Keskustelu

päättelijähyptään yhdessä avantoon27.5.2014 0.56
Hetken jo luulin, että Juankosken hallituksessa on herätty talviunesta, kun Säyneisten koulusta tehtiin positiivien päätös.

Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärti, koska liitossopimuksen kuuluuttaminen hyväksyttiin muitta mutkitta.

kh§ 94:ssä oli kaikkiaan 11 lähinnä verbaalista liitettä mahdollisen kuntaliitoksen piiriin kuuluvilta alueita. Ei yhtään ihmetytä, että kuuluutuspäätös ei ole herättänyt intohimoja. Eihän kukaan lukija voi tietää, mitä noissa liitteissä on todellisuudessa sanottu. Kaikki oleelliset luvut puuttuu. Kykysymys on virkamiesten kapulakielestä ja täydellisestä "unelmahötöstä". Kokenut konsultti olisi kirjoittanut paremmat "liitospaperit" yhden viikon aikana.

Vaikka esitettyjä 11 liitettä kuinka tavaa suurennuslasinkin kanssa, niin niistä ei löydy ainuttakaan taloudellista faktaa, joiden perusteella voi käydä järkevää keskustelua niinkin tärkeästä asiasta kuin kuntaliitoksesta. Saati sitten, että asiasta voisi tehdä vielä kaupungin autonomiaa koskevan päätöksen. Esitetty "liitospaperi" johtaisi Ukrainassakin välittömästi aseelliseen selkkaukseen.

Muutama poiminta yhteenveto raportista alla:

Perusturva ja terveyden huolto

Juankosken terveyskeskuksen lähipalvelut säilyvät pääosin ennallaan kuntaliitoksen jälkeen.

Kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistyvät kotihoidoksi. Kotihoito-
ja hoivapalvelut yhdenmukaistuvat. Palvelut tuotetaan jatkossakin Juankoskella lähipalveluina. Ikäihmisten asumispalvelupaikat säilyvät Juankoskella, mutta vanhusten palveluohjaus järjestetään Kuopiosta palveluohjausyksikkö Vanamosta.

Käytännössä mikään ei siis muutu ja Juankoskella hoiva- ja hoitokotipalvelut sekä teveydenhoitopalvelut maksavat lähivuosina jo kohta 6000 euroa/asukas vuodessa. Tämä pakottaa Kuopionkin suuriin säästöihin.

Kasvun ja oppimisen palvelut

Kasvun ja oppimisen osalta merkittävin asia on varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä lukio-opetuksen palveluverkko ja sen muodostuminen tulevaisuudessa. Asiaan ei selvityksessä oteta vielä selkeää kantaa tilakysymysten osalta muuten kuin pääperiaatteiden linjauksissa. Palveluverkkoa selvitetään jatkossa pidemmällä aikataululla ja tehdään asiaan liittyviä esityksiä.

Koulukuljetusten osalta järjestämisvastuu siirtyy kuntaliitoksen myötä kasvun ja oppimisen palvelualueelta kaupunkiympäristön palvelualueelle. Koulukuljetukset järjestetään edelleenkin voimassa olevien kuljetusperiaatteiden ja lainsäädännön perusteella kaikille sen piiriin kuuluville esi-ja perusopetuksen oppilaille.

Kasvu- ja oppimisalueelta ei ole esitetty minkäänlaista konkreettista lähivuosien toimintasuunnitelmaa. Näitä asioita ei voi suunnitella pelkkien koulurakennusten pohjalta.

Hyvinvoinnin edistämisen palvelut

Liikunta-virkistys-ja ulkoilupaikat Juankoskella edelleen säilyvät nykyisen kaltaisina.

Kaupungin järjestämien virallisten juhlien osalta järjestetään yksi yhteinen koko Kuopion kaupunkia koskeva juhla.

Kotiseutuarkiston osalta jää vielä pohdittavaksi, siirretäänkö materiaali maakunta-arkiston tai museon yhteyteen vai jääkö materiaali Juankoskelle.

Kirjaston osalta toiminta jatkuu nykyisen palveluostosopimuksen kaltaisena lähikirjastona. Hallinnon osalta on rakennetta kevennettävä jo ennen kuntaliitoksen voimaantuloa, mutta asiakkaan näkökulmasta esim. aukioloaikojen suhteen tällä ei ole vaikutusta.

Minkäänlaista konkreettista parannusta vapaaehtoinen kuntaliitos ei näytä tuottavan nykyisiin heikoiksi havaittuihin palveluihin verrattuna.

Kaupunkiympäristön palvelut

Hallinto, asiakaspalvelu, suunnittelu ja rakennuttaminen.
Toiminnot kootaan ensisijaisesti Kuopioon.

Joukkoliikenteestä todetaan mm., että Kuopiossa joukkoliikenteen ja henkilökuljetusten järjestäminen on keskitetty kaupunkiympäristön palvelualueelle.

Palvelut näköjään keskittyy Kuopioon ja joukkoliikenteessä fokus tulee olemaan Kuopion kaupungin sisäisen liikenteen järjestelyt.

Vetovoimaisuuden palvelut

Markkinoinnin osalta Juankoski organisoituisi osaksi Kuopion kaupungin markkinointia ja toiminta kanavoituisi markkinoinnin kattorakenteiden kautta.

Alkuvaiheessa viestinnässä kiinnitettäisiin huomiota Juankosken
alueen omiin palveluihin ja niistä tiedottamiseen.Viestintää tehtäisiin monikanavaisesti yhteistyössä alueen palvelupisteen kanssa.

Juankosken keskustaajamaan tulisi neuvonta- ja asiakaspalvelupiste, josta olisi saatavissa usein tarvittavia palveluja, esimerkiksi rakennuslupa- asioihin liittyen.

Mahdollisuuksien mukaan palvelupisteestä olisi saatavissa myös valtion palveluja. Tarkempi listaus palvelupisteestä saatavista palveluista päätetään yhdistymishallituksessa.

Yhdistymisselvityksen tulosten mukaisesti Juankosken alueen yrityspalvelut tultaisiin tuottamaan osana Kuopion kaupungin yrityspalvelun toimintaa siten, että paikallisille yrityksille tarjotaan yritysasiamiespalvelut lähipalveluina.

Juankosken alue tulisi osaksi Kuopio-Tahko matkailun markkinointiosakeyhtiötä ja sen toimenpiteitä. Kaikki vetovoimapanokset näköjään keskitetään mm. Kuopio-Tahko kanavareittien mainostamiseen, vaikka tiedetään, että Tahkolle ei pääse vesireittiä pitkin kunnolla kuin kesäaikaan pikkuveneellä.

Rautavaara-Säyneinen-Juankoski-Kaavi-Tuusniemi maantie ja mahtava järvireitti näkyy kokonaan unohtuneen maakunnan kehittäjiltä, vaikka reitin varrella on jopa Juojärven maakuntajärvi.

Keskeinen johtopäätös näyttää olevan kaikkien palvelujen osalta, että palvelut siirtyvät pääosin Juankosken taajamasta Kuopioon. Selvityksessä ei mainita ainuttakaan sellaista konkreettista asiaa, joka parantaisi Juankosken vetovoimaisuuspalvelujen tasoa, niiden tehokkuutta tai saatavuutta.

Talous, hallinto, henkilöstö ja päätöksenteko

Asukaskohtaisesti laskettuna vuoden 2012 tiinpäätöksen mukaan Kuopion toimintatuotot olivat noin 500 euroa/asukas suuremmat kuin Juankoskella ja asukaskohtaiset toimintakulut Juankoskella olivat noin 5 % Kuopiota suuremmat. Sosiaali- ja terveyskustannukset ovat suurimmat menoerät molemmissa kaupungeissa. Juankosken korkeita sote-kuluja on selitetty väestön ikärakenteen perusteella. Ikärakenne ei kuitenkaan selitä mitenkään Juankosken korkeita sote-kuluja, jotka johtuvat nykyisistä kalliista ja tehottomista pääasiassa kuntavetoisista järjestelmistä.

Vuoden 2013 tilinpäätös oli Kuopiossa ylijäämäinen satunnaisten erien avulla noin 1 milj. euroa. Juankosken vuoden 2013 tilinpäätös oli taas alijäämäinen, alijäämä oli reilut noin 900 000 euroa, kun jätetään huomiotta Juankosken kaupungin vapaaehtoisesti Premium Board Finland Oy:n puolesta maksama kertaluontoinen laiton realisoitunut takaus (yli 4 milj. euroa).

Osoittaa erittäin suurta yksinkertaisuutta, kun verrataan vanhoja vuoden 2012 tilinpäätöslukuja ja samalla tehdään oletus, että mitään parannuksia toimintatavoissa ei tehdä.

Juankoskella pelkästään nykyisissä sote-menoissa on ?ilmaa? tehokkaasti järjestettyihin palveluihin verrattuna noin 6.2 milj. euroa vuositasolla. Näihin säästöihin päästään vaikeuksitta ilman Kuopiota ja sen jälkeen Kuopion sote-menot ovat jo selvästi korkeammat kuin Juankoskella.

Tuloveroprosentti v. 2014 on Juankoskella 21,5 % ja Kuopiossa 20,5%.
Kuopion hallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen on ilmoittanut, että Kuopion kaupungin budjetti vuonna 2014 on jo peräti 20 milj. euroa tappiolla.

Mikäli Juankoski ja Suonenjoki liitetään Kuopioon niin Suur-Kuopion tappio voi hyvin nousta 30 milj. eroon. Jokainen joka vähänkään tietää talousasioista tietää sen, että se johtaa ankariin säästötoimiin ja myös veroprosentin nostoon. Mahdollisten kuntaliitosten jälkeen Kuopion veroprosentti voi hyvin nousta 22.5%:in, kun Juankoskella prosentti voidaan taas omin voimin painaa helposti 19%:in.

Juankosken laskutaidoton kaupunginhallitus näyttääkin ehdottavan kaikille juankoskisille, että hypätään yhdessä avantoon, mutta pelastetaan kuitenkin kaupunginjohtaja Kuopioon.

peruskuntalainenRe: hyptään yhdessä avantoon27.5.2014 8.22
Rosvot kiinni ja järki mukaan päätöksentekoon! Miten munattomia päättäjiä Juankoskella onkaan. Suojellaan vain omaa takapuolta ja turhanpäiväistä virkaa. Ei taida Heimolle ja Veijolle löytyä hommia enää jatkossa.
Ei ihmetytä lainkaan perussuomalaisten ja demarien alamäki, kun kärkihenkilöt ovat kuten Juankoskella.
Säälin juankoskelaisia. Mistähän löytyy seuraava ulkomaalainen, joka kaapii tuhkatkin pesästä?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: