Keskustelu

Pekka VMielipiteeni18.4.2014 15.59
Moro ja rauhallista Pääsiäistä.

Juankosken kaupungin taloutta ja hallintoa on hoidettu kaikkien mittapuiden mukaan erittäin heikosti. Kaupungilla ei ole varsinaista johtamis-strategiaa eikä myöskään nykyajan johdon tietotaitoa ja koulutusta kunnan johtamiseen nykyajassa.
Juankoski jähmettyi vanhanaikaisen hallinnon kulttuuriin Kangasperkon johtajuuden alusta lähtien, jolloin kangasperko ryhtyi Strömsdalin hallituksen tehtaan toimintaa kunnan yhteistyön avulla ja varoilla. Keksittiin jopa yksityinen yritys, kehitysmasuuni, masinoimaan varoja tehtaan toimintaan. Samalla oma peruspalvelutuotanto jäi kehittymättä ja suurin intressi johdolla oli tehtaan toiminta ja sen tukeminen. Kehitettiin jopa julkisilla varoilla osittain uusi Biolämpölaitos, joka todellisuudessa oli vain suunniteltu Strömsdalin toimintaa tukemaan, ei lainkaan kunnalliseen energiantuotantoon, johon se virallisesti sai luvan käyttää miljoonia kunnan varoja. On huomioitava, että Kangasperko toimi samaan aikaan Juankosken kaupunginjohtajana, Strömsdalin hallituksessa, Biolämpö laitoksen hallituksessa ja Savon voiman verkon hallituksessa. Siis miten tämä on mahdollista.... Esteellisyys on ollut mukana lähes jokaisessa päätöksessä. Mutta kun kukaan ei vaivautunut, vaan ehkäpä kuviteltiin, että tämä tapa ja menettely on lain mukaista. No ei ole. Eikä ole ollut.

Nyt kun paska on tulettimessa ja sitä on joka paikassa, on syytä jokaisen ihmetellä, miten on mahdollista, että yhä edelleen kaupunki jatkaa samaa rataa: kaupunginjohtaja on saanut aikaan velkasaneeraukset, jossa Juankosken saatavat mitätöidään, , alijäämiin ja siis kuntalaisten maksettavaksi tulee miljoonia lisää, sillä poistot ja alaskirjaukset merkitään selvitysten jälkeen alijäämään.
Juankoski menettää tällä toiminnallaan lähes kaikki entiset investoinnit, miljoonat eurot, jotka turhaan on pistetty menemään: lukio, keskuskeittiö, varmasti osittain terveyskeskuksen toiminnat, palveluja ja itsenäisyyden.

Mutta silti hyvvee piäisiäistä.jäseneksi ja samalla kunnanjohtajana tuki erittäin kyseenalaisella menettelyllä

Kyllä se vielä haihtuuRe: Mielipiteeni18.4.2014 19.29
Tällä hetkellä kaupunginjohdossa on henkilöitä joilla ei riitä tieto ja taito.

Samalla he pelkäävät oman asemansa puolesta ja ovat pistäneet päänsä pensaaseen ja sieltä pyllistelevät kuntalaisten suuntaan.
Eivät tuollaiset miehet joilla ei ole munaa voi yhteisiä asioita hoitaa päättäjinä ja siksi pään ovat pistäneet pensaaseen.
Mutta on ymmärrettävää jos vaimo on ollut viidenmiljoonan laittoman kunta takauksen takana. Toinen on ollut itse päättämässä kuntatakauksesta, niin ei siinä voi kovin suurta meteliä pitää.
Ei siinä ole halua selvittää kuka on vastuussa miljoonien kylvämisestä maailman tuuleen.
Vaan kyllä he mieluummin pistävät kuntalaiset maksamaan ja ollaan itse hiljaa ja hissun kissun.
Odottelevat vaan lupaamansa puuterminaalin ilmestymistä aseman seudulle. Ja ihmettä, että Mersu ropsahtaisi käyntiin.

Parasta tässä on se, että välivesi on alkanut puhdistua kun Mersu on ollut seisahduksissa ja voi jo olla, että Muuruvedellä voi jo ottaa järvestä saunavettä.
Putaan rantatontitkin alkaa joitakin kiinnostaa muutamanvuoden kuluttua jos Mersu ei lähde käyntiin.
Kuten valtuuston varapuheenjohtaja Pekka totesit, että paskaa on tuulettimissa, mutta paska alkaa hävitä väli- ja Akonveden vesialueelta ja sitä on enää pelkästään eniten tuulettimissa.
Olisiko niin, että se aiheuttaa sisäilmaongelmia kylän kouluissa ja siinä on syy koululaisten oirehtimisiin.

raikulipoekaRe: Mielipiteeni18.4.2014 21.39
Suurin oireilu taitaa johtua kotikasvatuksen puutteesta. Sisäilma tulee ongelmaksi, kun ei välitunnilla käydä ottamassa ulkoilmaa. Kotona lapsilla aika menee tietokonepeliä pelatessa omassa tunkkasessa huoneessa sipsiä syöden ja energiajuomia kittaamalla. Vanhemmilla sohvannurkassa päivän keppana annosta tuhotessa ja Salkkareita tuijotellassa. Passaa siinä opettajia ja koulua syyttää, kun on kurjaa ja kaikki potkii päähän.

ruukkilainenRe: Mielipiteeni20.4.2014 11.08
Maanantai ei mittää, tiistai ei mittää, keskiviikko, torstai ei mittää... jne. Työmaa päiväkirja Premium Boardilta.
Kyllä se siitä lähtee... jos jaksaa uskoa. Tarvitaan vaan vielä pikkusen jatkoaikaa niin koneet käynnistyy... Kusetus jatkuu ja jatkuuuuuuuuuuuuuu....

ABRe: Mielipiteeni20.4.2014 12.58
Ei ole mitään syytä ihmetellä, miten Nero on saanut aikaiseksi kaiken. Nimittäin kaikki on suhteellista eli Nero on todellakin nero perusjuankoskisiin verrattuna. Mutta hänhän onkin tullut muualta Juankoskelle.

AKMRe: Mielipiteeni20.4.2014 13.21
Mersuun olisi hyvä vihdoin kokeilla "mäkilähtöä". Kaikki vielä irtisanomatta olevat Tratta PBF:n pahvimiehet joukolla työntämään, niin kyllä sen siitä pitäisi käyntiin hyrähtää.

Kaikki Mosset laitettiin 1950-luvulla talvipakkasilla käyntiin kammella, joten kyllä näitä keinoja Juankoskella vielä on monta varastossa.

Olisi hyvä tarkistaa myös "tulpan johdot", jos olisi vaikka jäänyt sähkölasku maksamatta.

Juankosken Nerolla ja Risteferillä näyttää olevan jo uskon puutetta.

ABRe: Mielipiteeni20.4.2014 17.23
Oikeastaan en ihmettele lainkaan, miksi Juankosken Neron toimia katsotaan läpi sormien eikä kukaan uskalla syyttää häntä mistään. Nero on Juankosken kepuloisten talutusnuorassa. Kepuloisia määräävät Juankosken ökyisännät. Heitä taas määräävät valtavat maataloustuet. Ökyisäntiä ei uskalla kukaan Juankoskelainen loukata saati sitten vastustaa.

Myös monet muut kuin kepuloiset ovat riippuvaisia maataloustuista ja kepuloisten järjestöistä. Näin ollen myös useat muiden puolueiden poliitikot ovat puoli- tai piilokepuloisia. Näin he eivät itse kaupunkilaisina, valtuuston jäseninä tai kaupunginhallituksen jäseninä vastusta Neron toimia. Itse asiassa hyväksyvät, vaikka puhuisivatkin muuta.

Tämä kepuloisten suosiminen näkyy sekä valtakunnanpolitiikassa että Juankoskella. Ajatellaanpa kuinka vähän on puhuttu miljardien maataloustuista säästökohteena. Paljon pienemmistä ja niihin verrattuna aivan mitättömistä kuten lapsilisistä kyllä puhutaan. Jotta saisi jonkinlaista kuvaa tukien suuruudesta, niin katsokaapa alla olevaa vuoden 2013 listaa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288650350154.html

Pohjois-Savossakin noin 20 sai yli 300 000 euroa ja paras noin 760 000 euroa.

AKMRe: Mielipiteeni20.4.2014 18.05
Miljardien maataloustuki on saavutettu ikiaikainen kepuloisten etu. Ei sellaisesta voi tinkiä tai edes keskustella tinkimisestä. Maataloustuki on vähän sama kuin NATO-keskustelu. Ei tällaisista asioista sovi edes keskustella.

Ei suomalainen duunarikaan voi palkoista tinkiä, koska kysymyksessä on myös saavutusta edusta. Työsopimusten yleissitovuus on myös saavutettu etu. Ei siitäkään voi tinkiä. Sakemannit on hulluja, kun ne tinkii palkoistaan, vienti vetää ja vaihtotase on kunnossa. Suomalainen duunari ei anna koskaan periksi.

Ainoa, mistä voi tinkiä on pienyritysten voitoista ja lisätä yrittäjien taakkaa ja perintöveroa.

Maataloustuissa kohtuus pitäisi olla kerjätessäkin, mutta ei.

Minusta on kaiken huippu, että lähes monopoliyhtiö Valio kahmaisi jälleen kerran maataloustukea jättipotin eli peräti 1.8 milj. euroa.

PVRe: Mielipiteeni20.4.2014 18.11
Moro,
ja ihan pääsiäisen kunniaksi suurimmat maataloustuen saajat ovat Suomessa Björn Wahlroos, tuo mainio entinen vasuri ja nykyisin RKP:n suurin yksityinen tukija. Toinen on Antti Herlin, jonka poliittinen kanta lienee Kokoomus.
Mutta ilman esim. kepulaisia maataloustuen saajia suomalaiset söisivät nyt entisiä Nokian kännyreitä.
Minä syön mielelläni kotimaista leipää ja kotimaista filettä, kyljyksiä ja kananpaloja.
Hyvää pääsiäistä kaikille kepulaisille maataloustukien saajille.

AKMRe: Mielipiteeni20.4.2014 19.32
Minusta maataloustuista pitää keskustella myös kiihkottomasti. Faktahan on se, että lumen alla on huono viljellä maata, mutta onko ylipäätään järkevää tukea lumen alla viljelyä?

Kannatan lämpimästi kotimaisia eväitä kuten Moro Pekkakin, mutta kun menen kaupan tiskille, niin eipä ole vuosiin tehnyt mieli ostaa kotimaista sisäfilettä karmeiden hintojen johdosta. Kananliha tuntuu vielä olevan kohtuuhinnoissa.

Suomalaisessa keskustelussa ei ole vielä saatu avattua edes sitä asiaa, miten tuon kotimaisen ruoan hintakin muodostuu. Meillä on päivittäistavarakaupassa S-ryhmällä muistaakseni noin 46%:n markkinaosuus ja K-ryhmällä 35%:ia, siis näillä kahdella yhteensä 81%:ia.

Tästä huolimatta kukaan ei ole pystynyt vielä selvittämään näiden jättipelureiden katteitakaan. Suomen maantieteellisellä sijainnilla ei voida puolustella sitä, että suomalainen ruoka maksaa yksinkertaisesti nykyään liikaa ja on kalleinta Euroopassa. Ruoan hinnan nousuvauhti on myös ollut Suomessa ennätysluokkaa Euroopassa.

Minä pikkuisen ihmettelen sitäkin, että S-ryhmänkin eväät jaellaan ympäri Suomea Inexin:n Espoon Kilossa olevasta logitiikkakeskuksesta. Kyllä voikilon kuskaus Espoosta Ouluun maksaa aika paljon, vaikka se matka taittuu yhdessä päivässä.

Kun päivittäistavarakaupan myynti on nykyään suuruusluokkaa 16 miljardia euroa vuodessa, niin koko maataloustuki noin 2 miljardia euroa on tietysti aika suuri luku eli 12.5%:ia kokonaisuudesta. Onko osuus kohtuullinen, en siihen ota kantaa.

Se on joka tapauksessa selvää, että lähivuosina Suomen "sairas" päivittäistavarakauppa joutuu kovan rakennemuutoksen kouriin. Kasvava nettikauppa pitää siitä huolen. Maataloudessakin tämä vaihtoehto on otettava vakavaan syyniin.

Kaupan rakennerytäkässä myös kaupan kustannusrakenteet avataan ja maataloustukikin joutuu tarkempaan tutkiskeluun. Harkintaa voi varmasti tässäkin lisätä, koska kyllä Nallella ja Antti Herlinillä omat rahatkin riittää tilojen pyöritykseen.

Myös kotimainen elintarviketeollisuus kaipaa ravistelua. Kilpailun puutteesta kertoo myös se, että meillä meijerituotteissakin Valiolla ja Arlalla on niin suuret markkinaosuudet.

Kummasti vain näyttää siltäkin, että sakemannien Lidl-perheyhtiö se vain pikkuhiljaa hivuttautuu Suomeen ja hinnat tuntuu yleisesti olevan "kohdallaan". Lidl ostelee eväitään sieltä, mistä edullisimmin saa. Suomi on monopolien luvattu maa ja siksi meillä ei suksi luista oikein millään alalla.

Kasvihuoneet on jo keksitty, joten lumen alla viljelystä olisi hyvä pikku hiljaa siirtyä enenevästi erikoistuneeseen kasvihuoneviljelyyn. Kahdella miljardilla eurolla vuodessa pyörittää aika monta kasvihuonetta, eikä koskaan tule noita katovahinkojakaan.

Onneksi maitotuotannossa on jo päästy pikkuhiljaa parin kolmen lehmänkantturan pienviljelytiloista vähän suurempiin yksiköihin.

ABRe: Mielipiteeni20.4.2014 20.49
Maataloustuesta on esitetty kovin erilaisia arvioita. Budjettirahat ovat noin kaksi miljardia, mutta niiden lisäksi tulee kaikenkarvaisia muita tukimuotoja. Näitä ovat mm. maataloustuottajien eläkkeet, (tuki vajaat 600 miljoonaa euroa vuodessa) ja lomituskorvaukset (220 miljoonaa euroa).

http://www.talouselama.fi/Tebatti/puheenvuoro/suomessa+on+maailman+korkeimmat+maataloustuet/a2171448

Kokonaisarviot ovat vaihdelleet välillä 3-4 miljardia. Onhan se kestämätöntä, että maataloustuotannon arvosta noin puolet on tukia. Kaikissa maailman verrokkimaissa on tuki pienempää ja ruoka halvempaa. Kun seuraava hallitus on kepu-vetoinen, ei tähän näytä tulevan muutosta.

eskimoRe: Mielipiteeni20.4.2014 21.23
nämäkin tuet jäisi suomen ulkopuolelle jos niitä ei maksettaisi. maksetaahan tukia myös ranskaan viinintuotattajille ja kun juankoskella alkaa laajamuotoinen hampunviljely, niin johan pelkillä tuilla pärjätään.suomi on kai edelleen nettomaksaja eu-puljussa,eli on kai hyvä saada jotain takaisinkin

kristallipallon tuijottelijaRe: Mielipiteeni21.4.2014 0.22
Kyllä AB esittämä kokonaisluku maataloustuesta veti mielen matalaksi näin keskellä pääsiäistä. Olin jo melkein hyväksymässä lumen alla tapahtuvan viljelyn noin 2 miljardin tuen, mutta 3-4 miljardia alkaa olla jo liikaa.

Tulin katsastaneeksi tuon maatalous- ja puutarhatöitä tekevän väestön määrän ja sehän on enää vain vaatimattomat 125 000 henkilöä, joista 33% on naisia ja 67% miehiä. Alalla yrityksiä on 64 000 kappaletta. Alan henkilöstömäärä on pudonnut vuodesta 2000 30%:lla vuoteen 2011. 80%:lla alan yrityksistä on nykyään tietokone ja internet-yhteys.

Jos jakaa AB:n esittämän koko maataloustukiarvion 4 miljardia tasan kaikille allalla työskenteleville, niin koko tuen määrä on komeat 32 000 euroa/hlö/vuosi. Ihan kohtuullisille ansioille näyttää alalla pääsevän, kun täytyyhän alalla olla muutakin tuloa kuin pelkästään maataloustuki. Eurostatin mukaan tukien osuus Suomessahan näyttää olevan erittäin korkea 59% kaikista maatalousansioista. Muualla Euroopassa tuen osuus on selvästi alempi.

Viittaako tämä siihen, että Suomen monopolisoitunut kauppa ja elintaviketeollisuus kuppaa kaikki maalaisten rahat. Toisaalta on todettava, että maatalousyrittäjät ovat itse vahvasti mukana mm. Valiossa, Rasiossa, tietenkin S-ryhmässä ja myös Metsäliitossa. Kysymyksessä on rahan siirrosta taskusta toiseen - ns. taskubiljardi.

Jos tulevan 10-vuotiskauden aikana alan työllisyys laskee entiseen tyyllin ja maataloustuen määrä säilyy ennallaan, kuten AB:n yllä esittämistä hallitusarvoista voisi päätellä, niin vuonna 2021 maataloustuen määrä on jakson lopussa keskimäärin yhtä työtekijää kohden jo pyöreästi 45 700 euroa/vuosi. Keskimääräisen tuen vuotuinen nousuvauhti olisi silloin ihan mukava 3.6% p.a.

Tämän lisäksi tulee sitten tietenkin maataloustuotteiden hintojen noususta johtuva ansiotason nousu, joten kyllä tässä näissä hommissa ihan hyville ansioille taitaa sittenkin päästä. Ansiotaso noussee vuodessa noin 5-6%:lla. Ei pahemmin voi valittaa, jos teollisuudessa pyritään lähelle nollalinjaa muutaman seuraavan vuoden aikana.

Kun sitten innostuin vielä tarkistamaan Suomen valtion vuoden 2014 talousarvioita, niin sieltähän löytyy monia milenkiintoisia isoja lukuja mm. seuraavasti:
- valtion virkailijoiden eläkemenot 4 353 000 000 euroa
- valtion tuki kunnille 8 626 000 000 euroa
- maataloustuki 4 000 000 000 euroa (edellä mainittu)
- edelliset "tukitoimet" yhteensä 16 979 000 000 euroa
- kaikki määrärahat yhteensä 53 920 400 000 euroa
- "tukitoimien" osuus kaikista määrärahoista 31.5%

Huh, huh! Kyllä tässä nyt jotain on pahasti pielessä. Miten se peruskouluopettaja Juttakin heräsi näihin karmeisiin lukuihin vasta viime kesälomansa aikoihin. Hänhän on töissä valtiovaranministrinä. Voi kamala. Onkohan JUtalle tullut liikaa noita ulkomaan matkoja, kun tuo saksankielikin kuuluu olevan Jutalla hyvin hallinnassa.

Kyllä minusta nyt näyttää valitettavsti siltä, että kädet tässä on nostettava pystyyn, "kun ei rahat riitä jukulauta".



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: