Keskustelu

ABSellutehdas23.4.2014 11.11
Aika lähelle Juankoskea osui seuraava sellutehdas. No kyllähän se olis selvää, että ei uusia tehdaspaikkakuntia perusteta. On sillä puun kysyntään positiivinen vaikutus ja nimenomaan mäntykuitupuun kysyntään.

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/-metsa-group-suunnittelee-miljardiluokan-investointia-aanekoskelle/3177900

ABRe: Sellutehdas23.4.2014 13.22
Nyt alkaa metsäteollisuudessa tapahtua suurempia asioita. Karvinen jättää Stora Enson. Liian paljon arvosteltu hyvää miestä. On tosin kuvassakin rasittuneen näköinen. Saikohan jopa erorahan on kiinnostava kysymys. Voi olla, että iso newsprint yritys liikahtaa nyt eteenpäin ja metsäteollisuus lähtee nousuun. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että Juankosken tehtaaseen kannattaisi kenenkään satsata, vaan päinvastoin kaikki pysynevät siitä erossa.

http://www.hs.fi/talous/Stora+Enson+Jouko+Karvinen+j%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4+teht%C3%A4v%C3%A4ns%C3%A4/a1398218523532

AKMRe: Sellutehdas23.4.2014 18.22
Äänekosken kaupunginjohtajan mielestä Metsä Fibren selluinvestointi osuu kuin nappi silmään, mutta ei kuin suutarin sormi sian sellaiseen.

Jordan on käynnistänyt 1 300 000 tonnin bio-economy ecosystem - tehdas maksaa 1.1 miljardia euroa. Mikähän intressi Metsä Fibre 24.9%:n vähemmistöosakkaalla, japanilaisella Itochulla on osallistua Suomen bio-economy hankkeisiin? Itochuhan pitää vain huolta japanilaisten paperi- ja kartonkitehtaiden kuituhuollosta.

Saa nähdä tuleeko Äänekosken kaupunki sijoittamaan hankkeeseen omaa rahaa, kun kaupungin työttömyysaste on korkea eili 15%? Jos hanke olisi tullut Juankoskelle, niin Nero olisi noussut todelliseksi "sateentekijäksi". Mutta ei, kun ei.

Karvisen lähtö Stora Ensosta jää epäselväksi. Niin monet johtajat ovat lähteneet "vapaaehtoisesti", mutta että jättää nyt hommat kesken 4 vuotta ennen eläkeikää herättää kysymyksiä.

Karvinen myöntää tehneensä SE:ssa myös joitakin virheitä, kuten Kemijärven sellutehtaan hätäinen sulkeminen.

Sellu on vaarallinen bisnes. Tuoreessa muistissahan on Metsä Groupin innokas ryntäily Uruguayn Frey Bentosin 1 200 000 tonnin euca-sellutehtaaseen. Vaikeuksien jälkeen tehdas käynnistui vuonna 2007 ja ajautui lopulta UPM-Kymmenen käsiin.

Jordanin jalanjäljissä Karvinen lähti myös selluristiretkelle Uruguayhin. Montes del Platan sellutehdas alkaa nyt olla kohta valmis ja ympäristölupaa odotellaan.

Hanke ei ole viivästynyt vasta kuin toista vuotta, joten epäonnistumista ei voi verrata Olkiluodon katastroofihankkeeseen. Hankkeeesta koituu kuitenkin SE:lle satojen miljoonien eurojen tappiot.

Valkaistun euca-sellun hinta on pudonnut vuodessa jo noin 17%:ia ja vuonna 2009 hinta oli jopa 36%:ia nykyistä alemmalla tasolla. Onkohan mahdollisesti käynyt niin, että SE:n Uruguayn tehtaan rahoittajat ovat tarkistaneet hankkeen rahoituslaskelmat ja asettaneet sellun hinnalle kauhuskenariossa 30% nykyistä alemman hinnan? Silloin ei varmaan SE:n hankkeessa tappiot jää miljardiin euroon.

Jordan ja Karvinen pelaavat siis sellulla uhkapeliä, jossa aikojen saatossa moni on kyntensä polttanut.

Jordanille täytyy toivottaa onnea selluhankkeeseen. Suomeen on tavalla taikka toisella rakennettava lisää perusteollisuutta. Harmi vain, että vuoden 2008 jälkeen Suomessa metsäteollisuudesta tuli "kirosana".



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: