Keskustelu

Kohti Nousua seminaarin osallistujaHangon Uimahallihanke myötätuulessa23.6.2014 14.18
Juankosken Neron keksimä jo realisoituneen 5 milj. euron takauksen vastavakuus eli Hangossa tyhjillään seisova Farocon Oy:n ikivanha varstohalli ei taida sittenkään olla täysin arvoton.

Noin 20-30 mij. euron investoinnilla varastohallista voidaan tehdä kauan kaivattu Juankosken uimahalli ja virkistyskeskus.

Meneillään oleva välimiesoikeusmenettely takauksen osalta on kuitenkin saatava pikaisesti loppumaan, jotta vasastohallin muutoshankkeessa päästään eteenpäin ja voidaan turvallisin mielin maksaa etuoikeutettu yhden milj. euron takaus pois.

Hankkeella on nyt kiire, koska Iltalehti kirjoitti jo 19.6.2014, että Hangon Tulliniemeen on tulossa jo oma ranta-alue naturisteille.

Naturistiranta on aivan Faroconin tulevan uimahallin ja virkistyskeskuksen tuntumassa ja näin molempien hankkeiden toiminnat voidaan kätevästi yhdistää keskenään.

Kolme naturistiyhdistystä on jo tehnyt aloitteen Tulliniemen ranta-alueen ostamisesta. Koska ranta-alueella ei saa telttailla tai tehdä avotulta, niin majoitus- ja ruokailutilat järjestyy kätevästi Farocon uudessa tulevassa virkistyskeskuksessa.

Asia on syytä käsitellä kiireellisenä jo seuraavassa hallituksen kokouksessa.

Joppe KRe: Hangon Uimahallihanke myötätuulessa23.6.2014 17.42
Pikkulinnut lauloivat, että Hangon vapaakauppasatamassa oleva vuokratontilla sijaitseva varastorakennus ei todellisuudessa kuulu Faroconin omistukseen, vaan sen omistaa välitysliike.
Juankoskella oli nimittäin yrityskiinnitys, ei kiinteistökiinnitys varastorakennukseen, ja koska se on vuokratontilla, ei siis omistamalla tontilla, on se juridisesti irtainta om,aisuutta, jonka voi myydä ilman kiinnityksen omistajan lupaa.
Jos tämä pitää paikkansa, on puhallus todella suuren luojkan huijaus.
Mutta katsotaan, jos saataisiin varmistus asiaan. Takausasia on nyt välimieskäsittelyssä, joten tietoa julkisuuteen sieltä ei tule.

jeppe jepenpoikaRe: Hangon Uimahallihanke myötätuulessa24.6.2014 1.53
Nytkö Joppe K vasta heräsi?

Jo alusssahan kaikki näki, mistä tässä on kysymys. Kysymyshän on Juankosken Neron "työllistämisohjelmasta" kunnan veronmaksajien, valtion ja Handelsbankenin rahoilla.

Kaupungin myöntämän takauksen avulla Koivuvitsi nosti ensin 6,5 milj. euroa Finnveralta ja 6.5 milj. euroa Handelsbankenilta. Kaupungilta nostettiin 5.0 milj. euroa takauksen maksuun ja tietenkin Nero suoritti lähes 10 milj. euron biolämmön lahjoituksen vaivaisella 13 200 eurolla varattomalle Ukrainan huijarille.

Kaikki tämä on mennyt läpi Juankosken kepuloisten johtamassa hallituksessa ja valtuustossa. Hallituksen puheenjohtaja Veijo Tirkkonen on kuitenkin tunnustanut jo julkisestikin, että ainakin hän on ollut ulkona kuin lumiukko näistä takauskiemuroista. Silti intoa on riittänyt jämäköiden päätösten tekoon. Valtuuston puheenjohtaja Heimo Konttinen on puolestaan ollut näistä toimista hiljaa kuin kusi sukassa, kun oma vaimo on ollut asioista päättämässä.

Faroconin tarinahan alkoi kesäkuussa 2005, kun Archer Commodities Limited (P.O. Box 3161 Road Town Tortola, Britsih Virgin Islands) niminen yhttiö osti tyhjillään olleen varastoterminaalin Hangon vapaasatamasta. Varastohalli sijaitsee alivuokralaismaalla. Takauksen myöntämisen jölkeen halliyhtiö vaihtoi kuitenkin omistajaa.

29.14.2014 varastohalllin ostohinta (kirjanpitoarvo) oli 1 157 272 euroa. Hallin hankintaan käytettiin pyöreästi 1 500 000 euroa venäläisen Alfa Bankin hollantilaisesta tytärtyhtiöstä (Alfa Trading Bank) saatua lainaa.

Halliyhtiö tuotti jo ensimmäisen tilikautensa (17.12.2004-31.5.2006, 18 kk) aikana tappiota 289 276,94 euroa ja tilikauden päättyessä Farocon Oy:n oma pääoma oli negatiivinen eli -281 276,94 euroa.

Yhtiön toimitusjohtajana toimi Sven Moosberg, joka tiettävästi on tällä hetkellä myös yrityssaneeraukseen pyrkivän Premium Board Finland Oy:n toimitusjohtaja.

Moosberg kirjoitti Faroconin toimintakertomukseen 25.9.2016, että hallista oli äskettäin tehty hinta-arvio Realia Oy arviomies Richard Ellisin toimesta ja hallin markkina-arvoksi oli laskettu 7 420 000 euroa.

Moosberg kirjoitti toimintakertomuksessaan myös, että hallin arvo oli enemmän kuin viisinkertainen verrattuna Farcon Oy:n taloudellisiin vastuisiin.

Kun Juankosken Nero junaili hallin avulla PBF:lle 5 milj. euron kaupungin takauksen keväällä 2011, niin Nero lasketti Vision Huntersin ja jälleen taas myös Realia Oy:n konsulteilla, että takausta myönnettäessä varastohallin arvo oli suunnilleen 7.6 milj. euroa, kun se lasketaan diskonttausmenetelmällä 10-vuoden kassavirrasta, joka syntyy siitä, että PBF maksaa vuokraa halliyhtiölle noin 800 000 euroa vuodessa.

Todellisuudessahan on käynyt niin, että maksukyvytön PBF ei ole pystynyt maksamaan mitään vuokria Farocon Oy:lle. Tästä saadaan halliyhtiön diskontatusta kassavirrasta arvoksi pyöreä nolla, josta pitää vähentää vielä velat.

Neron taitavuudesta saadaan hyvä kuva, kun tiedetään, että vastaavaalla kassavirran diskonttausmenettelyllä sadaan minkä tahansa vuokratun verkkokiikun arvoksi hyvinkin kaksi miljoonaa euroa.

Korkeimman luokan puhallus tapahtui siis jo silloin, kun Juankosken Nero höynäytti Juankosken hallituksen ja valtuuston vastavakuudettoman takauksen antoon. Saadut 18.5 milj. euroa on nyt käytetty ja Nyyssonen on luvannut käräjäoikeudessa leikata saaduista veloista 90%. Näppärä liike kerta kaikkiaan velkojaintoimikunnassa istuvalta Juankosken Nerolta.

Kun varastohalli on todellakin vain irtainta omaisuutta, niin sen luovuttamiselle ei tunnu olevan mitään estettä, vaikka Farocon Oy:lle olikin haettu yrityskiinntys.

Koivuvitsihän oli huomannut Neron kanssa jo keväällä 2013, että myöskin PBF:n kiiiinteistöt voidaan hyvin myydä Nemea Bankin johtajlle, vaikka nekin olivat kiinnitetty ja niihinkin oli Juankosken kaupungilla jälkipantti.

Tutkimattakin on selvää, että kaupunginjohtaja Kangasperko vetää nyt salatussa välimiesoikeudessa veneeseensä Faroconin takauksen osalta tyhjää nuottaa.

Kaupunginjohtajan luottoyrittäjä Samoritsillä on sen sijaan hauskaa Maltan auringossa, kun myydystä halliyhtiöstä saadut varat on turvalliseti talletettu Maltalle konttorittoman Nemea Bankin tilille odottamaan taas uusia "investointikohteita".



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: