Keskustelu

Pekka VKuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 12.15
Moro,
neuvotteluissa on jo tullut selväksi, että olemme heikoilla jäillä neuvotteluissa. Lausuntoja on annettu, että liitosneuvottelut kiinnostavat Kuopiota, mutta vain Siilinjärven ja Tuusniemen osalta.
Tämän päivän SS kirjoittaa seuraavaa:"
Kuopio korostaa Siilinjärven ja Kuopion merkitystä Itä-Suomen ja koko Suomen aluerakenteelliselle kehitykselle.

Yhdistymisselvitykset Tuusniemen ja Juankosken kanssa halutaan viedä erikseen loppuun. Suonenjoen kanssa on selvitetty palveluiden yhdistäminen.

Kuopio kiinnittää huomiota Juankosken ja Suonenjoen 10-12 miljoonan euron kattamattomiin alijäämiin. Kuopion yhden tuloveroprosentin tuotto on noin 16 miljoonaa.

--Tilanne on kestämätön aikana, jolloin Kuopio itsessään on tekemässä voimakkaasti alijäämäistä taloudellista tulosta vuonna 2014, lausunnossa todetaan.

Siilinjärven lausunto oli myös maanantaina esillä kunnanhallituksen kokouksessa. Päätöstä ei syntynyt kuitenkaan ennen lehden painoon menoa."

Lain mukaan vastaanottavan kunnan ei tarvitse ottaa liitokseen kuntaa pakolla, siis miksi kuopiolaiset pakotetaan maksamaan lisää veroja Juankosken talousmöhläysten takia.
Nyt pitää muistaa, että keskuskeittiöhanke maksoi juankoskelaisille nelisen miljoonaa euroa ja lisäksi sen ruan tuotanto on aivan liian kallista ja lähes puolet annoksista ostetaan valmiina eineksinä. Subventio, siis kuntalaisten maksama osuus, on noin 500000 euroa vuodessa, joka johtuu siitä, että tuotanto on aivan liian kallista. Kyselkääpä Kaavilta, paljonko maksaa annosruoka lapsille Kaavilla. Tai annos terkkariin tai vanhuksille ja paljonko joudutaan subventoimaan. Heilläkin on uusi keskuskeittiö, joka tuottaa lähes saman määrän annoksia. Muuten heillä investointi uuteen keittiöön maksoi n. 600000 euroa. Ei ole cook-and-chil-menettely.
Toisena valtavana tappiona oli takausmaksu ja lisäksi velkasaatavat, jotka jäävät poistoihin. Lisäksi Biolämpö Oy:n poistot, jotka maksoivat juankoskelaisille n. 3,333 miljoonaa euroa ja lisäksi muut kulut.
Juankoskella oli arvioitu, että velkataakka kevenee oleellisesti vuoteen 2015, mutta velkatakka kasvaa jatkuvasti ja nyt se taitaa olla jo n. 25 miljoonaa euroa, vai lähenteleekö se jo 30 miljoonaa euroa. Vuonna 2008, ennen Lösösen hallitusta velka oli n. 9 miljoonaa euroa.
Myös kumulatiivinen alijäämä, siis maksettava alijäämä oli vuonna 2008 150000 euroa ja nyt se lähenee 10 miljoonaa euroa. Alijäämät on katettava kolmen seuraavan vuoden aikana.
Nyt kun on otettu "lillukanvarsi" Säyneisen koulu mukaan talouskeskusteluun, kerrottakoon, että koulun lakkauttaminen toisi mahdollisesti n. 70.000 euron kevennyksen, mutta vastapallona on poistoarvon takaisinmaksu, eli 400000 euroa ja lisäksi muut investoinnit, n. 300000 euroa. Lisäksi uskon, että kun opettajat säilyvät kunnan palkkalistoilla, kuten muutkin teknisen ja palvelutyöntekijä, on ainoa kevennys vuokrasta kunnan omaan liikelaitokseen ja sekin on siten vain näennäinen kevennys. Toisaalta kuljetuskustannukset tulevat kasvamaan oleellisesti ja siten voi olla, että todellisuudessa kustannukset kasvavat Juankoskella.
Kannattaa laskea todelliset tekijät mukaan, eikä vain kuvitteellisiä kustannustekijöitä.
Olen talousasioissa tiukka henkilö, enkä siten suostu Säyneisen koulun alasajoon, sillä siitä meille on vielä paljon hyvää tulevaisuudessa.

Eräs minulle tuttu kaupunginjohtaja sanoi minulle suoraan, että:" mitoittakaa ulkopuolisella kaupungintalon henkilöstö ja saatte miljoonakevennyksiä vuodessa. Hän kertoi, että muuta ei tarvitse tehdä. Ja olen täysin samaa mieltä, kuten konsulltti Leisterä. Meidän piti keventää henkilöstöä erityisesti yleishallinnosta, mutta todellisuudessa olemme kasvattaneet henkilökuntaa. Ja kuntalaisten määrä saattaa laskea jo tänä vuonna alle 4900 henkilön. Kun Juankoskella oli 1996 asukasmäärä n. 7500 asukasta, oli henkilöstömäärä n. 100 vähemmän. Repikää siitä. Meillä on markkinointisihteerit, insinööristö, kun ennen oli ainoastaan rakennustarkastaja ja kunnan insinööri. Ja yhä edelleen on yleishallinnossa kolme johtajaa, joista vain yksi on pakollinen, siis kunnanjohtaja, joka voitaisiin jakaa esim. toisen kunnan kanssa. Uskon, että myös pormestari yhdessä talousjohtajan kanssa voisi toimia tälläisessä pienessä kunnassa. Ja sen olen huomannut, että muutamat kunnat voisivat yhteisesti hankkia lakimiehen palvelut, sillä esim. Juankosken kyseenalaiset asianajopalveluostot menevät jo yli 400000 euron kahdessa vuodessa. Taitaa olla kolmen kunnanjohtajan palkka. Ja kyseessä on vain kunnan hallinnollisia asioita koskevat asianajokulut, jotka pitäisi hoitaa omassa kunnassa virkatyönä. Nyt asioita, siis hallinnollisia asioita, hoitaa yksityinen asianajotoimisto, joka ei julkituo asiapapereita, ja tämä asia on vielä käsittelyssä laintulkitsijoilla.
On uskomatonta, ettei näihin asioihin tehdä muutospäätöksiä, vaan kulutetaan kunnan taloudellisia ja voimavaroja. Kysymys onkin, miksi ei anneta yksityisen asianajotoimiston hoitaa kaikkia kunnan asioita, ja näin voitaisiin salata kaikki asiapaperit.

poistoista viisRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 14.29
Alijäämästä huolimatta liitos tulee silti toteutumaan. Uutinen ei silti tee hyvää Säyneisen koulun jatkamishaaveille, ja liitoksen jälkeen koulu tultaisiin joka tapauksessa lakkauttamaan.

KomissioRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 14.39
poistoista viis- nimimerkki taitaa olla todellinen älykääpiö: alijäämistä huolimatta liitos toteutuu-- etkö ymmärrä, että se tarkoittaa kuopiolaisille jo yhden veroprosentin korotusta ja sitä ei kuopiolaiset hyväksy ilman valtion tukea. Myös Kuopio on selvittänyt, että heillä on kouluissa minimiraja 35 oppilasta, ja senhän Säyneisen koulu saa aikaan parissa vuodessa.
Poistoista viis - nimimerkki on näitä "kaiken tietäviä" pöljiä, joita kaivataan pikkuparlamenteissä paikallispubeissa nenä punaisena.

elekää hupattakoRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 17.04
Ei Se Kuopio tähänkään mennessä ole kaikkia koulujaan lakkauttanut,jotta sillä on ihan turha pullistella kenenkään! Säyneisellä vaan sattuu olemaan aika mukava sijainti kaikesta huolimatta.

Maksanut tarpeeksiRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 17.38
Maksajina ovat joka tapauksessa Juankosken veronmaksajat. Edunsaajina Juankosken viranhaltijat. Kärsijöinä lapset ja vanhukset.
Kiitos Rane, Joke, Pete, Heimo ja Veijo. Suurkiitos, että tuhositte, mutta ette korjanneet mitään. Kiitos vielä kerran!

ABRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 18.01
Ei muuta kuin puolet Juankosken virkailijoista kuukaudeksi pakkolomalle pikimmiten ja heti perään toinen puolikas. Samalla katsotaan, millä porukalla kaupunki oikeasti pelaa jatkossa. Ei kai se Kuopio hyväksy niitä viiden vuoden suojatyöpaikkoja. Eikö ole Juankoskella kellään munaa?

Minä muistan kun ennen Tekun opettajilla oli neljä etua: touko-, kesä-, heinä- ja elokuu. Ei se viranhoito kärsinyt vaikka opettaja ei käynyt koululla vapusta syyskuuhun. Mutta palkka se vaan juoksi ja kesällä jopa suurempana kuin työtä tehdessä. Mutta ennen oli ennen ja nyt on nyt. Yrjö Kallinen kirjoitti aikoinaan hyvän kirjan: Tässä ja Nyt.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 22.58
Nyt AB palasi oikeille linjoille. Säyneisten koulu on Juankosken taloustalkoissa "lillukanvarsi", kuten Moro Pekkakin yllä selkeästi meille kaikille kertoo.

Tosiasia on juuri se, että Juankosken Nero on pätemättömyyttään joutunut rakentamaan ympärilleen ainakin 100 tarpeettoman virkamiehen suojaorganisaation. Siitä huolimatta Nero joutuu käyttämään vielä laittomasti ulkopuolisia asianajotoimistoja sadoilla tuhansilla euroilla vuodessa, kun on tyhmyytään mennyt vielä sotkemaan yhteen Juankosken kaupungin talouden ja hämärien ukrainalaisten liikemiesten kyseenalaiset ja veronmaksajien kannalta katastrofaaliset liiketoimet.

Ei kuopiolaiset niin tyhmiä ole, että koskaan maksaisivat nämä Juankosken jämerien pikapäättäjien möhläykset. Varmuudella ei tulla Kuopiossa myöskään hyväksymään mitään turhien virkailijoiden 5 vuoden suojatyöpaikkoja. Tämä pesä joudutaan nyt valitettavasti selvittämään ihan omissa "kyläpaineissa".

Ainoa keino selvitä ahdingosta on hallintohenkilöstön "radikaalileikkaus". Leikkauksen valmisteluhoitona on syytä edetä välittömästi AB:n ehdottamalla pakkolomautusmenettelyllä. Näin muissakin kunnissa joudutaan nykyään toimimaan. Juankosken tulisi olla tässä suhteessa tiennäyttäjä, koska kunnassa ongelmat on maan kärkiluokkaa.

Ja syytkin tähän katastroofiin jo kaikki tietävät, joten tarvitaan pikaisia toimenpiteitä ja saaneeraus tule aloittaa kaupungin kyvyttömästä johdosta. Kysmyksessä on valtuustoasia. Heimokaan ei voi enää pitempään puskassa kökötellä piilossa. Vuoteen 2017 tai joskus siitä eteenpäin on älyttömän pitkä aika Heimolle ja Veijollekin puskissä kököttelyyn.

ABRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa1.4.2014 23.14
Kyrsiintyneelle hiukan selitystä koulupolitikoinnistani. Sallittakoon minulle hiukan provosointimahdollisuutta, kun tuo Pekka V palstan pitäjän oikeudella joskus todella kyrsiintyy minuun.

Olisitpa nähnyt erään viimeaikaisen Pekka Veen viestin, joka hetken aikaa oli palstalla, mutta ensi kerran jopa itsesensuuri toimi ja viesti kummasti poistui. Ehkäpä palsta on suomettumassa. Se siitä ja hyvä niin. Eletään tässä ja nyt.

Pekka VRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 0.02
Moro,
ja itsesensuuri toimii ilman suomettumisen pelkoa, mutta joskus AB:n provot ovat jo niin kevyitä, että ne haittaavat otsikon kulkua.
Kuitenkin AB:lla löytyy älliä parempaankin provoiluun ja kritiikkiin ja siit mie tykkään. Mutta suotakoon jokaiselle ns. huonot päivänsä.

Säyneisen koulun jatkuva lakkauttamishanke aiheuttaa juuri sen, että itse taloudellisen tasapainon hakeminen estyy ja todelliset talouden tasapaino-asiat jäävät takaalalle ja selvityshenkilön tarkoittamat leikkaukset jätetään lillukanvarsien viidakkoon piiloon.
Nyt on säästettävä miljoonia euroja, ei näennäistä muutamaa tuhatta, jos sitäkään ja kuten olen jo kirjoittanut koulujen lakkauttamisessa lisätään tilinpäätökseen satoja tuhansia euroja alijääminä, ainakin Säyneisen koulun kohdalla, ja se ei nyt käy. Todelliset säästöt löytyvät kaupungin talon sisältä. Ja tämä on tosiseikka. Ja siksi asiasta ei puhuta, vaan vaan odotetaan liitospäätöstä.
Myös yhtenäiskoulusta ei saa puhua, sillä systeemi vähentää opettajien määrää oleellisesti ja siksi siitäkään ei saa puhua.
Ja miksi opettajat haluavat Säyneisen ja Muuruveden koulun lakkauttamista--- sillä siten saataisiin kaikki opettajavirat ja tuntikehykset kokoon ja näin lisättäisiin tai pysytettäisiin kunnan henkilöstömäärä samana. Viis kyläkouluista. Kannattaa katsoa, ketkä todellisuudessa ovat suurimmat Säyneisen koulun lakkauttajat- luottamustehtävissä olevat opettajat ja rehtorit.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 0.43
AB:n ei tarvitse selitellä kyrsiintyneelle kouloprovoja. Mutta "leikimme" vakavalla asialla ja siksi meidän tulee tuntea vastumme ja ainakin välillä pysyä asiassa.

Minua ihmetyttää se, miten meillä Suomessa voi ylipäätään olla niin sissänlämpiäviä kuntia kuin Juankoski ja kuitenkin minäkin olen halunnut siellä tehdä jotain uutta.

Muutosvastarinta on yleensäkin todettu olevan se kaikkein vaikein asia. "Not invented here". Siihen sitä aina törmää ja sitten siihen suureen savolaiseen kateuteen.

Miksi savolainen ei voi hyväksyä naapurin menestystä? Tässä taitaa olla se syy, miksi kaikissa Savon kunnissa väestökato on hurja.

Kuopion suuri poika Paavo on myös kinnittänyt huomiota "kaunakirjoitteluun". Paavo taitaa Kuopiossa pitkään asuneena tuntea savolaisen ihmisen perusluonteen.

Minua on aina vaivannut sen savolaisten laulun sanat "jos toimeen tartutaan". Tippa silmässä sitä pikku poikana laulettiin ja ajattelin, että se on maailman kaunein laulu. Kansakoulun laulukirjassakin oli laulun kohdalla niin kaunis kansallispukuinen nuori nainen.

Kuitenkin joku vika on Savossa, kun kaikki muuttaa Savosta pois. Ruotsiin savolaiset muutti, kun ruotsalaiset eivät osanneet kaskeamisen jaloa taitoa. Meillä nämä taidot hallittiin suvereenisti. Savolainen ihminen on luoteeltaan neuvokas, mutta ilmeisesti myös laiska.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 1.08
Moro Pekka mainitsee yllä yhden merkittävän asian:

"Viis kyläkouluista. Kannattaa katsoa, ketkä todellisuudessa ovat suurimmat Säyneisen koulun lakkauttajat- luottamustehtävissä olevat opettajat ja rehtorit".

Lausunto vittaa siihen, että ongelma ei olekaan koulurakennuksissa, oppilaissa, eikä kustannuksissa vaan rehtoreiden ja opettajain huoneissa.

Arvelinkin jo aiemmin, että tästä on kysymys. Kyläkoulujen säilyttäminen edellyttää sitä, että opettajat jalkautuvat opetettaviensa luokse.

Juankosken koulutoimessa ja opettajainhuoneissa ajattelu kulkee nykyään niin, että oppilaiden on tultava opettajien ja rehtoreiden luokse. Juankoskella opettaja ja rehtori ovat päälliköitä, joka määräävät, miten asiat tehdään.

Opettajat ja rehtorit eivät ole niin kuin modernisti sanotaan team playereitä eli joukkuepelaajia. Eivät edes psyykkisiä tai taitovalmentajia. He ovat tyypillisiä vallankäyttäjiä. Tilannetta pahentaa vielä se, että he ovat opetustehtänsä ohella vielä luottamushenkilöitä. Ovat siis itsensä esimiehiä-haloo!!!! Itsevaltiatako??????

Muhammedkin yritti aikoinaan määrätä vuorta tulemaan luokseen, mutta epäonnistui, kun vuori ei lähtenyt minnekään. Lopulta Muhammedin oli vaan pakko nöyrästi mennä vuoren luo. Näin tulee käymään myös Juankosken koulutoimessa. Oli sitten kylässä lopulta yksi tai neljä koulua.

Koulu on yhteiskunnan järjestämä palvelulaitos, ei vanklla!

samaa mieltäRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 6.45
Nyt alat olla asian ytimessä kristallipallosi kanssa. Tästä onkin juurikin kysymys nykyisessä koulussa. Opettajat ja rehtorit viis veisaavaat,miten se oppilas oppii tai kiinnostuu asioista. Heille se on ihan sama, koska he saavat palkkansa joka tapauksessa. Ollaan liian laiskoja edes siihen pienimpäänkään intohimoon ja innostukseen, jolla nämä ihmistaimet oikein riehaantuisivat imemään opetusta ja eivätkä silloin riehaantuisi muuten. Opettajan tulee esimerkiksi luokassa liikkua koko ajan kun lapset tekevät tehtäviä, kierrellä oppilaiden luona, katsoa, kenellä takkuaa tehtävänteko,kysyä jo itse oppilaalta että eikö luonnistu,katsotaanpa yhdessä. Opettajan tulee sen verran vaivautua,että kotitehtävät tarkastetaan, siis tarkastetaan eikä vaan vilkaista että jotain numeroita tai kirjaimia sinne on piirretty. Vaan kotitehtävät tulee käydä yhdessä läpi ainakin matematiikassa siten että ne oikeat vastaukset LASKETAAN taululle, siis käydään läpi vielä miten tehtävät olisi tullut ratkaista. En tiedä minkä verran tätä käytetään mutta käytettävä olisi.
Ja kun se oma työpaikka voisi ollakin se maailman paras ja viihtyisin paikka. Ja pitäisi olla. Jos opettajalla on intoa tekemiseen niin se into taatusti tarttuu lapsiin. Lapset janoavat kaikkea tekemistä. Mutta jos opettajalta into puuttuu eikä aleta tekemään erilaisin tavoin vaihtelevin tavoin juttuja niin sittenhän lapset ajattelevat että aha. eipä paljon kiinnosta ja alkaa se jonninjoutava muu touhuilu.
Opettajan tai rehtorin paikka ei ole lehterillä pöydän takana eikä opettajanhuoneessa. Todellakin pitää jalkautua niinkuin em kirjoittaja sanoi. MIettikääpä tätäkin asiaa. Vai onko nykyinen opettajainkoulutusjärjestelmä mennyt niin metsään, että siellä koulutetaan johtajia ja sanelijoita, ei ymmärtäjiä ja yhdessätekijöitä?

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 7.39
Nyt on jo pakko osallstua tähän keskusteluun.
Aletaan olla todellakin asian ytimessä.
Eikö kaikilla työpaikoilla panosteta juurikin siihen,että työntekijät viihtyvät työpaikallaan ja osallstuvat ja tekevät sitä kautta tulosta.
Lasten työpaikka koulu ja se on myös opettajien työpaikka.
Lapsilla on omalla työpaikallaan oikeus saada tasavertaista opetusta ja kohtelua oppimistasostaan huolimatta ja juuri sen takia. Opettajilla tulee olla mielekäs työpaikka ja heidän tulee saada kaikki tuki omalle työlleen. jos heillä on hankaluuksia joidenkin asioiden kanssa, heidän tulee saada siihen ohjausta,tukea ja kannustusta ja yhteistyötä. Vain näin lasten ja opettajien yhteisestä työpaikasta kasvaa hyviä hedelmiä tuottava puu.

Onko niin että opettajilta puuttuu se ammattiylpeys, se palo siihen,että se heikompikin lapsi oppii asioita ja pysyy mukana, puuttuu. Helpompaa toki on käydä töissä,jos vaan menee päivän aamusta iltaan niin, että ne ns lahjakkaammat lapset oppivat ihan omilla syntymäedellyksillään joten kuten ja asioita mennään hedän tasollaan. Mutta ne,jotka tarvitisivat enemmän sitä tsemppausta ja todelllista opetusta jäävät heikommalle.

Missä on se todellinen tahto opetuksen ja sivistystoimen taholla siihen, että opetuksilliseen tasoon tehtäisiin nostetta. Nautittaisiin siitä tunteesta, että saadaan se lamppu syttymään sen hitaamminkin oppivan lapsen päässä. Se opetuksen taso pitää olla korkea jokaisessa koulupisteessä. Paikkakunnasta riippumatta. Eivät ratkaisut saa olla taas sellaisia,että mennään siitä missä aita on matalin. Vaihdetaan lapsia koulusta toiseen.
Eihän työpaikkoja muutenkaan vaihdeta. Työpaikoilla on vastuunsa siihen, että homma toimii siellä ja asiat etenevät paikan päällä. Ja näin saadaan niitä hyviä tuloksia.

Itse olen opettajan lapsi. Kouluaikana se ei ollut mikään meriitti aina, sain kuulla monta kertaa hyvähän sinun,kun äitisi on opettaja. Hyvä oli kyllä, koska esimerkiksi minun äitini sai ne kaikki oppilaansa oppimaan. Hän käytti erilaisia keinoja siihen, että ne hitaamminkin oppivat pääsivät asioista jyvälle. Ja teki sen innostaen ja kannustaen ja nimeenomaan ei herpaantunut hetkeksikään kenenkään suhteen.Hänellä oli päämäärät jotka hän halusi toteuttaa. Ja taatusti opettamisessa oli sitä paloa ja vastuuta siitä, että lapset oppivat,tykkäsivät käydä koulua ja innolla olivat odottamassa, mitä tänä päivänä tehdäänkään.
Äitini toimi luokanopettajana mutta myös viimeiset vuodet työelämässään hän opetti erityisluokkaa, silloin sitä kutsuttiin apukouluksi. Ennenkuin hän meni tähän työpaikkaan siellä oli jatkuva kaaos,täysi sekamelska ja ongelmia jatkuvasti siitä että nämä oppilaat kiusasivat toisia oppilaita. Mutta kun hän jonkun aikaa oli tehtävässään, asiat alkoivat muuttua. Hän puuttui siihenkin, että olikin monta kertaa niin että se provosointi tulikin sieltä ns. normaalien luokkien oppilaiden taholta. Mutta asiat korjaantuivat, nuo konfliktit poistuivat ja nämä hänenkin oppilaansa alkoivat aina enemmän ja enemmän kiinnostua siitä omasta työstään,omasta oppimisestaan. Ja positiivisia tuloksia tuli. Mutta töitä se teetti. Huomattiin vaan veljeni kanssa, että yllättäen äitimme alkoi kotonakin käyttää näitä samoja metodeja meihin. Kun hän halusi ,että tekisimme jotakin niin hän aloitti aina lauseet, kun sinä osaat tämän homman niin hyvin... tai kun sinä olet niin hyvä tässä... heitteli meille koko ajan porkkanoita eteen, niinkuin hän työssäänkin näille lapsille teki. Se huvitti meitä kovasti. Mutta ne porkkanat toimivat siellä koulumaailmassa tosi hyvin. Itsetunto oppilailla kasvoi ja heille tuli uskallus todellakin kysellä asioita opettajaltaan. Jokaisessa lapsessa on jokin asia,minkä hän osaa. Ja lapsi tarvitsee kannustusta sen kautta,mitä hän osaa ja näin päästään siihen,että se luotto siihen kasvaa lapsessa,että hän taatusti oppii osaamaan niitä asioita,jotka ovat vaikeampia hänelle.

Mikä lie tämän päivän koulumaailmassa sen asian taso, uskaltavatko oppilaat kysyä todellakin opettajaltaan,jos jokin asia on epäselvä. Vai onko virheiden tekemisen tai tietämättömyyden paljastamisen pelko liian suuri? Se ei saa olla niin. Aikuisen pitää tuoda myös se esille, että myös aikuiset tekevät virheitä, ei maailma ole täydellinen. Mutta että ne virheet tuodaan esille ja pysytytään korjaamaan! Mutta aikuisten maailmakin on tällä hetkellä täysin pielessä monella, on tehty virheitä,mutta niitä ei tunnusteta vaan yritetään siirtää en jonnekin taka-alalle ja asioita ei korjata. Ei hyvä tulevaisuus tuollaisella toiminnalla ei lasten tasolla eikä aikuisten.

Missä tässä on tänä päivänä menty niin pahasti pieleen tässä suhteessa? Onko syy opettajainkoulutuksessa, yleisessä ilmapiirissä vai missä?

Ei esimerkiksi Säyneisen koulun kohdalla todellakaan ole kysymys rahasta tai sen puuttumisesta. Kysymys on aivan varmasti jossain muussa. Miten asioita on tehty, mutta ne asiat voidaan parantaa. Voidaan ottaa aivan uusi ja innokas suunta. Ottaa päämääräksi se,että tapahtuu niin, kuin esimerkiksi Juhanin ja Pirkon aikaan, että lapset yläasteelle lähtiessään ovat valmiimpia siihen kuin monet muut. Heillä on tietoa, heillä on taitoa ja heillä on nimenomaan sitä itsevarmuutta, että he pärjäävät.

Toinen asia taas on se, että miksi tällaliseen jamaan on ajauduttu. Kuka tai ketkä ovat olleet piittamattomia ja miksi? Säyneisen lapset eivät ole yhtään sen arvokkaampia (kuten eräässä syntymäpäivähaastattelussa kummallisesti sanottiin) vaan meidän lapsemme ovat tasa-arvoisia muiden kanssa. Ja tuntuu siltä,että sitä tasa-arvoisuutta ei viime vuosina kyllä ole ollut lainkaan....

Ymmärtänette sen suivaannuksen, joka herää vanhempien keskuudessa kun he kokevat,että sitä tasa-arvoisuutta ei ole ollut eikä sen eteen ole kukaan tehnyt mitään. Voidaan sanoa,että on tehty,mutta onko tehty tarpeeksi ja oikeita asoita? Jos vanhempien mielipiteet kuunneltaisiin oikeasti niin ei ole.

Jos ja kun koulumme saa lisäaikaa ja meille annetaan mahdollisuus puuttua asioiden kulkuun todellakin niin Säyneisen koulu tulee tulevaisuudessa nousemaan aivan toiselle tasolle. Me saamme sinne lisää lapsia, me aiomme pitää siitä tasa-arvoisesta ja laadukkaasta opetuksesta ja koulunpidon järjestyksestä huolta. Siihen meillä on oikeus niin lasten vanhempina ja kyläyhteisönä.

Jokainen muukin kantakoon vastuunsa tässäkin asiassa. Ei lapsia johdeta todellakaan ylhäältä päin. Se lasten kanssa oleminen on todella vaativaa ,asettaa haasteita, mutta ne haasteet on otettava vastaan, tehtävä kaikkensa oppimistulosten nostamiseen ja siihen että koulu on se maailman paras paikka kodin jälkeen. Näin vain saamme vastuuntuntoisia tulevia työntekijöitä yhteiskuntaamme tulevaisuudessa.

Ihmisiä, jotka jo lapsena oppivat ottamaan toisensa huomioon, tekemään asioita yhdessä ja pääsemään päämääriinsä, jotka ovat hedemällisesti tuottavia isommallakin alueella. Oppivat luomaan tulevaisuutta ja rakentamaan sitä.

Ehkä osalle aikuisistakin tämä taitaa olla tänä päivänä Juankosken alueella aika vaikea paikka ymmärtää. Ehkä heillä ei ole ollutkaan sellaista tukea omassakaan koulussaan?

Miettimisen aiheita monelle taholle. Mutta tästä on suunta vain ylöspäin. Meillä sitä tahtoa täällä Säyneisen alueella riittää ja intoa. Miten muualla?

ABRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 8.18
Säyneisen koulun olemassaolo ei ole se peruskysymys. Peruskysymys on se, montako oppilasta Juankoskella on per ikäluokka. Luvut 6-1- luokkalaisten kohdalla ovat tällä hetkellä seuraavat: 46, 34, 39, 47, 40 ja 55. Näiden keskiarvo on 43.5 oppilasta per ikäluokka, joka jatkossa oletettavasti pienenee.

Ongelma on se, miten on tarkoituksenmukaisinta ja kustannustehokkainta jakaa esimerkiksi 42 vuosittain tulevaa uutta koululaista koulujen ja opettajien kesken. Montako koulua ja opettajaa tarvitaan? Minusta ei ongelmanratkaisu ole kovin vaikea. Luvun 42 valitsin, koska se on jaollinen sekä kolmella että kahdella. Näin asiaa tarkastelee perusbyrokraatti.

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 8.18
Ja vielä pitää jatkaa. Ei se ole keneltäkään pois,jos joku alue haluaa kehittyä ja kehittyy. Se on kaikille hyväksi koko isommalla alueella. Ja sitä intoa asioiden kehittämiseen toivoisi myös muille. Vain näin nousemme talouskurjimuksesta ja yleiselläkin valtakunnantasolla matalapaineisesta ilmanalasta. Suomi rakennettiin aikoinaan sodan jälkeen tyhjästä, se nousi aivan uskomattoman nopeasti raunioista toimivaksi.rikkaaksi,hyväksi yhteiskunnaksi. Mistä se johtui? Se johtui siitä että ihmisillä oli vankkumaton tahto ja pakko tehdä asioita yhdessä niin, että nousu lähti käyntiin.

Joku taas siellä vänisee, että kaukaa pitää hakea asioita, no hän onkin varmaan sellainen,joka kuuluu ryhmään, ei mikään mitään kannata, kaikk on mänt. Mutta kun ei ole kaikki mennyt. Vielä löytyy uskoa ja luottoa tulevaisuuteen. Ja tahtoa tehdä asioita sen eteen. Lähtekäpääpä mukaan positiiviseen ajatteluun. Ei se jos jotkut tekee jotain pontevasti, ole huono asia. Eikä siitä pidä olla kateellinen. Pitää vaan avata itsekin silmänsä toisenlaiselle tulevaisuudelle, Jos kaikki alamme maata kuin lehmä lamaantuneena vettä täynnä olevassa valtaojassa, niin ei todellakaan tapahdu mitään myönteistä. Mutta jos yhdessä tehdään asioita niin johan tapahtuu.
Ja meille sanottiin esim. koululla että kun ette Säyneisessä ole tehneet mitään. No on tehty paljonkin esimerkiksi Nuorisoseuran piirissä ja velkaa maksettu sellainen läjä,että ette uskokaan ja se velka on pystytty maksamaan meidän omalla talkoo- ja yhteistyöllä. On totta että muut asiat ovat varmaan jääneet liian vähälle mutta kun nyt niille on tullut aikansa ja uusia toimijoita on saatu mukaan niin nämä muutkin asiat nousevat samaan kiitoon kuin Nuorisoseuran teatteri- ja iltatoritoiminta.

Katsokaapa vaan! Me uskomme itseemme ja toisiimme täällä.
Huomenillalla NS:n talolla kokoonnumme taas intoa puhkuen tekemään niitä askelmerkkejä miten asioissa edetään,jotta kylämme elää ja kehitttyy edelleen. Tonttimarkkinoinnit, elämänlaatua lisäävät asiat, uudet aktiviteetit ym ym ym ym. kylän markkinointi ym ym ym. Ja kuten siellä koululla silloin sanoin, kukaan ehdoin tahdoin ei asettune tämän kehityksen tielle. Vaan lähtisi mukaan kehityksen kelkkaan. Siis sitä yhteistyötä kuulutan edelleen.
Vaikka viime viikkoiset kuulumiset eivät siltä kuulostaneet,että esille tuomiamme asioita olisi kuunneltu tai ymmärretty ja siksi kuulostivatkin aika ilkeiltä ne terveiset,mitä ruukilta kuului. Mutta ehkä pitäisi ajatella niin ,kuten maavouti sanoi Lurjukselle talvinäytelmässä, "mutta ehkä sinä et ymmärrä, sinä et ymmärrä omaa parastasi, me yritämme tässä etsiä sinusta hyviä puolia". Yrittää ymmärtää niitä jotka eivät ymmärrä. Vaikka vaikeaa se välillä on... Olisi muuten ehkä kannattanut myös kaikkien valtuutettujen ja päättäjienkin piipahtaa kulttuurimme kehdossa. Sitäkin kautta tutustua tähän yhteisöllisyyden voimannäyttöön. Niin talvisin kuin kesäisinkin. Siis tervetuloa jatkossa !

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 8.24
AB:lle vielä ,matematiikka hallussa myös täällä. Mutta peräänkuulutan niitä toimia, joilla tuo lapsiluku saadaan nousemaan. Vaikkakin alueellisesti. Eikä taas tarvitse kenenkään sitä vanhaa vitsiä vääntää, että alkakaa lisääntymään. Meillä on monta visiota asian suhteen, millä lapsiperheitä saataisiin alueelle asumaan. Mutta niitä ei voida toteuttaa 3 viikossa. Se vaatii tavattomasti työtä ja yhteistyötä. Ja edelleen sitä positiivisuutta ja sen positiivisen mielikuvan luomista. Sitä on markkinointi.
Huonoa markkinointia on koko ajan suoltaa negatiivisia uutisia koko Juankosken alueelta. On saatava niitä positiivisia uutisia. Näin noste lähtee liikkeelle. Lienen edelleen se optimisti, sanotaan että pessimisti ei pety, mutta pessimisti ei myöskään koskaan luo mitään suurta ja toimivaa.

hieman ajateltavaaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 8.27
Jos kouluja lakkautetaan tai oppilasmäärä laskee, vähenee myös opettajien määrä. Näin on käynyt myös Juankoskella. Käytännössä tämä on tapahtunyt eläköitymisten kautta, eli Juankoskella on jo pelkästään 2000-luvulla jätetty täyttämättä toistakymmentä aineopettaja- tai luokanopettajavirkaa edellisen viranhaltijan jäätyä eläkkeelle tai siirryttyä toisen työnantajan palvelukseen. Opetustoimessa tällainen säästömenettely onnistuu, mutta kunnan muilla tehtäväalueilla se on vaikeampaa, koska esim. virastotalon viranhaltijoiden tehtäviä ei voi noin vain siirtää toiselle henkilölle, etenkin, kun viranhaltijoiden tehtäväalueet voivat olla hyvinkin kapea-alaisia perustuen kyseisen viran kelpoisuusvaatimuksiin sekä kunnassa muodostuneisiin hyvinkin pitkään jatkuneisiin käytäntöihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että edellisen viranhaltijan eläköidyttyä tehtävät voidaan jakaa muille viranhaltijoille, mikäli he ovat kelpoisia tekemään kyseiseen virkaan kuuluvia virkatehtäviä ja mikäli he siihen suostuvat. Yleensä tämä merkitsee sitä, että eläköityneen viranhaltijan palkasta osa jaetaan niille henkilöille, jotka saavat uusia tehtäviä. Valitettavaa vain on, että pienissä kunnissa kelpoisia viranhaltijoita on niin vähän, mikä käytännössä johtaa siihen, että eläköityneen tilalle on palkattava uusi henkilö.

valeopettajaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 8.38
Juantehtaan koululla on ainakin yksi heikko opettaja, joka nauttii sivistystoimen suojelusta. Vanhemmat, joille hän on soitellut ja valittanut aiheetta oppilaasta, tietävät, mistä on kyse.
Opetuksen tasossa on Juankoskella selkeitä ongelmia, jotka heijastuvat valtakunnallisten testien tuloksiin. Opettajien vastuu opetuksesta ei toteudu. Uusia opettajia on kyllä tarjolla. Koulujen lopettaminen on sitä roskien lakaisemista maton alle.
Valtakunnalliset kokeet, kuten ylioppilaskirjoitukset, kertovat jotain karua Juankosken sivistystoimen työsaavutuksista ja opetuksen tasosta.
Ottakaa Ullan kirjoitus kaupunginhallituksen ja sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Kuunnelkaa itseänne valistuneempia.

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 8.39
Ja yksi asia,minkä vielä haluan nostaa mietittäväksi,ennenkuin alan viimeistelmään Nuorisoseuran pöytäkirjaa, on se,että missä on nykypäivänä käsite ammattiylpeys.
Missä on ammattiylpeys kaikissa toimissa tänä päivänä?
Minun ikäluokallani se vielä on olemassa ja vanhemmilla. Se on sitä,että hommansa hoitaa niin, että illalla voi huokaista, että tänäkin päivänä toimin niin,että levollisesti voin ajatella,että tänäänkin tein työni niin,että hyvällä omallatunnolla voin olla sen suhteen,että olen työni hoitanut hyvin. Olen hoitanut niin kuin se täytyy hoitaa. Tehnyt kaikkeni työssäni niin, että olen antanut täyden panokseni siihen, että työni tuottaa ja olen todellakin tehnyt parhaani työnkuvani eteen.
Ei vain niin,että kävin töissä ja palkka juoksee. Täytyy toimia työssään niin,että se tuottaa tulosta ja niin,että siitä tunteesta nauttii ja saa siitä lisää voimaa tulevaan työpäivään.
Se on vastuunkantamista, se on toisten kannustamista,se on intoa tehdä työnsä niin hyvin kuin pystyy.

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 9.03
Ja anteeksi nyt huomaamani kirjoitusvirheet kirjoituksissani, ajatus lentää niin nopeaan ja sormet vielä nopeammin ja tulee virheitä.Huomasin ne nyt ja pyydän anteeksi. Mutta ehkä asiat kuitenkin tulivat esille niistä huolimatta. Konekirjoituksen otin lisäaineena jo yläasteelle mennessäni ja kaupallisen opiston puolella kirjoitusharjoitukset jatkuivat. Koetan tsempata vastaisesti,jotta jokainen kirjain tulee oikealle paikalleen :)

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 9.42
Ja vielä yksi asia,vaikka niitä tuntuu olevan koko ajan niin paljon,asioita,joita haluaa tuoda esille.
Mikä on ollut tahtotila hoitaa asiat oikealle mallille kouluasiassa?
Onko tahtotila ollut hoitaa asiat niin,että yhdenkään oppilaan vanhemman päässä ei käväisikään ajatus lapsen vaihdosta toiseen kouluun?
Onko todellakin tehty oikeita asioita,jotta hommat hoituisivat koululla oikein päin? Epäilyttää todella vahvasti.
Onko tarkoituksena kuitenkin ollut vain ja ainoastaan ajaa koulua alas tietoisesti?
Pakosta tällaiset ajatukset pyörivät päässä. Ja eivät vain minun päässäni ,sen tiedän. Ja jos näin on ja se ilmenee jotakin kautta, niin ei hyvä homma,ei todellakaan.
Ja ei voi kuin ihmetellä,miksi todellakin asioita hoidettaisiin näin? Kuka sitä oikeasti haluaa ja ketkä sitä oikeasti ajavat? Ja mitkä ovat todelliset tarkoitusperät? Eivät ne ole missään tapauksessa rehellisesti sellaiset,että kun koululla ei ole edellytyksiä toimia. Todellakin edellytykset ovat, jos asiat hoidetaan rehellisesti ja oikein päin !
Kysymyksiä,joihin on todella vaikea saada rehellisiä vastauksia.

kouluneuvosRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 11.10
Juankosken taajaman kouluissa on puoli komppaniaa opettajia, jotka pelkäävät tulevaa, kun oppilasmäärät laskevat kaavilaisten poistuessa. On niin hirveä kiire varmistella sitä 5 vuoden suoja-aikaa ja omia tunteja.
Kangasperko ja Vatanen suututtivat kaavilaiset 2009-2012, lisättäköön Suominen ja Lösönen vielä porukkaan. Nyt nautimme näiden "kuntalaisten palvelijoiden" työn hedelmistä. Maksajina olemme kaikki, mutta erityisesti Säyneisen koululaiset ja heidän perheensä.
Ulla osaa katsoa koko kuvaa ja sitä, mikä on tärkeätä ja mikä vähemmän tärkeätä pienten oppilaiden kannalta. Omalta osaltani muistutan turhasta Keskustan Keittiöstä, joka tekee tappioita meille joka päivä n. 1.000,-. Säyneisen koulun kaikki kustannukset ovat pikku juttu Keskustan Keittiöön verrattuna.
Entä sitten kaupungintalon ylimiehitys? Se maksaa 0,6-1 milj. euroa vuosittain.
On mennyt kouluopetus täysin hukkaan johtomme osalta. Ne kuuluisat elämän eväät ovat jääneet pois repusta. Kuinka voimme odottaa menestystä tällaisten johtajien alaisuudessa toimivalta koulutoimelta?
Jääräpäisyydestä ja todellisuuden kieltämisestä Juankosken johto saa täyden kympin (10). Heimo ja Veijo odottavat turhaan kiitoksia, mutta sitäkään he eivät ymmärrä, ettei niitä tule kuin tehtaan "puuhamiehiltä".

Hymyä piilossaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 11.57
Onko koskaan ollut niin saamatonta kunnan johtoa. kuin on Heimo ja Veijo. Koko kuluvan valtuustokauden ovat pyllistelleet kuntalaisten suuntaan pää pensaaseen painuneena. Edellistä kunnan johdosta ei voi sanoa, että ehkä olisivat olleet saamattomia. He saivat kaikkien aikojen suurimman tuhon Juankoskella aikaiseksi. Nämä Rane ja Jouko ne vasta olivat sellaisia raikulipoikia.
Harva pystyy niiden tekemiin. Hehän pystyivät ilmiömäisiin suorituksin tuhoamisen nopeudessa.
Nyt heidän tekemiään velkoja yrittävät Juankosken päättäjät pyöräyttää kuopiolaisten maksettavaksi.

Mutta ei se niin mene. Kyllä ne velat ovat juankoskelaisten tavalla tai toisella maksettava. Nyt on alettu maksatus Säyneisen suunasta lopettamalla kylän koulu.

Kyllä ne nyt ehkä saavat tahtonsa läpi ja ex hallituksenpuheenjohtaja Suominen ja nykyinen koillispaperin tuottaja hymyilee. Ja hiljaa hymyilee myös Kettusen Raunokin. Hihittelevät, että eikös se vaan viimein haave toteudu vaikka viimeksi se ei onnistunut. Aika sankareita nämä Juankosken päättäjät pajuvitamiehineen, ei ihme, että naapurikunnissa heille hymyillään.

näin se meneeRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 12.51
Kaavilaiset eivät ole poistumassa minnekään, ja jos poistuisivat, rahat heistä tulisi Juankoskelle ainakin vuoteen 2017 saakka. Tälläkin hetkellä kaavilaisoppilaisiin käytetään rahaa vähemmän kuin mitä heistä maksetaan kotikuntakorvausta. Näin ollen kaavilaisoppilaiden siirtyminen Kaaville tai jonnekin muualle vuonna 2015 ei merkitsisi Juankosken sivistystoimelle tulojen osalta yhtään mitään ainakaan kahteen tai kolmeen vuoteen.

JukkaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 14.28
Kaavin ja Juankosken välinen riita valtionosuuksista ja korhvauksista on korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Myös kotikuntakorvaukset ovat voimassa vuoteen 2015, jonka jälkeen sopimus on lakkautettu. Silloin korvaukset kotiutetaan Kaaville. Silloin heille myös valmistuu oma keskuskoulu, jossa tilat yläluokille. Lukiolaiset siirtyvät varmasti säilyvään lukioon.

hieman ajateltavaaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 14.45
Opettajat eivät varmasti kaipaa tai ole millään tavalla riippuvaisia tuosta viiden vuoden irtisanomissuojasta. Kuopion kaupungin sekä Koillis-Savon opettajakunnasta varsin huomattava osa eläköityy vielä tämän vuosikymmenen aikana. Osa viroista jää jatkoissakin täyttämättä niillä seuduilla, missä oppilasmäärä laskee ja osalle opettajista Kuopio-liitos tulee merkitsemään sitä, että hänet sijoitetaan seuduille, missä opettajia jouduttaisiin muussa tapauksessa rekrytoimaan. Joissain tapauksissa tämä merkinnee myös asuinpaikan vaihtoa.

Mitä tulee muihin virkatehtäviin mm. kunnanvirastoissa, niin niissä kehitys on pääosin samankaltaista, eli suuremmissa yksiköissä, joissa samankaltaisia tehtäviä hoitavat useat viranhaltijat, voidaan turvautua henkilöstövähennyksiin luonnollisen poistuman kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. sitä, että rakennusvalvosta vastaavien insinöörien määrä vähenee, kun eläköityneiden tai muista syistä irtisanoutuneiden tilalle ei palkata uusia. Jäljelle jäävät ovat kelpoisia hoitamaan irtisanoutuneen tehtäviä, mikä luonnollisesti merkitsee lisääntynyttä työmäärää ja pidentyviä käsittelyaikoja. Viiden vuoden irtisanomissuoja ei siis estä edellä kuvatun kaltaista menojen sopeuttamista, mitä voidaan kutsua myös säästämiseksi. Pienemmissä nyky-Juankosken kaltaisissa kunnissa tämän kaltainen menettely ei oikein onnistu, koska lain määrittelemät kelpoisuusehdot käytännössä estävät monella suulla vaaditun "luudalla lakaisemisen".

hieman ajateltavaaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 14.55
Kotikuntakorvaukset maksetaan kaikissa Suomen kunnissa aina kahden vuoden viiveellä. Siihen ei siis korkeinkaan hallinto-oikeuskaan voi puuttua. Juankosken ja Kaavin välinen yläastesopimus päättyy 1.8.2015, mikä merkitsee sitä, että kevätlukukauden 2015 kotikuntakorvaukset maksetaan Juankoskelle vasta vuonna 2017.

PVRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 15.59
Moro,
minunkin on pakko ottaa kantaa asiaan.
KHO tekee oman päätöksensä. Mutta sopimusoikeudellisesti asia on niin, että kun valtionosuudet maksetaan kahden vuoden viiveellä, ne ohjataan sitten kouluttavan kunnan tileille. Tietysti ensin tilille, joka on ilmoitettu. Kuitenkin sopimuksen irtisanominen hyväksytyllä tavalla ratkaisee kunnan, jolle osuudet maksetaan, vaikkakin toisen kunnan tilin kautta. Tässä ei ole mitään epäselvää. Sopimuksen erilainen tulkinta aina aiheuttaa ristiriitoja.

PVRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 16.07
Moro vielä,
kun virkoja on liikaa ja varsinkin työntekijöitä javiranhaltijoita kuntaliitoksessa, tai yksittäisessä kunnassa, voidaan YT-neuvottelujen kautta ratkaista asia. Esim. jos kouluissa on liikaa opettajia tunttimääriin verrattuna, on mahdollisuus hyvin perusteluin lomauttaa pitkäksikin ajaksi, kuten nyt on tehty monessa, monissa kunnissa. Onko se oikein, ja moraalisesti varsinkin, on sitten eri asia.
Yhdenvertaisuuden nimissä, katsokaa vaikka sitä, miten PB:ssä on kaikki työntekijät lomautettu jo puoleksitoista vuodeksi ja lopulta sitten irtisanotaan. Peli on todella moraalisesti epähygieenistä.

ABRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 18.52
Kuopion kannattaisi ottaa nyt kerralla kaikki kunnat, jotka aikoo ottaa. Sitten vain lappu luukulle. Asia on nimittäin niin hullusti, että suojatyöpaikat jatkuvat aina viidellä vuodella, kun uusi kuntaliitos tulee. Aivan hullua:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288542408004.html

PVRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 19.01
Moro,
kuntatyöntekijöiden irtisanomissuoja on perustuslain vastainen--- yhdenvertaisuus irtisanomissuojissa. Tavallinen duunari ei näe, kuin märkiä unia samallaisesta suojasta.
Muutos on tapahduttava, tai valtion talous ei kestä kuntamaksuissa.

ABRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 19.36
Hallitus ei hallitse Suomea, vaan ammattiliitot. SDP on oikeastaan ammattiliittopuolue. Jos vielä SDP:n puheenjohtaja vaihtuu, ammattiliittojen valta vain kasvaa. Nyt pitäisi todella seuraavassa hallitusratkaisussa jättää SDP oppositioon juurikin näiden suojatyöpaikkojen takia:

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1483/360101/Keskipohjanmaa-Irtisanomissuoja-saa-kansan-tuomion

PVRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 19.59
Moro,
mites sitten Kokoomus ja työnantajat. Kyllä kumpikin on liittojen puolue. Ainakin osittain. Ja entäs Vasurit.
Persut on lopulta ainoa liitoista sitoutumaton puolue. Kepullakin on MTK. KD on myös liitoista sitoutumaton. Ja Vihreät on vihreitä.

juristin alkuRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 21.20
AB osuu naulankantaan. Suomea ei ole koskaan hallinnut maan hallitus vaan ammattiliitot.

Perustuslaissa on kuitenkin kirjattu seuraavastI:



"Valtiollisten tehtävien jako ja parlamentarismi

Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.

Hallitusvaltaa käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto, jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta.

Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, ylimpinä tuomioistuimina korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus."

ja



Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti."

Taitaa olla tarvetta kirjoittaa perustuslaki uusiksi, koska oikeus- ja sopimuskäytäntö on pahassa ristiriidassa perustuslain kanssa.

päättelijä ja kyselijäRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa2.4.2014 23.43
Kun lukee huolella Ullan ajan hermolla olevia tekstejä koulusta ja kouluttamisesta, ei voi muuta tehdä kuin sanoa, että siinä puhuu ihminen, joka tuntee asian sisältä ja ulkoa.

Toivottavasti kaikissa paineen alle joutuneissa kylissä olisi Ullan tapaista selväjärkisyyttä.

Jotenkin rohkenisin antaa vastuun Ullalle, Salme Harjuselle ja Moro Pekalle. Teillä on mahdollisuus saada aikaan muutos byrokraattien kaavailuissa. Tehkää muutos. Siihen tarvitaan päättäväisyyttä ja visiota paremmasta huomisesta. Kysymys ei ole pelkästään luvuista ja kustannuksista, vaan siitä, mitä ihmiset, oppilaat ja heidän vanhempansa ihan oikeasti ajattelevat.

On kysymys asioiden panemisesta tärkeysjärjestykseen.

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa3.4.2014 7.07
En ole ainoa ihminen,joka ajattelee samalla tavalla kuin minä asioista.
Meitä on muitakin ja paljon.
Olen todella huolissani siitä, että todellakin asioiden paneminen tärkeysjärjestykseen puuttuu niin kuntien kuin valtionkin hallinnossa.
Sitä tärkeintä asiaa, eii ihmistä,kansalaista ei ajatella nykypolitiikassa oikeasti juuri lainkaan.
Sille pitäisi jollakin tavalla saada stoppi.
Herätkää ihmiset oikeasti ajattelemaan.
Vain siten asiat voivat muuttua paremmiksi.
Ja sen työn täytyy todellakin lähteä alhaalta päin.
Ei sanelupolitiikalla, määräyksillä ja ikuisilla supistamisilla ja lopettamisilla paranneta sitä tärkeintä, ihmisten hyvinvointiä.
Ottakaa ihmiset mukaan päätöksentekoon, kuunnelkaa ,ajatelkaa asioita myös monelta kannalta. Antakaa mahdollisuuksia tehdä asioita toisin.
Ja oikeasti kantakaa huolta lasten,vanhusten,nuorten,työikäisten kaikkien ikäluokkien hyvinvoinnista.
Asiat on mahdollista tehdä toisinkin.
Pienetkin asiat voivat todellakin johtaa suuriin muutoksiin. Miksi Juankoskikin ei todellakin ottaisi rohkeaa askelta kohti parempaa?
Pidettäisiin oikeasti pienempienkin puolta.
Sitä olisi se oikea yhteistyö,joka voisi johtaa johonkin paljon parempaan.
Pysähtykää ajattelemaan oikeasti. Ja niiden ajatusten pitää tulla todellakin sieltä sydämen pohjasta. Ei vain kiireisiä pinnallisia ajatuksia ja helpomman kautta ratkaisuja.
Hyvä tuottaa hyvää monin verroin, paha ei tuota mitään muuta kuin katkeruutta ja pahaaoloa paljon enemmän.
Oppikaa olemaan ihmisiä,inhimillisiä ajattelevia olentoja. Rakastakaa kotiseutuanne, siellä asuvia ihmisiä,lähimmäisiä.
Jos kaikki aina vaan alistuvat siihen,että vedotaan että joku korkeampi taho sanoo näin niin se tie on loputon suo. Aina löytyy isompia ja ylempiä ,jotka omia tarkoitusperiään parantaakseen ovat valmiit tallomaan alleen pienemmät. Asiat eivät saa mennä näin.
Ajatelkaa.

UllaRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa3.4.2014 7.15
Ja vielä yksi asia taasen. Juankoskikin taajamana on yksi pienistä. Se tulee olemaan aivan samalla viivalla meidän kanssamme,jos liitos Kuopioon tulee. Me olemme täällä oppineet sen, miten meidän pitää pitää puoliamme, kukaan muu sitä ei tee. Me otamme yhteyksiä myös Kuopioon, olemme ottaneet yhteyksiä valtakunnan politiikoihin asti, ei ole instanssia johon me emme uskaltaisi olla yhteyksissä. Siihen kansalaisilla on oikeusJa sieltä olemme saaneet vastauksia, olemme saaneet tukea, jota oma kuntamme ei näytä välttämättä antavan. Ja voin sanoa,että moni tietää tällä hetkellä positiivisessa mielessä paikan nimeltä Säyneinen,vaikka ennen eivät siitä välttämättä olisi kuulleetkaan. He tietävät sen paikkana, jossa ollaan huolissaan tulevaisuudesta.Paikkana joka haluaa kehittyä, pitää huolta omistaan. Paikkana,joka tekee työtä yhteisöllisesti parantaakseen elinolosuhteitaan.
Meillä on paljon vahvuuksia ja meillä on paljon vahvoja ihmisiä, jotka tekevät kovasti töitä niin kylämme kuin myös näiden meidän pienimpiemme eli lastemme puolesta. Lapsissa kuitenkin on se todellinen tulevaisuus!

PepponeRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa3.4.2014 13.38
Älkääpäs pelotelko ihmisiä. Otsikon mukaisen uutisen levittäminen kiihdyttää pois muuttoa tarpeettomasti. Kun pidämme toivoa yllä, että Juankoskella asujakin voi päästä tämän nykyisen ikeen alta joskus pois, se auttaa kaikkia.
Itse uskon, että kriisikunta-status riittää.

Sijoita viisaastiRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa3.4.2014 14.38
Nimimerkki "Peppone" On huolissaan pelottelusta, mutta kun otsikko on täyttä totta. Ja tosi on aina kerrottava. Neuvotteluissa on ollut tähän asti sellainen ilmapiiri, että Kuopio ei tosiaan huoli Juankoskea harmiksi itselleen. Mahdollisesti valtio tukee Juankoskea, että se selviytyisi esim. Rautavaaran kanssa yhdessä paremmille vesille ja vasta vuona 2020 tai sen jälkeen liittyminen Kuopion olisi mahdollista. Sitä ennen Juankosken on itse puhkaistava mätäpaiseensa ja alkaa maksaa hummeripoikien jälkeensä jättämiä jättivelkoja.
Niin valitettavaa kuin se onkin, että väki pakenee näitä maksuja ken vaan suinkin vaan voi ja jättää maksajiksi ne jotka eivät karkuun pääse. " Peppone? nimimerkille neuvoksi, että ei siinä muuten voi kuin siirtää kirjat muualle, vaikka sitten asuisikin Juankoskella. Esim. Kaavilla on mukavia tyhjiä osakkeita joten sijoita vaikka sinne ja siellä on kardemummakin halvempaa kuin Juankoskella tosin kilon paketeissa.

PepponeRe: Kuopio liitos erittäin epävarmaa3.4.2014 15.15
Olen asunut jo niin pitkään kaupungissa, ettei maalle muutto enää kiinnosta. "Kepun viralliselta ääneltä" saa ostaa kardemummaa Muuruvedeltäkin. Päiväykset tosin ovat vanhoja, mutta hinta on Kaavin kauppojakin edullisempi. Samalla voi käydä Topilla ja Terhon Torilla ja Teekissä.
Matkaan voi yhdistää myös liikuntaharrastuksen, mikäli moukarinheitto viehättää.
Itselleni Juankoski on sen verran rakas, että mieluisampi muuttotoimi olisi kuntarajakyltin kaataminen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: