Keskustelu

jäävinjäävisivutoimista6.6.2014 22.48
YLE uutisoi puoli vuotta sitten seuraavaa:"
Puurtinen

.
Previous


Next





Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on pyytänyt Juvan kunnanhallitukselta selvitystä Juvan kunnanjohtajan Heikki Laukkasen sivutoimista. Kunnallisen viranhaltijan sivutoimien vastaanottamisesta sekä hoidosta on säädetty laissa.

Jääskeläinen pyytää kunnanhallitusta arvioimaan Laukkasen sivutoimia lain näkökulmasta ja toimittamaan arvion johtopäätökset sekä mahdolliset toimenpiteet tiedoksi oikeusasiamiehelle.

Aikaa arvioiden tekemiseen annettiin niin, että selvitykset on toimitettava Jääskeläiselle tämän vuoden loppuun mennessä.

Laukkasen sivutoimien arvioiminen tuli eteen, kun Petri Jääskeläiselle oli toimitettu selvityspyyntö, oliko kunnanjohtaja Laukkasen jäsenyys Osuuskauppa Suur-Savon hallituksessa aiheuttanut esteellisyystilanteita kunnan päätöksenteossa.

Osuuskauppa Suur-Savon hallituksen jäsenyys ei oikeusasiamiehen saamien selvitysten mukaan anna syytä epäillä, että Heikki Laukkasen asema Osuuskauppa Suur-Savon hallituksen varapuheenjohtajana olisi johtanut lainvastaisiin tilanteisiin Juvan kunnan päätöksenteossa. Siksi tilanne ei edellytä oikeusasiamieheltä myöskään toimenpiteitä.

Osuuskauppa-sidonnaisuutta selvittäessään Jääskeläinen oli kiinnittänyt huomiota Heikki Laukkasen sivutoimiin.

Oikeusasiamies toteaa, että Juvan kunnanhallituksen ja Laukkasen selvityksistä ilmeni, että Laukkasella on lisäksi lukuisia muita sidonnaisuuksia ja tehtäviä erilaisissa yhteisöissä ja yrityksissä.

? Kunnasta saamani tiedon mukaan näitä tehtäviä on arvioitu mahdollisten esteellisyyksien kannalta, mutta ei sivutoimien kannalta, oikeusasiamies toteaa.

Jääskeläinen pyytää kunnanhallitusta arvioimaan Laukkasen tilannetta erityisesti kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 18. pykälän näkökulmasta, jossa säädetään sivutoimesta ja kilpailevasta toiminnasta.

Pykälässä todetaan muun muassa, ettei viranhaltija saa ottaa vastaan, eikä pitää sellaista sivutointa, joka edellyttää työajan käyttämistä sivutoimeen kuuluvien tehtävien hoitamiseen, ellei työnantaja hakemuksesta myönnä siihen lupaa.

? Muusta sivutoimesta viranhaltijan on tehtävä ilmoitus työnantajalle, laki toteaa.

Juankosken kaupungin hallintopäällikkö on ottanut vastaan Osuuspannkin hallituksen jäsenyyden ilman lupaa kaupungin hallitukselta. Samoin Juankosken kaupunginjohtajan eri yhteisöjen hallituksen jäsenyydet ja entiset jäsenyydet ja esim. PB:n velkasaneerausselvityksen velkojien kokousedustus velkojana myös Koillis-Savon ympäristö Oy:n hallituksen jäsenyys, ja tietenkin kaupungin vesilaitoksen ja kaupungin velat aiheuttavat erityisen kysymysmerkin. Myös se, että hän kaupungin salaisissa hallituksen kokouksissa esittelee esteellisenä asioita on loputtava.
Pena voisi taas kerran pistää koko soppa samaan kuppiin ja antaa virkavallan , poliisin ja syyttäjän tutkia asian.

PRe: sivutoimista6.6.2014 22.58
Moro,
ja kannattaa lukea seuraava ratkaisu:
-KHO 2012:125: Viranhaltijan esteellisyys (kaupunginjohtaja)
Jääskeläinen, Lauri
Artikkelit 29.4.2013, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä
Vuosikirjaratkaisussa on kyse viranhaltijan esteellisyydestä ja oikeudesta osallistua julkisen kokouksen käsittelyyn. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi kaupunginvaltuuston päätöksestä tehdyn valituksen, mutta korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden ja kaupunginvaltuuston päätökset perustaen ratkaisunsa kuntalain 52 §:ään ja hallintolain 27-30 §:ien esteellisyyssäännöksiin. Tapauksessa kaupunginjohtaja oli esteellinen osallistumaan valtuuston käsittelyyn, koska hän oli ollut asiassa asianosaisina olleiden osakeyhtiöiden hallituksen jäsen. Päätökset kumottiin, koska lain säännöksiä ei noudatettu esteellisyyden ilmoittamisesta, ratkaisemisesta eikä esteellisen viranhaltijan pidättymisestä osallistua asian käsittelyyn ja olla läsnä sitä käsiteltäessä.


Juankoskella on tehty lukemattomia ratkaisuja, vaikka esittelijä tai asiaa käsittelemässä on ollut - mielestäni- esteellinen viranhaltija tai luottamushenkilö. Toisia päätöksiä vielä käsitellään.
Minä vertaan aina esteellisyyttä rattijuoppouteen: helposti estettävissä, mutta silti usein tapahtuu ja tahallisesti ja tietoisesti.

päättelijäRe: sivutoimista7.6.2014 0.43
Oikeusasiamies Petri Jääskeäisen tutkimassa selvityspyynnössä Juvan kaupunginjohtaja Heikki Laukkasen jäsenyys Osuuskauppa Suur-Savon hallituksessa vaikuttaa näpertelyltä, kun sitä verrataan Juankosken kaupunginjohtajan runsaisiin sivutoimiin. Tiettävästi Laukkasen laajoista sivutoimista ei ole myöskään aiheutunut Juvan kunnalle taloudellisia vahinkoja.

Juankoskella on toisin. Kaupunginjohtajan esteellisyys on jo aiheuttanut ongelmia 5 milj. euron takauksen sekä biolämmön osakekauppojen ja rahoitusjärjestelyjen kohdalla. Lopullista sinettiä kyseisistä päätöksistä odotetaan lähiaikoina KHO:sta. Kaupunki on jo kuitenkin vapaaehtoisesti maksanut realisoituneen takauksen johdosta yli 4 milj. euroa yksityisen yrityksen lainoja.

Kaupunginjohtajan asema merkittävän Savon Energiaholding Oy:n (SEH) toimitusjohtajan sivutoimensa myötä on vähintään kiusallinen myös Juankosken ja Kuopion vapaaehtoisen kuntaliitoksen tapauksessa, koska kaupunginjohtaja on ollut aktiivisesti laatimassa liitossopimusta ja samaan aikaan neuvottelujen kohteena on myös ollut Kuopion Energian ja Savon Voima OyJ:n mahdollinen fuusio.

Näistä energianeuvotteluistahan ei ole annettu julkisuuteen lähes mitään muuta tietoa kuin se, että jostain syystä neuvotteluilmapiiri on viime aikoina parantunut (Juankosken kaupunginjohtajan lyhyt tiedote lehdistölle).

Onko siis vapaaehtoisessa kuntaliitoksessa kysymys lainkaan kahden kunnan välisestä tasa-arvoisesta liitoksesta vai jostain syystä pääasiassa Kuopion Energian ja Savon Voiman OyJ:n välisestä fuusiosta?

Kaupunginjohtajan osallistuminen liitosselvityksiin näyttää näin joutuvan varsin omituiseen valoon. Hänen puolueettomuutensa kunnanjohtajana näyttääkin vaarantuneen tuon SEH-kytkennän vuoksi.

Kaupunginjohtajan asema ei yhtään parane, kun ottaa huomioon vielä sen, että hän on ollut keskeinen toimija Juankosken Biolämpö Oy:n rakentamisessa, sen joutumisessa konkurssitilaan ja nyt sitten vielä Savon Voima OyJ:n uuden toisen biovoimalan rakentamisessa Juankoskelle, koska JBOY:n toiminta on kannattamattomana loppunut.

Kun ottaa huomioon Juankosken talouden heikon nykyisen taloudellisen tilan, niin näyttää siltä, että kaupunginjohtaja on virkaikanaan hoidellut lähinnä vain konkurssiyhtiö Stromsdal OyJ:n sekä Savon Voiman OyJ:n ja SEH:in asioita. Viime aikoina kaupunginjohtajan sivutoimien runsaaseen listaan on tullut myös toiminta yrityssaneeraukseen ajautuneen Premium Board Finland Oy:n ja JBOY:n velkojaintoimikunnissa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: