Keskustelu

HHJuankosken tilinpäätös3.4.2014 17.18
Kun muut kunnat tekevät ylijäämäisiä tilinpäätöksiä, tekee Juankoski 5, 2 miljoonan euron tappiot.
Tässä tiedot ja otettu kunnan pöytäkirjan esityslistalta:"


67

Juankosken kaupungin vuoden 2013 tilinpäätös



Kh


Valmistelija/lisätiedot:

Kaupunginkamreeri Kaija Kähkönen, puh. 040-173 8060, kaija.kahkonen(at)juankoski.fi

Kuntalain 68 §:n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. "Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä tilintarkastuksen jälkeen saatettava se valtuuston käsiteltäväksi kesäkuun loppuun mennessä. Tilinpäätökseen kuuluvat toimintakertomus, tuloslaskelma, tase ja rahoituslaskelma ja niiden liitetiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu. Kuntalain 68 §:n mukaan kunnan, jolla on kirjanpitolaissa tarkoitetulla tavalla määräämisvalta toisessa kirjanpitovelvollisessa, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja tai pormestari."



Kuntalain 68 §:n mukaan toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on lisäksi annettava tietoja sellaisesta kunnan talouteen ja konsernitaseeseen liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa. Toimintakertomuksessa on myös esitettävä selvitys sisäisen valvonnan järjestämisestä.



Kaupungin vuoden 2013 tilinpäätös on laadittu kuntalain säännösten ja niiden nojalla annettujen ohjeiden sekä annettujen suositusten mukaisesti.



Kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet pääosin arvioidun mukaisesti. Taloudelliset tavoitteet eivät toteutuneet, koska määrärahat eivät toteutuneet valtuuston hyväksymän talousarvion mukaisesti sosiaali- ja terveystoimessa.



Käyttötulot ja rahoitustulot ovat 38,092 milj. euroa, kasvua edelliseen vuoteen 0,731 milj. euroa. Toimintatuotoissa vähennystä 0,431 milj. euroa, verotuloissa kasvua 1,774 milj. euroa, valtionosuuksissa vähennystä 0,385 milj. euroa ja korkotuotot sekä muut rahoitustuotot vähennystä 0,227 milj. euroa.



Käyttömenot ja rahoitusmenot ovat 37,669 milj. euroa, kasvua edelliseen vuoteen1,695 milj. euroa. Menolajeittain tarkasteltuna menojen kasvu johtuu henkilöstömenoista (0,206 milj. euroa) ja palvelujen ostoista (1,633 milj. euroa). Aineet ja tarvikkeet, vuokrat ja muut menot toteutuivat edelliseen vuoteen verrattuna pienempänä.



Toimintakate heikkeni edelliseen vuoteen verrattuna edellä mainituista tekijöistä johtuen reilun 1,876 milj. euroa.



Investointien toteuma 0,848 milj. euroa.



Pitkäaikaista lainaa ei nostettu vuonna 2013. Talousarviolainoja lyhennettiin 2,496 milj. euroa. Vuoden lopussa oli laskettu liikkeelle lyhytaikaisia kuntatodistuksia 7,1 milj. euroa.



Kaupungin lainakanta on 21,978 milj. euroa, 4.399,92 euroa/asukas.



Taseen loppusumma on 37,156 milj. euroa.



Konsernitilinpäätös on laadittu voimassa olevien säännösten mukaisesti. Juankosken kaupunki ja sen määräysvallassa olevat tytäryhteisöt muodostavat kuntakonsernin, jossa on neljä kiinteistöosakeyhtiötä, yksi asunto-osakeyhtiö ja Koillis-Savon Ympäristöhuolto. Konsernitilinpäätökseen on yhdistelty lisäksi viisi kuntayhtymää ja viisi osakkuusyhteisöä.



Konsernin lainakanta on 30,648 milj. euroa, 6.136 euroa/asukas.



Henkilöstön määrä ja henkilöstömenot on esitetty tilinpäätöksen liitetiedoissa. Henkilöstörakennetta ja henkilöstön työhyvinvointia koskevia tietoja on käsitelty tarkemmin henkilöstökertomuksessa (liite nro 27).



Tilikauden tulos on negatiivinen 5,136 milj. euroa. Poistoeron kirjauksen jälkeen tilikauden alijäämä on 5,042 milj. euroa.



Tilikauden tuloksen käsittely

" Kuntalain 69.3 §:n mukaan kunnanhallituksen on toimintakertomuksessa tai sen antamisen yhteydessä tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelyä sekä talouden tasapainottamista koskeviksi toimenpiteiksi".



Kaupungin tilikausi 2013 on alijäämäinen 5.042.471,79 euroa. Taseessa on edellisten vuosien kertynyttä alijäämää 2.527.878,24 euroa. Valtuusto on hyväksynyt 25.10.2011 talouden tasapainottamistoimenpiteet vuosille 2012-2016. Kaupunginvaltuusto on todennut yleishallinnon, sivistystoimen ja teknisen toimen toteuttaneen talouden tasapainottamisohjelman mukaiset toimenpiteet, mutta hallintokuntien edellytetään jatkavan talouden tasapainottamista menojen karsimiseksi. Sosiaalitoimen on jatkettava tasapainottamisohjelman mukaisia toimenpiteitä, huomioiden kuitenkin mahdolliset toiminnan muutokset, jotka on tehty tasapainottamisohjelman hyväksymisen jälkeen.



Kaupunginhallitus esittää, että vuoden 2013 tilinpäätöksessä tehdään seuraavat tuloksen käsittelyyn liittyvät toimenpiteet:

1.Aikaisemmin toteutettuihin investointeihin liittyvää poistoeron vähennystä kirjataan poistosuunnitelman mukaisesti 93.338,21 euroa


2.Tilikauden alijäämä kirjataan tilikauden yli-/alijäämätilille.




Liitteenä nro 28 on vuoden 2013 tilinpäätös.



Kaupunginjohtajan

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja allekirjoittavat vuoden 2013 tilinpäätöksen ja jättävät sen tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi.



Kaupunginhallitus saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan valmistelun jälkeen edelleen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi ja esittää valtuustolle, että vuoden 2013 tulosta käsitellään siten, että poistoeroa vähennetään 93.338,21 euroa ja tilikauden alijäämä 5.042.471,79 euroa kirjataan tilikauden yli-/alijäämätilille.



Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi vuoden 2013 henkilöstökertomuksen (liite nro 27) ja esittää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.



Kaupunginjohtaja ja kaupunginkamreeri oikeutetaan tekemään tilinpäätökseen teknisluonteisia korjauksia ja tarkastuksia.

Päätös

tilintarkastajaRe: Juankosken tilinpäätös3.4.2014 17.57
Juankoski-laiva uppoaa vain entistä syvemmälle.

Tarkastuslautakunnan on syytä kiinnittää huomiota siihen, että kaikki Tratta PBF:n, biolämpöön ja Faroconin takaukseen liittyvät saatavat ja omistukset on syytä kirjata nolliksi. Sama koskee myös Keskustan Keittiötä, joka tulee tuottamaan joka vuosi tappiota noin 400-500 000 euroa.

Tilintarkastusyhtiöllä on vamaan suuria vaikeuksia löytää Juankosken taseen aktivoitujen vastaavien puolelta yhtään ainoata omaisuuserää, joka on kirjattu käypään arvoonsa. Antaakohan pajunvitsamies asiasta lausunnon?

Kaupunginjohtaja kertoo, että tilinpäätökset on laadittu kuntalain säänösten mukaisesti. Olisi odottanut, että kaupunginjohtaja olisi myös maininnut, että tilinpäätöksien kirjauksissa on noudatettu myös kirjanpitolakia.

Kamreerin alkuRe: Juankosken tilinpäätös3.4.2014 18.29
Tarkastuslautakunta antaa vielä lausuntonsa tilinpäätöksestä. Onko valtuuston tahto takauksen vastavakuuden perimisestä toteutunut? Tuskinpa. Varman vakuuden periminen on kestänyt jo yli puoli vuotta.

ABRe: Juankosken tilinpäätös3.4.2014 23.48
Kertynyt alijäämä oli vuoden 2012 lopussa 1320 eur per asukas ja nyt se sitten melkein tuplaantui. Lainakanta per asukas oli 2012 noin 3500 eur per asukas ja nyt 4400 eli melkein tonni lisää siihenkin. Molemmat luvut ovat nyt sitten kyseenalaista huippuluokkaa Suomessa, melkein Podium sijoilla.

Juankosken itsenäisyyttä ajavien tulisi olla valmiina veroäyrin roimaan nostoon. Ei tuommoisia säästöjä hetkessä tehdä.

Pää pois pensaasta Veijo ja HeimoRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 6.43
On ilman muuta selvää, että noiden hummeripoikien tekemiä jätti velkoja ei makseta enää juankoskelaisten maksamilla pienillä veronkorotuksilla saaduilla tuloilla.
Kyllä noiden hummeripoikien aikaan saannoksia on tultava pelastamaan valtion.
Uskon myös, että valtiovalta antaa muutaman miljoonan että jotenkin Juankoski saataisiin normaalitasolle.
Eihän täällä muuten voi enää asua jos veroäyrit nousevat huomattavasti yli suomessa olevan huipputason.
Väestön pako on saatava jotenkin loppumaan ja siksi olisi jo aika Veijon ja Heimon nousta ylös sieltä pusikosta pyllistelemästä ja tulla ihmisten ilmoille hoitamaan kuntalaisten asioita.
Alkaisi olla kiire koska kohta on jo uudet vaalit ja vauhtiin nämä piileskelijät eivät ole vielä päässeet alkuunkaan.

JorseRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 9.51
Kaavi vain porskuttaa:" kasvu auttoi Kaavin taloutta

Tilinpäätös

Kaavin kunnan viime vuoden tilinpäätös muodostui 229-000 euroa ylijäämäiseksi. Merkittävin poikkeama alkuperäiseen talousarvioon tuli sosiaalipalveluissa, joiden toimintakulut olivat 250-000 euroa arvioitua pienemmät. Terveydenhuolto sen sijaan ylitti budjetin 173-000 eurolla.

Kunnan verotulot kasvoivat edellisvuodesta lähes neljällä prosentilla 8,5 miljoonaan euroon. Kasvua selitti veronkorotus ja muutos jäännösveron tilitysrytmissä: kunnat saivat joulukuussa erän, joka aikaisemmin on tilitetty vasta tammikuussa. Kaavin valtionosuudet kasvoivat lähes kuudella prosentilla 12,6 miljoonaan euroon.

Maltillisesti investoinut Kaavi onnistui vähentämään lainataakkaa, joka oli vuoden lopussa 3,8 miljoonaa euroa eli 1-174 euroa asukasta kohti. Kuntakonsernin lainakanta oli selvästi suurempi, 10,2 miljoonaa euroa.

Kunnanhallitus käsittelee tilinpäätöstä ensi maanantaina."

Kamreerin alkuRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 12.33
Aika erikoinen on Juankosken viime vuosi ollut muutenkin eikä vain takaustappioiden osalta. Väki väheni sadalla, mutta palkatun työvoiman määrä nousi yli 6 henkilötyövuodella. Suurin kysymyksiä aiheuttava menonlisäys koskee henkilöstömenoja, vaikka pitkin vuotta on kuulutettu henkilöstön vähennyksiä ja tiukkaa henkilöstöpolitiikkaa.
Asukasluku väheni 2% ja henkilöstökulut kasvoivat 2%. Samalla, kun muualla yhteiskunnassa tehokkuus kasvaa, meillä mennään toiseen suuntaan.

kristallipallon tuijottelijaRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 13.20
Pää pois pensaasta...toivoo valtiota apuun maksamaan Juankosken hölmöläisten laittomuuksia ja töppäyksiä. Turha toivo. Muistaakseni Jalasjärvelläkin oltiin keksitty hyvä tapa lypsää valtion tukia JAKKiin ja kuinkas ollakaan opetusministeriö lähetti Jalasjärven kunnalle 35 milj. euron laskun väärin perittyjen valtiontukien palauttamisesta. Käsittääkseni armoa ei ole ainakaan vielä annettu.

Juankoskellahan on hattu kourassa anottu jo pitempään noita ylimääräisä valtiontukia ja ihme kyllä jostain syystä myös saatu. Ylimääräisiä tukia on tarvittu Juankosken Neron johtaman orkesterin hölmöilyihin; mm. viiden milj. euron realisoitunut takaus ja Keskustan Keittiön täysin älytön turha investointi. Miksi valtion pitäisi tällaista hölmöilyä ja eri oikeusasteidenkin laittomaksi toteamaa toimintaa tukea?

Pelkästään laittomat oikeudenkäyntikulut ovat jo suuruusluokaa 400000 euroa, huh, huh!!

Päättäjien tehtävä on laittaa Juankosken talous kuntoon ja siihen ei päästä millään muulla tavalla kuin saneeraamalla organisaatio tarvittavien perustehtävien tasalle. Nyt on menty koko ajan vain päinvastaiseen suuntaan. Saneeraustarve on kaupungin organisaatiossa noin 100 tarpeetonta virkailijaa. Kun tämä on tehty, niin veroprosentti voidaan päinvastoin laskea, eikä AB:n mainitsemaa veroprosentin korotustarvetta oikeasti ole.

On selvä, että Juankoskella ei selvitä pelkillä säästöillä, mutta Juankoski voi aivan hyvin kehittyä Kuopion "piilaaksoksi", kun asiassa ryhdytään toimiin. Säyneisissä näyttää jo olevan viriämässä vastavoimat sitä ikuista synkistelyä vastaan. Kansalaisten on otettava asioiden hoito omiin käsiin, jos virkamiehet ei muutosta halua tai eivät siihen erinäisistä syistä (mm. jääviydet) pysty.

Pekka VRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 13.32
Moro,
olen valtuustossa, hallituksessa, ryhmien puheenjohtajien keskusteluissa ottanut esille nämä faktattiedot , jotka myös selvityskonsultti Laesterä oli selvittänyt ja tullut tulokseen, että Juankoskella on n.8000 asukkaan kokoisen kunnan henkilöstö ja vähennyksen määrä olisi oltava vähintään. n. 40-50 henkilötyövuotta, joista iso osa olisi johtajatason henkilötyövuosia.
Toisaalta kritisoin ja valitin jopa tuomioistuimeen perustuslain rikkomisesta, kun kaupunki käytti ja käyttää edelleen yksityistä asianajotoimistoa hallinnollisiin muutoksenhakuprosesseihin ja samalla peitellään salailun taakse julkisia asiapapereita ja annetaan julkisia tehtäviä yksityiselle asianajotoimistolle (selvityksiä ja selvitysten laatimisia). Tämä johtuu siitä, että vain kaupunginjohtaja on "kykeneväinen" asian hoitamiseen ja hän on ollut "teknisesti" esteellinen hoitamaan hänelle kuuluvia hallinnollisia asioita.
Niin kauan, kun meillä on tälläinen johtoryhmä, emme saa mitään aikaan ja ihmetellä pittää, kauan Kuopio viitsii katsella toimintaamme. Kuopiolaisena en katsoisi tuntiakaan. Ja kohta ollaan kuopiolaisia.

Kamreerin alkuRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 13.39
Kuntalain mukaan hallituksen tulisi esittää toimet talouden tasapainottamiseksi. Kaupunginjohtaja esittää, että sosiaalitoimi jatkaisi säästöjen tekemistä. Mahtaneeko tasapaino löytyä tällä toimella?
Itse esittäisin, että hallitus panee toimeksi takausvakuuden realisoinnin. Meillä pitäisi olla varma vakuus Faroconin yrityskiinnityksessä. Tällä realisoinnilla alijäämästä katetaan 80%. Ihme, etti kaupunginjohtaja ole huomannut tätä helppoa tasapainottamiskeinoa.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 14.10
Kyllä varmaan kerkiävä Juankosken Nero on huomannut Faroconin yrityskiinnityksen, mutta menikin panemaan veronmaksajat realisoituneesta takauksesta vastuuseen.

Samalla Nero hankkiutui kaupungin edustaksi biolämmön ja Tratta PBF:n yritysaneerauksiin, joissa on tarkoitus hautoa lihoiksi 4 milj. euron kaupungin lyhytaikaisella lainalla hoitama saatava Tratta PBF.ltä.

Käynnissä olevassa välimiesoikeudessa tullaan toteamaan, että molemmat osapuolet ovat erehtyneet ja tehneet "hyvässä uskossa virhearvion". Tyhjien varastohalliyhtiöiden arvo ei olekaan noussut oletetulla tavalla johtuen suhdanteista ja Ukarainan kriiisistä. Olemme yhdessä sopineet, että käypä vakuusarvon on 500 000 euroa. Harmi, että ennen sitä on jo 1.0 milj. euron etuoikeutettu yrityskiinnitys.

säästöjä haetaanRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 14.24
Kriisikuntana Juankosken vanhustenhoidon tason täytyisi olla reilusti alle maan keskitason. Niin järjettömältä kuin se kuulostaakin, on tilanne meillä täysin päinvastainen. Nyt tilannetta yritetään korjata, mikä on tietysti ikävää monien vanhusten tai heidän omaistensa kannalta. Kun nyt kerta ollaan tyhjätaskuja, niin millään palvelualueille meillä ei pitäisi olla varaa keskimääräistä parempaan ja siten kalliimpaan palvelutasoon.

PVRe: Juankosken tilinpäätös4.4.2014 16.23
Moro,
takauksesta ei puhuta mitään, koska takauksen vastavakuuden lain mukaan pitää olla turvaava ja reaalihintainen ja sen pitäisi turvata kokonaisuudessaan takauksen.
Oikeudenkäynneissä vastavakuuden arviota on asianajotoimistojen kautta arvioitu reaaliseksi, noin 7 miljoonan euron arvoiseksi ja miten sitten käykään, kun sen todellinen arvo on jopa miinusmerkkinen. Kyseessähän voi olla tahallinen vastavakuuden alaarviointi toisen eduksi ja vastapuolen vahingoksi. Ja kyseessä on hallituksen myöntämä hyväksyntä vastavakuuden arvioinnille. Mutta tädillä ei ole pääsiäismunia ja siksi vielä asiaa käsitellään tuomioistuimessa. Toisaalta jokainen normaalijärjellä varustettu henkilö ymmärtää vastavakuuden "konservatiiviasen " arvion, mutta tosiseikat tulevat osoittamaan kaupungin taloudellisen vahingon, jota vielää puidaan mahdollisesti käräjillä.
Mutta turha spekulaatio pois ja toivotaan pikaista päätöstä suuntaan tai toiseen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: