Keskustelu

Juankosken suunnitelmat uusiksi Juankosken liittyminen Kuopioon siirtyy, liittyminen ajankohtaista 2021 jälkeen. 11.4.2014 18.03
Hallituksen päätös perua suunnitelmat kaupunkiseutujen kuntaliitoksista on otettu ilolla vastaan Siilinjärvellä, jota uhkasi mahdollinen liitos Kuopioon.

Iso kivi putosi sydämeltä, järki voitti oikeusvaltiossa, Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kommentoi päätöstä.

Lötjönen näkee, että Kuopion kanssa tehtävä selvitystyö ei ole turhaa. Etenkin jos selvitykselle saadaan puolueeton tekijä.

Sen asema selkiintyi, kun taustalla ei ole enää pakkoa. Haluamme tietää mitä hyötyjä yhteistyön laajentamisella tai kuntaliitoksella voisi Siilinjärvelle olla.

Siilinjärveläinen kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) pitää hallituksen ratkaisua järkevänä ja oikeana.

Olen johdonmukaisesti ollut sitä mieltä, että toimivien ja taloudellisesti vakaiden kuntien hyvät käytännöt on tunnistettava ja niitä on levitettävä laajemminkin käyttöön. Sokea väkilukuun katsominen ei kuitenkaan ole oikea tapa ratkaista sitä, mikä kunta kaipaa liitosta ja mikä ei, Väätäinen toteaa tiedotteessaan.

Hänen mielestään ratkaisu osoittaa hallitukselta vastuullisuutta, harkintaa ja rehellisyyttä.

Hallitusta on pilkattu milloin toimintakyvyttömäksi, milloin demokratiaa vastaan toimivaksi. Nyt olemme kuitenkin lyhyessä ajassa nähneet kunnioitettavat ratkaisut niin kiistaa aiheuttaneeseen sote-uudistukseen kuin myös nyt pakkoliitoskysymykseen. Hallituksen päätöksiin näissä asioissa ei voi olla kuin tyytyväinen.

Kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) pitää kaupunkiseutujen pakkoliitoksista luopumista demokratian ja järjen voittona.

Koko kuntauudistushanketta on leimannut hallitustaipaleen ajan ylimielisyys ja pakkoliitosesitystä on suuresta kritiikistä huolimatta ajettu kuin käärmettä pyssyyn. On suomalaisten kuntien onni, että opposition kädenojennuksen myötä syntynyt sote-ratkaisu on vienyt pohjan pakkohenkiseltä kuntauudistukselta, Rossi sanoo.

Hänen mukaansa kuntauudistus pakkoliitoksineen tulehdutti kuntien välejä.

Hyvä esimerkki tästä on Pohjois-Savo, jossa vastakkainasettelu Kuopion ja ympäryskuntien välillä on osin pahentunut ja aiempia yhteistyöhankkeita on kaatunut.

Hän pitää hyvänä sitä, että kuntauudistuksessa panostetaan nyt vapaaehtoisuuteen ja yhteistyöhön.

On järkyttävää ajatella kuinka paljon henkilötyövuosia ja resursseja valtionhallinnossa ja kunnissa on käytetty vajaan kolmen vuoden aikana lukuisiin selvityksiin ja lausuntoihin, joiden hyödyllisyyden voi kyseenalaistaa, Rossi sanoo.

Kamreerin alkuRe: Juankosken liittyminen Kuopioon siirtyy, liittyminen ajankohtaista 2021 jälkeen. 11.4.2014 18.47
Juankoski liitetään onneksi kriisikuntalain perusteella eikä liitos viivästy. Muilta osin liitokset jäävät itsenäisten kuntien päätösten varaan.
Vaikka pakkoliitokset poistuvatkin, jatkuvat vapaaehtoiset liitokset. Valtionosuusuudistus takaa sen, että köyhtyvät maaseutukunnat suorastaan pyytävät saada liittyä keskuskaupunkeihin. Tuusniemi, Kaavi, Suonenjoki ovat varmoja liittyjiä. Ainoastaan Siilinjärvi tullee säilymään itsenäisenä.
Juankoski on toimillaan varmistanut nopean liitoksen monin päällekkäisin toimin. Viime vuoden alijäämä oli meilä asukasta kohti yli 1000 euroa. Yksikään toinen kunta ei pystynyt samaan. Valtio ja Kuopio tietävät, että Juankosken kaltaisen kunnan itsenäinen päätösvalta on lopetettava yhteisen edun nimissä. Nopea liitos takaa tuhkauksen päättymisen.

Pekka VRe: Juankosken liittyminen Kuopioon siirtyy, liittyminen ajankohtaista 2021 jälkeen. 11.4.2014 19.10
Moro,
jos lisärahaa liitokseen ei tule, en usko koko liitokseen.
Tuusniemi ei todellakaan ole varma liitoksesta, kuten ei Kaavikaan. Mikään laki ei pakota vastaanottavaa kuntaa liitokseen, onko kriisikunta toisena osapuolena tai ei. Nyt on kysymys vain siitä, kannattaako Kuopioon liittyminen Kuopiota, sillä muuten valtion selvitysryhmä tekee saman, kuin Karkkilassa aikoinaan, ja antaa kunnan hallinnolle pakkotoimet, jotka käsittävät henkilöstön vähennykset ja muut toimet, kuten lainan takaisinmaksusuunnitelman ja niin edelleen.

ABRe: Juankosken liittyminen Kuopioon siirtyy, liittyminen ajankohtaista 2021 jälkeen. 11.4.2014 20.04
Karkkila oli aikoinaan mielenkiintoinen tapaus ja siinä on paljon sekä yhtymäkohtia että eroja Juankoskeen nähden. Sitä voi muistella esimerkiksi alla olevasta tutkielmasta:

https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/22931#

Tuosta yhteenvedosta pätkä tähän lainattuna:

"Tutkimuksessa selviää, että Karkkila ei ajautunut ainoastaan taloudelliseen kriisiin, vaan myös poliittis-hallinnolliseen ja paikallisidentiteettiä ravistelleeseen kriisiin. Näiden kolmen kriisin kautta hahmottuvat valtasuhteiden jatkuvasti muuttuva verkosto. Tämä johti viranhaltijoiden korostuneeseen valta-asemaan. Tämän lisäksi valtuutetut myös osaltaan siirsivät vaikeissa kysymyksissä vastuuta julkisessa keskustelussa pois itseltään, asettaen itsensä ikään kuin päätöksenteon ulkopuolelle. Muutosjohtajan katsottiin edustavan kaupungin ulkopuolista ?toiseutta?.

Valtuutetut myös perustelivat päätöksentekoa usein pakon kautta, vaikka aineiston pohjalta on todettavissa, että toiminnan mahdollisuuksia oli aina olemassa. Tarkastelussa selviää myös, että pakon politiikkaa käytettiin kriisin aikana paitsi perustelemaan tehdyt päätökset julkisuudessa, myös perustelemaan vaikeat päätökset päätöksentekijöille itselleen. Vaikka päätöksenteko säilyi lainsäädännön mukaisesti valtuuston hallussa, siirtyi monissa tilanteissa valtaa viranhaltijoille, kun luottamushenkilöorganisaatio halusi irrottaa itsensä henkisesti päätöksenteosta ja sen seurauksista. Esityksiä kritisoitiin julkisuudessa, mutta kuitenkin hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä."

Mielestäni se oleellinen ero Juankoskeen oli ja on olemassa, että Karkkilan vieressä ei ole mitään isompaa kuntaa, johon se olisi voinut Juankosken tapaan turvautua. Tälläkin perusteella olen jokseenkin varma, että Juankoski liittyy Kuopioon vuonna 2017. Nyt muuten Karkkilakin on aika pahassa kriisissä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: