Keskustelu

Suorastaan hukuksiin Kuopiossa pelätään: Kaveruus kriisikunnan kanssa vie avantoon22.5.2014 15.43
Uutiset
Savo


Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) haluaa valtiolta enemmän tukea niille kunnille, jotka liittyvät yhteen kriisikuntien kanssa. Kantasen mukaan lainsäädännössä ei ole otettu huomioon sitä, että myös vastaanottavan kunnan talous voi olla heikko. Kuopiossa tilanne koskee liitosta pahasti velkaantuneen Juankosken kanssa.

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja haluaa kriisikuntaliitoksissa taloudellista vastuuta

Pekka Kantasen mukaan lainsäädännössä ei ole otettu huomioon sitä, että myös vastaanottavan kunnan talous voi olla heikko

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan mielestä valtion pitäisi maksaa nykyistä enemmän rahaa niille kunnille, jotka ottavat vastaan kriisikuntia liitoksissa.

Pekka Kantasen (kok.) mukaan lain tarkoituksena ei ole voinut olla, että oman taloutensa kanssa tiukilla oleva keskuskaupunki joutuu ongelmiin kriisikunnan kanssa tehtävän liitoksen takia.

Alun perin lain tarkoituksena ollut yhteisvastuu, jossa kaveri auttaa kaveria, pitäisi laajentaa valtion tasolle nyt, kun auttajana ollaan tukalassa tilanteessa, vaatii Kantanen.

Kuopiossa tilanne on edessä liitoksessa kriisikunta Juankosken kanssa. Juankosken kaavaillaan liittyvän Kuopioon vuoden 2017 alussa. Liitoksesta päättävät valtuustot elo-syyskuun vaihteessa.

Aiemmin torstaina valtiovarainministeriö ampui alas Kuopion toiveet saada lisää kuntaliitostukea Juankoski-liitoksen kanssa.

Kantanen ei ryhdy ennakoimaan, mitkä ovat kuntaliitoksen läpimenon mahdollisuudet Kuopion valtuustossa. Hän kuitenkin odottaa päätöksen alla vilkasta ja kriittistä keskustelua siitä, onko liitos oikein Kuopion kannalta. Jos liitos ei menisi valtuustossa läpi, asia siirtyisi valtioneuvoston päätettäväksi kriisikuntalain perusteella. Siinä tapauksessa Kantanen toivoisi valtiolta liitokseen jotain myötäjäisiä.

Kuopion kaupunki on budjetoinut tälle vuodelle 20 miljoonan euron tappiollisen tuloksen, eikä talous ole tasapainossa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kantasen mukaan Juankoski-liitos voidaan vielä sulattaa ja sopeuttaa, mutta tulossa voi olla vielä hankalampia liitoksia.

Suonenjoki ja erittäin nopeasti kriisiytyvä Siilinjärvi tuovat ihan omat ja uudet, eri kokoluokan haasteet, joista me ei välttämättä enää selvitä. Me olemme tilanteessa, jossa olemme menossa auttamaan kaveria pois avannosta ja me olemme kohta koko joukko siellä samassa avannossa, kuvailee Kantanen.

Vaikka valtiovarainministeriö ei ole lupaamassa Juankoski-liitokseen yhtään lisätukea, Kantanen uskoo, että ministeriössä ymmärretään kuntakentän muuttunut tilanne.

Siellä varmasti harkitaan kaikkia mahdollisia keinoja lakimuutoksista muihin muotoihin.
Lue myös
Valtiovarainministeriö: Kuopiolle ei lisätukea Juankoski-liitoksesta
klo 5:21

Ei, eiRe: Kuopiossa pelätään: Kaveruus kriisikunnan kanssa vie avantoon22.5.2014 15.46
Kyllä nyt on vastatuulessa raikulipoikien miljoonien eurojen velkojen maksatus kuopiolaisilla. Ei Kuopio ole niin hullu, että ottaisi hummeriveljesten tekemät älyttömät velat kontalleen.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Kuopiossa pelätään: Kaveruus kriisikunnan kanssa vie avantoon22.5.2014 16.12
Valtiovarainministeriön kanta kuntaliitosten lisätuista on täysin oikea.

Hyvää rahaa ei pidä lähteä syytämään huonon rahan perään. Jos kunnissa on tahallaan sössitty talous, kuten Juankoskella on tehty, niin se on tehty autonomisen kunnan omilla järjettömillä päätöksillä. Ei valtiovallan tehtäviin kuulu paikata valtion varoin autonomisen kunnan tekemiä hölmöjä päätöksiä.

Juankoskellakaan kukaan muu kuin Juankosken Nero ei "pakottanut" päättämään lähteä rahoittamaan Samovaari-yhtiön alaa tuntemattomien tunareiden vetämää uhkarohkeaa hanketta.

Nyt uhkarohkea ja lainvastainenkin riskinotto Juankoskella on valitettavasti realisoitunut, mutta vastuu tästä ei voi olla valtiolla tai Kuopion veronmaksajilla, vaan niillä virkamiehillä ja päätäjillä, jotka härkäpäisesti ja yksisilmäisesti ovat Juankosken kaupungin nykyiseen taloudelliseen katastroofiin johtaneet.

Eriäviä mielipiteitä tehdyistä tyhmistä päätöksistä on esitetty Juankoskellakin kuntapäättäjille, mutta varoituksista ja neuvoista ei ole otettu vaarin.

Välistä vetäjätRe: Kuopiossa pelätään: Kaveruus kriisikunnan kanssa vie avantoon22.5.2014 16.49
Varsinkin kun on vielä menty antamaan viidenmiljoonan euron kuntatakaus ja nyt vielä se maksamaan laittomasti ilman mitään laillisia päätöksiä. On selvää se mistä ne rahat pitää ottaa, ne pitää ottaa hummeriveljeksiltä , niiltä jotka ovat veronmaksajien miljoonat tupeloineet varattoman kulkuripoijan taskuun.

PVRe: Kuopiossa pelätään: Kaveruus kriisikunnan kanssa vie avantoon22.5.2014 17.26
Moro,
ja lähetän terveiset Pekka Kantaselle. Kyseessä on ns. yhteisellä tahdolla laadittu liitosselvitys ja mahdollinen sopimus. Kyse ei ole ollut pakosta. Yritin kertoaa asiasta viime liitoskokouksessa, mutta ei tainnut mennä läpi, mutta nyt meni.
Mutta jos Kuopio hylkää tai Juankoski hylkää sopimusehdotuksen valtuustoissaan, niin on totta, että sitten on mahdollista pakkoliitos, mikäli asia puidaan kunnolla perustuslakivaliokunnassa, sillä erityislaki(liitos), ei kumoa perustuslakia ja sen kunnille takaamaa autonomiaa. Mutta kieltäytyminen voisi mahdollistaa miljoonien eurojen pakkoliitosrahat. Suosittelen harkintaa. Onhan kyse myös meistä kuopiolaisina ja talouden ollessa heikolla hapella, palvelut heikentyvät ja verot nousevat.

Kouraan ajattelijaRe: Kuopiossa pelätään: Kaveruus kriisikunnan kanssa vie avantoon22.5.2014 18.43
Juankosken huonoon tilaan syyllinen on Pekka Kantanen. Hän ei ottanut Juankoskea 6 vuotta sitten, vaikka pyysimme, mutta ilmoitti liitoksen olevan mahdollista 2017.
On aivan selvä, että tällainen ilmoitus synnyttää velkaantumisen liitettävässä kunnassa.
On sananlasku: " elää kuin viimeistä päivää". Näin olemme tehneet jokaisena päivänä.
Häpeällistä on nyt perua liitospuheita, kun ensin on itse houkutellut velkaantumaan.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: Kuopiossa pelätään: Kaveruus kriisikunnan kanssa vie avantoon22.5.2014 19.25
Kuopion Kantasen ilmoitus vuodelle 2014 budjetoidusta tappiosta on täysin riittävä tieto siitä, että Juankosken ehkä noin 10-15 milj. euron todellista laskua Kuopion veronmaksajat eivät tule nielemään.

Toisaalta valtiokaan ei tule hyväsymään sitä, että millään avustuksilla edesautetaan Juankoskea tai Kuopiota esillä olleessa kuntaliitoksessa, olipa liitos vapaaehtoinen tai pakkoliitos, koska Juankoski näyttää laittomin keinoin tahallaan ajaneen itsensä suohon (rikottu kunta- ja perustuslakia ja myös kirjanpitolakia systemaattisestI).

On kuitenkin todettava, että niin kauan kuin Juankoskella vielä on kunnallinen autonomia, niin Juankoski voi oman taloutensa korjata omin voimin parissa kolmessa vuodessa, jos hihat pannaan heilumaan samaan tapaan kuin on jo tehty esim. Sonkajärjellä. Kaikki tämä voidaan vielä tehdä niin, että peruspalvelut paranevat.

Mikäli neuvoteltu täysin epämääräinen liitossopimus kuitenkin tulee molempien kuntien valtuustojen toimesta hyväksytyksi, niin Juankoskea viedään kuin pässiä teuraalle kaikkien palveluiden järjestämisen osalta ja kaikkein hulluinta vielä on se, että Juankosken Nero näyttää alkeellisen liitossopimuksen mukaan olevan vielä Juankosken edunvalvojana yhdistymishallituksessa.

Neron tehtävänä hallituksessa on Juankosken edustajana vastata Juankosken osalta asioiden valmistelusta ja toimeenpanosta!!!!!

Juankosken surullinen historia todistaa Neron taidot hallinnon organisoinnin ja talousasioiden hoidon osalta riittävin näytöin. Yleensä Neron hallituspaikat ovat ennen pitkää johtaneet katastroofiin kaikissa niissä yhtiöissä, joissa hän on istunut hallituksissa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: