Keskustelu

alan kolmas miesSOKLISTA KEPUN TERRAFAME II !!!!15.12.2020 3.38
SUOMEN MALMIJALOSTUS OY ilmoitti julkisuuteen 11.12.2020, että yhtiö on ostanut Savukoskella sijaitsevan ns. SOKLIN fosforimalmioon liittyvät kaivosoikeudet seuraavasti:

"SUOMEN MALMIJALOSTUS Oy on hankkinut Savukoskella Pohjois-Suomessa sijaitsevaan Soklin kaivoshankkeeseen liittyvät oikeudet YARA SUOMI OY:ltä. Järjestelyn taustalla on Yaran strategiseen KOKONAISHARKINTAAN perustuva päätös olla viemättä hanketta eteenpäin."

Asialla on näköjään sama TEM:stä lähtenyt virkamiesporukka, jotka lähtivät yhdessä TERRA SIPILÄN kanssa pelastamaan Kainuun maakuntaa ja kepuloisten hupenevaa kannatusta ns. "KAINUUN IHMEEN" avulla.

TERRA SIPILÄN "KAINUUN IHME" eli TERRAFAME I on nyt tullut maksamaan valtiolle pelkästään vuosina 2015-2020 kaikkiaan lähes 1000 milj. EUR:a.

Eikä epäonnistuneen kaivoshankkeen ympäristötuhoista ole olemassa vielä mitään realistisia kustannusarvioita!!!

Kyseisenä aikana TERRAFAME I on kuitenkin tuottanut kumulatiivisesti tappiota jo kaikkiaan noin 285 milj. EUR.

Minään vuonna TERRAFAME I:n toiminta ei ole ollut voitollista tai muutoinkaan kannattavaa. Kysymys onkin selvästi taloudellisesti ja ympäristön kannalta täydellisestä MOOLOKIN KIDASTA.

TERAAFAME I:n toiminta on siis koko ajan ollut kannattamatonta, koska kysymyksessä on maailman köyhin nikkelimalmio, jonka OUTOKUMPU OYJ juuri sen vähäisen metallipitoisuuden vuoksi myi 2 EUR:n hinnalla kaivosinsinööri PEKKA "PELOTON" PERÄLLE.

Ei ole mitään reaalisia merkkejä siitä, että rakenteilla oleva TERRAFAME I:n akkukemikaalitehdas nostaisi TERRAFAME I:n malmion nikkeli- tai kobolttisisältöä nykyisestään ja siten parantaisi TERRAFAME I:n kaivostoiminnan ja rikastuksen kannattavuutta pitkälläkään tähtäyksellä. Päinvastoin!!!

TERRAFAME I on nykyään valtio-omisteisen SUOMEN MALMINJALOSTUS OY:n 71%:sti omistama tytäryhtiö.

TERRAFAMEN I:n toinen omistaja on Singaporessa päämajaansa pitävä TRAFIGURA-niminen yhtiö. TRAFIGURAN omistusosuus TERRAFAME I:stä on 29%.

SUOMEN MALMINJALOSTUS OY:n hallituksen puheenjohtaja on taas TEM:in entinen virkamies ja viime keväänä KORONA MASKIEN kähmintöjen johdosta HUOLTOVARMUUSKESKUS OY:n toimitusjohtajaksi 1.9.2020 nimitetty innovatiivinen JANNE "MASKI" KÄNKÄNEN.

JANNE "MASKI" KÄNKÄSEN entinen työtoveri ja myös TEM:in entinen virkamies ja juristi MATTI HIETANEN on nykyään noussut jo SUOMEN MALMIJALOSTUS OY:n toimitusjohtajaksi.

Hietasella ei kuitenkaan ole ollut malminjalostuksesta tai metalliteollisuudesta mitään aiempaa konkreettista näyttöä kuin se, että kepuloisten työ- ja elinkeinoministeri "KIVIHIILI- ja NIKKELI" OLLI nimitti Hietasen TERRAFAME Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi aikavälille 5.6.-13.8.2015 ja "MASKI" KÄNKÄNEN taas toimi samaan aikaan TERRAFAME GROUPIN hallituksen puheenjohtajana.

SUOMEN MALMIJALOSTUS Oy:n SOKLIA koskevaan tiedotteeseen on nyt kirjattu seuraavat arveluttavat lauseet:

"Järjestely mahdollistaa sen, että SOKLIA koskevat selvitykset ovat käytettävissä täällä kotimaassa sen sijaan, että kaivosoikeudet olisivat mahdollisesti päätyneet kolmannelle osapuolelle. Seuraavaksi meidän tavoitteenamme on analysoida hankkeen kehittämismahdollisuuksia, joiden pohjalta voidaan päättää SOKLIN tulevaisuudesta, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen."

"YARA on panostanut SOKLI-hankkeen edistämiseen ja investoinut tutkimus, luvitus- ja selvitystoimintaan. Vaikka Yara nyt luopuukin SOKLISTA, olemme tyytyväisiä siitä, että SUOMEN MALMIJALOSTUS jatkaa hankkeen kehittämistä.

Näin hankkeeseen käytetyt mittavat panostukset ovat hyödyksi Suomen valtiolle?, sanoo YARA SUOMEN toimitusjohtaja Tommi Hevonoja."

SOKLI on ollut ikuisesti lupaava kaivoshanke jo vuodesta 1967 lähtien, jolloin valtio-omisteinen RAUTARUUKKI aloitti fosforimalmion hyödyntämistä koskevat kairaukset ja suunnitelmat kaivoksen rakentamiseksi.

Hanke ei kuitenkaan toteutunut ja sen jälkeen SOKLIN kehittely siirtyi toisen valtio-omisteisen eli KEMIRAN kontolle vuonna 1986. KEMIRA GrowHow puolestaan myi kaivosoikeudet norjalaiselle YARA-konsernille (YARA SUOMI OY) vuonna 2007.

RAUTARUUKKI oli rakentanut paikalle jopa koerikastamonkin, mutta hanke ei edennyt.

KEMIRAKAAN ei löytänyt taloudellisia perusteita SOKLIN kaivoksen perustamiselle, vaikka rikastettua malmia suunniteltiin jo rahdattavaksi SOKLISTA jopa Kemin satamaan 350 km pitkää putkeakin pitkin.

Kun KEMIRA ei löytänyt SOKLILLE taaskaan taloudellisia tai muitakaan perusteta, eikä ympäristölupakaan ollut tarjolla, niin kaivosoikeudet siirtyivät YARA SUOMI OY:lle.

YARA taas suunnitteli SOKLIN malmin rikastusta Venäjän rajan takana, mutta niistäkin on kannattamattomina luovuttu.

SOKLIN vuonna 2018 myönnetty ympäristölupakin on edelleen arvioitavana KHO:ssa lukuisien valitusten ja louhinta koskevien rajoitusten vuoksi.

YARA SUOMI OY on taas norjalaisen YARA-konsernin tytäryritys. YARA SUOMI OY:n liikevaihto oli vuonna 2019 780.1 milj. EUR:a ja yhtiö työllisti Suomessa 850 henkilöä.

YARA-konserni on puolestaan lähinnä lannoitteita tuottava yritys, joka toimii kaikkiaan 60 maassa. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2019 12 936 milj. USD ja tulos 599 milj. USD. Yhtiö investoi vuonna 2019 1 134 milj. USD. Lannoiteaineita myytiin kaikkiaan 31.4 milj. tonnia.

USD taalan ja EUROn vaihtokurssi oli vuonna 2019 noin 1.18 USD per EUR, joten YARAN taalapohjaiset luvut voi kertoa suunnilleen 0.8:lla, niin päästään euro-pohjaisiin tuloksiin.

Resurssiensa puolesta YARA olisi tietysti ollut ideaalinen SOKLIN malmion hyödyntäjä, mutta vuosien selvittelyjen jälkeen YARA on todennut, ettei SOKLIN malmion hyödyntämiselle ole löytynyt taloudellisia perusteita.

Tässä tilanteessa TERRAFAME I innovatiiviset TEM:in entiset virkamiehet ovat PEKKA "PELOTON" PERÄN esimerkkiä noudattaen todenneet, että YARA:n arvottomaksi toteama Suomen kaukaisimmassa kolkassa sijaitseva SOKLIN MALMIO voikin olla vähintään yhtä arvokas kuin TERRAFAME I.

Näyttää siis vahvasti siltä, että innovatiiviset TEM:in entiset virkamiehet ovat nyt kehittelemässä LAPPIIN nyt jo TERRAFAME II hanketta.

Tulevaa TERRAFAME II hanketta MATTI HIETANEN näyttää asiasta antamissaan lausunnoissa puolustelevan taas harvinaisten maametallien sisällön perusteella.

Aiemmissa selvityksissä onkin jo käynyt ilmi, että SOKLIN fosfaattimalmio on kooltaan suuri ja fosforisisältökin on korkea, mutta fosfaatin rikastuskin on osoittautunut lähes mahdottomaksi.

Rikastussaantokin jää vain 45%:iin, kun Venäjälläkin Kuolan fosfaatissa rikastussaanto on peräti 95%.

Kun YARA on todennut, ettei SOKLISTA ole lannoitteiden raaka-aineiksi, niin TEM:in virkamiesporukka on tietysti tarttunut kiinni uraaniin, rautaan ja muihin harvinaisiin maametalleihin, joita malmiossa on mikroskooppisen pieniä määriä.

Poliitikoille onkin erittäin helppo syöttää tätä "SÄKÖAUTOIHIN JA TUULIVOIMALOIDEN SIIPIIN TARVITTAVAA HARVINAISTEN MAAMETALLIEN MANTRAA", koska EU:n virkamiehet tietysti koko ajan myös korostavat sitä, että EU:n pitää olla omavarainen näissä metalleissa.

En viitsi lähteä luennoimaan millaisia radioaktiivisia lannoitteita TERRAFAME II:sta mahdollisesti saadaan, jos SUOMEN MALMIJALOSTUS OY:n virkamiehet jollakin keinolla onnistuvat vielä saamaan valtion piikin auki TERRAFAME II:ssa, kun EU:n koronapaketistakin kepuloisten HARMAA MATTI aikoo ohjata ison siivun sähköautojen akkuteollisuuteen SUOMEN MALMIJALOSTUS OY:n kautta.

Se on heti kärkeen kuitenkin sanottava myös, että toistaiseksi tiettävästi kaikki SUOMEN MALMIJALOSTUS OY:n hankkeet ovat olleet kannattamattomia tai menneet konkurssiin, vaikka kaivosteollisuus jostain käsittämättömästä syystä onkin nostettu Suomessa yhdeksi Suomen keskeisistä panostussektoreista.

TERRAFAME I:ssäkin kaivostoiminnan ja akkukemikaalien mielekkyyttä on puolusteltu mm. sillä, että merkittävä osa maailman kobolttituotannosta on peräisin kommunistien johtamasta Kongon Demokraattisesta tasavallasta.

Näiden pelottelupuheiden avulla koboltin hintakin nousi taivaisiin vuonna 2017, mutta on niistä ajoista jo pudonnut yli 50% vuoden 2020 lopulla.

SUOMEN MALMINJALOSTUS OY:n virkamiesporukkahan laati akkukemikaalitehtaan laskelmia yhdessä rahanpesuyhtiö TRAFIGURAN kanssa juuri vuonna 2017, kun TERRAFAME I ja TRAFIGURA allekirjoittivat kauppa- ja elinkeinoministeri MIKA LINTILÄN ohjauksessa TERRAFAME I:n rahoitusta koskevan sopimuksen 3.2.2017 ja asia pantiin täytäntöön 10.2.2017.

HERRA VARJELE SUOMALAISIA HARVINAISISTA MAAMETALLEISTA JA KEPULOISTEN HUUHAA KAIVOSHANKKEISTA!!!!



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: