Keskustelu

tark. lautakunnan valejäsensalattu tilintarkastuskertomus vuodelta 201330.5.2014 15.20
Tilintarkastaja Pikkaraiselle ja Pajunvitsamiehelle suora kysymys: Missä viipyy vuoden 2013 tilintarkastuskertomus?

Asiakirja on julkinen dokumentti ja valtuuston pitää piakkoin siunata vuoden 2013 tilinpäätös. Kuntalaisilla on oikeus tietää, mitä tilintarkastuskertomukseen on kirjoitettu.

juristin alkuRe: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 201330.5.2014 15.57
On se kumma, että tilintarkastaja Tuomo Pikkarainen ja Pajunvitsamies ovat yhdessä salanneet vuoden 2013 tilintarkastuskertomuksen, koska Pikkarainen näkyy toimittaneen tilitarkastuskertomuksensa jo viranomaiselle (mm. tilitarkastuslautakuntaan):

13.8.2012 Audiator-yhtiöiden tilintarkastuspalveluiden johtaja, JHTT, KHT Pasi Leppänen oli joutunut sähköpostissaan opastamaan mm. tilintarkastaja Tuomo Pikkaraista seuraavasti:

"Viranomaisen asiakirjalla tarkoitetaan muun muassa viranomaisen hallussa olevaa asiakirjaa, joka on toimitettu viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa. Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei erikseen toisin säädetä. Lain 24.1 §:n mukaiset salassapitoperusteet eivät tilintarkastuskertomuksen kohdalla kuitenkaan täyty.

Edelleen saman lain mukaan viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa asiakirja tulee julkiseksi, kun viranomainen on sen saanut".

Julkisten asiakirjojen salailusta Juankosken kaupunkia on jo äskettäin ojennettu oikeusasiamiehen toimesta. Kuinka pitkälle Juankosken Nero ja hallintojohtaja ohjeistavat tätä systemaattista julkisten asiakirjojen salaustoimintaa?

Audiatorin Leppäsen lähettämän sähköpostiviestin perusteella voidaan todeta, että Tuomo Pikkaraisella on jo aiemminkin ollut ongelmia kuntalain säännösten kanssa.

Nyt Pikkaraisen ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Pajunvitsamiehen ymmärryksessä näyttää Pikkaraisen esimiehen selvästä ohjeistuksesta huolimatta olevan edelleen vikaa, vai mistä tilintarkastuskertomuksen osalta julkistamisen viivyttely ja julkisen asiakirjan selvä salaaminen johtuu?

Pikkarainen on toimittanut tilintarkastuskertomuksensa tarkastuslautakuntaan jo kauan sitten.

PVRe: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 201330.5.2014 16.55
Moro,
missä on yllämainittu sähköpostiviesti ja voitko varmistaa asian todenperäisyyden.
Voisitko laittaa viestin näille sivuille sanatarkasti.
Ystävällisesti,
Pekka Vartiainen

juristin alkuRe: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 201330.5.2014 17.46
Ei oikein onnistunut tuo linkin poiminta, mutta katsasta alla oleva Pasi Leppäsen PDF viesti Matti Taposelle, joka on lähetetty myös Tuomo Pikkaraiselle, Eeva-Liisa Auviselle ja Terttu Heikkoselle kopiona 13.8.2012 klo 14:36 eili vielä viralliseen virka-aikaan.

Leppäsen puh. numero oli tuolloin 040-520 6552

audiator-yhtiöiden tilintarkastuspalvelujen johtajan pasi ...
webdynasty.pohjoiskarjala.net/Dynasty/Lieksa/.../20121245-9-10256.PD...
13.8.2012 - Aihe: Tilintarkastuskertomuksen julkisuus. Hei! Keskustelimme puhelimitse tilintarkastuskertomuksen julkisuudesta. Viranomaisen asiakirjalla ...

PVRe: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 201330.5.2014 19.04
Kiitos tiedoista. Pitää huomioida hallituksen kokouksessa ja valtuustossa.

kyrsiintynyt veronmaksajaRe: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 201330.5.2014 22.19
Moro Pekalle tiedoksi, että tämä tilitarkastusasia näyttää laajenevan Audiator Oy:n lisäksi koskemaan myös Audiator BDO Oy:n julkista tilintarkastustomintaa.

Vaikuttaa erikoiselta, että tilintakastaja Pikkarainen on osallistunut Juankosken tilintarkastuslautakunnan kanssa tällaiseen kuntalain vastaiseen julkisen tiedon salailuun vastoin esimiehensä aiempaa selväsanaista ohjausta.

Herää kysymys, onko Juankosken kaupungin tilejä hoidettu lainkaan kirjanpitolain säännösten edellyttämällä tavalla useamman viimeisen vuoden aikana?

Tosiasiahan on, että tilintarkastajan olisi pitänyt huomauttaa maksukyvyttömäksi jo keväällä 2012 ajautuneen Samovaari-yhtiöiden riskeistä Juankosken kaupunginhallitukselle ja myös valtuustolle keväällä 2012.

Tuolloinhan oli käynyt jo selväksi, että Premium Board Finland Oy:ön kohdistuvat Handelsbankenin myöntämän lainan ja takauksen ns. kovenantit olivat jo lauenneet.

Lauenneista kovenanteista huolimatta tilintarkastaja ei ole nähnyt aiheelliseksi huomauttaa vuoden 2012 tilinpäätöskertomuksessaan tilinpäätöksen/toimintakertomuksen perusteella nähtävistä ja odotettavissa olleista suurista riskeistä, jotka nyt ovat valitettavasti realisoituneet.

Vuoden 2012 ja 2013 konsernitilinpäätösten yhteydessä tilintarkastaja on täysin mukisematta hyväksynyt myös mm. sellaisen oleellisen ja totuudenvastaisen tiedon, että Juankosken kaupungin omistusoikeus Juankosken Biolämpö Oy:stä olisi muka vain 19%:n, vaikka Biolämpöä koskevalla osakas- ja rahoitusjärjestelyllä ei ole ollut lainvoimaa.

Kyseisestä järjestelystähän oli tehty kunnallisvalitus, jonka perusteella Kuopion HAO oli kumonnut jo vuonna 2012 osakekauppoja ja rahoitusjärjestelyjä koskevat päätökset. Tilintarkastajan olisi tullut huomata näin tärkeä kaupungin taloudenkin kannalta oleellinen asia.

Tilintarkastaja oli myös jo vuoden 2011 tilinpäätöksen osalta hyväksynyt em. Biolämpöä koskevan järjestelyn lainvoimaiseksi, koska oli hyväksynyt sellaisen menettelyn, että vuotta 2011 koskevaan tilipäätöksessä/toimintakertomuksessa todettiin, että Juankosken kaupungin omistusosuus kyseisestä voimalasta on vain 19%:a. Todellisuudessa Juankosken kaupunki omisti silloinkin vielä biovoimalasta 30%:a.

Vuosien 2011-2013 tilipäätösasiakirjoihin merkityn Biolämmön omistusoikeutta koskevan virheellisen tiedon perusteella herää kysymys, onko Juankosken kaupunginjohtaja tahallaan harhauttanut tilintarkastajaa ja antanut hänen ymmärtää, että biolämpöä koskeva osakas- ja rahoitusjärjestely on lainvoimainen?

Vuoden 2011 tilinpäätösasiankirjoihin merkittiin myös seuraava ihmeellinen toteamus:

" Vuoden 2011 konsernitilinpäätökseen ei ole yhdistelty Juankosken Biolämpö Oy:n tilinpäätöstietoja, koska tilinpäätösluvut eivät valmistuneet niin ajoissa, että tiedot olisi ehtinyt kirjata kaupungin konsernitilinpäätökseen."

Vaikuttaa siltä, että tilintarkastaja Tuomo Pikkarainen ei vieläkään tajua sitä, pitäisikö Juankosken Biolämpö Oy:tä koskevat taloustiedot jollakin tavalla liittää Juankosken kaupunkikonsernin tilinpäätöstietoihin vai ei. Ehkä tilintarkastajan pitäisi kysyä taas asiaa nykyiseltä Audiator BDO Oy:n esimieheltään.

Ym. seikkojen vuoksi näyttää ilmeiseltä, että Juankosken kaupungin tilinpäätöksissä on tietoisesti kerrottu totuudenvastaisesti kaupungin talouteen ja tilinpitoon liittyvistä olennaisista asioista.

26.5.2014 tarkastuslautakunnan kokouksessa kaupunginjohtaja Petri Kangasperko oli antamassa lausuntoja nähtävästi vuoden 2013 tilinpäätösten liittyen. Täytyy vain toivoa, että kaupunginjohtaja on silloin pysynyt edes jotenkin totuudessa.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että Juankosken kaupungin tilinpidossa ei ole useamman viime vuoden aikana noudatettu hyvää tilinpitotapaa ja kunnan talouteen vaikuttavaa oleellista tietoa on tahallisesti salattu. Tilinpäätöksiä ei siis ole laadittu hyvää kirjanpitotapaa noudattaen. Tällaisissa tapauksissa tilivelvollisille ei voida myöntää vastuuvapautta.

Näyttää vahvasti siltä, että Juankosken kaupungin tilintarkastustominnan osalta onkin syytä käynnistää kantelumenettely.

Pena T.Re: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 201330.5.2014 22.45
Minäkään en saanut pyytämiäni dokumentteja. Normaali Kangasperkon ohjeistama käytäntö.

reviisoriRe: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 20133.6.2014 20.32
Pikkaraisen toiminnan ylle on siirtynyt hyvin musta pilvi. Sen selvittää Valtiovarainministeriössä JHTT-tarkastajia valvova elin. Ehkä Audiator ja muut kunnat ovat myös kiinnostuneita Juankosken salailusta ja puuhastelusta kaiken kaikkiaankin???

tilintarkastajaRe: salattu tilintarkastuskertomus vuodelta 20133.6.2014 21.18
Alkaa uhkaavasti näyttää siltä, että Pikkaraisen avustuksella ja Pajunvitsamiehen armollisessa ohjauksessa on jo useiden vuosien aikana harkitusti ja merkittävällä tavalla salattu Juankosken kaupungin kirjanpidossa olennaisia tietoja riskeistä, kaupungin varojen käytöstä sekä saatavista, omistuksista ja sopimuksista, joita ainakin kaupunginjohtaja ja hallintojohtaja ovat omatoimisesti olleet laatimassa kaupungin veronmaksajien vahingoksi.

Musta varjo leviää myös väistämättä kaupungin anomien ja saamien ylimääräisten valtionapujen päälle. Koska Juankoskella Samovaari-yhtiöillä ja kaupungilla näyttää vuodesta 2010 lähtien olleen yksi ja yhteinen kassa, voidaan myös kysyä, onko valtionapuja luiskahtanut myös Samovaari-yhtiöiden hyväksi?

Ei ole epäilystäkään siitä, että valtiovarainministeriön JHTT:tä kiinnostaa kuntien tilintarkastuksen nykyinen tila. Luulisi asialla olevan laajempaakin merkitystä myös Audiatorille. Jos vastaava leväperäisyys on kyseiselle tilintarkastusyhteisölle tyypillistä, voidaan hyvällä syyllä myös kysyä, onko Audiator ollut "pukkina vahtimassa kuntien kaalimaita"?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: