Keskustelu

Terveiset KuopiostaValtiovarainministeriö: Kuopiolle ei lisätukea Juankoski-liitoksesta22.5.2014 8.33
Valtiovarainministeriössä ammutaan alas Kuopion toiveet saada lisää kuntaliitostukea Juankosken kuntaliitoksen yhteydessä. Kuopio tulkitsee menettävänsä Juankoski-liitoksessa neljä miljoonaa euroa, koska lähivuosien liitokset tulkitaan yhdeksi kuntaliitokseksi.


Mistä on kyse?

Kuopio ei ole saamassa lisää kuntaliitostukea Juankosken kuntaliitoksen yhteydessä
Valtiovarainministeriöstä todetaan, että Kuopio saa lainmukaisen liitostuen, mutta kriisikunta Juankosken takia laista ei poiketa

Valtiovarainministeriössä suhtaudutaan kielteisesti Kuopion toiveisiin saada lisää kuntaliitosavustusta Juankosken kuntaliitoksen yhteydessä. Kuopiossa on tulkittu, että kaupunki menettää liitoksessa neljä miljoonaa euroa, koska liitos lasketaan tapahtuvaksi samanaikaisesti Maaningan kuntaliitoksen kanssa.

Kuopio on lähestynyt ministeriötä toiveella saada lisää liitosavustusta, koska Juankoski on kriisikunta ja sillä tulee olemaan runsaasti velkaa liitoshetkellä.

Ministeriöstä muistutetaan, että tilanne on ollut Kuopiolla tiedossa ja että tällä hetkellä kuntaliitos on tapahtumassa vapaaehtoisesti kuntien välisellä sopimuksella, eikä valtioneuvoston määrämänä.

Kuopio ei menetä mitään, vaan se saa sen mihin se on lain mukaan oikeutettu, toteaa ylitarkastaja Suvi Savolainen valtiovarainministeriöstä.

Savolaisen mukaan laki on kuntaliitosavustuksissa tasapuolinen ja selkeä, eikä siinä ole tulkinnanvaraa. Hän muistuttaa, että kriisikunnan liitoksessa maksetaan lisäosaa, joka on 150 euroa erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan asukasta kohden, enintään kuitenkin miljoona euroa yhdistymistä kohden.

Lähtökohta on erikoinen, jos ajatellaan menetettävän jotain, johon ei ole ollut oikeutta, sanoo Savolainen.

Kuopiossa on tulkittu, että kriisikunta Juankosken liitos Kuopioon tapahtuu pakolla, koska Juankoskelaisten palvelut pitää turvata. Ylitarkastaja Savolaisen mukaan kyseessä ei ole pakkoliitos.

Kyseessä ei ole erityiseen kuntajakoselvitykseen liittyvä pakkoliitosprosessi, vaan kunnat ovat vapaaehtoisesti lähteneet selvittämään liitosta, toteaa Savolainen.

Kuopio ja Juankoski valmistelevat kuntaliitosta, joka tulisi voimaan vuoden 2017 alussa. Kuopion ja Juankosken kaupunginvaltuustojen on tarkoitus päättää kuntaliitoksesta elo-syyskuun vaihteessa.

Kyllä nyt viimeistään pitäisi meidän kuopiolaisten ottaa etäisyyttä Juankoskeen eikä olla niin hulluja, että ottaisimme maksettavaksemme juankoskelaisten tahallaan tekemät kymmenien miljoonien velat.
Siellähän raikulipoijat tekivät velkaa oikein urakalla oletuksena, että kyllä ne kuopiolaiset velat maksavat.
Annetaan sotkunsa hoitaa ihan itse juankoskelaisten. Juankoskesta ei ole kuin harmia meille kuopiolaisille. Valtavan ylisuuri henkilökunta vielä Kuopion harmiksi sietä tulisi.

PVRe: Valtiovarainministeriö: Kuopiolle ei lisätukea Juankoski-liitoksesta22.5.2014 11.18
Moro,
ja asia oli täysin selkeä alusta lähtien. Kyse oli omatahtoisesta liitosselvityksestä, eikä valtionvarainministeriön pakkoliitoksesta.
Mielestäni asia vaatisi selvitystä molemmissa kunnissa. Tämä nimittäin selkeästi tarkoittaa, että Juankoski voi vaatia paljon enemmän, kuin sille ollaan tarjoamassa. Nyt olisi vaadittava kirjallisena tiettyjä takuita. Kysehän on vapaaehtoisesta liitoksesta, jos sellaista halutaan.

juankoskeltaRe: Valtiovarainministeriö: Kuopiolle ei lisätukea Juankoski-liitoksesta22.5.2014 14.18
Juuri niin,vapaaehtoisesti ollaan liitosta ajamassa , tyhjän saa pyytämättäkin.Laitetaan vaan asiat kuntoon omatoimisesti ,eikä haluta liitosta .
Nyt ollaan pohjalla,mutta sieltä se on hyvä ponnistaa ja vain ylöspäin,velat kun ei häviä liitytäänkö vai ei.
Tehhään pontevia päätöksiä itsenäisenä kuntana
Ei muuta kun aivonystyrät käyttöön jokainen kynnelle kykenevä.
Liittymisellä poistetaan Juankoski kartalta,ei kai kukaan aikuisten oikeesti sitä pohjimmillaan halua,vai miten?

Eino K.Re: Valtiovarainministeriö: Kuopiolle ei lisätukea Juankoski-liitoksesta22.5.2014 14.28
Tämä omatoimisuus näyttää tuottavan tulosta. Alijäämää pukkaa tälle vuodelle kolmen veroprosentin tuoton verran. Ei täm,ä ple vastuullisen kunnan toiminta, ei alkuunkaan. Koko touhu tähtää siihen, että Kuopioon mennään.
Olisi koko lailla kohtalokasta, jos Kuopio ei meitä ottaisikaan.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Valtiovarainministeriö: Kuopiolle ei lisätukea Juankoski-liitoksesta22.5.2014 15.11
Asia on niin, että Juankosken Nero on vapaaehtoisesti lähtenyt ajamaan kuntaliitosta omien henkilökohtaisten intressiensä ja mahdollisesti myös Savon Energiaholding Oy:n (SEH) intressien vuoksi. Täytyy muistaa, että Neron intressit ovat täysin yhtenevät myös SEH:in intressien kanssa, koska SEH maksaa toimitusjohtajalleen kovaa palkkaakin tai ei maksa, jos hommat ei hoidu.

Tiedossahan on, että Nero on käynyt keskusteluja vapaaehtoisten kuntaliitosneuvottelujen aikaan myös Savon Energiaholding Oy:n toimitusjohtajan ominaisuudessa Savon Voiman ja Kuopion energian fuusioimisesta.

On aivan selvää, että kuntaliitoksia ei pidä tehdä yksittäisten, jopa esteellisten kunnanviranomaisten tai yritysten lähtökohdista, vaikka kysymyksessä ovatkin mahdolliset kunnalliset enegialaitokset tai yhtiöt ja niiden omistajakuntien palveluksessa olevat virkamiehet.

Kunnallisilla energialaitoksilla on perinteisesti ollut hyvin suuri vaikutus Suomen kuntien talouksiin (myöskin Kuopiossa) ja kuitenkin laitokset ovat usein toimineet täysin monopoliasemassa ja siten pystyneet esim. hinnoittelemaan myymänsä palvelut periaatteessa kilpailuttamatta.

Helsingin Energiakin on tulouttanut kaupungille vuosina 2003-2013 peräti 1.7 miljardia euroa, jonka veronmaksajat ovat pitkälle joutuneet maksamaan lähinnä korkeista kaukolämpömaksuistaan.

Vuoden 2014 alusta muuttuvan lainsäädännön mukaan kuntien omistamat laitokset, jotka kilpailevat yksityisten palvelujen tarjoamilla alueilla on yhtiöitettävä. Myös Helsingin Energiakin alkaa toimia Helen Oy nimisenä ja vuotuinen lihava kassavirta supistuu muutamasta sadasta milj. eurosta arvioiden mukaan vain noin 60-70 milj. euroon johtuen suurista tulevista investoinneista. Vastaavia ongelmia on ollut mm. Jyväskylässä ja miksi ei sitten Kuopiossa.

Tämä lainsäädännöllinen yhtiöittämisvaatimus koskee käsittääkseni Juankoskella myös ateria- ja siivouspalveluja.

Juankosken ja Kuopionkin kaupunkien perustehtäviksi on todettu kuntalaissa lähinnä koulutuksen ja sote-palveluiden järjestäminen. Tuleva uusi sote-palvelulaki näyttää nyt vielä olevan täysin auki, vaikka valmista pitäisi olla jo 31.5.2014 mennessä.

Erimielisyydet tuntuvat olevan edelleen suuret, joten tuskin valmista tulee kesäkuun alkuun mennessä. Koska tilanne on pääosin auki, ei Juankoskellakaan voi hypätä "mustaan aukoon" Kuopion kanssa, joka itse painii suurissa ongelmissa juuri perustehtäviensä rahoituksen kanssa.

Juankosken on hyvä säilyttää itsenäinen päätäntävalta, jolloin käytössä on kaikki mahdollisuudet palvelujen omaehtoisesta järjestämisestä naapurikuntien kuten Rautavaara, Kaavi, Tuusniemi ja Juuka kanssa. Kyllä valikoivaa yhteistyötä voi ja on viisastakin tehdä tietysti myös Kuopion kanssa.

Juankoskellakin on syytä tarkastella mahdollista "vapaaehtoista liitossopimusta" nimenomaan kunnan perustehtävien järjestämisen näkökulmasta. 24.4.2014 päivätty "Vapaaehtoinen liitossopimus" ei anna näihin keskeisiin kysymyksiin, mitään vastauksia.

Liitosasian tulee olla yksittäisistä kunnan virkamiehistä, kuten esim. kunnanjohtajasta, riippumaton ja palvella ainostaan sitä, että kunnan peruspalveluiden järjestäminen tapahtuu mahdollisimman laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

Nyt neuvoteltu "vapaaehtoinen liitossopimus" ei ole sopusoinnussa näiden ehdottomien tavoitteiden kanssa.

Mitään kuntaliitosta ei pidä lähteä myöskään toteuttamaan jonkin "liitosavustuksen" nojalla, koska siinähän on kysymyksessä vain samasta asiasta kuin ns. krapularyypyssä ja ilmiöstä, kun kovalla pakkaselle kustaan lahkeeseen



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: