Keskustelu

JohammesTosiseikkoja kuopiolaisille5.4.2014 18.21
Juankosken tilinpäätödluvut ovat hirvittävät:
-kokonaisvelka n. 31 miljoonaa euroa
--kumulatiivinen alijäämä tällä hetkellä n. 8 miljoonaa euroa ja lliitoksen aikaan 11-12 miljoonaa euroa.
-ns. Nivala-timberin hallirakennuksen poistoarvo n. 500000 euroa, joka tulee kuopiolaisten maksettavaksi lisänä tilinpäätökseen.
-PB:nlle anettu kokoamishalli, jonka arvo on poistossa n. 450000 euroa. Tulee kuopiolaisten maksettavaksi
-Biolämpö Oy:n poistoarvo ja alaskirjaukset, ja tulee kuopiolaisten maksettavaksi liitoksen aikaan, jos konkurssi on selvitettävänä ja muutenkin.
-vesi- ja jätevesimaksujen maksamattomat velat.
PB:n velat kaupungille ja kyseessä on n. 500000 euroa.

Tässä osia noista tllevista lisäveloista, joista ei ole kirjausta vielä.
Lisäksi kuopiolaisten on huomioitava, että kun Juankosken tuli keventää henkilökulujaan, on henkilöstökulut kasvaneet 250000 eurolla, vaikka tasapainosuunnitelman muklaan henkilökkulut piti keventää miljoonalla eurolla.
Lisöksi ruokahuolto henkilöstö muuten on n. 16-18 henkilöä, vaikka keskuskeittiöyynnitelmiaaä henkilöstön määrä piti laskea silloisesta 10 henkilöstä.

Jos olisin kuopiolainen, vaatisin kuopiolaisilta luottamushenkilöiltä selvitystä siitä, että Juankosken takia veroäyri tulee nostaa ainakin 1,5 prosentilla.

eipä liioitellaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille5.4.2014 20.34
Mikäli Kuopio nostaisi kunnallisveroa 1,5 prosenttiyksiköllä, toisi se Kuopion kaupungile 24 miljoonan euron vuosittaiset lisätulot. Asukaskohtainen velkapääoma ei oikeastaan kasvaisi, koska Kuopiolla on ennestään likipitäen yhtä suuret asukaskohtaiset velat. Kuitatakseen Juankoskelta tulevat alijäämät täytyisi Kuopion siis nostaa kunnallisveroa n. 0,75 prosenttiyksikköä, mutta yhden vuoden jälkeen sen voisi palauttaa entiselleen, koska 12 miljoonaa riittäisi kyllä alijäämien kattamiseen.

Tällainen ajatusleikki on sinällään turhaa ajanhaaskausta. Liitos tapahtuu jos on tapahtuakseen. Alijäämät on toki noteerattu Kuopiossakin samalla tapaa kuin Juankosken muutamat edutkin, josta mainitakoon ainakin se, että Kuopio näkee Juankosken kautta kulkevan Tahkon vesireitin tärkeämpänä kuin se nähdään täällä. Liitoksen jälkeen vesireitti on Kuopion sisävesireitti, jonka varrelle voidaan kehittää liiketoimintaa sekä kaavoittaa uusia asuinalueita. Etuna Kuopio näkee myös sen, että Juankoskella ei ole pikaista tarvetta miljoonainvestointeihin.

Ykä KRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille6.4.2014 0.39
Nimimerkki--eipä liioitella--- etkö huomaa kirjoituksesi yksinkertaisuutta; Juankoski tuo mukanaan saneerattoman ylisuuren henkilöstön: yleishallinto (43 henkilöä), tekninen osasto(ylisuuri insinööristö), ruokahuolto ja siivous(keittiöhenkilöstö ylisuuri), ja ainoastaan sosiaali- ja terveyshenkilöstöä on kevennetty 9 henkilöllä ja siksi ostopalvelujen määrä on kasvanut miljoonalla eurolla. Muuten teknisen ja yleishallinnon henkilöstöä on kasvatettu, vaikka selvitysmiehen lausunnon mukaan sitä piti leikata oleellisesti ja sama koskee teknistä osastoa, jota on kasvatettu. Vain siivousta, ja terveyspalvelujen henkilöstöä on kevennetty, kuten sivistysosastoa eläköitymisen kautta 45 henkilölä. Nythän Juankoskella on kaksi elinkeinoasiamiestä ja pari markkinointisihteeriä, johtajia aivan liikaa ja aikaisemman yhden insinöörin sijaan insinööristö, vaikka investoinnit on tehty. Luulisi Kuopiota kummastuttava tämä asia, koska se kummastuttaa meitä veronmaksajia ja jopa suututtaa. Myös investointien (keskuskeittiö, koulut ja terveyskeskus) Juankoskella on koulurakennuksia vaikka kuopiolaisille tuoda heitä tänne ja täyden palvelun terveyskeskus, vaikka esim. Nilsiässä ja Kaavilla on myös. Ja siksi velkataakka konsernissa nousee Kuopion liitokseen mennessä, jos liitosta tulee, noin 40 miljoonaan euroon ja pelkästään kuntavelkaa n. 30 miljoonaa euroa.
Näitä lukuja voidaan sitten ihailla nimimerkki-- liioitella-- kanssa vaikka hamaan tappiin asti. Ei ne siitä kaunistu, ei liioitteluilla, eikä kaunistelemalla.

Juankoski nousuunRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille6.4.2014 13.32
Kuopiolaisten olisi syytä vaatia Juankoskelta ylijäämäisiä tilinpäätöksiä ennen mitään sopimuksia, jotta voidaan uskoa, että kuopiolaiset eivät joudu maksamaan jatkuvaa törsäämistämme ja ylisuuren virkakunnan elättämistä. Palveluiden tuotantotavoissa on paljon parantamista -- enemmän, laadukkaampaa ja halvemmalla.
Vapaa Juankoski on osoittanut esityksissään ja ehdotuksissaan, että kaksi milj. euroa parempi tulos on helposti saavutettavissa. Tehdyt megavirheet on myönnettävä ja korjattava. Jos päästään vaatimaan korvauksia virheiden tekijöiltä, sitä parempi.

kristallipallon tuijottelijaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille6.4.2014 15.42
Ykä K:n teksti on karua kertomaa. Miksi Juankoskella tarvitaan 43 henkilöä yleishallinnossa?

Mitä ovat nämä yleishallinnon raskaat ja runsaasti työvoimaa sitovat työt? Muissa pienissä kunnissa ei ole tällaisia töitä. Juankosken Nero on joutunut laittomasti vielä ulkoistamaan kaikki vähänkään juridiikkaan haiskahtavat sopimus- yms. tehtävät yksityisille asianajotoimistoille, mutta siitä huolimatta Nero palkkaa uutta porukkaa tehottomaan organisaatioonsa.

Ei lilliputtikaupunki mitään omaa insinööritoimistoa tarvitse. Suomessa on pilvin pimein vajaatyöllistettyjä insinööritoimistoja, jotka osaa hoitaa Juankosken kaupungin vähäiset suunnittelutehtävät huomattavasti halvemmalla. Muuruveden moukarihäkin kunnostuksen suunnittelluun ei tarvita edes insinööritoimistoa. Riittää, kun urheiluseuran sihteerille antaa määrärahan uuden verkon ostoon. Seuran jäsenet varmaan mielellään talkoilla laittaa verkon paikalleen.

Olisi hyvä kuulla minkälaisia aikaansaannoksia kaksi elinkeinoasiamiestä ovat saaneet aikaiseksi. Ainakaan kunnallista pahvitehdasta ei ole kyetty elvyttämään. Kunnantalolta voi aivan hyvin tehdä yritysvierailut kävellen vaikka joka päivä Metsolle ja pahvitehtaalla ja sitten raportoida työpaikkojen tilanteesta kunnan veronmaksajille, josko valoa alkaa vähitelle näkyä tunnelin päässä, vai joudutaanko vielä odottamaan pitkäänkin.

Ykä K:n mainitsemat pari markkinointisihteeriä ovat ilmeisen hiljaista ja hidasta väkeä, kun Juankosken kaupungin markkinakampanja antaa vain odottaa itseään. Ennen Juankosken markkinasihteereitä Rautalammen "markkinsihteerit" ja kunnanjohtaja ovat jo ehtineet mainosvankkureillaan jopa Helsinkiin asti ja TV-haastatteluihin. Heillä onkin kovat piipussa. Pienen vain 3415 asukkaan Rautalammen kunnan väkiluku täytyy kuusinkertaistaa muutamassa vuodessa. Rautalammen markkinointiryhmän kiireet ymmärtää hyvin.

Nähtävästi Juankosken markkinointisihteerit pyrkivät laskemaan Juankosken väkiluvun puoleen nykyisestään ennen tulevaa kuntaliitosta, niin silloin pieni kunta solahtaa liukkaammin ison Kuopion kainaloon. Markkinointi sihteerit näyttävät keskittyneen markkinoimaan Juankoskea Kuopion suuntaan.

UllaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille6.4.2014 22.03
Juankoskella on ollut ikävä tapa vain lukea väestöennusteita ja valittaa,että voi voi,kun kansa katoaa. Siihen on viimeistään nyt pistettävä muutos ja iso sellainen.
Tontit myyntiin,markkinointiin nykyaikaisilla tavoilla,hinnoilla joilla on todellinen veto, turhat kiinteistöt myyntiin. Ja ennenkaikkea pitää tehdä työtä sen eteen että paikkakunnalla tapahtuu positiivisia asioita. Ne tapahtuvat vain ja ainoastaan,kun ihmiset innostuvat porukalla niitä tekemään. Silloin tapahtuu paljon ja nopeasti.
Sitä innostusta ei saa lannistaa millään paperien vääntelyillä, jarruttamisilla ja säästökohteita vääristä asioista etsimällä. Nyt töminä päälle koko Juankosken alueella !
Meillä se on jo kovalla sykkeellä koko ajan Säyneisessä, kaikki on mahdollista,kun ei jarruja paineta annetaan vaan kaasuttaa kun vauhti on löytynyt. Ja sitä kaasuttamista ja toimintaa tarvitsee myös Juankosken taajaman väki alkaa tekemään. Tulevaisuus voi olla ihan muuta, kuin tilastojen ja ennusteiden luuraamista ja sillä kaiken tappamista. Se voi olla elävä,vireä,toimiva alue. Ja se tuottaa paitsi sitä tarpeellista verorahaa niin kiinteistö- kuin tuloveroinakin mutta myös palveluja käyttäviä ihmisiä ja taas euro pyörii. Ja opetellaan käyttämään oikeasti paikallisia palveluja kaikissa asioissa. Ei saa olla niin tyhmä,että hakee palvelunsa muualta vain sen takia, että ei vaan kukaan muu paikallinen hyötyisi.
Kysymys on todellakin asenteesta ! Ja sitä asennetta kiitos huomiseen hallituksen kokoukseen. Tehkää tulevaisuuden päätöksiä, nähkää asioita positiivisina,katsokaa eteenpäin ! Tätä viisautta toivon koko sydämestäni!

Kehitys alkaa alhaalta päin. Se alkaa tekevistä, ajattelevista ,innovatiivisista yhteistyötä tekevistä ihmisistä. Kehitys ei ala ylhäältä määräilymentaliteetilla. Olkaa viisaita päättäjät !

kristallipallon tuijottelijaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 0.59
Ulla toteaa yllä "Nyt töminä päälle koko Juankosken alueella".

Juuri näin pitää tehdä. Kehityksen esteet pitää raivata ensin pois tieltä. Tällöin tulevaisuus voi olla täysin muuta kuin synkkien tilastojen tuijottelu ja surkeuden voivottelu.

Juankosken Nerolta näyttää valitettavasti puuttuvan täysin eväät pienen kunnan murheellisen kehityssuunnan kääntämiseen. Asia käy hyvin selväksi, kun ottaa vain käteensä Juankosken viralliset tilinpäätökset ja talousarviot taannoisilta vuosilta.

Vuoden 2012 tilinpäätösasiakirjassa on 120 sivua. Ensimmäiset 30 sivua asiakirjasta on käytetty synkistelevään selostukseen, millainen on kaupungin organisaatio ja millaista on ollut Juankosken väestön kehitys 2004-2012, Juankosken velkojen ja investointien kehitys jne. Sen jälkeen alkaakin sitten eri lautakuntien tulojen ja toimintamenojen esittely.

Vuoden 2012 tilikauden tuloksen käsittelystä alijäämän kattamisvelvollisuudesta tilinpäätöksessä todetaan seuraavasti:

"Kaupunginhallitus esitttää kaupunginvaltuustolle talouden tasapainottamistoimista seuraavaa: Kaupunginhallitus jatkaa tarkkaa talouden toteutumaseurantaa ja säästötoimia talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti ottaen huomioon arviointiryhmän toimenpide-ehdotukset."

Tällaiset tarinat ja sanahelinä eivät sisällä minkäänlaista konkreettista viestiä dokumentin lukijoille. Kaikki lukijat tietysti tietävät sen, että Juankosken talous on rapakunnossa, mutta mitä konkreettisia toimia asian korjaamiseksi tehdään tai ollaan tekemässä? Tällaista viestiä ei tilinpäätöksessä näy.

Talousarvio 2013 asiakirja on puolestaan vain 64 sivun mittainen. Tästä asiakirjasta noin 20 sivua on käytetty jälleen kerran synkän väestön ja työllisyyden historiatietojen esittelyyn. Isossa roolissa on myös koko Suomen historiallisen taloustilanteen esittely. Juankosken kaupunkistrategia on määritelty lyhyesti seuraavasti:

"Kaupungin visio vuodelle 2017 on:

Juankoski on elinvoimainen, asukkaiden hyvinvointia palveluillaan tukeva yhteisö.

Visiota toteuttaessaan Juankoski suhtautuu avoimesti kuntatliitosmahdollisuuksiin. Juankoski on jo aiemmin viestinyt naapurikunnilleen toivovansa syvempää yhteistyötä sekä palvelujen tuottamisessa että kuntarakenteen uudistamisessa. Naapurikuntien näkemykset huomioiden todennäköinen suunta kuntaliitoksille on Kuopio."

Talousuunnitelmasta vuosille 2013-2015 voidaan lukea esim. Ateriapalvelun osalta seuraavat maagiset lauseet:

"Talousuunnitelmavuosina tavoitteena on lisätä tuotantokeittiön käyttöastetta ja vastata toimintaympäristöstä tuleviin haasteisiin ateriapalvelujen ja puhdistupalvelujen kehittämisessä." Ei varmaan olisi paljon vaatinut, jos näiden maagisten lauseiden kirjoittaja olisi kertonut selkokielellä lukijoille, mitä nämä haasteet ovat.

Yllä mainitsemani kaksi virallista asiakirjaa ovat keskeiset Juankosken kaupungin nykyistä ja tulevaa toimintaa kuvaavat ja ohjaavat dokumentit. Valitettavasti on todettava, että asiakirjoista ei saa selvää, mihin suuntaan Juakoski-nimistä laivaa ollaan ohjaamassa. Asiakirjoista ei löydy oikeastaan sanaakaan esim. kaupungin tulevasta elinkeinopolittikasta, vaikka sen tulisi olla hyvin keskeisessä roolissa.

Ikivanhojen väestötietojen tai Suomen kansantalouden ja Suomen kuntien keskimääräisten talouden tunnuslukujen perusteella ei voida oikeasti ohjata pienen Juankosken kunnan tulevaa taloudellista tai elinkeinopolitiikkaa. Näiden keskeisten toimintaa ohjaavien virallisten talousdokumenttien perustella voidaan todeta, että Juankoski-laiva on täysin tuuliajolla.

Näyttää siltä, että Juankosken kaupungilla ei todellakaan ole vuosikymmeniin ollut omaa kaupunkistrategiaa. Kaupunkistrategia ei voi rajouttua vain keskusteluun mahdollisista kuntaliitoksista, joissa Juankosken Nero on jo asiaa lähemmin tutkimatta todennut, että "todennäköisin suunta on Kuopio".

Näyttää vahvasti siltä, että Juankosken kaupunkistrategia on syytä kuntalaisten määritellä uudelleen. Kaupunkistrategian määrittely on syytä aloittaa kaupungin sisältä eli alhaalta päin, kuten Ulla esittää yllä. Juankoski on toistaiseksi itsenäinen kunta, joka päättää itse omista asioistaan.

Lähtökohdaksi on syytä ottaa kiistämättämät faktat. Kuopio on pitkällä aikavälillä Pohjois-Savon suurin kasvukeskus. Olkaamme siitä iloisia. Juankoski, Muuruvesi ja Säyneinen ovat maantieteellisesti Kuopion vaikutuspiirissä. Näitä ympäristökuntia ei voi mihinkään siirtää niiden nykyisiltä sijoiltaan.

Olen tainnut aiemmin mainita jo, että Säyneisten koulu voidaan hyvin kehittää Mallikouluksi, joka turvaa Säyneisten kyläyhteisön kehittymisen. Muuruvesi on Säyneistä lähempanä Kuopiota ja Juankoski on siinä välissä. Kaikkille näille kyläyhteisöille voidaan haluttaessa kehittää oma leimallinen toimintatapa kasvavan Kuopion kyljessä. Tavoitteeksi voidaan asettaa esim. se, että Juankoskesta kehittyy Kuopion "Piilaakso" eli Silicon Valley. Jos tämä asetetaan tavoitteeksi, niin Juankosken pitkän aikavälin kehitysmahdollisuudet ovat rajattomat.

Esimerkiksi voi ottaa vaikka Kauniaisen, joka sopivasti sattuu olemaan Espoon ja Helsingin kupeessa. Kauniainen on tunnettu siitä, että se oli aikoinaan huvilakaupunki. Luulenpa, että aika harva kauniaislainen haluaa liitosta Helsingin tai Espoon kanssa. Pienessä kaupungissa kaikki syteemit ja palvelut pelaa loistavasti ja kiinteistöjen arvot kasvaa. Veroprosenttikin vain 18%.

Juankosken kaupunkistrategian välttämätön uusi määrittely vapauttaa ihmiset myös Juankoskella täysin uudenlaiseen positiiviseen toimintaan yhteiseksi hyväksi. Elämästä tulee helpompaa ja mukavampaa, kun on selkeä oma päämäärä.

ABRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 7.25
Kyllä nyt pitäisi juankoskisten nähdä tilanteensa realistisesti eikä haihatella mahdottomista tavoitteista. Ja realismia on se, että Juankoski liitettäneen Kuopioon. Ajankohtaisin ja paras tieto Juankosken strategioista ja talousluvuista saadaan siten kuntien liitossivuilta:

juankoski.kuopio.fi

Näillä sivuilla on vertailtu kaikki tärkeät luvut per asukas, joten erikokoisia kaupunkeja on näin helpompi vertailla. Jos ja kun näissä luvuissa on virheellisyyksiä esimerkiksi sen takia, että nykyisissä ja tulevissa tilinpäätöksissä on tulo- ja varallisuuspuolta Juankosken osalta yliarvioitu, niin olisi juankoskisten syytä olla ihan hiljaa niistä asioista. Muuten voi käydä niin, että liitos ei toteudukaan. Ja olisi syytä juankoskisten myös osallistua sankoin joukoin liitoksen kuntalaisiltaan Juankoskella 22.4.2014 klo 18.

Aivan järjettömyyden huippu on vertailla Juankoskea ja Kauniaista ja asettaa Kauniainen ikään kuin mallitavoitteeksi Juankoskelle. Ei siinä ole mitään relevanssia. Esimerkiksi Kauniaisten valtuustossa ei ole ensimmäistäkään kepuloista ja ylivoimainen enemmistö valtuutetuista on RKP:sta ja toiseksi eniten kokoomuksesta. Ja näin on ollut kauan. Siitä huolimatta Kauniainenkin tekee vakavasti selvitystä liittymisestä Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin kanssa.

Urbanisoitumisaste on Kauniaisissa 100% ja Juankoskella noin 56%. Talouslukujen seuranta on tiukkaa ja vuodessa tulee kaksi osavuositilinpäätöstä yritysmaailman malliin. Valtion verotuksessa verotettava tulo on Kauniaisissa per asukas yli 2.5-kertainen Juankoskeen verrattuna. Tämä kaikki on pitkällisen kehityksen ja oikeistopolitiikan tulosta eli sen siitä voisi oppia, että juankoskiset ovat äänestäneet väärin ja korjaavat nyt sitä satoa.

Pena T.Re: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 8.17
Kirjoitin vuonna 2009 Koillis-Savo -lehdessä: "Juankoskelta puuttuu visio, strategiat ja osaava johto". Esitin esimerkinomaisesti, mistä on kyse. Halusin synnyttää keskustelua johdon pätevyydestä ja toimintamme suunnasta.
Eipä ole kepumafian taholta kyselty esittämieni ajatusten perään.
Eikä ole tarvinnut kirjoitella pariin vuoteen alussa mainittuun kepu-aviisiin.
Kepumafian aika kuluu tehtyjen mokausten ja laittomuuksien salailuun sekä kuntalaisten etujen ajamisen välttelyyn. Koillis-Pravda jatkaa propaganda-linjallaan. Totuuden kertominen ja talouden analyysien esittäminen olisi ansiokkaampaa.
Hallituksen tämänpäiväinen kokous on näyte vastuuttomasta ja ammattitaidottomasta kunnan johtamisesta. Tilinpäätös pitää korjata ja näyttää kirjanpitolain mukainen totuus. Kuopio, hälytys!
Heimo- ja Veijo-raukka eivät ymmärrä edes, missä mennään.

Lisää hyviä hankkeitaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 9.17
Veijo ja Heimo ei ole edes huomannut . että lumet ovat sulaneet ja pyllistely pensaasta on todella näyttävän näköistä puuhaa. Olisi vihdoin aika tulla kuntalaisten pariin vaikka paikalliselle huoltoasemalle keskusteleman, miten kunnassa mennee onko tehtaalla mitään toivoa ja jos on niin milloin Mersu ropsahtaa pyörimään. Koillispaperin tuottajan mainitsema viidenmiljoonan euron takaus, joka oli hänestä hyvä asia, alkaisi tuottaa juankoskelaisten hyvinvointia. Tähän mennessä tuo pahvitehdas takauksineen on vaan syönyt juankoskelaisten rahoja arviolta jo lähes kuusimiljoonaa euroa ja hyvin vähän on tuloksia tullut. Niin on siinä tullut myös tulosta, että monet juankoskelaiset yrittäjät ovat jääneet nuolemaan näppejään, reilun sadan muun yrittäjän kanssa.

Hyvä hanke eikös vaikka koillipaperin tuottaja?

ABRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 9.59
Ei saa kiusata Heimoa. Ei Heimo pensaassa ole. Heimolla on vain kiire. Heimo panee itsensä likoon kuntalaisillassa. Menkää ja kyselkää ihan piruuttaan sellaisia kysymyksiä, joihin Heimo joutuu vastaamaan, ettei ymmärrä.

Heikki Helve on tehnyt hyvää työtä, jota ei sovi aliarvioida. Heikki osaa kyllä vastata.


Juankosken ja Kuopion kuntaliitosselvityksen kuntalaisilta tiistaina 22.4.2014 klo 18.00 Ruukinkoulun Agorassa

Ohjelma:

Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen

Tilaisuuden avaus
- kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heimo Konttinen

Selvitysryhmien työn tulokset tiivistettyinä
- kaupunginjohtaja Petri Kangasperko ja toimialajohtajat

Vastaukset muihin kuntalaiskysymyksiin ja jatkotoimenpiteet
- kuntajakoselvittäjä Heikki Helve

Vapaa sana, keskustelua, mielipiteitä ja kuntalaisillan päätös
- kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heimo Konttinen

Tervetuloa!

kristallipallon tuijottelijaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 15.18
Arvasin, että AB tarttuu Juankosken puuttuvaa kaupunkistrategiaa koskevaan kirjoitukseeni ja piti esimerkiksi ottamaani Kauniaista "järjettömyyden huippuna".

En ole niin hullu vielä, että kuvittelisin, että Juankoski muuttuisi aivan ensi viikolla Kauniaisen tapaiseksi hyvinvointikeskukseksi, mutta omaehtoinen kaupunkistrategia Juankoskella ja jokaisella muullakin kunnalla täytyy olla. Kunnathan on määritelty jopa kuntalaissa autonomisiksi yksiköiksi. Ei aina voida lähteä siitä, että eletään kuin pellossa ja sitten kun omat eväät on syöty, niin lähdetään naapurikaupunkiin "ruokailemaan" kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuormasta syöville kepuloisille tällainen ajattelu sopii hyvin, mutta ei niille, jotka pitää huolta omista asioistaan.

Kauniainen saa kiittää menestyksestään pitkälti hyvää johtoa, jossa prof. Edward Andersson teki mahtavan elämäntyön monien muiden valtakunnallisestikin tärkeiden tehtäviensä ohessa. Nostan hattua tällaisille vaatimattomille suurmiehille ja johtajille.

Wikipediasta kopioin lyhyen pikatiedon professorista alle:

"Edward Wilhelm Andersson (31. joulukuuta 1933 Helsinki ? 14. kesäkuuta 2012 Kauniainen) oli suomalainen professori. Hän toimi Helsingin yliopiston julkisoikeuden professorina (ruotsinkielinen professuuri) vuosina 1965?1998. Andersson oli Kauniaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (RKP) 1977?2003, ja sen jälkeen varapuheenjohtaja. Hän oli myös Veronmaksajain keskusliiton puheenjohtaja vuosina 1996?2007"

Juankosken mahdolliseen kuntaliitokseen on aikaa nähtävästi ainakin kolme vuotta ellei enemmän. Riippumatta siitä toteutuuko liitos tai ei, Juankosken on joka tapauksessa alettava uuden kuntastrategian pohtiminen ja se on syytä aloittaa sellaisin askelin, että kehitys on mahdollista. Paras tulos saavutetaan, kun lähdetään liikkeelle ruohonjuuritasolta kylä kerrallaan kuten Ulla on ehdottanut. Tuntuisi aika oudolta, jos Juankosken asukkaat yht'äkkiä alkaisivat pohtia Kuopion kaupunkistrategiaa vai mitä?

Sikäli kuin olen ymmärtänyt, niin myös "virallinen ääni" on ilmaissut, että toistaiseksi Muuruvedelle riittää moukarihäkin kunnostus, jos Säyneisten koulu voidaan siten pelastaa. Olkoon tämä suunta vaikka ensimmäinen yhteinen askel. Kiintiöpakolaisia voisi tyhjenevään kuntaan ottaa heti ainakin 30-40.

Juankosken kehittäminen ei ole lopultakaan mitään avaruustiedettä, mutta kaupungin johto pitää vaihtaa, jotta minkäänlainen kehitys on mahdollista. Juankosken Neron neronleimaukset kaupungin elinkeinopolitiikan johdossakin on jo aikaa sitten nähty.

Juankosken kaupungin kannalta yksi kaikkein suurimpia virheitä on ollut se, että Juankosken Nero on istunut pahvitehtaan hallituksessa ja päässyt puuhastelemaan myös Savon Energiaholding Oy:n asioiden parissa. Nerolla ei ihan oikeasti ole energia- ja kartonkialan pätevyyttä, vaikka ehkä itse on näin kuvitellut vuosikymmeniä.

Keisarilla ei ole vaatteita!

Ei vielä liitosta tule 2017Re: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 16.02
On ainakin nähtävästi kolme vuota kuntaliitokseen toteaa kristallipaloon tuijottelija.
Minulla vaikka en näe oikein kristallipaloon sellainen ajatus, että kuntaliitos ei onnistu Juankosken kohdalla ennen vuotta 2021. Koska ei kuopiolaiset ole niin tyhmiä , että ottaisivat noin vaan Juankosken harmikseen. Ensin täytyy valtiovallan tukea Juankoskea melko avokätisesti, että kurimuksesta jotenkin selvitään ja samalla on kunnan suojatyöpaikat ajettava alas. Sanoisin, että henkilöstöä tuohon mennessä täytyy supistaa reippaalla sadalla henkilöllä. Tässä on ehkä se oikea tulevaisuuden kuva mitä tullaan Juankoskella näkemään.
Siinä kerkiää vielä monta kertaa oikeusasiamies antaa nuhteita Juankoskelle ja monet käräjät pitää käydä. Kuluu vielä tosi paljon aikaa ennen kun nuo sotkut, joita hummeripojat pikapäätöksin tekivät, on läpi käyty. Pajuvitsamies kerkiää vielä vanhainkodissakin heilutella pajuaan.

Kamreerin alkuRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 16.24
Juankoski ja Kuopio päättävät yhdistymisestä elokuussa 2014. Jos Juankosken sallitaan jatkavan itsenäisenä, tulee velkataakka kasvamaan entisestään. Häviäjiä ovat Kuopio ja Suomen valtio. Juankosken jäljelle jääville asukkaille tuskin velkataakkaa voidaan jättää. Maksun aikana juankoskelaisia ei enää ole. Maksukykyisten on lähdettävä, kun veroprosentti nousee yli 30%.

On aivan selvää, että valtio tulee käyttämään kriisikuntalakia meidän tapauksessamme. Kiitos kuuluu siis lopulta holtittomalle taloudenhoidolle. Onko niin, että Nero on viisaampi kuin uskommekaan?

kentiapuliRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 16.54
Kepumafian synnit tulevat meidän kaikkien maksettaviksi. Ei armoa. Niin se menee.
Kuopio tekee likaisen työn palveluiden karsimisessa.

YkäRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 17.33
Juankoski ja Kuopio eivät liity , ennen kuin 2017 vuoden keskivaiheilla. Sitä ennen Juankoski pysyy itsenäisenä kuntana. Myös se joutuu maksamaan kumulatiivisia alijäämiä ja palvelut heikkenevät- myös verotus nousee, jos valtuusto niin päättää.
Näillä sivuilla on mennyt vellit ja puurot sekaisin. Ja mitä Juankosken kaupunginjohtajaan, niin veronmaksajat vielä kiittävät häntä, jos sellaisia löytyy Juankoskella. Ja lopulta viulut maksaa valtio selvitysmenettelynä ja väliintulolla miljoonilla. Ja muut kunnat tietenkin ja veronmaksajat niissä.

ABRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 17.58
Tämä on totuus ja vain tämä. Juankosken kaupungin strategia on esitetty kuntaliitossivuilla seuraavasti:

? kaupunki keskittyy peruspalvelujen tarjontaan eli perus- ja lukiokoulutukseen, sosiaalipalveluihin ja terveyspalveluihin, joiden järjestämisessä etsitään kustannuksia alentavia ratkaisuja

? hoito- ja hoivapalvelujen rakennemuutokseen pyritään etsimään uusia keinoja kaupunginvaltuuston hyväksymän talouden tasapaino-ohjelman lisäksi

? edellä mainittujen palvelujen nettokustannustaso pyritään pitämään kilpailukykyisenä suhteessa Pohjois-Savon kuntien keskiarvoon

? kaupunki toimillaan vaikuttaa maaseutuelinkeinojen säilymiseen ja pk-sektorin monipuolistumiseen

? kaupungin kokonaislainamäärän kasvua pyritään estämään kaikin keinoin.

Tavoitteiden toteuttaminen edellyttää em. peruspalvelujen toimintarakenteiden voimakasta uudistamista ja resurssien vapauttamista tai karsimista kaupungin muista ei välttämättömistä toiminnoista peruspalvelujen turvaamiseksi. Kunnallisveroprosentin nosto 21,5 prosenttiin vuonna 2012 ei juuri jätä hinnoitteluvaraa tuleville vuosille. Kiinteistövero on myös vuodelle 2014 tapahtuneen yleisen kiinteistöveroprosentin noston jälkeen korkealla tasolla.

Ei tällaiset strategiajutut mitään suurta effortia vaadi. Eri asia on toteutus. Nyt keskustelu velloo täällä tasolla, jos olisi... niin. Kommenttini on, että jos halutaan hienompi strategia, niin minä tarjoudun tekemään hintaan 2000 EUR. Mallina voisi olla esimerkiksi Iitin kunnan strategia.

http://www.iitti.fi/images/stories/info/strategia.pdf

Joten jäitä hattuun liitoksen suhteen.Re: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 18.02
Ilman muuta valtion väliintulo on todella oltava mittavaa suuruusluokassa 10-15 miljoona euroa.
Se on suuruusluokka mitä jo Kuopio ilman muuta vaatii Juankosken velkataakan kevennykseen.
Juankosken koko velkamäärä jo huikentelee noin 30 miljoonan euron kieppeillä (koko konserni)
Nyt Kuopiolle luvattu n. 1 miljoona ei riitä olenkaan. Tuolla valtion tekemällä tarjouksella Kuopio kyllä pyllistää Juankoskelle. Siksi on mitä todennäköistä, että liitos pallottelu Kuopion suumalta venyy vuoteen 2021, jotta tarpeeksi kerkiää Kuopio vedätellä valtiota ja sitten vasta liitos onkin selvää pässilihaa.
Ei Kuopiossa niin tyhmiä olla mitä ehkä Juankoski luulee. Jotta aikaa tässä tulee kulumaan. Ei edes tuusniemeläiset halua olla Juankosken hummeripoikien pikapäätöksistä johtuvien velkojen maksajina.

Ei edes Tuusniemi liitos ole varmaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 18.04
Tuusniemellä halutaan järjestää puhelinäänestys kuntaliitoksesta

Tuusniemi järjestää puhelinkyselyn kuntalaisille kuntaliitoksesta Kuopion kanssa, jos kolmen valtuustoryhmän tekemä aloite asiasta menee läpi.

Keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoaloitteessa esitetään, että Tuusniemellä järjestettäisiin neuvoa antava kansanäänestys mahdollisesta kuntaliitoksesta Kuopion kanssa. Neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämisestä on lisäksi tehty aloite kuntalaisaloite.fi-sivustolla.

Kunnanvaltuusto käsittelee asiaa kokouksessaan ensi maanantaina. Jos esitys menee läpi, puhelinkysely järjestetään kesäkuussa. Kyselyssä haastateltaisiin puhelimitse niin monta täysi-ikäistä tuusniemeläistä kuin mahdollista. Puhelinkysely tilataan Taloustutkimus Oy:ltä.

Kuopion ja Tuusniemen liitosta on suunniteltu vuodelle 2017.

Tämän kyselyn valtuusto voisi tehdä Juankoskella.Re: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 18.12
Juankosken kunnan tulee järjestää neuvoa antava kansanäänestys kuntaliitoksesta Kuopioon. Kuntalain 27§ mukaan valtuuston on pidettävä huoli, että kuntalaisilla on edellytykset osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Mahdollinen kuntaliitos on niin iso asia, että kuntalaisten mielipide tulee selvittää. Kansanäänestys on erittäin hyvä ja demokratian mukainen keino selvittää kuntalaisten mielipide kuntaliitokseen.

Äänestys kysymys voisi olla: Kannatatko Juankoski ja Kuopion liitosta?
Vastaus: Kyllä tai ei

Tuusniemi sen tekee ja kuuntelee kuntalaisia.

varma asiastaRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 18.24
Jos järjestää kansanäänestyksen kannattaa varoa sitä tapaa, jota Putin sovelsi Krimillä, jossa molempiin kysymyksiin vastauksena oli "haluan ehdottomasti liittyä Venäjään".

Äänestyspaikoilla venäläiset sotilaat vartioivat äänestysrauhaa Kalasnikovit valmiina ja tulos oli toivottu. 97%:sti oltiin samaa mieltä. Liitytään Venäjään.

Eläköön demokration diktatuuri!

Eino K.Re: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 19.17
Juankoski on kriisikunta. Täältä ei kysellä enää mitään. Päätökset tehdään muualla ja muiden toimesta. Valinnanvapaus ei siis koske kriisikuntia.

päättelijäRe: Tosiseikkoja kuopiolaisille7.4.2014 20.58
Ei valtiolla ole mitään avointa pikkiä kriisikunnillekaan. Jalasjärven JAKK kähminnässä 35 milj. euro lasku lähti valtionapujen väärästä käytöstä Jalasjärvelle.

1990-luvulla tarvittiin Karkkilan velkojen hoitoon ihan oma laki; Lex Karkkila, mutta lain voimassaolo päättyi jo 2001.

Juankoskella tarvitaan siiis ihan uusi laki: Lex Juankoski vai onko uuden lain nimi Lex Juankosken Nero. Varmaa on ainakin se, että Nero saa paikan historian kirjoihin.

Tilanne on huolestuttava. Tuskin lakia voidaan pikaisesti säätää ja valmistelussa voi tulla vaikeuksia selittää, miten näin paha velkaantuminen pääsi yllättämään. Juankoskellahan "luotiin vain pysyviä työpaikkoja koko maakunnan tarpeisiin" kuten aikoinaan Kale Sorsan johdolla Imatralla Valcossa.

Nyt on siis nähty, että kepuloisten ja demujen teollistamispolitiikka on ihan hanurista.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: