Keskustelu

Pekka VKouluyhteistyö10.6.2014 11.32
Moro,
ja onneksi hyvä uutinen. Olin mukana neuvotteluissa ja toivotaan, että saamme molemminpuolisesti tasapuolisen sopimuksen ilman sudenkuoppia.

--VKaavin yläkoulun esitetään säilyvän Juankoskella

Kaavi

Kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen, että se esittää valtuustolle yläkouluopetuksen järjestämisestä Juankoskella 1.8.2015 lukien. Johanna Kosloffin (sd.) esitys voitti esityslistalla olleen ehdotuksen äänin 7-1, kun opetuksen järjestämistä Tuusniemellä kannatti ainoastaan hallituksen puheenjohtaja Eino Miettinen (ps.).

Juankosken kaupunginhallituksen kanta pyydetään 19. kesäkuuta mennessä.

voisiko nyt jo?Re: Kouluyhteistyö10.6.2014 14.36
No nyt kun tuokin asia on pois painamasta niin eikö kaupunki nyt vihdoin voisi uhrata hieman aikaa ja voimavaroja pohjois-Kuopion koulun idealle Säyneisessä ? Alkaa oikeasti sitä ideaa tulemaan ja mainostamaan? Katsomaan tulevaisuuteen innolla?

samaRe: Kouluyhteistyö10.6.2014 14.37
Siis idean tukemiseen ryhtyä?

päättelijäRe: Kouluyhteistyö10.6.2014 15.36
Pohjois-Kuopion koulu kannattaa vielä unohtaa toistaiseksi, koska Kaavi, Tuusniemi, Juankoski ja Rautavaara eikä myöskään Juuka ole vielä osa Kuopiota - onneksi.

Pienillä Kuopion ympäryskunnilla ei ole mitään akuuttia tarvetta lähteä raskaasti tappiollisen Suur-Kuopion veronmaksajiksi. Valtio tulee laittamaan sote-asiat kuntoon ja kunnille jää nähtävästi koulutusasioiden hoito yhdessä valtion kanssa, joten mihinkään Kuopion kouluun ei tässä ole kiirettä.

Kiire on kuitenkin huolehtia syrjakylien säilymisestä ja lähidemokratiasta. Lähidemokratia ei toteudu, jos päätöksenteko on lähes 100 kilometrin päässä asukkaista.

Kovin kiire on laittaa Juankoskella oma pesä mahdollisimman pian kuntoon ja huolehtia siitä, että Säyneisten Mallikyläkoulu saa konkreettisen muodon jo tämän syksyn aikana.

Mallikyläkoulun ideaa ja toiminta-ajatusta ehkä jopa rahoituksenkin osalta ei pidä lähteä kuitenkaan kyselemään johtaja Karhuselta, jonka kuningasajatus on jo pitempään ollut Säyneisten koulun lakkauttaminen melkein keinolla millä hyvänsä.

no niinRe: Kouluyhteistyö10.6.2014 16.23
Puhutaan sitten pohjoispään koulusta,eli Pohjois Juankoski,ent Nilsiä ja etelä Rautavaara, kehittää voi ja pitää silti tasapuolisesti muiden kanssa

Kyllä se oma kunta on parastaRe: Kouluyhteistyö10.6.2014 22.37
Kuulin kannanottoja Kuopion valtuutetuilta, jotenkin alkoi tuntua, että ei ne meitä Juankoskea huoli. Eikä mikään ihme, että huolisi koska olisi varsin kummalista jos kuopiolaiset taisivat kymmenien miljoonien verotaakan kantaakseen.

kuavilainenRe: Kouluyhteistyö24.6.2014 20.06
Kaavin yläkoululaiset Tuusniemelle

Nyt niitä kouluja riittää Juankoskella.Re: Kouluyhteistyö24.6.2014 21.05
Kaavin yläkoululaiset vuoden päästä Tuusniemelle

Kaavin kunnanvaltuusto päätti tiistai-iltana täpärästi äänin 11-10, että kaavilaiset yläkoululaiset siirtyvät syyslukukauden 2015 alussa Tuusniemen yläkouluun.
Äänestyksessä Tuusniemen kannalle asettuivat perussuomalaiset Minna Oksmania lukuun ottamatta, Jorma Räsänen, Maija Räsänen, Harri Saario ja Toivo Hartikainen keskustasta, vasemmistoliitto, sdp:n Pentti Laukkanen sekä Rakentava Kaavi-ryhmän Satu Viljamaa-Dirks.
Muut äänestivät Juankosken puolesta, ja heistä kahdeksan jätti eriävän mielipiteen.
Tuusniemi-valintaa puolustettiin edullisempana pitkällä aikavälillä ja Juankosken yhteistyöhaluttomuudella kotikuntakorvausasiassa.
Juankosken kannalla olleet muistuttivat muun muassa jatkuvuudesta ja oppilaiden tyytyväisyydestä Juankosken yläkoulussa.

Kaavin kunnanhallitus oli päättänyt aiemmin samana päivänä esittää Juankosken yläkoulusopimuksen hyväksymistä äänin 5-2.
Kunnanhallituksessa Juankosken kannalla olivat esityksen tehnyt Kirsti Toikka (kesk.) sekä Johanna Kosloff (sd.), Antti Miettinen (sd.), Minna Oksman (ps.) ja Antti Viinikainen (kok.), Tuusniemi-sopimusta kannattivat Pirjo Kontio-Rautiainen (kesk.) ja Eino Miettinen (ps.). Yksi ei äänestänyt ja yksi oli poissa. Kontio-Rautiainen jätti kunnanhallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen.
Juankosken kaupunginhallitus päätti runsas viikko sitten pysyä kannassaan siinä asiassa, että Juankoski saa kotikuntakorvaukset lain määräämällä tavalla. Sen sijaan Juankoski olisi voinut neuvotella sopimuksen voimassaoloajasta, jos Kaavi olisi sitä halunnut.

Liero mikä lieroRe: Kouluyhteistyö24.6.2014 21.43
Jorma Räsänen ollut kolmea mieltä kuukauden sisällä, Juankosken kannalla, tyh(m)jää ja Tuusniemi.
Valmistautuminen seuraaviin kuntavaaleihin alkanut.

eräskepuRe: Kouluyhteistyö24.6.2014 21.56
taloudellisuus ja sopimus ehdot painoivat vaakakupissa viimein joten päätös on edullisempi kaaville,ihmetyttää tuollaiset avoimet valtakirjat joita oli juankoski tarjoamassa ,maksoi mitä maksoi mutta viimekädessä hintalappu ratkaisi

PVRe: Kouluyhteistyö24.6.2014 22.01
Moro,
ja Kaavi teki varmasti oikean ratkaisun. Näin olisin itsekin toiminut ja päättänyt.

NaapuriRe: Kouluyhteistyö24.6.2014 22.05
Koitakaa järjestää juankosken päättäjät kyydit kouluu 2016 alken,niin uskon että halukkaita löytyy käymään koulua jatkossakin juankoskella.

Joopa jooRe: Kouluyhteistyö24.6.2014 23.03
kyydit maksaa ja Juankoski perssaukinen.

päättelijäRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 0.31
Juankoski sössi taas hyvän tilaisuuden harjoittaa yhteistyötä naapurikuntien kanssa.

Ei olisi ollut vaikeata tehdä sellainen taloudellinen tarjous Kaaville, että kouluyhteistyötä olisi jatkettu.

Ikuinen röntgenriita Kaavin kanssa on osoitus "hyvästä" naapurihengestä.

Sitä saa, mitä tilaa. Neron olisi ollut hyvä nöyrtyä jo vuosia sitten. Nyt näyttää, että valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja.

Nerolta puuttuu valitettavasti luova ajattelu.

Kouluja vaan rakentamaan lisääRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 8.52
Siitä se hummeriveljesten aloittama Juankosken näivettäminen etenee.

HelinäRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 11.24
Tässä kokonaisuutena uutinen:"Kaavi äänesti Tuusniemen puolesta

Yläkoulusopimus: Päätös syntyi tiukan äänestyksen ja vilkkaan keskustelun jälkeen.

Arttu Seppänen

Kaavin kunnanvaltuustossa koettiin maanantaina yllättäviä käänteitä, kun valtuusto päätyi kunnanhallituksen ehdotuksen sijaan kannattamaan valtuutettu Yrjö Pimiän (ps.) ehdotusta yläkouluopetuksen ostosopimuksesta Tuusniemen kanssa. Kunnanhallitus esitti sopimuskumppaniksi Juankoskea. Äänestys syntyi tuloksella 10-11.

Tätä ennen valtuusto ehti pitämään myös keskustan valtuustoryhmän pyytämän neuvottelutauon, sekä äänestämään ostosopimuspäätöksen jättämisestä pöydälle toistaiseksi, joka kaatui kuitenkin niukasti äänin 9-12.

Osaa asian vatvominen turhautti.

--Tämä on kuin Peyton Place tai Salatut Elämät, tätä on vatvottu niin pitkään, kritisoi valvuutettu Satu Viljamaa-Dirks.

Sopimusta Tuusniemen kanssa kannatti myös Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen. Sopanen kritisoi maanantain kokouksen puheenvuorossaan Juankosken sopimusesitystä tulkinnanvaraiseksi etenkin kotikuntakorvausten osalta. Valtio maksaa kunnille kotikuntakorvausta jokaista oppilasta kohden, mikäli oppilas suorittaa oppivelvollisuuttaan muussa kuin oman kotikuntansa esi- tai perusopetuksessa.

--Tuusniemi veloittaisi meiltä kotikuntakorvauksen verran, Juankoski enemmän. Lisäksi Juankoski katsoo, että kotikuntakorvaukset kuuluisivat heille vielä kahden vuoden ajan sopimuksen päättymisen jälkeen, sanoo Sopanen.

Kannat jakaantuivat hyvin tasaväkisesti. Kirsti Toikka (kesk.) käytti usean puheenvuoron puolustaakseen sopimusesitystä Juankosken kanssa. Kaavin kunnan vastuulle Juankoskelta siirtyvät sinne siirtyneet kuusi opettajaa, joista tulisi henkilöstökustannuksia 160 000-200 000 euroa olettaen, että heidät irtisanotaan välittömästi 1.7.2015 jälkeen.

Kuntaliitokset kirvoittivat myös keskustelua. Valtuutettuja arvelutti, miten sopimuksen kävisi mahdollisten liitosten jälkeen. Kokouksessa monet pitivät selvänä, että Juankoski kuuluu Kuopioon vuonna 2017. Lisäksi arvuuteltiin, liittyykö Tuusniemi sittenkään Kuopioon tuoreen kyselytuloksen myötä, jossa enemmistö asukkaista vastusti kuntaliitosta Kuopion kanssa."
Suurin syy yhteistyön loppumiselle on juankoskelaisten johtavien viranhaltijoiden huono sopimuskäytös.
Kukaan ei usko juankoskelaisiin sopimuksia laatiessaan.

vahingoniloinenRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 12.33
Tyhmyys ei ole ilo kenellekään. Kaavin oppilaat köröttelevät Tuusniemelle ja päivittäinen koulumatka liki kaksinkertaistuu.

päättelijäRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 13.02
Siinä se nähtiin Neron kehittelemä vapaaehtoinen kuntaliitos haluttoman Kuopion kanssa toi taas kouluneuvotteluihinkin ison epävarmuustekijän, jonka yli Kaavillakaan ei voitu mennä.

En ollenkaan ihmettele, että Kaavi teki ratkaisunsa Tuusniemen kanssa, jolloin vastapuolen neuvottelijana on pieni Tuusniemn kunta, ei joku epämääräinen Kuopio, jonka kouluitressit ovat jo neuvotellun liitossopimuksenkin mukaan muotoutumassa vasta joskus 2017.

Neron olisi pitänyt tiedostaa, että nyt on nyt.

Sutta tuleeRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 13.11
Neron koko energia menee tehtaan asioiden salailutoimiin ja asioiden sotkemiseen niin, ettei niistä saataisi selvää jälkikäteen.
Ei sillä ole aikaa pienten koululaisten ongelmiin. Karttunen pitäisi vaihtaa myös.

NatuRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 14.15
Vahingoniloiselle, mietis sitä, että Karttunen kuskaa säyneläisiä koululaisia Juankoskelle ja silloin matka Kaavilta Tuusniemelle on lyhyt matka.
Joten on todellista järkien taistelua.
Karttunen pois töppäilemästä ja muuttakoon keski-Suomeen, sillä siellä tarvitaan epäpäteviä johtajia.

Joopas JooRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 14.18
Onko Karttunen lakkauttamassa Juankosken yläkoulua, sillä oppilaskohtaiset kustannukset nousevat Säyneisen koulun tasolle. Kaavin ja kaavilaisten poisolosta johtuen oppilaskohtaiset kulut nousevat lähelle 15000 euroa/oppilas Juantehtaan koulussa.

heppuRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 15.01
Kaavilaisten lähdettyä Säyneisen ja Muuruveden oppilaat mahtuvat Juankoskelle. Ei kolmea koulua voi pitää puoliksi tyhjillään.
On lyhytnäköistä iloita Kaavin päätöksestä.

niinpä niinRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 15.07
Ei niiden Juankoskella kouluaan käyvien kaavilaisoppilaiden määrä välttämättä laske paljoakaan, vaikka Kaavi tekisikin sopimuksen Tuusniemen kanssa. On myös muistettava se, että päätös ei ole vielä lainvoimainen, ja siitä tullaan taatusti valittamaan.

huhRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 16.16
Ehkä kannattaisi ilolla ottaa Säyneisen ala-kouluunkin rajan takaa oppilaita - tulevia Juankosken yläasteelaisia. Ei naurata ketään Kaavin päätös !

PVRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 16.31
Moro,
valtuuston päätöksestä voi hakea muutosta Kuopion hallinto-oikeudelta, jos lakia on rikottu, siis esim. esteellisyys, käsittely väärässä järjestyksessä tai muu vastaava teko.
En usko, että esteellisyyksiä löytyy ja muutenkin ainakin pöytäkirjan mukaan asia on päätetty oikeassa järjestyksessä.
Jos hakee muutosta, se ei aiheuta päätöksen toimeenpanoa (kuntalaki, kunnallisvalitus).
Lainvoimaa se ei toki saa ilman , että päätös on voimassa.
Valtuusto on suvereeni päätöksissään, joten tulos ei muutu eikä hallitus voi päätöstä kaataa.
Mielestäni asiaa oli käsitelty kaikissa Kaavin toimielimissä, siitä oli ilmoitettu ja keskusteltu julkisuudessa ja demokraattinen järjestys toimi, siis äänestys valtuustossa.
Kun olen itse hakenut muutosta valtuuston päätökseen, kyseessä on ollut selkeä lain rikkominen, siis esteellisyys päätöksenteossa. Samoin olen haknut muutosta joskus hallituksen päätöksiin, kun asia olisi kuulunut valtuuston päätettäväksi, siis asian käsittely ja päätöksenteko väärässa järjestyksessä.
Sitä paitsi valitus maksaa hakijalle suhteellisen paljon.

päättelijäRe: Kouluyhteistyö25.6.2014 18.52
Todelliset syyt Kaavin valttuuston hylkäämään Juankosken koulutarjoukseen ovat käsittääkseni taloudellisia ja myös epävarmuus Juankosken kaupungin mahdollisuuksista toimia itsenäisesti pitkällä tähtäyksellä esim. Kaavin kunnan koulutuskumppanina on painanut päätöksenteossa.

Ei ole vielä montaakaan kuukautta siitä, kun Juankosken Nero tylysti torppasi mm. Rautavaaran hallituksen ystävällisesti tekemän palveluyhteistyötarjouksen.

Nero totesi Rautavaaralle kylmästi, että "juna on jo mennyt ja Rautavaran kannattaa keskustella yhteistyöasioista Kuopion kanssa vuonna 2017".

Neron oma juna on silloin lopullisesti mennyt, kun Kuopion valtuusto toteaa, että vapaaehtoisesta kuntaliitoksesta Juankosken kanssa ei tule mitään ennen, kun Juankosken kaupunkikonsernin noin 30.5 milj. euron lainoista on saneerausmenettelyssä leikattu vähintään 90%.

Yllä kuvattua äykkäröintiä Nero on harrastanut ystävällisten naapuruskuntien kanssa vuositolkulla. Ei ole sitten mikään ihme, että hyvää ja luottamuksellista yhteistyötä ei synny.

Neron käsikassara Karhunen on taas puolestaan osoittanut saman tyyppistä ja salailevaa toimintatapaa kouluasioiden hoidossa. Tästä hyvä esimerkki on vuosikausia jatkunut Säyneisten koulua koskeva tyhmä päätöksenteko, jossa oppilaat ja heidän vanhempansa eivät tuntuneet saavan oikeutta kyläkoulun osalta muuta kuin hallinto-oikeuden kautta ja marssimalla asiansa puolesta kaupungintalon pihassa.

Karhunen on viehättynyt laskemaan Juankosken koulujen keskimääräisiä oppilaskohtaisia kustannuksia ja tekemään päätöksiä näiden teoreettisten ja täysin virheellisten laskelmiensa pohjalta.

Kun en ole ollut Kaavin koulutussopimuksesta neuvottelemassa, niin en varmasti tiedä, millä laskentahinnoilla Juankosken koulutustarjous Kaaville on on tehty. Tuntien kuitenkin Karhusen ja Neron tavan ajatella näitä asioita, olen taipuvainen ajattelemaan, että koulujen oppilaskohtaiset kustannukset ovat tälläkin kertaa olleet ainakin Juankoskella tarjouksen pohjana.

Jo tarjouskilpailuun lähdettäessä Neron ja Karhusen olisi tullut puhdistaa Juankosken koulutuskustannuksista ne raskaat palvelukustannukset ja sisäiset vuokrat (yhteensä noin 2.2 milj. euroa/vuosi), joilla Karhunen Juankosken kouluja rasittaa. Ainakaan Kaavin koululaisten ei tule tällaisista tyhmistä ja perusteettomista piilokustannuksista maksaa mitään.

Muistaakseni Juankoskella koulujen palvelujen ostokustannuksiin olikin upotettu vuonna 2013 mm. katastrofaalisen Keskustan Keittiön kustannuksia käsittääkseni ainakin 600-700 000 euroa/vuosi. Tällaistakaan ylimääräistä kustannuspottia ei esim. Tuusniemellä ole rasitteenaan.

Tämä sama turmiollinen periaate koskee myös kaikkia Juankosken sote-maksuja ja tästäkin syystä Juankosken neuvotteluasema kaikissa lähikuntien kanssa käytävissä yhteistyöneuvotteluissa on huono.

yläkoulun tytötRe: Kouluyhteistyö26.6.2014 10.40
Säyneisen koulusotkut ja epäonnistuminen Kaavin kanssa pitäisi riittää koulutoimen johtajan ja kaupunginjohtajan työsuhteen arviointiin.
Juankoskelle riittää 1 koulutoimen johtaja / rehtori (tiedossa on yksi erittäin hyvä), ja muille vain opettajan hommia ja palkka. Tulevat tuntijärjestelyt pitää huomioida myös opettajien määrässä. Meillä on varaa kaikkeen tarpeelliseen, muttei turhaan.

alakoulun rehtoriRe: Kouluyhteistyö26.6.2014 19.28
Keskustan keittion ja kaupungin sisäisten kustannusten subventointi koulujen piilokustannuksina tulee näköjään todella kalliiksi Juankosken koululaisille ja heidän vanhemmilleen.

Missään muussa Suomen kunnassa ei heitetä koulujen niskaan sellaista sisäistä peruskustannustaakkaa (yli 2 milj. euroa/vuosi), jonka Juankosken Nero yhdessä Karhusen kanssa ovat taitavasti koulujen niskaan kehitelleet.

Kaiken huippu on se, että Keskustan Keittiö toimii vielä kilpailluilla markkinoilla ja taitaa kuntalakikin edellyttää kyseisen puuhastelun yhtiöittämistä jo vuoden 2014 alusta lähtien.

Ei enää mene montaakaan vuotta, kun Nero ja Karhunen ovat tätä menoa tilanteessa, että Juankoskella on neljä tyhjää koulua, eikä yhtään lukiota. Mahtaako se vuosi olla jo 2017? Kuopion taloushan on täysin rapakunnossa.

Surkuhupaisaa on, että keskustan koulujakin on äskettäin "kunnostettu" miljoonilla euroilla, mutta tyhmästi Amiska päätettiin lopettaa, vaikka nykyään ihmiset mielellään valitsevat lukion sijasta ammattikoulun.

Taisipa tässäkin asiassa Juankosken Nero ennustaa oppilasmäärien kehitystä viivottimella. Samanlaista on ollut oppilasmäärien ennustaminen Säyneistenkin kyläkoulun kohdalla jo vuosikaudet.

Koulujen tulevaisuuden suunnitelmista kannattaa kysyä ensin oppilailta ja heidän vanhemmiltaan, eikä koulutoimen johtajalta tai rehtorilta. Virkamiehet ovat hoitamassa palvelutehtävää ja heidän on tietysti ensimmäisenä selvitettävä, mitä koulujen asiakkaat haluavat.

Kouluja koskeva lainsäädäntömmekin edellyttää sitä. Kunnan tehtäviin kuuluu järjestää koulutoimi parhaalla mahdollisella tavalla.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: