Keskustelu

testtestTestiajo tehty Tektalla12.6.2014 7.33
KOILLIS-SAVO lehti uutisoi tänään 12.6.2014 oheisien uutisen:

Tektan testiajoa ja suunnittelua
JUANKOSKELAINEN kartonginvalmistaja Premium Board on tehnyt tällä viikolla testiajoja tektalla.
Varatoimitusjohtaja Krister Björkqvist kertoo, että nyt tehdään yrityssuunnittelua, sillä yrityssaneeraukseen liittyviä selvityksiä pitää antaa 18. kesäkuuta mennessä.
?Rahoitustilanne on ennallaan, mutta olemme tehneet ja teemme testiajoa tektaan liittyen. Näen, että tunnelin päässä on valoa, vaikka käyttöpääomaa ei ole saatu lisää. Tektalla on kysyntää ja oikeastaan on hyvä, että samantyyppisiä tuotteita on tulossa muualtakin. Se lisää tuotteen kysyntää. Meillä tekta on erittäin kilpailukykyinen, koska se ei sisällä öljypohjaisia osia ja kestää silti rasvan ja veden. Lisäksi se kompostoituu nopeasti.?
TESTEISSÄ on päällystetty ulkoa tullutta peruskartonkia. Neuvotteluja käydään koko ajan, jotta tuotanto saadaan käyntiin. Björkqvist korostaa, että nyt tehdään ensin ne asiat, jotka yrityssaneeraukseen on tehtävä.

Hyvät suunnitelmat ovat aina kaiken perusta, mutta jos rahaa ei ole niin lopputulos on konkurssi.

alan kolmas miesRe: Testiajo tehty Tektalla12.6.2014 14.48
"Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty". Siinäpä rautainen vanha kansantotuus.

"Moni aikoi ja aikoi kartanon, mutta sai valmiiksi harakanpesän". Siinäpä toinen kansanviisaus.

Premium Board on jo valitettavasti myynyt kartanonsa, joten se siitä tavoitellusta "kartanosta".

Koillis-Pradvan kokenut Taloustoimittaja Terävä näkyy nyt suorittaneen Kristerin syvähaastattelun, kun Premium Boardin ns. h-hetki eli 18.6.2014 lähestyy kovaa vauhtia.

Krister näkyy Taloustoimittaja Terävälle vahvistaneen, että Tecta-tuotteilla on kysyntää. Nyt Kristerkin näkyy vihdoin havainneen vuosien päästä, että muutkin valmistavat samantyyppisiä tuotteita. Krister vetää jostakin syystä tästä sen johtopäätöksen, että tämä ilmiö lisää PB:n Tectan kysyntää.

Oikeampi johtopäätös olisi tietysti, että kilpailevat tuotteet lisäävät kilpailua ja vähentävät PB:n myyntimahdollisuuksia, koska muiden tuottajien ei tarvitse suorittaa PB:n tapaan mitään testiajoja tai koemarkkinointia. Sen kun vaan myyvät kartonkiansa niin paljon kuin markkinat vetää.

Krister on näköjään kertonut Taloustoimittaja Terävälle myös yhden oleellisen asian: "Rahoitustilanne on ennallaan, mutta olemme tehneet ja teemme testiajoa Tectaan liittyen. Näen että tunnelin päässä on valoa, vaikka käyttöpääomaa ei ole saatu lisää".

Krister ei näköjään enää etsi käyttöpääomaakaan.

Siinäpä se peruskysymys sai siis jo vastauksensa: Tratta PBF ei ole näköjään onnistunut hankkimaan vakavan toiminnan käynnistämiseen tarvittavaa noin 5-8 milj. euron käyttöpääomaa. Mikään liiketoiminta ei voi kuitenkaan käynnistyä ilman tarvittavaa käyttöpääomaa, joten h-hetken 18.6.2014 jälkeen Tratta PBF:n tehdas näkyy jatkavan seisomistaan.

Kristerin kannattaa jo lopettaa Taloustoimimittaja Terävän mainitsemä "yrityssuunnittelu", jossa pidetään hyvänä sitä, että tarkastellaan yrityksen toimintaa aluksi viideltä edelliseltä vuodelta ja sitten katsastetaan, mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmat ja toimintaedellytykset.

Koska Krister näkyy toistaiseksi keskittyneen vain tulevaisuuden suunnitteluun, niin voin helpottaa Kristerin yrityssuunnittelua ja kertoa tehtaan takavuosien käyttökateprosentista (käyttökate/liikevaihdosta, %) seuraavia faktatietoja:

- Stromsdal OyJ vuoden 2004-2008 keskim. käyttökate: 0.6%
- Premium Board Finland Oy 1.1.2011-31.5.2012: -43.0%
- Premium Board Finland Oy 1.6..2012-31.5.2013: -60.0%
- Premium Board Finland Oy 1.1.2011-31.5.2013: keskim. käyttökate -50.7%

Kristerin pitäisi kuitenkin olla tietoinen tästä murheellisesta historiasta, koska on itse ollut johtamassa tällaista toimintaa yhdessä Juankosken Neron kanssa.

Kumpaakaan yritystä ei voi pitää elinkelpoisena. Stromsdal OyJ:n olisi pitänyt pystyä käyttökatteessaan ainakin noin 10-12%:n tasolle, mutta käyttökate-% oli hyvin lähellä "pyöreätä nollaa". PB:n saavutuksia taas ei voi mainita edes kunniakkaan Römssyn rinnalla.

PB:n keskimääräinen käyttökate oli aikavälillä 1.1.2011-31.5.2013 keskimäärin jokaisena kuukautena lähes - 658 000 euroa, mikä on karmaiseva ja samalla murheellinen tieto, jota ei voi sivuuttaa olan kohautuksella.

Taloustoimittaja Terävälle ja Kristerillekin voin vahvistaa, että käyttökatteen jälkeen elinkelpoisen yrityksen pitää pystyä huolehtimaan poistoistaan ja rahoituskuluistaan sekä rahoittaa vielä tarvittavat investoinnit.ja tietenkin se ym. oleellinen käyttöpääoma.

Tämän nopean yritysuunnittelun historiaosion perustella voidaan todeta, että tehtaalla ei valitettavsti ole pitkällä aikavälillä elinkelpoisen yrityksen toimintaedellytyksiä, jota yritysuunnittelulaki näyttää edellyttävän.

Kriterin havaitsema valo tunnelin päässä näyttää tulevan vastaan tulevasta junasta.

Jurttivaaran hirmuRe: Testiajo tehty Tektalla12.6.2014 20.59
Ja paskat mitään ajoa on tehty. Maanantaina ehkäpä, jos hynää löytyy.

Epäilevä TuomasRe: Testiajo tehty Tektalla13.6.2014 14.59
Ei pitäis valehdella itselleen. Testejä ei ole tehty eikä edes yritetty käynnistää päällystyskonetta kun rahat starttiin puuttuu. Pelkkä tahtotila ei vaan riitä jos käyttöpääomat ja osaajat puuttuvat.

testtestRe: Testiajo tehty Tektalla17.6.2014 18.32
Ei mitään koeajoja olekaan tehty, vaikka Koillis-Savossa niin Kristeri ilmoitti viime viikolla eli muunneltua totuutta taas liikenteessä.

Tänään 17.6.2014 klo 17:15 YLEN sivuilla oheinen uutinen

Premium Board virittelee jo koneitaan
Tuotannon koeajot olisi tarkoitus käynnistää ensi viikolla. Tällä viikolla töissä on ollut jo kymmenkunta työntekijää.

Kartonkivalmistaja Premium Board valmistautuu kovaa vauhtia tuotantonsa käynnistämiseen Juankoskella. Koneiden huolto- ja valmistelutöissä on tällä viikolla mukana kymmenkunta henkilöä, koeajot aloitetaan juhannuksen jälkeen.

Yrityssaneerauksessa oleva yhtiö toimittaa huomiseen mennessä selviytymissuunnitelmansa käräjäoikeudelle. Yhtiön on tarkoitus painottua jatkossa kartonkien valmistamisen sijaan pelkkään niiden päällystämiseen.

Lisäkommentti
Vedetkin katkaistu tehtaalta, ilmeisesti koska säätiedotuksen mukaan voi olla yöpakkasia Juhannuksen jälkeen (ainakin lokakuusta lähtien).

Komioita kertomuksia mediaan annetaan.

KonduktooriRe: Testiajo tehty Tektalla17.6.2014 19.44
Muuten mitä tapahtui Tecta OYj:lle, ja onko todella niin, että Samorihiiri jatkaa samaan malliin.
Kyllä Bjorkvitsi on aika veijari, sillä kusetukset jatkuvat vanhaan malliin. Ja tietysti paikallis-Pravda välittää tiedot uskottavasti aina sihen asti, kunnes totuus (pravda) paljastuu.

niskaposkiRe: Testiajo tehty Tektalla18.6.2014 12.01
Pikkulinnut lauloivat, että tehtaalla on unohdettu maksaa vakuutukset. Siksikö ei ole koeeriä ajettu. Taisi yksi suurimpia velkojia olla vakuutusyhtiö, joka vastaa yrityksen osakkeenomistajille ja ei varmasti anna vakuutuksia ilman käteistä ja ennakkomaksuja. Ja sama pätee myös kartongin myyjää, kuten kaasunmyyjää ja toivottavasti myös työntekijät pyytävät kottia tehdystä työstä.

ei oppi ojaan kaadaRe: Testiajo tehty Tektalla18.6.2014 13.38
Eipä ole näkynyt merkkejä Tecta OyJ:n perustamisesta Tratta PBF:n kotisivuilla.

Samohiirin käsikassara Bjorkvitsi kulki taannoin Kanavajuhlissa hatun kanssa ja julisti Juankosken Neron säestyksellä, että 10 milj. euroa kerätään "elokuuhun mennessä", jonka jälkeen tehdas käynnistetään.

Pari milliä oli jo kirstun pohjalle saatukin kasaan. Mm. kenkätehtailija Aaltosen säätiöltä oli jo tullut tärkeä "lahjoitus". Bjorkvitsi ei tainnut pääoman keräyksessään kuitenkaan mainita, minkä vuoden elokuuta hän tarkoitti tehtaan käynnistyksellä.

Aaltosilta saatiin vielä milli huijattua, mutta sen jälkeen Bjorkvitsin keräyskampanja tyssäsi. Aaltostenkin olisi ollut viisainta vain pysyä lestissään ja suunnata rahansa vaikka Reino-tossujen valmistukseen. Ehkä Risteferi on viitannut rahankeruussaan hiljaiseen huopatossutehtailuun, jota on nyt jatkunut jo kohta kaksi vuotta, kun onnistui hyväuskoisia Aaltosiakin huijaamaan.

Tratta PBF:llä on ollut Stromsdal OyJ.n konkurssipesän lunastuksessa Juankosken Neron apuna samat Vision Huntersin asiantuntijat, jotka kehittivät Tratta PBF:n takauskuviota vastaavan takauskuvion myös lopulta 6.3.2013 konkurssiin ajautuneelle Avilon Oy:lle.

Takauskuvio poikkesi Tratta PBF:n tapauksesta vain siten, että Avilonin tapauksessa takauksen vastavakuutena oli paikallinen kaatopaikka, Juankoskella vastavakuutena on Farocon Oy:n tyhjä ikivanha ja arvoton varastohalli.

Avilonin yrityssaneerausohjelma hyväksyttiin 26.6.2012 ja jo 6.3.2013 Avilon Oy haettiin konkurssiin. Tilannetta ei auttanut, vaikka vakuudettomista lainoista leikattiin 80% ja muita lainoja konvertoitiin omaan pääomaan.

Avilonin saneerausohjelman piti päättyä 31.3.2023, mutta laulu katkesi 8 kuukauden kuluttua. Valtiolle tuli maksettavaksi ainakin 6.1 milj. euroa tehdaspaikan putsauskuluja. Juankoskella New Stroms oli alustavasti arvioinut, että tehtaan maisemointi voi maksaa konkurssitapauksessa hyvinkin 8 milj. euroa.

Avilonin tapauksessa konkurssiin syyksi todettiin se, että Avilonin kehittämät Carbatec- palonsuojakuidut eivät olleet menneet kaupaksi oletetulla tavalla.

Eiköhän Tratta PBF:n tapauksessa edetä samoilla linjoilla. Aikakirjat tulevat osoittamaan, että Tecta-nestepakkauskartongin kaupallistaminen ei valitettavasti onnistunut suunnitellulla tavalla.

Myöskään Avilonilla ei ollut käyttöpääomaa sen lähtiessä toteuttamaan saneerausohjelmaansa ja huomion arvoista on, että Avilon Oy:n toiminta ennen saneerausohjelman aloitusta oli selvästi kannattavampaa kuin on ollut Tratta PBF:n tapauksessa.

Aviloninkin tapauksessa toiminta pyöri saneerausohjelmassa vain noin 10-15 työtekijän voimin.

Valkeakoskelainen Pauli Kiuru (kok) on eduskunnassa kysynyt, pitäisikö tästä Avilonin tapauksesta ottaa oppia?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: