Keskustelu

Housut pyykkiin.mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 12.42
Nyt näyttää siltä,että kuntaliitokset eivät toteudukkaan.Meille taitaa juankoskelle tulla" Urvonkylmät".Edessä on Kreikan ajat.

Välimerkin jälkeen aina välilyöntiRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 12.47
Kyllä ne toteutuu. Älä suotta huolestu.

rättivaraston esimiesRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 13.50
Välilyönnillä tai ilman. Housut laitetaan joka tapauksessa pyykkin.

Puhdasta pitää päälle laittaa, kun kosiolle mennään.

Oikolukijan kannattaa keskittyä oleellisiin asioihin.

Pena T.Re: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 14.05
Juankosken vetovoima pitää palauttaa. Pitää houkutella vanhuksia, lapsiperheitä ja erityisesti yrittäjiä. Miten? Ottakaa neuvot Vapaalta Juankoskelta, rehdiltä ja osaavalta porukalta.
Neuvomme ja varoituksemme ovat osuneet alusta alkaen nappiin, mutta niiden noudattaminen on johtokoplalle ollut mahdotonta. Ehkä nyt sujuu paremmin. Sopiiko?
On niin ikävää keskustella tuomioistuinten välityksellä, kun olemme tavattavissa henkilökohtaisesti Juankoskella lähes päivittäin.
Kuntalaki edellyttää kuntalaisten äänen kuulemista. Miten olisi kansanäänestys kunnan kehityslinjoista?
Heimo ja Veijo: Saisitteko tämän aikaiseksi?

ABRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 14.55
En voi olla kerrankin puuttumatta epäoleellisuuksiin. Nimimerkillä kirjoittajille on useamman kerran huomautettu, että hyvähän se on huudella nimimerkin takaa. Mutta jos on syytä käyttää nimimerkkiä, olisi mielestäni käytettävä aina samaa. Jotkut käyttävät joka kerta eri nimimerkkiä ja toisaalta nimimerkki sisältää jo asiaa eli on kuin otsikon jatke.

Tuossa ylempänä on hyvä esimerkki, kun joku kirjoittaa nimimerkillä ?Housut pyykkiin.?. Nimimerkin kyllä tunnistaa siitä, ettei kukaan muu käytä nimimerkin jälkeen pistettä. Nämähän ovat usein nimimerkkejä, jotka aloittavat oman ketjun, vaikka samasta asiasta on jo ketju olemassa.

Pedanttisena ihmisenä minua myös häiritsee se, että kaunista kirjakieltämme raiskataan ja kirjoitetaan huolimattomasti. Voihan sitä kirjoittaa puhekieltä ja murretta, jos sen tekee koko kirjoituksen osalta. Jos kuitenkin tekisin pienen analyysin housupyykkärin kolmesta virkkeestä, niin niissä on seuraavia poikkeamia kirjakielestä:

- välimerkkien jälkeen todellakin pitäisi olla välilyönti
- toteudukkaan kirjoitetaan yhdellä k:lla eli perusmuoto on tässä tapauksessa toteudu ja siihen liitetään pääte ?kaan
- ensimmäistä lainausmerkkiä ennen on välilyönti

No tekstihän on silti ymmärrettävää, mutta ymmärrän myös nimimerkkiä, joka välilyönneistä huomauttaa. Vaikea on lukea ja omaksua, jos teksti ei ole sujuvaa. Luetun ymmärtäminen näin vaikeutuu. Erityisesti poliitikkojen pitäisi huolehtia kirjakielestä. Jos on epävarma, mikä on oikein, niin nopea keino on googlata vaihtoehdot. Toteudukaan antaa 21700 vastausta ja toteudukkaan 6790. Kun katsoo noita jälkimmäisiä, niin ne ovat melkein poikkeuksetta keskustelupalstoilta.

housut pyykkiinRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 15.05
Faktorille. Vaikka asia kipeää tekeekin, niin hyvä että kuitenkin asian ymmärsit, pilkku ja piste virheistä huolimatta.

Jii HuuskoRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 17.58
Pilkun paikka ei ole ilman merkitystä vaan asia voi muuttua hyvinkin oleellisesti. Esimerkki Venäjältä; tsaarin aikana murhamies oli tuomittu Siperiaan elinkautiseen vankeuteen. Murhaaja vakuutteli syyttömyyttään ja anoi armoa keisarilta, joka kuitenkin oli armoton eikä myöntänyt armahdusta.
Tsaarin kirjurille oli kuitenkin sattunut pilkku väärään paikkaan, Hänen piti kirjoittaa Armoa ei, Siperiaan, mutta pilkku pelasti murhamiehen, sillä kirjuri kirjasi tsaarin tuomion Armoa,ei Siperiaan.

Pena T.Re: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 18.01
Vanhuksia sinänsä voi olla myöhäistä houkutella, mutta eläkeläisiä, jotka ovat nykyisin useimmiten melko hyvätuloisia ja aktiivisia.
Kirjoitin virheellisesti pari puheenvuoroa aiemmin.

kyselijäRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 19.11
Mielestäni AB on nyt ottanut aiheetta "palstapoliisin" roolin. Olen itse kirjoittanut muutamalla eri nimimerkillä Vapaaseen, koska valitsen nimimerkin jotenkin aina sellaiseksi, että se kuvastaa aihetta tai kommenttia.

Sorry tästä ikävästä tavasta. Kekkosellakin oli tapana kirjoitella nimimerkkien valossa vähän niitä ja näitä ja kansa sitten ihmetteli, että kukahan se on tuo kärjekäs kirjoittelija, joka halusi muutosta.

Jos sattuu Vapaaseen omalla nimellään kirjoittamaan jotain kriitistä, niin voi olla varma, että hyeenat on kohta niskassa - valitettavasti.

AB on hyvä ja lähes virheetön kirjoittaja, josta nostan hänelle hattua. Me voitaisiin kuitenkin keskittyä varsinaisiin asioihin välimerkkisääntöjen sijasta. Ei kai me haluta alkaa näinä vaikeina aikoina pilkun viilaajiksi?

Tuosta oikeinkirjoituksen vaikeudesta tuli taas mieleeni yksi lyhyen saksan tunneistani lukiossa. Make niminen kaverini komennettiin taululle krijoittamaan seuraava saksankielinen lause:

"Ûbung macht den Meister"

Arvausleikkina kysyn nyt viisaalta AB:ltä, voiko tässä lauseessa tehdä niin paljon kielioppivirheitä (9 pukkia per kappale), että tulee jo tällä yhdellä lauseella hylätyksi ylioppilaskirjoituksissa?

eskimoRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 21.22
siirretään sitten pilkkua juankosken lainassakin pari pykälää taaksepäin,niin johan rupeaa helpottamaan.

ABRe: mitäs nyt tehdään juankoskelaiset11.4.2014 22.38
Eihän se tosiaan tuo pilkun viilaus niin tärkeää ole meille tavallisille ihmisille, mutta kuitenkin niille, jotka haluavat edetä poliittisella urallaan. Tunnen myös monia todella pahasti lukihäiriöisiä, jotka ovat menestyneet erinomaisesti elämässään.

Tuohon eri nimimerkeillä kirjoitteluun olen itsekin syyllistynyt, mutta en siksi, että hyeenat ovat ärsyttäneet, vaan siksi, että minulta on poistettu viestejä ja minut on pantu banniin ja pyydetty poistumaan Suomi24-palstalle. Olen kuitenkin säilyttänyt yhden tunnistettavan alkuliitteen, joka on ?alan?. Tosin kun kirjoitin ensimmäisen viestini ?alan miehenä?, niin niitähän syntyi muitakin kuin sieniä sateella.

Kyselijälle kyllä sanoisin, että on erittäin arvokasta oppia tuntemaan jonkun nimimerkin ajatusmaailmaa, kun nimimerkki säilyttää tunnistettavuutensa. Minä olen täällä joskus hehkuttanut, kuinka oikeaan osuneita mielipiteitä nimimerkki ?Metsäneuvos? antoi palstan alkuaikoina ja ihmetellyt, mihin hän on häipynyt. Jos se olit sinä, niin suuret kiitokset niistä kirjoituksista. Toiset puhuivat vain takauksesta, sinä puhuit koko liiketoiminnan mahdottomuudesta. Juuri tästä syystä toivoisin, että nimimerkki on ja pysyy.

Mitä tulee tuohon saksankieliseen arvausleikkiin, niin pitkän saksan lukijana sanoisin, että jopa noin lyhyeen, sinänsä oikeaan ja esimerkiksi otettavaan lauseeseen voi tehdä jopa yhdeksän virhettä. En vain viitsi niitä ruveta luettelemaan.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: