiä ja ihmisiä, mutta lopussa on kuitenkin yleensä toisessa ryhmässä. Se on minusta jokseenkin hyvä asia ja aina on mailmaa parannettu. Eri ryhmissäkin. Mutta sen huomasi, että vain pieni osa ryhmistä oli matkassa tosissaan, vaikka jokaisella oli oma motiivinsa matkaan.
Nyt mentiin koalition matkassa ja katsotaan minkä ryhmän matkassa jatketaan ja sehän riippuu ryhmien motiiveista ja tahdosta.
Suosittelen jokaiselle "pyhiinmatkaa" itsensä sisälle ja miettimään motiiveja maailman parantamiseksi. Näin omalla matkallani pieniä kyliä ja kouluja, joissa yövyin, kuten myös pieniä luostareita, ja siellä huomasi , että pieni voi olla kaunista ja turvallista, ja iso ja keskitetty ei tuo mitään, muuta, kuin levottomuutta ja hälinää, josta varmasti voi nauttia pienen hetken, mutta ei pitkään.
Toivon kaikille sielunrauhaa ja nauttikaa keväästä. Me yritämme saada lisäaikaa pienelle kyläkoululle, lähidemokratian peruselementyille ja sitä kautta rakentaa koulusta mallikoulu, jossa on kaikkien hyvä olla- koululaisten, opettajien, kerholaisten, liikuntaa harrastavien, Marttojen, kutojien, metsästyskerhojen, vierailijoiden, jne.

veronmaksajaRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan30.3.2014 15.16
Koalitio hajosi Veijon muuttumiseen Kangasperkon sylikoiraksi heti kauden alussa.
Ei Pekka voi yksin tai liittoutumalla saada mitään muutosta. Siihen tarvittaisiin henkilövaihdoksia hallituksessa. Valveutuneet kuntalaiset voivat panna lupaustensa syöjille kyllä luun kurkkuun.

NKRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan30.3.2014 17.35
Taisi tulla koalitiolle ihmeteltävää.
Keskustalle taas enemmistö ja sitä kautta hallitukseen tulee täysi muutos syksyllä ja hallituksen puheenjohtajan pesti.
Tarvitaan kokemusta liitosneuvotteluihin ja uudet kujeet, sillä nyt mennään vikisten.

PVRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan31.3.2014 11.15
Moro,
Savon sanomissa hyvä pääkirjoitus tänään:
"lapsia

Heikki Toivanen

Aurinko paistaa taas jo aamusta. Tuli mieleen kesäpäivän keskustelu vuosien takaa. Kaksi vanhempaa rouvaa vaihtoi kuulumisia puutarhakylän esittelyssä.

Kiva mökki, mikäs tuossa olisi istuskella kukkien keskellä. Mutta työlästä se olisi.

Mullan sijaan likaannuttiin politiikasta. Rouvat päivittelivät ainaista puhetta lapsiperheistä ja heidän houkuttelemisesta kunnan asukkaiksi.

Mitä heistä. Hehän tuovat enemmän kuluja kuin tuloja. Tällaiset hyvässä kunnossa olevat velattomat ja kulutuskykyiset kuusikymppiset ovat niitä parhaita kuntalaisia.

Harmi, että ihmiset eivät synny hyväkuntoisina ja varakkaina kuusikymppisinä, hymeksin itsekseni.

Auringonpaistetta kannattaa ohjata elämän aamuun. Sinne laitetut eurot kasvavat korkoa, kun taas leikkaukset tuovat lisälaskua myöhemmin.

Hallitus saattaa olla samaa mieltä, mutta se on päättänyt pienentää lapsilisiä. Kolmen lapsen perheissä se tietää 300 euron menetystä vuodessa.

Ei iso summa, mutta niilläkin rahoilla ostetaan paljon tarpeellista ja hyödyllistä.

Valtiontaloutta tasapainotetaan sillä, että yhä useampi lapsi kulkee ilman säänmukaista vaatetusta. Harrastusvälineet jäävät kauppaan ja kirpparille.

Taas muutama mukula lisää istuu sohvalle sen sijaan, että menisi luistelemaan, hiihtämään tai ihan vain jonnekin hieman tuulettumaan.

Niiden toisten pariin, tasavertaisena.

Vaihtoehtona ollut korotettujen lapsilisien verottaminen olisi iskenyt hyvätuloisiin. Mutta keskiluokkaa ei saa sakottaa, jotta verojen maksamisen mielekkyys säilyy, sanotaan.

Suomessa on kadotettu etuuksien ajatus. Se johtuu ihan meistä itsestämme.

Ne, joilla on siihen mahdollisuus, säästävät ja sijoittavat lapsilisät. Kun lapsi tulee täyteen ikään, hänelle ojennetaan salkku käteen.

Ei tällaiset perheet lapsilisiä tarvitse. Ei ainakaan maassa, joka on elänyt yli varojensa liian pitkään.

Lapsilisien tuntuva korottaminen ja verolle paneminen olisi ollut ilman muuta parempi tie. Valtiolle ja sen lapsille.

Tyttö oli lähdössä opiskelemaan. Maaseutupitäjän perhe osti hänelle yksiön Kuopiosta.

Isä ja äiti kauhistelivat, kun lapsi ei saanutkaan asumislisää opintorahansa päälle.

Niinpä. Tunnollinen veronmaksaja odottaa saavansa vastinetta veroilleen. Ei tarve, vaan tasa-arvoisuus etuuksissa.

Olisi hyvä välillä muistutella, että maamme eheys on kaikkien etu. Parempiosaisten pitäisi ylpeydellä kantaa suurempaa taloudellista vastuutaan.

Lakien pitäisi ohjata niin, että lapsista säästäminen olisi nykyistä vaikeampaa. Koulutus on ollut kuntien hampaissa jo pitkään.

Vähennetään kouluja ja niissä annettavien opetustuntien määrää. Kasvatetaan ryhmäkokoja.

Homeisten seinien sisällä syödään stroganovia, joka on tehty nakeista.

Olin viikko sitten Juankoskella Säyneisen koululla, jota uhkaa lakkautus. Kaupan takaisin saanut kylä ei ole yhtä yhtenäinen kouluasiassaan.

Rivien rakoilun takana on selvittämättömiä ongelmia. Sivistysjohtaja ei tullut keskustelutilaisuuteen.

Ihmiset pitää pystyä kohtaamaan vaikeissakin asioissa. Vain siten päätökset ovat kestäviä.

Pelkään, että päättäjämme ovat vieraantuneet liikaa päätöksenteon kohteena olevista ihmisistä."
Kiitos puolestani hyvästä kirjoituksesta.

Eikun vaihtoon vaanRe: Juankosken koalitio hajosi koulukiistaan31.3.2014 11.34
On selvää se, että ulkopaikkakuntalaiset pitävät Juankosken päättäjiä hieman hauskoina.
Sen suuntaiset heidän päätökset ovat olleet jo muutamia vuosia valloillaan.
Ei tosin naurata varmaan noita kuntalaisia kun antoivat noin viisi miljoona euroa ulkomaalaisen taskuun. Nämä nyt sitten pitää säästää Säyneisen koulun lopettamisella muutama kymppitonni, tuon lahjoituksen vuoksi.

Kyllä hävettäisi olla Juankoskelainen päättäjä ja varsinkin hallituksen puheenjohtaja.
Hän kertoili mullikassa, ettei tiedä ja ymmärrä mistä päätetään ja mitä päätökset merkitsevät.

Ei ole demareilla asiat hanskassa, ei ihme että kannatus laskee.
Eikä ihme jos koalitio repeilee. Pitäähän saada hallituksen puheenjohtajaksi sellainen henkikö, joka tietä mistä päätetään.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: