Keskustelu

kyrsiintynyt veronmaksajatarkastuslautakunta salaa taloustietoja6.5.2014 16.08
Julkisuuslain 5 §:n mukaan julkisuuslakia sovelletaan viranomaisen hallussa oleviin kirjallisiin, kuvallisiin tai muihin tallenteisiin, niiden tallennusmuodosta riippumatta. Julkisuuslain 5 §:n mukaan viranomaisen asiakirjalla tarkoitetaan viranomaisen hallussa olevaa asiakirjaa, jonka viranomainen on laatinut, taikka joka on toimitettu viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa.

Viranomaisten laatimat asiakirjat ovat pääsääntöisesti julkisia.

28.04.2014 hallintokuntien edustajia kuultiin vuoden 2013 tilinpäätöksen johdosta. Tarltk § 18 todetaan, että kaupunginhallitus on 7.4.2014 allekirjoittanut vuoden tilinpäätöksen.

Kokouksessa olivat läsnä kaupunginjohtja Petri Kangasperko, hallintojohtaja Kaisu Matinniemi ja kaupunginkamreeri Kaija Kähkönen.

Kokouksessa kuultiin, että kaupungin tilinpäätöksestä tuli erittäin huono johtuen siitä, että takausvastuu oli kirjattu kokonaan vuoden 2013 kuluksi.

Kokouksessa kuultiin myös, että terveydenhuollon menot ovat kasvaneet. Kokonaisuudessaan sote-menot ovat kasvaneet vuodesta 2010 4 milj. eurolla.

Kokonaismenot olivat ylittäneet talousarvion 6.3%:lla ja kumulatiivistä alijäämää oli vuodesta 2009 alkaen kertynyt yhteensä 7.6 milj. euroa.

On huomattava, että tässä keskeisin syy näyttää olevan vuonna 2013 vapaaehtoisesti Premium Boardin puolesta maksettu Handelsbankenin yli 4 milj. euron laina.

Konsernitasolla tasolla mainitaan suurimman riskin liittyvän Biolämpö Oy:ön.

Ym. kuulemistilaisuus 28.04.2014 vaikuttaa erikoiselta, koska allekirjoitettuja tilinpäätösasiakirjoja ei ole saatettu kokonaisuudessaan julkisuuteen, vaikka ne on allekirjoitettu jo 7.4.2014.

Julkisuuslain mukaan viranomaisten laatimat asiakirjat ovat julkisia, kun ne on toimitettu viranomaiselle asian käsittelyä varten.

Miksi Juankoskella on salattu nämä keskeiset kunnan taloudenhoitoon ja valvontaan liittyvät asiakirjat?

Näyttää siltä, että hallintokuntien kuulemistilaisuudessa onkin kuultu pelkästään verbaalista höpinää, siitä miten heikosti Juankosken kunnalla on taas kerran mennyt. Tarkastuslautakunta ei näköjään kuulemistilaisuudessa ole esittänyt myöskään ainotakaan ajatusta, miten Juankosken kaupungin heikkoa taloudellista tilannetta voitaisiin mahdollisesti parantaa.

Kun kunnan taseessa on runsaasti kattamatonta alijäämää, niin tarkastuslautakunnan hallintokuntien kuulemistilaisuus ei ole ainakaan millään tavoin tuonut lisäeväitä edes sen arviointiin, ovatko meneillään olevat talouden tasapainotuksen suunnitelmat tai - toimenpiteet riittäviä lyhyellä tai pitkällä tähtäyksellä.

Esitettyä ja julkistettua taloudellista numeroaineistoa ei voi siten missään nimessä pitää riittävänä kunnan taloudellista ohjausta ja tilintarkastustakin silmällä pitäen.

Tarkastuslautakunnan tulisi keskittyä nimenomaan siihen, että kerrotaan miten valtuuston talousarviossa hyväksytyt tavoitteet ovat toteutuneet. Tässä arviossa ei riitä se, että todetaan vain kaikkien menojen ylittäneen talousarviossa olleet menot 6.3%:llä.

Konsernitasolla mainittu Biolämpö Oy:ön liittyvä "suurin riski" osoittaa myös täydellistä tietämättömyyttä siitä, mikä mahdollisesti on riskin euromääräinen tai muu suuruus.

reviisoriRe: tarkastuslautakunta salaa taloustietoja6.5.2014 18.43
Tulevien vuosien taloussuunnitelma on myös valtuuston asettama tavoite. Nyt, kun alijäämät ovat räjähtäneet käsiin, taloussuunnitelma on miljoonilla virheellinen myös 2015-17 (n.5 milj. euroa).
Vuoden 2014 alibudjetointi on n. 1,5 milj. euroa esitetystä. Alijäämien kattaminen on 0, ja uutta vain tulee. Laki sanoo talouden hoitamisesta aivan muuta, ja tarkastuslautakunnan on pantava hallitus koville ja raportoitava valtuustolle.
Nyt on polttavana kysymyksenä Farocon Oy:n tilanne ja kaupunginjohtajan rooli saamamme vakuuden arvon tarkkailematta jättämisessä ja Premium Boardin konkurssitilaan ajautumisen salaamisessa.
Toivottavasti tarkastuslautakunnan jäsenet osaavat antaa puheenjohtajalleen potkun takalistoon. Juankosken tarkastus on suuri häpeä kunnalle ja oikea anti-vetovoimatekijä.

hyvin harmistunut kuntalainenRe: tarkastuslautakunta salaa taloustietoja6.5.2014 18.46
Heimo, oletko vielä pensaiden alla? Mitä aiot tehdä?

hemppaRe: tarkastuslautakunta salaa taloustietoja6.5.2014 19.35
Jäätiin Vexin ja Neron kanssa jumiin perunakellariin. Odotellaan valokaapelia, jotta päästään osallistumaan keskusteluun.

kaloRe: tarkastuslautakunta salaa taloustietoja6.5.2014 19.48
Siellä on sitten pimeetä, kun ei ole edes valokaapelia

tark. lautakunnan valejäsenRe: tarkastuslautakunta salaa taloustietoja6.5.2014 19.51
Nerohan se on meitä opastunut noissa kirjanpitoasioissa, kun tarkastuslautakunnan puheenjohtajalla ei ole ollut minkäänlaista kirjanpitoalan koulutusta eikä kirjanpitolakien tuntemustakaan.

Nero kuuluu käyneen jonkin kirjanpitokurssin, jossa on kerrottu, että kirjanpidossa täytyy noudattaa varovaisuutta. Tästä syystä me olemmekin aina varovasti ennustaneet vuodesta toiseen kaikki kulut mahdollisimman pieniksi.

Koska tulojen puolella on taas aina tiedetty, että kunta voi itsenäisesti päättää esim. veroprosentista, niin me olemme aina pystyneet ennustamaan tulot aika lailla kohdalleen.

Hieman harmittaa tuo menojen kirjaaminen noin alakantiin, mutta kyllähän meidän on ollut pakko näin toimia, kun korkeasti koulutetta Nero on meitä tällaiseen varovaisuuteen opastanut.

tark. lautakunnan valejäsenRe: tarkastuslautakunta salaa taloustietoja6.5.2014 19.59
Onhan se meillä ollut jo pitempään tiedossa, että itse asiassa on hyvä suorittaa tuo menojen alibudjetointi, koska sillä tavalla voidaan sitten lähteä Helsinkiin hattu kourassa anelemaan noita ylimääräisiä valtionosuuksia.

Miltä se ministeriöissäkin näyttäisi, jos sinne mentäisiin kerjuulle ja tilinpäätökset osoittaisivät isoja ylijäämiä?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: