Keskustelu

kyrsiintynyt veronmaksajaSillikuuk on Juankosken syöpä24.4.2014 23.59
Ilman Neron kätilötöitä katastrofaalista Sillikuukkia ei olisi Juankoskelle koskaan tullut. Uuden kuntalain mukaan Sillikuuk joudutaan ilmeisesti yhtiöittämään jo vuoden 2014 aikana.

Tratta PBF:n ja biolämmön rinnalle saadaan sitten lähiaikoina jo kolmas Neron kätilöimä paikallinen konkurssiyhtiö.

Paitsi, että Sillikuuk on tullut veronmaksajille kalliiksi, niin Ilta-Sanomien selvityksen mukaan kehno kouluruoka saattaa lihottaa koululaiset ikävin seurauksin.

Asiaa on kysytty THL:stä ja apulaisprofessori Kirsi Pietiläiseltä Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä.

THL on vahvistanut, että yläkouluikäisistä lapsista jo 26% on ylipainoisia ja joka kymmenes on lihava. Syynä on useimmiten kehno kouluruoka, joka johtaa siihen, että syödään väärin. Napostelu saattaa lisääntyä ja sellainen on ravitsemuksellisesti erittäin huono asia, toteaa apulaisprof. Pietiläinen.

Selvitysten mukaan kouluruoissa on suuret erot. Pahimmillaan koululaisten ateriat ovat niin ankeiata, etteivät työmaaruolakoiden runsaisiin buffet- ja salaattipöytiin tottuneet aikuisetkaan söisi niitä mistään hinnasta.

Kouluaterioden raaka-aineiden hinta vaihtelee aterioissa selvitysten mukaan 0.75-1.10 euron välillä ja reilulla eurolla syö yläkoululainen ja lukiolainen.

Sillikkuukissa tuottettujen aterioiden vuotuiset kustannukset ovat suunnilleen 1.8 milj. euroa. Kun aterioita tuotetaan ilmeisesti yhteensä noin vain 160-170000 kappaletta vuodessa, niin yhden aterian hinta on hyvää pizzeriatasoa eli noin 12-13 euroa per annos.

Ainoa oikea Väkkärä on raportoinut monta kertaa, että ainakaan hänen lapsensa eivät voi syödä Sillikuukin eväitä.

Tällainen huippuhintainen ateriapalvelu tappaa vähitellen Juankosken kaupungin talouden, mutta samalla koululaisten pakkosyöttö Sillikuukin eväillä aiheuttaa myös koululaisille elinikäiset vauriot ja totta kai tällä pakkoruokinnalla on myös merkittävä vaikutus myös Juankosken koko ajan nouseviin sote-kuluihin.

Pahoissa syöpätapauksissa ei oikein tahdo olla muuta keinoa kuin radikaalileikkaus.

Kepuloiset joutuvat myöntämään lopulta myös tämän Juankosken mielettömän "hyvinvointi-investoinnin.

Veronmaksajien etu vaatii sitä, että Juankosken syöväksi osoittautunut Sillikkuuk poistetaan mahdollisimman pian radikaalileikkauksesella.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 0.24
Unohdin mainita, että Suomen paras kouluruokala Söderkullassa pyörii neljän hengen voimin ja aterian hinta on 1 euro per ateria.

"Södiksessä" ruoat valmistetaan alusta asti omassa keittiössä. Perunat ja porkkanat leikataan "Södiksessä" itse ja puolivalmisteita ei tilata. "Södiksen" rehtori Jan-Erik Holmkvist kehuu ruoan laadun parantuneen huomattavasti viime vuosina. Laatua parannettiin luopumalla puolivalmisteista. Eron kuulema huomaa.

"Södiksessä" on tarjolla myös luomutuotteita. Puhtaat raaka-aineet sekä ruuan valmistaminen paikan päällä ovat "Södiksen " valttikortit. Ruuan valmistaminen ei ole salatiedettä.

Juankoski ei osallistunut Sillikuuk tuotteillaan valtakunnallisille Gastro-messuille. Olisikohan ollut niin, että moderni Sillikuuk oli vielä messujen aikaan koeajovaiheessa.

Liitosneuvotteluselvityksessä hallintojohtaja kuitenkin totesi ja kirjoitti raporttiin, että moderni Sillikuuk on nyt saatu "täyteen käyttöön". Halintojohtaja ei ilennyt mainita mitään siitä, että Juankoskella kuoluaterian hinta on lähellä Palacen buffet-tasoa.

Juankosken syrjäkylillä voidaan hyvin kysyä keittiöhommissa apua vaikka taitavilta Martoilta. Marttojen muuriletutkin hillojen kera voittaa mennen tullen aneemiset Sillikuuk-eväät.

silliRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 6.13
On hyvää ja edullista ruokaa Juankoskella uudesta huipputekniikalla varustetusta keittiöstä.

ABRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 6.19
En ymmärrä, miksi tulee niin kalliiksi. Mitkä kustannukset ovat laskelmissa mukana?

Pena T.Re: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 7.45
Useista pyynnöistä huolimatta talouden ja toiminnan tietoja ei ole saatu Kaisu Matinniemeltä. Jari Korhonen lähti karkuun, kun totuus paljastui sisäisessä, salaisessa laskennassa. Taidan laskea aterioiden keskihinnan ja Keskustan Keittiön kokonaiskulut itse, kuten tein kolme vuotta sitten. Laitoin laskelman näille sivuillekin.
Keittiö aiheuttaa jo 0,7 prosenttiyksikön ylimääräisen lisäyksen kuntaveroomme, kun verrataan järkevään kotiruokatyyppisen ruoan valmistamiseen.
Saisikohan nyt tiedot tehdyistä aterioista ja jätteen määrästä ynnä jätemaksuista?
Kustannuslaskelman teko olisi kovasti tarkastuslautakunnan intressissä, jos he haluavat tarkastaa ylipäätään mitään. Keittiön mätäpaise on syytä puhkaista, eikä missään tapauksessa tehdä mitään uutta yhtiötä. Se rakennushan pitää myydä tai vuokrata.

ABRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 8.03
Eikö siinä ole suuri osa investointikustannuksia. Jos virheinvestointi on jo tehty, niin pitää kustannukset laskea ilman investointia tai pitää ottaa pääomakustannukseksi se mahdollinen myyntihinta, joka käytetystä romusta saataisiin.

Näinhän se käy Premium Board ryppäässäkin eli konkurssin jälkeen investointikustannus on tosi pieni laskelmissa.

Väkkärä, se ainoa oikea.Re: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 9.32
Jos on lapsista ruoka pahaa, niin on aikuisistakin. Paistetut muikut= nam! Ihanaa ruokaa...Oho ne olikin keitettyjä löysiä, harmaita muikkuja jossain vesiliemessä... Ei olekaan enää nam!

Väkkärä, se ainoa oikea.Re: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 9.33
Ja hulluinta lienee, että monet ruuat ovat äitien tekemää ruokaa eli Saarioisten eineslaarin lämmityssapuskoja.

Ei ihme, että on syöpäRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä25.4.2014 9.42
Sillikuukin alkuperäinen kustannusarvio oli hieman reilu miljoona euroa. Mutta pieleen meni ja pahasti Korhosen laskelmat. Noita laskelmia toverit keskustapuolueen nuo mainiot hummeripoijat Rane ja Jouko uskoivat ja kepuli tyhmäryhmä päätti yksinkertaisella enemmistö päätöksellä , että mainio Sillikuukki pitää rakentaa. Niin tuli tuo maan mainio Keskustan Keittiö joka lämmitä ja jäähdytä ja lämmitä systeemillä valmistettua ruokaa peräti koko Koillis- Savon tarpeeksi. Mutta pieleen tosiaan meni pahasti, nyt ateriahinnat ovat taivaissa tosiaan eliittiravintola annosten hinnoissa ja johtuu siitä, että koko sillin kustannusarvio ylittyi lähes kolmella miljoonalla eurolla. Aika hyviä poikia oli nuo hummeripoijat laskemaan kustannuksia sillistä. Pelkillä korkomenoilla saataisiin lähes ostettua nuo vähäiset ruoka annokset Nilsiästä. Joten kyllä siinä aterioille tosiaan hintaa tulee ja mikä pahinta kuulema koululaiset hyljeksii annoksia ja laittavat ne suoraan ongelmajätteiksi ja kukas siinä muu hyötyy kuin Jätekukko. Surullista mutta totta tämä kuitenkin on. Joten hummeripoikien yksi töppäys tässäkin on mutta ei kerrota sitä koska kepuliveljekset päättivät tämän systeemin tähän kuntaan. Tosin Korhosta alkoi hävettää ja häippäsi ja jätti sillin siihen ruopsuttelemaan tappiota kuten PenaT toteaa noin 0,7 veroprosenttia vuosittain tämä hummeripoikien silli maksaa kuntalaisille. Ei pelastanut edes lampaanviulutehtailu silliä. Muistamehan kuinka ensimmäine kuorma lampaanviuluja pääsiäisen alla kaatui Viemanin mutkassa ojaan..

Pena T.Re: Sillikuuk on Juankosken syöpä26.4.2014 12.45
Tästä pitäisi keskustella oikeiden osaajien kanssa... ei sellaisten, jotka eivät voi myöntää tehtyä mega-virhettä. Siitä se alkaa, kun otetaan kynä, paperia ja taskulaskin käyttöön.
Minä lasken tällaiset laskelmat kyllä ihan päässälaskuna.

ABRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä26.4.2014 12.56
Tämä on perusvika useissa investoinneissa. Pannaan määrä laadun edelle. Niin se oli PBF:ssäkin. Big is not beautiful in all cases. Mutta kuntauudistuksessa suuri on kaunista, kun se oikein osataan.

Laskelmissa on nyt jätettävä pääomakustannus pois, kun töppäys on jo tehty. Mutta kun ruoka on ilmeisesti huonoa juuri systeemin takia, niin ei kai laskelmien tekemisestä ole mitään hyötyä. Eli täytyyhän ruoan laadullakin olla joku minimitaso, jota ei sovi alittaa. Ja laadun arvioinnissa asiakas on kuningas eli se, joka syö sitä ruokaa.

Pekka VRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä26.4.2014 13.51
Moro,
mielenkiintoista oli se yksityisseikka, että Säyneisen koulun ruokalaa on esitetty yksityiselle vuokrattavaksi oleellisesti edullisemmalla hinnalla ja että se tuottaisi ruokaa myös vanhuksille ja myytäväksi, mutta virkamiesjohto on perustellut kielteistä omaa kantaansa sillä, että muuten Juankosken ruokahuoltopalvelu menettää liian suuren tilauksen.
Mielenkiintoisyta siis markkinatalousajattelun ja vapaan kilpailun takia--- kunta ei kilpaile yksityisen kanssa tuotannoista. Todella syvältä.
Pitäisi nopeasti yhtiöittää ruokahuoltopalvelut ja kilpailuttaa se yksityisen tuottajan kanssa. Pahinta siinä tietenkin on se, että Cookand chill-keittiö menee konkkaan lähes välittömästi ja kunta hakee sen selvitystilaan ja saneeraukseen ja menetämme taas miljoonia euroja.
Kävin tänään Kaavin markkinoilla ja totesin taas kerran, että Kaavi on todellinen markkinakunta ja sen eteen on tehty töitä, jotka maksavat nyt itsensä takaisin. Todella paljon immeisiä ja myyjiä. Myös samalla nähtiin uusia tuulia kunnan kauppakadulla: uusi lääkäriasema, kesäkahvila, uutta ilmetta kauppojen edessä ja siis raha vaihtaa omistajia ja kunta voi hyvin. En yhtään ihmettele, että Kaaville muuttaa uusia yrittäjiä, uusia lapsiperheitä ja uusia investointeja, kuten uusi kolu-urheilukeskus.
Minä olen kohta kaavilainen.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Sillikuuk on Juankosken syöpä26.4.2014 15.20
Olen iloinen Moro Pekan puolesta, että hänellä on vaihtoehtoja kuin Nallella konsanaan.

Kaikilla ei valitettavasti ole. Olkaamme siis armeliata myös vähäosaisempia kohtaan. Älkäämme jättäkö onnettomia ja neuvottomia juankoskisia pulaan.

Pyytäkäämme korkeimpia voimia apuun, jotta pääsemme vihdoin eroon Neron ikeestä. Kyllä sen jälkeen Juankoskenkin torille helppoheikit ja laukkuryssätkin ilmestyy.

Virolaiset muuten myyvät kaikilla markkinoilla mm. erinomaisia lampaanvillasukkia, joita valmistaa Hiiu Vill-niminen yksityinen yritys Saarenmaalla.

Henkilökohtaisten havaintojenikin mukaan Hiiu Villin sukat on aivan toista luokkaa kuin Finnwearin kotimaiset jalkojen verenkiertoa haittaavat ja nilkkoja kiristävät sukat. Virolaisten sukkien hintakin on laatuun nähden kohdallaan. Vanhempien ihmisten sukat eivät saa kiristää nilkkaa. Nuorillakin kiristävä sukka aiheuttaa vakavat verenkiertohäiriöt jalkoihin.

Minun mielestäni Juankosken koulu- ja keittöratkaisu on hyvin yksinkertainen. Kepulit on kepuleita ja mentaliteetti on sama kuin jääräpäisellä Putinilla Ukrainassa. Paha virhe tuli Putinillakin tehtyä, mutta perääntyäkään ei enää voi menettämättä kasvojaan. Nyt Obamalla on paha ongelma, miten pelastaa hukkuva Putin? Obama on jo kertonut, että hän on Hawajilla oppinut hyväksi uimariksi.

Kun tämä Sillikkukin pattitlanne on nyt Juankoskella, niin täytyy vain istua kepuloisten kanssa ilman ennakkoluuloja neuvottelupöytään ja käydä vaikka välillä saunassa ja pohtia yhdessä vaikeata tilannetta.

Kun nyt on jo havaittu, että Sillikuukin eväät ei maistu ja ovat lliian kalliita kouluissa syötäviksi, niin mestarikoulu "Södiksen" tapaan kouluissa mm. Säyneisten kohdalla on muutettava toiminta lähi- ja luomukeittiöpohjaiseksi.

Luulen, että asia on Muuruvedelläkin samanlainen. Keskustan koulujen ruokahuoltoon en nyt anna vielä vastauksia, kun en asiaa tarkemmin tunne.
Kaikkien asiantuntijoiden mukaan koulujen ruokahuolto vaikuttaa myös vahvasti koulumenestykseen.

Sillikuuk näyttää tässä harjoituksessa jäävän aika vähien asiakkaiden varaan. Tällainen tilanne saattaa syntyä liikemaailmassa yllättäen ihan missä vaan.

Otanpa nyt yhden esimerkin tässä paperiteollisuudesta, jota jonkin verran tunnen. Kysymyksessä ei ole tässä tapauksessa virheinvestoinnista, kuten on laita Sillikuukin kohdalla. Tässä hollantilaisessa tapauksessa ison amerikkalaisen St. Regis-yhtiön omistaman Van Gelder-yhtiön yksi paperitehtaista joutui suuriin vaikeuksiin, kun maailma muuttui.

Tehdas oli aikoinaan tuottanut reikäkorttikartonkia ja yhtäkkiä entistä kullanarvoista erittäin hyvin kannattavaa reikäkorttikartonkia ei ostanut enää kukaan. Tehtaalla oli silloin ja käsittääkseni myös tänä päivänäkin kaksi paperikonetta.

Tässäkin toivottomassa tilanteessa tehtaalle löydettiin kuitenkin uusi elämänlanka, kun tehtaan entinen johto osti tehtaan ja muutti tuotantosuuntaa.

Väitän, että tämä sama operaatio voidaan hyvin tehdä myös Sillikuukin kohdalla, mutta Kuopion liitosneuvotteluissa tuo ratkaisu ei vailtettavasti löydy.

Kuopiossa kuuluu jo olevan enemmän kuin tarpeeksi kaikenlaista keittiökapasiteettia. Kysymys Sillikuukin kohdalla on sama kuin hollannin paperitehtaassa. On moderni keittiö, mutta sillä ei ole yhtään oikeasti "maksavaa asiakasta". Tilanne on sama kuin biolämmössä.

Tähän Sillikuuk-kysymykseen ratkaisu joudutaan nyt hakemaan yhteissaunassa ja toivon, että Moro Pekka järjestää tällaisen saunaillan mielellään lähiaikoina.

Mitään varsinaista kiirettähän tässä ei kuitenkaan ole, koska Sillukuukkia ei voi nykyiseltä paikaltaan minnekään siirtää, mutta veronmaksajia tietysti harmittaa raskaasti tappiollisen keittiön pyöritys ja oppilaathan ja vanhukset tästä tietysti kärsii.

Onneksi kesä kuitenkin kohta tulee ja sittenhän ainakin osa keittiöhenkilöstöstä voi vetäytyä kesälomille. Suurten kiinteiden kustannusten johdosta tappion teko kuitenkin Sillikuukissa jatkuu kesäkuumallakin.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: