Keskustelu

poliittinen tarkkailijaMAAKUNTA SOTE TAPPAA KEPUN25.9.2020 20.26
Lohi on niin arvokas kala, että sitä kannattaa pyytää vuositolkulla, vaikkei saisikaan.

Tämä totuus paljastui eilissä A-Studiossa, kun kepuloisten 4H ajatushautomon puheenjohtaja Markus Lohi selosti, miten maakunnallisen hallintohimmelin avulla kunnallinen perusterveydenhuolto saadaan järjestykseen.

Jopa itsensä tukastaan suosta nostanut paroni Münchausen pyöri arkussa, kun joutui kuuntelemaan Markus Lohen jorinoita.

Markus Raukka yritti puolustaa näkemyksiään sillä, että hän on istunut erilaisissa valiokunnissa ja siksi hän tietää, että nyt ollaan oikealla tiellä.

Markuksen mukaan päätökset on tehtävä nyt, vaikka ideaalista mallia ei syntyisikään.

Valitettavasti noissa valiokunnissa on toistuvasti todettu, että ollaan väärällä tielä ja maali karkaa koko ajan käsistä.

Saa nähdä, missä vaiheessa Markus Raukka havaitsee saman kuin Sote Rehula, joka parivuotta yrittäessään työntää neliskulmaista tappia pyöreään reikään uupui sairaalakuntoon ja joutui keskittymään ravialalle.

Muistelen, että Sote Rehulalta meni siinä rytäkässä jopa käsi tukisiteeseen.

Sote Rehula raahasi harjoituksistaan yli 1000 sivuisen bumagan näytille, että on tässä töitä on tehty niska limassa viimeistä pykälää myöten.

Nyt demujen Krista Kiuru näyttää yrittävän taas samaa bumaga-temppua.

Eduskunnassa on jo esitelty yli 1200 sivuinen A4-pino, jossa on näköjään pohjana Sote Rehulan perustuslain vastaiset pykälät ja laadittu 200 sivun edestä uusia pykäliä lisää.

Minä tässä odottelen, missä vaiheessa Kanki Kaikkonen puuttuu asioiden kulkuun, koska Markus Lohi on kokonaan unohtanut sen, että Krista Kiurun ja Markus Lohen nykyisessä bumagasssa maakunnallinen puolustusnäkökulma on selvästikin jäänyt puuttumaan.

Onhan se jo tavalliselle kadunihmisellekin selvää, ettei Suomen puolustus ilman NATOA voi olla luotettavissa käsissä, jos maakunnisssa ja tietysti myös kunnissa kansalaisten sekä fyysinen- että psyykkinen terveystaso on huteralla pohjalla.

Armeijassahan se tiedetään, että vatsallaanhan se armeijakin marssii, joten Markus Lohen ja Krista Kiurun ajamaa Maakunta Soten täytyy tarkastella siis vielä kuntalaisten elintarvikehuollonkin näkökulmasta.

Tästä jo nähdään, että perustuslain vastaista Maakunta Sotea ajavien tahojen on otettava huomioon myös maataloustuki, elintarviketeollisuus sekä keskittynyt päivittäistavarakauppa ja tietysti kaikki liikenteeseen liittyvät asiat, kuten julkinen ja yksityinen liikenne mukaan lukien taksit, sähköpyörät latauspisteineen, junat, lentokoneet ja lossit jne.

Selvästi näkee, että Markus Lohi soittaa koko ajan kepuloisten vanhaa keskittämislevyä, jossa kyläkoulut on jo suurelta osin tapettu ja samalla pienet kunnat ovat hävinneet maailman kartalta.

Koulutukeltaan Markus Lohi on oikeustieteen maisteri, joka työurallaan keskittyi lähinnä oman yrityksensä tilintarkastustöihin.

Markus ei siis ole lääkäri, psykiatri eikä myöskään sairaanhoitaja, joten hyvin ymmärtää, ettei Markus ole mikään Sote-asiantuntija.

Täytyy todeta, että A-studiossa kokoomuksen Paula Risikko (sairaanhoitaja ja terveystieteen tohtori) sanoi kerrankin suoraan, miten SOTE pitäisi järjestää (kuntapohjalta, jossa terveydenhuolto ja myös sosiaaliset asiat sekä potilaat monipuolisesti tunnetaan).

Isommissa ja haja-asutetuissa kunnissa kuten esim. Kuopiossa päätöksenteko ja toimeenpano pitää tietysti viedä alueille, eikä keskittää niitä satojen kilometrien päähän kalliisiin yliopistollisiin keskussairaaloihin.

Esim. antibioottireseptin pystyy määräämään milloin tahansa paikallinen sairaanhoitaja. Sitä varten ei tarvita yliopistollisen sairaalan professorin, erikoissairaalan ylilääkärin tai THL:n komitean lausuntoa.

Oleellinen kysymys tietysti on, kuka maksaa terveydenhuollon kustannukset ja se, että Suomen kaikkia rahoja ei voida terveydenhuoltoonkaan laittaa, koska täytyyhän meillä riittää raha vielä ruokaan, vaatteisiin, asumiseen ja liikkumiseenkin.

Maakunta Soten rakentelu on syytä pysäyttää välittömästi. Onneksi korona tuleekin sen jo luonnostaankin pysäyttämään.

Koronaharjoituksestakin on jo havaittu, että julkinen terveydenhuolto ei pysty missään olosuhteissa yksin hoitamaan esim. vakavaa kansallista pandemiaa. Siihen tarvitaan kaikki terveyden- ja sosiaalihuollon asinatuntemus ja kädet, jotka Suomessa ovat.

Suomessa SOTESSA ainoa ongelma on se, että sairaita pyritään auttamaan politiikan avulla, kun pitäisi keskittyä potilaiden sekä fyysisen, että psyykkisen terveyden ennaltaehkäisevään huoltoon.

Tässä kohtaa mallia voitaisiin ottaa teollisuudessa jo kymmeniä vuosia käytössä olleesta ISO 9000 normien mukaisesta laatuajattelusta, johon liittyy pienten askelten mukainen jatkuvan parantamisen periaate.

Nähin periaatteisiin kuuluu esin. ns. LEAN ajattelu ja jatkuva toimittojen mittaaminen, vertailu (benchmarking) ja hyvin käytäntöjen soveltaminen. Kysymys on pitkälle johtamisesta.

Suomihan tunnetaan maana, jossa johtamisessa keskeinen periaate on ns. Management by Perkele, jossa ohjeet annetaan ylhäältä työtapojen ja myös TES sopimusten kautta.

Suomessa organisaatioilla ei voi olla itseohjautuvuutta, koska pientenkin työvaiheidenkin suorittamiseen tarvittavien ohjeiden (Sote-pykälien) on tultava Suomessa ylhäältä tai Sote Rehulan, Krista Kiurun ja Markus Lohen kirjoittamasta lakikirjasta.

Suomessa organisaation alemmilta tahoilta ei voi tulla hyviä kehitysideoita, eikä niitä katsota edes hyvällä, koska se voi lisätä eriarvoisuutta.

Kun nyt Sote-huollossa ongelmana on väestön ikääntyminen ja siihen liittyvä kunnallisten terveydenhuoltokustannusten kasvu, niin silloin on selvää, että tämä kasvu ei vähene sillä, että maksajaksi kunnan sijasta tulee maakunta.

Ylileveän Maakunta Soten kehittely on syytä lopettaa välittömästi. Oikeuskanslerin on myös syytä selvittää se, millä valtuuksilla Terra Sipilän sote porukka Päivi Nergin johdolla käytti vuosina 2018-2019 peräti yli 400 milj. EUR:a laittomaksi todetun Maakunta Soten vyörytykseen ja pakkosyöttöön kansalle.

Luulisi, että jopa vasemmistolainen viherpipertäjien hallitus olisi jo huomannut, että Venäjälläkin kommunistinen keskitetty järjestelmä romahti Suomenkin naapurissa jo 1991. Kokeilua kesti lähes 75 vuotta.

Venäjän kokeilun päättymisestä on siis kulunut jo noin 30 vuotta ja kuitenkin Suomessa nykyhallitus näyttää pyrkivän samaan utopiaan, joka jopa Venäjällä todettiin epäonnistuneeksi.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: