Keskustelu

Pekka V90 prosenttia veloista anteeksi19.6.2014 11.14
Moro,
tässä on Savon Sanomien uutinen:" Boardin veloille 90 prosentin leikkaus

Yrityssaneeraus: 2,4 miljoonaa euroa uutta käyttöpääomaa päällystyskoneen starttiin.

Juankoski

Jouko Juutilainen

Kartonkitehdas Premium Board Finland Oy:lle on valmistunut saneerausohjelma, jonka yrityksen suurimpien velkojien muodostama toimikunta on valmis hyväksymään. Myös Juankosken kaupunginhallitus on valmis hyväksymään velkojen laajamittaisen leikkauksen.

- Ohjelma näyttää toteuttamiskelpoiselta. Nyt on vielä päätettävä, voidaanko se viedä niin sanottuna nopeutettuna menettelynä vai normaalia tietä, jolloin siihen tarvitaan lausuntokierros velkojilta ja mahdollisesti äänestys, kertoo saneerausohjelman selvittäjä, asianajaja Lassi Nyyssönen.

Juankosken kaupungin saatavat kartonkivalmistajalta ovat kaikkiaan yli 4,2 miljoonaa euroa, josta 3,9 miljoonaa euroa syntyi yrityslainalle myönnetystä takausvastuusta.

Kaupungilla on takauksen panttina hankolaisen Farocon Oy:n logistiikkaterminaali, jonka realisointi on viety välimiesoikeuteen. Juankoskella on myös jälkipanttaus Premium Boardin tehdaskiinteistöön. Varsinainen pantinhaltija on Handelsbanken. Finnveran 6,25 miljoonan euron lainan vakuutena on yrityskiinnitys Premium Boardiin.

Premium Board Finlandin yli 24,3 miljoonan euron veloista vakuudettomien velkojen osuus on runsaat 12 miljoonaa euroa. Vakuudettomien velkojen osalta lopputulos on käytännössä sama kuin konkurssivaihtoehdossa eli kiinnitettyjen ja etuoikeutettujen saatavien jälkeen jakoon ei jää mitään.

Yrityksen realisaatioarvo olisi ollut selvitysmiehen laskelman mukaan konkurssitapauksessa noin 3,6 miljoonaa euroa.

Kartonkitehtaan liiketoimintaa on tarkoitus jatkaa nyt päällystyskoneen Tecta-pinnoitetuilla tuotteilla. Nyyssösen mukaan päällystyskone käynnistetään jo kesäkuun puolella.

Premium Boardin tuotannon käynnistämiseen saneerausohjelma on tuomassa uutta käyttöpääomaa 2,4 miljoonaa euroa, joka on peräisin yrityksen omistajalta Valerie Samorizilta ja ulkomaisilta pankeilta.

Töitä on alkuvaiheessa 30-35 työntekijälle.

--Ei täällä ole mitään tapahtunut, mutta konetta on ollut laittamassa käynnistyskuntoon kymmenkunta miestä, kertoo Premium Boardin pääluottamusmies Seppo Parviainen, jonka mukaan yhtiö on hoitanut töihin tulleiden palkkarästit kuntoon.

-- Sellaista tietoa on ollut ilmassa, että juhannuksen jälkeisellä viikolla alkaa tapahtua jotakin, ennakoi Parviainen keskiviikkona ennen uutista saneerausohjelman valmistumisesta.

Kartonkikoneen käynnistämisen saneerausohjelmassa on varauduttu aikaisintaan vuonna 2017. Juankosken Biolämpö Oy:lle laaditun saneerausohjelman lähtökohtana on, että laitos käynnistetään uudelleen vasta kartonkikoneen tarpeisiin.

Juankosken kaupunki omistaa voimalayhtiöstä 19 prosenttia. Pääomistajat ovat Premium Board Finland ja Primary Energy Finland. Yhtiön velkojien saatavat ovat noin 900-000 euroa."

Ja kuten näkyy ei kartonkikonetta enään käynnistetä. Tulos on juankoskelaisille sama, kuin konkurssissa, mutta samapa tuo.
Käyttöpääoma ei tule riittämään mihinkään ja yritys-saneerauslain mukaan jos menettely ei toimi ja yritys jatkaa insolvenssissa, on konkurssi seuraava vaihe.
Ihmettelen paperiliiton toimintaa, sillä vain näille töihin päässeille työntekijöille on maksettu ja muut jäävät ilman palkkarästejä. Ja koska uutta yritystä ei syntynyt, ei tämäkään asia mene eteenpäin, sillä vain konkurssi olisi "selvittänyt" tai uuden yrityksen perustaminen, palkkarästit ja muut selvitettävät asiat.

Nyt on ainakin todellisuudessa todettavissa, että kuntalaki ja sen perustelut ovat enemmänkin oikeassa, sillä on selvää, että luottamushenkilöt eivät ole oikeita asiantuntijoita tai lain tuntijoita, kun kyseessä on ns. valtiontukiasia, kuten kuntatakaus yksityiselle yritykselle.
Toivon tuomioistuimen pikaisia päätöksiä asian saralla, olkoon päätös minkälainen tahansa.
Joka tapauksessa tahansa, juankoskelaiset ja Juankosken kaupunki on saanut nenilleen ja kunnolla. Ja maksumiehinä on vanhukset, lapsiperheet ja veronmaksajat.
Kun alan ammattilaiset konsultit kertovat luottamushenkilöille oman kantansa ja edustamansa yrityksen kannan, uskovat kaikki kultaiseen munan munijaan ja sitten kyyti on kylmää. On todella helppo vetää kuntien luottamushenkilöt kauniilla lauseilla mukaan soppaan.

Keltaiselta joeltaRe: 90 prosenttia veloista anteeksi19.6.2014 14.25
Niin uskoi Pekka V:kin tuohon kultaisen munan munijaan.

Kiitos kepulitRe: 90 prosenttia veloista anteeksi19.6.2014 15.20
Eivät uskoneet munijoihin Pena, Masa, Seppo ja Pekka. Vastustus takaukselle ja eriävät mielipiteet 15.4.2011, kun oli selvitetty Samorizin ja hänen yhtiöittensä persaukisuus. Voi lukea pöytäkirjoista. Masa myös hallituksessa. Pena informoi vielä lisäksi kirjallisesti luottamushenkilöitä ennen päätöstä.
Keltaisella joella soutelivat kepumafian juoksupojat ja -tytöt. Vahvan kusetuksen uskoneina. Ohjaajina Pete, Rane ja Joke.
Maksajina ovat nyt erityisesti vanhukset, sairaat ja lapset. Koillis-Pravda voisi kirjoittaa palvelujen heikkenemisestä ja talouden romahtamisesta.
Kuopio ei varmaankaan halua edes kuulla jostain lööperitarinoilla hallittavasta J:llä alkavasta paikkakunnasta, joka on olevinaan "kaupunki".

PVRe: 90 prosenttia veloista anteeksi19.6.2014 15.51
Moro,
nimimerkki--keltaiselta joelta- taitaa pääsi olla pyörällä panta liian tiukalla, jos ja kun kirjoittelet tuollaista potaskaa. Minä uskon huomiseen ja tulevaisuuteen ja jopa kuntien nousuun, mutta vasta kun avoimuus, läpinäkyvyys ja hyvän hallinnon periaatteet on otettu käyttöön.
Mielestäni on aivan sama juttu, kun nyt PB jatkaa saneeraustaan, vaikka joku voisi "luulla", että yritys hakee saneeraukseen vain päästäkseen konkurssiselvityksestä.
Mutta nyt voidaan todellisuudessa nähdä, miten yritys toimii ilman julkista tukea, vaikka se nyt saakin miljoonien eurojen "tuet".

Käyttöpääoma ei riitä, kuin aivan leikkikakun tekemiseen, ja suurin osa käyttöpääomasta menee heti vakuutuksiin, laitekorjauksiin ja uusien mahdollisten asiakkaiden hankintaan. En usko PB:n hankkeeseen, mutta toivon parasta yritykselle. Nyt emme voi antaa mitään, kuin hyviä ilmoja tehtaalle, ja toivomn, että saamme kuulla hyviä uutisia jo kesän aikana. Uutisiinkin on tietenkin otettava huumorikerroin, jos entinen varatoimitusjohtaja toimii tiedottajana tai jos kaupunginjohtaja jatkaa yrityksen "johdossa".
ja keltaiselle Joelle, älä viitsi jaksaa samaa rainaa, kun kuitenkin osaat lukea ja jopa kirjoittaa, vaikkain täyttä sontaa.

juristin alkuRe: 90 prosenttia veloista anteeksi19.6.2014 20.57
Selvitysmies Nyyssönen näyttää käyneen ahkerasti kahveilla Juankosken kaupungin "korkean virkamiehen" kanssa ja sopineen siitä, että kaupungin ainakin 5 milj. euron saatavista voidaan hyvin leikata 90%. Minimilasku on siis lyhyellä tähtäyksellä kaupungin veronmaksajille vähintään 5 milj. euroa.

On huomattava, että kaupungin maksukyvyttömän Tratta PBF:n puolesta maksaman Handelsbankenin 3.9 milj. euron lainan laittomasta maksusta ei marraskuussa 2013 jätetyssä yrityssaneeraushakemuksessa kuitenkaan mainita mitään.

Tämän velan osalta epäselväksi siis jää, miten tämä velka on tarkoitus järjestellä. Nyyssöselle kaupunginjohtaja Kangasperko on varmaan kertonut, että kaupunginhallitus on yksimielisesti päättänyt antaa tämän velan anteeksi, koska kylään saatiin keväällä 2011 uusi ukrainalainen, taatusti luotettava ja vakavarainen "pahvialan" yrittäjä.

Huolimatta siitä, että Tratta PBF ajautui konkurssia vastaavaan tilaan jo keväällä 2012, eikä kaupunki puuttunut myöntämänsä vakuuden kovenanttien laukeamiseen, Tratta PBF:n annettiin holtittomasti kasvattaa velkakuomaansa Juankosken Neron avustuksella tahallisesti ja tietoisesti siten, että ennen yrityssaneeraukseen päätymistä yhtiöllä on velkakuormaa saneeraustilanteessa yhteensä jo peräti 24.3 milj. euroa (toim. Juutilaisen tieto).

Tästä määrästä vakuusvelkoja on noin 12.3 milj. euroa ja vakuudettomia velkoja noin 12.0 milj. euroa. Kaupunginjohtaja on siis omalla toiminnallaan ja Tratta PBF:n taloustilanteen salaamisella tahallisesti aiheuttanut mm. Tratta PBF:n vakuudettomille velkojille ja siten myös Juankosken kaupungille ja sen veronmaksajille mahtavat taloudelliset tappiot.

Moni juankoskinen yrittäjäkin näyttää olevan vakuudettomien velkojien listassa. He varmaan muistavat nyt kukkatervehdyksin lämmöllä nerokasta ja puuhakasta kaupunginjohtajaansa. Juankoski on yrittäjäystävällinen kaupunki ja kaupunginjohtaja vastaa kaupungin elinkeinopolitiikasta.

Näyttää siltä, että vakuudettomista veloista leikataan siis 90% eli noin 10.8 milj. euron edestä vakuudettomat velkojat jäävät siis lähinnä nuolemaan näppejään. Näiden velkojien on syytä nostaa kehitteillä olevassa yrityssaneeraushankkeessa ryhmäkanne saataviensa turvaamiseksi. Vuonna 2007 säädetty ryhmäkannelaki näyttäisi suovan tämän mahdollisuuden.

Mielenkiintoinen kysymys on, kuinka paljon Nyyssönen aikoo leikata Tratta PBF:n ns. vakuusvelkoja, joilla näyttää olevan vain yrityskiinnityksen suoja. Enimmillään näistäkin voitaneen leikata jopa noin 8 milj. euroa, mikäli selvitysmies Nyyssönen on päätynyt kiinnitetyn omaisuuden osalta likvidaatioarvoon.

Huomionarvoista on, että Finnvera keskeisenä velkojana on valtion omistama riskirahoitusyhtiö, jolta voisi olettaa ainakin jonkilaista EU:n yritystukinormistojen noudattamista. Tällä kertaa Tratta PBF ei ole enää alle kolme vuotta vanha yritys minkään EU:n kilpailunormiston määritelmän mukaan.

Mikäli taas Nyyssönen on soveltanut saneerausohjelmassaan vakuudellisten velkojen osalta liiketoiminnan jatkuvuusperiaatetta, leikkaus voi olla pienempi.

Joka tapauksessa vakuudellisten ja vakuudettomien velkojien tasapuolinen kohtelu näyttää muodostuvan yrityssaneerauksessa isoksi ongelmaksi ja Tratta PBF:n jälkikonkurssi näyttää olevan enemmän kuin mahdollinen.

Suuniteltu yrityssaneerausohjelma on vakuudettomien velkojien osalta näköjään lähes sama kuin Tratta PBF:n konkurssi. Ilmeisesti ryhmäkanteen avulla vakuudettomat velkojat voivat siis päästä selvästi molempia vaihtoehtoja parempaan lopputulokseen.

Tratta PBF:n yrityssaneerausohjelman kannalta keskeinen kysymys on myös ohjelman liiketaloudellinen toteutettavuus. Toistaiseksi Tratta PBF ei ole esittänyt mitään realistista kehityssuunnitelmaa, jonka varassa yhtiöstä voisi tulla pitkällä aikavälillä elinkelpoinen yritys.

Kartonkialalla ei valitettavsti tunneta ainuttakaan sellaista yritystä, jonka toiminta perustuu vain pelkkään ostokartongin päällystämiseen ehkä korkeintaan noin 30 henkilön voimin.

Yksittäiset arkituslaitoksetkin, kuten esim. Tratta PBF:n käyttämä Joutkonkin, on jo ajautunut äskettäin konkurssiin. Joutkonin kohdalla ei yhtään auttanut, vaikka rahoittajana ja omistajana oli entisen konkurssiin ajautuneen Sofia-pankin varakas monimiljonääripankkiiri.

Näyttää myös siltä, että biovoimala on tarkoitus käynnistää vasta vuonna 2017, kun silloin yritetään ilmeisesti käynnistää myös naftaliiniin laitettava kartonkikone ja hiomo. Tehtaan nykyinen pieni kartonkikone tuleekin silloin seisoneeksi lähes yhtäjaksoisesti Stromsdal OyJ:n konkurssista peräti 9 vuotta.

Tällainen yrityssanerausohjelma voi syntyä ainoastaan leikkikoulussa tai hullujen huoneella. Ihmetellä täytyy Nyyssösenkin motiiveja ja ammattitaitoa, jos on tällaista höpötystä lähtenyt liiketaloudellisesti heikosti informoituun käräjäoikeuteen esittämään ja puoltamaan.

Pääasiassa Juankosken kaupungin ja Savon Voima OyJ:n rahoilla rakennettu jälleenhankinta-arvoltaan lähes 10 milj. euroa oleva ja vuonna 2006 käynnistetty biovoimala tulee siis myös seisomaan Stromsdal OyJ:n konkurssista lähtien lähes yhtäjaksoisesti peräti 9 vuotta.

Jokainen, joka vähänkään ymmärtää liike-elämää tietää, ettei tällainen biovoimalaa koskevakaan tapaus ole normaali.

Isoilla energiayhtiöillä voi olla ns. varavoimaloita, jotka seisovat pitkiäkin aikoja ja otetaan käyttöön vain kylminä talvipäivinä. Juankosken Biolämpö Oy:n kohdalla tästä ei kuitenkaan ole kysymys. Tiettävästi biovoimalan pääomistaja (51% osakkeista) on vain 2 500 euron omalla pääomalla varustettu Primary Energy Finland Oy. Kokonaisuutena arvioiden myös koko biolämmön omistuspohja on kuitenkin toistaiseksi täysin levällään mm. Kuopion HAO:n taannoisen päätöksen ja asiaan liittyvien muiden kunnallisvalitusten vuoksi.

Biolämmön vuoden 2012 tilinpäätöksessä yhtiöllä oli kuitenkin vakuudellisia velkoja rahoituslaitoksilta (Finnvera ja Handelsbanken) vielä noin 4.5 milj. euroa ja vakuudettomia 800 000 euroa. Finnveralla ja Handelsbankenilla on vakuudellisissa veloissa vain yrityskiinnitys. Mikäli Nyyssönen on soveltanut tässäkin tapauksessa em. 90% leikkaussääntöä, niin näistäkin veloista voidaan pyyhkäistä pois hyvinkin ehkä noin 3 milj. euroa.

Herää kuitenkin kysymys, onko lähes velaton biovoimala pitkällä aikavälillä kuitenkaan ns. elinkelpoinen yritys, jota yrityssaneerauslaki edellyttää, kun voimala tulee ennakoituna käynnistysvuonnaan 2017 seisseeksi myös lähes yhtäjaksoisesti 9 vuotta Stromsdal OyJ:n konkurssista lähtien?

Biolämmön tulevan toiminnan yksi lisäongelmahan on se, että Savon Voima on rakentamassa jo korvaavaa biovoimalaa Juankosken kaupungin kaukolämpöhuoltoa varten. Kartonkitehtaan seistessä biolämmöllä ei siis ole ainuttakaan asiakasta. Voidaan kysyä, onko tällainen yrityssaneerauslain mukainen elinkelpoinen yritys?

Selvitysmies näyttää saneerausohjelmassaan myös uskoneen kaupunginjohtajan puheita siten, että kaupunki omistaa biovoimalasta vain 19%, jonka selvitysmiehen pitäisi oikeana juristina tietää olevan täyttä valetta, koska jopa Kuopion HAO:kin on purkanut Juankosken Neron 13 200 euron lahjahintaan tekemän 11%:n osakekaupan varattoman (oma pääoma vain 2500 euroa) Primary Energy Finland Oy:n kanssa.

Juankosken kaupunginjohtajan toiminta Tratta PBF:n ja Juankosken Biolämpö Oy:n ympärillä sekä Tratta PBF:n velkojaintoimikunnassa alkaa näyttää yhä epäilyttävämpiä piirteitä. Asiat eivät näköjään kestä päivänvaloa. Ei olekaan ihme, että Krister Björkqvist vaati taannoin yritysaneerauspapereita salattaviksi ja Pohjois-Savon käräjäoikeus hyväksyi mukisematta tämänkin selvästi kyseenalaisen menettelyn.

On täysin selvää, että Samovaari-yhtiöiden konkurssi olisi kaikkien velkojien kannalta viisain ratkaisu. On myös mahdollista, että konkurssissa löytyy vielä investori, joka kokonaisuutta ajatellen tuottaa velkojille paremman tuloksen kuin nyt rakennettu selvästi epärealistinen saneerausohjelma, joka ilmeisesti jälkikonkurssin myötä vähentää myös vakuudellisten velkojien odotettavissa olevia saatavia välittömään konkurssiin verrattuna.

Ilmeisen konkurssin pitkittäminen johtaa joka tapauksessa pienen ja vanhan kartonkitehtaan sekä myös biovoimalan purkamiseen.

Kartonkitehtaan purkamisesta on odotettavissa kaupungille vielä lisälaskuna ehkä 8 milj. euron maisemointipotti veronmaksajien iloksi.

talvella vesi jäätyyRe: 90 prosenttia veloista anteeksi21.6.2014 13.08
Lainaus mediasta:
"Juankosken Biolämpö Oy:lle laaditun saneerausohjelman lähtökohtana on, että laitos käynnistetään uudelleen vasta kartonkikoneen tarpeisiin."

Taisi unohtua, että tehdastilojen lämmitykseen tarvitaan höyryä ja jos on tarkoitus päällystää kylmänä vuodenaikana, niin Juankosken Biolämmön pitää olla toiminnassa.

Jos tarkoitus on päällystää vain tämän kesän ajan niin median tiedot on oikeita.

kamreerin alkuRe: 90 prosenttia veloista anteeksi21.6.2014 14.06
Viime talven kaltaista leutoa talvea tuskin on heti odotettavissa. Uutta lämmitysjärjestelmää ei myöskään saada korvaamaan höyryä. Loppu tulee väistämättä.
Tavoitteena on pelkästään ajan pelaaminen ja se nyt jollakin tavalla toteutuu.
Loppu tulee ennen lumia varmasti.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: