Keskustelu

raikulipoekaKouluasiaa20.5.2014 21.50
Kaavin kh jätti asian taas pöydälle ja pyytää edelleen tarkennuksia tarjouksiin. Täyttä vedätystä Tuusniemeä Ja Juankoskea kohtaan. Molemmat voisivat ilmoittaa, että tarjoukset on tehty, jo useaan kertaan. Viimeiseksi tehdyt ovat voimassa olevia, ottakaa tai jättäkää, uusia tarjouksia ei enää tule.
Juankoski voisi laittaa ala-koululaisetkin Ruukin kouluun ja nykyiseen alakouluun päiväkodin.

naapuriRe: Kouluasiaa22.5.2014 19.29
Mitä halvemmalla sitä halvempi.

kehitysoptimistiRe: Kouluasiaa22.5.2014 21.19
Minusta kysymyksessä on täysin normaalista kaupankäynnistä. Paras ehdotus voittakoon.

Juankosken täytyy nyt iskeä Säyneisten "mallikyläkoulun" konsepti kylkiäisiksi, niin Kaavi lähtee lennossa kouluyhteistyöhön.

Koulupalvelujen järjestäminen on naapuruskuntien yhteinen asia. Neuvottelupöydässä nämä asiat järjestyy.

Tähänkin prosessiin riittää neuvonantajia.

Entinen kaavilainenRe: Kouluasiaa22.5.2014 21.59
Laskekaapa huviksenne kuinka monta pykälää Kaavin kunnanhallitus on jättänyt pöydälle, kunnanjohtajan esityksestä tai entisen kunnanhallituksen puheenjohtaja Jorma Räsäsen (kepuli) toimesta.
On se elämä pienestä kiinni kuin kokouspalkkioista.

Pekka VRe: Kouluasiaa22.5.2014 23.15
Moro,
olen ollut mukana Kaavi-neuvotteluissa ja olen vakuuttunut siitä, että he valitsevat parhaimman yhteistyökumppanin. Meillä Juankoskella ollaan vain totuttu siihen, että valinnan tekee virkamiehet ja luottamushenkilöt vain nyökkäävät. Kaavilla on toisinpäin. He eivät nyökkäile, jos ehdot ovat heikot ja epäsopivat kuntalaisilleen. He valitsevat meidät, jos annamme heille ehdot, jotka on helppo hyväksyä. Nyt ei ole vielä tainut näin käydä.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kouluasiaa23.5.2014 0.42
Säyneisten kyläkouluakin koskeva kysymys on päätettävänä 26.5.2014.
Kysymyksessä on yksi pala paikallisessa koulupalapelissä, jota on hyvä rakentaa yhteistyössä luonnolllisten naaapurikuntien kanssa. Mitä lähempänä naapurikunta on, sitä helpompaa täytyy olla yhteistyön.

Onneksi etäisyys Kaavilta Juankoskelle on linnun tietä vain 12 km ja tietä pitkin 16 km. Googlen mukaan matka-aika yhteen suuntaan on vain 17 min. Tällaisiin matka-aikoihin joutuu lähes jokainen suomalainen nykypäivän oppilas tottumaan.

Nyt olisi hyvä Juankosken virkamiestenkin nähdä metsä neulasilta ja antaa luottamushenkilöiden löytää yhdessä Juankosken ja Kaavin koulutusasioissa molempia osapuolia hyödyttävä yhteinen tahtotila. Marssijärjestyksen tulee olla sellainen, että luottamushenkilöstö etsii laadullisesti parhaan ratkaisun ja virkamiesten tehtävänä on toteuttaa tämä tahdon ilmaisun, ei päin vastoin.

Pikavoitoilla ei kannata nokitella, koska koulutusasioissa edessä näyttää joka tapauksessa olevan valtavat tulevaisuuden haasteet. Lukio- ja ammattikouluopetuksen keskittäminenkin suurempiin yksiköihin näyttää johtavan siihen, että lapset ajetaan kodeistaan kaukanakin oleviin asuntoloihin jo 16-vuotisina. Monet opettajatkin pitävät tätä liian aikaisena kasvatuksen kannalta. Varmaan suurin osa lasten vanhemmista ovat myös samaa mieltä.

Esim. Kajaaninkin suunnalla ongelmaksi on nousemassa, minne keskityksen kohteeksi joutuvat oppilaat asutetaan opetuksen aikana. Viikonlopuiksi tuntuu oppilaat sentään vielä pääsevän kotiin.

Ei tarvitse olla kovin suurta kristallipalloa, kun näkee millaiset sosiaaliset ja oppimisongelmat Suomessa on pian edessä. Jauhaminen Suomen erinomaisista PISA tutkimusten tuloksista on syytä lopettaa.

Tuijottelu pelkästään oppilaskohtaisiin kustannuksiin ja oppilasmääriin on muodostumassa tuhoisaksi meille kaikille. Parasta on keskittyä opetuksen laadulliseen tasoon. Yhdessä Kaavi ja Juankoski voivat varmasti löytää tässäkin molempien kuntien kannalta optimaalisen ratkaisun.

Opetuksen laatu on onneksi niitä asioita, johon kunnallisellla päätöksenteolla on helpoin vaikuttaa. Kun laadusta puhutaan, niin ensimmäisenä asiana ei tarvitse olla uuden kalliin koulurakennuksen rakentaminen.

Pätevä opetushenkilöstö tuntuu olevan oppimisen kannalta avainasemassa. Nytkin Kaavi oli hakemassa uutta opetushenkilöä. Tällaisiakin asioita voisivat naapuruskunnat hyvin miettiä keskenään.

Opettajankaan ei tarvitse välttämättä hoitaa työtään vain opettajainhuoneestaan käsin. Voihan se opettaja jalkautua myös opetettavien pariin. Etäopiskelu on kohta realiteetti monelle, mutta jonkinasteinen sosiaalinen yhteisöllisyys on kuitenkin suuri etu.

PVRe: Kouluasiaa23.5.2014 10.53
Moro,
Savon sanomatkin oli huomioinut Säyneisen koulun jatkamisen. Ei auttanut sivistystoimen johtajan salailut.

UllaRe: Kouluasiaa23.5.2014 11.15
Ylen uutisoinnissa puhutaan vuoden jatkoajasta Säyneisen koululle. Me puhumme koulun jatkumisesta tulevaisuutteen. Oppilastavoitteet ovat realistisesti saavutettavissa ja koulutyössä on hyvä ottaa oppia myös niistä entisistä hyvistä toiminta tavoista ja toiminnoista,maustaa niitä hyvillä uusilla ja a vot,siinä meillä on entistä ehompi opinahjo. Ympäristön tarjoamat avut ja aktiviteetit on auliisti otettava vastaan rikastuttamaan monimuotoista opetusta. Näin on ilo oppia ja opettaa.

PVRe: Kouluasiaa23.5.2014 11.55
Moro,
ja tässä YLE:n uutinen:
-"
Säyneisen koululla järjestettiin mielenosoitus vuonna 2011. Kuva: YLE / Timo Heikura

Lakkautusuhan alla olleelle Juankosken Säyneisen koululle harkitaan jatkoaikaa ensi lukukaudeksi.

Kaupunginjohtaja esittää, että koulun toiminta jatkuisi ainakin vielä yhden lukukauden syksystä alkaen. Ensi vuonna oppilasmääriä on tarkoitus käydä läpi ja mikäli oppilaita näyttää olevan alle 30 syksyllä 2015, koulu lakkautetaan kesällä 2015. Jos taas oppilaita arvioidaan olevan vähintään 30, koulu saa jälleen vuoden lisäaikaa.

Esityksen mukaan tiedossa oleva oppilasmäärä tulee jälleen syksyllä 2016 olla vähintään 36 oppilasta ilman esioppilaita, jotta koulun toiminta voisi jatkua lukuvuonna 2016? 2017. Muussa tapauksessa koulun lakkautusta valmistellaan kesäksi 2016.

Juankosken kaupunginhallitus käsittelee Säyneisen koulun jatkoa ensi lukukaudelle kokouksessaan maanantaina.

Kaisu Lötjönen.
Kaisu Lötjönen "

Kiitokset Ullalle, Antille ja Esalle.

kristallipallon tuijottelijaRe: Kouluasiaa23.5.2014 11.57
Jo alkaa iloinen sanoma Säyneisten koulun säilymisestä levitä kaikille tiedoksi. Meidän ei kannata vielä kuitenkaan lyödä rintoihimme.

Nyt se työ vasta alkaa. Ulla puhuu asiaa, kun puhuu jatkumisesta tulevaisuuteen.

On harmi, että ote pääsi Säyneisten koulun osalta vähän lipsahtamaan, mutta nyt ei anneta sen enää lipsahtaa.

Road-Map eli tiekartta on olemassa - Mallikyläkoulu ja nyt aktiiviset keskustelut käyntiin yrittäjä Kettusen ja kaikkien muiden vastuullisten kanssa. Tekeminen ei tässäkään tärkeässä asiassa lopu.

Juankoskella yleisestikin on päässyt ote lipsahtamaan, mutta kyllä kaikki haluaa olla mukana tekemässä Juankosken ihmettä- nousta suosta ja tuhkasta.

Mallia voidaan ottaa vaikka Feeniks-linnusta:

"Linnun sanottiin elävän kerrallaan joko 500, noin tuhat tai 1461 vuotta, ja olevan häikäisevän kaunis punakultaisissa höyhenissään. Tarinan mukaan aikansa tullessa täyteen feeniks rakentaa itselleen kanelipuun oksista pesän ja sytyttää sen, jolloin pesä ja lintu itse palavat roihuten tuhkaksi. Tuhkasta nousee uusi nuori feenikslintu, joka kokoaa edeltäjänsä tuhkat mirhaiseksi munaksi ja vie sen Heliopolikseen, Auringon kaupunkiin. Sanotaan myös, että feenikslintu tulee aina kun apua kipeimmin tarvitsee ja feeniksin kyyneleet parantavat jopa kuolemasta."



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: