Keskustelu

Jii HuuskoToimisiko Juankoskella?10.5.2014 11.59
Tuollainen uutinen Liperistä.

Päiväkotilasten kellokorttien käyttö näkyy säästöinä : "En olisi koskaan uskonut"
Liperin kunta aloitti maassa ensimmäisten joukossa tuntiperusteisen laskutuksen päivähoidossa. Kunnalle uusi laskutustapa näyttää tuovan merkittäviä säästöjä.
Tuntiperusteinen maksujärjestelmä päivähoidossa on tuonut huomattavia säästöjä Liperissä. Kunta aloitti toissa vuonna tuntiperusteisen laskutuksen perhepäivähoidossa ja vuorohoidossa. Viime vuonna uusi laskutustapa otettiin käyttöön kaikissa päiväkodeissa.

Hoitolasten määrä on kasvanut esimerkiksi alkuvuonna kolmellakymmenellä viime vuodesta, mutta menot ovat jopa 65 000 euroa pienemmät. Uuden laskutuksen myötä lasten hoitoajat ovat lyhentyneet ja hoidontarve vähentynyt, joten kunnan ei ole tarvinnut palkata sijaisia entiseen tapaan.

Vuoropäiväkodista on vapautunut peräti parikymmentä hoitopaikkaa. Kunta on voinut myös luopua kolmesta perhepäivähoidon varahoitoyksiköstä. Perhepäivähoidossa olevien lasten vanhemmista suurin osa on järjestänyt itse lasten kesähoidon. Varahoitoa on järjestetty ainoastaaan noin kymmenelle lapselle.
Vanhemmat ovat alkaneet sovittaa paremmin aikaansa ja lapset ovat olleet lyhyemmän aikaa hoidossa. Hoitomaksut ovat voineet jopa puolittua eli uudistus tuntuu myös vanhempien kukkarossa. Päiväkodeista kerrotaan, että iltapäivät ovat rauhoittuneet, kun lapsia haetaan jo kello 14 lähtien. Henkilöstön työajat ja lasten hoitoajat kohtaavat paremmin. En olisi koskaan uskonut, että vaikutukset ovat näin suuret, varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen kertoo.

päättelijäRe: Toimisiko Juankoskella?10.5.2014 13.39
Jii Huusko kyselee oikeiden asioiden perään.

Kunnallinen päätöksenteko ja -toiminta on meillä yleisesti liian normitettua. Lautakunnissa ei perehdytä huolellisesti miten, joku asia pitäisi oikeasti hoitaa. Kunnalla on kuitenkin harkintavalta monien asioiden hoitamisessa.

Liperissä harkintavaltaa on ruvettu käyttämään, sama koskee myös Jyväskylää ja monia muita kuntia, jotka ovat pakon edessä jalkautuneet ja joutuneet miettimään sitä, onko olemassa vain yksi tapa asioiden hoitamiseen.

Kun asioita on alettu yhdessä miettimään, niin joka kerran on huomattu, että toimintavaihtoehtoja on useita ja joka puolella kustannusten säästöt on olleet kymmeniä prosentteja kustannuksista. Huvittavinta on vielä se, että palvelujen käyttäjät ovat vielä todenneet, että palvelu parantui, kun perinteisiä toimintamalleja muutettiin.

Juankosken Neron johtamassa lilliputtikaupungissa esittely- ja päätäntävalta on keskittynyt pääasiassa vain yhdelle henkilölle eli Juankosken Nerolle. Tästä syystä kunnassa mikään järjellinen uudistus ei voi edetä, jos se jotenkin on ristiriidassa Neron henkilökohtaisten tai hänen uskollisten suosikkiensa intressien kanssa.

Lautakuntien puheenjohtajien on syytä jalkautua kyselemään muista kunnista neuvoja hyvistä käytännöistä. Tällä tavalla myös Juankoskelle voisi vähitellen tulla uutta ajattelua kehiin.

Neron eväät on olleet syötyjä jo kauan sitten. Hänellä pääintressit ovat olleet mm. seuraavissa sivutoimissa:

- Savon Energiaholding Oy:n (SEH), hallitus ja toimitusjohtajuus
- Savon Voima Oy:n toiminnot, SEH:in omistama kunnallinen energiayhtiö
- Stromsdal OyJ:n hallituksen jäsenyys
- Juankosken Kehitysmasuuni Oy
- Juankosken Biolämpö Oy (JBOY), hallituksen jäsenyys
- Koillis-Savon Ympäristönhuolto Oy, hallituksen jäsenyys
- Savon Kuituverkko Oy, hallituksen jäsenyys
- Stromsdal OYJ:n konkurssipesän vekojaintoimikunta (3 vuoden täyspäiväinen pesti, 2008-2011)
- Premium Board Finland Oy:n (PBF) rahoitusneuvonantaja vuosina 2011-2014
- PBF:n ja JBOY:n velkojaintoimikunnan jäsen 2013-2014
- Liitosneuvottelija 2013-2014
- Savon Voima OyJ:n ja Kuopion Energia Oy:n fuusioneuvottelut 2012-2014, SEH:in edustaja neuvotteluissa

Kun Nero päivittäin miettii näitä pääintressejään, niin tavallisen veronmaksajan asioiden hoitamiselle ei ymmärrettävästikään voi jäädä riittävästi aikaa, vaikka olisi haluakin.

Vilpittömien veronmaksajien tulisi vapauttaa Nero kunnallisten asioiden hoidosta ja kutsua remmiin henkilö, joka alkaa toimia oikean kunnanjohtajan edellyttämällä tavalla.

Kunnanjohtajalla on hoidettavanaan vain tietyt kunnan perustehtävät. Harrastustoiminta tai muu liiketoiminta ei saa haitata kunnallisten perustehtävien hoitoa.

wasperiRe: Toimisiko Juankoskella?11.5.2014 16.12
Juankosken viranhaltijoita:
Toimisiko Juankoskella virkojen uudelleen järjestely ja toisiko se säästöjä. Alla lista mikä virkoja kannattaisi tarkastella ensimmäisenä.
kaupunginjohtaja
hallintojohtaja
tilitoimistonjohtaja
sosiaalijohtaja
kehitysvammatyönjohtaja
sivistystoimenjohtaja
hoiva ja hoitopalveluiden johtaja
ruokapalvelu johtaja
tekninen johtaja
kotihoidon johtaja
lisäksi: vesilaitos insinööri, yhdyskuntatekniikan insinööri, rakennus insinööri, isännöitsijä, 2 elinkeinoasiamiestä ja kamreeri.

mikään ei toimisiRe: Toimisiko Juankoskella?11.5.2014 18.10
Voisi aluksi ottaa tarkasteluun ,onko henkilöstöllä virkaansa ja palkkaa vastaava koulutus! Tästä voi irtisanomiset aloittaa.
Tai onko virka saatu "sisäisellä siirrolla" tai "sisäisellä haulla" vai miten?
Herättää vain ihmetystä, kun ei ole virkoja eikä toimia tai muitakaan työpaikkailmoituksia näkynyt julkisesti aukipannuksi, mutta kuulee tämäntästä , että taas on joku uusi viranhaltija otettu töihin kaupungintalolle.
Suomeksi tämä tarkoittanee "suhteilla" saatua etuutta, vai mitä se tarkoittaa.
Kukaan ei kuitenkaan puutu asioiden kulkuun, mesotaan vaan omaa etua tavoitellen itsekukin, niin ei voi toista alkaa syyttelemään.
Kyllä Juankoski tarviis ja äkkiä kunnollisen päiväkodin lapsille, mutta jospa muutos tulisi ensivuonna, kun nämäkin asiat siirtyvät sivistystoimen alaisuuteen.

En usko asioiden muutokseen Juankoskella paremman tulevaisuuden puolesta. Suomalainen on niin kiltti ja pelkää asioihin puuttumista yli kaiken.
Salailu on päivän teema..

Jortsun apuvalmentajaRe: Toimisiko Juankoskella?11.5.2014 21.15
Wasperi on yllä esittänyt pitkän listan Juankosken johtajia, mutta tuloksista päätellen "johtajuutta" näyttää kuitenkin puuttuvan sekä kentällä että pukukopissa.

Näin jääkiekkokisojen aikaan tulee heti mieleen, että Juankosken pitäisi aloittaa sillä, että ensin hankitaan kunnollinen valmentaja kehiin. Koska Erkka Westerlund on nyt täysin työllistetty Minskissä, niin tulee mieleen helposti kovaääninen Hannu Jortikka, joka sai äskettäin potkut KHL:stä.

Hannu voisi kokeneena valmentajana katsastaa ensimmäisenä Juankosken joukkueen kokoonpanon. Tulosten perusteella ja Wasperinkin listan mukaan näyttää jo siltä, että ainakin 1., 2. ja 3. kentällinen menee näköjään kokonaan uusiksi. 4. kentällisestä Hannu varmaan valitsee pari kolme rehellisintä peluria jatkokierroksille.

Kun uudet ketjut sitten aloittaa pelaamaan "meidän peliä", niin kyllä sitä tulosta alkaa vähitellen syntyä väkisin.

Jos Hannu ei ole kiinnostunut Juankosken valmentajan pestistä, niin aina voi myös kysyä, ehtisikö Aurinkokuningas tulla apuun.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: