Keskustelu

PVKuntaliitokselle ei puhelinkyselyssä Tuusniemessä24.6.2014 11.14
Moro,
kiinnostava kysely ja tulos: " Palvelut huolestuttavat eniten

Puhelinkysely: Tuusniemen asukkaista suurin osa sanoo kuntaliitokselle ei, 28 prosenttia kannattaa.

Tuusniemi

Arttu Seppänen

Suunniteltu kuntaliitos herättää vahvoja tunteita Tuusniemellä. Tuusniemen kunnan Taloustutkimus Oy:ltä tilaamassa kyselyssä 61 prosenttia vastasi kuntaliitokselle ei. Liitosta kannattaa 28 prosenttia ja 11 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1022 asukasta, ja sen virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kysymys oli muodossa "tulisiko Tuusniemen hyväksyä kuntaliitos Kuopion kanssa".

Tuusniemen kunnanjohtajan Toni Auvisen mukaan tulos oli odotettu.

--Ihmiset vastaavat tällaisiin kyselyihin tunteella. Kotikunta on ihmisille tärkeä ja jos saa valita, niin asetutaan kotikunnan puolelle, pohtii Auvinen.

Auvisen näkemys on helppo havaita Tuusniemen keskustassa. Osa ei halua mielipidettään julkisesti kertoa, osa taas puhuu asiasta painokkaasti, kuten Tuusniemen kunnanvaltuuston entinen puheenjohtaja Anna-Liisa Happonen (kesk.). Hän toimi valtuustossa yli 30 vuotta.

--Meillä on palvelut täällä niin hyvät, ettei ne liitoksella varmasti parane. Jos kaksi velkaista laitetaan yhteen, niin mitä siitä syntyy, ihmettelee Happonen.

Auvisen mukaan palveluiden tasoa joudutaan joka tapauksessa tarkastelemaan hyvin kriittisesti, johtuen julkisen talouden tilasta ja väestön ikääntymisestä. Hänen mukaansa kuntalaisten ei kuitenkaan tarvitse pelätä palveluiden heikkenemistä, sillä kuntaliitoksen suurimmat muutokset kohdistuvat hallintoon, josta tullaan vähentämään henkilötyövoimaa merkittävästi.

--Suuri osa kunnan peruspalveluista on tuotettu jo vuosien ajan yhteistyössä Kuopion kanssa. Terveyskeskus on kaikista näkökulmista tarkasteltuna paikallinen yksikkö, joka on ehdotonta säilyttää, painottaa Auvinen. Henkilöstövähennyksen määrään hän ei ota vielä kantaa.

Kielteisimmin liitokseen suhtautuvat alle 35-vuotiaat sekä 50-64-vuotiaat. Keskimääräistä myönteisempiä ovat 35-49-vuotiaat. Naiset suhtautuvat liitokseen miehiä kielteisemmin. Ammattiryhmittäin kielteisintä suhtautuminen oli maanviljelijöiden keskuudessa, joista 75 prosenttia vastustaa liitosta.

Myös keskustan valtuustoryhmä Tuusniemellä on ajautunut kielteiselle kannalle. Keskustan valtuutetun Johanna Joukanen-Miettisen mukaan heidän 11 hengen valtuustoryhmästä kahdeksan vastustaa liitosta, ja loput miettivät vielä kantaansa.

Esimerkiksi keskustan valtuutettu ja sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Maija-Leena Räsänen on huolissaan syrjemmässä asuvien vanhempien ihmisten puolesta.

--Jos palvelut keskitetään Kuopioon, niin totta kai syrjässä julkisten liikenneyhteyksien ulkopuolella asuvat ihmiset kärsivät eniten. Moni vanhus haluaisi asua kotonaan, ja mitä olen ympäryskuntia seurannut, niin heikoille ovat jääneet. Miten nämä ihmiset pärjäisivät täällä tulevaisuudessa, kysyy Räsänen.

Auvisen mukaan jos Tuusniemen taloudellinen ja toiminnallinen tila ajautuu ennusteiden mukaiseksi, on kuntaliitos kaikkien tuusniemeläisten etu.

- Tämä tilattiin vain tausta-aineistoksi. Kunnanvaltuutetut tekevät lopullisen päätöksen, ja heillä on käytössään eri tietomäärä kuin kuntalaisilla. He ovat valmistautuneet tähän puolitoista vuotta, käyneet talousennusteita ja muita toiminnallisia asioita läpi, se on muistettava."

Kirjoitus oli Savon sanomista. Muuten miten käy Tuusniemessä valtuuston päätöskokouksessa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: